Μετάβαση στο περιεχόμενο

Mandrake

Members
  • Περιεχόμενο

    7112
  • Εγγραφή

  • Τελευταία επίσκεψη

  • Κερδισμένες ημέρες

    25

Όλα όσα δημοσιεύθηκαν από Mandrake

  1. Mandrake

    ΣΟΥΠΕΡΗΡΩΕΣ

    Σας γράφω επάνω φίλε Χρήστο για ποιο λόγο επέλεξα να τα φέρω εδώ. Διαφορετικά θα έκανα κοπτοραπτική της φωτογραφίας της αγγελίας και θα ανέβαζα κάθε ομάδα ή χαρακτήρα στις επί μέρους σειρές, κάνοντας και στις τρεις παρουσιάσεις τα ίδια ερωτήματα... Εδώ συμπεριλαμβάνονται όλες αυτές οι σειρές, τα τεύχη ήταν έτσι κι αλλιώς ακέραια στους τόμους "Σουπερήρωες", επομένως εάν υπήρχαν μέσα θα υπήρχαν ΚΑΙ σε αυτά και ήταν η ιδανική παρουσίαση για να τα παραθέσω και να ρωτήσω μήπως τα θυμάται κανείς! Περιμένουμε τον @ james768 να δούμε αν πράγματι συμπεριλαμβάνονταν στη σειρά "Σκορπιός"!
  2. Και στο graphic novel φίλε μου μπαίνει το όνομα απλώς στη γενική πτώση και όχι στην ονομαστική επειδή είναι ο βασικός συγγραφέας του κειμένου, ώστε να δείξει ότι είναι ο δημιουργός του έργου αλλά όχι ο άμεσος του συγκεκριμένου που είναι προσαρμογή από κάποιον άλλον. Αυτό δεν καθιστά το όνομα του αρχικού συγγραφέα ως μέρος του τίτλου! Δε θα μπορούσε προφανώς να μην αναφερθεί καθόλου ο αρχικός συγγραφέας... Η ράχη τι λέει; Η ταυτότητα του κόμικ τι γράφει; Το "graphic novel" επίσης προφανώς και δεν είναι μέρος του τίτλου, αλλά το βάζει ο εκδότης στο e-shop του για να μη μπερδεύει τον πελάτη που δεν έχει φυσική επαφή με το έντυπο. Εσύ κι εγώ που θα το πάρουμε απ' το βιβλιοπωλείο δε χρειαζόμαστε την ένδειξη αυτή εφόσον έχουμε τη δυνατότητα να το πιάσουμε και να το ξεφυλλίσουμε! Ο τίτλος του είναι "Καπετάν Μιχάλης" και δεν αλλάζει το όνομα ενός έργου επειδή μεταφέρθηκε σε κόμικ, ούτε σε ταινία ή τηλεοπτική σειρά που έχουν άλλους σεναριογράφους από πίσω για την προσαρμογή του αρχικού κειμένου. Έχεις ήδη πολλά graphic novels με τον ίδιο τίτλο στην κατοχή σου που αναφέρονται οι συγγραφείς. Μόνο τα "Classics Illustrated" να πιάσεις στο σύνολο ή τα Γαλλοβελγικά "Φρανκενστάιν", "Μόμπυ Ντικ", "Τα Παιδιά του Πλοιάρχου Γκραντ" να πιάσεις, καταλαβαίνεις τι λέω. Εδώ ένιωσε την ανάγκη ο δημιουργός του κόμικ να δώσει έμφαση στον αρχικό δημιουργό του βιβλίου και γι' αυτό γράφει το όνομά του στη γενική πτώση και με μεγάλα γράμματα μπροστά μπροστά! Αυτό είναι όλο. Υ.Σ. Στις χιλιάδες παρουσιάσεις που υπάρχουν εδώ μέσα σε κόμικς, ποτέ δεν υπήρξε η ανάγκη να εμπλουτίζεται ο τίτλος ενός κόμικ προσθέτοντας τις λέξεις "graphic novel", επειδή πολύ απλά καταχωρούνται σε συγκεκριμένες κατηγορίες! Ξέρουμε ότι πρόκειται για κόμικς, δε χρειάζεται να υπάρχει κάποια ένδειξη γι' αυτό. Στο e-shop καλά το κάνει και το διαφοροποιεί ο εκδότης για το λόγο που εξήγησα παραπάνω.
  3. Όλα τα βιβλία του Νίκου Καζαντζάκη, δε γράφουν "Νίκος Καζαντζάκης" επάνω; Τότε ας βάλουμε σε όλα τίτλο "Νίκος Καζαντζάκης" και υπότιτλο τον τίτλο των βιβλίων! Τι λογική είναι αυτή πάλι; Και τι θα πει "να ξεχωρίζει απ' τα βιβλία"; Υπάρχει περίπτωση να πάει να το αγοράσει κανείς και να κάνει λάθος; Για να μη λέμε ότι να 'ναι όμως, ας δούμε πως το έχει ο εκδότης στο e-shop του.
  4. Αυτό ξαναπές το! Μια χαρά όλοι όμως και πολύ χρήσιμα ακόμη και τα off topic πολλές φορές αλλά και οι διάφορες κόντρες που κατά καιρούς υπήρξαν! Έκαναν την κοινότητα να ψάχνεται & να προβληματίζεται περισσότερο με επιπλέον θέματα!
  5. Mandrake

    THE ULTIMATE SPIDER-MAN COLLECTION

    Καλά, το ότι δε ξεμένεις, δε ξεμένεις! Υπάρχουν τόσες άλλες εκδόσεις που έχουν βγει από "Anubis" & "Οξύ", άλλωστε, όπως και "Μικρός Ήρως" πλέον και με εξαιρετικές ιστορίες σε όλες! Αν θέλεις υπερηρωικά δεν έχεις παρά να βάλεις το χέρι στην τσέπη. Επιλογές υπάρχουν και μάλιστα πολλές! Σιγά μη σκάσεις γι' αυτήν εδώ αν δεν την κάνεις κέφι για όποιους λόγους δεν την κάνεις. Αυτή εδώ είναι ομολογουμένως φθηνότερη, βέβαια, από την άλλη περιορίζεται στον Spider-Man και μόνο.
  6. Ακριβώς αυτό! Δεν άντεξα στο πρώτο βίντεο και το πήγα στο τέλος, όπου εκεί δυστυχώς την πατήσαμε και οι δύο... Άσε που έχει spoilers και δεν ενδείκνυται να το παρακολουθήσεις προτού διαβάσεις τον εκάστοτε τόμο. Ακούμπησα τον οδηγό στην καρτέλα με τη σιλικόνη σε μια σακούλα για μεταφορά, κόλλησε και σκίστηκε σε δύο σημεία... Καλά, θα τον ξαναπάρω τον τόμο μελλοντικά μόνο γι' αυτό, απλά βαρέθηκα να πάω στα περίπτερα και είχα ήδη κάνει τη συνδρομή όπου δεν τον είχα προσθέσει. ΧΙΛΙΕΣ φορές καλύτερα τα βίντεο του φίλου @ Lord Makro , που μας λέει πέντε πράγματα ουσίας και έχουμε και συγκριτικά με παλαιότερες εκδόσεις! Εκτός κι αν έχεις κάνει συνδρομή ή τέλος πάντων έχεις σκοπό να τους πάρεις όλους έτσι κι αλλιώς φίλε μου. Και πάλι όμως, προσωπικά δε θα ήθελα spoilers σε όσες ιστορίες δεν έχω ξαναδιαβάσει...
  7. Mandrake

    THE ULTIMATE SPIDER-MAN COLLECTION

    Από την άλλη πάλι δεν είναι "συμφέρον μας ως αναγνώστες" να υποστηρίζουμε κάθε απάτη αρπαχτή που μπορεί να κάνει οποιαδήποτε εκδοτική. Έτσι δεν είναι; Εάν είχαν τη σειρά "Ultimate Spider-Man", το σκέφτηκα 2-3 φορές τότε, αλλά είχα αποφασίσει ότι δε θα στηρίξω. Δεν είχε τίποτε σημαντικό άλλωστε, τους πρώτους πολλούς τόμους τους είχα ήδη από άλλη εκδοτική με άλλη μετάφραση και παρόλο που σ' αυτές τις περιπτώσεις δε λέω όχι και τ' αγοράζω τελικα ξανά, εκείνη τη στιγμή ήμουν αποφασισμένος. Ευτυχώς για τη "Radnet" (και για μένα φυσικά!) προχώρησαν με άλλη συλλογή.
  8. Είχα μερικές χάλια φωτογραφίες πρόχειρα & βιαστικά τραβηγμένες μαζί μου απ' το σπίτι μου (με περίμεναν κι έπρεπε να φύγω), απέχω πολύ άλλωστε απ' το να δείξω που έχω κάθε τι καθώς χρειάζομαι έπιπλα, πάντως έτσι πρόχειρα για το γαμώτο που μας τέλειωσε η σειρά... Εκεί λοιπόν έχω τοποθετήσει όσους έχω μέχρι στιγμής διαβάσει: κι εδώ βρίσκονται ακόμη ορισμένα προς ανάγνωση και μεταφορά στο σπίτι: Άντε, καλά να 'μαστε να δούμε κι άλλες υπέροχες ιστορίες μελλοντικά..! Κι εγώ σ' ευχαριστώ φίλε @ kaneda για τη δική σου συμβολή, μολονότι η αλήθεια είναι πως με τα spoilers έχω μεγάλο θέμα και πολλές κριτικές είτε εσένα, είτε του @ nikolas12 τις πιάνω αφού τα έχω διαβάσει. Δυστυχώς μπορεί μέχρι τότε να έχουν καταχωνιαστεί οι κριτικές σελίδες πίσω, βέβαια και να τις εντοπίσω ξανά πολύ πολύ μετά... Όπως και να 'χει, όμως, σ' ευχαριστώ για την όλη συμμετοχή σου σ' αυτό εδώ, όπως και όλα τα ενεργά μέλη, είτε μ' εκείνα που συμφωνούμε, είτε μ' εκείνα που διαφωνούμε! Δώσατε με τον τρόπο σας ζωντάνια σε έναν ακόμη απ' τους κόσμους που, απ' ότι φαίνεται, εκδοτικά πάει πολύ καλά και που θέλω να πιστεύω ότι θα με συντροφεύει για πάντα!
  9. Mandrake

    THE ULTIMATE SPIDER-MAN COLLECTION

    Δηλαδή δίνεις σημασία στη μετάφραση & στην επιμέλεια αλλά όχι στο ότι ΔΕ μπορείς να διαβάσεις κάτι για να κρίνεις αν έχει γίνει σωστή μετάφραση & επιμέλεια;
  10. Mandrake

    THE ULTIMATE SPIDER-MAN COLLECTION

    Θα σου πω εγώ τι λάθη έχει, διότι όλοι φαίνεται πως έχουν την τάση να τα στρογγυλοποιούν και δεν αναφέρει κανείς τα πραγματικά προβλήματα. Στο 2ο graphic novel παρατηρείται το κλασικό πρόβλημα πολλών αντίστοιχων των εκδόσεων της "Οξύ", όπου καρέ "κρύβονται" στο κέντρο μέσα στην κόλλα και φτάνεις σε σημείο να μη μπορείς να διαβάσεις σωστά κάποια συννεφάκια. Σε μία δεξιά σελίδα, μάλιστα, ενώ προφανώς δεν έχει πρόβλημα στο δεξί της μέρος με την κόλλα, το συννεφάκι με μέρος μιας λέξης έβγαινε εκτός σελίδας. Κοβόταν... Και φαντάσου ότι τα graphic novels αυτά είναι στο μέγεθος εκείνων της "Anubis"! Πιθανολογώ ότι είναι πρόβλημα που προκύπτει απ' το ότι οι τόμοι αυτοί κυκλοφορούν χαρτόδετοι από τη "Radnet" και όχι σκληρόδετοι. Σε ότι αφορά τουλάχιστον την κόλλα στη μέση δε θα υπήρχε πρόβλημα αν ήταν δεμένα σκληρόδετα, όπως είναι στην αυθεντική σειρά. Στην περίπτωση Todd McFarlane το σκίτσο πιάνει όλη τη σελίδα. Δεν έχει περιθώρια. Το 1ο graphic novel ήταν μια χαρά! Το 3ο θα το πιάσω πιθανόν αύριο και θα δω αν υπάρχει παρόμοιο πρόβλημα. Αυτές τις μέρες έπεσε αραχνοανάγνωση διότι διάβασα της "Hachette" τα δύο "The Amazing Spider-Man: Το Νησί των Αραχνών" και το "The Amazing Spider-Man: Τέλος Εποχής", οπότε ευκαιρία να διαβάσω και την ιστορία με τους κλώνους! Ή τέλος πάντων μια απ' αυτές.
  11. Τι εννοείς φίλε μου; Ότι κάθε φορά το βρίσκεις ανοιγμένο στα περίπτερα; Σε ότι αφορά το "Read", προσωπικά το χρησιμοποιώ περίπου με την έννοια που λέει παραπάνω ο @ constantinople . Αλήθεια βρε @ ProfPhillipMortimer ; Τα crossovers λες ότι είναι για τα fanboys; Για τα events τι άποψη έχεις; Εγώ πάλι θα ρωτούσα το άλλο. Θα προχωρούσε κάτι στα κόμικς εάν δεν υπήρχαν crossovers & events; Ή με καμιά εικοσαριά επιλεγμένα run "καθαρίσαμε" με τη "Marvel Comics", αυτά ήταν και τέλος;
  12. Δεν αναφέρομαι στο σχόλιο που σε αποκαλεί troll Δημήτρη αλλά σε μια γενική εικόνα. Άλλωστε επεσήμανα τα υπόλοιπα με έντονους και υπογραμμισμένους χαρακτήρες, απλώς δεν αφαίρεσα το συγκεκριμένο διότι ήταν μικρό σχόλιο και το άφησα ως έχει... Εν τοιαύτη περιπτώσει ας αλλάξει αυτό το "κουβεντούλα" με κάτι τύπου "σεντονάρες" στον τίτλο του νήματος.
  13. @ Bilis δώσε μου τα φώτα σου πως να βάλω 2ο reaction εδώ. Ένα respect δε φτάνει και θα ήθελα κι ένα thumbs up! Σε ελάχιστες ημέρες μπήκα κι έσβηνα απ' το e-mail μου 250 σχόλια περίπου. που μου τα εμφάνιζε ανά σελίδα των 50. Έλεος... Skip όλα φυσικά και πάω 2 τελευταίες σελίδες.
  14. Mandrake

    ΑΡΧΑΙΟΙ ΜΥΘΟΙ

    Αφού αποφασίσατε να τα ενώσετε, ας βάλετε τουλάχιστον ως υπερσειρά το "Παιδικά Εικονογραφημένα" ή να ονομάσετε τις δύο σειρές ως "Παιδικά Εικονογραφημένα: Αρχαίοι Μύθοι" και "Παιδικά Εικονογραφημένα: Κλασική Λογοτεχνία". Και όχι με πολλές αυτόνομες παρουσιάσεις βρε παιδιά σε κάθε σχόλιο, πάντοτε η πολιτική του φόρουμ ήταν να παραμείνει η παρουσίαση του πρώτου που τη ξεκινούσε και να συγχωνευτούν οι υπόλοιπες στην παρουσίασή του! Εδώ τι αλλάζει και πρέπει να είναι σαν τη μύγα μες στο γάλα και για να τη διαβάσουμε ολόκληρη να πρέπει να το κάνουμε κατά μήκος της σελίδας;
  15. Mandrake

    ΣΟΥΠΕΡΗΡΩΕΣ

    Δεν ήταν σίγουρα στη σειρά "Σουπερήρωες", λέω μήπως ήταν αυτόνομα στις επί μέρους! Όπως γράφω και παραπάνω, τα ανάρτησα εδώ λόγω ποικιλίας. Επομένως δεν τα θυμάται κανείς μας... Αυτά που είχες δει αγοράζονταν ή τα έπαιρνε ο πελάτης αν ήθελε δωρεάν; Πολλά ρωτάω το ξέρω, εξηγεί όμως γιατί μπορεί τελικά στην περιφέρεια να μην ήρθαν ποτέ!
  16. Mandrake

    ΣΟΥΠΕΡΗΡΩΕΣ

    Και το περίεργο φίλε μου, είναι το εξής... Εκείνη γράφει ότι είναι του 1983 όταν οι σειρές "X-Men", "Οι 4 Φανταστικοί" & "Ιντιάνα Τζόουνς" ξεκίνησαν την κυκλοφορία τους το 1986! Εάν είναι σωστή σε αυτά που λέει, βασιζόμενος σε άλλες αγγελίες όπου είδα σωστές χρονολογίες, τότε μήπως κυκλοφόρησαν σε άλλα έντυπα της "Μαμούθ Comix" και λειτούργησαν ως διαφημιστικά, προετοιμάζοντας το κλίμα για αυτές τις σειρές; Αλλά που να ήταν πάλι; Στα "Αστερίξ"; Κι εγώ λέω ότι νομίζω πως τα θυμάμαι, η αλήθεια είναι όμως ότι τα έπαιρνα όλα απ' τα περίπτερα με τη σειρά μου και στο σπίτι έναν τοίχο τον είχα γεμίσει με αφίσες απ' τα Spider-Man, δε θυμάμαι κάπου να τα αφαιρώ και να τα κολλάω αυτά, ούτε σε τετράδιο, πουθενά... Ενώ τα αυτοκόλλητα του Σπάιντερ Μαν τα θυμάμαι! Ο @ Lord Makro μήπως θυμάται κάτι ή οι @ james768 , @ constantinople , @ ProfPhillipMortimer , ο @ konni ή κάποιος άλλος φίλος;
  17. Mandrake

    ΣΟΥΠΕΡΗΡΩΕΣ

    Λοιπόν, αυτά σαν κάτι μου θυμίζουν, δεν πρέπει να τα έχω όμως ακόμη κάπου... Αναφέρομαι σε κάτι αυτοκόλλητα που μάλλον είχαν βγει μαζί με κάποια τεύχη υπερηρωικών της "Μαμούθ Comix" κι επειδή δεν ήξερα που αλλά και για να μη "μοιράζω" τη φωτογραφία σε τμήματα, τα καταθέτω εδώ: Αλιεύθηκαν απ' αυτήν εδώ την αγγελία. Εάν κάποιος θυμάται σε ποια τεύχη υπήρχαν, ας μας πει.
  18. Mandrake

    STAR SCHOOL

    Και ερχόμαστε 16 χρόνια μετά την παρουσίαση για να ξετρυπώσουμε κι άλλη πληροφορία που αν βρεθεί, χρειάζεται δική του παρουσίαση. Είχε κυκλοφορήσει (δε ξέρω που & πως) διαφημιστικό δίφυλλο της σειράς αυτής με τις 3 απ' τις 4 σελίδες να είναι μέρος του κόμικ (του 1ου τεύχους προφανώς!). Μάλιστα η πωλήτρια της αγγελίας μας πληροφορεί ότι είχε τιράζ μόλις 12 τεύχη! Υποθέτω ήταν έκδοση για τα ελάχιστα τότε ακόμη βιβλιοπωλεία/κομικσάδικα που πουλούσαν κόμικς: Κατά τ' άλλα, η αγγελία θα έπρεπε να πάει καρφί για τη νήμα "ΠΡΟΣΟΧΗ ΜΗ ΠΛΗΣΙΑΖΕΤΕ [ θα πεθάνετε από τα γέλια ]".
  19. Mandrake

    ΖΑΓΚΟΡ

    Χρειάζεται διόρθωση η ημερομηνία εκκίνησης της σειράς, όπως αναγράφεται στην παρουσίαση απ' τον @ crc ! Επίσης τα οπισθόφυλλα 104, 107 & 129 πρέπει ν στρίψουν 90 μοίρες αριστερά. Ερώτηση πάνω σε αυτό... Η σειρά "Ο Τζώρτζ Μπέστ Μας Διδάσκει Ποδόσφαιρο" είναι Ιταλικής προέλευσης; Αν δεν είναι, μήπως θα πρέπει να αλλάξει η προέλευση σε ποικίλη;
  20. Σίγουρη αγορά φυσικά! Ο τίτλος χρειάζεται διόρθωση σε "Καπετάν Μιχάλης".
  21. Mandrake

    προσφορές konni

    Δε μου λες φίλε μου; Το τι προσφέρεται σε κάθε αγγελία, μπαίνεις στον κόπο να το διαβάσεις;
  22. Mandrake

    ΟΜΠΡΑΞ

    Που τη βρήκες την αγγελία φίλε μου; Διότι το ίδιο αντίτυπο το βρήκα σε καλύτερη ανάλυση να πωλείται εδώ. Εξώφυλλο και οπισθόφυλλο απ' την αγγελία για να δούμε και τι διαφήμιζαν οι τόμοι!: Στον υπερσύνδεσμο που δίνω μπορείτε να δείτε κι άλλες φωτογραφίες από ράχη και εσωτερικό.
  23. Έχεις προς παρουσίαση αρκετό υλικό ακόμη; Ή αναφέρεσαι σε άλλες εργασίες γενικότερα; Καταχωρήθηκε στο "Goodreads", επομένως θα βρεις τα στοιχεία εδώ. Αναμένω μήπως και περαστούν οι συγγραφείς που τους έδωσα όλους, μήπως και γλυτώσεις με copy/paste κάποια πληκτρολόγηση. Εφόσον το έχεις υπόψιν μου αρκεί!
  24. Τα έχω τάξει σ' ένα φίλο απλά δεν τα έχω συγκεντρώσει ακόμη στο άλλο σπίτι ενώ συνεχίζω με τις ταξινομήσεις. Εάν τελικά δεν τα θέλει, θα μιλήσουμε πριβέ να στα στείλω! Έχει πλάκα ωστόσο που ενώ τρέχει μια φρέσκια νέα συλλογή, πάλι ως πλεονέκτες συζητάμε τι άλλο θα θέλαμε να δούμε στα περίπτερα. Δε ξέρω αν θα πάει εν τέλει καλά κι αυτή εδώ μ' αυτά που διαβάζω, ελπίζω να πάει και προσωπικά τη στήριξα από την αρχή με τη συνδρομή, κάποια γκρίνια όμως υπάρχει με τους τόμους "Spider-Man" που έχουν κυκλοφορήσει ήδη από άλλες εκδοτικές (φτάνοντας, αν είναι δυνατόν, μέχρι και στα τεύχη της "Kabanas Hellas"...) θα είναι πολλαπλάσια τη στιγμή που θα ξεκινήσουν να εκδίδονται "X-Men" και στον "Batman" ακόμα χειρότερα, διότι έχουν βγει ήδη πολλές εκπληκτικές ιστορίες στη χώρα μας και είναι μάλιστα πολύ φρεσκότερες! Κατά τη γνώμη μου το πρόβλημα δεν είναι ότι θα πρέπει να βγει ένας εμπορικός υπερήρωας "μπροστά" εκδοτικά ή κάποια ομάδα. Αλλά το ότι οι νεότεροι αναγνώστες θα πρέπει επιτέλους να συνειδητοποιήσουν ότι κανένας απ' αυτούς όσο καλός και να είναι δε θα άντεχε τόσες δεκαετίες εάν δεν υπήρχαν όλοι οι υπόλοιποι. Και λέγοντας "όλοι" εννοώ φυσικά οι περισσότεροι, κάποιοι και να μην υπήρχαν δε θα άλλαζε τίποτα (π.χ. Deadpool) αλλά η ουσία είναι ότι κανείς δε θα ενδιαφερόταν απ' το 1961 ή απ' τη δεκαετία του '40 ολότελα να βλέπει ορισμένους απ' τους πιο εμπορικούς υπερήρωες να πολεμούν τον Πράσινο Καλικάντζαρο, τον Δόκτωρ Οκτάπους, το Κόκκινο Κρανίο, τον Σεμπάστιαν Στέην ή τους Φρουρούς, τον Λεξ Λούθορ, τον Τζόκερ και τον Πιγκουίνο. Κανένας! Θα έπληττε, θα τα παρατούσε και σήμερα "Marvel Comics" & "DC Comics" ΔΕ θα υπήρχαν. Ο λόγος που υπάρχει όλο αυτό μέχρι σήμερα που κάποτε το αποκαλούσαμε "σύμπαν της Marvel", στη συνέχεια αποδείχτηκε "πολυσύμπαν" και στην πορεία ότι αυτό τελικά ήταν μόλις το 7ο από δαύτα, είναι επειδή οι σεναριογράφοι ήταν επιβεβλημένο ότι έπρεπε κάποια στιγμή να υπερβούν την ατομικότητα των χαρακτήρων, να τους κάνουν να συνδέονται με κάθε τρόπο ο ένας με τον άλλον, να τσακώνονται και μεταξύ τους, να ενώνονται όταν υπάρχει εχθρός που υπερβαίνει τις δυνάμεις τους, να ξέρουν που θα "ακουμπήσουν" όταν θα χρειαστούν βοήθεια και αυτό κάποια στιγμή τελματώνεται στα του πλανήτη μας, μεταφέρεται στο ηλιακό σύστημα, στο Γαλαξία και έξω απ' αυτόν. Πάει σε παράλληλα σύμπαντα, σε άλλες διαστάσεις, σε θεότητες ξεχασμένες απ' το Χρόνο, σε μυστικά που ήταν θαμμένα και κάποια στιγμή βγήκαν στην επιφάνεια, σε πάρα πολλά ζητήματα που αλλάζουν τόσο το στάτους των χαρακτήρων, όσο και των ομάδων, που δημιουργούν μυστήριο, δημιουργούν δέος, που ιντριγκάρουν πολλές φορές και που ακόμη και όταν φτάσεις να βλέπεις επαναλαμβανόμενα μοτίβα & κλισέ, να έχεις μπει για τα καλά σε όλο αυτό και να θέλεις να πας παρακάτω. Έτσι γίνεται άλλωστε σε κάθε τεράστιο franchise που έχει υπάρξει ποτέ κινηματογραφικά & τηλεοπτικά, ουαί και αλίμονο εάν μένεις στάσιμος και δεν υπάρχει εξέλιξη στον πλοκή που να καταλήγει κάθε περίοδο με κάποιο μεγάλο event στο οποίο υπάρχει κορύφωση, η οποία θα δώσει συνέχεια που θα οδηγήσει σε δεύτερη κορύφωση κ.ο.κ. Όποιοι έχουν παρακολουθήσει Επιστημονική Φαντασία γνωρίζουν καλά το σεναριακό αυτό μοτίβο, το οποίο είναι απόλυτα λογικό να συμβαίνει όταν υπάρχουν απειλές που σε υπερβαίνουν. Χρειάζεται σενάριο με συμπράξεις, με γρήγορα τεχνολογικά άλματα και με τις μεγαλύτερες υπερβάσεις που μπορεί να κάνει το σύνολο. Και όσοι δεν έχουν παρακολουθήσει Επιστημονική Φαντασία, καλό θα ήταν επιτέλους να την πάρουν και αυτή στα σοβαρά. Ένα πρώτο "πείραμα" για να μπάσει νέους αναγνώστες στο πως μεγαλώσαμε μ' αυτά ορισμένοι ήταν αυτό εδώ με τη σειρά της "Hachette", δείχνοντάς σου πηδώντας από μια περίοδο σε μια άλλη μέσα σε 2.5 δεκαετίες, τι περίπου έχει συμβεί στο τεράστιο αυτό πολυσύμπαν, με συνοδευτικά άρθρα που να σε φέρουν λίγο πιο ομαλά στο περιβάλλον κάθε ιστορίες και να σου παρουσιάσουν κάποιους απ' τους σημαντικότερους δημιουργούν που έχουν περάσει απ' αυτό. Ένα δεύτερο πείραμα ήταν εκείνο της "Radnet" με τις ιστορίες απ' την αρχή για όσους γκρίνιαζαν ότι αυτή εδώ η σειρά ήταν "προβληματική" και δε μπορούσαν εύκολα να μπουν στο πνεύμα. Απ' ότι φαίνεται απέτυχαν και τα δύο, διότι οι περισσότεροι εξακολουθούσαν να αγοράζουν επιλεκτικά, είτε δεν τους άρεσαν κάποιοι χαρακτήρες, είτε κάποιες ομάδες κτλ. Ναι, έτσι όμως δεν πρόκειται ποτέ να καταλάβει κανείς τι έχει φτιαχτεί όλον αυτόν τον καιρό από τους δύο αυτούς κολοσσούς όλες αυτές τις δεκαετίες. Δεν πρόκειται. Εάν επιλέγει να αγοράζει 1-2 χαρακτήρες επειδή πείστηκε είτε από άλλους συμφορουμήτες τέλος πάντων, είτε ο ίδιος διαβάζοντάς τα, ότι οι τάδε μόνο του ταιριάζουν και απ' αυτό μπαίνει στη διαδικασία να συγκρίνει κάθε χαρακτήρα ή ομάδα χαρακτήρων που απαρτίζονται σε μια Γαλλοβελγική σειρά, "το έχει χάσει". Είναι λάθος οπτική. Διότι μόνοι τους οι χαρακτήρες των υπερηρωικών δε θα σταθούν για πάντα. Το μυστικό της επιτυχίας όλων αυτών των δεκαετιών των εταιρειών αυτών και έχοντας περάσει από πίσω τόσο άριστοι όσο και μετριότεροι εικονογράφοι & σεναριογράφοι, είναι ότι υπήρχαν παράλληλα πολλές ιστορίες, ότι η περιοδικότητα ήταν πυκνότερη και ότι οι όλοι αυτοί χαρακτήρες πλαισιώνουν ο ένας τον άλλον με κάθε τρόπο χτίζοντας σιγά σιγά και τελικά παρουσιάζοντας ένα μεγαλύτερο σύνολο. Για τον σημερινό σεναριογράφο είναι πολύ ευκολότερο έχοντας ένα τιτάνιο background φτιαγμένο και αμέτρητους χαρακτήρες να "παίξει μπάλα" εισάγοντάς τους σε σειρά ενός που έχει αναλάβει τη δεδομένη περίοδο. Πίσω τότε ήταν προφανώς δυσκολότερο. Τα κατάφεραν μια χαρά όμως και παρά τις ελλείψεις στις οποίες παράλογα εξακολουθεί και γκρινιάζει πολύς κόσμος, όπως έχω δηλώσει ξανά δεν είχαμε ΠΟΤΕ έλλειψη από υπερηρωικά στην Ελλάδα. Εκεί ήταν για όποιον τα ήθελε, όχι όμως για εκείνον τον αιώνιο-γκρινιάρη-που-μας-ακολουθεί-μέχρι-σήμερα, του οποίου τρέχανε/ουνε τα σάλια για αυτά τα οποία δεν έχουν ακόμη έρθει. Μ' αυτά και μ' αυτά, εμένα με έχουν συντροφέψει αυτά τα κόμικς 40 χρόνια τώρα και να είστε σίγουροι ότι αν ήταν μονάχα κάνας-δυο αγαπημένοι όπως ο Spider-Man ή ο Captain America, δεν είμαι και πολύ σίγουρος ότι θα συνέχιζα ο ίδιος να διαβάζω τα κόμικς αυτά με τόσο ζήλο. Και κάτι τελευταίο μήπως το καταλάβετε καλύτερα... Ο ενθουσιασμός νεότερου (και όχι μόνο!) κοινού που βλέπουμε στις Αίθουσες ΣΗΜΕΡΑ όταν γίνεται η έκπληξη με ένα νέο χαρακτήρα που εμφανίζεται ή με κάποιον που γνωρίζουμε από προηγούμενη ταινία/σειρά και εμφανίζεται στις post credits/after credits σκηνές μιας ταινίας, είναι ακριβώς ο ίδιος που είχαμε κι εμείς όταν διαβάζαμε τότε έναν χαρακτήρα και "έσκαγε" κάποιος να τον βοηθήσει. Δεν έχει αλλάξει κάτι, η ίδια "συνταγή" πετυχαίνει & σήμερα, ακόμη και στις πιο μέτριες παραγωγές. Εάν δε ξέρεις αυτόν τον "κάποιο" όμως, χάνεις μεγάλο μέρος της απόλαυσης. Είναι γνωστό δε, ότι η Phase 4 κινηματογραφικά τα πήγε πάρα πολύ άσχημα σε γενικές γραμμές και πολλοί από εμάς περίμεναν πως και πως τις σκηνές στο τέλος ΜΗΠΩΣ και δουν κάποιο γνώριμο χαρακτήρα και αναπτερωθεί λίγο η πίστη τους ότι μπορεί κάτι να αλλάξει προς το καλύτερο, έστω στην επόμενη παραγωγή που έχουμε να περιμένουμε. Δεν είναι η λύση ο Batman και ο όποιος Batman. Δε θα σβήσει η δίψα για υπερηρωικά θεωρώντας ότι θα δεις "κάτι άλλο". Δε ξέρω τι σειρές υπάρχουν στο εξωτερικό με εκείνον μόνο, αλλά εάν έχουν απ' όλες τις περιόδους και δίνονται εντελώς σκόρπια, θα είναι ακόμη πιο δύσκολο στον αναγνώστη να καταλάβει ποιος απ' όλους τους Batman είναι σε κάθε περίπτωση. Ξεχάστε τα αυτά. Αυτό που πρέπει κατά τη γνώμη μου να κάνει ο αναγνώστης των κόμικς αυτών είναι να μάθει επιτέλους να διαβάζει οτιδήποτε έχει να του προσφέρει ένα κομικσικό/κινηματογραφικό/τηλεοπτικό σύμπαν (εντάξει, ας βγάλει αν θέλει τις παιδικές εκδόσεις εκτός, δε μιλάμε για εκείνες) και αυτό είναι ΞΕΚΑΘΑΡΑ θέμα του αναγνώστη/θεατή, όχι του τι θα έρθει, από ποιον και πόσο άμεσα θα γίνει αυτό. Ας είμαστε λοιπόν λίγο χαλαροί με τις προτιμήσεις μας, να μην τα ψειρίζουμε τόσο πολύ για ανοησίες και ίσως τότε δούμε με άλλο μάτι κάποια πράγματα και αρχίσουμε να απολαμβάνουμε καλύτερα αυτά που μας δίνονται. Αλλιώς ας πάμε άλλη μια φορά στα βράχια συμπαρασύροντας ορισμένοι και τους υπόλοιπους για να σταματήσουν να εκδίδονται υπερηρωικά κόμικς στη χώρα μας. Κάποιοι μπορεί και να τρίβουν τα χέρια τους, βέβαια, να συμβεί αυτό, έχοντας την ψευδαίσθηση ότι θα δοθεί αλλού η βαρύτητα. Ελπίζω να το ξανασκεφτούν και αυτοί ακόμη διότι αυτά τα πράγματα έρχονται όταν ο καιρός ωριμάζει. Όχι με το στανιό και σίγουρα όχι επειδή κάποιος έπιασε "στα γεράματα" να διαβάζει Γαλλοβελγικά, που μετά από δεκαετίες στασιμότητας στη χώρα μας να έχει εγωιστικά την απαίτηση να υπάρχουν άμεσα όλα στα πόδια του. Και ακόμα χειρότερα, να υπάρχουν πραγματικά πολλά για να κάνει εκείνος τις επιλογές του. Αυτό κι αν είναι θράσος! Οι εκδότες έχουν αποδείξει 17 χρόνια εδώ μέσα ότι δε δίνουν δεκάρα τσακιστή όταν κάποιοι ανά περιόδους "απειλούν" ότι θα κάνουν αγορές απ' το εξωτερικό. Ας κάνουν. Ξέρουν πολύ καλά ότι όταν αποφασίσουν να βγάλουν τη δική τους έκδοση στα Ελληνικά, εάν είναι αξιοπρεπής οι ίδιοι αναγνώστες θα σπεύσουν να την αγοράσουν και πάλι στη μητρική τους γλώσσα. Μιλάω για τη συντριπτική πλειοψηφία αναγνωστών φυσικά. Και κακά τα ψέμματα, οι εκδόσεις κόμικς στη χώρα μας βελτιώνονται σε γενικές γραμμές ολοένα και περισσότερο. Είμαι απόλυτα βέβαιος πλέον ότι έχουμε να δούμε σπουδαία πράγματα σε Ελληνικές εκδόσεις, όπως βλέπουμε ήδη δηλαδή. Αρκεί να μάθουμε να διαβάζουμε σωστά και να προσέχουμε λίγο παραπάνω τις επιλογές μας. Εκείνοι που αγοράζουν κόμικς απ' το εξωτερικό για επένδυση δε με αφορούν και δεν απευθύνομαι σε τέτοιους. Αυτοί άλλωστε είναι περαστικοί από δω μέσα και αυτά είναι Κατοχικά σύνδρομα που θα πρέπει κάποια στιγμή να αποβάλλουν. Απευθύνομαι σ' αυτούς που πραγματικά αγαπούν και διαβάζουν το Κόμικ.
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Χρησιμοποιώντας αυτή τη σελίδα, αποδέχεστε τις Όρους χρήσης μας.