Jump to content

ΕΛΡΙΚ ΤΟΥ ΜΕΛΝΙΜΠΟΝΕ


 Share

Recommended Posts

Τίτλος:
ΕΛΡΙΚ ΤΟΥ ΜΕΛΝΙΜΠΟΝΕ
Σενάριο/Kείμενα:
Michael Moorcock
Σχέδιο εξωφύλλου:
Chris Achilleos, Robert Gould
Εκδοτική:
Hμερ. έκδοσης:
1997
Εξώφυλλα:
6 + 6 Οπισθόφυλλα ΕΔΩ ΛΙΣΤΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ
Τεύχη:
6
Κατηγορία:
Σειρά/Αυτοτελή
Είδος εντύπου:
Βιβλίο
Βιβλιοδεσία:
Ράχη με μαλακό εξώφυλλο
Περιεχόμενο:
Φαντασίας
Περιοδικότητα:
Ακανόνιστη
Μέγεθος:
14.0 x 20.5
Μετάφραση:
Θωμάς Μαστακούρης
Προέλευση:
Βρετανική

ELRICBOOKS_0001.jpgELRICBOOKS_0002.jpg

 

 

"It is the colour of a bleached skull, his flesh; and the long hair which flows below his shoulders is milk-white. From the tapering, beautiful head stare two slanting eyes, crimson and moody, and from the loose sleeves of his yellow gown emerge two slender hands, also the colour of bone"

 

Ο Έλρικ ο 8ος είναι λίγο πολύ γνωστός στους περισσότερους από μας. 428ος αυτοκράτορας του βασιλείου του Μελνιμπονέ, καχεκτικός και αδύναμος, κρατάει στα χέρια του την μοίρα όλου του κόσμου. Από τους γνωστότερους αντιήρωες της παγκόσμιας λογοτεχνίας, ο Έλρικ δολοφονεί και χειραγωγεί αλλά κρύβει πολλά μέσα του, χαρακτηριστικά που τον κάνουν από τις πιο σύνθετες, ολοκληρωμένες και ενδιαφέρουσες μορφές του fantasy. Το Elric του πασίγνωστου Michael Moorcock είναι προσωπικά η καλύτερη σειρά cloak and dagger/sword and sorcery που κυκλοφορεί εκεί έξω και ένας από τους πιο βαρείς τίτλους της ηρωικής/επικής φαντασίας. 

 

Από την πρώτη του εμφάνιση στο περιοδικό Science Fantasy No.47 με την νουβέλα "The Dreaming City" τον Ιούνιο του 1961, έχει αφήσει τεράστιο στίγμα στο είδος και έχει επηρεάσει πάμπολλες σειρές που ακολούθησαν, ενώ ως κλασικό Sword and Sorcery πρωταγωνιστεί στα role-playing παιχνίδια, παιχνίδια με κάρτες ενώ κομμάτια του έχουν "δανειστεί" και βιντεοπαιχνίδια. Έχει προσαρμοστεί σε κόμικς από τον μεγάλο Philippe Druillet με εκπληκτικά αποτελέσματα και διάφοροι ακόμα κομίστες κατά καιρούς ασχολήθηκαν μαζί του (έχουμε δει στα Ελληνικά την προσπάθεια του P. Craig Russell από τις εκδόσεις Helm). Τα βιβλία έφτασαν μεταφρασμένα στα χέρια μας από ποιον άλλο, τον Αίολο που είναι εγγύηση στον τομέα της Φαντασίας. 

 

Το υλικό που μας προσέφερε ο Μούρκοκ είναι πάρα πάρα πολύ. Κάπου σταμάτησα να ακολουθώ την σειρά του Αίολου και χάρισα τα περισσότερα βιβλία που είχα, κρατώντας μόνο τρία. Κάποια στιγμή θέλω να την ξαναρχίσω γιατί πάνε αρκετά χρόνια από την τελευταία ανάγνωση, είμαι σίγουρος όμως πως το φόρουμ θα αναπληρώσει τα κενά των εξώφυλλων. Εδώ μπορείτε να δείτε την βιβλιογραφία της κύριας και των επιμέρους σειρών, ενώ παραθέτω και αυτή του Αιόλου που υπάρχει στο εσώφυλλο των τόμων. Κάθε προσθήκη ευπρόσδεκτη, όπως πάντα. :) Η πρώτη έκδοση του "Έλρικ του Μελνιμπονέ" κυκλοφόρησε στην Ελλάδα το 1997 ενώ ο δεύτερος τόμος, το "Το κάστρο του μαργαριταριού" το 1998.

 

1.jpg2.jpg

 

Ευχαριστούμε για τα υπόλοιπα εξώφυλλα τους Kurdy Malloy & GreekComicFan.

 

 • Like 10
 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Εξαιρετική παρουσίαση για μια αγαπημένη σειρά βιβλίων στην Ελλάδα. :respect:

Και συμφωνώ απολύτως στο ότι είναι ένα από τα καλύτερα δείγματα του sword and sorcery. Αποφεύγω να γράψω το "καλύτερο", επειδή δεν είμαι λάτρης του είδους και η εμπειρία μου με αυτό είναι σχετικά περιορισμένη :)

 

Δύο μικρές παρατηρήσεις/προσθήκες μόνο:

 

α) Δεν έχει ασχοληθεί μόνο ο P. Craig Russell με τον Έλρικ, στα ελληνικά έχουν κυκλοφορήσει επίσης τα ELRIC - Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΝΟΣ ΜΑΓΟΥ, από τον επίσης σπουδαίο Walter Simonson, καθώς και πιο πρόσφατα το ΧΑΜΕΝΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ από τις εκδόσεις Propaganda

 

β) Αν και στο αυτί του τόμου εμφανίζονται 9 τόμοι, από όσο γνωρίζω, στα Ελληνικά έχουν κυκλοφορήσει 6, συγκεκριμένα:

 

- Έλρικ του Μελινμπονέ

- Το Κάστρο του Μαργαριταριού 

- Ταξιδιώτης στις Θάλασσες της Μοίρας

- Η Κατάρα του Μαύρου Σπαθιού

- Η Καταιγίδα

- Η Εκδίκηση του Ρόδου

 

Τα 5 πρώτα έχουν ουσιαστικά την ίδια εικόνα στο εξώφυλλο (αυτή που μπορούμε να δούμε στα δύο σκαναρίσματα) και διαφέρουν στον τίτλο και στα χρώματα. Φέρουν δε, αρίθμηση στη ράχη (1-5). Το έκτο έχει εντελώς διαφορετικό εξώφυλλο και δεν θυμάμαι, εάν έχει στη ράχη αρίθμηση.

 

Αυτά, για την εγκυκλοπαιδική πλευρά του θέματος. Εάν δεν με προλάβει κάποιος άλλος, θα ανεβάσω τα εξώφυλλα και τα οπισθόφυλλα, όταν ανασύρω τους τόμους από τη μαύρη τρύπα, στην οποία βρίσκονται αυτή τη στιγμή :D

 

Στην ουσιαστική πλευρά του θέματος, και πάλι μπράβο για την παρουσίαση :beer:

 • Like 9
 • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

Ωραίος Γιώργο, πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες. Είναι όντως αγαπημένη σειρά. :) 

 

Περιμένω τα εξώφυλλα να την ολοκληρώσουμε την παρουσίαση :thanks: 

 • Like 6
Link to comment
Share on other sites

Τα 3, 5-6 θα τα βάλω εγώ σύντομα, μιας και είχα βγάλει την σειρά για να τη κάνω παρουσίαση. Το 4ο δυστυχώς δεν το έχω.

 • Like 6
Link to comment
Share on other sites

Πάρτον τον 4. Αν μου πεις και ποιο εννοείς 6 (γιατί 6 με αρίθμηση δεν υπάρχει) θα σου στείλω και το άλλο. Γιατί βγήκαν άλλα 2 βιβλία με τον Έλρικ, Η κόρη της ονειροκλέφτρας και Η εκδίκηση του ρόδου, τα οποία φυσικά και έχω :)

 

Το εξώφυλλο προστέθηκε στο πινακάκι της παρουσίασης.

 

 

 • Like 5
 • Thanks 3
Link to comment
Share on other sites

Ανέβασε και το οπισθόφυλλακι αφού :D 

 • Like 5
Link to comment
Share on other sites

Όπως τα λέει ο Σταύρος είναι. Η εκδίκηση του Ρόδου και η κόρη της ονειροκλέφτρας είναι χωρίς αρίθμηση, εκτός σειράς. :) 

 

:Paingiver:

 • Like 5
 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

5 ώρες πριν, Θρηνωδός είπε:

Ανέβασε και το οπισθόφυλλακι αφού :D 

Μη μου πεις ότι είσαι κι εσύ δραμινός; :damn:

 

Προστέθηκε στο πινακάκι της παρουσίασης.

 

 • Like 5
 • Funny 3
Link to comment
Share on other sites

χαρά και τσαχπινιά, χαρά και τσαχπινιά :lol: 

 • Like 4
 • Funny 3
Link to comment
Share on other sites

Ανέβηκαν και τα υπόλοιπα, μαζί με την εκδίκηση του Ρόδου. Ναι μεν δεν έχει αρίθμηση, αλλά ο εκδότης το καταχωρεί στην ίδια λίστα, ένδειξη που συνήθως το έχουμε δεχτεί για άλλες παρουσιάσεις της ενότητας, οπότε δεν βρίσκω τον λόγο να μην το δεχτούμε και τώρα. :) Αντίθετα βλέπουμε να βάζει την κόρη της Ονειροκλέφτρας σε ξεχωριστό πλαίσιο. Αυτά το 2007 που βγήκε η εκδίκηση του Ρόδου. :)

 

Elric Books 06 Aytaki.jpg

Η έκδοση του Αίολου και τη δουλειά του Μαστακούρη, θα έλεγα πως είναι η καλύτερη δυνατή, δεδομένου των αντίξοων συνθηκών. Ποιες είναι αυτές; Μα ο ίδιος ο Μούρκοκ φυσικά, που έχει την τάση να επεξεργάζεται τα έργα του όταν επανεκδίδονται, κάτι που συχνά έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχουν σημαντικές αλλαγές από έκδοση σε έκδοση. Αν δεν απατώμαι, από τότε που καταπιάστηκε με τον Μούρκοκ ο Αίολος, έχει προβεί τουλάχιστον ακόμα μια φορά σε αλλαγές των κειμένων του και ετοιμάζεται άλλη μια μεγάλη επεξεργασία για το σύνολο σχεδόν του έργο του, όπως διαβάζω. Έχει προσθέσει επίσης νέα κεφάλαια στην σάγκα. Προσθέστε και το ότι ο Αίολος προσπάθησε να τα βγάλει με βάση την εσωτερική χρονολόγηση των ιστοριών και όχι με την σειρά που εκδόθηκαν για πρώτη φορά, και καταλαβαίνετε για τι μιλάμε. :)

 

Όσο αφορά τον Έλρικ ως χαρακτήρα: Ο Μούρκοκ τον έγραψε σκόπιμα τόσο διαφορετικό από τα δεδομένα, ως αντίδραση σε αυτά που θεωρούσε κλισέ στα έργα του Ρόμπερτ Χάουαρντ και στους κλώνους του άρχοντα. Και με αυτό το τρόπο, εξέλιξε το είδος του φάντασι και την γενική ηρωική φαντασία, παρουσιάζοντας νέα στοιχεία, καθώς και την θεματική του Άντι-ήρωα, που δυστυχώς, στις μέρες μας έχει γίνει και αυτό κλισέ με την σειρά του. :)

 

Τέλος, η εικόνα που χρησιμοποιείται - με παραλλαγές στο φόντο - στα 5 πρώτα βιβλία, είναι του Chris Achilleos που μας ήρθε και πρόπερσι στο AthensCon, κάτι που μου έδωσε την ευκαιρία να τσιμπήσω υπογραφή σε βιβλίο, έτσι για αλλαγή. :)

 

Elrik01.jpg

 

Υ.Γ. Νοιώθω πως λείπει μια αναφορά στη επίδραση του χαρακτήρα στην μεταλλική σκηνή. Αλλά είναι ένα θέμα από μόνο του. :)

 • Like 5
 • Thanks 3
Link to comment
Share on other sites

Δεν έχω ιδέα για την επιρροή του ήρωα στην Μέταλ. :) Για δώσε πληροφορία, ακούγεται ενδιαφέρον :thanks: 

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

2 ώρες πριν, Θρηνωδός είπε:

Δεν έχω ιδέα για την επιρροή του ήρωα στην Μέταλ. :) Για δώσε πληροφορία, ακούγεται ενδιαφέρον :thanks: 

 

Μια αναφορά που είχα κάνει παλαιότερα εδώ. Αλλά ξεκινάει από την rock μουσική ακόμα με τους Hawkwind και τη συνεργασία/φιλία που είχαν με τον ίδιο τον Michael Moorcock! Είχαν γράψει το "The Chronicle Of The Black Sword" το '85, το οποίο κυκλοφόρησε και η live περιοδεία του (σε δίσκο αλλά και ως ταινία σε DVD):

 

 

Επηρεασμένοι βέβαια είναι και άλλοι, πάρα πολλοί στη rock και τη metal μουσική!

Edited by Mandrake
 • Like 5
 • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

Οι hawkwind που έπαιζε ο Λέμι είχαν τραγούδια για τον Έλρικ; Τι λες τώρα :wow::respect:

 

*ντάξει καιρό αφού τον έδιωξαν από την μπάντα αλλά και πάλι :lol: 

 • Like 6
Link to comment
Share on other sites

Ρίξε μιά ματιά εδώ Αλέξανδρε. :)

 

:Paingiver:

 • Like 3
 • Respect 1
 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Ρε τι μαθαίνω στο greekcomics. :respect: και γ@μώ τις πληροφορίες η συγκεκριμένη, πάω να κατεβάσω το άλμπουμ και να το ακούσω. :thanks: 

 • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Το "magnu" κομματάρα. Την είχα σκίσει στ' ακούσματα στην εποχή της. :) 

 

:Paingiver:

 • Like 3
 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Respect και ευχαριστιες στους πρεσβυτερους σοφοτερους και με περισσοτερες γνωσεις που μας μαθαινουν και μουσικη επηρεασμενη απο fantasy.

 • Like 4
 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Ξεκινάμε.

Deep Purple (και ας μην είχε ο Κόβερντέιλ στο νου του τα βιβλία όταν έγραφε τους στίχους)

 

 

Και μπόλικες χρήσεις από Blind Guardian, Cirith Ungol, Grand Magus, Dark Moor, Diamond Head, Domine κ.τ.λ ενώ έχουμε και τους Tygers of Pan Tang που έχουν  πάρει το όνομα τους από τα βιβλία. :)

 • Like 2
 • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

Οι Ιταλοί "Domine" είναι ίσως η μπάντα που αναβίωσε για τα καλά το είδος του επικού heavy metal, που ενώ υπάρχουν απ' το '86 δεν ήταν τόσο γνωστοί μέχρι το '97 όπου έβγαλαν το 1ο τους άλμπουμ "Champion Eternal" (εντάξει, όσοι ασχολούνταν με την underground σκηνή γνώριζαν για τα προηγούμενα demos τους). Μαζί με τους, επίσης Ιταλούς, "Rhapsody" (σε πιο συμφωνικό ήχο οι δεύτεροι) ξεκίνησαν το "ρεύμα" που (κακώς, κάκιστα, κατά τη γνώμη μου) ονομάστηκε "True Metal" (και εδώ) όπου διαχωρίζει κάποια συγκροτήματα του επικού/heavy/power ήχου από άλλα είδη της metal που τάχα μου είναι false (non metal επί της ουσίας). Σε αυτό βοήθησαν βέβαια και ήδη γνωστές μπάντες εκείνη την περίοδο της γενικότερης αναβίωσης της power metal σκηνής με θεματολογία fantasy (κατά κύριο λόγο), όπως οι "Blind Guardian", "Iced Earth", "Rage", "Riot", "Grave Digger" και πολλοί πολλοί άλλοι. Δυο λόγια για την ιστορία, μιας και η μπάντα που είχε ως αναφορά στους στίχους της τον Αιώνιο Πρόμαχο ήταν απ' τους πρωτεργάτες της αναβίωσης αυτής. Χωρίς να είμαι 100% βέβαιος (μέχρι το 2ο έχω αγοράσει και έχω ακούσει και το 3ο) νομίζω πως σε όλα τα άλμπουμς τους ασχολούνται με τον Αιώνιο Πρόμαχο! Αυτό τουλάχιστον προδίδουν τα εξώφυλλά τους! Πόσα χρόνια το λέω, να δω πότε θα αξιωθώ να αγοράσω επιτέλους αυτό το "Cultosaurus Erectus" των "Blue Oyster Cult"... Πρέπει επιτέλους να δω αν βρίσκεται και σε τι κατάσταση...

Edited by Mandrake
 • Like 2
 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.