Jump to content

Recommended Posts

Τίτλος:
ΨΗΦΙΔΩΤΟ
Σενάριο/Kείμενα:
Τάσος Ζαφειριάδης, Πέτρος Χριστούλιας
Σχέδιο:
Πέτρος Χριστούλιας
Σχέδιο εξωφύλλου:
Πέτρος Χριστούλιας
Hμερ. έκδοσης:
19-04-2019
Εξώφυλλα:
1 + 1 Οπισθόφυλλα ΕΔΩ ΛΙΣΤΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ
Τεύχη:
1
Κατηγορία:
Αυτοτελές
Είδος εντύπου:
Κόμικ
Βιβλιοδεσία:
Ράχη με μαλακό εξώφυλλο
Περιεχόμενο:
Ιστορικό,Φαντασίας
Μέγεθος:
16.5 x 24.0
Σελίδες:
100
Χρώμα:
Έγχρωμο (ΕΓΧ)
Επιμέλεια:
Γκέλυ Μαδεμλή
Προέλευση:
Ελληνική
ISBN:
978-618-5116-63-7
Ονομαστική τιμή:
9,95

Το ψηφιδωτό του χρόνου έσπασε. Η ιστορία που διηγείται ανακατεύτηκε. Μπορεί το σύνολο να ξαναγεννηθεί από τα κομμάτια του; Ο επίμονος αναγνώστης θα ανασυνθέσει την ιστορία από τα θραύσματα...

 

Psifidoto.jpgPsifidotob.jpg

 

Ο Πέτρος Χριστούλιας και ο Τάσος Ζαφειριάδης, το δίδυμο πίσω από τα Χαρακώματα, επιστρέφει μια νέο κόμικ ονόματι Ψηφιδωτό. Διηγούνται μια ιστορία μέσα από τον χώρο και το χρόνο με πρωταγωνιστή τον Κύριλλο, έναν άντρα που κρύβεται όταν οι Σταυροφόροι βιάζουν την γυναίκα του, σφάζουν και αυτήν και το παιδί τους και ως τιμωρία ο θάνατος τον αφήνει να περιπλανιέται μεταξύ ζωντανών και νεκρών για αιώνες με φόντο το Βυζάντιο στην παρακμή του. Η αφήγηση δεν είναι γραμμική, με τα επεισόδια της ιστορίας του Κυρίλλου να εμφανίζονται στο κόμικ ανακατεμένα (π.χ. πρώτο κεφάλαιο είναι το χρονικά τελευταίο) αφήνοντας τον αναγνώστη να τα τοποθετήσει στην σωστή σειρά ανασυνθέτοντας το ψηφιδωτό της ιστορίας.

 

01-800x1133.jpg.070328336a074e1134397708134ee791.jpg65-1-726x1024.jpg68-800x1128.jpg

 

Αυτή η ασυνήθιστη επιλογή αφήγησης είναι το στοιχείο που κάνει το κόμικ τόσο ιδιαίτερο. Πέρα από τις προσωπικές συμπάθειες στο στιλ γραφής του Ζαφειριάδη και το σχέδιο του Χριστούλια (τις οποίες έχω αμφότερες), το να επιλέξουν να ανακατέψουν την ιστορία τιμώντας τον τίτλο προσέφερε και σε αυτούς και στον αναγνώστη μια πρόκληση αν θέλετε, που κάνει το κόμικ πιο χαρακτηριστικό και ξεχωριστό. Νομίζω πως είναι ένα πείραμα που έπιασε και ελπίζω να τραβήξει βλέμματα γιατί του αξίζει. Για όσους πάντως μπερδευτούν με το έντυπο, μπορούν πάντα να διαβάσουν την ψηφιακή μορφή η οποία πρωτοδημοσιεύθηκε στο socomic.gr από 5/6/18 έως 28/11/18 ή να ακολουθήσουν την σειρά που είναι στημένες οι ψηφίδες στο εσώφυλλο (κάθε ψηφίδα αντιστοιχεί σε ένα κεφάλαιο και στο εσώφυλλο έχουν μπει με χρονολογική σειρά). Μόνο μείον της καλαίσθητης έκδοσης της Jemma Press με την ωραία αντίθεση που κάνει το χρυσό εξώφυλλο είναι αυτό το ίδιο το χρυσό εξώφυλλο. Χαράζει πανεύκολα και μετά από 1-2 μπες βγες σε τσάντα έχει γεμίσει μεγάλες γραμμές. Κυκλοφόρησε αρχικά στο ComicDom 2019 και αν και αντιμετωπίζεται ως fiction έργο, στον ενδιαφέροντα επίλογο οι δημιουργοί αναφέρουν διάφορα υπαρκτά ιστορικά στοιχεία που ενσωμάτωσαν στην ιστορία. 

 

Psifidoto2.jpg

 

:beer: 

 

*οι εσωτερικές σελίδες είναι από το socomic.gr

 

ΕΔΩ μπορείτε να δείτε συνέντευξη των δημιουργών για το κόμικ

 • Like 25
 • Thanks 5
Link to comment
Share on other sites

Πολύ ωραίο και δυνατό κόμικ. Ίσως λίγο εσωτερικό, ελπίζω να εκτιμηθεί από τους κομικσοφιλους

 • Like 13
Link to comment
Share on other sites

Οι σκέψεις μου για το κόμικ αυτό είναι τόσο ανάκατες, όσο και οι ψηφίδες-κεφάλαια, δυσκολεύομαι να τις βάλω σε μια σειρά στο μυαλό μου. Ο Ζαφειριάδης δείχνει ότι κουβαλάει πολλή κομιξική τρέλα και συνεχίζει να εξελίσσεται και να δοκιμάζει νέα πράγματα, προσφέροντας πάντα κάτι καινούργιο. Το αφηγηματικό του πείραμα, θεωρώ ότι πέτυχε σε μεγάλο βαθμό. Διάβασα το κόμικ σε μια καθισιά, καθώς θεώρησα ότι θα το αδικούσα αν έσπαγα την ανάγνωση. Η στρωτή ροή και οι λιγοστοί διάλογοι βοήθησαν πολύ σε αυτό. Και ήθελα κι άλλο, κι άλλα ψηφιδωτά, κι άλλα επεισόδια από τη ζωή του πρωταγωνιστή στην οποία μπλέκεται η ιστορικότητα με τις λαϊκές παραδόσεις. Ωστόσο, ίσως είναι αυτή ακριβώς η ελλειπτικότητα που κάνει το τελικό αποτέλεσμα τόσο γοητευτικό. Από τη μεριά του, ο Χριστούλιας ανταποκρίνεται τέλεια στο όραμα του συνεργάτη του, προσαρμόζοντας τη γραμμή του σε κάτι ελαφρώς πιο sketchy, πιο ενήλικο. Ένα μοναδικό κόμικ, για το οποίο αξίζουν πολλά πολλά συγχαρητήρια στο δημιουργικό δίδυμο :clap2:

 • Like 14
 • Respect 1
Link to comment
Share on other sites

Το διάβασα κι εγώ με την μία.  Μου άρεσε πάρα πολύ. Η πολύ δυνατή αφήγηση σου αφήνει στο τέλος μια γεύση σαν να έφαγες ένα γλυκό αλλά δεν το χόρτασες και θες κι άλλο κι άλλο...

Το μόνο μείον είναι αυτό το χρυσό εξώφυλλο το οποίο σε λίγο θα γίνει όλο γραμμές

 • Like 12
Link to comment
Share on other sites

Το διάβασα και γω και μπορώ να πω ότι μου άρεσε αρκετά. Η αλήθεια είναι ότι είδα κάποια συνέχεια στον προβληματισμό αυτού του σεναρίου με αυτό του Γρα-Γρου. Η ανεκπλήρωτη ζωή, η αναβολή του θανάτου, τα μυστικά μονοπάτια που τα διαβαίνεις μόνο όταν είσαι έτοιμος, η ματαιότητα. Δεν το βρίσκω κατ' ανάγκη κακο αυτό, απλά το επισημαίνω.

 

Και με την ευκαιρία. Σέργιος δε λέγεται ο τύπος;

 • Like 11
 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Εξαιρετικό κόμικ! Αν δε διαβαστεί γραμμικά. Μην κάνετε το λάθος να το διαβάσετε με χρονική σειρά. Θα χάσει κάθε ουσία, νόημα και αξία. 

 • Like 11
Link to comment
Share on other sites

Και εμένα με τη σειρά μου μου άρεσε αρκετά. Νομίζω ότι σηκώνει ακόμα και sequel. Σαν γενική κατηγορία που μπλέκει το μεταφυσικό κτλ το βάζω πιό ψηλά από το γρα γρου που ενώ με έψηνε σε όλη τη διάρκεια και πίστευα ότι στο φινάλε θα με απογειώσει, κάτι τέτοιο δεν έγινε.

 • Like 8
Link to comment
Share on other sites

17 hours ago, Kurdy Malloy said:

 

Και με την ευκαιρία. Σέργιος δε λέγεται ο τύπος;

 

Δεν είμαι σίγουρος :lol: Στο κεφάλαιο που η γυναίκα του φροντίζει το μωρό του λέει κάτι του στιλ "Κύριλλε μην αργήσεις για φαγητό το μεσημέρι" και όταν έρχονται οι Σταυροφόροι κάποια καρέ παρακάτω φωνάζει "Σέργιε". 

 • Like 5
 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Σχετικά με το όνομα: ο ήρωας στην 1η εκδοχή του σεναρίου λεγόταν όντως Κύριλλος, και άλλαξε σε Σέργιος πριν ανέβει online στο socomic.gr (αν το δείτε εκεί είναι σωστό). O Δαίμων του τυπογραφείου χτύπησε όταν έγιναν (πολλές…) διορθώσεις για το βιβλίο, κατά τις οποίες επανήλθε μια παλιά μορφή του αρχείου και δεν το πήραμε είδηση δυστυχώς παρά μόνον όταν ήταν πολύ αργά. Εννοείται ότι θα διορθωθεί σε επόμενη έκδοση.

Από ό,τι φαίνεται από όσους φίλους μας το διάβασαν και μας είπαν σχετικά, οι περισσότεροι (ευτυχώς) δεν προσέχουν το λάθος.

Ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια.

Τ.Ζ.

 • Like 9
 • Thanks 4
Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Εγώ το είχα πάει πιό μακρυά το πράγμα και νόμιζα ότι λόγω των πολλών χρόνων που περνούσαν ξεχνούσε κάποια πράγματα της παλιάς του ζωής και δεν ήταν πλέον σίγουρος ποιό ήταν το αρχικό του όνομα...Τελικά ήταν πιό πρακτικό το ζήτημα.

 • Like 3
Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Και μιας εχω αυπνιες ας κανω ενα ποσταρισμα ακομα! Αυτο αγοραστηκε στο φετινο φεστιβαλ αλλα διαβαστηκε μολις χθες. Πολυ καλο. Λιγοι οι διαλογοι, προχωραει η ιστορια με την εικονα κυριως και ενδιαφερον το μπρος πισω δηλ η οχι γραμμικη αφηγηση. Μολις διαβασα και την αναλυση του συγγραφεα στο τελος σχετικα με τη μελετη που εκανε για το Βυζαντιο και ποσες λεπτομερεις ειχε χωσει μεσα το ξαναδιαβασα και το ευχαριστηθηκα ακομα περισσοτερο.

 • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Μπορείτε να διαβάσετε συνέντευξη των δημιουργών στον Άρη Μαλανδράκη και το περιοδικό Χάρτης 9, ΕΔΩ

 

:valt:

 • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

 • 8 months later...

 

Το διάβασα  και μου άφησε μια γλυκιά γεύση στο τέλος,όμως ήθελα κι άλλο.Μου φάνηκε λίγο,ίσως λόγω του αραιογραμμένων διαλόγων.Ωστόσο,θεωρώ πως η μαγεία του κόμικ είναι ακριβώς η έλλειψη λόγου.Ειχε ακόμα περισσότερο ενδιαφέρον το ότι η αφήγηση δεν ήταν γραμμική,στα δυο-τρια πρώτα κεφάλαια-ψηφίδες ήμουν σε φάση τι γίνεται εδώ,μετά μπήκα στο πνεύμα.Οταν το τέλειωσα και διάβασα τον επιλογο,το ξαναδιάβασα στα γρηγορα (το ξεφύλλισα μάλλον) με τη σωστή σειρά.Παντως είναι πολύ καλύτερο να το διαβάσεις μπερδεμένα.

 

Το σχέδιο πάρα πολύ ωραίο,προσεγμένο και ξεκούραστο στο μάτι,όπως και τα πολύ όμορφα χρώματα.

 

Η έκδοση επίσης πολύ καλή,ωραία εκτύπωση και χαρτί,με το μόνο μειονέκτημα να είναι το χρυσό σημείο του εξωφύλλου που σημαδεύεται εύκολα όπως ανέφεραν και τα παιδιά πάνω.

 • Like 3
 • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

 • 4 months later...

Το κόμικ θα κυκλοφορήσει και στη Σερβία :) 

 

 

 

 

:cheers5: 

 • Like 6
 • Respect 1
 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.