Jump to content

Bilis

Members
 • Posts

  589
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  1

Bilis last won the day on March 14

Bilis had the most liked content!

8 Followers

About Bilis

 • Birthday 09/03/2003

Profile Information

 • Gender
  Male
 • City
  Whereabouts Unknown
 • Country
  Greece

Recent Profile Visitors

1,712 profile views

Bilis's Achievements

Very Active Member

Very Active Member (4/9)

2.8k

Reputation

 1. Uncanny X-Men: Δεύτερη Γέννηση Εδώ βλέπουμε τις πρώτες περιπέτειες της νέας ομάδας X-men. Λόγω τις εισαγωγικής φύσης των περιπετειών, υπάρχει αρκετό set-up και θα έλεγα ότι δεν γίνεται μεγάλη εστίαση στους χαρακτήρες. Οι περιπέτειες βασίζονται στις απειλές που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι X-Men και ευτυχώς, οι Wein & Claremont είναι αρκετά δημιουργικοί σε αυτόν τον τομέα. Διαβάζοντας τον τόμο ένιωθα έναν παιδικό ενθουσιασμό. Αυτό, κατά την γνώμη μου, είναι ότι πρέπει για ένα μηνιαίο περιοδικό και μπορώ να καταλάβω γιατί οι X-Men αποτέλεσαν τέτοια επιτυχία. Ghost Rider: Αιώνια Καταδίκη Από το "Η ιστορία μέχρι τώρα" φαίνεται πως ο Ghost Rider έχει γίνει θύμα πολλών retcons και η προϊστορία του είναι αρκετά περίπλοκη. Αντιθέτως, η συγκεκριμένη ιστορία είναι πολύ απλή. Έχει το κλασικό στυλ του Ennis και βασίζεται κυρίως στην δράση, προσφέροντας έτσι ένα απολαυστικό ανάγνωσμα. Το μόνο που δεν μου άρεσε είναι ότι ο Ghost Rider αντιμετοπίζεται πολλές φορές ως δευτερεύον χαρακτήρας που δεν κάνει τίποτα παρά μόνο αντιδράει στις πράξεις των άλλων. Επίσης ο χαρακτήρας του ιερέα μου φάνηκε λίγο αχρείαστος. Η εικονογράφηση του Crain είναι σύγχρονη και φτιαγμένη με υπολογιστή. Ξέρω πως πολλούς δεν θα τους αρέσει αλλά πιστεύω ότι ταιριάζει εξαιρετικά σε μια τέτοια ιστορία. Ο σχεδιασμός των δαιμόνων πραγματικά ευφάνταστος! Τα χρώματα επίσης πολύ ωραία. Πολλές φορές αισθανόμουν σαν να έβλεπα καρτούν. Στα αρνητικά, μερικά καρέ παραείναι χαοτικά και ο αναγνώστης χάνει εύκολα την μπάλα. Επίσης δεν μου αρέσει καθόλου όταν θολώνουν ένα μέρος του σχεδίου για να δείξουν κίνηση. Γενικά όμως πιστεύω πως είναι ένας διασκεδαστικός τόμος ακόμη και για αυτούς που δεν ασχολούνται τόσο με το υπερηρωικό.
 2. Μήπως να φτιάχναμε ξεχωριστό θέμα για τις συγκρίσεις των μεταφράσεων; Βλέπω υπάρχει αρκετό υλικό.
 3. Εμφανίζεται και στον τρίτο τόμο της Επίσημης Συλλογής αλλά έχει μικρό ρόλο.
 4. Η μόνη σειρά της Marvel που ξεκίνησα και με το ξεκίνησα εννοώ από το επεισόδιο 3 και μετά γιατί τα δύο πρώτα μου φαίνονται αδιάφορα. Tο μοτίβο που φαίνεται να ακολουθούν είναι πως συνδυάζουν δύο ταινίες ως έναυσμα για να πουν μια ιστορία. Στο 3ο επεισόδιο ήξερα για την ανατροπή (βασικά ήταν ο λόγος που ξεκίνησα την σειρά) οπότε δεν ένιωσα τίποτα το ιδιαίτερο. Το 4ο ήταν το καλύτερο αν και με έχασε στο τέλος με τους δύο Strange. Το Marvel Zombies εύκολα το χειρότερο. Η Marvel κατακρίνεται συχνά για την υπερβολική χρήση χιούμορ αλλά εδώ το πήγαν σε άλλο επίπεδο. Δεν λέω, ο Spider-Man μπορεί να πετάξει κανένα αστείο που και που αλλά το να βλέπουμε χαρακτήρες να γελοιοποιούν θανάτους των φίλων τους. είναι υπερβολικό. Το όλο πράγμα μοιάζει με παρωδία. Στα προηγούμενα επεισόδια χρησιμοποιούσαν το animation ως αφορμή για πιο "σκοτεινές" ιστορίες αλλά μάλλον θεώρησαν πως τα ζόμπι είναι υπερβολικά τρομακτικά για παιδιά. Το 6ο επεισόδιο το ψιλοβαρέθηκα. Αρκετά καλή ιδέα αλλά τραβάει λίγο περισσότερο απ' ότι έπρεπε. Το animation είναι αρκετά καλό. Το μεγαλύτερο παράπονο μου είναι ότι μερικές φορές οι εκφράσεις των χαρακτήρων παραείναι απλοϊκές για την ερμηνεία των ηθοποιών. Γενικά, από την αρχή μου φάνηκε μέτρια σειρά. Αυτό που με ενοχλεί περισσότερο είναι ότι πάνε να το συνδέσουν με το mcu. Στο επεισόδιο με τον Strange εξηγούν κανόνες των ταξιδιών στον χρόνο (αν και μπορεί να τους είχαν ήδη εξηγήσει στο Loki που δεν έχω δει) και απ' ότι κατάλαβα το τελευταίο επεισόδιο θα είναι crossover μεταξύ όλων των προηγούμενων. Επίσης άκουσα φήμες ότι η Captain Carter θα εμφανιστεί στο Dr. Strange 2. Το What If είναι concept για πλάκα, δεν χρειάζεται να οδηγεί κάπου. Edit: Ξέχασα να αναφέρω ότι μου άρεσε το origin του "κακού" Strange. Γιατί δεν μπορούν να γράφουν τέτοια backstories για τους κακούς στις ταινίες;
 5. Το omnibus του Gauntlet ίσως το βρήκες κουραστικό επειδή η κύρια ιστορία είναι μόνο έξι τεύχη και γι' αυτό έχει ένα σωρό δευτερεύουσες. Πιστεύω πως τα omnibus με συνεχόμενα τεύχη κυλάνε πιο ομαλά. Προσωπικά, την ιστορία του Hulk την κατάλαβα μια χαρά χωρίς να έχω διαβάσει ξανά ιστορία του χαρακτήρα. Μάλιστα μου άρεσε πολύ. Σίγουρα γίνεται χαμός επειδή είναι στην μέση ενός μεγάλου run αλλά το εισαγωγικό κείμενο και τα συμφραζόμενα είναι αρκετά για να μπεις στο κλίμα. Η συλλογή Κλασικοί Υπερήρωες είναι πιο κοντά στα omnibus αφού έχει μια συνεχόμενη ιστορία και όχι πολλές αυτοτελείς όπως η Επίσημη Συλλογή. Υπάρχουν όμως αρκετές αληλλεπιδράσεις μεταξύ των χαρακτήρων. Στον πρώτο τόμο, για παράδειγμα, εμφανίζονται οι Fantastic Four. Δεν νομίζω όμως να δημιουργείται μεγάλο θέμα. Τα crossovers εκίνη την εποχή είχαν μικρότερη κλίμακα.
 6. Καλά το Ultimate Spider-Man δεν το λες και εξτραδάκι. Είναι standalone σειρά με 160 τεύχη. Εξτραδάκια θεωρούνται διάφορα one-shots και tie-ins που κυκλοφορούν περιστασιακά.
 7. Ο δεύτερος και ο τρίτος τόμος έχουν δύο εβδομάδες διαφορά. Οι υπόλοιποι θα κυκλοφορούν εβδομαδιαία.
 8. Στην πρώτη σελίδα κάθε τόμου της Hatchette γράφει "Εκδίδεται από την Hatchette Fascicoli srl" και "Εκτύπωση: Rotolito Romania". Νομίζω είχε γίνει και μια σχετική συζήτηση στο thread της Επίσημης Συλλογής. Αυτό που μου φαίνεται πιο λογικό είναι ότι η Anubis στέλνει τις μεταφρασμένες σελίδες στην Rotolito που εκτυπώνει τα αντίτυπα και μετά εισάγονται στην Ελλάδα. Είναι πιθανό η Hatchette να συνεργάζεται μόνο με ένα τυπογραφείο και να διανέμει τις εκδόσεις τις σε όλο τον κόσμο από αυτό για να μειώσει τα έξοδα. Το πόσο εμπλέκεται η Anubis δεν το γνωρίζω. Ακόμη κι αν έχει ελευθερία στην επιλογή των τίτλων όπως υποστηρίζουν πολλοί, σίγουρα θα καθοδηγείται από την Hatchette σε έναν βαθμό για να αποφευχθούν πρακτικά προβλήματα όπως π.χ. να μην ολοκληρωθεί η εικόνα στην ράχη επειδή επιλέχτηκαν μικροί τόμοι. Στην συλλογή Κλασικοί Υπερήρωες γράφει απλά "Εκτύπωση: EU". Η Luppa απ' ότι καταλαβαίνω δεν είναι εκδοτική αλλά εταιρία που συνεργάζεται με άλλες εταιρίες βοηθώντας τες να αναπτύξουν προϊόντα. Πάντως το να εκτυπώνεται η συλλογή στην Ελλάδα χλωμό το βλέπω. Λογικά και εκείνοι θα έχουν ένα "κεντρικό" τυπογραφείο το οποίο θα παράγει τα αντίτυπα για όλες τις χώρες.
 9. Έχω την εντύπωση πως οι τόμοι της Επίσημης Συλλογής τυπώνονται στο εξωτερικό και εισάγονται μετά στην Ελλάδα οπότε αν συμβαίνει και κάτι παρόμοιο με την συλλογή Κλασικών Ηρώων μου φαίνεται σωστό να καταχωρηθεί η Luppa ως εκδοτική. Ο μεταφραστής του πρώτου τεύχους είναι ο Αλέξανδρος Βαγενάς, όπως αναφέρθηκε και στην παρουσίαση.
 10. @ ManaLeak13 Η Επίσημη Συλλογή φιλοξενεί πλήθος σχεδιαστών οπότε θα δεις πολλά διαφορετικά σχέδια, ακόμα και για την ίδια εποχή. Για παράδειγμα, τα New Avengers και Iron Man: Extremis κυκλοφόρησαν την ίδια χρονιά όμως υπάρχει τεράστια διαφορά στο σχέδιο. Κι εγώ στην αρχή προτιμούσα το κλασικό σχέδιο αλλά έπειτα συμπάθησα και πολλούς από τους μοντέρνους καλλιτέχνες. Επίσης, το σχέδιο του Uncanny X-Men: Second Genesis είναι κάπως έτσι: Αρκετά κλασικό θα έλεγα. Γενικά, άμα σε ενδιαφέρει το σύμπαν της Marvel, θα σου πρότεινα να τσεκάρεις μερικούς τόμους της Επίσημης Συλλογής. Εγώ από εκεί απέκτησα τις περισσότερες γνώσεις μου για το συγκεκριμένο σύμπαν και γενικά πιστεύω πως είναι μια πολύ καλή έκδοση. Σχετικά με τον Δονητή, είχα δει κάπου ότι ο μεταφραστής τον ονόμασε επίτηδες έτσι ως πονηρό αστείο και ο επιμελητής δεν είχε κανένα θέμα με αυτό οπότε το άφησε. Επίσης έχω την εντύπωση πως είχαν βγει καλύτερα ονόματα για αυτόν τον χαρακτήρα από τον Καμπανά.
 11. Ο @ Mandrake το εξήγησε καλά. Ουσιαστικά, η Επίσημη Συλλογή είναι σαν την συλλογή Κλασικοί Ήρωε" μόνο που δεν συνδέονται όλοι οι τόμοι χρονολογικά. Μπορεί ένας τόμος να έχει ιστορίες του 2015 ενώ ένας άλλος του 1975.
 12. Το τεύχος στο οποίο μπαίνουν για πρώτη φορά στην ομάδα ο Wolverine και η Storm καθώς και οι πρώτες περιπέτειες τι καινούριας αυτής ομάδας μπορούν να βρεθούν στο τεύχος 52 της Επίσημης Συλλογής.
 13. Έχω την εντύπωση πως ο τελευταίος τόμος των Fantastic Four περιλαμβάνει το τεύχος #57 άρα αυτό σημαίνει πως θα δούμε στην συλλογή της Radnet το Coming of Galactus (τεύχη #48-#50) το οποίο θα έχει κυκλοφορήσει και από την Hachette.
 14. Διάβασα τον πρώτο τόμο και έχω πολλά να πω οπότε θα σπάσω την κριτική μου σε μικρότερους τομείς για να είναι πιο ευανάγνωστη. Επίσης, σημειώνω ότι οι συγκρίσεις με την Επίσημη Συλλογή είναι αναπόφευκτες. Η έκδοση: Αρχικά, η έκδοση δεν είναι σκληρόδετη όμως η βιβλιοδεσία είναι μια χαρά. Το χαρτί είναι πιο απλό απ' ότι έχουμε συνηθίσει στα υπερηρωικά αλλά τα χρώματα αναδεικνύονται καλά οπότε δεν με χαλάει. Οι σελίδες είναι μεγάλες, αυτό όμως δεν έχει σημασία αφού έχουν και μεγαλύτερα περιθώρια οπότε το σχέδιο είναι στο ίδιο μέγεθος με την Επίσημη Συλλογή. Για 7 ευρώ (ή 6 με συνδρομή) η τιμή φαίνεται δίκαιη σε σχέση με αυτή της συλλογής της Hatchette. Η μετάφραση: Αυτό το θέμα με είχε ανησυχήσει λίγο όμως δεν βλέπω να υπάρχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα. Εκτός από δύο φορές που παρατήρησα να χάνεται το νόημα (κάποια στιγμή το Πράγμα λέει "Δεν μπορείς να κλέψεις την εκδίκηση μου!" ενώ θα έπρεπε να λέει "Δεν μπορείς να γλιτώσεις έτσι από την εκδίκηση μου!" και στην παρουσίαση των επόμενων τόμων ο Χαλκ παρουσιάζεται ως "ο γίγαντας από νεφρίτη" ενώ σίγουρα γίνεται αναφορά στην πράσινη απόχρωση του νεφρίτη και όχι στο ότι ο Χαλκ είναι φτιαγμένος από νεφρίτη), οι ιστορίες διαβάζονται ομαλά. @ Laz33 δεν έχω διαβάσει το Μπλούμπερυ για να μπορώ να τα συγκρίνω αλλά προς την απόδοση έχω γενικά θετικές εντυπώσεις. Κοίταξα το Amazing Fantasy #15 σε σύγκριση με το πρωτότυπο και την μετάφραση της Hatchette και θα έλεγα ότι αυτή της Radent είναι ορθότερη σε πολλά σημεία ενώ κάποιες φορές είναι ολόιδια με αυτή της Hatchette. Επίσης παρατήρησα ότι η Radnet χρησιμοποιεί μεγαλύτερη γραμματοσειρά οπότε ίσως άλλαξαν μερικές φράσεις για να χωράν στα μπαλονάκια. @ Tsaklas το ΜΑΤΣ λογικά θα το κράτησαν για να μην αφήσουν κενό το κουτάκι με τον αστερίσκο που εξηγεί το ακρωνύμιο. Υπάρχουν βέβαια πολλά θέματα στην απόδοση ονομάτων και ξένων όρων. Τα "Avengers" σε "Αβέντσερς" και "Namor the Sub-Mariner" σε "Νέιμαρ τηε Σαμπ-Μαρίνερ" είναι απαράδεκτα. Google translate χρησιμοποίησαν; Επίσης δεν υπάρχει συνοχή. Η "May" θα εμφανιστεί άλλες φορές ως "Μέι" και άλλες ως "Μέη" ενώ η "spidersense" θα γίνει "αραχνοαίσθηση" αλλά και "ένστικτο αράχνης". Και τώρα φτάνουμε στο σημείο που με δυσαρέστησε περισσότερο. Η επιμέλεια φαίνεται να είναι ανύπαρκτη. Υπάρχουν αναρίθμητα λάθη, είτε είναι γραμματικά/συντακτικά, κολλημένες λέξεις, κομμένες λέξεις (ή ακόμα και ολόκληρο κείμενο κομμένο), διαλυτικά όπου να 'ναι και δύο σημεία στίξης το ένα μετά απ' το άλλο. Τόσα λάθη δεν έχουμε δει ούτε σε όλους τους τόμους της Επίσημης Συλλογής μαζί(!) Αυτά σίγουρα δεν δυσκολεύουν την ανάγνωση και την κατανόηση των ιστοριών όμως δείχνουν προχειρότητα δίνουν μια κακή εικόνα. Επίσης, κατά την γνώμη μου, οι συγκρίσεις με τεύχη του Καμπανά δεν έχουν νόημα. Μιλάμε για εντελώς διαφορετικές εποχές. Τέλος, κάτι άσχετο που παρατήρησα είναι πως κάποιες επιγραφές είναι γραμμένες στα Ιταλικά. Μήπως η μετάφραση έγινε από την Ιταλική έκδοση; Το περιεχόμενο: Για το περιεχόμενο δεν έχω να πω πολλά. Spider-Man του '60 με ότι αυτό συνεπάγεται. Διασκεδαστικές ιστορίες, δεν λείπουν όμως μερικά στοιχεία που μπορεί να ξενίσουν τους αναγνώστες. Μου άρεσαν περισσότερο τα τεύχη 4 & 5, τα θεωρώ σεναριακά ανώτερα από τα υπόλοιπα. Επίσης μου κάνει εντύπωση πως όλοι οι κακοί που αντιμετώπισε ο Spider-Man σε αυτόν τον τόμο έχουν μεταφερθεί στην μεγάλη οθόνη, με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο. Το σχέδιο του Ditko καλό. Μου αρέσει κάποια στιγμή που ο Spider-Man κατεβαίνει σε ένα σκοτεινό υπόγειο και ο Ditko σχεδιάζει μόνο τις λεπτομέρειες της στολής του σε μαύρο υπόβαθρο. Ξέρω πως είχε επαναλάβει αυτή την τεχνική και στο εξώφυλλο του τεύχους στο οποίο ο Spider-Man πολεμάει τον Molten Man και φαίνεται φανταστικό. Λάθος με τις ημερομηνίες: Ένα μεγάλο ατού που έχει αυτή η συλλογή σε σχέση με αυτή της Hatchette είναι πως αναγράφονται οι ημερομηνίες κυκλοφορίας των τευχών. Δεν το είχα προσέξει στην αρχή αλλά βλέποντας το βίντεο του @ PhantomDuck (το οποίο καλύπτει πολύ καλά την συλλογή και θα πρότεινα να το δείτε αν δεν έχετε ήδη) κατάλαβα ότι τις μακέλεψαν. Πως κατάφερε να γίνει κάτι τέτοιο; Ήταν λάθος από το πρωτότυπο; Ακόμη και να διορθωθεί αυτό (μαζί με τα υπόλοιπα λάθη) θα αργήσουμε να δούμε βελτίωση αφού λογικά έχουν ήδη προχωρήσει στην μετάφραση των τόμων. Συμπεράσματα: Όταν πήρα τον τόμο στα χέρια μου για πρώτη φορά, ένιωσα όπως πριν δύο χρόνια με τον πρώτο τόμο της Hatchette. Διαβάζοντας τον, όμως, να πω την αλήθεια ψιλο-απογοητεύτηκα. Κατά την γνώμη μου, η έκδοση αυτή καθαυτή δεν έχει τίποτα το ελκυστικό εκτός από το προφανές, το ότι αγοράζεις υπερηρωικό με 7 ευρώ. Τα πράγματα είναι απλά: Όσοι ενδιαφέρονται για τις ιστορίες θα τις αγοράσουν και οι υπόλοιποι όχι. Συνεχίζω να πιστεύω πως αυτές οι ιστορίες δεν είναι καλό σημείο ένταξης στο σύμπαν της Marvel. Οι περισσότεροι αμύητοι μου φαίνεται πως θα βαρεθούν μετά από 1-2 τεύχη του κάθε ήρωα και δεν θα επενδύσουν σε ολόκληρη την συλλογή. Μπορεί τουλάχιστον να απολαύσουν τον Spider-Man, που είναι το αριστούργημα εκείνης της εποχής. Εγώ, προσωπικά, κάθε μέρα που περνάει στρέφομαι όλο και περισσότερο στις ξένες εκδόσεις. Λογικά, σε λίγο καιρό, θα αγοράζω μόνο αυτές εκτός αν με συμφέρει οικονομικά η ελληνική μετάφραση ή η γλώσσα του πρωτότυπου δεν είναι αγγλικά.
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.