Jump to content

Valtasar
 Share

Recommended Posts

Τίτλος:
ΔΙΚΑΙΟΣ
Σενάριο/Kείμενα:
Διάφοροι
Σχέδιο:
Διάφοροι
Hμερ. έκδοσης:
07-1976
Εξώφυλλα:
Τεύχη:
24
Κατηγορία:
Σειρά/Συνεχόμενα
Είδος εντύπου:
Κόμικ
Βιβλιοδεσία:
Καρφίτσα
Περιεχόμενο:
Πολυθεματικό
Μέγεθος:
14.0 x 24.6
Σελίδες:
68
Χρώμα:
Ασπρόμαυρο (ΑΜ)
Προέλευση:
Ποικίλη
Παρουσιάσεις Iστοριών:
1
Iστορίες στη βάση:
16

tn_Dikaios_0001.jpg tn_Dikaios_0002.jpg tn_Dikaios_0003.jpg

 

Τον Ιούλιο του 1976 ο Στέλιος Ανεμοδουράς κυκλοφορεί ένα εβδομαδιαίο πολυθεματικό περιοδικό εικονογραφημένων με τον τίτλο ΔΙΚΑΙΟΣ

Κυρίαρχη ιστορία οι περιπέτειες του Δίκαιου, ενός γιατρού, άσσου των πολεμικών τεχνών. Φιλοξένησε μόνιμες ιστορίες από τον Ρακάλ (ο γιός του προϊστορικού ανθρώπου), Ενα αγόρι πάει στον πόλεμο, Τέντυ Τέντ και πολλά χιουμοριστικά στριπάκια σαν την βαβούρα.

Μεσαίο μέγεθος, ασπρόμαυρο, κυκλοφόρησαν τελικά 24 τεύχη.

Είναι μεταφράσεις BD κόμικ των εκδόσεων Editions Vaillant Paris. Ο Δίκαιος είναι μεταφορά του κόμικ Dr Justice, ο Τέντυ Τεντ είναι φιγούρα (γαλλικό λινκ) του Ισπανού Francisco Hidalgo (Yves Roy) και του Γάλλου Roger Lιcureux, ο Ρακάλ φιγούρα του Roger Lιcureux ονόματι Rahan (γαλλικό λινκ). Μερικοί ακόμα τίτλοι (στα γαλλικά) είναι το Horace cheval de l’ouest του Poirier, το La jungle en folie των Delinx + Godard, τον Gai-Luron των Gotlib + Dufranne, Totoche του Tabary.

Επιπρόσθετα αξίζει να σημειωθεί ότι στα εξώφυλλα των Μικρό Καουμπόυ, Μικρό Σερίφη και Μικρό Αρχηγό χρησιμοποιούσαν εικόνες του Δίκαιου για να απεικονίσουν τον Τζιμ Άνταμς, ή "Δημήτρη Αδαμόπουλο".

 

Ευχαριστούμε για τα εξώφυλλα τους crc, GERAKOMATHS, trelele, Sandokan, Dr. Paingiver & Λύκο του Οντάριο και για τις πληροφορίες τους crc, Corvus & germanicus.

 

 

Όλα τα τεύχη σκαναρισμένα εδώ.

HALL OF FAME

 

tik germanicus Spirous Fon Kourt φλοκ KILLMATH Λύκος του Οντάριο The_Sandman x_for_xepeta Dr. Paingiver:valt:

 • Like 23
Link to comment
Share on other sites

Guest agrypas

Καλά όλο αναμνήσεις οι οποίες νόμιζα ότι είχαν σβήσει από τον εγκέφαλό μου μας φέρνεις.

 

Με το που είδα τα εξώφυλλα θυμήθηκα τουλάχιστον τα μισά, γιατί απλά πρέπει να τα είχα όλα! Τον διάβαζα μανιωδώς και πιο αγαπημένος μου ήρωας ήταν ο Ρακάλ και μετά ο γιατρός.

 

Νά 'σαι καλά Valtasar!

Link to comment
Share on other sites

 • 4 months later...

Τέντυ Τεντ.... φαντάζομαι η φιγούρα του Ισπανού Francisco Hidalgo (Yves Roy) και του Γάλλου Roger Lécureux. Site για τον Τέντυ Τεντ στα γαλλικά.

 

Ο Ρακάλ (όπως τον βλέπω στο εξώφυλλο) μου κάνει για την φιγούρα του Roger Lécureux ονόματι Rahan. Site για τον Rahan (πάλι γαλλικά).

 

 

Αμφότεροι είχαν εμφανιστεί στις σελίδες του Vaillant/Pif Gadget (όπως είχε μετονομαστεί). Ίνφο για το περιοδικό ΕΔΩ.

 

Χο-Χα-Χο! germanicus fortuna iuvat! Ο ιατρουδάκος είναι ο Dr Justice! Τσουπ και εξωφυλλάκι (έχει και αφιέρωμα στους τζουντόκα δικέ μου! πς!)

 

justice.jpg

 

Και αυτός φυσικά μέσα από το Pif Gadget.

 

Και καταλήγουμε σε αυτό εδώ το site που είναι αφιερωμένο στο εν λόγω γαλλικό περιοδικό.

 

Άλλο ένα ενδιαφέρον site για το Vaillant/Pif Gadget, τα ξεχασμένα κόμικ.

 

Και αφού έχω φάει την ώρα μου ψάχνωντας, θυμάμαι πως ένας φίλος (το μέλος Mister No) μου έχει δανείσει ένα για τα δέοντα, το ανοίγω και λέει παντού Editions Vaillant Paris... aarggh :Ungry:

 

Τα ανωτέρω ισχύουν και επιπρόσθετα βλέπω στο τεύχος που έχω στα χέρια μου το Horace cheval de l’ouest του Poirier, το La jungle en folie των Delinx + Godard, τον Gai-Luron των Gotlib + Dufranne, Totoche του Tabary.

 

Δεν μπορώ να αναγνωρίσω ποιό είναι το γαλλικό (φαντάζομαι) "Ένα αγόρι πάει στον πόλεμο" με τις περιπέτειες του Ντάννυ Ντούγκαν....

 

:beer:

 • Like 6
Link to comment
Share on other sites

Στους παλιότερους θυμίζω - και νομίζω πως όλοι θα το θυμηθούν αμέσως - πως στον Μικρό Καουμπόυ, τον Μικρό Σερίφη και το Μικρό Αρχηγό, χρησιμοποιούσαν τα σκίτσα του Dr. Justice για να απεικονίσουν τον Τζιμ Άνταμς, ή "Δημήτρη Αδαμόπουλο", το "δεκαοκτάχρονο Ελληνόπουλο" της Άγριας Δύσης (προσθέτοντας τα απαραίτητα περίστροφα και ρούχα, όπου και όποτε κρινόταν απαραίτητο). Μια που αναφερόμαστε στο ζήτημα, τα σκίτσα της "πλατωνικής" συντρόφισας του Τζιμ Άνταμς Ντιάνας Μόρισον ήταν από τη... Βαμπιρέλα! Την τελευταία περίοδο ακμής του Μικρού Καουμπόυ και του Μικρού Σερίφη (γύρω στα τέλη της δεκαετίας του 70), έπαιρναν και ολόκληρα εξώφυλλα ή πρώτες σελίδες, κατευθείαν από το περιοδικό της πασίγνωστης Βρικολακίνας! Εκπληκτικά ήταν εκείνα του Esteban Marotto. Όποιος προσέξει τις λιγοστές εικόνες των περιοδικών αυτών θα συνειδητοποιήσει πως οι οι ήρωες είναι εντελώς άσχετοι μεταξύ τους, και όλες σχεδον είναι αποτέλεσμα επιδέξιου (?) κολάζ.

Μόλις βρω ευκαιρία θα ψάξω στις κούτες μου, θα σκανάρω μερικά και θα τα ανεβάσω.

 

Θ.Μ.

Edited by Corvus
 • Like 6
Link to comment
Share on other sites

Σε ευχαριστώ Corvus για τις πολύτιμες πληροφορίες, έχεις δίκιο :clap:

 

Πρόσθεσα 4 εξώφυλλα

 

:beer:

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

μπορούμε να έχουμε ένα δειγματοληπτικό σκανάρισμα αρραβωνιάρας-Βαμπιρέλας? όχι τεύχος κλπ. Απλά 2-3 πόζες!

 

μιλάμε για απίστευτη πληροφορία! :lol::thanks: Corvus!

 

:beer:

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Αγαπητέ Γερμανικέ, πολύ θα ήθελα να ικανοποιήσω πάραυτα το αίτημά σου. Ωστόσο, φαίνεται πως η κούτα με τους Μικρούς Καουμπόυηδες και τους Μικρούς Αρχηγούς βρίσκεται στο υπόγειο, θαμμένη κάτω από σωρούς άλλων βαρέων αντικειμένων. Μέχρι την έλευση της θερινής περιόδου, οπότε και οι κούτες μάλλον θα μετατοπιστούν, ένα μικρό μόνο δείγμα από τη δουλειά του Τομ Σάτον (Tom Sutton) και του Χοσέ Γκοντζάλεζ στην Vampirella θα θυμίσει σε πολλούς το όμορφο και ερωτικό πρόσωπο της Ντιάνας Μόρισον από το Μικρό Καουμπόυ (με το κορμί πάντα καλυμμένο, στην τελευταία περίπτωση, με εφαρμοστά τζιν και κολλητά πουκάμισα, έτσι ώστε η συγκάλυψη της γυμνής σάρκας να μη βγάζει...μάτι). Μόλις βγάλω τις Βαμπιρέλες (πράγμα λίγο πιο εύκολο), θα ακολουθήσει παρουσίαση... ελπίζω)

Θ.Μ.

post-1548-1177768154_thumb.jpg

post-1548-1177768181_thumb.jpg

Edited by Corvus
 • Like 3
 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Καθώς τα είχα σχετικά πρόχειρα :

post-466-1177871697_thumb.jpg

post-466-1177871747_thumb.jpg

post-466-1177871793_thumb.jpg

post-466-1177871836_thumb.jpg

 • Like 4
 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

:cool::respect::thanks: @ both

 

αν ποτέ ψαχτώ με Βαμπιρέλλα, θα έχω τα μάτια μου ανοιχτά για να βρω και τα αντίστοιχα κανονικά για να κάνουμε μια αντιπαραβολή bodyline/dhi πριν-και-μετά!

 

:D

 

:beer::beer:

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

 • 8 months later...

Συγχαρητήρια Corvus!!! Έλυσες έναν γρίφο αρκετών χρόνων!! Είχα υποψίες, όχι όμως στοιχεία! :best: :best: :clap2: :clap2:

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

 • 3 months later...

Και άλλη μια σχετική πληροφορία εδώ: ο μικρός ινδιάνος Τσιπιρίπο, ή μάλλον η μορφή του, είναι απ΄ ευθείας κλεμμένη από το θρυλικό στριπ του Fred Harman, Red Rider (1938). Εδώ βέβαια ο μικρός είναι Ναβάχο, κι όχι Κομάντσι όπως ο δικός μας, και ονομάζεται Little Beaver. Πάντως, μη στενοχωριέστε, ω Έλληνες! Ο μεγάλος Γερμανός δημιουργός Rolf Kauka έκανε ακριβώς το ίδιο ατόπημα, χωρίς να σκοτιστεί μάλιστα ν΄ αλλάξει καν το όνομα του ήρωά του! Ρίξτε μόνο μια ματιά στο αφιέρωμα για το Τόμπυ τού (ωραία σύμπτωση!) Μονόκερου (1975) και θα καταλάβετε τι εννοώ!

 • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Και άλλη μια σχετική πληροφορία εδώ: ο μικρός ινδιάνος Τσιπιρίπο, ή μάλλον η μορφή του, είναι απ΄ ευθείας κλεμμένη από το θρυλικό στριπ του Fred Harman, Red Rider (1938). Εδώ βέβαια ο μικρός είναι Ναβάχο, κι όχι Κομάντσι όπως ο δικός μας, και ονομάζεται Little Beaver. Πάντως, μη στενοχωριέστε, ω Έλληνες! Ο μεγάλος Γερμανός δημιουργός Rolf Kauka έκανε ακριβώς το ίδιο ατόπημα, χωρίς να σκοτιστεί μάλιστα ν΄ αλλάξει καν το όνομα του ήρωά του!

 

Check this

 • Like 3
Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Συγχαρητήρια για την παρουσίαση και τις πλούσιες πληροφορίες στον Valtasar και σε όλους σας!! Δεν ήξερα καν αυτή τη σειρά και πριν μερικά χρόνια πέτυχα σ'ένα περίπτερο δύο τεύχη και τα πήρα από περιέργεια. Εννοείται πως μου άρεσαν κι εμένα οι ιστορίες του "Ρακάν" και του "Δίκαιου" περισσότερο, ίσως, από τις υπόλοιπες αλλά γενικά μου άφησε καλή εντύπωση! Θα προσπαθήσω να βρω κι άλλα τεύχη αν δοθεί ευκαιρία..! Ευχαριστώ και πάλι!! :thanks::beer:

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Περίεργα πράγματα...δεν πρόλαβα να το ζητήσω και το σκάναρε ο gkosk...ούτε εβδομάδα δεν πέρασε.

Λοιπόν ή η Δ.Ο μας την έχει στημένη και άρχισε τα καλοπιάσματα ή απλώς έχουμε να κάνουμε με έναν ακόμα

σοβαρό και υπεύθυνο άνθρωπο (gkosk) που ενάντια στην ελεεινή εισπραχτική και φορμπηχτική πολιτική,

ενάντια στην συνεχή εργασιακή εκμετάλλευση από τη Δ.Ο συνεχίζει ανιδιοτελώς να προσφέρει στο σύνολο,

παρά την επιβάρυνση που συνεπάγεται κάτι τέτοιο στον ελάχιστο προσωπικό χρόνο που αφήνει η παραδόπιστη

Δ.Ο στον ταλαίπωρο εργαζόμενο.

Ελπίζω να συμβαίνει το δεύτερο αλλά να είμαστε έτοιμοι και για το πρώτο ενδεχόμενο.

 

Α, και τα τρία τελευταία ποστ να μεταφερθούν στις εξωτερικές πηγές. Να κάνουν και οι mod

καμιά δουλειά. Έχουν καταντήσει σαν τους φύλακες σε σχολικό συγκρότημα: ένα σωρό λεφτά πληρώνονται

για να κάθονται (κυριολεκτικά)

Edited by alagt17
 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Α, και τα τρία τελευταία ποστ να μεταφερθούν στις εξωτερικές πηγές. Να κάνουν και οι mod

καμιά δουλειά. Έχουν καταντήσει σαν τους φύλακες σε σχολικό συγκρότημα: ένα σωρό λεφτά πληρώνονται

για να κάθονται (κυριολεκτικά)

 

Ιδού κυρίες και κύριοι το ποιόν αυτού του ανθρώπου (?). Αυτή τη φορά προσπαθεί να ακυρώσει το κεκτημένο δικαίωμα που αποκτήσαν μετά από αγώνες ετών οι εργαζομένοι στη GC να δουλεύουν καθιστοί και προσπαθεί να τους βάλει να δουλεύουν όρθιοι!!!!!!!!! Ακόμα και αν αυτό οδηγήσει κυριολεκτικά σε δουλειές του ποδαριού!!!!

 

:cheers5:

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Ξεχάσαμε τον δημιουργό του Δίκαιου κύριοι!!! Μάλλον από βιασύνη!!! Πρόκειται για τον Ισπανικής καταγωγής Γάλλο Raphael Carlo Marcello. Ηταν ο σχεδιαστής του ήρωα, σε σενάριο Jean Olivier. :cheers3::cheers3::cheers3::cheers3:

post-3960-1218282215_thumb.jpg

post-3960-1218282222_thumb.jpg

post-3960-1218282243_thumb.jpg

post-3960-1218282252_thumb.jpg

post-3960-1218282260_thumb.jpg

 • Like 6
Link to comment
Share on other sites

 • 1 year later...

Το #21 :yahoo:

 

Το εξώφυλλο μεταφέρθηκε στην παρουσίαση.

 • Like 11
Link to comment
Share on other sites

Να προσθέσω και εγώ το 18.

 

Το εξώφυλλο μεταφέρθηκε στην παρουσίαση.

 • Like 11
Link to comment
Share on other sites

 • 2 years later...

εξώφυλλο 17 και πλέον τα εξώφυλλα της σειράς είναι πλήρη!

 

Το εξώφυλλο μεταφέρθηκε στην παρουσίαση.

 • Like 18
Link to comment
Share on other sites

 • 1 year later...

Εγω σαν νεος :soldier:  της παρεας να δωσω τα συγχαρητηρια μου για αυτο το πολυ ωραιο κομικς!

 

Τωρα επεσαν στα χερια μου καποια τευχη και τα τιμησα δεοντως!

 

  :div:

 • Like 8
Link to comment
Share on other sites

 • 5 months later...

Διάβασα τις πρώτες περιπέτειες του Δικαιου. Σα να βλέπω την παλιά Χαβάη 5-0, άντε τους Άγγελους του Τσάρλι :) Η μεγάλη έκπληξη για μένα ήταν ο Ρακάλ, ο γιός του προϊστορικού ανθρώπου. Αφελείς περιπέτειες με απλά σενάρια ενός άνθρωπου των σπηλαίων που μαθαίνει τη φύση και τους νόμους της, εξερευνά τα φυσικά φαινόμενα, και έχει ηθική. Πλάκα είχε. Το σκίτσο μου θυμησε κάποιες φορές Carmine Infantino, και προσπάθησαν να το κάνουν λίγο πιο ενδιαφέρον. Θα τα διαβάσω όλα :valt:

 • Like 19
Link to comment
Share on other sites

Το πρώτο τεύχος σκαναρισμένο εδώ.

 • Like 11
Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Αντικαταστάθηκαν τα εξώφυλλα των τευχών 5, 11, 21 και 22 με άλλα χωρίς αυτοκόλλητο τιμών.

 

:valtnino:

 • Like 13
 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Kαι το τευχος 20 χωρις αυτοκολλητο στην διαθεση σας για τις περαιτερω ενεργειες εφοσον φυσικα το επιθυμειτε   :beer:

 

Το εξώφυλλο μεταφέρθηκε στην παρουσίαση.

 • Like 11
 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Όλα τα τεύχη σκαναρισμένα εδώ.

 • Like 12
 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

 • 1 year later...

Απο τα αγαπημένα μου. Ίσως να έχω ακόμη ολόκληρη τη σειρά (24 τεύχη).

Να σημειώσω οτι στα τεύχη του Μικρού Αρχηγού κτλ δεν παρουσιάζονταν ολόκληρες ιστορίες- υπήρχε μόνο μία σελίδα, που εξυπηρετούσε τα μαθήματα JUDO που έδινε το περιοδικό.

 • Like 8
 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

 • 3 months later...

Μερικά εξώφυλλα,ενδεχομένως σε καλύτερη κατάσταση από τα υπάρχοντα.

 

post-31289-0-80492500-1460471582_thumb.jpgpost-31289-0-20600700-1460471590_thumb.jpgpost-31289-0-14021400-1460471598_thumb.jpgpost-31289-0-79258500-1460471605_thumb.jpgpost-31289-0-86369100-1460471612_thumb.jpg

 

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα οπισθόφυλλα 1έως 8, που έχουν στριπάκια, μερικά Mordillo.

Αν υπάρχει ενδιαφέρον, τα ανεβάζω

 • Like 14
 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

 • 1 year later...
On 12/4/2016 στο 5:36 ΜΜ, ikarukani είπε:

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα οπισθόφυλλα 1έως 8, που έχουν στριπάκια, μερικά Mordillo.

Αν υπάρχει ενδιαφέρον, τα ανεβάζω

Ισχύει ακόμη η πρότασή σου; :)

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

8 ώρες πριν, Mandrake είπε:

Ισχύει ακόμη η πρότασή σου; :)

Φυσικά...

 

 • Like 3
Link to comment
Share on other sites

@ikarukani Ε, αφού ισχύει, δεν σκαννάρεις και τα εξώφυλλα στο 100% να ξεμπερδεύουμε και με αυτά ; :)

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.