Jump to content

΄70΄s - ΄80΄s ΤΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ ΠΟΥ ΑΓΑΠΗΣΑΜΕ


Recommended Posts

Τίτλος:
'70's - '80's ΤΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ ΠΟΥ ΑΓΑΠΗΣΑΜΕ
Σενάριο/Kείμενα:
Νίκος Δημ. Νικολαίδης, Γιώργος Πολ. παπαδάκης
Εκδοτική:
ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΟΙΚΟΜΟΥΣΕΙΟ ΑΙΓΑΛΕΩ (Ι.Λ.Ο.Α.) Λίστα εκδόσεων
Hμερ. έκδοσης:
06-2012
Εξώφυλλα:
1 + 1 Οπισθόφυλλα ΕΔΩ ΛΙΣΤΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ
Τεύχη:
1
Κατηγορία:
Αυτοτελές
Είδος εντύπου:
Βιβλίο
Βιβλιοδεσία:
Ράχη με μαλακό εξώφυλλο
Μέγεθος:
15.4 x 23.6
Σελίδες:
340
Χρώμα:
Ασπρόμαυρο (ΑΜ)
Επιμέλεια:
Ρόζα Φατσέα
Προέλευση:
Ελληνική
ISBN:
978-960-93-3571-3

 

 

Το δεύτερο εκδοτικό εγχείρημα των συγγραφέων για τα περιοδικά που μας μεγάλωσαν (το πρώτο είναι το βιβλίο Ο Μπλεκ και οι άλλοι). Αυτήν τη φορά ασχολούμαστε με τις εκδόσεις 2001 του Νίκου Δεληγιώργη, τον οποίο εκδότη φυσικά φιλοξενούν στις σελίδες του, οπότε παράλληλα με την εξιστόρηση του εκδοτικού οίκου και των περιοδικών του έχουμε και εσωτερικές πληροφορίες από τον ίδιο τον εκδότη! Ποιος ο είναι ο Δεληγιώργης; Χμ...τα περιοδικά Μανίνα και Αγόρι σας λένε κάτι; Χαίρομαι που αρχίζετε να χαμογελάτε.

Το βιβλίο ξεκινά με τα απαραίτητα εισαγωγικά σημειώματα (μεταξύ αυτών και ένα του μεγάλου συλλέκτη Γιώργου Βλάχου) και μετά ο Γιώργος Παπαδάκης αναλαμβάνει να μας ξεναγήσει στην ιστορία των κόμικς και ο Νίκος Νικολαΐδης να μας εξηγήσει γιατί τα κορίτσια διάβαζαν Μανίνα (και Κατερίνα) και τα αγόρια Αγόρι.

Στο κυρίως μέρος του βιβλίου έχουμε ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ όλες τις ιστορίες που δημοσιεύτηκαν στο Αγόρι, δημιουργούς, χρονολογίες, υπόθεση, τεύχη που δημοσιεύθηκαν, δεξαμενή γνώσεων για κάθε φανατικό του περιοδικού (Ρόυ Ρέης, Ζαμπάτο, Δικαστής Ντρεντ) (θα σταθώ πάλι στην εκτενή παράθεση -το ίδιο γίνεται στο Μπλεκ και οι άλλοι με πλήρη παράθεση ιστορίας του Μπλεκ- δειγματοληπτικής ιστορίας του Ελ Ζαμπάτο έκτασης 50 σελίδων, γιατί μου το κάνετε αυτό αγαπημένοι μου συγγραφείς; μας τρώτε σελίδες!!!!). Μετά από 200 σελίδες πάμε και στην εκδοτική πορεία της Μανίνας, με αναλυτικότατη πληροφόρηση για τις ιστορίες που φιλοξένησε και για τις μεταμορφώσεις που υπέστη (εξώφυλλα, αφίσες-θα σκότωνα για να τις αποκτήσω, το ακούνε οι συγγραφείς; icon_smile.gif -, ενδεικτική αρθρογραφία ακόμη και ενδεικτική παράθεση ιστοριών, λίγες σελίδες και καλές).

Και φυσικά οι αναμνήσεις δεν σταματούν εδώ: πααρουσιάζονται: Πάττυ, Χαρούμενο Κορίτσι, Μπάρμπαρα, Ελεάννα, Γκολ, Τρουένο, Βαβούρα, Γκάρφιλντ και το αντίπαλο δέος του Μανίνα, η Κατερίνα, με επίσης αναλυτική ιστορία-καταγραφή και ενδεικτική αρθρογραφία. Χορταστικό και γεμάτο βιβλίο για ένα όνειρο, για μια ανάμνηση που ευτυχώς κάποιοι διαφύλαξαν μια όσο γίνεται πληρέστερη συλλογή του. Για μένα είναι σημαντικό αν μη τι άλλο που στον αχανή χώρο των περιοδικών και των εφημερίδων που εμφανίζονται και εξαφανίζονται ως διά μαγείας ακόμη και σήμερα έχουν διασωθεί πληροφορίες συγκροτημένες και διασταυρωμένες έστω και για αυτά τα λεγόμενα \"μικυμάους\". Δεν παύουν να είναι δείγματα του ελληνικού Τύπου και ακόμη και σήμερα ελλείπει η πλήρης καταγραφή τους.

Εδώ να εππισημάνω δύο πράγματα: α) το περιοδικό Κατερίνα κυκλοφόρησε σε τρεις περιόδους: 1973-1977, 1977-1979 και 1979-σήμερα (στη σελ. 311 αναφέρονται 2 περίοδοι) και β) στο Χαρούμενο Κορίτσι βρέθηκαν στο μεταξύ 127 τεύχη (στη σελ. 273 αναφέρεται με επιφύλαξη ως τελευταίο το τεύχος 73).

Ένα καλογραμμένο και καλοστημένο βιβλίο που δεν πρέπει να χάσετε (κρίμα που η σημερινή εποχή απαγορεύει τις ακριβές εκδόσεις, μιας και αυτό το βιβλίο πρέπει να κυκλοφορήσει έγχρωμο αλλά έχε χάρη!) αλλά να το κρατήσετε στα χέρια σας, να το ξεφυλλίσετε και να θυμηθείτε μαζί με τους συγγραφείς όσα σας σημάδεψαν, γαλούχησαν, μεγάλωσαν!

 • Like 32
Link to post
Share on other sites

Γνωρίζουμε αν διατίθεται προς πώληση στο Ιστορικό Λαογραφικό Οικομουσείο Αιγάλεω ή σε κάποιο βιβλιοπωλείο...? :thinking:

 • Like 2
Link to post
Share on other sites

Πως μπορούμε να το προμηθευτούμε? Καμιά πληροφορία?

 • Like 2
Link to post
Share on other sites

Επικοινωνηστε με τον Νικο Νικολαϊδη στο μειλ του, εχει περιορισμενο τιραζ:

anwdynos@gmail.com

 • Like 7
Link to post
Share on other sites

[εστειλα το αιτημα στο Αλλαγες-Διαγραφες δημοσιευσεων]

Edited by rotagiatipino
 • Like 2
Link to post
Share on other sites

Μόνο αυτά τα περιοδικά αναλύει μέσα; Κρίμα εγώ περίμενα μια συγκεντρωτική έκδοση για διάφορα τεύχη που κυκλοφόρησαν το 70 και το 80....και ξέρετε πως αυτές οι δυο δεκαετίες εκδόθηκε όλη η αφρόκρεμα, ή τουλάχιστον ένα μεγάλο μέρος αυτής όσον αφορά τις ελληνικές εκδόσεις κόμικ!!!

Ας όψεται, αναμένουμε μια μελλοντική εκδοτική προσπάθεια!!!

 • Like 8
Link to post
Share on other sites

Διάβασα σε blog ότι η έκδοση εξαντλήθηκε και ίσως γίνει μελλοντικά επανέκδοση...

 • Like 10
Link to post
Share on other sites
 • 1 month later...

Δεν ξέρω αν έγινε επανέκδοση αλλά για όποιον ενδιαφέρεται, το βρήκα σε ιστοσελίδα να πωλείται προς 18ευρώ. :)

 • Like 5
Link to post
Share on other sites
 • 1 month later...

Οι Ν. Νικολαίδης και Γ. Παπαδάκης, μετά την πολύ σημαντική έκδοση το 2007 της μελέτης πάνω στον Μπλεκ, προχωράνε ακόμα ένα βήμα και επιχειρούν την καταγραφή όλων των περιoδικών κόμικς των δύο δεκαετιών 1970 και 1980.

Επιλέγονται οι συγκεκριμένες δεκαετίες, γιατί αυτές βρίσκουν τους συγγραφείς σε εφηβική ηλικία και φυσικά από αυτές αντλούν την έμπνευσή τους.

Η έκδοση στηρίζεται αποκλειστικά στο μεράκι τους και στην προσωπική τους έρευνα και παρά τις όποιες ατέλειες και ελλείψεις, θα αποτελέσει ένα χρήσιμο οδηγό όλων των φίλων και συλλεκτών κόμικς.

Περιλαμβάνονται τίτλοι όπως οι: Τρουένο, Αγόρι, Μανίνα, Χαρούμενο Κορίτσι, Γκάρφιλντ κλπ.

Στον τόμο αυτό, εκτός από την καταγραφή των κόμικς, επιχειρείται και κάτι ακόμα πιό σημαντικό. Μιά προσπάθεια καταγραφής των ιστοριών που περιείχαν και της προέλευσής τους. Αν σκεφτούμαι δε ότι η πλειονότητα των περιοδικών της εποχής αυτής ήταν πολυθεματικά, μπορούμε να αντιληφτούμε τον όγκο δουλειάς και τις δυσκολίες που χρειάστηκε να ξεπεράσουν οι δύο συγγραφείς.

Ακόμα περιλαμβάνεται μιά ολόκληρη ιστορία με τον "Ελ Ζαμπάτο" και πλήθος άλλες πληροφορίες.

Προλογίζεται από τους δύο συγγραφείς και από τον μελετητή Γιώργο Βλάχο, γνωστό για το λεξικό του Μικρού Ήρωα που έγραψε.

Το βιβλίο κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 2012, (εδώ θα βρείτε πληροφορίες για την παρουσίασή του), κυκλοφόρησε σε περιορισμένα αντίτυπα και πλέον είναι εξαντλημένο από το εμπόριο.

 

:valtnino:

 • Like 19
Link to post
Share on other sites

Όποιος ενδιαφέρεται να προμηθευτεί το βιβλίο, ας το γράψει εδώ, ώστε να γίνει μια συγκεντρωτική παραγγελία από την ΛΕ.ΦΙ.Κ. Η τιμή του είναι 20€.

 

Εγώ θέλω 1 αντίτυπο.

 

:valtnino:

 • Like 9
Link to post
Share on other sites

άντε, ζήτα και για μένα ένα......

 • Like 4
Link to post
Share on other sites

+1 :)

 • Like 2
Link to post
Share on other sites

κι εγώ! :beer6:

 • Like 2
Link to post
Share on other sites

Αν το βιβλίο αυτό είναι παρόμοιο με αυτό για τον Μπλεκ, νομίζω ότι τα 20 ευρώ είναι πολλά

.

Οπότε θα περιμένω είτε να πέσει η τιμή του, είτε να το δω από κοντά και να ενθουσιαστώ τόσο ώστε να το αγοράσω.

 

:lefta:

 • Like 1
Link to post
Share on other sites

Και μόλις έλεγα να το βάλω από αλλού σε παραγγελία! Βάλτε ένα και για μένα! Θα βρω και τίποτε άλλο απ' το e-shop να τα κάνουμε πακετάκι! :thanks: Σε ποιον να στείλω; Στον Ορέστη, στον Παύλο ή κάπου αλλού; :thinking:

Edited by Mandrake
 • Like 3
Link to post
Share on other sites

Άσε να τα πάρουμε πρώτα και θα σου πούμε.

 

:valtnino:

 • Like 5
Link to post
Share on other sites
 • 2 weeks later...

Ευχαριστώ όλους τους φίλους για τα καλά τους λόγια, καθώς και για την παρουσίαση του βιβλίου μας!

 

Νίκος Δημ. Νικολαΐδης

 

Υ.Γ. Το δεύτερο βιβλίο μας, σε σύγκριση με το πρώτο, είναι σαφώς πληρέστερο. "Γηράσκω αεί διδασκόμενος"

Link to post
Share on other sites

Κρίσιμη ερώτηση. Το έχουμε στη Λέσχη για ανάγνωση?

 

:cheers5:

 • Like 4
Link to post
Share on other sites

Ασφαλώς. Έχουμε στείλει τιμής ένεκαν ένα αντίτυπο στη "ΛΕΦΙΚ". Και κάτι ακόμη. Η περιεχόμενη ιστορία του "Ελ Ζαμπάτο" είναι η πρώτη που δημοσιεύθηκε στην Ελλάδα, από τα τέσσερα πρώτα τεύχη του περιοδικού "Δυναμικό Αγόρι", τα οποία ευτυχώς είχε στο αρχείο του ο Γιώργος Πολ. Παπαδάκης. Το μόνο μειονέκτημα του βιβλίου σε σχέση με την προηγούμενη προσπάθειά μας είναι το γεγονός ότι αυτό είναι ασπρόμαυρο στο εσωτερικό του. Έγχρωμο είναι μόνο το εξώφυλλο, όπου ομολογουμένως η αγαπητή φίλη Ρόζα Φατσέα έχει κάνει εξαιρετική δουλειά. Να σημειώσω επίσης ότι ο εκδότης του "Αγοριού" κ. Νίκος Δεληγιώργης, μας στήριξε τόσο με την αφιλοκερδή προσφορά υλικού, όσο και με την ευγενική χειρονομία του να αγοράσει δυο έξτρα αντίτυπα (πέρα από εκείνο που του στείλαμε τιμητικά) για τα παιδιά του και για να μας βοηθήσει να καλύψουμε το κόστος έκδοσης, στο οποίο υποβληθήκαμε ιδίοις εξόδοις. Να είστε όλοι καλά.

Link to post
Share on other sites

για το φιλο που λεει παραπανω ότι εχει μόνο αυτη τη θεματολογία κομικς και περίμενε και αλλα έχω να πω το εξής.

δεν είναι δυνατόν σε ένα βιβλίο, εκτός αν είναι εγκυκλοπαίδεια να καλύπτεις τα πάντα. Αλλο το κονσεπτ του ντίσνευ, αλλο του ποπαυ κλπ

ειναι σα να βγαίνει ένα βιβλίο για το πόλεμο του 21, την περίοδο 1821-1826, και να συζητάμε γιατι δε καλύπτει όλο το 19 αιώνα....

 • Like 6
Link to post
Share on other sites

επίσης για επικοινωνία, πάσης φύσεως αλλά και καλοπροέραιτη κριτική στο μέιλ

 

bm-aepsvt@otenet.gr

 • Like 4
Link to post
Share on other sites

Ασφαλώς. Έχουμε στείλει τιμής ένεκαν ένα αντίτυπο στη "ΛΕΦΙΚ".

 

νάης :) διότι συνήθως όποτε πηγαίνω, ομολογώ ότι κοιτάζω τη βιβλιοθήκη και αυτή κοιτάζει εμένα, αφού πρακτικά, πλέον, το 90% των όσων ήθελα να διαβάσω από όσα υπάρχουν στην Ελλάδα, τα έχω ήδη. Και μερικές φορές που γίνομαι πιο "λαρτζ" και λέω "οκ, ας πιάσω κάτι που δεν με πολυκαίει" (λχ ένα Ταρζάν) ψιλοκολλάω από τη διαθέσιμη ποσότητα :)

 

το συγκεκριμένο όμως είναι κάτι που πραγματικά θέλω να του ρίξω *τουλάχιστον* μια ματιά :)

 

:cheers5:

 • Like 9
Link to post
Share on other sites

Τα αντίτυπα για τους φίλους που εξεδήλωσαν ενδιαφέρον βρίσκονται ήδη στο στάδιο της εκτύπωσης.

Ίσως και εντός της εβδομάδας να παραδοθούν στη Λέσχη.

Ευχαριστούμε και πάλι!

Νίκος Δημ. Νικολαΐδης-Γιώργος Πολ Παπαδάκης

Link to post
Share on other sites

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! πολύ ωραία!!!!!!!!!!!!!

 • Like 1
Link to post
Share on other sites
 • 1 month later...

Εντέλει ετσιμπήθη :) Με τον χ/ψ τρόπο βρέθηκε ένα παραπάνω αντίτυπο στη Λέσχη από όσα είχαν παραγγελθεί, είπα ένα "δεν μπιπ" (καθαρά διότι τα οικονομικά μου είναι δράμα.... όχι διότι αναρωτιόμουν άμα θα ήταν καλή αγορά ή όχι :) ), και το ΣουΚου άραξα και διάβασα :)

 

Με βάση τα όσα διάβασα μέχρι στιγμής :) Δομικά μοιάζει σαν συρραφή ανεξάρτητων άρθρων. Ως ανάγνωσμα, ορισμένα από τα άρθρα κουράζουν. Υπάρχει μια ανάλυση ιστορία προς ιστορία του τι ήταν το κάθετι, που είχε δημοσιευθεί στο εξωτερικό, τι άλλο έχουν κάνει οι δημιουργοί της κάθε ιστορίας... Αυτό τώρα το κάνει κουραστικό (σε εκείνα τα σημεία) ως ανάγνωσμα, αλλά υπερπολύτιμο ως πηγή πληροφοριών του τι ήταν τι και ως πηγή αναμνήσεων σε όσους διάβαζαν αυτά τα περιοδικά. Προφανώς και μια εγκυκλοπαίδεια άμα την πιάσεις και την διαβάσεις λήμμα-λήμμα, να αποδειχθεί ότι είναι κουραστικό ανάγνωσμα :) Αυτό βέβαια δεν αναιρεί στο ελάχιστο την χρησιμότητά της, ούτε τον πλούτο πληροφοριών που παράσχει :)

 

Συνολικά μέχρι στιγμής μου αρέσει :) (και δε νομίζω να αλλάξω γνώμη :) γι'αυτό και ποστάρω πριν το τελειώσω :) )

 

Και όπως το σκέφτομαι, αυτά τα οποία με κουράζουν, θα δούλευαν ά-ψο-γα μέσα στα ίδια τα περιοδικά εάν όταν τα διάβαζε κανείς, έβλεπε και αυτές τις πληροφορίες. Σαν αντιπαράδειγμα, να φέρω τα σχόλια στο περιοδικό Κόμιξ για την κάθε ιστορία ξεχωριστά "αυτή την έγραψε ο Paul Murry, τότε, πρωτοδημοσιεύθηκε εκεί, είχε επιρροές από εκεί". Όταν τα βλέπεις ένα-ένα αυτά τα σχόλια, λίγο πρωτού ή αφού διαβάσεις την κάθε ιστορία, είναι όλα ταμάμ. Όταν όμως σου τα παρουσιάσουν όλα μαζί, σε κουράζουν. Αφού όμως δεν υπήρχαν στα ίδια τα περιοδικά και επειδή έχω και μια μικρή ιδέα του πόσο εύκολο ( :) ) είναι το να βρεις "αυτή η μπιπ-ιστοριούλα, από που μας ήρθε???", τότε :respect: στις ανασκαφές που έπεσαν :)

 

Από εκεί και πέρα, κάτι συνεντεύξεις που υπάρχουν, κάτι γενικές παρουσιάσεις περιοδικών που υπάρχουν, κάποιες πληροφορίες για τις ιστορίες που δίνονται.... :cool:

 

Και επειδή εχθρός του καλού είναι το καλύτερο, υπάρχουν μερικές (λίγες) εικόνες που φαίνεται να είναι ερασιτεχνικές δουλειές θαυμαστών (ίσως κάτι που σχεδίασε σε ένα τετράδιο κάποιος κάποτε που είχε ενθουσιασθεί με Ντρεντ κ.ο.κ.???). Προσωπικά τις προσπέρασα :) Επίσης τα σκαναρίσματα σελίδων κόμικ που έχουνε γίνει, ενώ μεν είναι θεϊκά διότι καλό το μπλαμπλα, αλλά ας δούμε και πως πραγματικά έμοιαζε η κάθε ιστορία :) και είναι σε οκ μέγεθος για ανάγνωση, έχουνε γίνει με ένα μυστήριο τρόπο που κάνει ένα ομογενοποιημένο γκρι το φόντο και δυσκολεύει (έστω το δικό μου μάτι) να τις απολαύσει.

 

:cheers5:

 • Like 20
Link to post
Share on other sites

Εάν τα σκανς είναι όπως το "Ο Μπλεκ Και Οι ...Άλλοι", εγώ τα διάβαζα κανονικά (παρότι μύωπς)! :gnews: Κοίτα να δεις που το περιμένω πως και πως και με κουρδίζει ο άλλος ακόμα περισσότερο..! :blob3:

 • Like 9
Link to post
Share on other sites
 • 3 weeks later...

Μήπως έμεινε κάποιο αντίτυπο διαθέσιμο προς πώληση? Ενδιαφέρομαι κι εγώ.

Αν δεν υπάρχει ή αν δεν δοθούν άλλα στη Λέσχη μπορείτε σας παρακαλω να μου πείτε που μπορώ να το βρω?

:pray::efxaristo:

 • Like 2
Link to post
Share on other sites
 • 1 year later...

Κοντεύουν δυο χρόνια από την π΄ρωτη κυκλοφορία του βιβλίου.

Οποιαδήποτε παρατήρηση, καλοδεχούμενη, ειδικά ΄τωρα που 'έχει κάτσει η σκόνη'...

 • Like 6
Link to post
Share on other sites

http://www.captainbook.gr/shop/?main_page=wordpress&p=7513

Στόχα στείλει όταν το έγραψα; Δε θυμάμαι! :)

 • Like 9
Link to post
Share on other sites

Ναι πανο φαινεται και στη ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ, ειναι καλο!

Edited by papadakis2
 • Like 3
Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.