Jump to content

ΝΑΥΑΓΟΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ [ Les Naufrages du Temps ]


Recommended Posts

Εκδόσεις στις οποίες δημοσιεύτηκε:

Les Naufragés du temps.jpg

 

"Βρισκόμαστε στο τέλος του εικοστού αιώνα. Μια μεγάλη θεομηνία απειλεί τη Γη. Η ανθρωπότητα κινδυνεύει...Μπορεί και να εξαφανιστεί τελείως! Για να σωθεί το ανθρώπινο γένος από τον αφανισμό, οι επιστήμονες της Γης διαλέγουν έναν άνδρα και μια γυναίκα, και τους κλείνουν μέσα σε κρυστάλλινους θαλάμους. Οι θάλαμοι αυτοί "κρέμονται" στο διάστημα, και τροφοδοτούνται με οξυγόνο από τα άλλα μηχανήματα που αποτελούν τα "κρεμαστά" αυτά εργαστήρια. Εκεί τα δύο σώματα μένουν χρόνια και...χρόνια...Βυθισμένοι σε λήθαργο, θα διατηρηθούνε αιώνια νέοι, περιφρονώντας το χρόνο και τα στοιχεία της φύσεως...Ώσπου να τους τυλίξει πάλι με τη ζεστασιά της η Μητέρα - Γη..."

 

Τα παραπάνω αποτελούν τον πρόλογο του κόμικ. Μετά από αυτό, αρχίζει η ιστορία του Chris και της Valerie...των δύο επίλεκτων ανθρώπων για τη σωτηρία του ανθρώπινου γένους. Βρισκόμαστε λοιπόν στο 2990, όπου οι αρχές της Γης αποφασίζουν να ξυπνήσουν από τον λήθαργο τον Chris, μιας και η απειλή του παρελθόντος έρχεται να στοιχειώσει για άλλη μια φορά τον πλανήτη! Τον ίδιο τον Chris, ωστόσο, στοιχειώνει η μορφή της Valerie, της οποίας τα ίχνη αγνοούνται...Θα κάνει το παν για να την ξαναβρεί, έχοντας στο πλευρό του τη Mara, μια όμορφη γυναίκα της σύγχρονης εποχής, η οποία είναι τυφλά ερωτευμένη μαζί του.

 

Paul Gillon.jpg Jean Claude Forest.jpg

 

Δημιουργοί του φουτουριστικού αυτού BD είναι ο Paul Gillon (The Survivor) και ο Jean-Claude Forest (Barbarella). Το εγχείρημα ξεκίνησε το 1964 σε συνέχειες, στο γαλλικό περιοδικό Chouchou, του οποίου η κυκλοφορία σταμάτησε μετά από μερικά τεύχη. Το σενάριο έγραφε ο Forest, με το ψευδόνυμο Jean-Claude Valherbe, ενώ το σχέδιο έφτιαχνε ο Gillon. Οι δυο τους κράτησαν τους χαρακτήρες και την ιστορία, επαναφέροντάς τα στην κυκλοφορία το 1974 (πάλι σε συνέχειες) στην καθημερινή εφημερίδα France-Soir. Οι τέσσερις πρώτες ιστορίες βγήκαν με την ίδια συνταγή, ενώ από την πέμπτη ιστορία και έπειτα, το 1977, ο Gillon συνεχίζει μόνος του το πρότζεκτ, στο περιοδικό Métal hurlant.

 

NDT01-05.jpg NDT01-17.jpg NDT01-37.jpg

 

Πρόκειται για ένα sci-fi κόμικ, που το χαρακτηρίζει η παρουσία πολύπλοκων χαρακτήρων, με πολυτάραχες ζωές. Κατατάσσεται στις πλέον κλασικές σειρές του είδους, ανάμεσα σε τίτλους όπως τα Le vagabond des limbes, Les Pionniers de l'Espérance και Valérian et Laureline.

 

naufragesdutemps01couv.jpg naufragesdutemps02couv.jpg naufragesdutemps03.jpg naufragesdutemps04.jpg naufragesdutemps05couv.jpg naufragesdutemps06couv.jpg naufragesdutemps07couv.jpg naufragesdutemps08.jpg naufragesdutemps09.jpg naufragesdutemps10.jpg

 

Η σειρά ολοκληρώθηκε σε 10 άλμπουμ. Οι 4 πρώτοι τόμοι βγήκαν αρχικά από την Hachette. Στη συνέχεια η Les Humanoïdes Associés κυκλοφόρησε τους τόμους 3-6 (πρώτη κυκλοφορία για τους 5 και 6). Τέλος, η Les Humanoïdes Associés έβγαλε και τους 10 τόμους, στη συλλογή "Eldorado" (πρώτη κυκλοφορία για τους 7-10). Στην παρακάτω λίστα φαίνονται αναλυτικά οι τίτλοι, οι πρώτες κυκλοφορίες και οι συντελεστές :

 

01. L'Étoile endormie (1974) - (σενάριο: Forest , σχέδιο: Gillon)

02. La Mort sinueuse (1975) - (σενάριο: Forest , σχέδιο: Gillon)

03. Labyrinthes (1976) - (σενάριο: Forest , σχέδιο: Gillon)

04. L'Univers cannibale (1976) - (σενάριο: Forest , σχέδιο: Gillon)

05. Tendre Chimère (1977) - (σενάριο/σχέδιο: Gillon)

06. Les Maîtres-Rêveurs (1978) - (σενάριο/σχέδιο: Gillon)

07. Le Sceau de Beselek (1979) - (σενάριο/σχέδιο: Gillon)

08. Ortho-Mentas (1981) - (σενάριο/σχέδιο: Gillon)

09. Terra (1984) - (σενάριο/σχέδιο: Gillon)

10. Le Cryptomère (1989) - (σενάριο/σχέδιο: Gillon)

 

NDT01-04.jpg T1_002.jpg

 

Το 2008, η Glénat προχώρησε σε επανέκδοση των 10 τόμων, με νέα πλήρως έγχρωμη εικονογράφηση. Πιο πάνω μπορείτε να συγκρίνετε μια δίχρωμη σελίδα του πρώτου τόμου από την αρχική έκδοση της Hachette, με την αντίστοιχη της επανέκδοσης από την Glénat.

 

NDT01-12.jpg 10.jpg

 

Στη χώρα μας είχαμε την τύχη να γνωρίσουμε το Les Naufrages du Temps μέσα από τις σελίδες του ΜΙΚΡΟΥ ΚΑΟΥ-ΜΠΟΫ, όπου δημοσιεύτηκε ο πρώτος τόμος της σειράς με τον μεταφρασμένο τίτλο Ναυαγοί Μέσα στο Χρόνο, τουλάχιστον δύο φορές : η πρώτη ήταν στα εσώφυλλα των τευχών 497-522, σε ροζ εικονογράφηση, ενώ η δεύτερη στα τεύχη 1181-1188, όπου οι σελίδες έμπαιναν κανονικά στο εσωτερικό του περιοδικού και ήταν ασπρόμαυρες. Η κακή ποιότητα της εκτύπωσης και του χαρτιού, σε ορισμένες περιπτώσεις δυστυχώς αλλοίωνε τις ωραίες λεπτομέρειες του αρχικού σχεδίου. Σε κάποια άλλα σημεία, για να χωρέσει το κείμενο της μετάφρασης αναγκαζόντουσαν να μεγαλώσουν τα μπαλονάκια, κρύβοντας μέρος της εικόνας (βλέπε παραπάνω δείγματα για σύγκριση). Η ίδια η μετάφραση, τέλος, υπάρχουν στιγμές που δείχνει κάπως άχρωμη και δεν αποδίδει ίσως στο απόλυτο το αρχικό κείμενο.

 

Παρά τις παραπάνω ατέλειες, βέβαια, θα έπρεπε μάλλον να αισθανόμαστε ιδιαίτερα τυχεροί, εν τέλει, που βγήκε έστω και ένα άλμπουμ της σειράς στα ελληνικά, μιας και αυτή δεν μεταφράστηκε - παρά την μεγάλη της επιτυχία - σε πολλές γλώσσες!  :cool:

 

Και οι δύο δημιουργοί της σειράς έχουν βραβευτεί για το σπουδαίο τους έργο στο Διεθνές Φεστιβάλ Κόμικς της Ανγκουλέμ, ο μεν Gillon το 1982, ο δε Forest ένα χρόνο μετά, το 1983. Στις σελίδες του Μικρού Κάου- Μπόυ, αναφέρει δίπλα από τον τίτλο ότι το Ναυαγοί Μέσα στο Χρόνο κατέκτησε το Α' Παγκόσμιο Βραβείο Κόμικς του 1975, πληροφορία που ωστόσο δεν κατάφερα να διασταυρώσω από άλλη πηγή..! :thinking:

 

Παρακάτω μια ωραία βιντεο-παρουσίαση του κόμικ :

 

https://www.youtube.com/watch?v=lTs4xQTAcyI

 

Και εδώ μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο τον πρώτο τόμο της σειράς, σκαναρισμένο από τα τεύχη 1181-1188 του Μικρού Κάου-Μπόυ :bookclub:

 

 

Πηγές

WIKIPEDIA

BEDETHEQUE

ΜΙΚΡΟΣ ΚΑΟΥ-ΜΠΟΫ

 • Like 24
 • Thanks 1
Link to post
Share on other sites

ok. Είδα τον τίτλο και ήμουν "έλα, ποιος ήρθε?". Από τις σειρές για τις οποίες έχω ακούσει-διαβάσει πολλά και διάφορα, αλλά δεν είχα ποτέ μου τσεκάρει. Ευκαιρία λοιπόν. Έστω και σε τέτοια εκτύπωση :)

 

:thanks::best::cool:

 

:cheers5:

 • Like 13
Link to post
Share on other sites

Πράγματι από τα γνωστά BD του είδους. Από τότε που κάνω το αφιέρωμα με τον Θρηνωδό, έχω εντυπωσιαστεί με την ποσότητα των κλασικών BD που έχουν κυκλοφορήσει στην Ελλάδα, αλλά ταυτόχρονα λυπάμαι που «χάθηκαν» μέσα σε τέτοιες εκδόσεις. Όπως και να 'χει, ένα μεγάλο  :efxaristo:  και μια παγωμένη :beer: για τον comicos που ψαχουλεύει στο μπαούλο του.

 • Like 11
Link to post
Share on other sites

Οι σειρές που δημοσιεύτηκαν κατά καιρούς στα περιοδικά Μικρός κάτι, είναι όλες διαλεγμένες και αξίζουν η κάθε μία την παρουσίασή της. :) Μπράβο στο Άγγελο γι αυτή την παρουσίαση.  :clap2:

 

:valtnino:

 • Like 12
Link to post
Share on other sites

Super παρουσίαση για ένα κομικ που αγνοούσα εντελώς ,παρ όλο που στο πολύ μακρινό παρελθόν διάβασα το Μικρό Καουμπου.

Αγγελε σ ευχαριστώ για όλες αυτές τις πληροφορίες !!! :best::clap2::cheers3:

 • Like 12
Link to post
Share on other sites

Απλά  :respect:  :respect:  :respect:  :respect:  :respect:

 

Αυτό.

 • Like 12
Link to post
Share on other sites

Φαίνεται καταπληκτικό... μας ανάβετε φωτιές τώρα :)

 • Like 10
Link to post
Share on other sites

Να παρατηρήσω μόνο (κάτι που μέχρι χθες αγνοούσα) ότι ο Μικρός Καου-Μπόυ που οι περισσότεροι κοιτάνε με σηκωμένο το φρύδι και ήταν κατά βάση ένα παλπ φτηνό περιοδικό, εξέδιδε μία σημαντικότατη σειρά BD σχεδόν παράλληλα με την έκδοσή της στη Γαλλία. Μία τόλμη που κανείς μα κανείς εκδότης σήμερα δεν έχει. Ποιος εκδίδει στην Ελλάδα σειρά που πρωτοβγήκε μετά το 2010;

 

Πραγματικά εντυπωσιασμένος, αισθάνομαι ήδη άσχημα για το σνομπάρισμα που διαχρονικά ρίχνω στα διάφορα Μικρός μπλαμπλα.

 • Like 10
Link to post
Share on other sites

Εδώ μάλλον ισχύει αυτό που λένε "Τα ακριβά αρώματα μπαίνουν σε μικρά μπουκαλάκια"! :)  Μπορεί όντως στην πλειοψηφία του αναγνωστικού κοινού, οι Μικροί Σεριφοκαου-μπόυδες να μην γέμιζαν το μάτι λόγω του μικρού μεγέθους, φτηνού χαρτιού κλπ., συμφωνώ όμως με αυτό που έγραψε πιο πάνω ο Παύλος, ότι φιλοξένησαν στις σελίδες τους πραγματικά διαμάντια κατά καιρούς!  :)  Όχι μόνο από την κατηγορία των BD...Ρίξτε για παράδειγμα μια ματιά - όσοι δεν το έχετε ήδη κάνει - στο Sunday που είναι φτιαγμένο από Ισπανούς! Και υπάρχουν και πολλά άλλα ωραία επίσης, μια μικρή γεύση μπορείτε να πάρετε από αυτό το ποστ.

 

:beer:

 

 

*EDIT*  Και κάτι που μόλις εντόπισα : δείτε εδώ τις τιμές πώλησης μερικών πρωτότυπων σελίδων του κόμικ..! :wow:  (Άνετα θα μπορούσε να ποσταριστεί αυτό και στο ΠΡΟΣΟΧΗ ΜΗΝ ΠΛΗΣΙΑΖΕΤΕ:P  ) 

 • Like 10
 • Thanks 1
Link to post
Share on other sites

Και να συμπληρώσω και το 5 for infinite και βέβαια την καλύτερη έκδοση (έστω και ημιτελή) του Runestaff από τον James Cawthorn. :)

 

:valtnino:

 • Like 10
Link to post
Share on other sites

Να παρατηρήσω μόνο (κάτι που μέχρι χθες αγνοούσα) ότι ο Μικρός Καου-Μπόυ που οι περισσότεροι κοιτάνε με σηκωμένο το φρύδι και ήταν κατά βάση ένα παλπ φτηνό περιοδικό, εξέδιδε μία σημαντικότατη σειρά BD σχεδόν παράλληλα με την έκδοσή της στη Γαλλία. Μία τόλμη που κανείς μα κανείς εκδότης σήμερα δεν έχει. Ποιος εκδίδει στην Ελλάδα σειρά που πρωτοβγήκε μετά το 2010;

 

Πραγματικά εντυπωσιασμένος, αισθάνομαι ήδη άσχημα για το σνομπάρισμα που διαχρονικά ρίχνω στα διάφορα Μικρός μπλαμπλα.

 

 

Όντως, αλλά όλες οι ενδείξεις δείχνουν πως το έκαναν στην ζούλα ενώ οι τωρινοί εκδότες πρέπει να πληρώσουν για δικαιώματα. :)

 • Like 10
Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.