Jump to content
saveapenguin

ΚΑΤΑΝΟΩΝΤΑΣ ΤΑ ΚΟΜΙΚΣ - Η ΑΟΡΑΤΗ ΤΕΧΝΗ

Recommended Posts

Τίτλος:
ΚΑΤΑΝΟΩΝΤΑΣ ΤΑ ΚΟΜΙΚΣ - Η ΑΟΡΑΤΗ ΤΕΧΝΗ
Σενάριο/Kείμενα:
Scott McCloud
Σχέδιο:
Scott McCloud
Εκδοτική:
Hμερ. έκδοσης:
03-2014
Εξώφυλλα:
1 + 1 Οπισθόφυλλα ΕΔΩ ΛΙΣΤΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ
Τεύχη:
1
Κατηγορία:
Αυτοτελές
Είδος εντύπου:
Κόμικ
Βιβλιοδεσία:
Ράχη με μαλακό εξώφυλλο
Μέγεθος:
17.0 x 24.0
Σελίδες:
224
Χρώμα:
Ασπρόμαυρο (ΑΜ)
Μετάφραση:
Νίκος Καμπουρόπουλος
Πρωτότυπος τίτλος:
Understanding Comics: The Invisible Art
Προέλευση:
Αμερικανική
ISBN:
978-618-80597-1-9
Ονομαστική τιμή:
15,90€

KATANOONTASTAKOMIKS_0001.jpgKATANOONTASTAKOMIKS_0001z.jpg

 

Πρωτοεκδόθηκε το 1993, γνώρισε αμέσως τεράστια αποδοχή από όλους τους οπαδούς της 9ης Τέχνης, βραβεύτηκε μεταξύ άλλων με Harvey και Eisner Awards και ήρθε επιτέλους η στιγμή να το διαβάσουμε και στα ελληνικά. Το «Κατανοώντας Τα Κόμικς: Η Αόρατη Τέχνη» έρχεται να προστεθεί στον κατάλογο των σημαντικών ελληνικών εκδόσεων τα τελευταία χρόνια. Ένα βιβλίο, ένα κόμικ για τα κόμικς, απαραίτητο ανάγνωσμα για όλους όσους ασχολούνται με το μέσο είτε σαν αναγνώστες είτε πολύ περισσότερο σαν (επίδοξοι) δημιουργοί.

 

Μας έρχεται σε μια πολύ ωραία έκδοση από τη Webcomics, στην οποία αξίζουν συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία και την προσπάθεια να φέρει αυτό το έργο σε επαφή με το ευρύτερο ελληνικό κοινό ενώ και η μετάφραση με μια γρήγορη ματιά που έριξα στέκεται πολύ καλά. :)

 

Περιττό να πω ότι όσοι δεν το έχετε διαβάσει στα αγγλικά, πλέον σας τέλειωσαν οι δικαιολογίες. :P

 

 

Πηγαίνετε και στο αφιέρωμα στην πρωτότυπη έκδοση πατώντας εδώ. Για το preview topic πηγαίνετε εδώ.
 
 

πρώτη μου παρουσίαση, οπότε ότι λάθος υπάρχει ας το επισημάνει κάποιος πιο έμπειρος :thanks: 

 • Like 41

Share this post


Link to post
Share on other sites

Εχω ξεκινήσει να το διαβάζω και μπορω να πω πως αξίζει να το εχει καθε ένας που ασχολείται με τα κομικς!!

 • Like 16

Share this post


Link to post
Share on other sites

Μια χαρά για πρώτη παρουσίαση. Πάνω κάτω τα ίδια θα έγραφα και εγώ. :)

 • Like 18

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ωραία παρουσίαση. Μπράβο κι ευχαριστούμε. Να πω επίσης και μπράβο στην εκδοτική για το τόλμημα αυτής της έκδοσης. Κατά την άποψή μου, μας αφορά όλους, δημιουργούς και φίλους/θιασώτες της 9ης, έστω και αόρατης, τέχνης.

 

:valtnino:

 • Like 20

Share this post


Link to post
Share on other sites

απλα πολύ καλο...

 • Like 11

Share this post


Link to post
Share on other sites

...και λίγα λέτε...

 

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΠΕΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ!!!

 

(αν μη τι άλλο...δημιουργείτε έτσι περισσότερους μελλοντικούς...κομικοαναγνώστες! :) )

 • Like 20

Share this post


Link to post
Share on other sites

βρε να μπει στα σχολεια, το ποιος θα το διδασκει ειναι το θεμα χαχα :P

 • Like 23

Share this post


Link to post
Share on other sites

Εγώ. :Teacher:

 

:P

 • Like 15

Share this post


Link to post
Share on other sites

Μια χαρά για πρώτη παρουσίαση. Πάνω κάτω τα ίδια θα έγραφα και εγώ. :)

Ναι αλλα εσυ δεν βγηκες ραντεβου με την Λουπατσινο :ζηλια-ψωρα: :P

 • Like 14

Share this post


Link to post
Share on other sites

Αντιγράφω και το σημερινό άρθρο από την Καθημερινή:

 

Περιήγηση στον θαυμαστό κόσμο της 9ης τέχνης

 

ΣΠΥΡΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

«Κόμικς, τα [kόmiks] & κόμικ, το [kόmik]: Παρακείμενες σχεδιασμένες και άλλες εικόνες σε εσκεμμένη διαδοχή, με σκοπό να μεταβιβάσουν πληροφορίες και/ή να παράγουν μια αισθητική αντίδραση στον θεατή». Αυτός είναι ο ορισμός που δίνει ο Scott McCloud στο γκράφικ νόβελ του «Κατανοώντας τα Κόμικς» (πρώτη έκδοση 1993), αναγνωρισμένο και βραβευμένο εγχείρημα που καταφέρνει αυτό που μαρτυρά ο τίτλος του, την κατανόηση του μεγαλείου της 9ης τέχνης.

 

Ο δημιουργός Scott McCloud, γεννημένος το 1960 στη Βοστώνη, μανιώδης, άπληστος αναγνώστης, από τους κυριότερους θεωρητικούς των Κόμικς με ιδέες που προκαλούν αντιδράσεις, αλλά και ένας ικανότατος σχεδιαστής, δημιούργησε ένα φιλόδοξο κόμικς ντοκιμαντέρ που προσδιορίζει, αναλύει και αποδομεί τα κόμικς. Ο αφηγητής, ένα απλό, ουδέτερο καρτούν, καρικατούρα του ίδιου του δημιουργού, θέτει ερωτήματα, προβληματίζει, δίνει τις δικές του απαντήσεις και μας εισάγει στο τεράστιο σύμπαν των κόμικς, ένα σύμπαν αχανές και ποικίλο.

 

Η περιήγηση ξεκινά από τις πρώτες απόπειρες του ανθρώπου να αφηγηθεί γεγονότα μέσα από διαδοχικές εικόνες, όπως τα αιγυπτιακά ιερογλυφικά, περνάει από την εφεύρεση της τυπογραφίας, και τη σημασία που είχε για την εξέλιξη του γραπτού λόγου γενικότερα και η πρώτη μεγάλη στάση είναι στον Will Eisner, έναν από τους πρωτεργάτες των κόμικς που όρισε τη διαδοχική τέχνη (Sequential Art). Με τα πάνελ γεμάτα αναφορές σε μεγάλες στιγμές των κόμικς, σημαντικούς δημιουργούς και εύστοχα παραδείγματα και σχεδιαγράμματα, ο McCloud δίνει τη δική του οπτική στις τάσεις και τις εξελίξεις. Εξηγεί τη σημασία της απλότητας στον σχεδιασμό των ηρώων. Οι απλές γραμμές στον σχεδιασμό του Τεν Τεν από τον Herge προσφέρουν έναν καρτουνίστικο ήρωα που δρα σε ένα ρεαλιστικό περιβάλλον. Το αισθητικό γεγονός θα ήταν τελείως διαφορετικό αν ο σχεδιασμός του ήρωα πλησίαζε την πραγματικότητα. Στο ίδιο παράδειγμα και ο Bone του Jeff Smith, ένας με απόλυτη απλότητα σχεδιασμένος χαρακτήρας που δεν εγκλωβίζει τον αναγνώστη και αφήνει τη φαντασία ελεύθερη.

 

Κατά τον δημιουργό του «Κατανοώντας τα Κόμικς», μέσω του παραδοσιακού ρεαλισμού, ο σχεδιαστής κόμικς απεικονίζει τον εξωτερικό κόσμο, ενώ μέσω του καρτούν, τον εσωτερικό κόσμο του ήρωα: οι σκέψεις και τα συναισθήματα έχουν μεγαλύτερη οξύτητα. Η ειρωνεία είναι ότι τα δύο προπύργια της τέχνης των καρτούν είναι τα underground comics και αυτά που απευθύνονται σε παιδιά, ωστόσο είναι μεγάλη η απόσταση ανάμεσα στα είδη. Μία απόσταση που πλέον έχει γεφυρωθεί, ειδικά από τη στιγμή που το απλό στυλ δεν προϋποθέτει μια απλή ιστορία, τρανό παράδειγμα το Maus του Art Spiegelman.

 

Ο McCloud εμμένει στη σχέση αναγνώστη και κόμικς, προσπαθώντας να εξηγήσει πώς το μυαλό επεξεργάζεται τις εικόνες. Θεωρητικοποιεί αυτό που συμβαίνει στο κενό ανάμεσα στα πλαίσια, τους διάφορους τρόπους με τους οποίους επιτυγχάνεται η διαδοχή, τον χρόνο και την κίνηση. Μας προκαλεί να νιώσουμε την ενέργεια της γραμμής και του χρώματος και να αγγίξουμε τη δύναμη των συμβόλων. Προσεγγίζει τη σχέση μεταξύ λόγου και εικόνας, και τη σημασία του κειμένου για τα κόμικς. Διευρύνει το φάσμα των θεματικών περιεχομένων και τους τρόπους δημιουργίας: από το χαρτί και τους μαρκαδόρους στους ψηφιακούς χρωματισμούς, από τη λιτότητα του Tardi μέχρι τη σύνθεση των υλικών και τον πειραματισμό του ανήσυχου McKean. Με ιδιοφυές και πολύ θαρραλέο τρόπο ο McCloud δημιουργεί ένα εντυπωσιακό κόμικς για κόμικς. Ενα ανάγνωσμα που αφήνει να φανούν νέα δεδομένα στον τρόπο ανάγνωσης και εκτίμησης μιας κόμικ ιστορίας, ένα εγχειρίδιο για νέους δημιουργούς, ένα εργαλείο για όσους διδάσκουν το κόμικς και μια βαθιά υπενθύμιση ότι οι δυνατότητες των κόμικς είναι απεριόριστες.

 

:coffee:

 • Like 13

Share this post


Link to post
Share on other sites

kare-824x1024.jpgΗ αποκωδικοποίηση της γλώσσας των κόμικς

Xρησιμοποιώντας το ίδιο το μέσο των κόμικς ως αφηγηματικό όχημα, o Scott McCloud παρέχει πολύτιμες συμβουλές για την αποκρυπτογράφηση των τεχνικών, εικαστικών και γλωσσικών εργαλείων της ένατης τέχνης στο «Κατανοώντας τα κόμικς» που μόλις κυκλοφόρησε στα ελληνικά


 


Τα μυστικά της 9ης τέχνης


 


Κάποτε τα κόμικς «πετούσαν κάτω από τα ραντάρ της κριτικής», σύμφωνα με τον Art Spiegelman, με αποτέλεσμα να παραμένουν στο απυρόβλητο, να μην εντοπίζονται από τα «εχθρικά αεροσκάφη» της επίσημης θεωρίας και κριτικής της λογοτεχνίας και της ζωγραφικής και να συνεχίζουν ακάθεκτα την πορεία τους. Σήμερα, η θεωρία και η ιστορία των κόμικς είναι ένα επιστημονικό πεδίο ραγδαία αναπτυσσόμενο καθώς όλο και περισσότεροι πανεπιστημιακοί, ερευνητές, ιστορικοί, πολιτισμολόγοι καταπιάνονται με αυτά μελετώντας την εξέλιξή τους, τη γλώσσα τους, τη δομή τους, τις συμβάσεις τους, το εικαστικό και το αφηγηματικό τους οπλοστάσιο. Τον προηγούμενο αιώνα υπήρξαν πολλές αναζητήσεις και μελέτες για τη θεωρία των κόμικς, ωστόσο αποσπασματικά και χωρίς συγκροτημένο τρόπο. Μόνο τα τελευταία 30 χρόνια οι μελέτες έχουν γίνει πιο συστηματικές και η τεκμηρίωσή τους βασίζεται πλέον σε επιστημονικά δεδομένα και όχι σε συναισθηματικού τύπου αισθητικές ή πολιτικο-ιδεολογικές εγκρίσεις ή απορρίψεις συγκεκριμένων έργων. Την αρχή έκανε ο Will Eisner, ένας από τους σημαντικότερους δημιουργούς κόμικς της ιστορίας και «πατέρας» του όρου graphic novel (Συμβόλαιο με το Θεό – 1978), με το εμβληματικό Comics and Sequential Art το 1985 όπου, χρησιμοποιώντας δεκάδες παραδείγματα από δικά του κόμικς, τοποθέτησε στο χειρουργικό κρεβάτι της ανάλυσης τη γλώσσα και τη λειτουργία του είδους. Τη σκυτάλη πήρε ο Scott McCloud, το 1994, με το Understanding Comics (Κατανοώντας τα Κόμικς) και οδήγησε τη θεωρία του μέσου ένα επίπεδο πιο πέρα από ό,τι ίσχυε μέχρι τότε. Ο McCloud, επίσης δημιουργός κόμικς (Zot), όπως και ο Eisner, επιλέγει να χρησιμοποιήσει το ίδιο το μέσο των κόμικς ως όχημα για να αναπτύξει τη θεωρία του. Το κάνει όμως καθ’ ολοκληρίαν και δημιουργεί έτσι ένα εντελώς πρωτότυπο graphic novel με πρωταγωνιστή τον εαυτό του σχεδιασμένο ποικιλοτρόπως σε ρόλο αφηγητή. Γι’ αυτό το Κατανοώντας τα Κόμικς μπορεί να θεωρηθεί ένα πολυδιάστατο έργο που μπορεί αφενός να κριθεί ως μια θεωρητική μελέτη, αφετέρου ως μια σαγηνευτική ιστορία για τους προβληματισμούς ενός καλλιτέχνη και τις απαντήσεις που δίνει επιχειρώντας να ερμηνεύσει, να εξηγήσει και να περιγράψει του μηχανισμούς λειτουργίας της ένατης τέχνης.


 


Ο McCloud στη μελέτη του επιχειρεί από νωρίς με έναν άκρως χιουμοριστικό τρόπο (το χιούμορ είναι διάχυτο σε όλη την έκταση του βιβλίου) να δώσει έναν, σχετικά ανοιχτό, ορισμό στα κόμικς, έστω και περιφραστικό, μετά από μια διαλεκτικού τύπου ευφυή διαδικασία ερωταπαντήσεων με ένα υποτιθέμενο κοινό. Μπορεί να διατηρεί επιφυλάξεις κάποιος για το αποτέλεσμα αλλά, όπως τονίζει και ο συγγραφέας, μόνο «με έναν συγκεκριμένο ορισμό υπόψη μας, ίσως μπορέσουμε να ρίξουμε λίγο νέο φως στην ιστορία των κόμικς». Περιδιαβαίνοντας, λοιπόν την ιστορία και την προϊστορία των κόμικς, από την τέχνη της Αρχαίας Αιγύπτου μέχρι την ταπισερί (ή μήπως εργόχειρο ;) της Bayeux και από τα προκολομβιανά χειρόγραφα μέχρι τις γελοιογραφίες του Hogarth και τα πρωτόλεια κόμικς του TÖpffer, καταλήγει στον εικοστό αιώνα όπου με παράδειγμα το Ceci n’Est Pas Une Pipe του Μαγκρίτ ξεδιπλώνει τις βασικές αρχές του εικαστικού και γλωσσικού λεξιλογίου των κόμικς και των απειράριθμων εγγενών συμβάσεών τους. Αυτή η διαδικασία τον οδηγεί στη σχεδίαση του περίφημου τριγώνου εντός του οποίου μπορούν να ταξινομηθούν και να κατανεμηθούν τα κόμικς ως προς την εικαστική αλλά ταυτόχρονα και ως προς τη γλωσσική τους διάσταση. Οσο φορμαλιστικό κι αν ακούγεται αυτό, οι βαθμοί ελευθερίας που παρέχει ο McCloud σε ένα δυναμικό μέσο όπως τα κόμικς καθώς και το ευμετάβλητο των προσωπικών στιλ των καλλιτεχνών εντέλει επιτρέπουν στο τρίγωνο να λειτουργήσει και να υπηρετήσει τη θεωρία του συγγραφέα.


 


212-1024x329.jpgΣτη συνέχεια ο McCloud αφιερώνει το μεγαλύτερο μέρος του βιβλίου στην έννοια της διαδοχής και στο θεμελιωδώς σημαντικό ζήτημα της μετάβασης (όχι μόνο χρονικής αλλά και θεματικής) από εικόνα σε εικόνα και από λέξη σε λέξη στα κόμικς. Και πάλι φορμαλιστικά, αλλά με πληρότητα επιχειρημάτων και πληθώρα παραδειγμάτων που ενισχύουν τους ισχυρισμούς του, ερμηνεύει την αφηγηματική λειτουργία της ένατης τέχνης μέσω των διαφόρων τεχνικών που παρέχει ο πλούτος των δυνατοτήτων της συμπαράθεσης εικόνων και λέξεων σε αλληλουχία. Με σαγηνευτικό τρόπο και πανέξυπνα σχέδια επιχειρεί να αποδείξει τις απεριόριστες εκδοχές που μπορούν να παρουσιάσουν και τις μορφές που μπορούν να πάρουν τα κόμικς για να καταλήξει στο ότι «τα κόμικς προσφέρουν τρομερές πηγές σε όλους τους σεναριογράφους και σχεδιαστές: πίστη, έλεγχο, μια ευκαιρία να ακουστούν μακριά χωρίς τον φόβο του συμβιβασμού. Προσφέρουν εύρος και ποικιλομορφία μαζί με όλες τις εικαστικές προοπτικές του κινηματογράφου και της ζωγραφικής συν την οικειότητα του γραπτού λόγου».


 


Η έκδοση είναι ιδιαιτέρως προσεγμένη και με λιγοστές μεταφραστικές αστοχίες (π.χ. τo «juxtaposed pictures» αποδίδεται ως «παρακείμενες εικόνες» αντί για το πιθανώς ορθότερο «προσαρμοσμένα στον χώρο σχέδια» και το «representative edge» του τριγώνου αποδίδεται ως «αντιπροσωπευτική άκρη» αντί για το μάλλον ορθότερο «αναπαραστατικό άκρο»). Η γλώσσα ωστόσο είναι ρέουσα και το κείμενο διαβάζεται ομαλά. Το Κατανοώντας τα Κόμικς αποτελεί ένα απαραίτητο ανάγνωσμα στη θεωρία των κόμικς και εν γένει στην κατανόηση της αφηγηματικής λειτουργίας και η κυκλοφορία του στα ελληνικά, αν και καθυστέρησε είκοσι ολόκληρα χρόνια, επιτέλους είναι γεγονός.


 


Από την Εφημερίδα των Συντακτών, 20/04/2014


 • Like 20

Share this post


Link to post
Share on other sites

Μόλις το τελείωσα. Πραγματικά δεν έχω λόγια για να περιγράψω το πόσο must have & read & re-read & re-re-read είναι! Γι'αυτό θα βγάλω το καπέλο. Απλά:
 

post-556-0-67168100-1400920933_thumb.jpg

 

Δεν έχει βαθμολογία. Δε γίνεται να βαθμολογηθεί η απόλυτη μελέτη πάνω στη δημιουργία & κατανόηση της 9ης τέχνης. Ο Scott McCloud αναπνέει κόμικς και η WC έδωσε στο Ελληνικό κοινό το απόλυτο βιβλίο για τα κόμικς. :giati:

 

Αντιγράφω και το αφιέρωμα του 2-DD:


Understanding Comics στα ελληνικά


Εεεεε - πιιιιιι - τέεεεεε - λουουουους !

Το καλύτερο πράγμα στο φετινό, πολύ καλό Comicdom con ήταν για μένα η πρώτη κυκλοφορία στα ελληνικά του εξαιρετικού graphic novel Understanding Comics του σπουδαίου μελετητή και θεωρητικού των comics Scott McCloud, με τίτλο Κατανοώντας τα Κόμικς - Η αόρατη τέχνη. Ένα βιβλίο-ανατομία για την τέχνη των comics, μία πολύ απαιτητική όσο και διορατική μελέτη πάνω στον ορισμό, την ιστορία και τα στοιχεία που απαρτίζουν την αγαπημένη μας τέχνη.
post-556-0-88516000-1400921314_thumb.jpg


Το μακρινό 1993 λοιπόν, ο νεαρός τότε αμερικανός κομίστας Scott McCloud, έχοντας μόλις αρχίσει να γίνεται γνωστός μέσω της σειράς του ZOT, ανέλαβε ένα πολύ δύσκολο όσο και παράτολμο εγχείρημα - να κάνει ένα αναλυτικό δοκίμιο για τα comics, κάτι που μόνο ο τεράστιος Will Eisner είχε επιχειρήσει στο παρελθόν με το βιβλίο του Comics and Sequential Art (1985). Και μάλιστα, ο McCloud προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, αφού αποφάσισε το δοκίμιό του για τα comics να είναι ... σε μορφή comics !

Χρησιμοποιώντας μία καρτουνίστικη εκδοχή του εαυτού του ως αφηγητή (και υπάρχει λόγος για αυτό), ο δημιουργός περπατάει ανάμεσα στις σελίδες του και μας μιλάει για τη μορφή τέχνης των comics, τη σχέση τους με τις άλλες τέχνες, πώς λειτουργούν και πώς τα αντιλαμβάνεται το μυαλό μας, τί είναι ικανά να επιτύχουν, ποιά είναι τα στοιχεία που τα απαρτίζουν και ποιά είναι η "γλώσσα" τους, πάντα με ένα (σχετικά) απλό λεξιλόγιο και άφθονα παραδείγματα από δουλειές μεγάλων καλλιτεχνών για καλύτερη κατανόηση. Μαθαίνουμε για έννοιες που ίσως να μην είχαμε σκεφτεί καν, όπως την περίφημη θεωρία του McCloud για το "τί συμβαίνει στον κενό χώρο ανάμεσα στα panels (τα καρέ)", για τη λειτουργία της ολοκλήρωσης που διενεργείται στο μυαλό μας και μας επιτρέπει να συνθέτουμε τις στατικές εικόνες σε μια ενιαία ιστορία, για το πώς λειτουργεί ο χρόνος, το χρώμα και η κίνηση στα comics, για τη διάδραση εικόνων και λέξεων, το γιατί τα βρίσκουμε τόσο ελκυστικά, και πολλά ακόμη πολύ πολύ ενδιαφέροντα πράγματα.
 

post-556-0-09991700-1400921369_thumb.jpgpost-556-0-72265200-1400921366_thumb.jpg


Νομίζω οτι δεν είναι υπερβολή αυτό που διατείνεται το εκδοτικό σημείωμα της αμερικάνικης έκδοσης του 1993, οτι "μετά το Understanding Comics, ποτέ δε θα ξαναδιαβάσετε comics με τον ίδιο τρόπο". Από την προσωπική μου εμπειρία πάντως, μπορώ να πω οτι ισχύει. Θυμάμαι οτι είχα πάθει πολιτισμικό σοκ όταν το είχα διαβάσει πρίν χρόνια. Και σίγουρα στα ελληνικά θα είναι μεγαλύτερος ο αντίκτυπος, αφού το αγγλικό κείμενο περιέχει μερικές δύσκολες έννοιες και ορισμούς και απαιτεί πολύ καλή γνώση της γλώσσας.

Όπως αναφέρουν οι εκδόσεις Webcomics που πήραν τη "γενναία" απόφαση να μεταφράσουν ένα από τα σημαντικότερα graphic novels που έχουν κυκλοφορήσει ποτέ "Οι εκδόσεις Webcomics σε συνεργασία με τον εκδοτικό κολοσσό Harper Collins έχουν την τιμή να παρουσιάζουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα ένα από τα καλύτερα βιβλία για τα κόμικς, σε… κόμικς!".

Άντε, καιρός ήταν ! Μετά λοιπόν το Understanding Comics (1993), να παίρνουν σειρά και τα 2 επόμενα, αντιστοίχως αξιόλογα και σημαντικά βιβλία του McCloud, Reinventing Comics (2000) και Making Comics (2006), όπως φυσικά τόσα και τόσα άλλα αριστουργήματα της 9ης τέχνης που παραμένουν αμετάφραστα, και άρα απρόσιτα σε ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού κοινού.
 

post-556-0-79023900-1400921397_thumb.jpg

 

 

 :coffee: 

 • Like 23

Share this post


Link to post
Share on other sites

Μόλις χθές το τελείωσα και έτρεξα σήμερα όλος χαρά να καταγράψω την εκπληκτική εμπειρία μου,

όμως με χαρά διαπίστωσα ότι με έχουν προλάβει ΠΟΛΛΟΙ άλλοι, εγώ λοιπόν θα μείνω σε μια

φράση του McCloud που θεωρώ ότι είναι και ύστατος προσδιορισμός του τί είναι κόμικ.

"Κομικ είναι το διάκενο".

Εκεί που η φαντασία του αναγνώστη καλείται να ολοκληρώσει το κένο ανάμεσα σε δύο καρέ.

Αυτή είναι η ειδοποιός διαφορά από όλες τις άλλες τέχνες.

Edited by Spirous Fon Kourt
 • Like 16

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tόσο στην χθεσινή ομιλία μου (με χρήση power-point) όσο και στο σημερινό workshop αναφέρθηκα -όπου & όποτε χρειαζόταν- στο συγκεκριμένο βιβλίο του Mc Cloud. Οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες είναι εκπαιδευτικοί και ενδιαφέρθηκαν ιδιαιτέρως να μάθουν περισσότερα γι αυτό, καθότι ενδιαφέρονται να βάλουν την τέχνη των κόμικς στα σχολεία τους... :)

 • Like 14

Share this post


Link to post
Share on other sites

Νομίζω ότι πρέπει να αναφερθεί ότι από αυτό το ακαδημαϊκό εξάμηνα θα είναι διαθέσιμο προς διανομή μέσω του συστήματος "ΕΥΔΟΞΟΣ" των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων και ήδη είναι στη λίστα για τρεις σχολές σε όλη την Ελλάδα. Ελπίζουμε να μπει και στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση με κάποιον τρόπο.

 

Ευχαριστώ που το χρησιμοποιείτε. Αυτό σημαίνει ότι η δουλειά που έγινε είναι αξιοπρεπής και αξίζει να γίνεται χρήση του.

 • Like 17

Share this post


Link to post
Share on other sites

Νομίζω ότι πρέπει να αναφερθεί ότι από αυτό το ακαδημαϊκό εξάμηνα θα είναι διαθέσιμο προς διανομή μέσω του συστήματος "ΕΥΔΟΞΟΣ" των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων και ήδη είναι στη λίστα για τρεις σχολές σε όλη την Ελλάδα. Ελπίζουμε να μπει και στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση με κάποιον τρόπο.

 

Ευχαριστώ που το χρησιμοποιείτε. Αυτό σημαίνει ότι η δουλειά που έγινε είναι αξιοπρεπής και αξίζει να γίνεται χρήση του.

 

Ασφαλώς ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ αξιοπρεπής η (εξαιρετική δουλειά)- σε κάθε επίπεδο- που κάνατε.

Και γι αυτό -προσωπικά- ελπίζω και στη μετάφραση και έκδοση των υπόλοιπων σχετικών βιβλίων του Mc Cloud...

:D

 • Like 11

Share this post


Link to post
Share on other sites

Βραβείο Καλύτερης Μεταφρασμένης Έκδοσης :)

 

11026219_10153269560058270_4884653203241744889_n.jpg

 

από το φβ του Gaidjin :)

 

:cheers5:

 • Like 27

Share this post


Link to post
Share on other sites

Τα συγχαρητήριά μου. Κόμικ σταθμός στην διεθνή σκηνή, ελπίζω να συμβάλλει και με τον ίδιο τρόπο στα ελληνικά δρώμενα.

 • Like 17

Share this post


Link to post
Share on other sites

Αργησα λιγο αλλα το διαβασα και γω :P Παρα πολυ καλη μελετη που το διαβασμα της πιστευω οτι με αφησε πλουσιοτερο οσον αφορα την αντιληψη μου για ορισμενες πτυχες των κομικς. Πιο πολυ μου κεντρισαν το ενδιαφερον τα κεφαλαια για την ολοκληρωση, τον χρονο μεσα και αναμεσα στα καρε και την απεικονιση/μεταδοση συναισθηματων. Λιγοτερο μπορω να πω οτι μου αρεσε το κεφαλαιο για τα 6 Βηματα, αλλα αυτο ισως επειδη το θεωρησα περισσοτερο υποκειμενικο και αυθαιρετο απο τα αλλα. Εν πασει περιπτωσει μιλαμε για ενα κομικ που οι κομικσαδες πρεπει να διαβασουν και ειτε υιοθετησουν τις θεσεις του Μακκλαουντ ειτε οχι μονο κερδισενοι θα βγουν οσον αφορα την κατανοηση του μεσου.  :)

 • Like 19

Share this post


Link to post
Share on other sites

Το αγόρασα από το CCA 2015 και ήρθε η ώρα που το διάβασα...!

 

Πρόκειται για έναν χείμαρρο από πληροφορίες που υπάρχουν σχεδόν σε κάθε καρέ αυτού του graphic novel...!Για να είμαστε δίκαιοι δεν είναι και το πιο εύκολο graphic novel όσον αφορά την ανάγνωσή του...!Ο συγγραφέας,ο οποίος φαίνεται να κατέχει πραγματικά το αντικείμενο,χειρίζεται την γλώσσα περίπλοκα που σε ορισμένα σημεία,προσωπικά,,δεν καταλάβαινα τι εννοεί...! :P

Στα πρώτα κεφάλαια παρακολουθούμε ένα έργο ιστορικό,με πολλές αναφορές στα πρώτα (μέχρι και προϊστορικά) κόμικς και στα επόμενα κεφάλαια περιγράφεται η εξελικτική πορεία των κόμικς και η σχέση τους με την ψυχοσύνθεση του ανθρώπου...!Αρκετές φορές,κατά την ανάγνωση,νόμιζα ότι έκανα ψυχανάλυση...!  :doctor:

Γενικά θα το χαρακτήριζα σαν ένα εκπληκτικό εγχειρίδιο γι'αυτό το υπέροχο χόμπι,γι'αυτή την υπέροχη τέχνη...!Δίκαια πήρε το βραβείο καλύτερης μετάφρασης στο CCA 2015,αν και είχε απέναντί του έναν ισάξιο αντίπαλο...! ;)

Οι απλοί αναγνώστες καλό θα είναι να το διαβάσουν,οι πιο ψαγμένοι στον χώρο επιβάλλεται να το διαβάσουν και οι ιστορικοί τέχνης (ίσως και οι ψυχολόγοι) πρέπει οπωσδήποτε να το έχουν στις βιβλιοθήκες τους...! :yes:

 

 

:beer:

 • Like 17

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Πρόκειται για έναν χείμαρρο από πληροφορίες που υπάρχουν σχεδόν σε κάθε καρέ αυτού του graphic novel...!Για να είμαστε δίκαιοι δεν είναι και το πιο εύκολο graphic novel όσον αφορά την ανάγνωσή του...!

Στα τόσα χρόνια μου, ήταν το πρώτο graphic novel που χρειαζόμουν σελιδοδείκτη για να το διαβάσω. Παρόλα αυτά, λατρεμένο και υπέροχο.

 • Like 11

Share this post


Link to post
Share on other sites

Στα τόσα χρόνια μου, ήταν το πρώτο graphic novel που χρειαζόμουν σελιδοδείκτη για να το διαβάσω. Παρόλα αυτά, λατρεμένο και υπέροχο.

 

Πιστεύω ότι όσες φορές και να το διαβάσεις κάτι θα σου έχει ξεφύγει...!Και σίγουρα δεν διαβάζεται μονορούφι...!Εκτός κι αν είσαι ειδικός...!

 • Like 7

Share this post


Link to post
Share on other sites

Το διάβασα κι εγω. Πολυ ωραια γραφή και πολυ δύσκολη αναγνωςη. Δεν ειναι για να το διαβάσεις το βράδυ πριν κοιμηθείς. Πρεπει να κάτσεις ενα μεσημέρι με όρεξη να διαβάσεις αργά και καθαρά. Παρα πολυ έξυπνη ιδεα να προβάλλουν την τέχνη των κομικς απο ενα κόμικ! :respect: Επισης, ο τροπος που τα λέει ειναι πολυ μπερδεμένος, αλλα μόλις καταλάβεις μετα απο δέκα λεπτα τι στο διάτανο λέει, λες "πλακα κανεις, εχει απόλυτο δίκιο" και αυτα που εξηγεί ειναι τοςο καθημερινά πράγματα που δεν τους δίνουμε σημασία. Αναλύει τα παντα γύρω απο τον κόσμο των κομικς. Αν κάποιος ενδιαφέρεται για δημιουργία κομικς, το παίρνει αμέςως. Επισης, εχει τόσες αναφορές στο βιβλίο του Eisner που με έψησε να το πάρω κι αυτο, αν φυσικα εχει μεταφραστεί στα ελληνικα. Αν δεν εχει γίνει ακόμη, να η ευκαιρία, ναι σε σας τους εκδότες μιλώ. Πολυ ωραιο λιτό το σχεδιο του πρωταγωνιστή και μπόλικο χιούμορ, που δύσκολα θα μπορούσε να ανιχνευτεί σε κόμικ τέτοιου τύπου. Με λίγα λογια, κόσμημα. :) Συνίσταται ανεπιφύλακτα.

 • Like 19

Share this post


Link to post
Share on other sites

Είναι υπέροχο. Εκεί που νομίζω ότι κατέχω το αντικείμενο και βλέπω περισσότερα πράγματα απ' ότι φαίνονται να υπάρχουν, έρχεται ο Scott McCloud και μέσα σε ένα καρέ μου λέει "Δεν ξέρεις τίποτα Τζον Σνόου". Ναι, δεν είναι απλό ανάγνωσμα, αλλά ένα δοκίμιο πολυεπίπεδο και αντικειμενικό. Με κάνει να νοιώθω αδιάβαστος. Θέλω και τον επόμενο τόμο :spidey_yeah_that:

 • Like 19

Share this post


Link to post
Share on other sites

Τις προάλλες τελείωσα κι εγώ την ανάγνωση αυτού του βιβλίου. Είναι ειλικρινά το πιο περίπλοκο και ταυτόχρονα το πιο έξυπνο και ενδιαφέρον graphic novel που έχω διαβάσει. :respect:  Κάθε σελίδα -ή πιο σωστά η ''εμφάνιση'' της σελίδας όπως επιβεβαιώνει ο Scott Mc Cloud- κρύβει από πίσω της πολλή επεξεργασία, μελέτη και σκέψη. Ένα ευφυές εγχειρίδιο γραμμένο από έναν δημιουργό ο οποίος σίγουρα είναι πολύπλοκος χαρακτήρας :P ... Οφείλω να πω ότι αυτό το βιβλίο με μπέρδεψε όσον αφορά το σε ποιους απευθύνεται. Σε ορισμένα σημεία μιλάει τόσο πολύπλοκα που ακόμα κι ένας έμπειρος κομικσάκιας θα δυσκολευόταν να κατανοήσει αυτά που λέει, ωστόσο σε κάποια άλλα τα παρουσιάζει τόσο ωραία που θα γίνονταν αντιληπτά ακόμα κι από έναν μη κομικσάκια  :P Πολλές φορές έμενα με ανοιχτό το στόμα διαβάζοντας αυτά που λέει, καθώς επιφανειακά φαίνονται αυτονόητα, αλλά ο δημιουργός εισχωρεί στην ουσία και το βάθος των πραγμάτων. Ένιωσα κι εγώ λίγο πρωτάρης στα κόμικς ( :P ) αλλά το σημαντικό είναι ότι με βοήθησε να μάθω καινούργια πράγματα ! :)  Μια πραγματική ''Ωδή στα Κόμικς'' που συνίσταται ανεπιφύλακτα!  ;)

 

 

Ειλικρινά δεν θα μπορούσε να κλείσει με καλύτερο τρόπο... Έσκασα στα γέλια με το τελευταίο καρέ! :lol:  :lol:  :lol: 

 

Edited by Comic fun
 • Like 12

Share this post


Link to post
Share on other sites

Θέλω και τον επόμενο τόμο :spidey_yeah_that:

Επόμενο;  :thinking:

 • Like 4

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ααα εννοείτε το Making Comics; Κι αυτό καλό φαίνεται, αλλά ίσως πιο εξειδικευμένο...

 • Like 4

Share this post


Link to post
Share on other sites

Κορυφαίο απλά. Ο McCloud αποδομεί τις έννοιες που θέλει να αναπτύξει και σιγά-σιγά χτίζει τη θεωρία του από την αρχή. Είναι αρκετά πυκνογραμμένο, αλλά ο μοναδικός τρόπος αφήγησης το κάνει ένα αρκετά εύκολο αναγνωσμα. Αυτό που μου άρεσε ιδιαίτερα είναι ότι κάνει πραγματικά μια ανάλυση των κόμικς και δε στέκεται μόνο στην αμερικανική σκηνή, όπως θα περίμενε κάποιος. Απ' όσο ξέρω έχουν υπάρξει αρκετές αντιδράσεις σε κάποια από τα πράγματα που λέει ο McCloud, αλλά ακόμα κι αν έχει σε όλα λάθος, πιστεύω ότι μόνο κερδισμένος μπορεί να βγει κάποιος που αγαπάει τα κόμικς. :)

 • Like 13

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 • Like 3
 • Thanks 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.