Jump to content

Recommended Posts

Τίτλος:
ΜΠΑΤΜΑΝ: Ο ΓΕΛΑΣΤΟΣ ΑΝΤΡΑΣ
Σενάριο/Kείμενα:
Ed Brubaker
Σχέδιο:
Doug Mahnke, Patrick Zircher
Σχέδιο εξωφύλλου:
Doug Mahnke, Tim Sale
Hμερ. έκδοσης:
04-10-2019
Εξώφυλλα:
1 + 1 Οπισθόφυλλα ΕΔΩ ΛΙΣΤΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ  (Λείπουν τα: 0)
Τεύχη:
2
Κατηγορία:
Σειρά/Αυτοτελή
Είδος εντύπου:
Κόμικ
Βιβλιοδεσία:
Ράχη με μαλακό εξώφυλλο
Περιεχόμενο:
Υπερηρωικό
Μέγεθος:
17.0 x 25.0
Σελίδες:
144
Χρώμα:
Έγχρωμο (ΕΓΧ)
Μετάφραση:
Σάββας Αργυρού
Χρωματισμός:
David Baron, Jason Wright
Επιμέλεια:
Θάνος Καραγιαννόπουλος
Πρωτότυπος τίτλος:
Batman: The Man Who Laughs, Detective Comics #784-786 (2008)
Προέλευση:
Αμερικανική
ISBN:
978-960-436-657-6
Ονομαστική τιμή:
15,21€
Ομαδοποίηση:
BATMANOGELASTOSANDRAS_0001.jpg BATMANOGELASTOSANDRAS_0001z.jpg 
 
 
 
Σύνοψη βιβλίου:
Quote

Απ’ όταν ξεκίνησε να τιμωρεί το έγκλημα, ο Μπάτμαν πρόλαβε γρήγορα να δει μεγάλο μέρος της σκοτεινής πλευράς της ανθρωπότητας – αν και δεν ήταν τίποτα μπροστά σ’ αυτό που βγαίνει τώρα απ’ τις σκιές γελώντας φωναχτά: μια χαμογελαστή μορφή με πρόσωπο λευκό σαν κιμωλία, που η τρέλα της απειλεί να σαρώσει ό,τι βρεθεί στο διάβα της. Για τον υπερασπιστή του Γκόθαμ Σίτι, η πρώτη επαφή με το πλάσμα που λέγεται Τζόκερ θα είναι η απόλυτη δοκιμασία – μια μάχη που θα κρίνει τον διαρκή αγώνα του ενάντια στις δυνάμεις του χάους και της παράνοιας. Χρόνια αργότερα, οι ίδιες δυνάμεις εξαπολύονται ξανά από ένα εντελώς αναπάντεχο μέρος – και φαντάσματα του παρελθόντος, καλά και κακά, θα έρθουν αντιμέτωπα με το σκληρό φως αμείλικτων ερωτημάτων πριν μπορέσουν τελικά να αναπαυθούν. Ο κάτοχος των βραβείων Eisner και Harvey (GOTHAM CENTRAL, Captain America) επιστρέφει στους κακόφημους δρόμους του Γκόθαμ για δύο καθηλωτικές ιστορίες του Μεγαλύτερου Ντετέκτιβ του Κόσμου, παρέα με τους αγαπημένους σχεδιαστές Doug Mahnke (JLA, The Mask), Patrick Zircher (NIGHTWING, Iron Man) και Aaron Sowd (THE BATMAN CHRONICLES, The Uncanny X-Men).

 
Σχολιασμός:
Πρόκειται για μια αυτοτελή έκδοση του Batman, με την ιστορία The Man Who Laughs του Ed Brubaker, όπου κυκλοφόρησε αρχικά το 2005 σε συνέχεια του Batman: Year One. Στην ιστορία βλέπουμε την πρώτη συνάντηση του Batman με τον Joker, συμβαδίζοντας με την πρωτότυπη ιστορία της συνάντησης στο Batman #1 (1940). Ο τίτλος είναι φόρος τιμής στο ομόνυμο μυθιστόρημα  του Βίκτορ Ουγκό, μιας και οι δημιουργοί του Τζόκερ είχαν εμπνευστεί αρχικά από τον πρωταγωνιστή της. Η έκδοση συμπεριλαμβάνει και την ιστορία Made of Wood από το Detective Comics #784-786. Μια όμορφη έκδοση που διαβάζεται ευχάριστα. Η έκδοση είναι στα ποιοτικά δεδομένα που μας έχει συνηθίσει η Οξύ. Σας το προτείνω!
 • Like 16
 • Thanks 6

Share this post


Link to post
Share on other sites

από τη στιγμή που ο τίτλος παραπέμπει σε Ουγκό, δεν έπρεπε η μετάφραση να το αποδώσει ως "Ο άνθρωπος που γελά", όπως είναι ευρέως γνωστό εδώ και πολλές πολλές δεκαετίες το μυθιστόρημα στην Ελλάδα;;; Άκου "γελαστός άνδρας"  :antekale:

 • Like 11
 • Funny 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Πολύ ωραία και εύπεπτη ιστορία!! Όντως τραγική μετάφραση του τίτλου...

 • Like 4

Share this post


Link to post
Share on other sites

«Preview pages απο το Μπάτμαν: Ο Γελαστός Άνδρας, που μόλις κυκλοφόρησε!»

71879632_2412100162443630_5457203734268346368_n.thumb.jpg.efcd2193b9e0869da555f7cce962c595.jpg72185420_2412100202443626_3778487273813704704_n.thumb.jpg.96c7e3e88e731fd2ff508fad86c8b036.jpg72447386_2412100182443628_9018229379297181696_n.thumb.jpg.4cd43fa66fd9bea040218a92adf118a4.jpg

 • Like 12
 • Thanks 4

Share this post


Link to post
Share on other sites

Πολύ ωραίο τομάκι. Μου άρεσε ιδιαίτερα που συλλέγει δύο εξίσου ποιοτικές ιστορίες. Κοινό σημείο και στις δύο ο συγγραφέας, Εντ Μπρουμπέικερ, που αποδεικνύει γι άλλη μια φορά ότι ξέρει να γράφει αστυνομικές-νουάρ ιστορίες:up:

Η πρώτη σύγκρουση του Μπάτμαν με τον Τζόκερ ήταν γεμάτη εκπλήξεις και αγωνία. Η αμηχανία του Μπάτμαν διαφαίνεται έντονα. Δεν ξέρει πως να αντιδράσει στα σχέδια ενός παρανοϊκού, που δεν δρα σύμφωνα με τη λογική. Το σχέδιο μας βοηθά να βιώσουμε τη σύγκρουση λογικής και τρέλας. Εξισορροπεί ανάμεσα στις καθαρές γραμμές και την αποσύνθεση, ειδικά όταν βλέπουμε τα θύματα του Τζόκερ.

Η δεύτερη ιστορία είναι η κλασσική αναζήτηση ενός δολοφόνου. Ο Μπάτμαν δρα ως ντετέκτιβ, αναζητώντας στοιχεία και υπόπτους. Μία πτυχή του χαρακτήρα του που πάντα χαίρομαι να βλέπω. Συνεργάζεται με έναν άλλο ήρωα, τον Άλαν Σκοτ, που δεν κατέχει ίδιες ικανότητες. Η συνεργασία τους δεν είναι τυχαία, υπάρχουν λόγοι που βρίσκονται μαζί. Επίσης μου άρεσε πολύ που ένας κλασσικός σύμμαχος του Μπάτμαν, ο αστυνόμος Γκόρντον, έχει ενεργό ρόλο στην ιστορία. Ο συγγραφέας αναπτύσσει με ενδιαφέρον και σεβασμό τον χαρακτήρα του Γκόρντον, δεν τον παρουσιάζει ως μία στατική μορφή, όπως πολλοί άλλοι συγγραφείς. 

Αγαπημένη στιγμή

Spoiler

όταν ο Μπάτμαν προσκαλεί τον Γκόρντον μέσα στο Μπάτμομπιλ. Δείχνει έμπρακτα πόσο εμπιστεύονται ο ένας τον άλλο. Με έναν πρωτότυπο κι έξυπνο τρόπο.

Τέτοιες στιγμές αναδεικνύουν τους χαρακτήρες ως αληθινούς ανθρώπους και μας βοηθούν να νοιώσουμε  σαν να βιώνουμε οι ίδιοι την ιστορία. 

 

Από τα καλύτερα πρόσφατα υπερηρωϊκά που έχω διαβάσει:clap2:

 • Like 11

Share this post


Link to post
Share on other sites

Πράγματι πολύ δυνατός τόμος.
Τον αγόρασα με επιφύλαξη γιατί έχω διαβάσει αρκετά Μπάτμαν που είχαν καλή φήμη και τελικά δεν αποδείχτηκαν αντάξια αυτής.

Αυτό όμως είναι.
Και οι δυο ιστορίες ήταν πολύ καλές :)
Σκοτεινές, μυστηριώδεις, με αυξανόμενη αγωνία, καλογραμμένες, όχι με μπερδεμένους διαλόγους, όχι υπερβολικά μεγάλες να σε κουράζουν, ούτε υπερβολικά μικρές να σ΄αφήνουν με την όρεξη.
Η πρώτη μ΄άρεσε ελάχιστα παραπάνω.
Θα της βάλω 8.5/10.

Στη 2η 8/10.


Συνολικά 8.25/10 :)

 

Πάμε τώρα και σε κάποια αρνητικά που αφορούν την έκδοση.
Το ένα το είπατε. Ο τίτλος έπρεπε να είναι "ο άνθρωπος που γελά" και όχι "ο γελαστός άνδρας".
Το άλλο είναι κάποια μεταφραστικά λάθη που εντόπισα και επηρεάζουν το νόημα.
πχ στη 2η ιστορία στην αρχή του 3ου μέρους, το 2ο καρέ είναι λάθος μεταφρασμένο.
000.thumb.JPG.04e7c4d0b2d890ec72273cf23d165ff8.JPG

 

Αφού δεν πρόλαβαν τον Ο΄ Ραϊορντάν, τον βρήκαν νεκρό.
Το σωστό είναι:

001.thumb.JPG.f3e4c1937401f718a9c462fa65c2cc00.JPG

 

 

Κι άντε πες εδώ τους ξέφυγε ένα "δεν" κι ένας Σάιμ.
Ένα πιο τραγικό λάθος είναι εδώ, το έχω υπογραμμισμένο.

002.thumb.JPG.9ce583e7521761388b1b0b7ebe742ba2.JPG

Πέθανε λέει ο παππούς του και του άφησε μια "βάρκα" την οποία ετοιμάζεται να βάλει φωτιά στο επόμενο καρέ.
Έλα όμως που δεν κολλάει στην υπόθεση να του άφησε βάρκα, αλλά ούτε αυτό στο δίπλα καρέ μοιάζει με βάρκα.
Έψαξα στο αμερικάνικο τεύχος και το σωστό είναι:

003.thumb.JPG.5ebc5f237a1d1a880a36ea39b04b588d.JPG

 

Steamer trunk, δηλαδή ξύλινο μπαούλο.
Aπλά το steamer σημαίνει και ατμόπλοιο. Πως τώρα το steamer trunk το μετάφρασαν βάρκα, ο Θεός κι η ψυχή τους :lol:
 

Φαντάζομαι όλο και καν' ακόμα λάθος θα έχουν, απλά αυτά χτυπούσαν άσχημα και δεν γινόταν να μη δώσεις προσοχή.
Τρίτο παράπονο, το μόνιμο που έχω απ΄την Οξύ, ότι θέλω πιο χοντρό εξώφυλλο ώστε να είναι πιο ανθεκτικό.
15 γιούρια έσκασα στην τελική. Έχω και κάποιες απαιτήσεις απ΄την έκδοση.

Τέλος πάντων.
Συνολικά αξίζει, γιατί οι ιστορίες τα σπάνε.

Αλλά αν ξέρετε καλά αγγλικά θα σας συνιστούσα να πάρετε την αμερικάνικη έκδοση :)

 

Edited by Laz33
 • Like 8
 • Funny 2
 • Thanks 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Το βρήκα λίγο δύσκολα στο Public (το έψαχνα την περίοδο που έκαναν μπούκες στα σινεμά για το Joker και λέω δε μπορεί οι τραγικοί να ψάχνουν ακόμα και κόμικ στα ελληνικά με τον Joker για να λογοκρίνουν), ωστόσο το βρήκα και εν τέλει το διάβασα σήμερα.

 

Ο τόμος αποτελείται από 2 ιστορίες όπως σωστά αναφέρει η παρουσίαση και η πρώτη είναι η ιστορία που διαβάζουμε στον τίτλο. Λαμβάνει μέρος στο continuity του Year One του Miller και είναι μία πρώτη και πάρα πολύ διασκεδαστική συνάντηση μεταξύ του Batman και του Joker. Για όσους ξέρουν από Batman graphic novels, το συγκεκριμένο ανήκει πάντα στις λίστες με τα προτεινόμενα και αφού το διάβασα, καταλαβαίνω το γιατί. Παρά τη μικρή της έκταση, το The Man Who Laughs προσφέρεται ως ένα ακόμα εξαιρετικό κεφάλαιο στην αέναη διαμάχη μεταξύ του Batman και του Joker.

 

Ο Joker μας παρουσιάζεται ως ένας απίστευτα αιμοσταγής δολοφόνος και ο Brubaker προσπαθεί να μας το αποδείξει σε κάθε σκηνή που φιλοξενεί τον Clown Prince of Crime, καθώς νιώθουμε την παράνοια που συνοδεύει το χαρακτήρα στο μέγιστο βαθμό. Παράλληλα ένας αέρας μυστηρίου περιβάλλει το κόμικ και είναι από τις λίγες φορές (στα ελληνικά) που βλέπουμε τον Batman να δρα ως ο επονομαζόμενος World's Greatest Detective. Μου αρέσουν πολύ οι Batman ιστορίες μυστηρίου (με προεξέχουσα το Long Halloween), γι' αυτό το λόγο και εδώ λάτρεψα τον τρόπο που δρα ο Bruce Wayne για να λύσει το μυστήριο του πως θα βρει τον Joker και πως ο τελευταίος σκοτώνει τα θύματά του.  Το τέλος είναι ιδιαίτερα συναισθηματικό και έντονο και η σχέση του Batman με τον επιθεωρητή Gordon εξελίσσεται από μία "επαγγελματική" σχέση σε μία σχέση εμπιστοσύνης και αλληλοσεβασμού.

 

Η δεύτερη ιστορία με ξένισε κάπως (δεν ήξερα ότι περιλαμβάνεται και αυτή, καθώς δεν είχα δει την παρουσίαση), αλλά και αυτή αφορά ένα μυστήριο, το οποίο ξεδιπλώνει ο Batman σε συνεργασία με τον Green Lantern Alan Scott και τον επιθεωρητή Gordon που προσφάτως έχει αποσυρθεί. Αρκετά δυνατή και αυτή θα έλεγα. Το σχέδιο και στις 2 ιστορίες είναι εξαιρετικό.

 

Η έκδοση είναι στο σύνηθες στάνταρ των Οξύ, δηλαδή πολύ καλή. Νομίζω must have για φανατικούς του Ανθρώπου-Νυχτερίδα όπως εγώ. 

 • Like 4
 • Thanks 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.