Jump to content

Recommended Posts

Τίτλος:
ΤΡΕΙΣ
Σενάριο/Kείμενα:
Kieron Gillen
Σχέδιο:
Ryan Kelly
Hμερ. έκδοσης:
30-11-2019
Εξώφυλλα:
1 + 1 Οπισθόφυλλα ΕΔΩ ΛΙΣΤΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ
Τεύχη:
1
Κατηγορία:
Αυτοτελές
Είδος εντύπου:
Κόμικ
Βιβλιοδεσία:
Ράχη με μαλακό εξώφυλλο
Περιεχόμενο:
Εποχής,Ιστορικό
Μέγεθος:
15.6 x 23.7
Σελίδες:
170
Χρώμα:
Έγχρωμο (ΕΓΧ)
Μετάφραση:
Μπέλλα Σπυροπούλου
Lettering:
eyeworks
Χρωματισμός:
Jordie Bellaire
Πρωτότυπος τίτλος:
Three
Προέλευση:
Αμερικανική
ISBN:
978-618-5116-75-0

TREIS_0001.jpg TREIS_0001z.jpg

 

Περιπέτεια που διαδραματίζεται στην Αρχαία Σπάρτη το 364πΧ. Σενάριο Kieron Gillen, σχέδιο Ryan Kelly, χρώματα Jordie Bellaire. Πρώτη έκδοση 2013-2014 σε 5 τευχάκια για την Image ως Three.

 

439887.jpg2386597-ryankelly_564.jpegmaxresdefault.jpg

 

Αντιγράφω από το οπισθόφυλλο την περίληψη της υπόθεσης: "364 πΧ. Μετά από έναν αιώνα ηγεμονίας, η Σπάρτη καταρρέει. Μια σφαγή αθώων ειλώτων εξελίσσεται σε ένα κυνήγι που θα μπορούσε να σημάνει το τέλος αυτής της στρατιωτικής κοινωνίας. Τρεις δούλοι τρέχουν για να σωθούν. Στα χνάρια τους τριακόσιοι από τους Σπαρτιάτες αφέντες τους. Έχουν άραγε ελπίδα να επιβιώσουν απέναντι στους σπουδαιότερους πολεμιστές που γνώρισε ποτέ ο κόσμος;" 

 

οκ :) Υπερβάλλει :lol: Έχω τις ενστάσεις μου στην περιγραφή, αλλά νταξ. Όντως μια Σπάρτη κυνηγάει 3 είλωτες. Σχεδόν μια Σπάρτη. Διότι έχει απ'όλα μέσα :D Κάποιοι λχ δε νοιάζονται :D Εν πάση περιπτώσει, θα το πάρετε, θα το διαβάσετε, θα δείτε :) Και στο τέλος θα μάθετε ότι τον φόνο τον έκανε ο μπάτλερ, αλλά αυτό το ξέρατε προτού πιάσετε το κόμικ. Τι δεν ξέρατε? Ότι είναι ένα από τα καλύτερα ιστορικά κόμικ που έχω διαβάσει ποτέ μου. Το είχα διαβάσει στα Αγγλικά όταν βγήκε, το τσίμπησα (πρωτοφανώς) και στην Ελληνική του έκδοση.

 

 

Ένα βραδάκι, μετά από καμπόσο αλκοόλ, γυρνώντας ψιλοκομμάτια ο Gillen σπίτι, σωριάστηκε στον καναπέ και κάνοντας μια από πίσω, τσίμπησε στην τύχη ένα κόμικ για να περάσει την ώρα του. Στα χεράκια του έπιασε τους 300 του Miller. Προφανώς το είχε ξαναδιαβάσει. Και του άρεσε. Αυτή τη φορά όμως του καρφώθηκε μια έντονη ιδέα ότι δεν ήταν έτσι ακριβώς τα πράγματα στην αρχαία Σπάρτη, ότι το συγκεκριμένο κόμικ ήταν "κάπως" και του καρφώθηκε στο μυαλό το να γράψει μια άλλου είδους ιστορία για τους Σπαρτιάτες. Στη συγγραφή του κόμικ ο Gillen συνεργάστηκε με τον καθηγητή Stephen Hodkinson του University of Nottingham. 
 

Stephen-Hodkinson1.jpg


O Stephen Hodkinson, επίτιμος δημότης της Σπάρτης από το 2010, έφτιαξε με άλλους το Κέντρο Σπαρτιατικών και Πελοποννησιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ το 2005 και ήταν διευθυντής του έκτοτε μέχρι το 2018. Εξ'όσων γνωρίζω είναι το μοναδικό ινστιτούτο που έχει μια τέτοια θεματολογία, έχει ενεργή παρουσία στη Λακωνία και θα συμμετάσχει του χρόνου στις διάφορες εκδηλώσεις του Δήμου Σπάρτης για τα 2500 χρόνια από τη Μάχη των Θερμοπυλών. Διευθύντρια του Κέντρου αυτή τη στιγμή είναι η καθηγήτρια Χρυσάνθη Γάλλου. Το Κέντρο συνέβαλλε και στη μετάφραση του κόμικ στα Ελληνικά σύμφωνα με τις σημειώσεις. Φαντάζομαι στο σκέλος της ορθής απόδοσης διαφόρων όρων και εννοιών.  

 

Σενάριο, απεικονίσεις, μετάφραση λοιπόν είναι "ψαγμένα". Χωρίς όμως να βαραίνουν το κόμικ και τη ροή του. Είναι διάσπαρτες πινελιές. Είναι οι ιστορίες που αφηγούνται οι χαρακτήρες. Είναι τα ρούχα που φοράνε. Είναι η συμπεριφορά και τα θέλω τους. Είναι οι αξίες που έχουν. Ζωντανεύει μια κοινωνία και ένας κόσμος μέσα σε αυτές τις σελίδες με όχημα μια δετή περιπέτεια που έχει ρυθμό, ανατροπές, αρχή, μέση και τέλος. 

Τεράστιο ατού του είναι οι σημειώσεις :) 130 περίπου σελίδες κόμικ, 7 σελίδες με τα εξώφυλλα των τευχών (κανονικά και κάποια εναλλακτικά), 4 σελίδες έξτρα σχέδια και 10 σελίδες σημειώσεις γύρω από στιγμές του κόμικ με 12 σελίδες συζήτηση μεταξύ του σεναριογράφου και του καθηγητή. Όλα αυτά τα έξτρα, δεν χρειάζονται για να απολαύσει κανείς το κόμικ. Άνετα θα μπορούσαν να λείπουν :) Η ύπαρξή τους όμως απογειώνει την εμπειρία της ανάγνωσης. Όταν ξεκίνησα να το διαβάζω στα αγγλικά, αμέσως ξύπνησε η υπεροψία μέσα μου. :) Έχουμε μεγάλες αμφιβολίες για το πως ακριβώς ήταν η αρχαία Σπάρτη. Οι ίδιοι οι Σπαρτιάτες δεν έχουν αφήσει κείμενα. Οι σημαντικότερες πηγές μας είναι πράγματα όπως ο σύγχρονός τους Αθηναίος Ξενοφώντας που τους εκθείαζε ή ο Πλούταρχος που έγραψε για αυτούς 300-700 χρόνια αργότερα :) Οι σύγχρονοι ακαδημαϊκοί αναρωτιούνται για το άμα όντως οι είλωτες ήταν "είλωτες", άμα όντως υπήρχε η Κρυπτεία (μια φορά το χρόνο να κυνηγάνε οι Σπαρτιάτες και να σκοτώνουν είλωτες), άμα όντως πέταγαν τα παιδιά τους στον Καιάδα. Οι σημειώσεις λοιπόν τα αποσαφηνίζουν όλα αυτά και εξηγούν το πως οι δημιουργοί γνωρίζουν αυτές τις κουβέντες, έκαναν όμως επιλογές για το τι θα δείξουν, δεν ήθελαν να ξενίσουν τελείως τον αναγνώστη και άφησαν μικρές πινελιές μέσα στο κόμικ που αφήνουν υπαινιγμούς για κάποια θέματα :) Ένα χαρακτηριστικό σημείο επιλογής αναφέρθηκε στο panel που έγινε για το κόμικ στο Αθενσκον. Ξέρουμε ότι τα αρχαία αγάλματα είχαν χρώματα και δεν ήταν κατάλευκα :) Δείτε λχ αυτή εδώ την διάλεξη, αν και άνετα θα βρείτε διάφορα άρθρα με ένα απλό γκουγκλάρισμα :) Οι δημιουργοί όμως επέλεξαν να τα δείξουν άσπρα. :) Είναι αυτό μια συγκλονιστική λεπτομέρεια? Όπως είπα, όχι :) Δεν χρειάζεται να το ξέρεις για να απολαύσεις το κόμικ. :) Υπάρχουν όμως άλλες πινελιές, όπως λχ το να έχει μια γυναίκα περιουσία και να την μεταφράζει σε άλογα που θα λάβουν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες, που είναι ωραίο το να διαβάσεις σχόλια για αυτό στις σημειώσεις. Δεν είναι το πλέον κοινό μοτίφ όταν σκεφτόμαστε τους αρχαίους Σπαρτιάτες :) 

 

Η έκδοση είναι στα γνωστά στάνταρ της Jemma :) Προτείνεται! :D 4/5 από εμένα. Link στο goodreads για το αγγλικό TPB

To κόμικ είχε παρουσιαστεί και στις Ξένες Εκδόσεις το 2014. Μπορείτε να διαβάσετε σχόλια και εκεί. 

Οι πρώτες σελίδες μέσα από το Αγγλόφωνο :) 

 

Three 001-002.jpgThree 001-003.jpgThree 001-004.jpgThree 001-005.jpgThree 001-006.jpgThree 001-009.jpgThree 001-010.jpgThree 001-011.jpgThree 001-012.jpgThree 001-013.jpgThree 001-014.jpg

 

νομίζω πως ήμουν Λακωνικός :lol: 

 

:cheers5: 

 • Like 18
 • Respect 4
 • Thanks 5
Link to post
Share on other sites

Ωραίος. Κλασικός Τσακλας, με έπιασε ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο αμέσως μετά το Con. :lol:

 

Στα ελληνικά δεν κυκλοφορεί ευρέως ακόμα; ήταν μόνο για το Con; 

Edited by Tsaklas
 • Like 3
Link to post
Share on other sites

Σαφέστατα και είναι τίτλος για όλα τα βιβλιοπωλεία και όχι κάτι το σπέσιαλ για το Αθενσκον :) Απλώς εκεί έκανε "πρεμιέρα". Απ'ότι βλέπω, επί του παρόντος δεν έχει ανέβει καν στο site της Jemma. Προφανώς μαζεύουν από τη Jemma τα "συντρίμια" τους μετά το τρέξιμο που έχει το συγκεκριμένο convention, μαζί με το τρέξιμο του να ετοιμάσουν τις νέες τους εκδόσεις για αυτό, μαζί με το τρέξιμο δεξιά-αριστερά σε άλλα events ανά το Πανελλήνιο (μια Σαλονίκη, μια Δράμα, μια κιεγωδενξερωπου)

Σήμερα, αύριο-μεθαύριο, από βδομάδα θα είναι κανονικότατα διαθέσιμο σε όλα τα καταστήματα εξ'όσων γνωρίζω :) 

 

:cheers5: 

εδιτ λογικά όποιος κατηφορήσει μέχρι τη Jemma στον Πειραιά θα το βρει να το πάρει :) λογικά. Ένα τηλεφωνηματάκι υπόθεση είναι για σιγουριά :) 

 • Like 3
 • Thanks 2
Link to post
Share on other sites

@germanicus Νικόλα, δεν θα μπορούσε να γίνει καλύτερη παρουσίαση. :respect:

 

Τα υπόλοιπα, όταν διαβαστεί το graphic novel. :) 

 

 

:beer:

 • Like 4
 • Thanks 1
Link to post
Share on other sites

  Μπήκε στην λίστα αγορών μου όταν είδα ότι θα κυκλοφορήσει στο con  μιας και μου άρεσε το θέμα. Αγοράστηκε από το περίπτερο της JEMMA, υπογράφτηκε από τον συγγραφέα και την ώρα της πληρωμής έγινε ένα γρήγορο ξεφύλλισμα. Είδα  στα πεταχτά μερικά καρέ με κόκκινους χιτώνες (ωραίο θα μου αρέσει σκέφτηκα) και στο τέλος είδα και αρκετές σελίδες με κείμενο (σχόλια του συγγραφέα ξανασκέφτηκα).

Άρχισα το διάβασμα... ωραίο σχέδιο, καλή ιστορία με αναφορές σε διάφορα γεγονότα, το οποία με έκαναν να θέλω να ψάξω λίγο στο δίκτυο, λόγο μιας μικρής τρέλας μου με την ιστορία.

   

  Έφτασα λοιπόν στο τέλος της ιστορίας βλέπω διάφορα εξώφυλλα και μετά Σημειώσεις. Λέω Ας διαβάσω και τις σημειώσεις και μετά ψάχνω και στο νετ.

  

  Αρχίζω να διαβάζω την εισαγωγή των σημειώσεων (αντιγράφω από το κείμενο): "Η ιστορία που αφηγείται το ΤΡΕΙΣ είναι μυθοπλασία, Αλλά θεώρησα σημαντικό να την τεκμηριώσω όσο καλύτερα μπορούσα με όσα γνωρίζουμε. ........... Όπως και να ΄χει, σκέφτηκα ότι θα ήταν ωραίο να εξηγήσω σελίδα σελίδα, την προέλευση διαφόρων στοιχείων και να επισημάνω ποια είναι τροποποιήσεις και ποια καθαρή επινόηση. "

Το ξαναδιάβασα για να το εμπεδώσω, λέω δεν μπορεί πλάκα μας κάνει, έλα όμως που δεν ήταν καθόλου πλάκα.

Ε από κει και μετά το ξαναδιάβασα κάνα δυό φορές ακόμα σελίδα σελίδα μαζί με τις σημειώσεις.

 

  Ακολουθεί μια συζήτηση  με το καθηγητή Stephen Hodkinson ο οποίος συνεργάστηκε σαν ιστορικός σύμβουλος για την δημιουργία της ιστορίας.

 

  Και το τελείωμα όλων αυτών,  το κερασάκι στην τούρτα σα να λέμε μερικές σελίδες και προσχέδια.

 

Έφτασε ή ώρα να πω την γνώμη μου για το κόμικ η οποία είναι απόλυτα σύμφωνη με τον @germanicus που έκανε την παρουσίαση, ένα από τα καλύτερα ιστορικά κόμικ που έχω διαβάσει ποτέ μου.

 • Like 9
 • Thanks 3
Link to post
Share on other sites
 • 4 weeks later...

Πρόκειται για ένα πραγματικά εξαιρετικό ιστορικό κόμικ, όσο ωμό και σκληρό αρμόζει σε ένα κόμικ που έχει να κάνει με τους αρχαίους Σπαρτιάτες (τους οποίους δύσκολα μπορείς να συμπαθήσεις στο συγκεκριμένο κόμικ!). Η πλοκή είναι πολύ ενδιαφέρουσα και συναρπαστική, με όλες τις απαραίτητες δόσεις δράσης, βίας και αγωνίας, ενώ οι σημειώσεις στο τέλος -που είναι γεμάτες ιστορικές λεπτομέρειες για τους Σπαρτιάτες και τους είλωτες-, ανεβάζουν ακόμα περισσότερο την όλη αναγνωστική εμπειρία. Ξέρεις, ρε παιδάκι μου, ότι όλα αυτά που διάβασες και είδες, έχουν κάποιες ιστορικές βάσεις (και δεν εννοώ την πλοκή αυτή καθαυτή, που είναι καθαρή μυθοπλασία, εννοώ τα ήθη και τα έθιμα, τα ρούχα κλπ). Όσον αφορά το σχέδιο, είναι αν μη τι άλλο φοβερό και εξαιρετικά γλαφυρό, με πανέμορφα "κινηματογραφικά" πλάνα και ιδιαίτερα δυναμικές σκηνές μάχης. Επίσης τα χρώματα είναι πολύ ωραία και απόλυτα ταιριαστά με το σχέδιο και την όλη μπρουτάλ ατμόσφαιρα της ιστορίας. Για λεπτομέρειες δεν τσιμπάει και πέμπτο αστεράκι, αλλά λίγη σημασία έχει αυτό, μιας και πέρασα τέλεια και με έβαλε στο τριπάκι να ψάξω μερικά πράγματα σχετικά με την Αρχαία Σπάρτη...

 

8.5/10

 • Like 9
 • Thanks 1
Link to post
Share on other sites
 • 5 weeks later...

H πρώτη μου εντύπωση όταν αντίκρισα το κόμικ αυτό στο AthensCon δεν ήταν ιδιαίτερα θετική, καθώς το εξώφυλλο μου φάνηκε αρκετά βαρετό. Αφού όμως η Jemma φρόντισε να μας φέρει τον Gillen, είπα να κάνω το "ψυχικό" και να αγοράσω ένα υπογεγραμμένο αντίτυπο. Πόσο λάθος ήμουν, η ιστορία είχε εξαιρετική ροή και λάτρεψα το αποτέλεσμα. Μου άρεσε αρκετά και το σχέδιο, και ρούφηξα την ιστορία σε ελάχιστο χρόνο. Πολύ όμορφη η έκδοση της Jemma, με όλα τα εξώφυλλα και τις έξτρα πληροφορίες.

 

:Ion:

 • Like 7
 • Thanks 2
Link to post
Share on other sites
 • 11 months later...

Πρόκειται για ένα παιδαριώδες και καθόλου ρεαλιστικό σενάριο. Ενώ δείχνει να αναγνωρίζει ότι οι Σπαρτιάτες ήταν σπουδαίοι πολεμιστές, στα φανταστικά γεγονότα της ιστορίας οι είλωτες (και ειδικά ο πρωταγωνιστής) παρουσιάζονται σαν υπερήρωες που χωρίς καν να έχουν αριθμητική υπεροχή καταφέρνουν να σκοτώνουν Σπαρτιάτες. Πραγματικά πρέπει κάποιος να βρίσκεται υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών για να μην καταλάβει πόσο παράλογες είναι οι μάχες που βλέπουμε στο κόμικ αυτό. Η πλοκή είναι αδύναμη και πρέπει να συμβούν όλα με τρόπο τέτοιο ώστε να ολοκληρωθεί κάπως η ιστορία και να έχουμε «χαρούμενο» τέλος. Το μόνο θετικό που μπορώ να βρω είναι το όμορφο σχέδιο και ο χρωματισμός. Οι Σπαρτιάτες φαίνονται επικοί.

Βαθμολογία: 3/10

 

On 12/4/2019 at 11:04 AM, germanicus said:

Ξέρουμε ότι τα αρχαία αγάλματα είχαν χρώματα και δεν ήταν κατάλευκα. Οι δημιουργοί όμως επέλεξαν να τα δείξουν άσπρα.

Μάλλον μπερδεύτηκες εδώ, γιατί τουλάχιστον στο πρωτότυπο είναι έγχρωμα:
RCO046_1583398511.thumb.jpg.992fa9752b12f84b6a7a310f54542fc0.jpg   RCO050_1583398511.thumb.jpg.3bbb74977c96245b1227ede9dc243ee4.jpg

Edited by jimakoszs97
 • Like 2
Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.