nikolas12 Δημοσιεύτηκε Μαίου 29 Member ID: 33354 Group: Moderator Topic Count: 635 Content Count: 4854 Reputation: 42437 Achievement Points: 2310 Days Won: 282 With Us For: 2468 Days Status: Offline Last Seen: 1 ώρα πριν Age: 29 Δημοσιεύτηκε Μαίου 29 Σύνοψη από την εκδοτική: Αθήνα 1987. Ο Λεωνίδας, ένας ληστής χωρίς ιδιαίτερες επιτυχίες μέχρι τώρα στο ενεργητικό του, ονειρεύεται το μεγάλο “κόλπο” που θα τον κάνει να πιάσει την καλή και να κάνει ένα καινούργιο ξεκίνημα, πλούσιος και μακριά από την μιζέρια της γκαρσονιέρας στην ταράτσα της σπιτονοικοκυράς του, Φρόσως. Όλα θα αλλάξουν όταν δεχθεί ένα τηλεφώνημα από τον Μπάμπη τον “Δάσκαλο”, παλιό συνεργάτη και μεγάλο εγκέφαλο στον υπόκοσμο της Αθήνας. Η σκακιέρα έχει στηθεί και το μόνο που λείπει είναι τα πιόνια. Έτσι ο Λεωνίδας παίρνει εντολή να συγκροτήσει την πιο αδίστακτη ομάδα που θα φέρει εις πέρας το μεγάλο χτύπημα. Ο Λεωνίδας με την βοήθεια του κολλητού του, Βλάσση, ξεχύνονται στην πιάτσα για να στρατολογήσουν παλιούς αλλά και νέους συνεργάτες. Σύντομα όμως θ’ ανακαλύψουν πως τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται και ότι το ψωμί βγαίνει δύσκολα ακόμα κι αν είσαι ληστής σε εποχές ΠΑΣΟΚ. Το cult έπος του Γιώργου Κωνσταντίνου, μια ταινία που άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμά της στην ιστορία του Ελληνικού Κινηματογράφου, γίνεται κομικ με τη σφραγίδα του Γιάννη Ρουμπούλια και του Χάρη Γιουλάτου, με στόχο να μεγαλώσει ακομα περισσότερο τον μύθο του Λεωνιδα και της θρυλικης αρμάδας του. Η ιστορία: Σαν κεραυνός εν αιθρία έσκασε η είδηση για τη διασκευή του The Κόπανοι σε μορφή κόμικ σε σχέδιο του Γιάννη Ρουμπούλια και σενάριο διασκευασμένο από τον Χάρη Γιουλάτο. Το The Κόπανοι είναι μία από τις πιο αγαπημένες ταινίες των 80s, μια καλτ ταινία η οποία βγήκε σε μια εποχή που οι περισσότερες παραγωγές ήταν αρκετά πρόχειρες. To The Κόπανοι δεν διαφέρει ιδιαίτερα σε θέμα μπάτζετ και γυρισμάτων, αλλά αγαπήθηκε για το μοναδικό της σενάριο και τους πανέξυπνους χαρακτήρες της. Αυτά την ξεχώρισαν και έκαναν το κοινό να την αγαπήσει τόσο πολύ. Αυτή η διασκευή σε κόμικ πρακτικά δε διαφέρει σχεδόν σε τίποτα με το source material. Προσωπικά διαβάζοντας το κόμικ, επέλεγα να κάνω διαλείμματα και να βλέπω ξανά την ταινία ώστε να δω που υπάρχουν διαφορές. Και όπως σας είπα δεν υπάρχουν. Ο Γιουλάτος και ο Ρουμπούλιας δείχνουν τον απόλυτο σεβασμό στο έργο του Γιώργου Κωνσταντίνου και απλώς συντομεύουν κάποιες σκηνές, ενώ άλλες τις προσαρμόζουν περισσότερο στη μορφή που πρέπει να έχει ένα κόμικ όσον αφορά τις τοποθεσίες και τη "γεωγραφία" των σκηνών. Η ιστορία (για όποιον δεν ξέρει τι είναι το The Κόπανοι) αφορά τον Λεωνίδα, έναν μικροκακοποιό που δεν έχει καμία ιδιαίτερη επιτυχία στο παλμαρέ του. Ζει φτωχικά και η σπιτονοικοκύρα του τον ορέγεται και τον θέλει συνεχώς για σεξουαλικό παιχνίδι. Ο Λεωνίδας παίρνει εντολή από τον Μπάμπη, έναν πολύ μεγάλο ληστή, να μαζέψει μια ομάδα ατόμων προκειμένου να μπουκάρουν σε μια τράπεζα και να τη ληστέψουν υπό την καθοδήγησή του. Έτσι ο Λεωνίδας μαζεύει τον φίλο του Βλάση, τον καρατερίστα Τούφα, τον τζέντλεμαν κλέφτη πόκερ Δούκα με τον Φούσκα που είναι το παιδί που μαζεύει τις φάπες όταν το αφεντικό του διαφεύγει, τον νεκροθάφτη Λαχτάρα και δύο μικρούς κλέφτες που θυμίζουν πάνκηδες, τον Μίκυ και τον Γκόγκο. Ο Μπάμπης βέβαια έχει σκεφτεί πως το σχέδιο του είναι να πιαστούν οι Κόπανοι να κλέβουν την τράπεζα από την Αστυνομία όσο εκείνος με τη συμμορία του ληστεύουν ένα κοσμηματοπωλείο. Το κόμικ λοιπόν μας αφηγείται πως ο Λεωνίδας μαζεύει όλους τους υπόλοιπους, πως αυτοί προετοιμάζονται για την ληστεία, πως μαθαίνουν την ανατροπή και γενικά αν περάσατε καλά με την ταινία, τότε και με το κόμικ θα περάσετε τέλεια. Το σενάριο βρίθει με τεράστιες ατακάρες όπως το Αγόραροι, το ΣΚΑΣΕ ΓΕΡΟ και όλη την 80s αργκό που σήμερα μοιάζει περίεργη, αλλά τότε ήταν απόλυτα συνηθισμένη στις ταινίες και την καθημερινότητα της εποχής. Πραγματικά κάποιες σκηνές όπως αυτή της ληστείας είναι για ανακήρυξη μνημείου πολιτιστικής κληρονομιάς. Είχα καιρό να γελάσω με την ψυχή μου με τις ατάκες μεταξύ των μελών της παρέας, με το πόσο γρήγορα μπορούν να αρπαχτούν, με τις κωμικοτραγικές σκηνές ξύλου, με τα σεξουαλικά υπονοούμενα που ειδικά κάποια θα σας κάνουν να λυθείτε από τα γέλια και φυσικά την τρίτη πράξη που είναι ο ορισμός του έπους. Και παρ' όλα αυτά το τέλος παραμένει ένα πολύ όμορφο και διδακτικό φινάλε και συνάμα ένα τρομερά αστείο κλείσιμο. Το σχέδιο: Ο Ρουμπούλιας φάνηκε ότι είναι φαν της ταινίας με τον τρόπο που σκίτσαρε τους χαρακτήρες. Πραγματικά τους έχει κάνει όλους ίδιους κρατώντας τα ρούχα, τα χρώματα, τα χαρακτηριστικά τους, ακόμα και τις γκριμάτσες τους. Επίσης όπου χρειάζεται λίγο πιο σέξυ σχέδιο λόγω της παρουσίας της Λιάνας. Βέβαια προσθέτει τη δική του πινελιά κάνοντας κάποιες σκηνές να έχουν ακόμα πιο έντονη δράση στο στυλ των πιο πολεμικών κόμικ που αρέσουν στον Rubus. Πραγματικά δεν μπορώ να βρω κανένα ψεγάδι σε αυτό, ο Ρουμπούλιας έχει πιάσει τα 85 λεπτά της ταινίας και έχει αποδώσει τέλεια κάθε σκηνή της και τα στοιχεία που εισάγει ο ίδιος κάνουν το αποτέλεσμα ακόμα καλύτερο και ακόμα πιο αστείο. Η έκδοση: Έχουμε το κλασικό 16,5 Χ 24.0 της Nerdula με πολύ ωραίο χαρτί και το κόστος στα 12 ευρώ. Για μένα που είχα χρόνια να δω το The Κόπανοι μου ξύπνησε πολύ ωραίες αναμνήσεις και θεωρώ πως ο Γιώργος Κωνσταντίνου που είναι πολύ περήφανος για αυτήν την ταινία, θα είναι πλέον πολύ περήφανος και για αυτήν την διασκευή σε μορφή κόμικ. Σίγουρη πρόταση για μένα, καλό διάβασμα ΑΓΟΡΑΡΟΙ (ΣΚΑΣΕ ΓΕΡΟ) 15 3 2 Παράθεση
Manitou Δημοσιεύτηκε Μαίου 30 Member ID: 2322 Group: Members Topic Count: 25 Content Count: 5042 Reputation: 39567 Achievement Points: 5116 Days Won: 105 With Us For: 6601 Days Status: Offline Last Seen: 53 λεπτά πριν Age: 46 Δημοσιεύτηκε Μαίου 30 Δεν έχω πολλά να προσθέσω στην άρτια παρουσίαση του Νικόλα. Άρτιο κόμικ από την αρχή ως το τέλος. Υπέροχο σχέδιο (εκπληκτικη αποτύπωση των χαρακτήρων ιδίως του Κωνσταντίνου ) φοβερή διασκευή του σεναρίου (σαν να ξαναβλεπεις την ταινία) και εξαιρετική έκδοση. Δεν έχει τίποτα να μην μου αρέσει. 10 με τόνο. Προσοχή στις σελίδες με την Λιάνα και τον δάσκαλο διότι αυτοαναφλέγονται. 11 Παράθεση
Indian Δημοσιεύτηκε Μαίου 31 Member ID: 20685 Group: Administrator Topic Count: 813 Content Count: 14375 Reputation: 104601 Achievement Points: 9268 Days Won: 509 With Us For: 5069 Days Status: Online Last Seen: Μόλις τώρα Age: 43 Δημοσιεύτηκε Μαίου 31 Ένα κόμικ που πραγματικά με έκανε να στενοχωρηθώ που δεν κατάφερα να παραβρεθώ στο φεστιβάλ. Όχι για το κόμικ αυτό καθεαυτό. Αυτό δεν με πειράζει τόσο, μιας και είναι σίγουρη αγορά για εμένα σε κάποιο επόμενο φεστιβάλ. Αυτό που με στενοχώρησε ήταν ότι δεν είχα την χαρά και την υπέρτατη τιμή να σφίξω το χέρι και να πάρω την υπογραφή του Γιώργου Κωνσταντίνου, ενός ηθοποιού που έχω μέσα στην καρδιά μου. @ nikolas12 Εξαιρετική παρουσίαση γι' ακόμα μία φορά, Νικόλα! 7 Παράθεση
theforce Δημοσιεύτηκε Μαίου 31 Member ID: 6323 Group: Members Topic Count: 7 Content Count: 1026 Reputation: 9787 Achievement Points: 1144 Days Won: 13 With Us For: 6161 Days Status: Offline Last Seen: 2 ώρες πριν Age: 55 Δημοσιεύτηκε Μαίου 31 Έχει ήδη εξαντληθεί! Αυτή η απίστευτη επιτυχία, ίσως είναι μια ευκαιρία να απολαύσουμε επιτέλους και το the ΚΟΠΑΝΟΙ 2, έστω και μορφή κόμικς. 8 Παράθεση
veriaris Δημοσιεύτηκε Μαίου 31 Member ID: 40671 Group: Members Topic Count: 1 Content Count: 56 Reputation: 322 Achievement Points: 100 Days Won: 1 With Us For: 677 Days Status: Offline Last Seen: 1 ώρα πριν Δημοσιεύτηκε Μαίου 31 Μακάρι!! 6 Παράθεση
Manitou Δημοσιεύτηκε Ιουνίου 1 Member ID: 2322 Group: Members Topic Count: 25 Content Count: 5042 Reputation: 39567 Achievement Points: 5116 Days Won: 105 With Us For: 6601 Days Status: Offline Last Seen: 53 λεπτά πριν Age: 46 Δημοσιεύτηκε Ιουνίου 1 Εντωμεταξυ αν δείτε τον Κωνσταντίνου στο "έχω παιδιά" που κάνει σε κάποια επεισόδια τον γιατρό, θα διαπιστώσετε ότι το τρολ το έχει ακόμα στο αίμα του... 8 Παράθεση
rolandofshire Δημοσιεύτηκε Ιουνίου 2 Member ID: 31638 Group: Members Topic Count: 15 Content Count: 1134 Reputation: 7606 Achievement Points: 1186 Days Won: 6 With Us For: 3281 Days Status: Offline Last Seen: 2 ώρες πριν Age: 36 Δημοσιεύτηκε Ιουνίου 2 On 31/5/2025 στο 1:20 ΜΜ, Indian είπε: Όχι για το κόμικ αυτό καθεαυτό. Αυτό δεν με πειράζει τόσο, μιας και είναι σίγουρη αγορά για εμένα σε κάποιο επόμενο φεστιβάλ. Αυτό που με στενοχώρησε ήταν ότι δεν είχα την χαρά και την υπέρτατη τιμή να σφίξω το χέρι και να πάρω την υπογραφή του Γιώργου Κωνσταντίνου, ενός ηθοποιού που έχω μέσα στην καρδιά μου. 1 Μιλάμε για φανταστικό ηθοποιό 2 Πήγα επί τούτου (και για το Δρακοφοίνικα) στο stand της Nerdula για να κάνω το ίδιο αλλά δεν ήταν εκεί και τα παιδιά μου είπαν πως δε θα τον είχαν γιατί εντάξει θα ήταν μεγάλη κούραση για κείνον και είναι μεγάλος άνθρωπος. Εκτός αν είχε γίνει κάποια παρουσίαση στο φεστιβάλ τις προηγούμενες μέρες και αναμενόταν να είναι, δε το θυμάμαι. On 1/6/2025 στο 9:15 ΠΜ, Manitou είπε: Εντωμεταξυ αν δείτε τον Κωνσταντίνου στο "έχω παιδιά" που κάνει σε κάποια επεισόδια τον γιατρό, θα διαπιστώσετε ότι το τρολ το έχει ακόμα στο αίμα του... Όσοι έχουμε παιδιά ξέρουμε ότι τα πράγματα μαζί τους όχι απλά είναι έτσι, ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΤΣΙ (με την δόση της κωμικής υπερβολής). Ορισμένες φορές νομίζω ότι ο Φισφής έχει βάλει κάμερα σπίτι μου 5 3 Παράθεση
Ζάνταφ Δημοσιεύτηκε Ιουνίου 2 Member ID: 41338 Group: Members Topic Count: 42 Content Count: 807 Reputation: 5604 Achievement Points: 867 Days Won: 17 With Us For: 511 Days Status: Online Last Seen: 9 λεπτά πριν Δημοσιεύτηκε Ιουνίου 2 (Επεξεργασία) Αν και δεν αγόρασα το κόμικ (πήρα άλλα καλούδια από τον πάγκο της Nerdula) έχω την ανάγκη να πω ότι η συγκεκριμένη ταινία είναι κατ' εμέ μια από τις καλύτερες των 80s. Κατ' αρχάς να πω ότι είμαι αρκετά μεταγενέστερος της δεκαετίας του 80, αλλά από εδώ κι από εκεί έχω δει τις περισσότερες κινηματογραφικές παραγωγές της. Αυτή η ταινία ξεχωρίζει, όχι για το budget όπως γράφει και ο @ nikolas12 , αλλά για το μοναδικό σενάριο, το εξαιρετικό χιούμορ και τις υπέροχες ερμηνείες. Μιλάμε για ένα μικρό αριστούργημα, ειδικά αν το συγκρίνουμε με τις ταινίες της εποχής. Δυστυχώς ούτε εγώ κατάφερα να δω από κοντά τον κ. Γιώργο Κωνσταντίνου, έναν ηθοποιό που αξίζει πραγματικά πολύ Επεξεργασία Ιουνίου 2 από Ζάνταφ 7 Παράθεση
archon Δημοσιεύτηκε Ιουνίου 3 Member ID: 9911 Group: Members Topic Count: 35 Content Count: 2473 Reputation: 26276 Achievement Points: 2516 Days Won: 6 With Us For: 5880 Days Status: Offline Last Seen: 3 ώρες πριν Age: 52 Δημοσιεύτηκε Ιουνίου 3 Δεν το έχω πάρει ακόμα, αλλά είναι σίγουρη αγορά! Αν και σκέφτομαι οτι ίσως θα πρέπει να ζητήσω πνευματικά δικαιώματα... 4 2 4 Παράθεση
Manitou Δημοσιεύτηκε Ιουνίου 5 Member ID: 2322 Group: Members Topic Count: 25 Content Count: 5042 Reputation: 39567 Achievement Points: 5116 Days Won: 105 With Us For: 6601 Days Status: Offline Last Seen: 53 λεπτά πριν Age: 46 Δημοσιεύτηκε Ιουνίου 5 @ archon πολύ καλοφτιαγμένο!! 4 Παράθεση
Θοδωρής Καραπάνος Δημοσιεύτηκε Ιουνίου 9 Member ID: 36975 Group: Moderator Topic Count: 116 Content Count: 3828 Reputation: 22806 Achievement Points: 3030 Days Won: 114 With Us For: 1629 Days Status: Online Last Seen: 7 λεπτά πριν Age: 16 Δημοσιεύτηκε Ιουνίου 9 Πω, να και κάτι που μου είχε ξεφύγει ( πώς κι έγινε τούτο) @ archon Έπειτα από αυτό που βλέπω, να σε αναμένω του χρόνου στο Comicdom στο artists' alley;;; Πέρα απ' την πλάκα, Α- Π-Α-Ι-Χ-Τ-Ο σχέδιο, ακόμα και για ενήλικες, πόσο μάλλον για παιδιά!!!!! Απ' όσο καταλαβαίνω μιμείσαι Σκάρπα, αλλά ποια ιστορία; 3 Παράθεση
Ivorian Δημοσιεύτηκε χθες στις 07:48 AM Member ID: 635 Group: Members Topic Count: 3 Content Count: 53 Reputation: 249 Achievement Points: 54 Days Won: 0 With Us For: 6745 Days Status: Offline Last Seen: Χθες στις 08:23 AM Age: 45 Δημοσιεύτηκε χθες στις 07:48 AM Πραγματικά πιστεύω ότι η ιστορία των "κόπανων" ταιριάζει πολύ καλύτερα στο φορμάτ του κόμικ από ότι σε αυτό της βιντεοταινίας. Άριστο αποτέλεσμα. 5 Παράθεση
Προτεινόμενες Καταχωρήσεις