Μετάβαση στο περιεχόμενο

PEANUTS [ Peanuts ]


Ion

Προτεινόμενες Καταχωρήσεις

Εκδόσεις στις οποίες δημοσιεύτηκε:

  • Member ID:  2285
  • Group:  Veterans
  • Topic Count:  940
  • Content Count:  4356
  • Reputation:   35540
  • Achievement Points:  4409
  • Days Won:  26
  • With Us For:  6160 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  41

PEANUTS

PeanutsGang.png

Το Peanuts είναι ένα χιουμοριστικό στριπ από τον δημιουργό Charles M. Schulz. Πρωτοδημοσιεύτηκε στην Αμερική στις 2 Οκτωβρίου 1950 σε οχτώ εφημερίδες (The Washington Post, The Chicago Tribune, The Minneapolis Tribune, The Allentown Call-Chronicle, The Bethlehem Globe-Times, The Denver Post, The Seattle Times και The Boston Globe). Η σειρά συνεχίστηκε μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου 2000, οπότε και σταμάτησε λόγω του θανάτου του δημιουργού. Σε αυτό το διάστημα το Peanuts δημοσιεύτηκε σε πάνω από 2.600 εφημερίδες, κυκλοφόρησε σε 75 χώρες και μεταφράστηκε σε 21 γλώσσες, ενώ συνολικά τα στριπ έφτασαν τα 17.897. Επίσης, οι ήρωες της σειράς πρωταγωνίστησαν σε ταινίες, τηλεοπτικές σειρές, θεατρικές παραγωγές, βιντεοπαιχνίδια, βιβλία κλπ. Μετά το 2000 κυκλοφορούν μόνο επαναδημοσιεύσεις.

Στριπ του Peanuts έχουμε δει και στο περιοδικό Βαβούρα. Συγκεκριμένα δημοσιεύονταν πάντα στην 1η ή στην 4η σελίδα του εσωτερικού χαρτονένιου τετρασέλιδου του περιοδικού, δηλαδή πριν και μετά από ιστορίες όπως η Οδός Τρέλας 7 ή o Bananaman. Τα στριπ αυτά ήταν πάντα έγχρωμα.

Παρακάτω ένα στριπ από το Βαβούρα # 305 για να πάρετε μια ιδέα.
 

305.jpg

 

Πηγές:
Wikipedia

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  277
  • Group:  Root Admin
  • Topic Count:  1671
  • Content Count:  28465
  • Reputation:   190010
  • Achievement Points:  27559
  • Days Won:  758
  • With Us For:  6342 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  51

Είχε peanuts η Βαβούρα?????.... Ούτε που είχα πετύχει ποτέ μου κάτι! Μάλλον είναι από συγκεκριμένη περίοδο του περιοδικού!

 

:thanks: Ίωνα!

 

:cheers5:

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

  • 4 years later...

  • Member ID:  556
  • Group:  Veterans
  • Topic Count:  1537
  • Content Count:  22474
  • Reputation:   120955
  • Achievement Points:  22479
  • Days Won:  791
  • With Us For:  6317 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  

Αφιέρωμα στα Peanuts από το artic.gr:

Tα Peanuts και ο γοητευτικός τους ρεαλισμός


Δημιουργηθηκε στις Τρίτη, 17 Δεκεμβρίου 2013 14:13
Κατηγορία: Κόμικ
Αρθρογράφος: Βένια Κουντούρη

 

post-556-0-35640000-1387644566_thumb.jpg

Τον Οκτώβριο του 1950, δόθηκε μια ευκαιρία στον σχεδιαστή Charles Monroe Schulz να δημοσιεύσει κάποια σκίτσα του σε εφημερίδες της εποχής. Μάλλον δεν είχε την παραμικρή ιδέα για το τι θ’ακολουθούσε. Έναν χρόνο μετά, τα σχέδιά του με τον τίτλο: "Peanuts" δημοσιεύονταν σε 35 εφημερίδες, οι οποίες αυξήθηκαν σε 45 τον Οκτώβρη του επόμενου χρόνου. Το στριπ των Peanuts,κερδίζοντας και την δεύτερη θέση στην λίστα των καλύτερων κόμιξ του 20ού αιώνα, θεωρήθηκε ένα από τα πιο διάσημα,ισχυρά και εμπνευσμένα στριπ στην ιστορία των κόμιξ έχοντας μια τεράστια απήχηση σε πολλούς ανθρώπους ανά τον κόσμο.

Ο Schulz, δήλωνε πως: "Η ευτυχία είναι ένα ζεστό κουτάβι". Η έμπνευσή του αυτή, γέννησε και τον πιο δημοφιλή ήρωα της σειράς των Peanuts, τον Snoopy. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι μπορεί να υπάρχουν ορισμένοι που μπορεί να μην γνωρίζουν ολόκληρη την σειρά των Peanuts αλλά για τον Snoopy, ούτε λόγος! Ενδιαφέρον θα ήταν βέβαια να ρίξουμε μια ματιά σε όλη την παρέα.

Τα Peanuts είναι μια ομάδα παιδιών που αποτελείται από: τον Charlie Brown- ιδιοκτήτη του Snoopy, την Lucy, τον Linus-αδερφό της Lucy, τον Shroeder, την Sally-αδερφή του Charlie, τον Pig-Pen, κ.ά. Όλα τα παιδιά είναι ιδιάζουσες προσωπικότητες με πολλά αξιοπερίεργα στοιχεία χαρακτήρα που σίγουρα εκτός από τον αναμενόμενο προβληματισμό, επιφέρουν και χιούμορ στον αναγνώστη. Για παράδειγμα, ο Charlie Brown, ίσως είναι ο πιο "αποτυχημένος" ήρωας στον κόσμο! Ένα παιδί που δεν έχει καταφέρει ποτέ να πετάξει τον χαρταετό του, δεν έχει μιλήσει ποτέ στην κοπέλα που του αρέσει και που στην ομάδα μπέιζμπολ στην οποία και είναι αρχηγός, δεν έχει κερδίσει ούτε έναν αγώνα! Χαρακτηρίζεται από νευρικότητα και πλήρη έλλειψη αυτοπεποίθησης. Στην ουσία πιστεύει πως είναι ένα απλό μηδενικό και η πραγματικότητα έρχεται να το επιβεβαιώσει. Ο Shulz, μέσω αυτού του χαρακτήρα καταφέρνει να "βγάλει" χιούμορ μέσα από την αποτυχία. Αντιθέτως, η Lucy είναι μια κοπέλα που θεωρεί τον εαυτό της πολύ ανώτερο των υπολοίπων και λατρεύει να επαναλαμβάνει τις φράσεις: " Είμαι σίγουρη για ότι κάνω", " Κανείς δεν με καταλαβαίνει". Αρέσκεται στο να βασανίζει τους γύρω της μα κυρίως τον Charlie, εκμεταλλευόμενη την αδυναμία του.

Και συνεχίζοντας, έρχεται ο Linus, ένας μικρός διανοούμενος και συνάμα μια μαθηματική ιδιοφυία που έχει όμως μία ισχυρή αδυναμία: έχει συντροφιά μια κουβέρτα και νιώθει πως σε περίπτωση που την χάσει δεν θα καταφέρει να επιβιώσει μακριά της! Αλλά και οι υπόλοιποι χαρακτήρες δεν υστερούν φαντασίας του μεγάλου δημιουργού τους, του Shulz. O Pig Pen, ένα μονίμως βρώμικο παιδί,η Sally που δηλώνει αθεράπευτα και αμετάκλητα ερωτευμένη με τον Shroeder και αυτός με τη σειρά του αποτελεί έναν μεγάλο πιανίστα και λάτρη του Beethoven.

Έπειτα από αυτή την γνωριμία της σύνθεσης αυτών των πολύπλοκων μα τόσο ενδιαφέροντων χαρακτήρων, είναι η στιγμή πιστεύω να διεισδύσουμε και στο προφίλ του πιο πολυαγαπημένου ήρωα της σειράς, που δεν είναι άλλος απ’ τον Snoopy.

 

post-556-0-86407300-1387644565_thumb.jpg

 

Ο Snoopy λοιπόν, κάνει το ντεμπούτο του στις 4 Οκτωβρίου το 1950, δύο μέρες μετά την πρεμιέρα των Peanuts. Ο Schulz αρχικά, ήθελε να τον ονομάσει Sniffy αλλά επειδή υπήρχε κι άλλο καρτούν μ‘ αυτό το όνομα,τελικά δεν έγινε.Πρόκειται για ένα σκυλί ράτσας αγγλικού λαγωνικού που θα μπορούσε να του δοθεί ο τίτλος ίσως του πιο ανθρώπινου χαρακτήρα του strip. Ξεκίνησε ως ένα ήσυχο και απλό καθημερινό σκυλί, αναπτύσσοντας ολοένα και περισσότερα ανθρώπινα χαρακτηριστικά όπως ισχυρή φαντασία και εξυπνάδα μεγαλύτερη του ιδιοκτήτη του. Υιοθετεί τον Woodstock ένα μικρό πουλάκι που δεν μπορεί να πετάξει καλά και μαζί με την αισιοδοξία και την φιλία που δημιουργούν μεταξύ τους, δίνουν απαντήσεις σε όλα τα μικρά και μεγάλα προβλήματα της ζωής. Ο σχεδιαστής του, θέλει τον Snoopy ένα σκυλί που "λέει" τις σκέψεις του στον αναγνώστη και πολλοί χαρακτήρες στο Peanuts εμφανίζονται σαν να διαβάζουν κατά κάποιον τρόπο τις σκέψεις του και ν’ανταποκρίνονται σε αυτές κανονικά. Οι σκέψεις του, δεν είναι ακριβώς αυτό που λέμε:"verbalized", εννοώντας ότι δεν εκφράζονται ακριβώς με λέξεις, γι‘ αυτό και συνήθως χρησιμοποιεί είδη επιφωνημάτων όπως "bleah", "hey", σαν την παντομίμα!

Ένα γεγονός που συνεισφέρει στο να κάνει τον Snoopy να αποτελεί εξαίρεση του κανόνα των σκύλων, είναι ότι πολλοί χαρακτήρες δείχνουν να αναζητούν τις συμβουλές του και να παίρνουν οδηγίες από αυτόν. Έτσι, παρ’όλη την ανικανότητά του να μιλήσει σαν ένας φυσιολογικός άνθρωπος, με το πέρασμα του χρόνου, αυτή η ανθρωπομορφική του τάση αυξάνεται περισσότερο. Αρχίζει λοιπόν να απαντάει κανονικά και να φέρνει αντιρρήσεις στα λεγόμενα άλλων όπως όταν ο Charlie Brown σ‘ένα στριπ του ‘60 λέει :"Beagles on tha grass alas!"(Τα λαγωνικά στο γρασίδι), ο Snoopy δείχνει να καταλαβαίνει απολύτως απαντώντας : "Ι ain’t no stupid beagle" (Εγώ δεν είμαι ένα ηλίθιο λαγωνικό).
Μια φορά ο Schulz δήλωσε πως:" H καλύτερη ιδέα που είχα ποτέ μου ήταν να μετακινήσω τον Snoopy από το εσωτερικό του σκυλόσπιτου, στην κορυφή του". Πίστευε πως θα έδινε μια καλύτερη εικόνα στα παιδιά για να χρησιμοποιήσουν την φαντασία τους, αφήνοντας τους ανθρώπους να πιστεύουν πως αυτό το σκυλόσπιτο θα μπορούσε να είναι οτιδήποτε εκείνος ήθελε να είναι. Πάνω σ‘ αυτήν την κορυφή το ιδιαίτερο αυτό σκυλί, κοροϊδεύει ανελέητα όποιον προσπαθεί να παίξει μαζί του σαν να ήταν ένας συνηθισμένος σκύλος.

Όσο τα στριπ των Peanuts προχωρούν και συνεχίζουν να εκδίδονται και να πληθαίνουν , ο Snoopy έχει περάσει σχεδόν από όλες τις φάσεις που θα γινόταν να περάσει κάποιος, όλα τα χόμπι, τις ασχολίες, τα ενδιαφέροντα. Θα τον δούμε ως έναν ριψοκίνδυνο πιλότο στον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο, ως έναν παίκτη του χόκει και του τέννις, έναν γραβατωμένο δικηγόρο που κάποτε νίκησε τον Peter Rabbit, τον πρώτο αστροναύτη που πάτησε στο φεγγάρι ή ακόμη έναν διάσημο συγγραφέα. Πολλές φορές ξεχνάει πως είναι σκύλος και αρχίζει να γράφει μυθιστορήματα, ξεκινώντας με την φράση: "Ιt was a dark and strormy night". Αλλά οι ικανότητές του δεν σταματούν εδώ. Διαβάζει τον Πόλεμο και Ειρήνη του Tolstoy, έχει την περίεργη ιδιότητα να εξαφανίζεται όπως ο γάτος του Cheshire απ‘την Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων, να μεταμορφώνεται σε σκυλίσιο ελικόπτερο με πιλότο τον Woodstock και να χορεύει τον αγαπημένο του χορό γνωστό και ως:"Τhe Beagle" ή "Τhe Suppertime dance". Λατρεύει την pizza και να παίζει με σαπουνόφουσκες και μισεί τις γάτες και το άκουσμα των μπαλονιών που ξεφουσκώνουν! Μία αδυναμία όμως έπρεπε να του δωρίσει ο σχεδιαστής του μέσα στην τόσο ανεπτυγμένη του νοημοσύνη και το πλήθος των επιτευγμάτων του. Είναι αποτυχημένος στον ερωτικό τομέα ,όπως το αφεντικό του στο μπέιζμπολ και το πέταγμα χαρταετού, έχοντας κάνει πρόταση γάμου που είχε άδοξο τέλος καθότι η αγαπημένη του τον παράτησε!


post-556-0-09174000-1387644565_thumb.jpg

 

Γενικότερα, η αντίθεση μεταξύ της ύπαρξης του Snoopy σ’έναν φανταστικό κόσμο και του Charlie Brown σ‘έναν αληθινό κόσμο, αποτέλεσαν το επίκεντρο της φιλοσοφίας και του χιούμορ των Peanuts. Όλoι οι ήρωες είναι στην ουσία μικροί φιλόσοφοι που προσπαθούν να μας διδάξουν. Οι ιστορίες που μας διηγούνται είναι σαν να γράφτηκαν από την οπτική γωνία ενός μικρού παιδιού, δεν είναι πολύπλοκες μα αντίθετα πλήρως κατανοητές. Ο Schulz, αποφεύγει να χρησιμοποιήσει ενήλικες χαρακτήρες , θέλοντας μ’ αυτόν τον τρόπο να εξετάσει πολλές απ’τις κοινωνικές και ψυχολογικές εντάσεις της μοντέρνας και ενήλικης κοινωνίας. Τα κόμιξ πολλές φορές έχουν ίσως την ικανότητα να "μαλακώσουν" την επιρροή της πραγματικότητας που μπορεί να είναι γεμάτη από κακοτυχίες και κινδύνους και να μας κάνουν να γελάσουμε με τους ίδιους τους εαυτούς μας. Τα Peanuts περιγράφουν το βάθος των συναισθημάτων των ανθρώπων δείχνοντάς μας με ποιόν τρόπο κάτω από μια φαιδρή και πρόσχαρη επιφάνεια, μπορούμε να διακρίνουμε τα άγχη μας, που όλοι έχουμε περάσει, πόσο ευάλωτοι μπορούμε να γίνουμε πολλές φορές αλλά είμαστε πλήρως απρόθυμοι να το αναγνωρίσουμε.

Επιπλέον, τα συγκεκριμένα στριπ είναι ιδιαιτέρως αξιοσημείωτα για τα επιδέξια κοινωνικά τους σχόλια. Δεν απευθύνονται ρητά στα φυλετικά θέματα τόσο όσο τα κάνουν να μοιάζουν αυτονόητα και αυτοφανή, η προσέγγιση είναι πάντα απαλή και προσεγμένη. Η ειλικρίνεια,η απλότητα, η αμεσότητα και ο αληθινός τρόπος γραφής του Shulz, δημιουργούν συναισθηματική ταύτιση στον αναγνώστη, άρα μπορούμε να θεωρήσουμε ως άμεσο και φυσικό επακόλουθο την αγάπη του κοινού για τα Peanuts καθώς και την τόσο μεγάλη αναγνώριση που έλαβε από αυτό.

Στις 3 Ιανουαρίου του 2000 όμως τα Peanuts σταματούν. Αυτή είναι η ημερομηνία που δημοσιεύεται το τελευταίο strip των Peanuts. Ο Schulz, προσβεβλημένος από την νόσο του καρκίνου αφήνει την τελευταία του πνοή στην ηλικία των 77 ετών στη Santa Rosa της Καλιφόρνια, έχοντας σίγουρα αφήσει και το δικό του μοναδικό στίγμα στον κόσμο των κόμιξ.

 

 

 

Ομαδοποίηση Ελληνικών Εκδόσεων

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

  • 6 months later...

  • Member ID:  556
  • Group:  Veterans
  • Topic Count:  1537
  • Content Count:  22474
  • Reputation:   120955
  • Achievement Points:  22479
  • Days Won:  791
  • With Us For:  6317 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  

Έπικ:

 

post-556-0-67143800-1405516275_thumb.jpg

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους


  • Member ID:  27926
  • Group:  Members
  • Topic Count:  32
  • Content Count:  317
  • Reputation:   3079
  • Achievement Points:  317
  • Days Won:  1
  • With Us For:  4083 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  

Να συγκεντρώναμε λέτε εδώ τα Peanuts που έχουμε;
Ξεκινάω:

Από το περιοδικό "ΒΑΒΟΥΡA" #140:
post-27926-0-23913100-1405530325_thumb.jpg

Από το περιοδικό "ΒΑΒΟΥΡA" #140 και πάλι το δέυτερο έγχρωμο μονοσέλιδο:
post-27926-0-94962400-1405620503_thumb.jpg

Το επόμενο είναι από το περιοδικό "ΒΑΒΟΥΡΑ" νούμερο # 105. Ένα πραγματικά απίθανο επεισόδιο! Απολαύστε:
post-27926-0-53838600-1405620713_thumb.jpg

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Μοιραστείτε με άλλους ιστότοπους

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Απάντηση σε αυτό το θέμα ...

×   Έχετε επικολλήσει περιεχόμενο με μορφοποίηση.   Κατάργηση μορφοποίησης

  Επιτρέπονται μόνο 75 emoticons maximum.

×   Ο σύνδεσμός σας έχει ενσωματωθεί αυτόματα.   Εμφάνιση ως σύνδεσμος

×   Το προηγούμενο περιεχόμενό σας έχει αποκατασταθεί.   Διαγραφή εκδότη

×   Δεν μπορείτε να επικολλήσετε εικόνες απευθείας. Ανεβάστε ή εισάγετε εικόνες από URL

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Χρησιμοποιώντας αυτή τη σελίδα, αποδέχεστε τις Όρους χρήσης μας.