Μετάβαση στο περιεχόμενο
Χριστός Ανέστη! Χρόνια πολλά σε όλους και όλες, με υγεία! ×

Διάπλαση των Παίδων - εφημερίδα Κυριακάτικη Δημοκρατία


YOSHIMITSU

Προτεινόμενες Καταχωρήσεις


  • Member ID:  5
  • Group:  Veterans
  • Topic Count:  277
  • Content Count:  5903
  • Reputation:   28729
  • Achievement Points:  5903
  • Days Won:  22
  • With Us For:  6454 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  7

Η κυριακάτικη δημοκρατία δίνει σκληρόδετα Δ´ περιόδου διάπλασης των παίδων (περιέχει του 1947) λέει. 4€ κάνει, δείχνει πολύ όμορφος ο τόμος, αρκετά παχύς, δε ξέρω πόσα τεύχη ή σελίδες έχει μέσα.

 

18fc098.jpg

 

http://www.youtube.com/watch?v=zL_gXdo4Xtk

 

Η «κυριακάτικη δημοκρατία» με χαρά και υπερηφάνεια ανακοινώνει στο κοινό την καινούρια παρέα της. Από την Κυριακή 10 Νοεμβρίου θα συνοδεύεται από μία πολύτιμη και πολυτελή έκδοση: έναν σκληρόδετο τόμο με τεύχη από το πρωτοπόρο παιδικό περιοδικό «Η Διάπλασις των Παίδων»!

 

Πρόκειται για το έντυπο που συνέβαλε τα μέγιστα στη διαπαιδαγώγηση, στην ψυχαγωγία και την επικοινωνία της νέας γενιάς των τελών του 19ου και του μεγαλύτερου μέρους του 20ού αιώνα. Αυτή η έκδοση άνοιξε δρόμο στον χώρο των παιδικών περιοδικών, διαμόρφωσε τη μέθοδο της επιλογής και της παράθεσης της ύλης τους και λάμπρυνε τα ελληνικά γράμματα με αληθινά κομψοτεχνήματα, τα οποία ακόμα και σήμερα θεωρούνται αξεπέραστα. Είναι πρακτικά αδύνατον να μιλήσει κάποιος για τις περιοδικές εκδόσεις που αφορούν τις γενιές της νεολαίας της προαναφερθείσας περιόδου χωρίς να κάνει αναφορά στην πρωτοπορία, στην αίγλη και την απήχηση της «Διάπλασης των Παίδων».

 

Η «κυριακάτικη δημοκρατία» με χαρά και υπερηφάνεια ανακοινώνει στο κοινό την καινούρια παρέα της. Από την Κυριακή 10 Νοεμβρίου θα συνοδεύεται από μία πολύτιμη και πολυτελή έκδοση: έναν σκληρόδετο τόμο με τεύχη από το πρωτοπόρο παιδικό περιοδικό «Η Διάπλασις των Παίδων»!

 

Πρόκειται για το έντυπο που συνέβαλε τα μέγιστα στη διαπαιδαγώγηση, στην ψυχαγωγία και την επικοινωνία της νέας γενιάς των τελών του 19ου και του μεγαλύτερου μέρους του 20ού αιώνα. Αυτή η έκδοση άνοιξε δρόμο στον χώρο των παιδικών περιοδικών, διαμόρφωσε τη μέθοδο της επιλογής και της παράθεσης της ύλης τους και λάμπρυνε τα ελληνικά γράμματα με αληθινά κομψοτεχνήματα, τα οποία ακόμα και σήμερα θεωρούνται αξεπέραστα. Είναι πρακτικά αδύνατον να μιλήσει κάποιος για τις περιοδικές εκδόσεις που αφορούν τις γενιές της νεολαίας της προαναφερθείσας περιόδου χωρίς να κάνει αναφορά στην πρωτοπορία, στην αίγλη και την απήχηση της «Διάπλασης των Παίδων».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Το ιστορικό

 

 

 

Ο ιδρυτής του περιοδικού, το οποίο έφτασε να βγάζει τεύχη έως και το 1970, ήταν ο Νικόλαος Π. Παπαδόπουλος (1858-1941). Ο ίδιος ήταν και ο πρώτος διευθυντής και εκδότης του. Την αρχισυνταξία έως το έτος 1894 είχε ο Αριστοτέλης Κουρτίδης (1858-1928). Ο διάδοχός του σε αυτή τη θέση είναι ένας λογοτέχνης που αγαπήθηκε πολύ από τους Ελληνες όλων των ηλικιών, ο Γρηγόριος Ξενόπουλος. Ο δημιουργός της «Αναδυομένης», του «Κόκκινου βράχου» και των «Μυστικών αρραβώνων», μετά τον θάνατο του ιδρυτή της «Διάπλασης» Ν. Παπαδόπουλου, ανέλαβε και τη διεύθυνσή του. Φυσικά η περίοδος Ξενόπουλου χαρακτηρίζεται από υψηλής ποιότητας εκδόσεις, καινοτόμες ιδέες, σπουδαία αισθητική και υποδειγματική σελιδοποίηση και εικονογράφηση. Με τα αλλεπάλληλα τεύχη του περιοδικού καλύπτονται περίπου επτά δεκαετίες ελληνικής Ιστορίας και η πορεία του χωρίζεται σε τέσσερις περιόδους: Πρώτη περίοδος (1879-1893), δεύτερη (1894-1944), τρίτη (1945-1946) και τέταρτη (1947-1948). Στην αρχή ήταν αμιγώς συνδρομητικό, αλλά από το 1904 οι αναγνώστες μπορούσαν να το αγοράσουν ανά τεύχος. Ξεκίνησε με αρχαιότροπη γλώσσα, συνέχισε με καθαρεύουσα και πέρασε στη δημοτική έπειτα από την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση του 1917.

 

 

 

Αυτό το περιοδικό κατόρθωσε να μην αντιγράψει μια έτοιμη «συνταγή», αλλά να δημιουργήσει τη δική του και να καταστεί το ίδιο «συνταγή» επιτυχίας.

 

 

 

Σήμερα, με τον ορυμαγδό της χυδαιότητας και της πνευματικής κατάρρευσης που μαστίζει τον χώρο του Τύπου, φαντάζει δύσκολο να κατανοήσει κάποιος τη μέθοδο της επιτυχίας που ακολουθήθηκε σε αυτό το εγχείρημα. Κι όμως, είναι απλή: επιμονή στην ποιότητα, «άνοιγμα» στο κοινό και αλληλεπίδραση με τους αναγνώστες, προσοχή στη λεπτομέρεια και διάθεση για νέα πράγματα. Τώρα που κυβερνούν η ταχύτητα, η προχειρότητα, η ροπή στην αντιγραφή και η περιφρόνηση του επιπέδου του κοινού, οι προδιαγραφές και τα χαρακτηριστικά της «Διάπλασης των Παίδων» φαντάζουν εξωπραγματικά.

 

 

 

Εθνικός χαρακτήρας

 

 

 

Η μετριοκρατία, όποτε βρίσκεται αντιμέτωπη με την πρόκληση να πείσει και να προσελκύσει το ενδιαφέρον οποιασδήποτε κοινωνικής ομάδας (ηλικιακή, οικονομική, αισθητική), συνηθίζει να κατεβάζει τον πήχη ώστε να διευκολύνει τους «πελάτες» να περνούν από κάτω. Η «Διάπλαση» έκανε το αντίθετο. Ανέβαζε τα ποιοτικά... ποτενσιόμετρα για να ανέβει και η ίδια σε αξία, αλλά και το επίπεδο των μικρών οπαδών της. Δεν ήταν πάντα παιδική η λογοτεχνία που δημοσιευόταν στις σελίδες της. Στα πολλά έργα-σταθμούς που έχει δημοσιεύσει περιλαμβάνονται μεταφράσεις μυθιστορημάτων και διηγημάτων του Μαλό, του Ντίκενς, του Βερν και άλλων σημαντικών δημιουργών. Από το πλούσιο τραπέζι της ελληνικής παραγωγής το περιοδικό, μεταξύ άλλων, πρόσφερε Γεώργιο Βιζυηνό, Δημήτριο Καμπούρογλου, Αλέξανδρο Πάλλη, Γρηγόριο Ξενόπουλο, Αριστοτέλη Κουρτίδη κ.ά. Ισως αυτός να ήταν ένας αποφασιστικός παράγοντας για να έχει απήχηση και σε ανθρώπους που είχαν προ πολλού ξεπεράσει την παιδική ηλικία. Το περιοδικό ήταν «παιδικό» αλλά το διάβαζαν όλοι! Οι μαθητές και οι δάσκαλοί τους, φοιτητές και καθηγητές πανεπιστημίου, γονείς, ακόμα και ηλικιωμένοι...

 

 

 

Ωστόσο ο πυρήνας της αίγλης και της ισχύος αυτής της συλλογικής προσπάθειας είναι ο εθνικός χαρακτήρας της. Ο στόχος του περιοδικού εξηγήθηκε με σαφήνεια στους γονείς στη δεύτερη σελίδα του πρώτου φύλλου του: «Το μεγαλείον και η ευημερία του έθνους» είναι ο σκοπός του εκδότη και των συντελεστών - δηλαδή, το πλέον ισχυρό κίνητρο που υπάρχει ώστε να εμπνεύσει, να καθοδηγήσει και να αντέξει τη μεγάλη δοκιμασία στις μυλόπετρες του χρόνου. Η «Διάπλασις των Παίδων» άντεξε πολύ και ο θρύλος της συνεχίζει να αντέχει ακόμα και μετά την παύση της κυκλοφορίας της.

 

 

 

 

 

Η ειδησεογραφία και ο Μίκυ

 

 

 

Από την ύλη της «Διάπλασης», ασφαλώς, δεν θα μπορούσε να λείψει η ειδησεογραφία. Τα «νέα», γραμμένα με απλό, κομψό και κατανοητό τρόπο, έδιναν τον τόνο στο πλούσιο περιεχόμενο και κέντριζαν το ενδιαφέρον των παιδιών για τα κοινά, αλλά και για τις παγκόσμιες εξελίξεις. Ενδεικτικά παραθέτουμε μια χαριτωμένη είδηση που δημοσιεύτηκε στο φύλλο της 26ης Απριλίου 1947. Κάτω από τον τίτλο «Γουώλτ Ντίσνεϋ και Σία» διαβάζουμε:

 

 

 

«Οσοι είδατε στην Αθήνα τον χαριτωμένο “Πινόκιο” ξέρετε πως ο δημιουργός του ο Γουώλτ Ντίσνεϋ διευθύνει στο Χόλλυγουντ μια ολόκληρη κινηματογραφική επιχείρηση που απασχολεί χίλια εκατό άτομα, απ' τα οποία κανένα δεν είναι ηθοποιός, γιατί και ο Πινόκιο και ο Μίκυ και ο Ντόναλντ δεν ζουν παρά μονάχα επάνω στο πανί. Αυτοί οι χίλιοι εκατό άνθρωποι που ποτέ δεν παρουσιάστηκαν στα μάτια μας βάζουν τα δυνατά τους για να ζωντανέψουν τους κοσμαγάπητους ήρωες του Ντίσνεϋ, κι όταν τελειώσουν τη δουλειά τους, τότε πάμε στον κινηματογράφο και διασκεδάζουμε μ' ένα χαριτωμένο Μίκυ Μάους ή θαυμάζουμε ένα έγχρωμο αριστούργημα σαν τον “Πινόκιο” ή τη “Χιονάτη”».

 

 

 

 

 

Επιστολές, σπαζοκεφαλιές, ανέκδοτα και διηγήματα από τους αναγνώστες δημοσιεύονταν στις σελίδες!

 

 

 

Ενα από τα ατού της «Διάπλασης» ήταν ο ανοιχτός χαρακτήρας της. Η σχέση του περιοδικού με το κοινό της δεν ήταν μονοσήμαντη αλλά αμφίπλευρη. Υποχρέωνε, με τον τρόπο της, τους μικρούς φίλους της να γίνουν δημιουργικοί. Να γράφουν επιστολές, να υποβάλλουν σπαζοκεφαλιές, ανέκδοτα, μικρά διηγήματα και ιστορίες προς δημοσίευση - σε γενικές γραμμές να συμμετέχουν στην ευρύτατη συντακτική ομάδα του περιοδικού. Τούτη η ομάδα αριθμούσε πάμπολλους ταλαντούχους και πολλά υποσχόμενους μικρούς «εθελοντές», οι οποίοι στη συνέχεια έκαναν λαμπρή σταδιοδρομία στα ελληνικά γράμματα. Ο Ξενόπουλος, άλλωστε, έχει γράψει ότι και ο ίδιος ήταν συνδρομητής του περιοδικού, πριν μεγαλώσει αρκετά για να εμπλακεί επαγγελματικά με αυτό. Το πρώτο του έργο που δημοσιεύτηκε εκεί ήταν ένα έμμετρο αίνιγμα σε τεύχος του έτους 1880.

 

 

 

Με βάση τις τρέχουσες εμπειρίες από τον «νέο, γενναίο, ψηφιακό» κόσμο μας, η «Διάπλασις των Παίδων» μπορεί να χαρακτηριστεί και σαν... αναλογικό facebook, που τυπωνόταν σε χαρτί! Οι συνδρομητές και αναγνώστες του μπορούσαν να έρθουν σε επαφή ο ένας με τον άλλον, να μάθουν τις προτιμήσεις αλλήλων, τις συνήθειες, τις απόψεις για διάφορα θέματα. Στο τεύχος της 1ης-8ης Νοεμβρίου 1947 διαβάζουμε λεπτομέρειες για τα ψευδώνυμα που χρησιμοποιούσαν οι μικροί αναγνώστες για να επικοινωνήσουν με το περιοδικό και για το σύνθετο σύστημα που είχε εφεύρει η «Διάπλαση», μέσω των Μικρών Μυστικών, για να έρχονται σε απευθείας επαφή μεταξύ τους:

 

 

 

«Η “Διάπλασις” δεν απαντά σε ανώνυμα γράμματα. Επίσης δεν απαντά όταν τη ρωτούν τι ψευδώνυμο έχει ο δείνα ή ποιος έχει το τάδε ψευδώνυμο. Ούτε δίνει διευθύνσεις συνδρομητών της σε κανέναν. Οσο για εκείνους που δεν έχουν ψευδώνυμο, αν της γράψουν, μπορεί βέβαια να τους απαντήσει μια δυο φορές στην αρχή. Αλλά για τακτική αλληλογραφία απαιτείται και ψευδώνυμο.

 

 

 

Εκτός από την αλληλογραφία με τη “Διάπλαση” οι συνδρομηταί της μπορούν να επικοινωνούν και μεταξύ τους. Η επικοινωνία αυτή γίνεται: α) Με τις Μικρές Αγγελίες β) με ιδιαίτερη μεταξύ συνδρομητών Αλληλογραφία και γ) με τα Μικρά Μυστικά.

 

 

 

Τα Μικρά Μυστικά είναι τετράδια από 8 σελίδες, με 30 τυπωμένες ερωτήσεις, που αντίκρυ στην κάθε μια υπάρχει χώρος για να γράφει κανείς την απάντηση. Κι είναι προορισμένα να τ' ανταλλάσσουν μεταξύ τους οι φίλοι της “Διαπλάσεως” για να μαθαίνει ο ένας του άλλου τις ιδέες, τα αισθήματα, τις προτιμήσεις, την ψυχή. Τα τετράδια έχουν όλα τις ίδιες ερωτήσεις: “Πόσων χρονών είστε; Τι χρώμα σας αρέσει καλύτερα; Ποιο συγγραφέα προτιμάτε;” κτλ. Ετσι ο συλλέκτης Μικρών Μυστικών σχηματίζει σιγά-σιγά ένα ωραίο και ποικιλώτατο λεύκωμα».

 

 

 

Ετσι, με τους τρόπους που υποδείκνυε το περιοδικό, οι μικροί αναγνώστες του μπορούσαν να επικοινωνήσουν τόσο με τη διεύθυνση του εντύπου όσο και μεταξύ τους και να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους και να διευρύνουν τους ορίζοντές τους, αλλά και τον κύκλο των γνωριμιών τους.

 

 

 

 

 

«Ο πόνος του ξεριζωμού»

 

 

 

Οπως σήμερα, έτσι και στο παρελθόν οι άνθρωποι που φεύγουν από την πατρίδα μας για να βρουν στον ήλιο μοίρα σε ξένους τόπους αφήνουν πίσω τους αναμνήσεις και πόνο. Διαβάζουμε στη «σελίδα συνεργασίας συνδρομητών» από τεύχος Σεπτεμβρίου του 1947, μια επιστολή μικρής αναγνώστριας, που τιτλοφορείται «Σε μια ξενιτεμένη φίλη»:

 

 

 

«Η σκέψη μου πάντα πηγαίνει σ' εσένα, την ξενητεμένη μου φίλη, την πρώτη που γνώρισα και τη μόνη αληθινή. Μας άφησες για να πας σε μια άλλη χώρα. Βέβαια, έφυγες χωρίς τη θέλησή σου, με δάκρυα στα μάτια που θ' άφηνες τη χώρα που μεγάλωσες κι όλα τα αγαπημένα σου πρόσωπα. Εφυγες για να πας σε μια χώρα βυθισμένη στα πλούτη και την πολυτέλεια, που δεν θα σου θυμίζει τίποτα από τα περασμένα χρόνια. Και ίσως χωρίς μια φίλη που κάθε απόγευμα θα σου κρατάει συντροφιά. Πήγες σε μια χώρα ασύγκριτη σε τεχνητές χαρές, μια χώρα που μπορεί να σε κάνει καμμιά φορά να ξεχάσεις την πρώτη σου πατρίδα.

 

 

 

Μα δεν πιστεύω. Ο γαλάζιος ουρανός της πατρίδας μας, τα γραφικά τοπεία της θα σου μείνουν βαθιά ριζωμένα στη μνήμη. Είναι τα πρώτα που αντίκρυσες και δεν θα μπορείς να τα ξεχάσεις. Κι ακόμα πιστεύω πως θα θυμάσαι την πρώτη σου φίλη, που πάντα σε περιμένει.

 

Φιντανάκι [Γ]»

 

 

 

Σ' αυτό τον κόσμο, τον παλιό και ταυτόχρονα επίκαιρο, θα μας ταξιδέψει η «Διάπλασις των Παίδων» που θα φιλοξενεί η «κυριακάτικη δημοκρατία». Καλώς να τη δεχτούμε!

 

 

 

Παναγιώτης Λιάκος

 

 

 

http://www.dimokratianews.gr/content/20212/«διάπλασις-των-παίδων»-το-facebook-του-1879-που-τυπωνόταν-σε-χαρτί

Επεξεργασία από Yoshimitsu
  • Like 21
Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  22418
  • Group:  Members
  • Topic Count:  34
  • Content Count:  639
  • Reputation:   7528
  • Achievement Points:  639
  • Days Won:  0
  • With Us For:  4622 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  49

Όντως είναι ένας καλαίσθητος τόμος 128 σελίδων μαζί με τα εξώφυλλα, με σκληρό εξώφυλλο.Με την αρίθμηση των τευχών που έχει μέσα δεν είμαι αρκετά εξοικειωμένος, αλλά έχει ως εξής.(Δηλαδή τα τεύχη μέσα γράφουν)

 αριθμ 1,αριθμ 2,αριθμ 3,αριθμ 4,αριθμ 5,αριθμ 6,αριθμ 7-13 και αριθμ 14-15

 

post-22418-0-48279000-1384067419_thumb.jpgpost-22418-0-48443400-1384067443_thumb.jpg

  • Like 21
Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  12282
  • Group:  Members
  • Topic Count:  11
  • Content Count:  804
  • Reputation:   9503
  • Achievement Points:  812
  • Days Won:  0
  • With Us For:  5158 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  46

Το τσίμπησα... Ωραία έκδοση, γράφει μεσα ανατυπωση του 2001 όμως γιατι?

Έχουν βγει και παλιότερα αυτό σαν επανεκδόσεις και άλλαξαν εξώφυλλα?

  • Like 8
Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  10466
  • Group:  Honored
  • Topic Count:  265
  • Content Count:  3512
  • Reputation:   36529
  • Achievement Points:  3528
  • Days Won:  88
  • With Us For:  5424 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  

Το τσίμπησα... Ωραία έκδοση, γράφει μεσα ανατυπωση του 2001 όμως γιατι?

Έχουν βγει και παλιότερα αυτό σαν επανεκδόσεις και άλλαξαν εξώφυλλα?

Οι Εκδόσεις των Αδελφών Βλάσση στις αρχές του 2000 είχαν πάρει τα δικαιώματα και είχαν εκδόσει σε τόμους ανατύπωσεις της περιόδου που είχε γίνει διευθύντης του περιοδικού ο Γ.ΞΕΝΟΠΟΥΛΟΣ.

Αυτή εδω  είναι ανατύπωση αυτών των τόμων.Θυμάμαι πριν ακόμα και πριν μερικούς μήνες-προτού κλείσει-διαφημίζανε στην ΕΡΤ κάποια προσφορά για αυτούς τους τόμους.

 Είναι όντως μιά πολύ καλή έκδοση και αξίζει να αγοραστεί,εκτος και αν είστε απο αυτους που θεωρέιται ότι είναι ξεπερασμένο όπως ο ΜΙΚΡΟΣ ΗΡΩΣ .

post-10466-0-36767200-1382630037.jpg
 

 

 

Επεξεργασία από COMICSKING
  • Like 16
Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  3930
  • Group:  Veterans
  • Topic Count:  721
  • Content Count:  12981
  • Reputation:   104555
  • Achievement Points:  13001
  • Days Won:  138
  • With Us For:  6054 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  66

Το τσίμπησα... Ωραία έκδοση, γράφει μεσα ανατυπωση του 2001 όμως γιατι?

Έχουν βγει και παλιότερα αυτό σαν επανεκδόσεις και άλλαξαν εξώφυλλα?

 Είχε ξανακυκλοφορήσει το 2001 από τους αδελφούς Βλάση που έχουν τα δικαιώματα των περιόδων της Διάπλασης μέχρι το 1947. Από την επανακυκλοφορία της το 1957 και μέχρι το τέλος, την περίοδο δηλαδή που έχει το μεγαλύτερο (και μοναδικό) ενδιαφέρον από πλευράς δημοσίευσης κόμικς, τα δικαιώματα είχαν περάσει σε άλλα χέρια.

 

:valtnino:

  • Like 15
Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  12282
  • Group:  Members
  • Topic Count:  11
  • Content Count:  804
  • Reputation:   9503
  • Achievement Points:  812
  • Days Won:  0
  • With Us For:  5158 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  46

Ευχαριστώ για τις πληροφορίες,

Είχα κάποτε 2 τεράστιες κούτες από τα πρωτότυπα τεύχη σε άριστη κατάσταση αλλα μου τα πέταξαν κατά λάθος.

Τα έψαχνα χρόνια και θα τιμήσω τη σειρά. Κάποια πράγματα όσο παλιά και ναναι παραμένουν κλασσικά.

  • Like 5
Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  3787
  • Group:  Veterans
  • Topic Count:  488
  • Content Count:  12120
  • Reputation:   82152
  • Achievement Points:  12142
  • Days Won:  79
  • With Us For:  6073 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  50

Όντως είναι ένας καλαίσθητος τόμος 128 σελίδων μαζί με τα εξώφυλλα, με σκληρό εξώφυλλο.Με την αρίθμηση των τευχών που έχει μέσα δεν είμαι αρκετά εξοικειωμένος, αλλά έχει ως εξής.(Δηλαδή τα τεύχη μέσα γράφουν)

 αριθμ 1,αριθμ 2,αριθμ 3,αριθμ 4,αριθμ 5,αριθμ 6,αριθμ 7-13 και αριθμ 14-15

 

attachicon.gifimg086.jpgattachicon.gifimg087.jpg

 

Τα πρώτα 6 τεύχη ήταν εβδομαδιαία, μετά βγήκε ένα διπλό που το χρεώνουν χρονικά σε 7 βδομάδες, και το επόμενο βρέθηκε στα περίπτερα για 2 βδομάδες. Εξού και τεύχος 14-15.

  • Like 10
Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  10026
  • Group:  Members
  • Topic Count:  35
  • Content Count:  422
  • Reputation:   2837
  • Achievement Points:  422
  • Days Won:  0
  • With Us For:  5463 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  50

Ευτυχώς το πρόλαβα κι εγώ, ας είναι καλά ο Τριαντάφυλλος που μου το κράτησε :)

  • Like 6
Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  3787
  • Group:  Veterans
  • Topic Count:  488
  • Content Count:  12120
  • Reputation:   82152
  • Achievement Points:  12142
  • Days Won:  79
  • With Us For:  6073 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  50

Όντως είναι ένας καλαίσθητος τόμος 128 σελίδων μαζί με τα εξώφυλλα, με σκληρό εξώφυλλο.Με την αρίθμηση των τευχών που έχει μέσα δεν είμαι αρκετά εξοικειωμένος, αλλά έχει ως εξής.(Δηλαδή τα τεύχη μέσα γράφουν)

 

Σύμφωνα με το υλικό αυτής της έκδοσης πρέπει να βγουν 12 τόμοι των 500 σελίδων X 4 μικροί της εφημερίδας των 130 σελίδων, περίπου 45-50 τομίδια.

 

Με τίποτα.

  • Like 8
Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  22418
  • Group:  Members
  • Topic Count:  34
  • Content Count:  639
  • Reputation:   7528
  • Achievement Points:  639
  • Days Won:  0
  • With Us For:  4622 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  49

Σύμφωνα με το υλικό αυτής της έκδοσης πρέπει να βγουν 12 τόμοι των 500 σελίδων X 4 μικροί της εφημερίδας των 130 σελίδων, περίπου 45-50 τομίδια.

 

Με τίποτα.

 

Αν δεις τα έτη κυκλοφορίας,θα δεις ότι πάει μάλλον χρονολογία και τόμος.Η έκδοση αυτή μιλαέι μόνο για το 1947,οπότε μιλάμε για έναν ολοκληρωμένο τόμο,δηλαδή για 4-5 τομίδια.

  • Like 9
Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  6474
  • Group:  Members
  • Topic Count:  98
  • Content Count:  4211
  • Reputation:   27522
  • Achievement Points:  4211
  • Days Won:  3
  • With Us For:  5732 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  34

Χωρίς πάντως να θέλω να πολιτικολογήσω, η συγκεκριμένη εφδημερίδα κινείται στο φάσμα της πολύ σκληροπυρηνικής δεξιάς έως ακροδεξιάς κάποιες φορές.  Απλά το τονίζω αυτό για να ξέρετε τι αγοράζετε.

  • Like 11
Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  10466
  • Group:  Honored
  • Topic Count:  265
  • Content Count:  3512
  • Reputation:   36529
  • Achievement Points:  3528
  • Days Won:  88
  • With Us For:  5424 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  

ifaisteio, on 10 Nov 2013 - 9:13 PM, said:

Είχα κάποτε 2 τεράστιες κούτες από τα πρωτότυπα τεύχη σε άριστη κατάσταση αλλα μου τα πέταξαν κατά λάθος.

 

 

Και ο γειτονάς μου κατα λάθος έκαψε την γυναίκα του,τεμάχισε τα παιδια του και τα πεταξε στα σκουπίδια.ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑ. ifaisteio τώρα με έκανες ηφαίστειο απο το κακό μου. 

Τα πρώτα 6 τεύχη ήταν εβδομαδιαία, μετά βγήκε ένα διπλό που το χρεώνουν χρονικά σε 7 βδομάδες, και το επόμενο βρέθηκε στα περίπτερα για 2 βδομάδες. Εξού και τεύχος 14-15.

Tο διπλό (δηλαδή μόνο 8 σελίδες παραπάνω 12+8=20)έγινε εξαιτίας της 25ης Μαρτίου τουλάχιστον έτσι το δικαιολογεί, καί αντις ημερομηνίας γράφει μόνο μήνα.Οι καθη-στερήσεις αυτές έγιναν λόγω απεργίας των τυπογράφων ,το κακό έίναι που έβαλε πολλαπλή αρίθμηση(από εκεί ζήλεψε ο ΤΕΡΖΟΣ).

  Απο ότι ξέρω πιο πολύ σε εφημερίδα έμοιαζε παρα σε περιοδικό,από ένα τομο που έχω αυθεντικό του 1967 έχει γίνει πια περιοδικό με κανονικό -εγχρωμο-εξωφυλλο με 28 σελίδες,ο τομος έχει 500 σελ.περιέχει τους 3 μήνες,17 τεύχη και αναγράφει 1967Α άρα 3 τόμοι.Πιό παλιά πρέπει να ήταν 1ς χρόνος ένας τόμος όπως Η ΧΑΡΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

  Τα τεύχη του ΄67 είχαν και σελίδες κόμικς : Ο Πέτσυ και η παρέα,Λουλου ή στουμπουλή(εμφανίστηκε και στην Μανίνα σαν Μπέτση αν θυμάμαι καλά)Ο Πιλότος Θύελλα

 

  • Like 11
Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  3930
  • Group:  Veterans
  • Topic Count:  721
  • Content Count:  12981
  • Reputation:   104555
  • Achievement Points:  13001
  • Days Won:  138
  • With Us For:  6054 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  66

  Τα τεύχη του ΄67 είχαν και σελίδες κόμικς : Ο Πέτσυ και η παρέα,Λουλου ή στουμπουλή(εμφανίστηκε και στην Μανίνα σαν Μπέτση αν θυμάμαι καλά)Ο Πιλότος Θύελλα

  Δείτε εδώ για περισσότερες λεπτομέρειες.

 

:valtnino:

  • Like 8
Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  10466
  • Group:  Honored
  • Topic Count:  265
  • Content Count:  3512
  • Reputation:   36529
  • Achievement Points:  3528
  • Days Won:  88
  • With Us For:  5424 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  

Χωρίς πάντως να θέλω να πολιτικολογήσω, η συγκεκριμένη εφδημερίδα κινείται στο φάσμα της πολύ σκληροπυρηνικής δεξιάς έως ακροδεξιάς κάποιες φορές.  Απλά το τονίζω αυτό για να ξέρετε τι αγοράζετε.

Δεν ήθελα να το αναφέρω αλλά δυστηχως έτσι είναι τα πράγματα ωθεί τα παιδιά σε εγληματικές πράξεις σε ναρκωτικά.Λέγεται ότι παιδί με ηθικη και καλή ανατροφη που πήγαινε 8 φορες στο κατηχητικό την εβδομάδα μετά απο αναγνωση μερικών τευχων της Δ.τ.Π. άλλαξε συμπεριφορά.Ωστόσο όταν μεγάλωσε έμπλεξε με μια όμαδα με άτομα που ήταν αναγνώστες του περιοδικόυ,καταφέραν να κάνουν κόμμα και να μπουν στη βουλή.Ο νέος αυτός πριν αρκετο καιρό χαστούκισε γνωστη δημοσιογράφο σε πρωινή εκμπομπή.

  Κάτι που αποκρύψανε στις ειδήσεις είναι ότι εκτός απο όπλα στο σπίτι του Πάσσαρη βρήκανε την πλήρες συλλογή ΤΗς Δ.τ.Π. 

  • Like 8
Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  23222
  • Group:  Moderator
  • Topic Count:  194
  • Content Count:  3506
  • Reputation:   24651
  • Achievement Points:  3325
  • Days Won:  6
  • With Us For:  4595 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  28

o zade δεν εννοει τη διαπλαση των παιδων, αλλα την εφημεριδα που διανεμει το τευχος, την κυριακατικη δημοκρατια... :)

  • Like 10
Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  22418
  • Group:  Members
  • Topic Count:  34
  • Content Count:  639
  • Reputation:   7528
  • Achievement Points:  639
  • Days Won:  0
  • With Us For:  4622 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  49

Εμείς όμως δεν σχολιάζουμε την κάθε εφημερίδα και τί αυτή πρεσβεύει,αλλά το ανάγνωσμα που περιλαμβάνει και πιθανώς μας ενδιαφέρει. :)

  • Like 11
Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  277
  • Group:  Root Admin
  • Topic Count:  1671
  • Content Count:  28493
  • Reputation:   190310
  • Achievement Points:  27559
  • Days Won:  760
  • With Us For:  6380 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  52

ok. Γράφτηκε ένα για το ποιόν της εφημερίδας, γράφτηκε μια απάντηση (μπορεί να παρανόησε το αρχικό ποστ, μπορεί και όχι), ας μην το πλατιάσουμε το θέμα :)

 

και συμπάθα με ρε Άγγελε, αλλά πυροβολημένοι είμαστε? δεν ξέρουμε τι καπνό φουμάρει η κάθε εφημερίδα? :)

 

γνωστά είναι τα πολιτικά πλαίσια που κινείται η κάθε μια, δεν χρειάζεται κάθε φορά που βγαίνει προσφορά από μια εφημερίδα να τα αναφέρουμε και να τα κουβεντιάζουμε. *μόνο* σε καβγάδες οδηγάει αυτός ο δρόμος :)

 

:cheers5:

 

υγ και όπως έγραψε και ο nquees "Εμείς όμως δεν σχολιάζουμε την κάθε εφημερίδα και τί αυτή πρεσβεύει,αλλά το ανάγνωσμα που περιλαμβάνει και πιθανώς μας ενδιαφέρει.  :)"  

αυτό! :D:best:

  • Like 14
Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  23222
  • Group:  Moderator
  • Topic Count:  194
  • Content Count:  3506
  • Reputation:   24651
  • Achievement Points:  3325
  • Days Won:  6
  • With Us For:  4595 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  28

εγω εκανα απλα μια διορθωσουλα για να μη γινει παρανοηση... η εφημεριδα ουτε που με ενδιαφερει! :) και φυσικα ειμαι εδω μεσα για κομικς και οχι για εφημεριδες :D

Επεξεργασία από kostas ververis
  • Like 9
Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  6474
  • Group:  Members
  • Topic Count:  98
  • Content Count:  4211
  • Reputation:   27522
  • Achievement Points:  4211
  • Days Won:  3
  • With Us For:  5732 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  34

Δεν ήθελα να το αναφέρω αλλά δυστηχως έτσι είναι τα πράγματα ωθεί τα παιδιά σε εγληματικές πράξεις σε ναρκωτικά.Λέγεται ότι παιδί με ηθικη και καλή ανατροφη που πήγαινε 8 φορες στο κατηχητικό την εβδομάδα μετά απο αναγνωση μερικών τευχων της Δ.τ.Π. άλλαξε συμπεριφορά.Ωστόσο όταν μεγάλωσε έμπλεξε με μια όμαδα με άτομα που ήταν αναγνώστες του περιοδικόυ,καταφέραν να κάνουν κόμμα και να μπουν στη βουλή.Ο νέος αυτός πριν αρκετο καιρό χαστούκισε γνωστη δημοσιογράφο σε πρωινή εκμπομπή.

  Κάτι που αποκρύψανε στις ειδήσεις είναι ότι εκτός απο όπλα στο σπίτι του Πάσσαρη βρήκανε την πλήρες συλλογή ΤΗς Δ.τ.Π. 

 

 

Εσύ είσαι βασιλέας και τα γράφεις αυτά γιατί η εφημερίδα εξυπηρετεί τα συμφέροντά σου. Σε κατάλαβα.

 

ok. Γράφτηκε ένα για το ποιόν της εφημερίδας, γράφτηκε μια απάντηση (μπορεί να παρανόησε το αρχικό ποστ, μπορεί και όχι), ας μην το πλατιάσουμε το θέμα :)

 

και συμπάθα με ρε Άγγελε, αλλά πυροβολημένοι είμαστε? δεν ξέρουμε τι καπνό φουμάρει η κάθε εφημερίδα? :)

 

γνωστά είναι τα πολιτικά πλαίσια που κινείται η κάθε μια, δεν χρειάζεται κάθε φορά που βγαίνει προσφορά από μια εφημερίδα να τα αναφέρουμε και να τα κουβεντιάζουμε. *μόνο* σε καβγάδες οδηγάει αυτός ο δρόμος :)

 

:cheers5:

 

υγ και όπως έγραψε και ο nquees "Εμείς όμως δεν σχολιάζουμε την κάθε εφημερίδα και τί αυτή πρεσβεύει,αλλά το ανάγνωσμα που περιλαμβάνει και πιθανώς μας ενδιαφέρει.  :)"  

αυτό! :D:best:

 

Γενικά συμφωνώ μαζί σου, ίσως να ήταν και λάθος που το ανέφερα, αλλά ρε παιδί πες ότι κάποιος αγοράζει για πρώτη φορά αυτή την εφημερίδα, ε καλό είναι να τον προετοιμάσουμε εκ των προτέρων σχετικά με το τι θα διαβάσει. Πολλές φορές δεν αρκεί μόνον ένα πρωτοσέλιδο για να καταλάβεις το περιεχόμενο.

 

Εκτός εάν διαβάζεις «Ελεύθερη Ώρα». Εκεί αρκεί.

Επεξεργασία από zade
  • Like 9
Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  9879
  • Group:  Members
  • Topic Count:  21
  • Content Count:  929
  • Reputation:   9590
  • Achievement Points:  929
  • Days Won:  0
  • With Us For:  5475 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  35

Γενικά συμφωνώ μαζί σου, ίσως να ήταν και λάθος που το ανέφερα, αλλά ρε παιδί πες ότι κάποιος αγοράζει για πρώτη φορά αυτή την εφημερίδα, ε καλό είναι να τον προετοιμάσουμε εκ των προτέρων σχετικά με το τι θα διαβάσει. Πολλές φορές δεν αρκεί μόνον ένα πρωτοσέλιδο για να καταλάβεις το περιεχόμενο.

 

Εκτός εάν διαβάζεις «Ελεύθερη Ώρα». Εκεί αρκεί.

 

 

Κάποτε ήταν η δουλειά μου η αποδελτίωση του ημερήσιου τύπου. Είμασταν δύο άτομα και την Ελεύθερη Ώρα πάντα την ήθελα για την πάρτη μου. Μεγάλη λατρεία!  :love2:  

  • Like 2
Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  277
  • Group:  Root Admin
  • Topic Count:  1671
  • Content Count:  28493
  • Reputation:   190310
  • Achievement Points:  27559
  • Days Won:  760
  • With Us For:  6380 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  52

ρε μη ξύνεστε...... :)

 

:cheers5:

 

 

edit και μη δοκιμάζετε να δείτε το που είναι τα όρια :)

  • Like 7
Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  6467
  • Group:  Members
  • Topic Count:  32
  • Content Count:  510
  • Reputation:   4403
  • Achievement Points:  513
  • Days Won:  3
  • With Us For:  5733 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  

πες ότι κάποιος αγοράζει για πρώτη φορά αυτή την εφημερίδα, ε καλό είναι να τον προετοιμάσουμε εκ των προτέρων σχετικά με το τι θα διαβάσει. Πολλές φορές δεν αρκεί μόνον ένα πρωτοσέλιδο για να καταλάβεις το περιεχόμενο.

 

Η πλειοψηφία των μελών που αγόρασαν τη συγκεκριμένη εφημερίδα, αμφιβάλλω αν θα καθήσαν να τη διαβάσουνε. Την αγοράσανε για το βιβλίο. :)

Και δεύτερον το να ενημερώνεσαι και για τις δύο πλευρές σε ένα ζήτημα είτε πολιτικό είτε οτιδήποτε άλλο θεωρώ ότι είναι το πιο σωστό ώστε να αποκτήσεις την δική σου άποψη και γνώμη έχοντας μελετήσει όλες τις "πλευρές".

 

Παρεπιπτόντως, σαν έκδοση αξίζει τον κόπο από όσους την αγόρασαν; Και αν ναι μπορεί να την βρει κανείς εκ των υστέρων; :)

  • Like 6
Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  29453
  • Group:  Members
  • Topic Count:  14
  • Content Count:  1287
  • Reputation:   5873
  • Achievement Points:  1289
  • Days Won:  0
  • With Us For:  3948 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  

Ρε παιδια απλα ειναι τα πραγματα,δεν πιστευω οτι καποιος που ειναι ενηλικας και διαβαζει μια συγκεκριμενη εφημεριδα η ενα κομικς μπορει να επειρεαστει απο αυτο.

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  22418
  • Group:  Members
  • Topic Count:  34
  • Content Count:  639
  • Reputation:   7528
  • Achievement Points:  639
  • Days Won:  0
  • With Us For:  4622 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  49

Tόμος ν2 , 17/11/2013 , σκληρόδετος σε ασπρο χρώμα, σελίδες τόμου 116(μαζί με τα εξώφυλλα)

περιλαμβάνει τα τεύχη με αριθμούς 16, 17, 18-19, 20-22, 23-24, 25-26, 27, 28-29, 30 από 19/4/1947 (το 16 τεύχος) έως 26/7/1947 (το 30 τεύχος)

 

post-22418-0-34170700-1384802518_thumb.jpgpost-22418-0-62011200-1384802532_thumb.jpg

 

 

  • Like 17
Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  27309
  • Group:  Members
  • Topic Count:  29
  • Content Count:  1430
  • Reputation:   7179
  • Achievement Points:  1430
  • Days Won:  0
  • With Us For:  4169 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  43

Ωραιο εξώφυλλο ο δεύτερος τόμος, καλαισθητο

  • Like 1
Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  3787
  • Group:  Veterans
  • Topic Count:  488
  • Content Count:  12120
  • Reputation:   82152
  • Achievement Points:  12142
  • Days Won:  79
  • With Us For:  6073 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  50

Τι δείχνει το εξώφυλλο του πρώτου τόμου. Είναι μια Πύλη STARGATE;

 

post-3787-0-28793200-1384873229_thumb.jpg

  • Like 7
Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  10513
  • Group:  Veterans
  • Topic Count:  148
  • Content Count:  7656
  • Reputation:   55413
  • Achievement Points:  7659
  • Days Won:  18
  • With Us For:  5419 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  39

donuts ειναι

  • Like 8
Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  3930
  • Group:  Veterans
  • Topic Count:  721
  • Content Count:  12981
  • Reputation:   104555
  • Achievement Points:  13001
  • Days Won:  138
  • With Us For:  6054 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  66

Από σας που το πήρατε δεν το κάνει κάποιος μια παρουσίαση να φύγει από τα Ελληνικά Νέα και να πάει στις εκδόσεις; Έχουμε και τα εξώφυλλα.....

 

:valtnino:

  • Like 8
Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  1790
  • Group:  Members
  • Topic Count:  129
  • Content Count:  7140
  • Reputation:   27121
  • Achievement Points:  7475
  • Days Won:  25
  • With Us For:  6244 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  

Τι δείχνει το εξώφυλλο του πρώτου τόμου. Είναι μια Πύλη STARGATE;

 

attachicon.gifstargate_sg1_02.jpg

 

Όντως, έχει και το "π" απ' το "Πύλη" να φαίνεται γύρω γύρω! Επίσης, το "4" του έτους μοιάζει με παραμορφωμένο μαίανδρο! :p4:  Πέρα απ' την πλάκα όμως, αυτό το "Οι Κυριακές Της Διαπλάσεως Των Παίδων" που δείξατε εδώ, ξέρει κανείς τι είναι; Είχε κόμικς τις Κυριακές ή την έβγαζε ο κόσμος ξεροσφύρι; :moutra2:

Επεξεργασία από Mandrake
  • Like 3
Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  3930
  • Group:  Veterans
  • Topic Count:  721
  • Content Count:  12981
  • Reputation:   104555
  • Achievement Points:  13001
  • Days Won:  138
  • With Us For:  6054 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  66

 Πέρα απ' την πλάκα όμως, αυτό το "Οι Κυριακές Της Διαπλάσεως Των Παίδων" που δείξατε εδώ, ξέρει κανείς τι είναι; Είχε κόμικς τις Κυριακές ή την έβγαζε ο κόσμος ξεροσφύρι;

 

 

Όχι, δεν είχε κόμικς. Ξαναλέω ότι η μόνη περίοδος κατά την οποία η Διάπλαση είχε κόμικς, ήταν η τελευταία 1958-1972.

 

:valtnino:

  • Like 5
Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Χρησιμοποιώντας αυτή τη σελίδα, αποδέχεστε τις Όρους χρήσης μας.