Μετάβαση στο περιεχόμενο

Προτεινόμενες Καταχωρήσεις

Τίτλος:
3Η ΚΑΜΕΡΑ (Η)
Σενάριο/Kείμενα:
Cedric Apikian
Σχέδιο:
Denis Rodier
Σχέδιο εξωφύλλου:
Denis Rodier
Hμερ. έκδοσης:
12-06-2025
Εξώφυλλα:
1 + 1 Οπισθόφυλλα ΕΔΩ - Λίστα Κυκλοφορίας
Τεύχη:
1
Κατηγορία:
Αυτοτελές
Είδος εντύπου:
Κόμικ
Βιβλιοδεσία:
Ράχη με μαλακό εξώφυλλο
Περιεχόμενο:
Ιστορικό
Μέγεθος:
21.0 x 28.0
Σελίδες:
156
Χρώμα:
Έγχρωμο (ΕΓΧ)
Μετάφραση:
Γιώργος Καράμπελας
Lettering:
Τίνα Χελιώτη
Χρωματισμός:
Elise Follin
Επιμέλεια:
Γιώργος Ζωιτάς
Πρωτότυπος τίτλος:
La 3e Kamera
Προέλευση:
Γαλλική
ISBN:
978-618-206-213-5
Ονομαστική τιμή:
17.00€

• Member ID:  41338
  • Group:  Members
  • Topic Count:  55
  • Content Count:  1129
  • Achievement Points:  1199
  • Days Won:  22
  • With Us For:  634 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  

Δημοσιεύτηκε

H3HKAMERA_0001.jpg  H3HKAMERA_0001z.jpg

H 3Η ΚΑΜΕΡΑ

Από τον εκδότη:

Μάιος 1945, Βερολίνο. Ο Κόκκινος Στρατός έχει καταλάβει τη πρωτεύουσα του Τρίτου Ράιχ και ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος πλησιάζει το τέλος του. Λίγους μήνες αργότερα, μέσα στα ερείπια του ναζιστικού καθεστώτος, συλλαμβάνεται ένα από τα μέλη των Propaganda Kompanien. Πρόκειται για Γερμανούς πολεμικούς ανταποκριτές του Γκέμπελς, που συνήθιζαν να χρησιμοποιούν δύο επίσημες φωτογραφικές μηχανές για να τροφοδοτούν την προπαγάνδα του Ράιχ. Σχεδόν όλοι όμως είχαν μαζί τους και μια λαθραία τρίτη συσκευή, που δεν υπαγόταν σε κανέναν έλεγχο: τη διαβόητη «3η Κάμερα». Αυτή είναι η ιστορία μίας από αυτές.

Το graphic novel Η 3η Κάμερα δεν κάνει μια ακόμα ιστορική αναδρομή. Περιγράφει έναν ξέφρενο αγώνα δρόμου με τον χρόνο για την ανάκτηση των φωτογραφιών της περίφημης «3ης Κάμερας». Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τις δίκες της Νυρεμβέργης, η «3η Κάμερα» κατέγραψε μια μεγάλη μάζα από τα εγκλήματα που διέπραξαν οι ναζί και θα αποτελούσε στρατηγικό ζήτημα για τους Αμερικανούς στρατιώτες του CIC (Counter Intelligence Corps)! Αυτός ο τύπος συσκευής θα μπορούσε να αποκαλύψει τα πρόσωπα των αξιωματικών των Ες Ες, αλλά και να παράσχει αδιάσειστες αποδείξεις για τις φρικαλεότητες που διαπράττονταν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Τι άλλα φρικιαστικά μυστικά θα μπορούσε να αποκαλύψει ακόμα, όμως;

kamera-2-mikros-190x260h.jpg.0ae28f34f0ba25a7c8c6733abff68640.jpgkamera-1-mikros-190x260h.jpg.9d8421c64d4e0986b901bd18d4081bc4.jpg

Σενάριο:

Δεν μπορώ να πω ότι με άφησε ευχαριστημένο το σενάριο. Απολύτως ακατανόητο, γεμάτο άστοχα Flashbacks και πολύ μπερδεμένη και φτωχή αφήγηση. Μου προκάλεσε μια αίσθηση θολούρας. Οι χαρακτήρες εντελώς αδιάφοροι, η αφήγηση δεν δίνει το παραμικρό βάθος σε κανέναν τους, ούτε καν στον πρωταγωνιστή. Επίσης, είναι γεμάτο γεγονότα και χαρακτήρες που δεν έχουν καμία συνέπεια στην όλη ιστορία.  Σε ένα έργο που αφορά την τραγωδία του πολέμου, είναι απαράδεκτο να λείπει τόσο το συναίσθημα.  Γενικότερα, ο Cedric Apikian έχει δημιουργήσει έναν δυσνόητο αχταρμά χωρίς την παραμικρή ροή, ένιωσα ότι απλά έγραφε ανάκατα αόριστες ιδέες. Η τελική ιδέα, που αφορά την περιβόητη 3η Κάμερα είναι αρκετά καλή, αλλά δεν υπάρχει η παραμικρή πλοκή που οδηγεί σε αυτή. Τίποτα δεν βγάζει νόημα, τίποτα δεν αιτιολογείται...

Σχέδιο: 

Το σχέδιο είναι το μόνο πράγμα που μπορεί κανείς πραγματικά να απολαύσει σε αυτό το κόμικ. Ο Rodier έχει κάνει εξαιρετική δουλειά, με απίστευτα πάνελς και άρτια σκηνοθεσία. Το σχέδιό του είναι πραγματικά η επιτομή της εκφραστικότητας!  Τα μελάνια του είναι επίσης πανέμορφα και δεν χάνονται μέσα από τον όμορφο χρωματισμό.

Έκδοση:
Άλλη μια όμορφη έκδοση με καλή μετάφραση και επιμέλεια. Στο τέλος υπάρχει ένα πολύ πλούσιο ιστορικό αφιέρωμα σε αυτές τις κάμερες προπαγάνδας που είναι σίγουρα πιο ενδιαφέρον από το ίδιο το σενάριο του κόμικ!

kamera-3-mikros-1080x1500.thumb.jpg.72d068c4c7d83f3352744ef1f9a8cac8.jpg

Τελικός Απολογισμός:
Ίσως είμαι λίγο αυστηρός, αλλά σεναριακά δεν πιάνει ούτε την βάση, καιρό έχω να διαβάσω κάτι τόσο πρόχειρο και ακατανόητο. Το σχέδιο από την άλλη είναι χάρμα οφθαλμών, θεωρώ ότι αδικείται από το σενάριο. Επίσης, η ιστορική αναδρομή που προανέφερα αποκαλύπτει μια ασυνήθιστη πτυχή της ιστορίας του ΒΠΠ. Δυστυχώς, οι μόνοι στους οποίους το συστήνω είναι οι πορωμένοι λάτρεις των ιστορικών κόμικ, καθώς πρόκειται για ένα ανεπαρκές έργο, για εμένα τουλάχιστον.

Καλή ανάγνωση σε όλους! :holidays2:

• Member ID:  2322
  • Topic Count:  25
  • Content Count:  5201
  • Achievement Points:  5275
  • Days Won:  107
  • With Us For:  6725 Days
  • Last Seen:  

Δημοσιεύτηκε

@ Ζάνταφ δεν έχεις και πολύ άδικο. Το διάβασα και εγώ σήμερα. Με κούρασε το μπρος πίσω και το μπερδεμένο σενάριο. Το σχέδιο φοβερό όπως και η έκδοση και τα συνοδευτικά.

• Member ID:  11226
  • Topic Count:  143
  • Content Count:  3187
  • Achievement Points:  3256
  • Days Won:  12
  • With Us For:  5883 Days
  • Last Seen:  

Δημοσιεύτηκε

Διαβάστηκε χθες σε δόσεις. Πολύ καλό το σχέδιο και η σκηνοθεσία και το περίμενα καθώς έχω ξαναδεί δουλειά του σχεδιαστή. Το σενάριο τώρα όντως είχε θέματα και ήταν μπερδεμένο. Πολύ καλή η κυρία ιδέα όμως δεν είχαμε ξεκάθαρο πρωταγωνιστή και πολλά πράγματα ήταν εν τέλει άσχετα και δεν πολύ βοήθησαν την πλοκή μας. Δηλ στο τέλος μου φάνηκε ότι  από τύχη έγινε ότι έγινε και βρήκαν ότι στοιχεία βρήκαν μέσα στην όλη φρίκη και ρευστή κατάσταση που επικρατούσε στο Βερολίνο μετά την λήξη του πολέμου.

Πάντως πολύ καλή έκδοση και όντως το συνοδευτικό άρθρο στο τέλος με τις φωτογραφίες πολυ καλό και χορταστικό. Δεν μετάνιωσα που το αγόρασα γιατί μου αρέσουν τα ιστορικά αλλά το σενάριο ήθελε δουλίτσα. 

• 1 month later...

• Member ID:  33354
  • Group:  Moderator
  • Topic Count:  744
  • Content Count:  5209
  • Achievement Points:  2310
  • Days Won:  286
  • With Us For:  2591 Days
  • Last Seen:  

Δημοσιεύτηκε

To διάβασα σήμερα και εγώ και να πω τη γνώμη μου που δε διαφέρει πολύ από αυτή των προλαλήσαντων. Η 3η Κάμερα έχει μια αρκετά φιλόδοξη ιδέα. Αφορά έναν φωτογράφο των γερμανικών στρατευμάτων, ο οποίος όπως και οι υπόλοιποι συνάδελφοι του που δουλεύουν για τον προπαγανδιστικό μηχανισμό του καθεστώτος, φωτογραφίζει με δύο διαφορετικές κάμερες και έχει μια τρίτη ανεπίσημη κάμερα μαζί του. Η ιστορία μας λαμβάνει χώρα κυρίως στις ημέρες μετά την κατάληψη από τα συμμαχικά στρατεύματα όταν ο φωτογράφος μας επιστρέφει στην πόλη και προσπαθεί να συναντήσει τον Στράους, έναν αδίστακτο στρατηγό των Ναζί που προσπαθεί ακόμα να κάνει κακό σε όσους έχουν καταλάβει την πόλη.

Η ιδέα είναι ενδιαφέρουσα και πάει να προσφέρει πολύ καλές ανατροπές αλλά ειλικρινά το σενάριο μπερδεύεται πάρα πολύ από ένα σημείο και μετά. Δεν ξέρει αν πρέπει να επικεντρωθεί στο τι έχει η 3η κάμερα, τι συμβαίνει με τον Στράους, τι ρόλο έχουν οι υπόλοιποι χαρακτήρες και έτσι οι όποιες ανατροπές και το shock value καταρρέουν υπό το ίδιο το αφηγηματικό βάρος που φόρτωσε ο σεναριογράφος. Καλές ιδέες μεν, κακή εκτέλεση δε κατά τη γνώμη μου με τις αλλαγές τοποθεσίας και χρονικών στιγμών αλλά και το μπέρδεμα στο που θέλει ακριβώς να πάει το σενάριο του. Το σχέδιο από την άλλη είναι εξαιρετικό, η λογική των πάνελ μου θύμισε αμερικάνικο κόμικ και γενικά είναι καλοσχεδιασμένο με ωμές σκηνές πολέμου όπου χρειάζεται και πολύ δυνατά εκφραστικά χαρακτηριστικά στα πρόσωπα.

Η έκδοση αρκετά καλή και πλούσια με ωραία αφιερώματα πάνω στην άγνωστη πτυχή του πολέμου που λέγεται Φωτογραφία και προπαγάνδα. Από την άλλη πλευρά ένα δύσκολο ανάγνωσμα όχι λόγω τόσο θεματικής όσο λόγω του μπερδεμένου σεναρίου του. 

• Member ID:  31613
  • Topic Count:  58
  • Content Count:  5397
  • Achievement Points:  5592
  • Days Won:  114
  • With Us For:  3418 Days
  • Last Seen:  

Δημοσιεύτηκε

Πραγματικά απορώ με ποιο σκεπτικό κυκλοφόρησε αυτό το κόμικ ενώ υπάρχουν ένα σωρό άλλα καλύτερα γαλλοβελγικά που θα μπορούσαν να βγουν στη θέση του.

Ούτε με Ταναναρίβη μοιάζει, ούτε κοινούς συντελεστές έχει, αλλά ούτε και ιδιαίτερα καλές κριτικές στο εξωτερικό.

Εκτός αν πήρε κανένα βραβείο σε κάποιον άκυρο διαγωνισμό, γιατί λίγο-πολύ αυτά είναι τα κριτήρια της εκδοτικής για το ποιο BD θα εκδώσει.

Εύχομαι του χρόνου να έχουμε καλύτερες επιλογές :)

• Member ID:  41338
  • Topic Count:  55
  • Content Count:  1129
  • Achievement Points:  1199
  • Days Won:  22
  • With Us For:  634 Days
  • Last Seen:  

Δημοσιεύτηκε
28 λεπτά πριν, Laz33 είπε:

Πραγματικά απορώ με ποιο σκεπτικό κυκλοφόρησε αυτό το κόμικ ενώ υπάρχουν ένα σωρό άλλα καλύτερα γαλλοβελγικά που θα μπορούσαν να βγουν στη θέση του.

Ούτε με Ταναναρίβη μοιάζει, ούτε κοινούς συντελεστές έχει, αλλά ούτε και ιδιαίτερα καλές κριτικές στο εξωτερικό.

Εκτός αν πήρε κανένα βραβείο σε κάποιον άκυρο διαγωνισμό, γιατί λίγο-πολύ αυτά είναι τα κριτήρια της εκδοτικής για το ποιο BD θα εκδώσει.

Εύχομαι του χρόνου να έχουμε καλύτερες επιλογές :)

Βασικά βγήκε με αφορμή τα 80 χρόνια μετά τη λήξη του ΒΠΠ'. Και πάλι όμως, πιστεύω ότι υπήρχαν πολύ καλύτερες επιλογές με παρόμοια θεματολογία, ο συγγραφέας του συγκεκριμένου αν και έχει ιδέες δεν το έχει με το γράψιμο, όπως διαπιστώσαμε όσοι το διαβάσαμε.

• Member ID:  29453
  • Topic Count:  14
  • Content Count:  1357
  • Achievement Points:  1359
  • Days Won:  0
  • With Us For:  4478 Days
  • Last Seen:  

Δημοσιεύτηκε

Αμα δεν το δω με τα ματια μου ουτε ο θεος ο ιδιος να μου το πει δεν τον πιστευω!!!!!:cool:

• Member ID:  34230
  • Topic Count:  12
  • Content Count:  729
  • Achievement Points:  812
  • Days Won:  1
  • With Us For:  2393 Days
  • Status:  Online
  • Last Seen:  

Δημοσιεύτηκε (Επεξεργασία)

Είμαι σχεδόν σίγουρος ότι είχα αφήσει κάπου κρητική, αλλά μάλλον θα ήταν σε κανά Post του Μ.Η.:thinking:

Ας τα πω και εδώ.

Θα συμφωνήσω ότι ούτε και εμένα με ενθουσίασε. Είχε ένα θέμα με την εκτέλεση ενώ η ιδέα δεν ήταν κακή. Λίγο μπερδεμένα και διάφορα πρόσωπα, λίγο η αλλαγή των καρέ, λίγο ότι σε σημεία ήταν φλατ, κατάντησε κομμάτι βαρετό αν και ήταν σχετικά ατμοσφαιρικό και το σχέδιο πολύ καλό. Μου άρεσε ενα τσικ παραπάνω απο την Λεγεώνα απο την Anubis, που παρόλο σεναριακά δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους, μου το θύμισε λίγο στην δομή και απόδοση της ιστορίας. Μπορώ να δω κάποιους που τους αρέσουν τα ατμοσφαιρικά εποχής να τους αρέσει , αλλά γενικά εύκολα σκιπ για τους περισσότερους και ιδικά απο τα BD που έχει βγάλει η εκδοτική, νομίζω το πιο αδιάφορο.

Περίεργη επιλογή πράγματι

Επεξεργασία από Lelis

• Member ID:  31428
  • Group:  Moderator
  • Topic Count:  60
  • Content Count:  3489
  • Achievement Points:  2541
  • Days Won:  14
  • With Us For:  3511 Days
  • Last Seen:  

Δημοσιεύτηκε
On 18/9/2025 στο 1:08 ΜΜ, Laz33 είπε:

Έχει κοινό σχεδιαστή με τη Βόμβα

• 3 weeks later...

• Member ID:  2285
  • Group:  Veterans
  • Topic Count:  950
  • Content Count:  4412
  • Achievement Points:  4466
  • Days Won:  27
  • With Us For:  6728 Days
  • Last Seen:  

Δημοσιεύτηκε

Δεν έχω να πω κάτι διαφορετικό από τους προλαλήσαντες, ωραίο concept αλλά με  αδιάφορη και κουραστική πλοκή, και πολύ όμορφο σχέδιο. Αγοράζω όλα τα BD και σε καμία περίπτωση δε θα το έχανα, ήταν όμως μέτριο.

:Ion: