Μετάβαση στο περιεχόμενο

Προτεινόμενες Καταχωρήσεις

Τίτλος:
ΜΠΟΥΛ & ΜΠΙΛ
Σενάριο/Kείμενα:
Jean Roba , Laurent Verron
Σχέδιο:
Jean Roba
Hμερ. έκδοσης:
05-2004
Εξώφυλλα:
2 + 2 Οπισθόφυλλα ΕΔΩ - Λίστα Κυκλοφορίας
Τεύχη:
2
Κατηγορία:
Σειρά/Αυτοτελή
Είδος εντύπου:
Κόμικ
Βιβλιοδεσία:
Ράχη με μαλακό εξώφυλλο
Περιεχόμενο:
Χιουμοριστικό
Μέγεθος:
21.0 x 27.5
Σελίδες:
52
Χρώμα:
Έγχρωμο (ΕΓΧ)
Πρωτότυπος τίτλος:
Boule et Bill #24, 29 (Dargaud, 1995 / 2003)
Προέλευση:
Βελγική
ISBN:
960-321-401-9

• Member ID:  277
  • Group:  Root Admin
  • Topic Count:  1673
  • Content Count:  28516
  • Achievement Points:  27559
  • Days Won:  761
  • With Us For:  6788 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  

Δημοσιεύτηκε

MpoylMpilMAMOUTH_0001.jpgMpoylMpilMAMOUTH_0002.jpg

2 άλμπουμ με το γνωστό στριπάκι. Το πρώτο κυκλοφόρησε τον Μάιο του 2004 και είναι μετάφραση του Bwouf Allo Bill?, σε σχέδιο-σενάριο από τον δημιουργό της σειράς Jean Roba (1930-2006). Το δεύτερο κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2005, είναι μετάφραση του Quel cirque! από διάφορους σεναριογράφους και σχέδιο του Laurent Verron (1962- ). Αμφότερα στην στάνταρ ποιότητα της Μαμούθκόμιξ σε 48 σελίδες.

Στην σειρά Boule et Bill υπάρχουν τουλάχιστον άλλοι 31 τόμοι στα γαλλικά (28 από τον Roba + 3 από τον Verron) και μια πλειάδα συνοδευτικών.

Ένα μονοσέλιδο δείγμα θα βρείτε στο Στριπ της Εβδομάδος ΕΔΩ.

Δύο τεύχη είχαν κυκλοφορήσει και από τις εκδόσεις ΜΙΛΙ στα μέσα του 90 και στριπάκια υπήρχαν μέσα στο Σούπερ Μπόυ της δεκαετίας του 80.

:beer:

ΥΓ Ιδιαίτερα υπερήφανος για το σκανάρισμα του δεύτερου εξώφυλλου, αφού οι αυτόματες ρυθμίσεις του σκάνερ μου κάναν προβλήματα στην επικεφαλίδα και στο "πάντρεμα" του κόκκινου με τα γράμματα. Εντέλει το σκάναρα σε tif και το γύρισα σε jpg με photoshop! Μου πήρε καμπόση ώρα για να φτάσω σε αυτή την "απάντηση" ;)

Bedetheque :germ:

• 1 year later...

• Member ID:  277
  • Group:  Root Admin
  • Topic Count:  1673
  • Content Count:  28516
  • Achievement Points:  27559
  • Days Won:  761
  • With Us For:  6788 Days
  • Last Seen:  

Δημοσιεύτηκε

Ευχαριστώ. Πολύ ωραία παρουσίαση. Δεν το ήξερα. Θα το αγοράσω!

:cheers5:

• Member ID:  2265
  • Group:  Veterans
  • Topic Count:  999
  • Content Count:  20072
  • Achievement Points:  20162
  • Days Won:  336
  • With Us For:  6607 Days
  • Last Seen:  

Δημοσιεύτηκε

• Member ID:  2818
  • Group:  Members
  • Topic Count:  73
  • Content Count:  916
  • Achievement Points:  916
  • Days Won:  2
  • With Us For:  6558 Days
  • Last Seen:  

Δημοσιεύτηκε

Να σαι καλά φίλε μου. Ας είναι καλά ένα παλικάρι που έχουμε εδώ για τις χαμαλοδουλειές και που και που κάνει και καμιά παρουσίαση...Germanicus19 υπογράφει... :P :P

• 7 months later...

• Member ID:  2285
  • Group:  Veterans
  • Topic Count:  950
  • Content Count:  4409
  • Achievement Points:  4463
  • Days Won:  27
  • With Us For:  6606 Days
  • Last Seen:  

Δημοσιεύτηκε

Mου άρεσαν αρκετά και τα δύο τευχάκια. Κλασικά στριπάκια της Γαλλο-βελγικής σχολής, άλλα πιο έξυπνα και άλλα κάπως μέτρια, όμως η τελική εικόνα είναι αρκετά θετική. Μακάρι να κυκλοφορούσαν και άλλα τεύχη, όμως δεν είναι και απ' τις πρώτες μου προτεραιότητες από Γαλλοβελγικά.

• DaDiRa changed the title to ΜΠΟΥΛ & ΜΠΙΛ .
  • 3 years later...

• Member ID:  32289
  • Group:  Moderator
  • Topic Count:  42
  • Content Count:  341
  • Achievement Points:  254
  • Days Won:  9
  • With Us For:  2805 Days
  • Last Seen:  

Δημοσιεύτηκε

Αντικαταστάθηκε το εξώφυλλο και οπισθόφυλλο του 2ου τεύχους.

:beer5:

• 5 months later...

• Member ID:  30086
  • Topic Count:  28
  • Content Count:  939
  • Achievement Points:  956
  • Days Won:  0
  • With Us For:  4065 Days
  • Last Seen:  

Δημοσιεύτηκε
On 13/5/2009 στο 11:50 ΠΜ, germanicus είπε:

Πολύ ωραία παρουσίαση δεν το ήξερα θα το αγοράσω σύντομα! Να φανταστώ τα τεύχη των εκδόσεων ΜΙΛΙ είναι άφαντα;;

Πρέπει να κάτσω να δω διάφορες "μικροσειρές" της ΜΑΜΟΥΘ (αυτές με 1-2-3 τεύχη) που μου λείπουν και να της αγοράσω όσο ακόμα βρίσκονται.

Μην πάθω ότι έπαθα με την Modern Times πριν 15-20 χρόνια...

• Member ID:  25318
  • Topic Count:  6
  • Content Count:  1418
  • Achievement Points:  1452
  • Days Won:  1
  • With Us For:  4762 Days
  • Last Seen:  

Δημοσιεύτηκε

On 21/7/2007 στο 4:13 ΜΜ, germanicus είπε:

Το δεύτερο κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2005, είναι μετάφραση του Quel cirque! από διάφορους σεναριογράφους και σενάριο του Laurent Verron (1962- ). 

Σε σκίτσο του Verron θες να πεις (χρειάζεται διόρθωση)

5 λεπτά πριν, Paris είπε:

Πολύ ωραία παρουσίαση δεν το ήξερα θα το αγοράσω σύντομα! Να φανταστώ τα τεύχη των εκδόσεων ΜΙΛΙ είναι άφαντα;;

Πρέπει να κάτσω να δω διάφορες "μικροσειρές" της ΜΑΜΟΥΘ (αυτές με 1-2-3 τεύχη) που μου λείπουν και να της αγοράσω όσο ακόμα βρίσκονται.

Μην πάθω ότι έπαθα με την Modern Times πριν 15-20 χρόνια...

Τα τεύχη του ΜΙΛΙ είναι αρκετά δυσεύρετα* (αν και πρόσφατα απέκτησα το ένα από το e-shop της ΛΕΦΙΚ). Τα 2 της Μαμούθ βρίσκονται ακόμα νομίζω (εγώ τα είχα πάρει όταν είχαν εκδοθεί). διασκεδαστικά είναι αν και όπως όλα τα άλμπουμ με γκανγκ των 2-3 σελίδων έχουν τα πάνω τους και τα κάτω τους. Αν μη τι άλλο όμως οι Μπουλ και Μπιλ είναι από τα πρώτα bd του στιλ κωμικά ολιγοσέλιδα περιστατικά με ήρωα σκανδαλιάρικο παιδί.

• Member ID:  2322
  • Topic Count:  25
  • Content Count:  5042
  • Achievement Points:  5116
  • Days Won:  105
  • With Us For:  6603 Days
  • Last Seen:  

Δημοσιεύτηκε

Παιδιά σε κάτι bazaar βιβλίων που υπάρχουν ανά την επικράτεια βρίσκονται στάνταρ τα δύο αυτά Μπιλ και Μπουλ. Στην Ξάνθη ήταν στον Σκλαβενίτη κάθε μέρα εδώ και μήνες.

• Member ID:  25318
  • Topic Count:  6
  • Content Count:  1418
  • Achievement Points:  1452
  • With Us For:  4762 Days
  • Last Seen:  

Δημοσιεύτηκε (Επεξεργασία)

Εννοείς τα δυο από Μαμούθ ή από Μιλι;

Επεξεργασία από thor77
  • 2 years later...

• Member ID:  36975
  • Topic Count:  116
  • Content Count:  3848
  • Achievement Points:  3030
  • Days Won:  115
  • With Us For:  1630 Days
  • Last Seen:  

Δημοσιεύτηκε

Διάβασα που λέτε την Πέμπτη το βράδυ το πρώτο άλμπουμ της ΜΑΜΟΥΘ. Όπως είχα κάνει και για το άλμπουμ των εκδόσεων ΜΙΛΙ( εδώ), πριν υπεισέλθω σε λεπτομέρειες για το πώς μου φάνηκε το άλμπουμ, θα παραθέσω έναν κατάλογο των περιλαμβανόμενων ιστοριών. Έχουμε και λέμε:

1. Όχι άλλα τηλεφωνήματα
2. Όλα τελειώνουν...με τραγούδια
3. Υπάρχει πάντα λύση
4. Χαιρετισμός στα όπλα
5. Επιθεώρηση Τύπου
6. Ακολουθώντας τα ίχνη
7. Άλφα Βήτα
8. Πάει!
9. Ο γιατρός Μουτσούνας
10. Ο γιατρός Μουτσούνας( συνέχεια)
11. Τα λυκόπουλα
12. Τηλεκαλόκαιρο
13. Βιντεοπαίχνιδο
14. Καλτσοδρομίες
15. Σαβουάρ-βιβρ
16. Το πέρας και το τέρας
17. Ρουλεμάν με Μπιλ-ιες
18. Μπιλμπόκετο
19. Απέραντη υπομονή
20. Το Μικάντο συντηρεί τη φιλία
21. Ονόματα! Ονόματα!
22. Ένα άκακο σκουλήκι
23. Ημέρα γκρίνιας
24. Αλλού τ' όνειρο
25. Μεγάλη βραδιά
26. To Bill or not to Bill
27. Όταν έχεις κλίση...
28. Χρόνια πολλά μπαμπά
29. Ελικόκερ
30. Πλέοντας σε πελάγη ευτυχίας
31. Όλα του Μπιλ δύσκολα...
32. Ένας πολύ ανεβασμένος γατούλης
33. Όλα για τη μουσική
34. Νυχτερινός επισκέπτης
35. Μηχανή!
36. Τρύπα εδώ, τρύπα εκεί και τρύπα παραπέρα!
37. Γενικός συναγερμός!
38. Μπιλ και Μπουλ
39. Όχι άλλη μπάλα!
40. Τι σαλάτα!
41. Μικρή νυχτερινή σελίδα
42. Όταν έχεις "μύτη"...
43. Τηλεδράμα

• Σημειώσεις:
  1. Η δεύτερη και τρίτη ιστορία( "Όλα τελειώνουν" & "...με τραγούδια") συναποτελούν στην ουσία μία ιστορία, με αφιέρωση στη "συγχωρεμένη Λουλού".
  2. Αντίστοιχα, η ιστορία με τον γιατρό Μουτσούνα, πρόκειται επί της ουσίας για μία ιστορία, δημοσιευμένη σε δύο σελίδες.

Όσον αφορά τις προσωπικές μου απόψεις πάνω στο άλμπουμ... δεν μπορώ να πω καλά λόγια.:oops: Πολύ χλιαρό χιούμορ, άλλοτε εύκολα αστειάκια κι άλλοτε ολότελα ακαταλαβίστικες στιχομυθίες. Ίσως βέβαια, για την αρνητική εντύπωση ευθύνεται και το γεγονός ότι το διάβασα κουρασμένος, έπειτα από μια μεγάλη και δύσκολη μέρα. Παρ' όλα αυτά, του αναγνωρίζω ότι με χαλάρωσε και γενικά η ώρα κύλησε ευχάριστα κατά την ανάγνωση, ωστόσο  γεγονός παραμένει η παντελής έλλειψη καλού κι έξυπνου χιούμορ, κάτι που έρχεται σε αντιδιαστολή σε σχέση με την εικόνα που είχα σχηματίσει για τη σειρά από την ανάγνωση του άλμπουμ από τις εκδόσεις "ΜΙΛΙ"...:antekale:

Πιθανολογώ ότι, η χρονική διαφορά μεταξύ των ιστοριών των δύο άλμπουμ( του '78 το πρώτο, του '95 το δεύτερο), διαδραματίζει καταλυτικής σημασίας ρόλο, αφού όπως έχουμε δει πολλές φορές, καταξιωμένοι δημιουργοί από ένα σημείο και μετά παύουν να βρίσκονται στη δημιουργική τους φάση και συνήθως ανακυκλώνουν παλαιότερα σενάρια ή παραδίδουν έργα, κατώτερα των παλιότερων δουλειών τους. :)

Εκτός όμως από το χαμηλότερο επίπεδο των καθαυτών ιστοριών, δεν θεωρώ απίθανο να έχει γίνει κακή δουλειά ως προς το μεταφραστικό κομμάτι. Μάλιστα, η μετάφραση έχει ανατεθεί σε κάποιον Καραγιάννη, ο οποίος, αν θυμάμαι καλά, δεν έχει στο ενεργητικό του πολλές συνεργασίες με τη ΜΑΜΟΥΘ... Όπως και να χει, προσωπικά τουλάχιστον δεν έμεινα ικανοποιημένος, ενδεχομένως κιόλας λόγω της πολύ θετικής εικόνας που είχα σχηματίσει από το άλμπουμ των εκδόσεων "ΜΙΛΙ"! :spidey_yeah_that:

Εννοείται βέβαια, ότι παρά την αρνητική μου κριτική, οι Μπουλ & Μπιλ παραμένουν πολύ αγαπημένοι χαρακτήρες μου( κυρίως λόγω της τηλεοπτικής σειράς, αλλά και των κόμικς), ενώ θεωρώ ότι είναι το τέλειο παράδειγμα comfort κόμικ, ανήκει δηλαδή σε εκείνη την κατηγορία των ανάλαφρων κόμικς, με το λιγοστό και απλό κείμενο, το οποίο διέπεται από έντονη προφορικότητα, έχει εύληπτο και σαφές νόημα και ύφος, ενώ παρουσιάζει τέλος σχετικά έξυπνο χιούμορ. Επομένως, αν θέλετε να διαβάσετε κάτι για να αποφορτιστείτε από μια δύσκολη μέρα ή  μια δυσάρεστη κατάσταση, το συγκεκριμένο κόμικ νομίζω είναι ό,τι πρέπει. Αν και κατά τη γνώμη μου, τόσο οι ιστορίες, όσο και η μετάγραση των εκδόσεων "ΜΙΛΙ" είναι ανώτερες, αν πετύχετε την έκδοση της ΜΑΜΟΥΘ αγοράστε την, δεν θα χάσετε!bigwing.gif

HONORABLE MENTIONS

Είπαμε, δεν μου άρεσε τόσο το άλμπουμ, αλλά θα ήμουν ψεύτης αν έλεγα ότι δεν είχε τις καλές του στιγμές. Μερικές παρακάτω:

Boule et Bill_1.jpgBoule et Bill_3.jpg

Και μία πιο... πικάντικη:D:

Boule et Bill_2.jpg

ΥΓ: Μου κάνει εντύπωση πάντως που αμφότερες οι εκδοτικές απόπειρες τερματίστηκαν στα δύο άλμπουμ... Τόσο χάλια πήγαν εμπορικά;:thinking:

Κρίμα, γιατί πράγματι οι χαρακτήρες είναι φοβεροί!:beersanta::beersanta::beersanta:

• Member ID:  9689
  • Topic Count:  11
  • Content Count:  661
  • Achievement Points:  737
  • With Us For:  5898 Days
  • Status:  Online
  • Last Seen:  

Δημοσιεύτηκε

Καλά τώρα να ήταν και το μόνο που σταμάτησε μετά από 2- 3  από την μαμούθ . Εδώ η κόμικσαρα το τζιπσυ ήθελε 2 τεύχη για να κλείσει κι το σταμάτησαν . 

• Member ID:  36975
  • Topic Count:  116
  • Content Count:  3848
  • Achievement Points:  3030
  • Days Won:  115
  • With Us For:  1630 Days
  • Last Seen:  

Δημοσιεύτηκε
3 ώρες πριν, nikos99 είπε:

Καλά τώρα να ήταν και το μόνο που σταμάτησε μετά από 2- 3  από την μαμούθ . Εδώ η κόμικσαρα το τζιπσυ ήθελε 2 τεύχη για να κλείσει κι το σταμάτησαν . 

Ρε συ, δεν είναι το ίδιο το Τζίπσυ με τους Μπουλ και Μπιλ. Το πρώτο είναι μεν πιο ώριμο καλλιτεχνικά, αλλά δεν θα προσελκύσει εύκολα κόσμο άσχετο με τα κόμικς. Τουναντίον, απευθύνεται σε πιο εξειδικευμένο κοινό, πιο ψαγμένο όσον αφορά τα κόμικς. Τα Μπουλ και Μπιλ από την άλλη, με το να απευθύνονται σε παιδικό κοινό μπορούν να αγοραστούν και ως δώρο σε παιδιά, ανίψια, εγγόνια κτλ από ανθρώπους που μπορεί να μην έχουν άμεση σχέση με τα κόμικς. :)

Εξ άλλου, η αναγνωρισιμότητα των δύο δεν συγκρίνεται. Λόγω της σειράς, αλλά και του ότι είναι πιο εύπεπτα τα Μπουλ και Μπιλ είναι πιο γνωστά! :spidey_yeah_that:Γι' αυτό απορώ που δεν πήγε τόσο καλά( προφανώς) από εμπορικής άποψης.:beersanta::beersanta::beersanta: