Jump to content

Θοδωρής Καραπάνος

Members
 • Posts

  688
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  10

Everything posted by Θοδωρής Καραπάνος

 1. Πολύ κρίμα ! Ελπίζω να μην τραυματίστηκε σοβαρά ο Ινδιάνος και να επισκευαστεί η νταλίκα του!
 2. Πραγματικά είναι εξαιρετικό! Μού θυμίζει επαγγελματική δουλειά!
 3. Έχει η θεία μου μια απορία. Μπορεί κάποιος, να μου πει αν γνωρίζει έναν ηλικιωμένο με άσπρα μαλλιά, γούνινο καπέλο ( παρόμοιο με αυτό του Μπλεκ), έπινε πολύ, ήταν φίλος του Μπλεκ και ήταν ερημίτης. Λογικά εμφανίστηκε σε κάποιες ιστορίες και ήταν τρίτος χαρακτήρας. Κατά 99% ανήκει στην Γ' περίοδο του Μπλεκ( η θεία μου διάβαζε τέλη της δεκαετίας του '70 και αρχές του '80), πιθανότατα εμφανίστηκε σε ελάχιστα ή ακόμη και σε ένα μοναδικό τεύχος. Θα ήμουν ευγνώμων αν κάποιος με βοηθούσε!
 4. Καλά δεν αντιλέγω ότι στις αρχές της δεκαετίας του '50 η σύλληψη της ιστορίας ήταν πραγματικά πρωτοποριακή και έχει εμπνεύσει πολλούς, όμως οι διαστημικές περιπέτειες δεν με τρελαίνουν, αντίθετα με τις περιπέτειες στην βασιλική αυλή μιας φανταστικής χώρας, στην οποία οι συνωμότες προσπαθούν να πάρουν τον θρόνο.
 5. Τι γίνεται με το συγκεκριμένο κόμικ; Δεν το έχω πετύχει πουθενά ( ούτε στα τοπικά Public), ενώ δεν βλέπω κινητικότητα στο τοπικ. Το έχει πάρει κανείς άλλος; Αξίζει να το αγοράσω από την ιστοσελίδα ή να περιμένω μήπως και το ξετρυπώσω πουθενά;
 6. Όχι, κατ' εμέ τα καλύτερα Τεντεν που υπάρχουν, είναι το Θιβέτ και το Σκήπτρο του Οττοκαρ. Άμα δούμε τη Σελήνη ως διλογία, τότε ναι περνάει τις υπόλοιπες τρεις. Άμα τα αντιμετωπίσουμε ως μεμονωμένα άλμπουμ δεν νομίζω ότι είναι τα καλύτερα.
 7. Δεν θέλω να εμβαθύνω, γιατί βγαίνουμε από το θέμα, αλλά καταλαβαίνεις τι εννοώ, βρισιές, προσβολές κτλ. Κάτι άλλο τώρα, όσον αφορά τους "Μπελάδες στις φυτείες" νομίζω ότι είναι απλώς ένα κανονικό άλμπουμ της σειράς. Ούτε κάτι πολύ δυνατό, ούτε όμως στο επίπεδο των Γερμανικών άλμπουμ ή σαν τον "Θρύλο της Δύσης ". Επειδή κιόλας εκείνη την περίοδο το θέμα του ρατσισμού ήταν φλέγον, μπορώ να πω ότι χάρηκα που είδα ένα Λούκυ Λουκ να καταπιάνεται με αυτό.
 8. Η πολιτική ορθότητα, έχει διεισδύσει στις ζωές μας για τα καλά, ιδίως μετά τον κορωνοϊό. Έχω ήδη τοποθετηθεί αρκετά στο θέμα του Λούκυ Λουκ, όμως εδώ μπορώ να μιλήσω γενικότερα. Πιστεύω ότι στην προσπάθεια να μην γίνονται διακρίσεις και ακρότητες, έχουν φτάσει στο σημείο πολλοί καλλιτέχνες να αναγκάζονται να αυτολογοκριθούν ή να λογοκρίνονται από τους εκδότες τους για το τι θα γράψουν και θα δείξουν στα κόμικς τους. Μα πώς θα γεννηθεί μια νέα ιδέα, ένα νέο κίνημα όταν όλα είναι τόσο στρατευμένα και μάλιστα υποκριτικά. Όπως πολύ σωστά τοποθετήθηκε ο @ Argail , προηγουμένως, όλη αυτή η προσπάθεια ( από την μεριά των εταιρειών πάντα) γίνεται με απώτερο σκοπό την αποδοχή τους από το κοινό και την αύξηση στις πωλήσεις τους. Προσωπικά πιστεύω ότι η τακτική αυτή δεν βοηθάει την τέχνη, αλλά αντιθέτως την καταστρέφει. Τέχνη δίχως αμφισβήτηση και αντίδραση δεν υπάρχει! Ο COMICS CODE AUTHORITY επανέρχεται( τι επανέρχεται, έχει ήδη επανέλθει μόνο που προς το παρόν είναι άτυπος) δριμύτερος, μόνο που αυτή τη φορά θα είναι INTERNATIONAL. Τέλος θα ήθελα να πω ότι όλη αυτή η συζήτηση γίνεται με αφορμή την πολιτική ορθότητα και το ποσό αυστηρή είναι, όμως σίγουρα ούτε οι παραγωγοί στο Netflix, ούτε οι μεγαλοεκδότες, ούτε κανείς από όλους τους αυτούς τους " εύθικτους" που ασχολούνται με ζήτημα άνευ σημασίας και μικρολεπτομέρειες, δεν έχουν έρθει σε Γυμνάσιο να ακούσει τι λέγεται ( όχι από όλους, αλλά από πολλά παιδιά) τόσο για τους ομοφυλόφιλους, όσο και για τους αλλοδαπούς κτλ. Ευτυχώς εγώ έχω πέσει στα μαλακά, έχω όμως γνωστούς σε άλλα τμήματα ή συμμαθητές από το δημοτικό και μού λένε τι γίνεται. Αντί λοιπόν να ασχοληθούν οι προαναφερθέντες με το πώς θα προωθηθούν στα παιδιά, αυτά τα ζητήματα μέσω της σωστής εκπαίδευσης και παιδείας( αφού είναι τόσο ιδεολόγοι), αναλώνονται σε ζητήματα αστεία και δευτερεύοντα, όπως το αν θα γίνει βιγκαν ο Λούκυ Λουκ, ή αν ο Πέπε το κουνάβι περνά άσχημα μηνύματα. Σίγουρα εξετάζω πολύ επιφανειακά το θέμα( κανονικά θα έπρεπε να γράψω τουλάχιστον τα τριπλάσια), όμως θα το αφήσω εδώ κι ας συνεχίσει η συζήτηση.
 9. Στο comicsomania κοστολογείται στα 1000€ οπότε πάλι καλά να λέμε ...
 10. Απ'όσο ξέρω, ο Ντον Ρόσα, είχε καταφέρει μέσω των δικαστηρίων να κατοχυρώσει το όνομά του. Έτσι οι εκδότες ανά τον κόσμο, μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τις ιστορίες του, αφού αυτές ανήκουν στην Disney, όμως οποία καινούρια συνέντευξη ή βιβλιοθήκη με τα άπαντά του έβγαινε, ο ίδιος έπρεπε να είναι ενήμερος και να λαμβάνει ένα συμβολικό ποσό. Ο Τερζόπουλος λοιπόν, δεν μπορούσε να ονομάσει της σειρά:" Βιβλιοθήκη Ντον Ρόσα" ή κάπως έτσι, ή να βάλει καινούριες συνεντεύξεις του. Έτσι αποφάσισε να εκδώσει τους τόμους με την ονομασία:" Βιβλιοθήκη ΚΟΜΙΞ" και να χρησιμοποιήσει ήδη υπάρχουσες συνεντεύξεις του ( προ κατοχύρωσης). Καλύτερα βέβαια τα εξηγεί ο @ PhantomDuck σε ένα θέμα που είχε φτιάξει παλιά " ΚΟΜΙΞ, κατάντια, Facebook και λογοκρισία" νομίζω λεγόταν.
 11. Οι εκδόσεις της Καθημερινής αγνοούν πλήρως τον Τερζόπουλο. Λόγου χάρη, στο ΚΟΜΙΞ #5(της νέας περιόδου) δημοσιεύτηκε η ιστορία " Τα ορυχεία της Ατλαντίδας". Αυτή η ιστορία ήταν το sequel της ιστορίας: " Ο κολοσσός της Ρόδου" και παρ' ότι στο εισαγωγικό άρθρο γινόταν αναφορά σε εκείνη την ιστορία, δεν πληροφορούσαν πουθενά τους αναγνώστες ότι η συγκεκριμένη ιστορία, δημοσιεύτηκε σε ένα Αλμανακο το 2005 από τον Τερζόπουλο. Επιπλέον, ένα άλλο παράδειγμα είναι αυτό με τον μυστικό πράκτορα Ντακ. Οπότε γίνεται αναφορά σε παρελθοντικά γεγονότα, υπάρχει αστερίσκος που μας ενημερώνει σε ποιο τεύχος αναφέρεται και σε ποια ιστορία. Στην Καθημερινή, για κάποιο λόγο, οπότε γίνεται αναφορά σε γεγονότα που είδαμε σε τεύχος του Τερζόπουλου, γράφει:" Αναφέρεται σε άλλη ιστορία". Μόνο στο Μίκυ Μαούς #311 έγραψαν:" Αναφέρεται στην τάδε ιστορία", παρ'όλα αυτά δεν έλεγε σε ποιο τεύχος είχε δημοσιευτεί. Τέλος ένα άλλο παράδειγμα από τα άπαντα του Ρομάνο Σκάρπα, στα οποία ένα ιταλικό άρθρο ( και το τονίζω) έκανε λόγο για την ελληνική έκδοση μιας ιστορίας του Σκάρπα στο ελληνικό ΚΟΜΙΞ του Τερζόπουλου ( αν θυμάμαι καλά στο τεύχος #36). Λοιπόν, αυτή η αναφορά έχει αφαιρεθεί.
 12. Συμφωνώ! Θα ήταν και πιο ενδιαφέρον να δούμε και παραδείγματα κι από άλλα κόμικς, εκτός του Λούκυ Λουκ.
 13. Βέβαια, και η Καθημερινή εκδίδει τεύχη των 130 περίπου σελίδων αλλά δεν υπάρχουν καθόλου λάθη.
 14. Πάντως, αν και προσωπικά χαίρομαι που έχουμε πιο πολύπλοκες ιστορίες να διαβάζουμε( μια που μου έρχεται στο μυαλό είναι" Ο νταής του νταή" ) λυπάμαι που τα μικρότερα παιδιά δεν ασχολούνται γιατί όπως και να το κάνουμε, το κύριο κοινό των Disney περιοδικών, πρέπει να είναι τα παιδιά από πέντε έως δώδεκα χρονών( προσοχή, δεν λέω ότι από εκεί και πέρα είναι λάθος ένας μεγαλύτερος να διαβάζει αυτά τα περιοδικά, όμως ότι σε εκείνη την συγκεκριμένη ομάδα πρέπει να στοχεύουν ιδιαίτερα οι εκδότες ούτως ώστε να εξασφαλίσουν τους μελλοντικούς τους αναγνώστες). Στην Ιταλία, είναι πολύ τυχεροί οι αγοραστές των συγκεκριμένων περιοδικών, επειδή απ'όσο καταλαβαίνω, οι εκδότες φροντίζουν και τους μεγαλύτερους ηλικιακά αναγνώστες, με ώριμες ιστορίες και πολυτελείς εκδόσεις, αλλά και του νεώτερους με δωράκια παιχνιδάκια και φυσικά όμορφες ιστορίες. Αντίθετα στην Ελλάδα αν και η Καθημερινή έχει κάνει δουλειά, πιστεύω πως απλώς αντιγράφει τη δομή και τις ιστορίες από τους Ιταλούς αλλά όχι την ψυχή των δικών τους εκδόσεων. Υ.Γ. Συγγνώμη για το off topic!
 15. Ναι βρε παιδί μου, αλλά οι ιστορίες των Μίκυ Μαούς διαδραματίζονται στο σήμερα. Παρ' ότι υπήρχαν βιγκαν και στα μέσα του 19ου αιώνα, δεν νομίζω ότι ένας καουμπόι θα μπορούσε να γίνει ποτέ. Όσο για την προπαγάνδα, θα συμφωνήσω μαζί σου. Για αυτό τον λόγο έχω τη λέξη σε εισαγωγικά κιόλας.
 16. Η αλήθεια είναι ότι με αποστόμωσες, παρ' όλα αυτά, ο Ντικ Χερισον, ήταν ανέκαθεν μια σειρά η οποία κυκλοφορούσε με αργούς ρυθμούς ( το πρώτο τεύχος εκδόθηκε τον Φεβρουάριο του 2004 και το δεύτερο τον Αύγουστο του 2006). Ήταν δηλαδή από καταβολής της προβληματική. Συν την μικρή της δημοφιλία. Τέλος, απ' όσο ξέρω τότε η Μαμουθ " έπεφτε" ενώ τώρα επανέρχεται σιγά- σιγά. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα ακύρωναν την έκδοση ενός άλμπουμ μιας σχετικά δημοφιλούς σειράς, το οποίο αναμένεται τουλάχιστον δέκα χρόνια τώρα κι όλα αυτά όταν το περσινό καλοκαίρι επανέκδοσαν το πρώτο άλμπουμ.
 17. Θα ήθελα να προσθέσω κάτι. Αν και ειλικρινά πιστεύω ότι όλη αυτή η "προπαγάνδα", όπως λέει κι ο Laz δεν κάνει καλό στη σειρά. Γενικά, ο Λούκυ Λουκ δεν θα μπορούσε ποτέ να γίνει βιγκαν! Είναι καουμπόι, ζει μέσα στις ερήμους και δεν έχει τη δυνατότητα για τέτοιες ευαισθησίες. Επιπλέον, ακόμη και το επάγγελμά του είναι εντελώς ενάντια στην ιδεολογία των χορτοφάγων. Ένας γελαδαρης- όπως ο Λούκυ- φυλάει κοπάδια ζώων- τα οποία αποτελούνται από πολλές αγελαδες- εκ των οποίων ένα ποσοστό, θα πάει για σφαγή. Είναι δυνατόν ένας χορτοφάγος να κάνει αυτό το επάγγελμα; Όμως παρ' ότι θεωρώ όλο το θέμα ανόητο και αφελές θα περιμένω να δω εάν όντως θα είναι ένα καλό άλμπουμ, το οποίο θα με κάνει να γελάω. Υ.Γ. Δεν νομίζω ότι κάποιο παιδί που θα διαβάσει την ιστορία θα δει την χορτοφαγία με καλό μάτι και θα την ασπαστεί, οπότε θεωρώ, ότι τζάμπα παιδεύονται να φτιάξουν "παιδαγωγικές" ιστορίες.
 18. Το σημαντικό είναι ότι έχει πάρει ISBN. Δεν μπορεί να μην εκδοθεί λοιπόν!
 19. Εγώ πάντως εμπιστεύομαι τον Roberto gagnor. Στο παρελθόν έχουμε δει αξιόλογες δουλειές του και γενικά πιστεύω ότι είναι από τους καλούς σύγχρονους σεναριογράφους. Αν και γενικά είμαι κατά της τακτικής του να παίρνεις ένα Έπος όπως η Ιλιάδα ή η Οδύσσεια, ή ένα κόμικ( όπως προπερσυ με τον Μίκυ Μαλτέζε) ,ας είναι καλό το αποτέλεσμα, η βασική δουλειά( η δόμηση των χαρακτήρων, το σύμπαν, οι καταστάσεις και το γενικό σενάριο), έχουν ήδη δημιουργηθεί από κάποιον. Οπότε πιστεύω ότι παίρνεις μια έτοιμη δουλειά και την μετατρέπεις ώστε να προσαρμοστεί κατάλληλα στο δικό σου δημιουργικό σύμπαν. Ε, αυτό πιστεύω ότι δείχνει πως γίνεται μια συνεχής ανανέωση των κλασικών έργων ώστε να παραχθούν νέες ιστορίες, δίχως να χρειάζεται. Ήδη υπάρχει μια παρωδία της Οδύσσειας. Γιατί να δημιουργήσουν καινούρια και μάλιστα να την δημοσιεύσουν σε πολυτελή έκδοση μονάχα τέσσερα χρόνια μετά την πρώτη δημοσίευση της; Να πω ότι είχε περάσει μια δεκαετία θα ήταν πιο λογικό. Τέλος πάντων, πολύ αρνητικός γίνομαι δίχως να έχω δει το αποτέλεσμα απλά νομίζω ότι είναι κι αυτό μια άποψη.
 20. Βασικά, πιστεύω ότι αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτού του άλμπουμ και κατ' επέκταση των σύγχρονων ιστοριών. Απαιτούν μια κάπως πιο ώριμη σκέψη για την πλήρη κατανόησή τους. Αντίθετα τα άλμπουμ του Γκοσυνί λόγου χάρη, στα οποία μπορεί να μην γινόντουσαν πλήρως κατανοητά από ένα παιδί μικρότερης ηλικίας, όμως αναμφίβολα θα μάθαινε κάποια πράγματα για την Αμερικανική ιστορία μέσω ενός αστείου κόμικ. Τα σημερινά άλμπουμ, κάνουν ακριβώς το αντίθετο, δηλαδή εμβαθύνουν περισσότερο στα ιστορικά γεγονότα, όμως τα αστεία είναι είτε επαναλαμβανόμενα είτε μεμονωμένα, δηλαδή ένα γκαγκ σε μια σελίδα ένα άλλο κάπου στο επόμενο δισέλιδο και πάει λέγοντας. Με αυτόν τον τρόπο ούτε γελάς με το αστείο- το οποίο μπορεί να είναι πετυχημένο μεν- αλλά πιστεύω κιόλας ότι πάσχουν από έλλειψη ρυθμού. Φερ' ειπείν, στα πρώτα στριπ σε κάθε τέσσερα καρέ συνέβαινε κάτι κωμικό ή αναπάντεχο. Έτσι, διατηρούσε η ιστορία έναν ρυθμό, χάρη στον οποίο μπορούσε να κυλά καλύτερα, να κρατά τον αναγνώστη σε εγρήγορση και να κεντρίζει το ενδιαφέρον του.
 21. Καλά και με το άλμπουμ:"Μπελάδες στις φυτείες"θα μπορούσε κάποιος να πει ότι προσπαθούν να περάσουν ένα κοινωνικοπολιτικό μήνυμα, όμως τελικά όλα κύλησαν ομαλά. Έτσι πιστεύω, πως θα γίνει και τώρα. Βέβαια, να λέμε την αλήθεια, όντως το έχουν παρακάνει με τα μηνύματα που θέλουν να περάσουν. Δηλαδή, στην τελική ένα κόμικ επιθυμούμε να διαβάσουμε, να γεμίσουμε όμορφα την ώρα μας, όχι να απασχολούμαστε με κοινωνικά προβλήματα.
 22. Θα συμφωνήσω! Αν και νομίζω ότι ο τίτλος είναι χαριτωμένος, το εξώφυλλο δεν μπορώ να πω ότι είναι ωραίο. Δεν θα το χαρακτήριζα άσχημο όμως δεν ταιριάζει σε Λούκυ Λουκ. Θα ταίριαζε σε κάποια άλλη σειρά. Προσωπικά θα επιθυμούσα μια σκηνή δράσης μέσα από το άλμπουμ, όπως παραδοσιακά γίνεται τόσο καιρό. Επίσης, είναι δυνατόν να ονομάζεται "Η κιβωτός του Ραντανπλαν" και να μην εμφανίζεται στο εξώφυλλο; Βέβαια θα περιμένω να δω το περιεχόμενο, αλλά δεν ενθουσιάζομαι εκ πρώτης όψεως.
 23. Από τον Ιανουάριο που είχα ρωτήσει, μου είχαν πει ότι Μπλούμπερυ και Θοργκάλ, δεν πρόκειται να δούμε σίγουρα μέχρι το τέλος καλοκαιριού.
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.