Μετάβαση στο περιεχόμενο

[ΚΑΘΕ ΤΕΥΧΟΣ]2. Tintin


Kurdy Malloy

Προτεινόμενες Καταχωρήσεις


  • Member ID:  31428
  • Group:  Moderator
  • Topic Count:  54
  • Content Count:  3099
  • Reputation:   23528
  • Achievement Points:  2541
  • Days Won:  10
  • With Us For:  2933 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  53

Το παρόν είναι το δεύτερο μέρος της σειράς άρθρων "Κάθε τεύχος" στην οποία θα παραθέσω σημειώσεις και παρατηρήσεις που έχω κρατημένες επί σειρά ετών. Η λογική όλων αυτών των παρατηρήσεων ήταν να διαβάζονται οι σειρές:

1. Στη γλώσσα που γράφτηκαν

2. Με τη σειρά που γράφτηκαν

Έτσι πιστεύω ότι μπόρεσα να αποκομίσω την όσο γίνεται κοντινότερη εντύπωση με αυτή που είχαν οι αναγνώστες της κάθε σειράς που την παρακολούθησαν πχ από την αρχή. Μερικά πράγματα δεν παρακάμπτονται, όπως η επικαιρότητα ή η πραγματικότητα κάποιου άλλου κράτους, αλλά τι να κάνουμε;

 

Μετά από 3 παρουσιάσεις Αστερίξ και για να σπάει η μονοτονία, σειρά παίρνει η σειρά-πατριάρχης της Βελγο-γαλλικής σχολής και της καθαρής γραμμής: Ο Τεντέν του Herge.

 

Στο παρόν θα υπάρχει ένας κατάλογος των ιστοριών και το κάθε τεύχος θα ακολουθεί σε ξεχωριστό ποστ. Αυτό δίνει σε όλους σας τη δυνατότητα αν θέλετε να προσθέτετε την κριτική και τις παρατηρήσεις σας ελεύθερα. Με ένα κλικ στο πρώτο ποστ θα κατευθυνόμαστε στο αντίστοιχο ποστ χωρίς μπλεξίματα.

 

Πρέπει να σημειωθούν ειδικά για τον Τεντέν, ορισμένα πράματα. Η σειρά γνώρισε πλήθος επανεκδόσεων και επανασχεδιάσεων, επιχρωματισμών κλπ. Η σειρά που ακολουθείται είναι η πρωτότυπη, αλλά στην πράξη κάθε τίτλος μπορεί και να αφορά πλήθος εκδόσεων, η συγκριτική μελέτη των οποίων έχει και αυτή την αξία της και το ενδιαφέρον της.

 

Η σειρά των τευχών όπως δημοσιεύτηκαν στο Βέλγιο είναι:

 

  1. Tintin au pays des Soviets, 1930 (αμετάφραστο) - κριτική/παρουσίαση από Kurdy Malloy
  2. Tintin au CongoO Τεντέν στο Κονγκό, 1931 - κριτική/παρουσίαση από Kurdy Malloy
  3. Tintin en Amerique - Ο Τεντέν στην Αμερική, 1932 - κριτική/παρουσίαση από Kurdy Malloy
  4. Les Cigares du pharaon, 1934
  5. Le Lotus bleu, 1936
  6. L'Oreille cassee, 1937
  7. L'Ile Noire, 1938
  8. Le Sceptre d'Ottokar, 1939
  9. Le Crabe aux pinces d'or, 1941
  10. L'Etoile mysterieuse, 1942
  11. Le Secret de La Licorne, 1943
  12. Le Tresor de Rackham le Rouge, 1944
  13. Les Sept Boules de cristal, 1948
  14. Le Temple du Soleil, 1949
  15. Tintin au pays de l'or noir, 1950
  16. Objectif Lune, 1953
  17. On a marche sur la Lune, 1954
  18. L'Affaire Tournesol, 1956
  19. Coke en stock, 1958
  20. Tintin au Tibet, 1960
  21. Les Bijoux de la Castafiore, 1963
  22. Vol 714 pour Sydney, 1968
  23. Tintin et les Picaros, 1976
  24. Tintin et l'Alph-Art, 1986

 

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  31428
  • Group:  Moderator
  • Topic Count:  54
  • Content Count:  3099
  • Reputation:   23528
  • Achievement Points:  2541
  • Days Won:  10
  • With Us For:  2933 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  53

1. Tintin au pays des soviets - O Τεντέν στη χώρα των Σοβιέτ
 
Couv_18608.jpg

 
Tintin au pays des Soviets (Ο Τεντέν στη χώρα των Σοβιέτ) είναι η πρώτη περιπέτεια του Τεντέν και του Μιλού σε σενάριο και σχέδιο του Hergé (Georges Remi). Δε γράφτηκε σα σύνολο, αλλά δημοσιευόταν σε συνέχειες στο περιοδικό Le Petit Vingtieme, παιδικό ένθετο της βελγικής εφημερίδας Le Vingtième Siècle και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να υπάρχουν ανακολουθίες στο σκίτσο. H δημοσίευση ξεκίνησε τον 1/1929 και ολοκληρώθηκε τον 5/1930. Δημοσιεύτηκε σαν πλήρες άλμπουμ τον 9/1930 υπό τον τίτλο Les Aventures de Tintin, reporter du « Petit Vingtième », au pays des Soviets από τον Casterman. Δε γνώρισε επανασχεδιασμό παρά μόνο επιχρωματισμό αργότερα (το 1973).
 
ΥΠΟΘΕΣΗ
Ο Τεντέν μαζί με το Μιλού πηγαίνουν στη Μόσχα για ρεπορτάζ. Από την πρώτη στιγμή πέφτουν θύματα ενεργειών της OGPU για να τους εμποδίσουν τη μετάβαση εκεί. Το τρένο τινάσσεται και οι Γερμανοί κατηγορούν τον Τεντέν. Αυτός το σκάει και παρά τον βομβαρδισμό φτάνει στα σύνορα. Εκεί τον αφήνουν να περάσει και στη συνέχεια οργανώνουν σειρά απόπειρων εναντίον του που είτε τις αποτρέπει ο Τεντέν είτε ο Μιλού. Στο δρόμο του ο Τεντέν ανακαλύπτει ότι φαγητό παίρνουν μόνο οι κομμουνιστές, το σιτάρι το κλέβουν από τους αγρότες και το κρύβουν ο Τρότσκι και ο Στάλιν, οι εκλογές είναι βίας και πάρα πολλά κακά πράγματα που έκανε το σοβιετικό καθεστώς. Κατατάχθηκε στο σοβιετικό στρατό, αλλά καταδικάστηκε σε θάνατο γιατί βοήθησε κουλάκους. Τη γλίτωσε για να το σκάσει, να τον πιάσουν, να το ξανασκάσει κλπ κλπ. Στο τέλος φτάνει στο Βερολίνο όπου και εκεί γίνονται 2 απόπειρες εις βάρος του και στο τέλος πέφτει σε ένα τρένο που πάει Βρυξέλλες. Εκεί φτάνει και τον υποδέχονται σαν ήρωα.
 

ΣΕΝΑΡΙΟ
Το σενάριο είναι από απλοϊκό έως ανύπαρκτο. Ο Τεντέν πάει στην ΕΣΣΔ για να την ξεσκεπάσει. Στη συνέχεια διαρκώς κάποιοι θέλουν να τον σταματήσουν ή σκοτώσουν και αυτός γλιτώνει. Μέσα σε όλα γίνεται διαρκής αντικομμουνιστική προπαγάνδα με κάθε ευκαιρία. Ουσιαστικά η ιστορία μοιάζει να είναι απλά το πρόσχημα για να γίνει η προπαγάνδα. Δεν υπάρχει κάποια πλοκή, ο Τεντέν πάει στην ΕΣΣΔ απλά για να καταγράψει και αυτό κάνει όσο δεν προσπαθεί να γλιτώσει από τις αναρίθμητες απόπειρες εναντίον του.
Οπότε η ιστορία γεμίζει με διάφορες απόπειρες εναντίον του Τεντέν σε μικρές σκηνές των 4-5 σελίδων (ή 2-3 για την έγχρωμη έκδοση). Εκεί σχεδόν οι πάντες παρουσιάζονται είτε εγκληματίες είτε ηλίθιοι είτε απάνθρωποι (πνίγουν σκυλιά για να περάσει η ώρα) είτε εύπιστοι σε βαθμό βλακείας (σχεδόν οι πάντες πιστεύουν σε φαντάσματα) είτε ανίκανοι, όλα αυτά τα παραπάνω προσφέρονται και σε συνδυασμούς. Κυρίως οι Σοβιετικοί, αλλά και η Γερμανική αστυνομία δεν πάει πίσω.
 

ΕΞΕΛΙΞΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΩΝ
Οι χαρακτήρες είναι μόνο 2. Ο Τεντέν και ο Μιλού. Όλοι οι υπόλοιποι είναι συνήθως αντίπαλοι του Τεντέν που θέλουν να τον συλλάβουν, να τον σκοτώσουν και άλλα παρόμοια. Μόνο 2-3 πράκτορες της OGPU εμφανίζονται σε πάνω από 1 σκηνή.
Ο Τεντέν ξεκινάει ως ρεπόρτερ. Και εκτός από μία συμμετοχή του στην εκστρατεία εναντίον των κουλάκων ως τέτοιος παραμένει σε όλη την ιστορία. Καταγράφει χωρίς να παρεμβαίνει. Σε ότι τον αφορά όμως είναι σχεδόν υπερήρωας. Έχει το μυαλό να καταστρώσει το πιο ευφάνταστο κόλπο και να το πραγματοποιήσει. Μπορεί να δείρει τον οποιονδήποτε εκτός από έναν πρωταθλητή του μποξ.

18.jpg

Μπορεί να κάνει τα πάντα, μέχρι και αυτοκίνητο από παλιοσίδερα. Και όταν η κατάσταση είναι πέρα από τις υπερδυνατότητές του είναι άτρωτος. Επιβιώνει από εκρήξεις βόμβας στη μούρη του, από αεροπορικό βομβαρδισμό, ενώ είναι και τυχερός και οι αντίπαλοί του δεν μπορούν να τον πετύχουν είτε με σφαίρες είτε με γροθιές.
Ο Μιλού είναι ένας σκύλος που μπορεί να κάνει άπειρα πράγματα, μέχρι και να βάλει στολή τίγρης και να τρομάξει αληθινή τίγρη. 21.jpg Μιλάει μεν, αλλά για μας και όχι για τον Τεντέν που φυσικά δεν τον ακούει. Όταν έχει ανάγκη ο Τεντέν μπορεί να βρει τα υλικά ή την ιδέα να τον σώσει. Γενικά έχει τις σούπερ ικανότητες του αφεντικού του κατ’ αναλογία.
 

ΣΧΕΔΙΟ
Το σχέδιο είναι απλοϊκό και σαφώς παρωχημένο με τα σημερινά κριτήρια. Η ιστορία γράφτηκε το 1929 οπότε με κριτήρια της εποχής είναι σημαντική αν σκεφτούμε ότι είναι μόλις η 2η ευρωπαϊκή που έχει συννεφάκια. Ο Τεντέν είναι σχεδόν 20, δεν έχει συγκεκριμένα ρούχα εκτός από το ότι προτιμάει τα γκολφ παντελόνια. Ο Μιλού είναι ένα κάτασπρο φοξ-τεριέ.

1.jpg
Σημαντικό είναι να αναφερθεί πως και η έγχρωμη έκδοση είναι η πρωτότυπη επιχρωματισμένη, χωρίς περεταίρω επεξεργασία.
 

ΕΥΡΗΜΑΤΑ – CONCEPTS
Ο Μιλού μιλάει, απαντάει και σχολιάζει τον Τεντέν, αλλά αυτός δεν τον αντιλαμβάνεται.
 

ΑΝΑΦΟΡΕΣ

  • Tα αυτοκίνητα που σχεδιάζονται είναι συγκεκριμένα μοντέλα (Amilcar 13.jpg, Mercedes4.jpg20.jpg, Latil17.jpg) με πολύ καλή λεπτομέρεια.
  • Ο Τintin τραγουδάει το παιδικό τραγουδάκι Au clair de la lune.

ΚΡΙΤΙΚΗ
Δεν μπορεί να γίνει σοβαρή κριτική στην ιστορία, ο μόνος λόγος για να τη διαβάσει κάποιος είναι για να έχει πλήρη άποψη της σειράς και της ιστορίας του Τεντέν ή για να πάρει μία ιδέα για την εξέλιξη της τέχνης και την εικόνα της το 1929.
Η ιστορία πάσχει σε πάρα πολλά επίπεδα. Οι χαρακτήρες είναι μεν παντοδύναμοι, αλλά κατά βάση ρηχοί. Οι ιστορίες σχεδόν πάντα λύνονται με εξωφρενικό τρόπο και με ένα συνδυασμό τύχης του ήρωα, απύθμενης βλακείας του αντιπάλου, τεράστιας μυϊκής δύναμης και εξωφρενικών συμπτώσεων. Απόδραση επιχειρείται επειδή βρέθηκε σε κελί σοβιετικής φυλακής, σκάφανδρο!!! 16.jpgΟ Τεντέν ξεπαγώνει επειδή ο Μιλού βρήκε στην έρημη στέπα, κουτί με αλάτι!!! Ο Τεντέν τρακάρει και προσγειώνεται σε βαγόνι τρένου που πηγαίνει σπίτι του.

22.jpg
Και σε όλα αυτά υπάρχει και η εντονότατη πολιτική προπαγάνδα την οποία αφήνω στην άκρη, καθώς είναι υποκειμενικό το όλο ζήτημα, αλλά παρόλα αυτά και εκεί προξενεί άσχημη εντύπωση ότι η προπαγάνδα γίνεται απροκάλυπτα και όχι μέσα στην ιστορία. Σε μερικά σημεία δε ξεπερνάει την κακοήθεια, όπως το ότι θέλουν να πνίξουν σκυλί Ρώσοι για να περάσει η ώρα.

σελ 1
- Γνωριμία με Τεντεν και το Μιλού.

1.jpg
- Ο Μιλού μιλάει μεν, αλλά χωρίς να τον αντιλαμβάνεται ο Τεντέν.
- Χρησιμοποιείται αγωνία του κάτω δεξιά καρέ στην έκρηξη βόμβας.

2.jpg
σελ 2
- Σουρεαλιστική σελίδα όπου Γερμανοί κατηγορούν τον Τεντέν πως έκλεψε το τρένο

3.jpg
- Απίθανη διάσωση του Τεντέν από βόμβα που έσκασε στη μούρη του

5.jpg
σελ 3
- Ο Τεντέν δέρνει τον αντίπαλο του εύκολα
σελ 4
- Ξανά διάσωση από βομβαρδισμό του Τεντέν
- Τα τελευταία 2 καρέ είναι ανάποδα.
σελ 5
- Και τώρα τον πάτησε τρένο χωρίς να γίνει κάτι

6.jpg
σελ 6
- Πρώτος επαναλαμβανόμενος χαρακτήρας. Ο Σοβιετικός βομβιστής βρίσκεται στα σύνορα.
σελ 7
- Ο Μιλού σώζει τον Τεντέν.
σελ 8
- Ο Τεντέν με τα χέρια του φτάνει τρένο εν κινήσει

7.jpg
σελ 9
- Ο Τεντέν από τα παλιοσίδερα φτιάχνει τρένο!

8.jpg9.jpg
σελ 10
- Και πάλι οι Σοβιετικοί προσπαθούν να σταματήσουν τον Τεντέν
- Ο Τεντέν γλιτώνει πάλι από ατύχημα και δέρνει τον εχθρό του.
σελ 12
- Ο Τεντέν σε τυχαία πόλη βρίσκει ψεύτικα εργοστάσια για να εντυπωσιάσουν Δυτικούς κομμουνιστές.
- Προπαγάνδα του Τεντέν.
σελ 13
- Και πάλι ο ίδιος σοβιετικός τον κυνηγάει. Ο Μ. τον ανακαλύπτει και αποκαλύπτει.
σελ 14
- Και πάλι ξύλο σε εχθρό του ο Τ.

10.jpg
σελ 15
- Προπαγάνδα και πάλι.

11.jpg
- Ξανά ο Μ. σώζει τον Τ.
σελ 16-18
- Και νέα απόπειρα εναντίον του Τ. Πάλι κερδίζει με γελοία τεχνάσματα (φάντασμα!)

12.jpg
σελ 27
- Μόσχα!

14.jpg
σελ 28
- Τ & Μ σώζουν ο ένας τον άλλο
σελ 29
- Σκάφανδρο σε κελί!
σελ 31
- Πάλι προπαγάνδα. Οι Ρώσοι πνίγουν σκυλιά για να περάσει η ώρα!
σελ 32
- Ο Τ. τους καταφέρνει όλους!
- Προπαγάνδα. Η Μόσχα καταστραμμένη

σελ 33
- Προπαγάνδα ξανά. Πείνα και διαχωρισμοί
σελ 38
- Δέρνει και αρκούδα

18.jpg
σελ 41
- Βρέθηκε κάποιος να δείρει τον Τ. αλλά την πάτησε από το δέντρο.
σελ 46
- Μ. σώζει
σελ 47
- Προπαγάνδα. Κρυμμένος πλούτος για τα μέλη
σελ 49
- Ζει από πτώση αεροπλάνου

Στο Βερολίνο και τις Βρυξέλλες γίνεται υποδοχή ήρωα!

23.jpg

Ας σημειωθεί ότι την ημέρα δημοσίευσης του τέλους της ιστορίας η εφημερίδα είχε οργανώσει πραγματική υποδοχή του Τεντέν με πλήθος κόσμου να υποδέχεται και να αποθεώνει έναν νεαρό ντυμένο σαν Τεντέν

 

YΓ1 Ο Τεντεν πάει να επιδιορθώσει αεροπλάνο εν κινήσει. Μάλλον αυτό διάβασε ο ΓΑΠ και πήγε να κάνει το ίδιο με ποδήλατο

19.jpg

ΥΓ2 Ας κρατήσουμε την εικόνα των κινέζων βασανιστών, μερικά άλμπουμ αργότερα ο Ερζέ θα βάλει τις ίδιες στολές για να κοροϊδέψει τους δυτικούς που έχουν αυτή την εικόνα για τους κινέζους

15.jpg

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  2322
  • Group:  Members
  • Topic Count:  24
  • Content Count:  4322
  • Reputation:   33697
  • Achievement Points:  4388
  • Days Won:  97
  • With Us For:  6147 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  45

Απίστευτη δουλειά έχεις ρίξει!!!Περιμένουμε με φοβερή ανυπομονησία τα επόμενα τεύχη!!Θα με κάνεις να ξαναπιάσω τα Τεν Τεν ενώ με το προηγούμενό σου θέμα είχα πιάσει τα Αστεριξ!!!Μπράβο και  :respect:

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  11736
  • Group:  Members
  • Topic Count:  103
  • Content Count:  5135
  • Reputation:   54925
  • Achievement Points:  5306
  • Days Won:  260
  • With Us For:  5197 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  106

1_Soviets_Tintin_by_Harry_Edwood.jpg

 

Θα μπορούσε να εκμοντερνιστεί και να βγει ένα σωστό έγχρωμο κόμικ, αλλά ας όψεται ο Herge που πήρε τον ήρωα που δημιούργησε στον τάφο του μαζί του. :(

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  25318
  • Group:  Members
  • Topic Count:  6
  • Content Count:  1381
  • Reputation:   10053
  • Achievement Points:  1410
  • Days Won:  1
  • With Us For:  4306 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  46

Πολύ καλή παρουσίαση Kurdy.

 

Νομίζω βέβαια ότι οι κληρονόμοι του Herge αποφάσισαν να ενταφιάσουν τον Τετνέν μαζί με τον Herge και όχι ο ίδιος

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  11736
  • Group:  Members
  • Topic Count:  103
  • Content Count:  5135
  • Reputation:   54925
  • Achievement Points:  5306
  • Days Won:  260
  • With Us For:  5197 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  106

Ο ίδιος ζήτησε από τους κληρονόμους του να φροντίσουν να μην συνεχιστεί ο Τεντέν μετά το θάνατό του.

 

Και ενώ ο εκδότης ήθελε να τελειώσει τουλάχιστον το Alph-Art, η χήρα του Herge σύμφωνα με τις επιθυμίες του το απαγόρευσε.

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  25799
  • Group:  Members
  • Topic Count:  0
  • Content Count:  768
  • Reputation:   6201
  • Achievement Points:  784
  • Days Won:  0
  • With Us For:  4211 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  51

Ο ίδιος ζήτησε από τους κληρονόμους του να φροντίσουν να μην συνεχιστεί ο Τεντέν μετά το θάνατό του.

 

Και ενώ ο εκδότης ήθελε να τελειώσει τουλάχιστον το Alph-Art, η χήρα του Herge σύμφωνα με τις επιθυμίες του το απαγόρευσε.

Η χήρα του Herge ...μην παίρνετε όρκο και για τους απογόνους γιατί είναι πολλά τα  λεφτά!

 

Το Alph-Art σε κάποια προσπάθεια που διάβασα  από τον Yves Rodier να παρουσιαστεί όπως θα ήταν, εννοείται χωρίς καμιά άδεια να γίνει αυτό, δεν ήταν και τίποτα σπουδαίο, μου έδωσε την αίσθηση που είχα με τους Πικάρος!

post-25799-0-23016800-1475383920_thumb.jpg

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  31428
  • Group:  Moderator
  • Topic Count:  54
  • Content Count:  3099
  • Reputation:   23528
  • Achievement Points:  2541
  • Days Won:  10
  • With Us For:  2933 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  53

O Herge είπε: "Tintin c'est moi". Πέθανε αυτός, πέθανε μαζί του κι ο Τεντέν. Τόσο απλό.

 

 

@constantinople

Πιστεύω ότι για να γίνει νορμάλ το Au pays de soviets θέλει εκ βάθρων ανακατασκευή και όχι απλά εκμοντερνισμό. Αυτός είναι και ο λόγος που ουδέποτε ασχολήθηκε το στούντιο του Ερζέ να κάνει επανασχεδίαση. Το πράμα δε σώζεται με τίποτα. Τουλάχιστον ΙΜΗΟ.

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  277
  • Group:  Root Admin
  • Topic Count:  1671
  • Content Count:  28464
  • Reputation:   189994
  • Achievement Points:  27559
  • Days Won:  758
  • With Us For:  6332 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  51

* To πρώτο Τεντεν είναι αθλιότερο του αθλίου. Όπως πολύ σωστά παρατηρήθηκε, αυτό το πράγμα δεν γίνεται να ξαναδουλευτεί. Ο Herge ήταν 22 όταν το έφτιαξε, η εφημερίδα όπου δημοσιεύτηκε χαρακτηρίζεται ως "συντηρητική καθολική" και διευθυντής στο παιδικό ένθετο της Πέμπτης, ήταν ένας άββας θιασωτής του Μουσολίνι :) Εδώ να σημειώσω ότι το 1929 (α) η Ιταλία ήταν μια από τις νικήτριες του ΑΠΠ (β) ο Μουσολίνι έχαιρε μιας χ εκτίμησης στις ηγεσίες της Ευρώπης (δεν τον θεωρούσαν το σούργελο που εμείς ξέρουμε ότι ήταν :) ) και (γ) ο φασισμός καθώς και τα στρατιωτικά καθεστώτα ήταν αρκετά της μόδας.

* Το κόμικ ήταν "παραγγελία" του άββα, αφού ο Herge ήθελε να φτιάξει κάτι με Αμερική, αλλά ο άββας ήθελε κάτι προπαγανδιστικό ενάντια στην ΕΣΣΔ. Ως "εργαλείο" ο Herge χρησιμοποίησε το βιβλίο Moscou sans voiles (Μόσχα χωρίς πέπλο) του 1928 από τον πρώην πρόξενο του Βελγίου στην ΕΣΣΔ ο οποίος είχε να πει τα "καλύτερα" :) Για παράδειγμα η σκηνή προπαγάνδας που μνημονεύει ο Kurdy αναφορικά με τη σελ.15 είναι σχεδόν verbatim κοπιαρισμένη από σκηνή του βιβλίου:
"Ο σύντροφος Oubiykone (απερχόμενος γραμματέας της εκτελεστικής επιτροπής) εκφώνησε λόγο. Με τον κάτοθι τρόπο τρομοκράτησε τα πλήθη: "Υπάρχουν 3 λίστες. Η μια είναι αυτή του κομμουνιστικού κόμματος. Όσοι είναι ενάντια σε αυτή τη λίστα να σηκώσουν το χέρι τους!" Την ίδια στιγμή ο Oubiykone και 4 από τους συντρόφους τους έβγαλαν τα περίστροφά τους και τα κούνησαν απειλητικά στο πλήθος των χωριατών. Ο Oubiykone συνέχισε "Ποιος δηλώνει ενάντιος με αυτή τη λίστα? Κανείς? Τότε κυρήσσω ότι η κομμουνιστική λίστα πέρασε παμψηφεί και ως εκ τούτου δεν χρειάζεται να ψηφίσουμε για τις άλλες 2 λίστες"

 

* Μέχρι τον Μπλε Λωτό (1934, 27 ετών), ότι διαβάζουμε είναι έμπνευση της στιγμής :) Εκείνο ήταν το πρώτο άλμπουμ στο οποίο ήξερε τι ιστορία ήθελε να διηγηθεί, πως θα ξεκίναγε, που θα πήγαινε, που θα κατέληγε. Οπότε τα άλλα είναι πάμε κι όπου μας βγάλει η επόμενη σελίδα :)

* Πρακτικά ο Herge το αποκύρηξε αφού δεν το ξαναδούλεψε και δέχτηκε να επανεκδοθεί μόλις το 1973 ως μέρος ενός "Τα Άπαντα". (ενός Απάντων?... :lol: ) Μια ουσιαστική χρησιμότητα αυτού του κόμικ στον Herge ήταν όταν μετά το πέρας του ΒΠΠ κατηγορήθηκε για συνεργασία με τους Ναζί επειδή συνέχιζε να εργάζεται στην εφημερίδα κατά την κατοχή, τον γλύτωσε κάποιος μιας δεξιάς αντιστασιακής οργάνωσης που του άρεσε ως πιτσιρικάς το συγκεκριμένο κόμικ  :)

 

 

* Ήδη πάντως έχει στοιχεία που δείχνουν ότι ο Herge ήθελε ρεαλισμό στα κόμικ του.
Οι γερμανικές πινακίδες στο αμάξι ακολουθούν το φορμά των γερμανικών οχημάτων της εποχής.

TinTin -01- Land of the Soviets - 120.jpg

 

Τα "ξενόγλωσσα" κείμενα βγάζουν νόημα στη γλώσσα που είναι γραμμένα :)

TinTin -01- Land of the Soviets - 013.jpg TinTin -01- Land of the Soviets - 130.jpg

 

Οι Βρυξέλες είναι Βρυξέλες :D Ο σιδηροδρομικός σταθμός Gare du Nord στις Βρυξέλες (wiki) στο κόμικ και τότε

TinTin -01- Land of the Soviets - 139.jpg Ancienne_Gare_du_Nord_Bruxelles.jpg

 

Τώρα για τη σκηνή από το From Russia with Love... νταξ... μάλλον ήταν πολύ προχώ! :lol: :lol: :lol:

TinTin -01- Land of the Soviets - 050.jpg TinTin -01- Land of the Soviets - 051.jpg

 

 

* Σε επίπεδο trivia εδώ έχουμε τη μοναδική φορά σε όλα τα κόμικ όπου ο δημοσιογράφος Τεντεν γράφει ένα ρεπορτάζ.... :lol:

TinTin -01- Land of the Soviets - 035.jpg

 

* και κάτι για τον Kurdy που μάλλον δεν το έπιασε και το πέτυχα στο Companion. Boustringovitch από το boustringue που είναι η ρέγγα στην βελγική διάλεκτο :D

 

 

Πηγές (διότι δεν έχω με τη καμία τόσο βάθος στο θέμα όσο ο Kurdy :respect:, οπότε είπα να συνεισφέρω ανθολογώντας 5 πράγματα που με ιντριγκάραν :) )
τα σχετικά λήμματα στη wiki
το Tintin the complete companion του Michael Farr. 

http://www.tintinologist.org/

 

 

 

edit Και άμα κατάλαβα καλά, αυτό εδώ ήταν και η πρώτη του απόπειρα να φτιάξει κόμικ με αυτή την νεοεμφανισθείσα (τότε, στην Αμερική) μέθοδο με μπαλονάκια :) Είναι *τόσο* παλιό :)

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  31428
  • Group:  Moderator
  • Topic Count:  54
  • Content Count:  3099
  • Reputation:   23528
  • Achievement Points:  2541
  • Days Won:  10
  • With Us For:  2933 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  53

Για την ακρίβεια το πρώτο BD με συννεφάκια είναι ένα Zig et Puce να με σμπαθάτε που δε θυμάμαι ποιο είναι.

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  277
  • Group:  Root Admin
  • Topic Count:  1671
  • Content Count:  28464
  • Reputation:   189994
  • Achievement Points:  27559
  • Days Won:  758
  • With Us For:  6332 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  51

Μικρή παρεκτροπή, πλην όμως νομίζω ότι πρέπει. 10/1/1929 δημοσιεύεται η πρώτη σελίδα ΤενΤεν. 23/1/1930 ξεκινάει στο ίδιο ένθετο ένα άλλο κόμικ του Herge, το Quick et Flupke. Χάρη στον Πονοδότη :respect: ξέρουμε ότι σελίδες από το εν λόγω κόμικ δημοσιεύτηκαν στη Διάπλαση των Παίδων το 1958. Δεν έχει γίνει κάποια ταυτοποίηση των σκαναρισμένων σελίδων για να ξέρουμε από πότε ακριβώς είναι τα μεταφρασμένα, αξίζει τον κόπο όμως να κάνει κάποιος μια περατζάδα από την παρουσίαση για να δει τι άλλο έβλεπε *τότε* ο αναγνώστης από τον Herge.

Κουκούτσης κι ο Παπούτσης :)

 

:cheers5:

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  31428
  • Group:  Moderator
  • Topic Count:  54
  • Content Count:  3099
  • Reputation:   23528
  • Achievement Points:  2541
  • Days Won:  10
  • With Us For:  2933 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  53

Είναι μεγάλο μπλέξιμο γιατί είχαν 4-5 επανεκδόσεις με διαφορετικές ιστορίες η κάθε μία και με επανασχεδιάσεις, δύσκολα θα βγει άκρη και δύσκολα θα βρούμε και από ποια σειρά επανέκδοσεις είναι (λογικά από την 3η σειρά του 1949)

Επεξεργασία από Kurdy Malloy
Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

  • 1 month later...

  • Member ID:  31428
  • Group:  Moderator
  • Topic Count:  54
  • Content Count:  3099
  • Reputation:   23528
  • Achievement Points:  2541
  • Days Won:  10
  • With Us For:  2933 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  53

2. Tintin au Congo - O Tεντέν στο Κονγκό
 

TintinHistorique2_28042008_123747.jpg
 
Tintin au Congo (Ο Τεντέν στο Κονγκό) είναι η 2η περιπέτεια του Τεντέν και του Μιλού σε σενάριο και σχέδιο του Hergé (Georges Remi). Δημοσιεύτηκε σε συνέχειες το 1930-31 στο Le Petit Vingtieme σε ασπρόμαυρο άλμπουμ το 1931 με αρχικό τίτλο Les Aventures de Tintin, reporter du «Petit Vingtième», au Congo και σε έγχρωμο με καινούργια σχεδίαση το 1946 από τον Casterman.

 

ΥΠΟΘΕΣΗ
Ο Τεντέν πάει στο (βέλγικο τότε) Κονγκό για να μεταφέρει τις εικόνες και εμπειρίες του στους αναγνώστες της εφημερίδας του. Εκεί περιφέρεται ασκόπως και τουριστικώς. Μπλέκει σε πολέμους, σκοτώνει ζώα, μαθαίνει τρόπους σε απολίτιστους, σκοτώνει κι άλλα ζώα, γίνεται αρχηγός των μαύρων, σκοτώνει μερικά ζώα, ξηλώνει τη συμμορία που είχε στήσει εκεί ο Αλ Καπόνε και σκοτώνει και ότι ζώο απέμεινε στη χώρα.

 

ΣΕΝΑΡΙΟ (Herge)
Βαριά λέξη. Σενάριο δεν υπάρχει. Για δεύτερη φορά ο Τεντέν περιδιαβαίνει μία χώρα σε στυλ όσα έρθουν κι όσα πάνε και του συμβαίνουν διάφορα. Όταν δεν του συμβαίνει κάτι κακό, σκοτώνει την ώρα του σκοτώνοντας ζώα. Μέσα σε όλα αυτά υπάρχει και ένας κακός που τον κυνηγάει για να μην αποκαλύψει κάτι που ουδέποτε θα έψαχνε αν ο κακός δεν τον κυνηγούσε. Fuck logic. Προς το τέλος μάλλον ο Ερζέ αντιλήφθηκε ότι το όλο στυλ δεν πάει πουθενά και έδεσε τον κακό με μία γενικότερη συνωμοσία, λαθρεμπόριο και τον Αλ Καπόνε. Η πρώτη ένδειξη ότι η σειρά οδεύει προς τη σοβαρότητα.

 

ΕΞΕΛΙΞΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΩΝ
Όσον αφορά τους χαρακτήρες, αυτοί εξακολουθούν να είναι ρηχότατοι. Ο Τεντέν είναι ένας υπεράξιος ρεπόρτερ που όλοι οι καλοί θαυμάζουν (άγνωστο γιατί) και όλοι οι κακοί φοβούνται (επίσης άγνωστο). Ο δε Μιλού είναι ο εξυπνάκιας σκύλος του. Οι ικανότητες του Τεντέν εξακολουθούν να ξεπερνάνε τα αποδεκτά όρια λογικής. Συννενοείται με μαϊμούδες, έχει γνώσεις φυσικής, ηχοληψίας, ιατρικής, είναι δάσκαλος, κυνηγός, εκδοροσφαγέας, ντέτεκτιβ, παλαιστής, όλα. Κάπως μειώθηκε η υπεράνθρωπη δύναμή του αλλά εξακολουθεί να είναι δυνατότερος από σχεδόν όλα τα έμβια όντα του πλανήτη.

17.jpg26.jpg29.jpg27.jpg37.jpg32.jpg

Όσο για το πως απεικονίζονται οι Κογκολέζοι στο κόμικ καλύτερα να μην πω παραπάνω από μία λέξη. Απαράδεκτο. Όσο και αν το εν λόγω κείμενο γράφηκε το 1930, έχω την αίσθηση ότι ακόμα και εκείνη την εποχή οι απόψεις αυτές ήταν έντονα πατερναλιστικές έως και ρατσιστικές. Με σημερινή θεώρηση δεν το συζητάω κάν.

10.jpg13.jpg21.jpg28.jpg

 

ΣΧΕΔΙΟ (Herge)
Η ιστορία κυκλοφορεί με 2 σχέδια. Αυτή που είναι ευρέως διαδεδομένη είναι μία κλασσική εικονογράφηση σε ligne claire όπως έγινε από τα στούντιο Τεντέν μεταγενέστερα. Η αρχική εκδοχή που πλέον βρίσκεται σε fac-simile εκδόσεις έχει σχέδιο αρκετά πιο βελτιωμένο από προηγούμενο άλμπουμ, αν και βρίσκεται αρκετά μακριά από το να θεωρηθεί κάτι περισσότερο από απλή εικονογράφηση της ιστορίας ή απλά σκίτσο.

1.jpg2.jpg5.jpg6.jpg

 

ΕΥΡΗΜΑΤΑ – CONCEPTS
 
ΑΝΑΦΟΡΕΣ
- Ford Model T.

9.jpg11.jpg

 

ΚΡΙΤΙΚΗ
Υπάρχουν 2 εκδόσεις του έργου. Η μία έχει γραφικά πολύ μεταγενέστερα και το σκίτσο είναι παρόμοιο με τις επόμενες δουλειές. Η αρχική είναι μία κάπως βελτιωμένη εκδοχή του #1. Υπάρχουν ίχνη δομής στο σενάριο, αλλά και πάλι αν κάποιος το διαβάσει με λογική της εποχής μας η όλη ιστορία είναι έως και προκλητική. Ο Τεντέν τριγυρνά στο Κονγκό, σκοτώνοντας ότι ζώο έχει την ατυχία να βρεθεί μπροστά του, περιγράφοντας με διόλου κολακευτικό τρόπο τους αφρικανούς. Από ένα σημείο και μετά αποκτά κάποια υπόθεση, μπλέκει και ο Αλ Καπόνε, αλλά χωρίς να έχει τα χάλια του #1 είναι και πάλι ένα βιβλίο που το διαβάζει κάποιος μόνο για ιστορικούς λόγους.

 

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ
σελ 1
-          Τους αποχαιρετούν μεταξύ άλλων ο Quick & Flupke οι άλλοι ήρωες του Herge. Στην έγχρωμη έκδοση έχουν προστεθεί και οι Ντυπον και Ντιπόν στη θέση 2 αστυνομικών.

38.jpg39.jpg40.jpg3.jpg4.jpg
σελ 3
-          Ο Μιλού μιλάει του Τ κι αυτός απαντάει.
σελ 5
-          Στο αμπάρι ο Μ βρίσκει κάποιον που του επιτίθεται και τον πετάει στη θάλασσα
σελ 6
-          Ο μαύρος ναύτης αποκαλεί τον Μ «κύριε σκύλε»!
σελ 7-8
-          Ο Τ δίνει μάχη με καρχαρία και τον αποφεύγει (τουλάχιστον δεν τον έδειρε όπως την αρκούδα)
σελ 9
-          Η αναφορά στα Κανάρια νησιά έχει κοπεί από το έγχρωμο.
-          Στην Αφρική τους αποθεώνουν. Στο ασπρόμαυρο το δείχνει πιο λογικό γιατί το μαυράκι διαβάζει Le petit vingtieme. Αξιοσημείωτο ότι στο α/μ οι μαύροι φοράνε μοντέρνα ρούχα ενώ στο έγχρωμο παραδοσιακά πολεμικά.

7.jpg8.jpg
σελ 11
-          O T είναι περιζήτητος από όλο τον κόσμο του ζητάνε αποκλειστικότητα για τα ρεπορτάζ, αλλά και πιστός στην εφημερίδα του
-          Δίνουν βοηθό ένα ντόπιο παιδάκι, τον Κοκό. Στο ασπρόμαυρο ο Μιλού λέει ότι μοιάζει χαζός!
-          Οδηγάει ένα κίτρινο Ford Model T
σελ 12
-          Ο Τ ξεκινάει να ψάχνει για κυνήγι
σελ 14
-          Γλιτώνουν από κροκόδειλο
-          Κλισέ: Ο κροκόδειλος κλαίει

12.jpg
-          Τους κλέβει το αμάξι ο ύποπτος του πλοίου
σελ 15
-          Κλισέ: Οι μαϊμούδες μιμούνται ότι βλέπουν
-          Κυνήγι: Αντιλόπη

14.jpg
σελ 16
-          Σκοτώνει 15!

15.jpg
-          Κλισέ: Οι μαϊμούδες κλέβουν ότι περίεργο βλέπουν
σελ 17
-          Ο Τ σκοτώνει στα καλά καθούμενα έναν πίθηκο, τον γδέρνει και ντύνεται το τομάρι για να ξεγελάσει τον άλλο (και γιατί δεν σκότωσε τον άλλον εξαρχής; )

16.jpg
σελ 18
-          Ο Τ μιλάει με έναν πίθηκο (στο α/μ καταλαβαίνει τα πιθηκίσια!)

19.jpg
-          Και φυσικά δέρνει τον πίθηκο
-          Ο Κ είναι τόσο χαζός που πιστεύει πως ο πίθηκος έφαγε τον Τ

18.jpg
σελ 19
-          Σε σύγκρουση τρένου με αμάξι, καταστρέφεται το τρένο!

20.jpg
σελ 20
-          Ρεσιτάλ ρατσισμού της εποχής. Οι μαύροι είναι ντυμένοι γελοία με ευρωπαϊκά «καλά» ρούχα
-          Είναι τεμπέληδες
-          Ο Τ τους κράζει ότι δε δουλεύουν, αλλά αυτός μόνο δίνει διαταγές!
-          Τους βάζει και τις φωνές αν και αυτός έκανε το ατύχημα. Θεός.

22.jpg23.jpg
σελ 21
-          Τον καλούν στη φυλή των Μπαμπάορομ (μπαμπά με ρούμι – Baba au rum)
-          Εχουν βασιλιά
σελ 22
-          Η πασίγνωστη σκηνή με το λιοντάρι

24.jpg
-          Ο Μ δέρνει το λιοντάρι
σελ 23
-          Οι ντόπιοι ζητάν από τον Τ να τους σώσει από λιοντάρι. Δεν ξέρουν αυτοί από λιοντάρια και ξέρει ο Τ

25.jpg
-          Το λιοντάρι φοβάται τον Μ που έχει την ουρά του στα δόντια και εξημερώνεται.
σελ 24
-          Ο κακός του πλοίου συνωμοτούν με τον μάγο της φυλής
-          Ο Τ κατηγορείται για κλοπή του τοτέμ
σελ 25
-          Ο Κοκό τους σώζει
-          Ο Τ ανακαλύπτει τη συνωμοσία
σελ 26
-          Πάλι δέρνει τώρα τους μαύρους
-          Ο Τ κάνει επίδειξη τεχνολογίας
-          Ηχογράφηση σε πλάκα χωριστά και φιλμ βουβό
σελ 27
-          Ο Τ αρχηγός της φυλής
-          Εφαρμόζει το νόμο του Σολομώντα
σελ 28
-          Γιατρεύει αρρώστους με φάρμακα άγνωστα στην Αφρική
-          Οι συνωμότες προκαλούν τους εχθρικούς γείτονες.
σελ 29-30
-          Κερδίζει τον πόλεμο με χρήση ηλεκτρομαγνήτη
-          Γίνεται βασιλιάς των Μ’Hatouvou (= αυτός που επιδεικνύεται)
-          Ανιότας. Ομάδα εναντίον των λευκών με στολή λεοπάρδαλης και ανήκει ο μάγος
σελ 31
-          Σκοτώνει και πύθωνα για να σώσει το μάγο
σελ 32
-          Τον πιάνει ο κακός
σελ 33
-          τον ρίχνει στους κροκοδείλους
-          και τον σώζει ιεραπόστολος
σελ 34 - 35
-          Βόας πιάνει τον Μ
-          Κλισέ: Οι Βοες καταπίνουν ζώα ολόκληρα και ζωντανά

30.jpg
-          Τον σώζει ο Τ και βάζει το βόα να φάει την ουρά του
σελ 36
-          Προπαγάνδα για το έργο των ιεραποστολών
-          Λεοπάρδαλη στην τάξη (ο Τ και δάσκαλος)
-          Στο α/μ αναφέρει το Βέλγιο ως η πατρίδα «σας», στο έγχρωμο κάνει αριθμητική

31.jpg
σελ 37
-          Την εξουδετέρωσε με σφουγγάρι και νερό!

32.jpg
-          Ο θηριοδαμαστής στο α/μ είναι μαύρος, στο έγχρωμο άσπρος
σελ 38
-          κυνήγι ελέφαντα
σελ 42
-          Και βουτάει το ελεφαντόδοντο

33.jpg
σελ 43
-          Ο κακός έχει οδηγίες για τον Τ
σελ 48
-          Τον τρώνε οι κροκόδειλοι, ο Τ σώζεται από έναν ιπποπόταμο
σελ 50
-          Οι πυγμαίοι ξέρουν τον Τ

34.jpg35.jpg
-          Στο γράμμα του κακού έχει οδηγίες από τον ΑC για να τον καθαρίσει

36.jpg
σελ 51
-          Ο ανώτερος του κακού (Gibbons) αναφέρει κάποιον Αλ
σελ 52
-          Ομολογεί πως πρόκειται για τον Αλ Καπόνε
-          Toυ οποίου η συμμορία συλλαμβάνεται
σελ 54
-          φωτο σαφάρι καμηλοπάρδαλης
σελ 56
-          κυνήγι Ρινόκερου
-          Με βόμβα!
σελ 59
-          φωτο σαφάρι Βουβαλιών
σελ 62
-          Όλο το Κονγκό αναπολεί τον Τ

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  31613
  • Group:  Members
  • Topic Count:  58
  • Content Count:  4134
  • Reputation:   32335
  • Achievement Points:  4312
  • Days Won:  81
  • With Us For:  2841 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  40

Τα 2 πρώτα είναι τα μοναδικά ΤενΤεν που δεν έχω ξεκινήσει καν να διαβάζω.

Το 3ο(Αμερική) το ξεκίνησα αλλά το παράτησα γιατί με κούρασε.

 

Το 4ο άλμπουμ διαβάζεται, αλλά ουσιαστικά απ΄το 5ο(Mπλε Λωτός) και μετά αρχίζουν τα καλά.

Ανυπομονώ να έρθει η ώρα της παρουσίασής τους.

 

Είναι μια σειρά που ανακάλυψα πολύ πρόσφατα αλλά την έχω ήδη στις 4-5 αγαπημένες μου :)

 

Επεξεργασία από laz33
Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

  • 1 year later...

  • Member ID:  31428
  • Group:  Moderator
  • Topic Count:  54
  • Content Count:  3099
  • Reputation:   23528
  • Achievement Points:  2541
  • Days Won:  10
  • With Us For:  2933 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  53

3. Tintin en Amerique - Ο Τεντέν στην Αμερική

 

Tintin (Historique) -3- Tintin en AmériqueTintin (Historique) -3A04- Tintin en AmériqueTintin (Historique) -3C3- Tintin en Amérique

 

Tintin en Amerique (Ο Τεντέν στην Αμερική) ονομάζεται η 3η περιπέτεια του Τεντέν και του Μιλού, σε σενάριο και σχέδιο του Hergé (Georges Remi). Δημοσιεύτηκε σε συνέχειες στο περιοδικό Petit Vingtieme από τον 9/1931 έως τον 10/1932 και σε άλμπουμ το 1932 από τις εκδόσεις Le Petit Vingtieme, με τον αρχικό τίτλο Les aventures de Tintin, reporter du «Petit Vingtième», en Amérique. Το 1946 ξανασχεδιάστηκε σε έγχρωμο από τον Caterman που εξέδιδε το άλμπουμ από το 1934 και είναι η έκδοση που κυκλοφορεί έως και σήμερα. Ακολούθησε ελαφρύς επανασχεδιασμός το 1973 για την τελική μορφή του έργου.

 

ΥΠΟΘΕΣΗ

O Τεντέν πηγαίνει στις ΗΠΑ, για να ακολουθήσει τη συμμορία του Αλ Καπόνε με την οποία είχε αντιπαρατεθεί στο Κονγκό. Πηγαίνει στο Σικάγο και επιβάλλει την τάξη σε μία πόλη ανομίας. Στη συνέχεια αλληλοκυνηγιούνται στο Φαρ Ουέστ με κάποιον γκάνγκστερ ονόματι Σμάιλς, τον οποίον επίσης μπαγλαρώνει για να εξαρθρώσει στο τέλος κι άλλους γκάνγκστερ που είχαν απαγάγει τον Μιλού.

 

ΣΕΝΑΡΙΟ

Για πρώτη φορά στη σειρά υπάρχει κάτι που θυμίζει σενάριο και πλοκή. Εξακολουθεί η υπόθεση να είναι ελαφρώς ότι βρέξει ας κατεβάσει, αλλά πλέον υπάρχει μία σχετική δομή, συγκεκριμένοι αντίπαλοι και στόχοι. Χωρίζεται το όλο έργο σε 4-5 πράξεις και όχι σε δισέλιδες ή τρισέλιδες περιπετειούλες όπως τα προηγούμενα. Αυτά που περιμένουν είναι τα απίστευτα κλισέ που φαίνεται να είχε ο μέσος Βέλγος για τον υπόλοιπο κόσμο (ΗΠΑ επί προκειμένω) και οι απίστευτες ικανότητες του Τεντέν. Διαφθορά σε κάθε επίπεδο21.jpg, ειδικά στην αστυνομία1a.jpg4a.jpg, εμπορευματοποίηση των πάντων κλπ.

 

ΕΞΕΛΙΞΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΩΝ

Σιγά σιγά ο Τεντέν εξανθρωπίζεται.  Εξακολουθεί να μην έχει κανένα περίπλοκο χαρακτήρα, πατερναλιστής και με υφάκι "τιμωρός για τη νομιμότητα". Βέβαια μερικές απίστευτες ικανότητές του παραμένουν. 9c.jpgΟ Μιλού γίνεται όλο και περισσότερο σκύλος, αν και δεν έχει κοπεί η ψιλή κουβέντα με τον Τεντέν, και η συμβολή του στην υπόθεση είναι αυτή ενός έξυπνου σκύλου. Για πρώτη φορά όμως έχουμε βασικούς και αναγνωρίσιμους "κακούς" στην υπόθεση. Αρχικά ο Αλ Καπόνε (υπαρκτό πρόσωπο) και στη συνέχεια ο Bobby Smiles10a.jpg10c.jpg με την ύπαρξή τους δίνουν μία ενότητα σε μεγάλα κομμάτια της ιστορίας, δείχνοντας και την ωριμότητα η οποία έρχεται στον Ερζέ προοδευτικά.

 

ΣΧΕΔΙΟ

Το σχέδιο και σε αυτήν την ιστορία έχει αλλάξει στην πορεία του χρόνου και των εκδόσεων. Η δεύτερη έκδοση είναι επανασχεδιασμένη εκ βάθρων. Το σκίτσο της αρχικής έκδοσης, έχει αντικατασταθεί από το κλασικό σχέδιο της ligne claire που χαρακτηρίζει πλέον τον Ερζέ και τους συνεργάτες/επιγόνους του.

2a.jpg2c.jpg3a.jpg3c.jpg

Μαύροι και κινέζοι δε χρησιμοποιούνται με τον τρόπο που δεν τους προσβάλλει και τόσο.

17a.jpg17c.jpg22a.jpg22c.jpg29.jpg

 

Η μόνη αλλαγή που εμένα με ενόχλησε είναι η διαγραφή για μένα ενός από τα πιο έξυπνα σχέδια των αρχικών εκδόσεων, με το λαγό να έχει καβαλήσει τη χελώνα για να το σκάσει πιο γρήγορα.

20a.jpg20c.jpg

Πάντως αξιόλογη είναι η μεταφορά της εικόνας μίας από τις ελάχιστες ιστορικές προσωπικότητες που μπήκαν στη σειρά του Αλ Καπόνε

7a.jpg7c.jpgal capone.jpg

 

ΕΥΡΗΜΑΤΑ – CONSEPTS

 

ΑΝΑΦΟΡΕΣ

  • Ford 1930

11c.jpg11_ford.jpg

  • Bugatti 35

12c.jpg12buggati.jpg

  • Το κατάστημα με τα σπαθιά, ονομάζεται Δαμοκλής.

23.jpg

 

ΚΡΙΤΙΚΗ

Ο Herge αρχίζει σιγά-σιγά και βρίσκει το ρυθμό του. Στην Αμερική πλέον ο Τεντέν δεν πάει σχεδόν σαν τουρίστας και βλέποντας και κάνοντας όπως στα προηγούμενα 2, αλλά πάει κατευθείαν στο Σικάγο για να ξεσκεπάσει το οργανωμένο έγκλημα. Αν και πλέον οι εξωπραγματικές δυνατότητες του Τεντέν έχουν περιοριστεί και η πλοκή κάπως δένει, οι παιδικές ασθένειες υπάρχουν ακόμα αν και εξασθενημένες. Δεν υπάρχει δομημένος κορμός ιστορίας πλην του απλοϊκού: «Ο Τεντέν είναι ο ικανότερος ρεπόρτερ, θα μας ξεσκεπάσει άρα πρέπει να τον βγάλουμε από τη μέση». Επίσης υπάρχει και μία υποτυπώδης συνέχεια με την προηγούμενη ιστορία, αν και εξακολουθεί να είναι αυτοτελής. Ο πατερναλισμός και η κριτική στα «ξένα» προς το βελγικό πρότυπα συστήματα εξακολουθεί να υπάρχει. Η κριτική στην Αμερική πάλι αναμασά υπερβολές και κλισέ, ενώ εντύπωση κάνει ότι εκεί που απέτυχε ολόκληρη αστυνομία των ΗΠΑ τα κατάφεραν ένας σχεδόν ανήλικος και ο σκύλος του. Παρόλα αυτά είναι ένα σαφές βήμα μπροστά αν και εξακολουθεί να ανήκει σε μία πολύ πρώιμη περίοδο των BD. Το σκίτσο είναι ακόμα απλοϊκό στην γνήσια έκδοση, ενώ επανασχεδιάστηκε πολλά χρόνια μετά και ήρθε στα ίδια επίπεδα με τα επόμενα. Αξίζει βέβαια να αναφερθεί ότι ο τρόπος με τον οποίον παρουσιάζονται οι άλλες "φυλές" έχει αλλάξει σαφώς προς το θετικότερο στην πάροδο του χρόνου και κινέζοι και μαύροι πλέον στην τρέχουσα έκδοση έχουν μία πιο λογική αντιμετώπιση και εικόνα, σε σύγκριση με τη ρατσιστική ή υποτιμητική που είχαν αρχικά.

 

NOTES

3.       Tintin en Amerique

σελ 1

-          O Al Capone κάνει σύνδεση με την προηγούμενη περιπέτεια στο Κονγκό. Περιμένουν και φοβούνται τον Τ

1c.jpg

-          Ο Μιλού στο α/μ λέει ότι αυτός έρχεται, στο έγχρωμο «εμείς ερχόμαστε».

σελ 2

-          Ο Τ βρίσκει ή έχει πριόνι για να δραπετεύσει! Σκηνή εφάμιλλη με το σκάφανδρο στο κελί.

4c.jpg

 σελ 4

-          Απίστευτο caption στο α/μ "Ο μασκοφόρος με το μπούμερανγκ"

5a.jpg5c.jpg

σελ 5

-          Στην αντίστοιχη σελ 11 του α/μ υπάρχει ολοσέλιδο έγχρωμο

6a.jpg

σελ 6

-          Ο Μ σώζει τον Τ

σελ 7

-          Η αμερικάνικη αστυνομία δεν πιστεύει πως ο Τ έπιασε τον ΑΚ

8c.jpg

σελ 9

-          Ο Μ μιλάει στον Τ και αυτός απαντάει

σελ 10

-          O T κάνει και ακροβατικά για να πιάσει τον γκάνγκστερ

σελ 11

-          Ο Τ φωνάζει την αστυνομία, αλλά τον πηγαίνουν σε συνδικάτο γκάνγκστερ

σελ 12

-          Αρνείται να δουλέψει για το αντίπαλο συνδικάτο

σελ 13

-          Πάλι γλιτώνει από τύχη

σελ 14

-          Ο εκτελεστής έχει 4 φόνους να κάνει σε μία μέρα

σελ 15

-          Bob ο ανταγωνιστής του AC που τώρα κυνηγάει τον Τ

-          Ο Τ πάει στην Αμερική για να οργανώσει σύλληψη ποτοαπαγόρευσης

σελ 16

-          Bugatti 35

-          Bobby Smiles, ο γκάνγκστερ

-       Ο Τ αλλάζει ρούχα. Φοράει μέχρι τώρα γκολφ παντελόνι, κίτρινο πουκάμισο και καφέ γιλέκο και στη Ρεντσκινσίτι βάζει καουμπόικα

14a.jpg14c.jpg

-          Οι σκύλοι των ινδιάνων έχουν φτερά στις ουρές

15a.jpg

-          Στο α/μ ο Ινδιάνος είναι ζητιάνος

13c.jpg13a.jpg

 

σελ 18

-          Για πρώτη φορά στη σειρά ο Τ την πατάει. Τρώει κλωτσιά από το άλογο και περδικλώνεται με το λάσο

16c.jpg

 

σελ 19

-          Ινδιάνοι εύπιστοι και αφελέστατοι.

σελ 21

-          Ο Μ εγκαταλείπει τον Τ και έχει τύψεις

-          Ο Τ είναι καλοπροαίρετος με τους ινδιάνους

σελ 29

-          Κλασσική σελίδα. Ο Τ βρίσκει πετρέλαιο

-          Σε 2’ έρχεται επενδυτής να αγοράσει την πηγή. Αμέσως πλακώνουν άλλοι πολλοί

-          Στον Τ προτείνουν 100.000, στους ινδιάνους 25$

-          Σε μία ώρα ο στρατός διώχνει τους Ινδιάνους

-          Σε 2 ώρες οι κατασκευαστικές

-          Σε 3 ώρες τράπεζα. Στο α/μ ο πορτιέρης είναι μαύρος

17a.jpg17c.jpg

-          Την άλλη το πρωί μεγαλούπολη που γελάνε με τα καουμπόικα ρούχα

18.jpg

 

σελ 33

-          Ο Τ και πάλι γλιτώνει έκρηξη στα μούτρα του

σελ 35

-          Η δικαιοσύνη του Ουέστ. Λυντσάρισμα.

19.jpg

 

σελ 36

-       Τα εγκλήματα στην Αμερική είναι απλά στατιστική σύμφωνα με τον Ερζέ. Δεκάδες απαγωγές βρεφών, λυντσαρίσματα, θάνατοι αστυνομικών, κλεισίματα τραπεζών καθημερινά

-          Ο σερίφης μέθυσος παρά την ποτοαπαγόρευση

σελ 41

-          Και πάλι η κωλοφαρδία του Τ δουλεύει υπερωρίες

σελ 44

-          Ξανά ειρωνεία για τον αμερικανικό καπιταλισμό

-          Απαγωγή σκύλου για λύτρα

σελ 44 – 45

-          Σάτιρα των αμερικάνων ντετέκτιβ και των ντετέκτιβ γενικότερα

24 (21).jpg

 

σελ 46

-          Ένωση γκάνγκστερ, παράνομο αποστακτήριο, με την έκγριση του προέδρου των ΗΠΑ!!!

21.jpg

 

σελ 48

-          Μεγάλη γκάφα του Τ. Ο Ερζέ έχει εγκαταλείψει πλέον την εικόνα του ατσαλάκωτου και παντοδύναμου Τ

σελ 49

-          Διασημότητα στο Σικάγο και την αστυνομία ο Τ

σελ 50

-          Εταιρία απαγωγών!

σελ 53

-          Slift. Βιομήχανος κονσερβοποιίας

-          Το αμερικάνικο φαγητό φτιάχνεται από σκουπίδια

-          Το κλισέ με τη γραμμή παραγωγής που βάζεις βόδι και βγαίνει λουκάνικα

25.jpg

 

σελ 54

-          Δεν είναι ο Σλιφτ είναι κάποιος Τομ

-          Το εργοστάσιο αγοράζει σκυλιά, γατιά και ποντίκια για να βάλει στις κονσέρβες

σελ 55

-          Tom Hawake (Awake στο α/μ)

-          Ο Τ πλέον αποφεύγει τις μάχες και κερδίζει από τύχη. Δεν ξυλοφορτώνει όποιον βρει μπροστά του

σελ 56

-          Έξω από το εργοστάσιο πάρα πολλές αφίσες για εξαφάνιση γατιών, σκύλων. Μία αφίσα αναφέρει ένα Μίρζα, το όνομα του σκυλιού που είχε βουτήξει ο ντετέκτιβ.

26.jpg

 

σελ 57

-        Στο α/μ αναφέρεται δύο θέσεις αριστερά του Τ ηθοποιός Mary Pikefort (Mary Pickford η διάσημη σταρ του βωβού). Στο έγχρωμο αν και το σκίτσο παρέμεινε η αναφορά παραλείφθηκε

-          Δίπλα της το πρώτο σκίτσο αυτού που έγινε γνωστός ως Ρασταπόπουλος

27.jpgImage result for mary pickford27c.jpg

 

σελ 59

-          Οι μπράβοι στο α/μ είναι Κινέζοι και η αποθήκη με όπιο

28a.jpg28c.jpg

-          Οι αναφορές ότι τον Μ θα τον μαγείρευαν οι Κινέζοι για να τον φάνε έφυγαν από το έγχρωμο

29.jpg

 

σελ 61

-          Ο Τ επιστρέφει στις συνήθειές του και δέρνει όλο τον κόσμο

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

  • 9 months later...

  • Member ID:  31428
  • Group:  Moderator
  • Topic Count:  54
  • Content Count:  3099
  • Reputation:   23528
  • Achievement Points:  2541
  • Days Won:  10
  • With Us For:  2933 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  53

On 30/9/2016 στο 1:01 ΜΜ, Kurdy Malloy είπε:

Tintin au pays des Soviets (Ο Τεντέν στη χώρα των Σοβιέτ) είναι η πρώτη περιπέτεια του Τεντέν και του Μιλού σε σενάριο και σχέδιο του Hergé (Georges Remi). Δε γράφτηκε σα σύνολο, αλλά δημοσιευόταν σε συνέχειες στο περιοδικό Le Petit Vingtieme, παιδικό ένθετο της βελγικής εφημερίδας Le Vingtième Siècle και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να υπάρχουν ανακολουθίες στο σκίτσο. H δημοσίευση ξεκίνησε τον 1/1929

Και για την ακρίβεια ξεκίνησε στις 10/1/1929. Αυτό μας κάνει να έχουμε τα 90α γενέθλια του Τεντέν χθες!

 

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Απάντηση σε αυτό το θέμα ...

×   Έχετε επικολλήσει περιεχόμενο με μορφοποίηση.   Κατάργηση μορφοποίησης

  Επιτρέπονται μόνο 75 emoticons maximum.

×   Ο σύνδεσμός σας έχει ενσωματωθεί αυτόματα.   Εμφάνιση ως σύνδεσμος

×   Το προηγούμενο περιεχόμενό σας έχει αποκατασταθεί.   Διαγραφή εκδότη

×   Δεν μπορείτε να επικολλήσετε εικόνες απευθείας. Ανεβάστε ή εισάγετε εικόνες από URL

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Χρησιμοποιώντας αυτή τη σελίδα, αποδέχεστε τις Όρους χρήσης μας.