Jump to content

comicos

Veterans
 • Content count

  1,457
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  21
 • Points

  186 [ Donate ]

comicos last won the day on November 14 2017

comicos had the most liked content!

Community Reputation

17,135 Excellent

7 Followers

About comicos

 • Rank
  Μόνιμος θαμώνας
 • Birthday 08/07/1977

Profile Information

 • Gender
  Male
 • Country
  Greece

Recent Profile Visitors

781 profile views
 1. MoM Φεβρουάριος 2018

  Πολλά Μάριε! Τόσο για την φοβερή δουλειά που έχεις κάνει εδώ μέσα, όσο και για την απόλυτα δίκαιη διάκρισή σου!
 2. ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

  Το εξώφυλλο και το οπισθόφυλλο της επανέκδοσης Το εξώφυλλο προστέθηκε στο πινακάκι της παρουσίασης.
 3. ΕΡΙΚ ΚΑΣΤΕΛ

  Αν μαντεύω σωστά, το 17ο τεύχος μάλλον θα είναι αυτό που αναφέρω σε ένα παλιότερο ποστ
 4. MoM Ιανουάριος 2018

  Συγχαρητήρια CaptainMarvel17 και πολλά μπράβο για τη δραστήρια συμμετοχή σου μέχρι τώρα!
 5. USER

  Τον Φεβρουάριο του 1990 κυκλοφορεί από την ΝΕΑ ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΕΠΕ το USER, ένα περιοδικό πληροφορικής επικεντρωμένο στην αγορά των Η/Υ (hardware), αλλά και στο κομμάτι των computer games (software). Η φιλόδοξη αυτή προσπάθεια κράτησε για περίπου 9 χρόνια και ολοκληρώθηκε τελικά τον Ιούλιο του 1998, φτάνοντας συνολικά τα 93 τεύχη. Έβγαινε κάθε μήνα, εκτός από το καλοκαιρινό τεύχος που ήταν πάντα διπλό (Ιουλίου-Αυγούστου). Επί σειρά ετών αποτέλεσε το "αντίπαλο δέος" του δημοφιλούς περιοδικού PIXEL , που κατείχε σταθερά το μεγαλύτερο κομμάτι της "πίτας" στις πωλήσεις των αντίστοιχων εντύπων. Σταδιακά όμως βρήκε κι αυτό τα πατήματά του και απέκτησε το δικό του φανατικό αναγνωστικό κοινό. Με το πέρασμα του καιρού, οι παρουσιάσεις των παιχνιδιών άρχισαν να καταλαμβάνουν όλο και περισσότερες σελίδες του περιοδικού, ενώ προς το τέλος μονοπωλούσαν σχεδόν την ύλη του. Αρκετές φορές συναντούσαμε και reviews από games σχετικά με κόμικς, στα οποία οι συντάκτες που αρθρογραφούσαν δεν παρέλειπαν να κάνουν ιδιαίτερη μνεία! Ένα μικρό δείγμα οι παραπάνω παρουσιάσεις για τα παιχνίδια Asterix & Ovelix και Lucky Luke, τις οποίες ξετρύπωσα από το τεύχος 89. Τα πρώτα τεύχη είχαν 100 σελίδες, οι οποίες στην πορεία αυξήθηκαν και μεγάλωσε επίσης λιγάκι και το μέγεθος του περιοδικού. Η ταυτόχρονη αύξηση της δημοτικότητας του USER, είχε ως αποτέλεσμα να προστεθούν και αρκετές διαφημίσεις. Οι περισσότερες είχαν σχέση με πληροφορική, αλλά δεν έλειπαν και κάποιες που αφορούσαν περιοδικά κόμικς (όπως αυτή για το Αγόρι Γ' Περιόδου από το τεύχος 15). Η βασική του διαφορά με το Pixel, ήταν κυρίως το ύφος στο οποίο γράφονταν τα δύο έντυπα. Στο USER τα πράγματα ήταν αρκετά πιο "χύμα" και τα άρθρα πιο απλογραμμένα. Γενικά υπήρχε μια διάχυτη "τρέλα" στις σελίδες του και μπόλικες δόσεις χιούμορ από τους συντάκτες που αρθρογραφούσαν, δίνοντάς του λιγότερο "επαγγελματικό" χαρακτήρα από αυτόν του Pixel, αλλά σαφώς πιο παρεΐστικο και προσιτό για τους αναγνώστες! Όλα τα λεφτά ήταν οι απίστευτες ατάκες που έβαζαν στις ράχες των περισσότερων τευχών! Ρίξτε μια ματιά στη σχετική φωτο και θα καταλάβετε τι εννοώ! Οι προσφορές του USER ήταν ένα ακόμα κίνητρο για να το αγοράσει κάποιος. Η πιο πρωτότυπη από αυτές ήταν σαφώς η δισκέτα 3.5 " τριπλού φορμάτ (AMIGA - PC - ATARI ST) που έδιναν δώρο σε πολλά τεύχη και περιείχε κυρίως demos παιχνιδιών και προγράμματα! Σε λίγα τεύχη, επίσης, πρόσφεραν και κάποια ένθετα μικρά βιβλιαράκια με λύσεις και tips παιχνιδιών, μια ιδέα που είχε ήδη εφαρμοστεί με επιτυχία (σε μεγαλύτερη όμως συχνότητα) και στο Pixel. Στις σελίδες του περιοδικού έβαζαν κάποιες φορές και κόμικς! Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ Ευχαριστούμε για τα υπόλοιπα εξώφυλλα τον Indian.
 6. Παρουσίαση της έκδοσης ΕΔΩ Σε κάποια τεύχη του USER δημοσιεύτηκαν μονοσέλιδες, χιουμοριστικές ιστοριούλες κόμικς. Πρόκειται για μάλλον ερασιτεχνικές δουλειές (σε στυλ φανζίν), οι οποίες προφανώς φτιάχτηκαν για να...διακωμωδήσουν καταστάσεις βγαλμένες μέσα από τα γραφεία του περιοδικού (τα πειράγματα μεταξύ των συντακτών έδιναν και έπαιρναν, γενικά! ). Δυστυχώς δεν αναγράφεται πουθενά ο δημιουργός τους! Παρακάτω οι ιστοριούλες από τα τεύχη 30, 31 και 32 : Σε αρκετά τεύχη, επίσης, μπορούσε κάποιος να βρει διάσπαρτες αρκετές γελοιογραφίες, με θέμα τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Και για αυτές, όμως, δεν βρήκα πληροφορίες σχετικές με τους δημιουργούς . Ενδεικτικά μερικές από αυτές του τεύχους 11 :
 7. Στο οπισθόφυλλο του εορταστικού τεύχους 100, μια ωραία έκπληξη περίμενε τους αναγνώστες του περιοδικού! Η καθιερωμένη διαφήμιση της "Κάισσα" (για όσους δεν γνωρίζουν δραστηριοποιείται στα επιτραπέζια παιχνίδια fantasy), είχε πάρει τη μορφή μιας μονοσέλιδης ιστορίας κόμικ, με τίτλο ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ. Σε ένα καρέ, μάλιστα, βλέπουμε έναν μάγο (τα χαρακτηριστικά του παραπέμπουν στον γνωστό συντάκτη του περιοδικού Αντρέα Τσουρινάκη!) να διαβάζει...το 100ο τεύχος του Pixel! Δυστυχώς δεν είδα να αναφέρεται κάπου ο δημιουργός του κόμικ.
 8. PC MASTER GOLD

  Πολύ καλή έκδοση και τα περισσότερα από τα παιχνίδια που έδιναν δώρο ήταν απίστευτο value for money! Χαρακτηριστικά θυμάμαι το πρώτο τεύχος, που συνοδευόταν από το πανάκριβο (όταν είχε πρωτοκυκλοφορήσει) Schizm! Προφανώς είχε μεγάλη απήχηση η κίνησή τους αυτή, γι' αυτό και από ειδική έκδοση, το περιοδικό μετατράπηκε έπειτα σε μόνιμη. Μερικές πληροφορίες και previews των τελευταίων τευχών, υπάρχουν ακόμα στην ιστοσελίδα της COMPUPRESS. Στο PC MASTER GOLD, επίσης, δημοσιεύτηκαν και κάποια κόμικς! Περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ Πρέπει να έχω αρκετά τεύχη σκορπισμένα, θα προσπαθήσω να τα βρω. Προς το παρόν, ας προσθέσω τα εξώφυλλα από τα 1, 3, 4 και 5 : Τα εξώφυλλα μεταφέρθηκαν στην παρουσίαση.
 9. Παρουσίαση της έκδοσης ΕΔΩ Στα πρώτα τεύχη του PC MASTER GOLD και συγκεκριμένα στις τελευταίες σελίδες, δημοσιευόταν το κόμικ "ΕΙΔΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ". Το σενάριο και το σχέδιο ήταν του Παναγιώτη Λύρη, τον οποίο γνωρίσαμε μέσα από τη σειρά στριπ ΛΑΛΗΜΕΝΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ του περιοδικού PC MASTER. Πρόκειται για ολιγοσέλιδες αυτοτελείς χιουμοριστικές ιστορίες, στις οποίες πρωταγωνιστής είναι ο ντετέκτιβ Τζέικ. Το background της υπόθεσης, σε καθεμιά από αυτές, έχει να κάνει φυσικά με ηλεκτρονικούς υπολογιστές και computer games. Η πειρακτική διάθεση του δημιουργού είναι έντονη, αφού οι υπόλοιποι πρωταγωνιστές είναι...ο αρχισυντάκτης και οι συντάκτες του περιοδικού, που μπλέκουν συνέχεια σε κωμικές καταστάσεις (δείγμα του καλού "παρεΐστικου" κλίματος που επικρατούσε εκείνη την εποχή, στα γραφεία της εκδοτικής COMPUPRESS ). Παρακάτω η ιστορία του πρώτου τεύχους, για να πάρετε μια ιδέα :
 10. SUPER PIXEL

  Ο πρώτος μου υπολογιστής ήταν αυτό το...μεγαθήριο!
 11. Παρουσίαση της έκδοσης ΕΔΩ Στο δεύτερο τεύχος του SUPER PIXEL (έκδοση του 1988), δημοσιεύτηκαν και 9 χάρτες παιχνιδιών εκείνης της εποχής. Αρκετοί από αυτούς ήταν φτιαγμένοι με πρωτότυπο τρόπο : εκτός από τα σχέδια που αφορούσαν τις πίστες του παιχνιδιού, ήταν εμπλουτισμένοι και με χαρακτήρες κόμικς, που "μιλούσαν" μέσα από συννεφάκια (σαν γελοιογραφίες δηλαδή) και έδιναν διάφορες οδηγίες στον αναγνώστη! Υπεύθυνοι ήταν οι σκιτσογράφοι Χρήστος Δόγας και Δέσποινα Σάκκη, γνωστοί και από τις δουλειές τους στα κόμικς του περιοδικού PIXEL. Παραθέτω ενδεικτικά δύο από αυτούς τους χάρτες, που αφορούσαν τα παιχνίδια DAN DARE και ALIEN-8 :
 12. Τίτλος: SUPER PIXEL Εκδοτική: COMPUPRESS Hμερ. έκδοσης: 1986 Τεύχη: 2 Κατηγορία: Σειρά/Αυτοτελή Είδος εντύπου: Τεύχος Περιεχόμενο: Πολυθεματικό Σελίδες: 172, 196 Μέγεθος: 20.5 x 27.5 Προέλευση: Ελληνική Τιμή: 300 ΔΡΧ., 400 ΔΡΧ. Το 1986 η εκδοτική COMPUPRESS κυκλοφορεί μια "χορταστική" έκδοση 172 σελίδων, με την ονομασία SUPER PIXEL. Ο αρχικός στόχος ήταν να καθιερωθεί σε ετήσια βάση, κάτι που όμως δεν προχώρησε τελικά. Έτσι βγήκε άλλο ένα παρόμοιο τεύχος το 1988 (με 196 σελίδες), που απ' ότι φαίνεται ήταν και το τελευταίο της σειράς. Το SUPER PIXEL περιείχε ως επί το πλείστον αναδημοσιευμένη ύλη από τα τεύχη του μηνιαίου περιοδικού PIXEL της χρονιάς που πέρασε, πραγματοποιώντας ουσιαστικά μια ετήσια ανασκόπηση. Το τεύχος του 1986 κάλυπτε θέματα σχετικά με την επιλογή ενός οικιακού υπολογιστή της εποχής εκείνης, αποτελούσε δηλαδή έναν ετήσιο οδηγό αγοράς των λεγόμενων "HOME-MICROS". Το τεύχος του 1988 ήταν αφιερωμένο εξ ολοκλήρου στα παιχνίδια της προηγούμενης χρονιάς, γεμάτο με παρουσιάσεις, σπέσιαλ reviews και χάρτες. Στις σελίδες του συναντήσαμε επίσης και κάποια θέματα που έχουν σχέση με κόμικς! Περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ
 13. Χαίρομαι που σας ξύπνησα ωραίες αναμνήσεις! Αλήθεια, είχε πάει κανένας από εδώ μέσα στη συναυλία Grand Prix του Pixel το 1987?! Οι φήμες έλεγαν ότι είχαν μαζευτεί περίπου 20.000 άτομα..!! Δυστυχώς δεν είχα καταφέρει να βρεθώ Αθήνα τότε και το έχασα. Να και η σχετική αναφορά στο editorial της ειδικής έκδοσης του 2007, αλλά και τα περιεχόμενα εκείνου του νοσταλγικού τεύχους (έτσι για να σας "μπριζώσω" λίγο ακόμα!)
 14. Παρουσίαση της έκδοσης ΕΔΩ Στο Pixel δημοσιεύτηκαν και μερικές ολιγοσέλιδες, χιουμοριστικές, ιστοριούλες κόμικς. Αυτές έμπαιναν προς το τέλος του περιοδικού και η θεματολογία τους ήταν συνήθως σχετική με ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Από ένα σημείο και έπειτα, είχαν να κάνουν με διάφορα θέματα. Έτσι, στα τεύχη 14-17 είδαμε δουλειές του Κώστα Τριανταφύλλου. Από το τεύχος 18 και μετά τη σκυτάλη πήρε ο Χρήστος Δόγας, ο οποίος έγραφε και σχεδίαζε 2σέλιδες ιστορίες μέχρι το τεύχος 33. Τις περισσότερες από αυτές τις χρωμάτιζε η Δέσποινα Σάκκη. Στα τεύχη 34-35, τέλος, δημοσιεύτηκε σε 2 συνέχειες η ιστορία του Γιάννη Μαραγκάκη "Ο Πόλεμος της Σιλικόνης" (επίσης χρωματισμένη από την Δέσποινα Σάκκη). Παρακάτω, ενδεικτικά, το κόμικ του 17ου τεύχους : Στις σελίδες του, επίσης, δημοσιεύτηκαν και πολλές γελοιογραφίες. Οι σκιτσογράφοι που συνεργάστηκαν κατά σειρά με το περιοδικό, ήταν οι παρακάτω : Κώστας Τριανταφύλλου, Χρήστος Δόγας, Αλέκος Μπαϊραμίδης, Χρήστος Ευαγγελάτος και Γιάννης Μαραγκάκης. Οι γελοιογραφίες άλλοτε μπορούσαν να βρεθούν διάσπαρτες σε τυχαίες σελίδες : κάποιες φορές κοσμούσαν συγκεκριμένες δημοφιλείς στήλες : ενώ για μια περίοδο του περιοδικού είχαν και την δικιά τους ιδιαίτερη συμμετοχή στην ύλη, στη μόνιμη στήλη "Η γελοιογραφία του μήνα". Τα παραπάνω δείγματα είναι από το τεύχος 52.
 15. Τον Οκτώβριο του 1983, η εκδοτική COMPUPRESS (μητρική της γνωστής μας Anubis) θέτει σε κυκλοφορία ένα περιοδικό-σταθμό στο χώρο των Η/Υ και των computer games. Το όνομα αυτού PIXEL . Στην αρχή ήταν 3μηνιαίο, στη συνέχεια 2μηνιαίο και έπειτα από κάποια τεύχη έγινε μηνιαίο και κρατήθηκε έτσι μέχρι το τέλος. Διαγράφοντας μια μακρόχρονη επιτυχημένη πορεία και περνώντας στο μεσοδιάστημα από αρκετές "μεταμορφώσεις" (στη μεγαλύτερη περίοδο βγήκε με συρμάτινους συνδετήρες, εκτός από τα τεύχη 80-94 που ήταν μεγαλύτερου μεγέθους, με ράχη και διαφορετικό λογότυπο), η συγκεκριμένη έκδοση άντεξε μέχρι τον Ιούνιο του 1996, οπότε και βγήκε το τελευταίο τεύχος 133, με το χαρακτηριστικό "GAME OVER" στο εξώφυλλο. Μετά από δύο περίπου χρόνια (Νοέμβριος 1998) έγινε μια προσπάθεια να επανέλθει ο τίτλος, με την ονομασία PIXEL NEXT GENERATION, συνεχίζοντας μάλιστα την αρίθμηση από εκεί που είχε σταματήσει! Αφιερώμενο στα console games, το νέο περιοδικό δεν κατάφερε να κρατήσει για πολύ και τερμάτισε - οριστικά πλέον - στο τεύχος 144. Τα πρώτα χρόνια η ύλη του Pixel ήταν αφιερωμένη σε άρθρα σχετικά με τους υπολογιστές που βρίσκονταν τότε στο προσκήνιο, σε παρουσιάσεις computer games, αλλά και στον προγραμματισμό. Περιείχε επίσης αμέτρητες διαφημίσεις για μαγαζιά που εμπορεύονταν hardware και software, όχι μόνο από την "κραταιά" αγορά της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, αλλά από ολόκληρη την Ελλάδα. Ο λόγος ήταν απλός : το διαδίκτυο, εκείνη την εποχή, δεν είχε "εισβάλλει" ακόμα στα σπίτια και στην καθημερινότητά μας, αποτελώντας "προνόμιο" των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων. Ο μοναδικός, λοιπόν, τρόπος για να ενημερωθούν οι φανς των υπολογιστών σχετικά με το αγαπημένο τους χόμπι, ήταν τα σχετικά έντυπα που κυκλοφορούσαν - ανάμεσα στα οποία το Pixel κατείχε περίοπτη θέση. Σε όσους μεγάλωσαν την δεκαετία του '80, θα ξυπνάνε ίσως αναμνήσεις - και κάποια νοσταλγία - για τους 8-μπιτους ηλεκτρονικούς υπολογιστές που κυκλοφορούσαν τότε. Για να μπορέσει κάποιος να "φορτώσει" σε αυτούς ένα παιχνίδι ή πρόγραμμα, θα έπρεπε να το...πληκτρολογήσει σειρά προς σειρά (!) μιας και οι πρώτες μηχανές αυτής της κατηγορίας δεν διέθεταν σκληρό δίσκο και αρκετοί μάλιστα δεν δέχονταν ούτε καν δισκέτα (το cd και το dvd ήρθαν πολύ αργότερα!). Το Pixel δημοσίευε πολλές τέτοιες εφαρμογές - όπως το μπασκετάκι που φαίνεται πιο πάνω - άλλες φτιαγμένες από επαγγελματίες προγραμματιστές και άλλες από χομπίστες αναγνώστες του περιοδικού! Οι παρουσιάσεις παιχνιδιών (τα λεγόμενα game reviews), άρχισαν με τον καιρό να καλύπτουν όλο και περισσότερες σελίδες του περιοδικού. Οι συντάκτες που τα παρουσίαζαν χωρίστηκαν ανάλογα με το είδος που προτιμούσε ο καθένας, τοποθετώντας έτσι την προσωπική τους σφραγίδα στο χαρτί, ανάλογα με την εμπειρία τους. Χαρακτηριστικά θυμάμαι τον φοβερό Αντρέα Τσουρινάκη, ο οποίος αρθρογραφούσε με το μοναδικό του αξεπέραστο στυλ, για τα Adventures και τα Role Playing Games (Rpg's)! Αξέχαστες, επίσης, θα μου μείνουν οι ομηρικές μάχες μεταξύ των συντακτών του Pixel στο θρυλικό ποδοσφαιράκι Kick Off και τα καθιερωμένα "πειράγματα", όταν ο ένας υποχρέωνε τον άλλο σε ήττα με..."βαρύ σκορ"! Ψάχνοντας να βρω ένα review σχετικό με κόμικς, έπεσα στο παραπάνω του παιχνιδιού Duck Tales, από το τεύχος 79. Δεν έλλειπαν βέβαια και τα απαραίτητα "δωράκια" για τους φίλους του περιοδικού! Κάποιες φορές έβαζαν μέσα σε σακούλα και κάποια ένθετα μικρά βιβλιαράκια, τα οποία είτε περιείχαν αφιερώματα σχετικά με Η/Υ, είτε λύσεις παιχνιδιών. Στην πορεία αυτό προσπάθησαν να το καθιερώσουν σε μόνιμη βάση, βελτιώνοντας την ποιότητα του χαρτιού (γυαλιστερό) και δίνοντας στα βιβλιαράκια την ξεχωριστή ονομασία PIXEL MANIA. Κυκλοφόρησαν σε καμιά 20αριά τεύχη περίπου και έπειτα τα σταμάτησαν. Πολλά χρόνια μετά την κυκλοφορία του τελευταίου τεύχους του PIXEL NEXT GENERATION (συγκεκριμένα το Καλοκαίρι του 2007), κυκλοφόρησε και μια ειδική έκδοση για νοσταλγούς του περιοδικού, που περιείχε ύλη από τα παλιά Pixel και ήταν γεμάτη αναμνήσεις! Μαζί έδιναν δώρο κι ένα cd με πολλά παλιά αγαπημένα παιχνίδια, το οποίο επίσης παρέπεμπε σε retro-καταστάσεις, λόγω του εξωφύλλου του (είχε τη μορφή παλιάς δισκέτας). Τον Ιούνιο του 2011 έλαβε χώρα ένα πρωτοφανές - για τα ελληνικά δεδομένα - γεγονός : έπειτα από πολυετή προσπάθεια παλιών φανατικών αναγνωστών, ολοκληρώθηκε το σκανάρισμα όλων των τευχών του περιοδικού (μέχρι το 133), τα οποία παραδόθηκαν στον εκδότη και αναρτήθηκαν στην επίσημη ιστοσελίδα της COMPUPRESS για δωρεάν ανάγνωση! Το Pixel φιλοξένησε, κατά καιρούς, στις σελίδες του και κάποια κόμικς! Περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ
×

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.