Jump to content

ramirez
 Share

Recommended Posts

Τίτλος:
BORGIA
Σενάριο/Kείμενα:
Alejandro Jodorowsky
Σχέδιο:
Milo Manara
Εκδοτική:
Hμερ. έκδοσης:
2005
Εξώφυλλα:
4 + 1 Οπισθόφυλλα ΕΔΩ ΛΙΣΤΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ
Τεύχη:
4
Κατηγορία:
Σειρά/Συνεχόμενα
Είδος εντύπου:
Κόμικ
Βιβλιοδεσία:
Καρφίτσα
Περιεχόμενο:
Ερωτικό
Περιοδικότητα:
Μηνιαία
Μέγεθος:
16.0 x 23.0
Σελίδες:
24
Χρώμα:
Έγχρωμο (ΕΓΧ)
Μετάφραση:
Σίλια Μανουσοπούλου
Πρωτότυπος τίτλος:
I Borgia #1 (2004)
Προέλευση:
Ιταλική

 

Μετά από αρκετές μετριότατες δουλειές όπου ο ίδιος είχε επιφορτιστεί εκτός από το σκίτσο και το σενάριο, ο Manara αποφασίζει επιτέλους να συνεργαστεί ξανά με επαγγελματία σεναριογράφο, τον Alejandro Jodorowsky, γνωστό από τις σειρές "Incal" και "Μεταβαρώνοι". Το αποτέλεσμα της συνεργασίας τους ήταν η σειρά "Borgia", όπου προφανώς εξιστορείται η ιστορία της οικογένειας Βοργία, έτσι τουλάχιστον όπως την φαντάστηκε ο Jodorowsky. Πολύ καλή δουλειά μεν, αυστηρώς ακατάλληλη για ανηλίκους δε, αφού απεικονίζονται πολύ σκληρές σκηνές σ' αυτά τα βιβλιαράκια μικρού μεγέθους που κυκλοφόρησαν ως ένθετα του περιοδικού Free. Στο εξωτερικό έχει κυκλοφορήσει και ο δεύτερος τόμος (άγνωστο το τελικό νούμερο) της σειράς, όχι όμως και στην Ελλάδα.

 

 

Bedetheque

 • Like 11
Link to comment
Share on other sites

:thanks: και ερώτηση: Πόσες σελίδες έχει το κάθε βιβλιαράκι (μαζί με τα εξώφυλλα); :thinking:
Link to comment
Share on other sites

24, αλλά μη φανταστεί κανείς πως είναι μεγάλος σε έκταση ο αυθεντικός τόμος. Απλά λόγω του μακρόστενου φορμάτ του κάθε ένθετου, ουσιαστικά τυπώσανε κάθε σελίδα του πρωτότυπου σε 2 σελίδες του μικρού βιβλίου του Free.

 • Like 3
Link to comment
Share on other sites

εγω είχε τύχει να παιρνω το "FREE" εκείνη την εποχή και έτσι βρέθηκαν στα χέρια μου μερικά τευχη απο τη Βοργία. Πολύ καυστικό και σκληρό και σαν σενάριο και σαν σχεδιο.Κατακεραυνώνει την παπική εξουσία τησ εποχής. Δεν ξέρω όμως εαν την ολοκληρώσανε την σειρά τα παιδια απο το FREE γιατι καποιο λόγο έιχα σταματήσει να το παίρνω το περιοδικό.Επίσης λόγο δικής μου ανευθυνότητας δεν μπορω να βρω κι εκεινα τα τευχη που αγόρασα.(κλαψ!!!). Ισως δεν εχω ακόμη το μικρόβιο του φανατικού συλλέκτη.

Πάντως η ιστορία ήταν λίγο μπερδεμένη στο σχέδιο αν θυμάμαι καλά(και αν επιτρεπεται να κριτικάρώ έστω και λίγο τον καταπληκτικό ΜΑΝΑΡΑ!!!) :respect:

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Μακάρι να βγούν και σε κανονική έκδοση κάποια στιγμή γιατί η έκδοση του free δεν ήταν αντάξια του κόμικ.Το κόμικ ήταν αρκετά καλό.Νομίζω οτι ο 2ος τόμος είχε μεταφραστεί και στα αγγλικά (για όσους τους άρεσε ο 1ος και δεν ξέρουν γαλλικά όπως κι εγώ) αν και δεν τον πήρα ακόμη.

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

24, αλλά μη φανταστεί κανείς πως είναι μεγάλος σε έκταση ο αυθεντικός τόμος. Απλά λόγω του μακρόστενου φορμάτ του κάθε ένθετου, ουσιαστικά τυπώσανε κάθε σελίδα του πρωτότυπου σε 2 σελίδες του μικρού βιβλίου του Free.

 

ώπα. ξαναμπερδεύτηκα :) όπως το βλέπω το εξώφυλλο φαίνεται να έχει τυπωθεί κανονικά. Από αυτό που είπες όμως είναι σα να μου λες ότι απ'έξω φαίνεται κανονικά, αλλά όταν το διαβάζεις, πρέπει να το κάνεις πλαγιαστά (σα να διαβάζεις έναν Αρκά λόγου χάρη, ή ένα Τοτέμ της Μαμούθ).

 

Εάν σου είναι εύκολο, μπορείς να σκανάρεις ή να φωτογραφήσεις κάτι από το εσωτερικό του για να το πιάσουμε καλύτερα? (δε χρειάζεται να είναι "πλακέ", χωρίς περιθώρια, και με ευκρίνια. Ίσα ισα κάτι για να δούμε πως είναι τοποθετημένα τα καρέ) :thanks:

 

:cheers5:

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

"Πλαγιαστό" διαβάζεται, όπως ακριβώς υπέθεσες... :best::cheers3:

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

 • 2 years later...

Συνολικά έχουνε βγει στην Γαλλία 4 τόμοι και έχει ολοκληρωθεί η σειρά.

 

Οι 3 πρώτοι τόμοι έχουνε μεταφραστεί στα Αγγλικά σε 3 Heavy Metal (και έχουν εκδοθεί και αυτόνομοι). Τους διάβασα σήμερα. Ενώ η σειρά ξεκινάει με ένα χ ενδιαφέρον, παρεκτρέπεται στο τέλος. Άποψή μου? Αρπαχτή του Γιοντορόφσκι. Όσον αφορά τον Μανάρα, τι αρπαχτή και πράσινα άλογα. Αρπαχτές κάνει εδώ και 30 χρόνια :)

 

Από την άλλη όμως, δεν ήταν τυχαίο που την ξαναθυμήθηκα σήμερις....... Ξεκινάει σήμερις (και ήδη κυκλοφορεί στα καλά μαγαζιά ένα dvdscreener) η σειρά του Showtime ονόματι Borgias, σε σκηνοθεσία Neal Jordan και με τον Jeremy Irons στον πρωταγωνιστικό ρόλο.... Εξυπακούεται ότι έχω ήδη προβεί στα δέοντα και φαίνεται ταμάμ και μπερεκέτι :Dhttp://www.youtube.com/watch?v=58hmD2sGV7Q

 

:cheers5:

 • Like 5
 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Όσον αφορά τον Μανάρα, τι αρπαχτή και πράσινα άλογα. Αρπαχτές κάνει εδώ και 30 χρόνια :)

 

:lmao:

 • Like 4
Link to comment
Share on other sites

 • 1 year later...

Νομίζω ότι ο Jodorowsky ή έχει προβλήματα στήσης στα γεράματα ή αποφάσισε να μας κάνει πλάκα και να βγάλει μερικά γκαφρά παραπάνω :)

 

Διαπιστώνω ότι έχει γράψει άλλη μια παρόμοια σειρά, το Le Pape Terrible (ο terrible (μεταφράστε το όπως θέτε :) ) Πάπας (βλέπω στο λήμμα της wiki ότι όντως είχε και το παρατσούκλι Il Papa Terribile που το αποδίδει εκεί ως The Fearsome Pope (ο φοβερός/φόβητρο Πάπας) ). 2 τόμοι μέχρι στιγμής. Ένας το 2009 και ένας το 2011. Ασχολούνται με τον αντίπαλο του Αλέξανδρου ΣΤ' (ήτοι του γνωστότερου από τους 2 Βόργιες και Πάπα στο κόμικ Borgia), που έγινε Πάπας μετά από αυτόν (με έναν ενδιάμεσο για κάτι μήνες) με το όνομα Ιούλιος Β'.

 

Από το εξώφυλλο του πρώτου τόμου, νομίζω ότι γίνονται σαφείς οι προτεραιότητες του Jodorowsky :D

 

tp1.jpgtp2.jpg

 

και οι 2 τόμοι έχουν γίνει σκανλέησον στα αγγλικά, αν και δεν τους έχω διαβάσει :) (τώρα τους πήρα πρέφα ;) )

 

:cheers5:

 

 

 

edit Βέβαια, εδώ που τα λέμε, μπορεί να τα έχει πάρει στη κράνα με την Καθολική Εκκλησία και να θέλει να τους ξεφτυλίσει .... :)

 • Like 13
Link to comment
Share on other sites

 • 3 years later...

Μόλις τελείωσα τον τόμο της Dark Horse που περιέχει και τα 4 τεύχη που έχουν κυκλοφορήσει. 

Σε γενικές γραμμές, δεν ξετρελάθηκα. Ο Manara κάνει καλά τη δουλεία του, κάποια μεγάλα panels ειδικά είναι πολύ όμορφα ζωγραφισμένα.

Ο Jodo όμως με απογοήτευσε. Μου άφησε την αίσθηση της προχειροδουλειάς. Σαν να το έγραφε για καμιά 10αριά χρόνια και είχε ξεχάσει

τι είχε γράψει πριν. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα συννεφάκι επαναλαμβάνεται αυτολεξεί μέσα σε 10 περίπου σελίδες. Άλλη αίσθηση που 

μου άφησε είναι ότι σαν να είχε γράψει ένα μεγαλύτερο σενάριο και μετά του είπαν να το μειώσει. Η ιστορία πολλές φορές πηδάει από

μέρος σε μέρος και από plot point σε plot point κάπως βεβιασμένα και άγαρμπα. Άσε που το τέλος του, οι τελευταίες 5-10 σελίδες δηλαδή,

είναι η αποθέωση της βιασύνης. Εκεί που όλη η πλοκή αποκαλυπτόταν από την πλευρά των Βοργίων και είχε φτάσει στο σημείο της κορύφωσης,

μας περνάει στη περιγραφή ενός δευτεραγωνιστή ο οποίος πολύ περιληπτικά μας περιγράφει το τέλος της δυναστείας και το θάνατο των Βοργίων.

 

Κρίμα, περίμενα κάτι πολύ καλύτερο.

 

5/10

Edited by jpentz
 • Like 8
Link to comment
Share on other sites

 • DaDiRa changed the title to BORGIA

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.