Jump to content

ΠΩΣ Ο ΟΒΕΛΙΞ ΕΠΕΣΕ ΣΤΗ ΧΥΤΡΑ ΤΟΥ ΔΡΟΥΙΔΗ ΟΤΑΝ ΗΤΑΝ ΜΙΚΡΟΣ


Recommended Posts

Τίτλος:
ΠΩΣ Ο ΟΒΕΛΙΞ ΕΠΕΣΕ ΣΤΗ ΧΥΤΡΑ ΤΟΥ ΔΡΟΥΙΔΗ ΟΤΑΝ ΗΤΑΝ ΜΙΚΡΟΣ
Σενάριο/Kείμενα:
Rene Goscinny
Σχέδιο:
Albert Uderzo
Σχέδιο εξωφύλλου:
Albert Uderzo
Hμερ. έκδοσης:
1991
Εξώφυλλα:
1 + 1 Οπισθόφυλλα ΕΔΩ ΛΙΣΤΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ
Τεύχη:
1
Είδος εντύπου:
Βιβλίο
Βιβλιοδεσία:
Ράχη με μαλακό εξώφυλλο
Περιεχόμενο:
Χιουμοριστικό
Μέγεθος:
21.0 x 27.5
Σελίδες:
36
Χρώμα:
Έγχρωμο (ΕΓΧ)
Μετάφραση:
Ιρένε Μαραντέι
Χρωματισμός:
Thierry Mebarki
Πρωτότυπος τίτλος:
Comment Obelix est tombe dans la marmite du druide quand il etait petit (Albert Rene / Goscinny-Uderzo, 1989)
Προέλευση:
Γαλλική
Ομαδοποίηση:

 

Ένα θέμα πάντα απασχολούσε το αναγνωστικό κοινό γύρω από τις υπερδυνάμεις του Οβελίξ, οι οποίες ήταν μόνιμες επειδή έπεσε μικρός στην χύτρα του Πανοραμίξ και για αυτό τον λόγο απαγορεύεται να πιει το μαγικό φίλτρο. Πότε έγινε αυτό και πως, αφού πουθενά στις ιστορίες που διαβάζαμε πάντα εκτός της προφορικής αναφοράς, δεν υπήρχε ανάλογη ιστορία σχετική. Έτσι όπως διαβάζουμε σε σχετική επιστολή του ίδιου του Ουντέρζο που υπάρχει μέσα στο αλμπουμάκι, ήταν μάλλον το 1965 όταν ο Γκοσινύ αποφάσισε να γράψει μία μικρή ιστορία σχετικά, την οποία όταν την διάβασε ο Ουντέρζο, σκέφτηκε να την εμπλουτίσει με τρία σχεδιάκια σε στυλ παραμυθένιο. Χρόνια πολλά μετά το 1989 συγκεκριμένα, κάπου ξύπνησε η ανάμνηση της ιστορίας αυτής από τον Ουντέρζο και αποφάσισε να την κάνει γνωστή στους νέους αναγνώστες - φίλους των γαλάτων ηρώων, προσθέτοντας όμως περισσότερα σχέδια για να είναι κατάλληλο να εκδοθεί σαν αυτόνομο βιβλίο. Κάπου στις αρχές της δεκαετίας του 90 εικάζω ότι το τύπωσε για πρώτη φορά και η Μαμουθκόμιξ στην Ελλάδα, στο κλασσικό μέγεθος, στο γνωστό χαρτί, με λιγότερες από ότι συνήθως σελίδες, μία όμορφη παραμυθένια ιστορία για το πως ο Οβελίξ έπεσε στην χύτρα. Όμορφα σχέδια του χωριού και των χαρακτήρων, κάποιες φορές με χειρόγραφο στυλ μικρά κείμενα ενταγμένα σε αυτές, ενδιάμεσες σελίδες με περισσότερες πληροφορίες σε αφηγηματική μορφή και κάποιες φορές συνδυασμός των δύο προηγουμένων. Κλασσικά όπως και τα αντίστοιχα αλμπουμάκια από τις ταινίες απευθύνεται σε φανατικούς του Αστερίξ ή σε πολύ μικρά παιδάκια σαν αυτά που αντιπροσωπεύουν την πλειοψηφία των μελών του παρόντος φόρουμ.

 

Εσωτερική σελίδα με την επιστολή του Uderzo και τις πληροφορίες της έκδοσης:

post-5-1230551112_thumb.jpg

 

Ένα μικρό δείγμα του περιεχομένου του βιβλίου:

post-5-1230551119_thumb.jpg post-5-1230551125_thumb.jpg post-5-1230551130_thumb.jpg

 • Like 21
Link to post
Share on other sites

Συγχαρητήρια για την παρουσίαση. Έχω την εντύπωση πως κυκλοφόρησε γύρω στο 1995, χωρίς να είμαι απολύτως σίγουρος.

 • Like 6
Link to post
Share on other sites

:hi:

Στα χέρια μου έχω αυτό που αγόρασα το 1991. :lol:

Είναι από την mamouth και, ναι, το πρωτότυπο ΄(γαλική έκδοση) κυκλοφώρησε το 1989. :best:

Σ' αυτήν την περίπτωση η mamouth δεν άργησε. Βλέπετε ο Αστερίξ πουλάει... :mafia:

Νομίζω ότι όλοι οι αναγνώστες του Asterix (και όχι μόνο οι φανατικοί) πρέπει να το διαβάσουν. Εξηγεί ένα τόσο σημαντικό γεγονός που εμείς απλά αγνωούσαμε με ποιό τρόπο έγινε. Ας έχει την όψη παραμυθακιού... Είναι αυτό που γράφει στην τελευταία σελίδα:Τελος ....και αρχή:best:

Δυστυχώς το εγχείρημα αυτό ακολούθησαν και άλλα παραμυθάκια που αυτά, όντως, είναι για τους πολύ φανατικούς. :crying:

Αλλά, ξαναλέω, ο γαλάτης πουλάει.... :mafia:

 

Κατά τ' άλλα συγχαρητήρια για την παρουσίαση :clap2:

Edited by eliaselias0
 • Like 6
Link to post
Share on other sites

Όντως τό 1991 βγήκε.

 • Like 4
Link to post
Share on other sites
 • 10 months later...

Είναι εξαιρετικό κι ας μοιάζει με παραμύθι. Έτυχε να το διαβάσω πριν κάποια χρόνια και πραγματικά μου άρεσε πάρα πολύ. Όλοι οι fan του Αστερίξ πρέπει να το διαβάσουν γιατί είναι η αρχή της αρχής!

 • Like 3
Link to post
Share on other sites
 • 5 years later...

Αυτό που δεν φαίνεται στην παρουσίαση είναι ότι στην πρώτη έκδοση το περιοδικό ήταν ένα ολόκληρο εκατοστό πιο ψηλό από όλα τα άλλα Αστερίξ. Δηλαδή όταν το βάζω ανάμεσα στα άλλα Αστερίξ στη βιβλιοθήκη μου, εξέχει ένα δάκτυλο σαν να είναι από άλλο... πλανήτη. Στην 3η έκδοση, που επίσης έχω, το έχουν κόψει σε ίδιο μέγεθος με τα υπόλοιπα. Στο εξώφυλλο το crop του τεύχους έχει γίνει από κάτω, ενώ στο εσωτερικό από πάνω. Έτσι έχει κοπεί ένα εκατοστό από όλες τις ζωγραφιές στο εσωτερικό του και είναι κρίμα.

 

ΠΩΣ Ο ΟΒΕΛΙΞ ΕΠΕΣΕ ΣΤΗ ΧΥΤΡΑ ΤΟΥ ΔΡΟΥΙΔΗ ΟΤΑΝ ΗΤΑΝ ΜΙΚΡΟΣ

 

Α΄ ΕΚΔΟΣΗ 1991 – ΔΡΧ 445, μετέπειτα ΔΡΧ 650, μετέπειτα ΔΡΧ 800

Β΄ ΕΚΔΟΣΗ   ??  –   ??

Γ΄ ΕΚΔΟΣΗ 2007 – € 3,90

 

ΕΞΩΦΥΛΛΑ:

 

post-11736-0-12751400-1426022285_thumb.jpg post-11736-0-66973200-1426022286_thumb.jpg

    Α΄ ΕΚΔΟΣΗ           Γ΄ ΕΚΔΟΣΗ

 

ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΑ:

 

post-11736-0-90898700-1426022373_thumb.jpg post-11736-0-10549000-1426022375_thumb.jpg

    Α΄ ΕΚΔΟΣΗ           Γ΄ ΕΚΔΟΣΗ

 

Ναι εντάξει, άσπρο μέσα σε άσπρο background δεν βοηθάει για να καταλάβετε τη διαφορά, αλλά αν κάνετε κλικ στις εικόνες να μεγαλώσουν, θα την καταλάβετε!  :)

 

Αν κάποιος έχει τη 2η έκδοση παρακαλώ να μας διαφωτίσει με χρονολογία και τιμή. Οι διαστάσεις της Β΄ έκδοσης είναι σαν της 1ης ή σαν της 3ης έκδοσης;

Edited by constantinople
 • Like 17
Link to post
Share on other sites

Η έκδοση που έχω έχει διαστάσεις ίδιες με αυτές της πρώτης έκδοσης. Δεν αναφέρει ημερομηνία κυκλοφορίας, αλλά η τιμή είναι 650 δραχμές.

 • Like 9
Link to post
Share on other sites

Στο κάτω μέρος μιας από τις πρώτες σελίδες του τεύχους γράφει τα στοιχεία της έκδοσης (διεύθυνση του εκδότη κλπ) Εκεί πρέπει να γράφει: Β΄ έκδοση και το έτος. Ρίξε μια ματιά! :)

 • Like 5
Link to post
Share on other sites

Το εχω ήδη κοιτάξει και αναφέρει το copyright της μετάφρασης που ειναι το 1991 (αυτό της Α έκδοσης δηλαδή). Η διαφορά στην τιμή όμως κάνει βέβαιο ότι έχει κυκλοφορήσει αργότερα. :)

 • Like 8
Link to post
Share on other sites

Φτου! Άρα πρέπει βα γίνει ντετεκτιβική δουλειά για να υπολογίσουμε το έτος. Στο κάτω μέρος του οπισθόφυλλου γράφει τα ίδια με την 1η έκδοση ή έχει αλλαγές; Κι αν έχει αλλαγές μπορείς να ανεβάσεις π.χ. φωτογραφία με το κινητό σου;

 • Like 6
Link to post
Share on other sites

Αναρωτιέμαι αν υπάρχει περίπτωση να μην είναι 2η έκδοση, αλλά να άλλαξαν το εξώφυλλο στο υπάρχων στοκ τους, αυξάνοντας την τιμή.  :Suspicious:

 

(Το έχω δει να γίνεται στο ΑΣΤΕΡΙΚΙΟΣ ΕΝ ΟΛΥΜΠΙΑ).

Edited by constantinople
 • Like 6
Link to post
Share on other sites

Το έχω διαβάσει. Κι ας μην είναι κόμιξ-κόμιξ είναι πολύ καλό με μπόλικο χιουμοράκι!

 • Like 5
Link to post
Share on other sites

Ναι, οκ... Τώρα αρχίζουν τα περίεργα. Το εξωφυλλο που έχω στην παρουσίαση δεν το έχω πια στα χέρια μου, μάλλον στην πορεία αντικαταστάθηκε για κάποιον λόγο με νεότερο που μέσα γράφει για έκδοση το 1991 και έχει τιμή 800 δραχμές. Ίδιο ύψος με τα υπόλοιπα στην βιβλιοθήκη μου, στο κόψιμο που λες δεν βλέπω κάτι ενοχλητικό ή περίεργο. Το οπισθόφυλλο διαφέρει γιατί αντί για παύλες έχει τετράγωνα εμένα.

 • Like 8
Link to post
Share on other sites

:confuse: Γίνεται να ανεβάσεις σκαν; Αν μαζέψουμε όλα τα variations ίσως να βγάλουμε άκρη...

 • Like 6
Link to post
Share on other sites

Ναι θα προσπαθήσω μέσα στο ΣΚ να αφιερώσω λίγο χρόνο να ασχοληθώ με αυτό και να δω και όλα τα υπόλοιπα Αστερίξ που έχω μπας και έχω κάτι άλλο να προσθέσω σε όλα αυτά τα όμορφα που έχεις συγκεντρώσει εσύ αυτή την περίοδο.

 • Like 5
Link to post
Share on other sites

Σκάναρα τα εξώφυλλο / οπισθόφυλλο όπως υποσχέθηκα, λίγο οριακά από άποψη χρονικού παραθύρου αλλά κάλιο αργά παρά ποτέ.

 

Τι; Θέλετε να τα ανεβάσω κιόλας; :P

 

 

 

:P

 

 

 

:PPP:

 

 

 

:poke:

 

 

 

:poke2:

 

 

 

post-5-0-37808300-1426448454_thumb.jpg post-5-0-49793900-1426448464_thumb.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 • Like 11
Link to post
Share on other sites
Έλα,

 


πόνεσε

 


το

 


χέρι

 


μου

 


να


ανοίγωspoiler,:)

Αλλά κατά τα άλλα, ευχαριστούμε για το οπισθόφυλλο και να δούμε τώρα πως θα μπορέσουμε να παντρέψουμε τις νέες πληροφορίες. Μάλλον η θεωρία ότι η Μαμούθ σε κάποια τεύχη άλλαζε το εξώφυλλο στο στοκ της για να αυξήσει την τιμή, είναι η επικρατέστερη. Ή ίσως είχαν βάλει εξώφυλλο σε τμήμα του στοκ όταν το πρωτοέβγαλαν, και μετά σταδιακά έβαζαν και στο υπόλοιπο, αυξάνοντας την τιμή κάθε φορά... • Like 11
Link to post
Share on other sites

[...]

 
Αλλά κατά τα άλλα, ευχαριστούμε για το οπισθόφυλλο και να δούμε τώρα πως θα μπορέσουμε να παντρέψουμε τις νέες πληροφορίες. Μάλλον η θεωρία ότι η Μαμούθ σε κάποια τεύχη άλλαζε το εξώφυλλο στο στοκ της για να αυξήσει την τιμή, είναι η επικρατέστερη. Ή ίσως είχαν βάλει εξώφυλλο σε τμήμα του στοκ όταν το πρωτοέβγαλαν, και μετά σταδιακά έβαζαν και στο υπόλοιπο, αυξάνοντας την τιμή κάθε φορά...

 

Άρχισα να πιστεύω ότι η Μαμούθ πρέπει να βάζει εξώφυλλα μόνο σε τμήμα του στοκ όταν πρωτοτυπώνει ένα τεύχος, και μετά από καιρό, και πάντα ανάλογα με τα τεκταινόμενα της Αγοράς, να βάζει νέα/διαφοροποιημένα εξώφυλλα στο ήδη τυπωμένο στοκ.

 

Για παράδειγμα, σήμερα αγόρασα από βιβλιοπωλείο το τεύχος του Ιζνογκουντ #6 (καινούριο, όχι μεταχειρισμένο). Στην 1η σελίδα αναφέρεται το έτος 1991, και στη 2η σελίδα γράφει "ΜΑΡΤΙΟΣ 1991". Επίσης, το χαρτί των σελίδων άρχισε να κιτρινίζει ελαφρώς από την πολυκαιρία. Αλλά το οπισθόφυλλο έχει τιμή 4.30 ευρώ και η λίστα των τευχών της σειράς περιλαμβάνει όλους τους τίτλους που εκδόθηκαν μέχρι στιγμής (27 τίτλοι - ο τελευταίος κυκλοφόρησε το 2005).

 

Επομένως, θεωρώ, εύλογα και βάσιμα, ότι η Μαμούθ προσθέτει εξώφυλλα στα ήδη τυπωμένα τεύχη, σταδιακά, και σε μερικές περιπτώσεις αυτό φαίνεται ότι συμβαίνει και μετά το πέρας ολόκληρης δεκαετίας! Στην περίπτωση που αναφέρω πιο πάνω, είχαν περάσει τουλάχιστον 14 χρόνια ή και περισσότερα (14 χρόνια μεσολάβησαν μεταξύ της κυκλοφορίας του αρχικού τεύχους #6 το 1991 και του τεύχους #27 το έτος 2005).

 • Like 10
Link to post
Share on other sites

Εεεεεε! Κατέστρεψες το spoiler μου!  :grr:

 

------------------------------

 

Είναι καταπληκτικό το πως φτάσαμε σ'αυτή τη διαπίστωση! Τελικά αυτό που νομίζαμε ότι έγινε για πρώτη φορά με τους Τεντέν του Πατάκη, φαίνεται πως είναι πάγια τακτική της Μαμούθ, απλά δεν το είχαμε πάρει μυρωδιά!!  :wow:

 • Like 7
Link to post
Share on other sites

(1)

Και μιας και ανέφερες και τους Τεν Τεν του Πατάκη, φαίνεται ότι η τακτική με τα αναθεωρημένα εξώφυλλα πιθανόν να ακολουθείται από διάφορες (όλες?) Εκδοτικές κόμικς στην Ελλάδα. Αλλιώς, πως η Μαμούθ βρήκε τα άνευ εξωφύλλου τεύχη του Πατάκη?

 

(2)

Όσον αφορά τη σειρά του Ίζνογκουντ, εδώ και δυο βδομάδες (βασικά μετά την Καταχώρηση #54 του Κων/πολη στην αντίστοιχη Παρουσίαση) προσπαθώ να βρω το κάθε τεύχος της σειράς αυτής στην πρώτη της έκδοση από τη Μαμούθ, και στην πορεία παρατήρησα διάφορα άλλα περίεργα. Αλλά, θα τα σχολιάσω στη δική τους Παρουσίαση, εάν και εφόσον το επιτρέψουν οι της πραγματικής ζωής υποχρεώσεις.

 • Like 10
Link to post
Share on other sites

Λοιπόν το μυστήριο με τα εξώφυλλα λύθηκε...

 

έχουν μπει νέα εξώφυλλα σε όσα ήταν κατεστραμμένα/γραμμένα από επιστροφές των διανομών.

 

πηγή: Μυρτώ@comicstrip

 • Like 14
Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.