Jump to content

THE SANDMAN


nikolas12
 Share

Recommended Posts

Τίτλος:
SANDMAN (THE)
Σενάριο/Kείμενα:
Neil Gaiman
Σχέδιο:
Sam Kieth, Mike Dringenberg, Malcolm Jones III
Σχέδιο εξωφύλλου:
Dave McKean
Hμερ. έκδοσης:
09-12-2021
Εξώφυλλα:
1 + 1 Οπισθόφυλλα ΕΔΩ ΛΙΣΤΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ
Τεύχη:
1
Κατηγορία:
Σειρά/Συνεχόμενα
Είδος εντύπου:
Κόμικ
Βιβλιοδεσία:
Ράχη με μαλακό εξώφυλλο
Μέγεθος:
17.0 x 26.0
Σελίδες:
240
Χρώμα:
Έγχρωμο (ΕΓΧ)
Μετάφραση:
Ηλίας Τσιάρας
Lettering:
Todd Klein
Χρωματισμός:
Daniel Vozzo
Επιμέλεια:
Χρήστος Τσέλιος
Πρωτότυπος τίτλος:
Sandman Vol. 1: Preludes and Nocturnes
Προέλευση:
Αμερικανική
ISBN:
978-960-623-369-2
Ονομαστική τιμή:
27,70€

THESANDMANANUBIS_0001.jpg  THESANDMANANUBIS_0001z.jpg

 

Σύνοψη από την εκδοτική:

 

Σκοτεινό, πρωτοποριακό και απίστευτα επιτυχημένο... Μία από τις πιο δημοφιλείς και επιτυχημένες σειρές κόμικς όλων των εποχών, το βραβευμένο αριστούργημα του Neil Gaiman «The Sandman», έθεσε τον πήχη για ιστορίες λυρικής φαντασίας που στοχεύουν ένα πιο ώριμο κοινό στη σύγχρονη βιομηχανία των κόμικς. Εικονογραφημένη από τους πιο χαρισματικούς καλλιτέχνες, η σειρά είναι ένα πλούσιο μείγμα μοντέρνας και αρχαίας μυθολογίας, όπου συνυπάρχουν η σύγχρονη λογοτεχνία, το ιστορικό δράμα και οι θρύλοι.

 

sandman.jpg.59d215d0a85ad84cc5f5a1702f4c194b.jpg

 

Το «Πρελούδια & Νυχτωδίες» συλλέγει τα πρώτα οκτώ τεύχη της σειράς The Sandman και αποτελεί την αφετηρία μιας επικής ιστορίας, που όμοιά της δεν έχει υπάρξει στο χώρο των κόμικς, εισάγοντας τους αναγνώστες στο σκοτεινό και μαγευτικό κόσμο των ονείρων και των εφιαλτών - στη χώρα του Μορφέα, του Βασιλιά των Ονείρων, και της οικογένειάς του, των Αιώνιων.

 

Μια ιστορική σειρά της Vertigo πλέον στα ελληνικά - Τι είναι το The Sandman:

 

sandman2.jpg.15f878375a18f4c9c1848268869f98c1.jpg  sandman5.jpg.c7099202039574a220a6e2a9eaddfbf0.jpg

 

Ό,τι και να πεις για το The Sandman είναι πολύ λίγο. Πρόκειται για μια από τις καλύτερες και ιστορικότερες σειρές της Vertigo, του πιο γνωστού και σημαντικού imprint της DC που μας έχει αφήσει πλέον, όντας παιδί του γνωστού συγγραφέα Neil Gaiman. Η σειρά αφορά 100% το μεταφυσικό και ουσιαστικά ο Gaiman προσπαθεί να δώσει ανθρωπόμορφες μορφές σε διάφορες θεότητες ή υπάρξεις του μεταφυσικού κόσμου.

 

The_Sandman-_Endless_Nights_Poster_by_Frank_Quitely.jpg

 

Πρωταγωνιστής του κόμικ είναι ο Dream ή -προφανώς- ο Sandman o οποίος αποτελεί μια ρεαλιστική-ανθρωπόμορφη απόδοση των ονείρων. Ο Dream είναι γνωστός και ως Μορφέας, στην αρχαία ελληνική μυθολογία ως Όνειρος, ενώ φέρει πάρα πολλά ακόμα ονόματα και τίτλους. Επίσης αποτελεί έναν εκ των εφτά Endless, οι οποίοι είναι ένα γκρουπ από Υπερφυσικά Όντα πιο δυνατά και από πολλούς θεούς και γενικότερα συγκαταλέγονται μεταξύ των δυνατότερων όντων στο σύμπαν της DC καθώς η παρουσία τους χρονολογείται από τις απαρχές της ύπαρξης. Το όνομα τους ξεκινάει από D και είναι οι Destiny, Death, Dream, Destruction, Desire, Despair, and Delirium ή στα ελληνικά Πεπρωμένο, Θάνατος, Όνειρο, Καταστροφή, Επιθυμία, Απελπισία και Παραλήρημα. Είναι ουσιαστικά μια δυσλειτουργική οικογένεια εφτά αδερφών.

 

Τι συμβαίνει γενικά στo Vol. 1: Πρελούδια και Νυχτωδίες

 

sandman3.jpg.eb7d4cd20b8973cde9cd3f72ee6c7b93.jpg  sandman6.jpg.bc6d4c03647f6a1744fad262eb26075c.jpg

 

Στην αρχή της ιστορίας ο Dream πιάνεται αιχμάλωτος ενός cult κινήματος που κάνει τελετουργίες. Τελικώς κρατείται αιχμάλωτος για 70 χρόνια. Ο Μορφέας καταφέρνει και δραπετεύει στη σύγχρονη εποχή και αφού εκδικηθεί τους απαγωγείς του, ξεκινά να ανοικοδομήσει το βασίλειό του, το οποίο έχει ερειπωθεί ερήμην του. Η σειρά διαδραματίζεται κυρίως στο Dreaming, το βασίλειο του Μορφέα, αλλά και στα βασίλεια άλλων εκ των Endless, τον πραγματικό κόσμο, το Asgard, την Κόλαση κτλ. Μάλιστα ο Gaiman αποτίει και φόρους τιμής σε παλιότερους συγγραφείς δανειζόμενος χαρακτήρες από τον Jack Kirby ή αναδιαμορφώνοντας ιδέες του Alan Moore.

 

38cbcb18057370d0d14ec1702624b1c0.jpg

 

Η σειρά αποτελείται από δέκα trade paperbacks και 75 τεύχη και το Πρελούδια και Νυχτωδίες είναι το πρώτο εξ αυτών περιλαμβάνοντας τα πρώτα οχτώ τεύχη. Ουσιαστικά αφορά τις πρώτες περιπέτειες του Dream στην όλη του προσπάθεια να ανοικοδομήσει το βασίλειό του. Τελικώς αυτό που καταλαβαίνει και ο ίδιος είναι ότι πρέπει να αφήσει πίσω βίαιες και αλαζονικές συμπεριφορές και ορμώμενος από την αιχμαλώτισή του να αλλάξει τους τρόπους και τις συνήθειες με τις οποίες αντιμετωπίζει τις καταστάσεις παρά τις υπερφυσικές του δυνάμεις. Τα πρώτα τεύχη του Sandman ανήκουν περισσότερο στο horror είδος ενώ τα επόμενα αγγίζουν περισσότερο θεματικές του fantasy. To σχέδιο αν και έχει διαφορετικούς σχεδιαστές, κολλάει τέλεια με το σουρρεαλιστικό σενάριο, ενώ τα εξώφυλλα του Dave McKean είναι μαγικά.

 

Η έκδοση:

 

sandman4.jpg.9967d1e0300ef0b02b1232578ca85169.jpg

 

Είναι προφανές πως η Anubis βγάζει το The Sandman με αφορμή την επερχόμενη σειρά στο Netflix. Όμως όταν το πήρα στα χέρια μου ενθουσιάστηκα. Πρώτον γιατί είναι ένας ογκώδης τόμος με σχεδόν 250 σελίδες, χορταστικός με προλόγους-επιλόγους και πολλά τεύχη. Ο δεύτερος όμως και κυριότερος είναι γιατί στο πλάι υπάρχει αρίθμηση και στο εξώφυλλο αναφέρεται ως Βιβλίο Ι, γι' αυτό και η παρουσίαση τιτλοφορείται The Sandman. Προφανώς δε νομίζω να βγάλουν και τα 10 volumes, αλλά υπάρχει ένα θετικό σημάδι για την κυκλοφορία περισσότερων από ένα, καθώς είναι παράπονο που έχουμε από τις εκδοτικές. Εύχομαι λοιπόν να δούμε όσα περισσότερα γίνεται. Κλείνοντας λοιπόν θα ήθελα να πω ότι μου αρέσει που μια τόσο θρυλική σειρά, ειδικά από Vertigo έρχεται ξανά στη γλώσσα μας και μακάρι να δούμε κι άλλους τόμους. Καλό διάβασμα σε όλους!

 • Like 27
 • Thanks 4
Link to comment
Share on other sites

On 10/12/2021 στο 3:40 ΠΜ, nikolas12 είπε:

Είναι προφανές πως η Anubis βγάζει το The Sandman με αφορμή την επερχόμενη σειρά στο Netflix. Όμως όταν το πήρα στα χέρια μου ενθουσιάστηκα. Πρώτον γιατί είναι ένας ογκώδης τόμος με σχεδόν 250 σελίδες, χορταστικός με προλόγους-επιλόγους και πολλά τεύχη. Ο δεύτερος όμως και κυριότερος είναι γιατί στο πλάι υπάρχει αρίθμηση και στο εξώφυλλο αναφέρεται ως Βιβλίο Ι, γι' αυτό και η παρουσίαση τιτλοφορείται The Sandman. Προφανώς δε νομίζω να βγάλουν και τα 10 volumes, αλλά υπάρχει ένα θετικό σημάδι για την κυκλοφορία περισσότερων από ένα, καθώς είναι παράπονο που έχουμε από τις εκδοτικές. Εύχομαι λοιπόν να δούμε όσα περισσότερα γίνεται. Κλείνοντας λοιπόν θα ήθελα να πω ότι μου αρέσει που μια τόσο θρυλική σειρά, ειδικά από Vertigo έρχεται ξανά στη γλώσσα μας και μακάρι να δούμε κι άλλους τόμους. Καλό διάβασμα σε όλους!

Σε ερώτηση από χρήστη στο facebook, αν θα βγουν και άλλοι τόμοι, η "Anubis" απάντησε ότι ο δεύτερος τόμος ετοιμάζεται.

Πολύ καλό νέο, μάλλον η εκδοτική κατάλαβε ότι για να πάει καλά μια σειρά με συνέχειες θα πρέπει να κυκλοφορήσει παραπάνω από ένα τόμο ώστε να δώσει κίνητρο να στηρίξουν την προσπάθεια και σε αυτούς που δεν αρκούνται μόνο στο πρώτο τεύχος.

Κατά τη γνώμη μου πιστεύω ότι είναι λάθος όταν μια εκδοτική περιμένει να δει πως θα πάει το πρώτο βιβλίο σε πωλήσεις και μετά να βγάλει και επόμενα, γιατί πλέον οι περισσότεροι από εμάς θέλουν να δουν αν θα υπάρξει συνέχεια και μετά να επενδύσουμε στην εκάστοτε σειρά. Ένας τόμος = κανένας.

Πχ αν η "Οξύ", ας πούμε, δεν σταματούσε το "Saga" στον πρώτο τόμο και έβγαζε και δεύτερο, κάποιοι που δεν τον αγοράσανε όταν θα έβλεπαν ότι κυκλοφόρησε και Νο2 θα αγόραζαν και τον πρώτο, αν συνέχιζε και με τρίτο, ακόμα πιο πολλοί.

Άλλο παράδειγμα, "Ο Θάνατος του Γούλβεριν" της "Anubis", πλέον σύμφωνα με το site της εκδοτικής είναι εξαντλημένος, σε αυτό συνέβαλε ίσως το γεγονός ότι η εκδοτική πριν λίγο καιρό κυκλοφόρησε και το "Η Επιστροφή του Γούλβεριν" και κάποιοι που δεν το είχαν πάρει το αγόρασαν μαζί.

Γενικά είναι καλό να βλέπουμε συνέχειες, βέβαια στα πλαίσια των δυνατοτήτων της κάθε εκδοτικής.

 • Like 15
 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Φίλε @ hudson  δε θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο μαζί σου. Η ιστορία της έκδοσης του Saga από την Οξύ είναι γνωστή, ειδικά σε εμάς που ήμασταν στη Λέσχη και είχαμε εκτενείς συζητήσεις και με τον εκδότη και με τον υπεύθυνο της σειράς και καταλάβαμε ότι υπήρχαν διαφωνίες σχετικά με το αν θα μπορούσε να στεριώσει η έκδοση ή όχι. Βέβαια αυτό το λάθος το έχει κάνει και η Anubis στο παρελθόν, αλλά και άλλες εκδοτικές. Υπάρχουν πράγματα που δε μπορείς να υπολογίσεις όπως τα όσα συνέβησαν στη Jemma και σταμάτησε το Walking Dead. Υπάρχουν κυκλοφορίες που βγαίνουν χωρίς πλάνο απλά και μόνο για το hype όπως το Preacher. Και φυσικά υπάρχουν και λάθη ή κακές εκτιμήσεις για τον αν η σειρά θα πουλήσει.

 

Η γνώμη μου είναι ότι όσον αφορά κυρίως το υπερηρωικό, από τότε που εμφανίστηκε η Συλλογή της Marvel από τη Hachette, η Anubis και η Οξύ έχουν κάνει μεγάλο step up. Ξέροντας ότι δε μπορούν να χτυπήσουν την τιμή και τη διανομή προχωρούν σε πολύ καλύτερες επιλογές ιστοριών και κυρίως ολοκληρώνουν πλέον storylines. Η Anubis ας πούμε έβγαλε τα πρώτα δύο trades του All Star Batman και θα βγάλει και το τρίτο μάλλον. Η Οξύ έβγαλε τα πρώτα δύο Venom του Donny Cates, ενώ υποστήριξε πολύ το Metal της DC με καλή ροή των κυκλοφοριών των τίτλων. Αυτά πρέπει να τα εκτιμάμε και κυρίως να αναγνωρίζουμε ότι επηρεάζουν και κυκλοφορίες εκτός υπερηρωικών. Πάρα πολύ χαρούμενος λοιπόν που θα βγει και δεύτερος τόμος του The Sandman. Είναι σίγουρα ακριβή έκδοση, αλλά επιτέλους η εκδοτική την υποστηρίζει, ανοίγεται και μας προσφέρει λόγους να την εμπιστευτούμε και μελλοντικά. Και όλα αυτά πριν καν βγει η σειρά του Netflix.

 • Like 11
 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

3 ώρες πριν, nikolas12 είπε:

Φίλε @ hudson  δε θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο μαζί σου. Η ιστορία της έκδοσης του Saga από την Οξύ είναι γνωστή, ειδικά σε εμάς που ήμασταν στη Λέσχη και είχαμε εκτενείς συζητήσεις και με τον εκδότη και με τον υπεύθυνο της σειράς και καταλάβαμε ότι υπήρχαν διαφωνίες σχετικά με το αν θα μπορούσε να στεριώσει η έκδοση ή όχι. Βέβαια αυτό το λάθος το έχει κάνει και η Anubis στο παρελθόν, αλλά και άλλες εκδοτικές. Υπάρχουν πράγματα που δε μπορείς να υπολογίσεις όπως τα όσα συνέβησαν στη Jemma και σταμάτησε το Walking Dead. Υπάρχουν κυκλοφορίες που βγαίνουν χωρίς πλάνο απλά και μόνο για το hype όπως το Preacher. Και φυσικά υπάρχουν και λάθη ή κακές εκτιμήσεις για τον αν η σειρά θα πουλήσει.

 

Η γνώμη μου είναι ότι όσον αφορά κυρίως το υπερηρωικό, από τότε που εμφανίστηκε η Συλλογή της Marvel από τη Hachette, η Anubis και η Οξύ έχουν κάνει μεγάλο step up. Ξέροντας ότι δε μπορούν να χτυπήσουν την τιμή και τη διανομή προχωρούν σε πολύ καλύτερες επιλογές ιστοριών και κυρίως ολοκληρώνουν πλέον storylines. Η Anubis ας πούμε έβγαλε τα πρώτα δύο trades του All Star Batman και θα βγάλει και το τρίτο μάλλον. Η Οξύ έβγαλε τα πρώτα δύο Venom του Donny Cates, ενώ υποστήριξε πολύ το Metal της DC με καλή ροή των κυκλοφοριών των τίτλων. Αυτά πρέπει να τα εκτιμάμε και κυρίως να αναγνωρίζουμε ότι επηρεάζουν και κυκλοφορίες εκτός υπερηρωικών. Πάρα πολύ χαρούμενος λοιπόν που θα βγει και δεύτερος τόμος του The Sandman. Είναι σίγουρα ακριβή έκδοση, αλλά επιτέλους η εκδοτική την υποστηρίζει, ανοίγεται και μας προσφέρει λόγους να την εμπιστευτούμε και μελλοντικά. Και όλα αυτά πριν καν βγει η σειρά του Netflix.

Είμαι στην ευχάριστη θέση να πω πως ναι, θα βγει και ο 3ος τόμος του All Star. Από βδομάδα σηκώνω μανίκια! :P

 • Like 12
 • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

6 ώρες πριν, hudson είπε:

Σε ερώτηση από χρήστη στο facebook, αν θα βγουν και άλλοι τόμοι, η "Anubis" απάντησε ότι ο δεύτερος τόμος ετοιμάζεται.

Πολύ καλό νέο, μάλλον η εκδοτική κατάλαβε ότι για να πάει καλά μια σειρά με συνέχειες θα πρέπει να κυκλοφορήσει παραπάνω από ένα τόμο ώστε να δώσει κίνητρο να στηρίξουν την προσπάθεια και σε αυτούς που δεν αρκούνται μόνο στο πρώτο τεύχος.

Κατά τη γνώμη μου πιστεύω ότι είναι λάθος όταν μια εκδοτική περιμένει να δει πως θα πάει το πρώτο βιβλίο σε πωλήσεις και μετά να βγάλει και επόμενα, γιατί πλέον οι περισσότεροι από εμάς θέλουν να δουν αν θα υπάρξει συνέχεια και μετά να επενδύσουμε στην εκάστοτε σειρά. Ένας τόμος = κανένας.

Πχ αν η "Οξύ", ας πούμε, δεν σταματούσε το "Saga" στον πρώτο τόμο και έβγαζε και δεύτερο, κάποιοι που δεν τον αγοράσανε όταν θα έβλεπαν ότι κυκλοφόρησε και Νο2 θα αγόραζαν και τον πρώτο, αν συνέχιζε και με τρίτο, ακόμα πιο πολλοί.

Άλλο παράδειγμα, "Ο Θάνατος του Γούλβεριν" της "Anubis", πλέον σύμφωνα με το site της εκδοτικής είναι εξαντλημένος, σε αυτό συνέβαλε ίσως το γεγονός ότι η εκδοτική πριν λίγο καιρό κυκλοφόρησε και το "Η Επιστροφή του Γούλβεριν" και κάποιοι που δεν το είχαν πάρει το αγόρασαν μαζί.

Γενικά είναι καλό να βλέπουμε συνέχειες, βέβαια στα πλαίσια των δυνατοτήτων της κάθε εκδοτικής.

 

Και μην ξεχνάτε το πρώτο τόμο The Defenders της ΟΞΥ που στο τέλος γράφει ''ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ...'' αλλά καμιά ανακοίνωση για τον δεύτερο που θα ολοκλήρωνε τη σειρά. Πολύ ενοχλητικό που σχεδόν μας αφήνουν στο πρώτο βιβλίο οι εκδοτικές εταιρίες.

 • Like 7
Link to comment
Share on other sites

Ένα αριστούργημα αυτού του ταλαντούχου μυαλού που ανοίγει πύλες σε άλλες διαστάσεις, στην τιμή των 28€ Δεν θέλω να γκρινιάζω για τιμές αλλά για όνομα του θεού αν έχει απλά την κλασσική ποιότητα Anubis και αν είναι να βγουν και τα 10 τεύχη  η τιμή είναι εξωφρενική και πολύ φοβάμαι ότι αν η εκδοτική δεν πείσει τον κόσμο με τον χψ τρόπο ότι η έκδοση αξίζει (πάντα για την έκδοση μιλάμε η ιστορία είναι καταπληκτική) πολύ φοβάμαι ότι θα κοπεί στην μέση

 • Like 7
Link to comment
Share on other sites

Το ξεφύλλισα πρόσφατα, κατά την επίσκεψή μου στην Λέσχη. :) 

 

Ενώ το σχέδιο με ικανοποίησε αρκετά, δεν τολμώ να επενδύσω, γιατί θυμάμαι ότι είχα διαβάσει την προηγούμενη έκδοση της Anubis και δεν μπορώ να πω ότι την βρήκα του γούστου μου. 

 

Ο ενθουσιασμός σας, πάντως, με έβαλε σε σκέψεις να το κάνω... :thinking:

 

 

:beer:

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Σε πρόσφατη συνέντευξη που παραχώρησε σε ραδιοφωνική εκπομπή, ο εκδότης της "Anubis" κ. Νίκος Μανούσος, όταν ρωτήθηκε για τις επερχόμενες κυκλοφορίες του 2022, στα graphic novel αναφέρθηκε στην σειρά The Sandman και ότι "θα αποτελέσει ένα από τα βασικά στοιχεία έκδοσης τη χρονιά αυτή".

Από ότι καταλαβαίνω αν όλα πάνε καλά θα δούμε παραπάνω βιβλία μετά το πρώτο που κυκλοφόρησε και το δεύτερο που ήδη ετοιμάζεται.

Αναμένουμε...

 

Υ.Γ. Όσο αναφορά άλλες εκδόσεις κόμικ δεν είπε κάτι, μόνο ότι έχουν υπόψη μια σειρά τίτλων αλλά δεν είναι ανακοινώσιμες γιατί δεν έχουν υπογράψει ακόμα.

Edited by hudson
 • Like 8
 • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.