Jump to content

ΓΚΑΣΤΟΝ Ο ΓΚΑΦΑΣ [ GASTON LAGAFFE ]


akolit
 Share

Recommended Posts

akolit_gastonface2lq2.gif

Gaston Lagaffe

(aka Γκαστόν ο Γκάφας)

 

Ο Gaston Lagaffe επινοήθηκε απο τον Αndre Franquin το 1957. Γαλουχήθηκε και έγινε γνωστός μέσα απο τις σελίδες του Βέλγικου περιοδικού "Le Journal de Spirou".

 

Εκείνη την χρονιά ο Franquin είχε μια ιδέα για έναν χαρακτήρα, αντι-ήρωα ο οποίος δεν θα είχε κανένα προτέρημα. Δέν θα ήταν δυνατός, όμορφος, θα ήταν εντελός ανίκανος, και γκαφατζής, θα ήταν ενας ήρωας χωρίς δουλειά. Οι πρώτες του εμφανίσεις του Gaston, μεσα στις σελίδες του Spirou, περιορίζονται σε μερικά Strip διάσπαρτα μέσα στο περιοδικό οπου ενας άσχετος τύπος καταφθάνει απο το πουθενά.

 

akolit_1gasprunlq8.gif

 

Το θέμα του ήταν να είναι ένας νεοσύλλεκτος, ένας νέος που μόλις προσλήφθηκε στο περιοδικό του Spirou. Στα πρώτα τεύχη συναντάμε σελίδες με τον Gaston να περιφέρεται απλώς σαν κόμικ απο εδώ και απο εκέι, μέσα στην σύνταξη του περιοδικού. Βλέπουμε τους χαρακτήρες που δουλεύουν στο περιοδικό, μεταξύ τον οποίων επικρατεί σύνχυση στο ποιός τον προσέλαβε και στο τι ήρθε να κάνει στο περιοδικό ...

 

Χαρακτηριστικό Strip (απο τα πρώτα που εμφανίζεται τον Gaston μέσα στο περιοδικό) παρουσιάζει έναν διάλογο του ήρωα μας με τον Spirou, διάλογο που φέρει πάρα πολύ στον αρχικό διάλογο της εισαγωγής της cult σειράς The Prisoner με τον Patrick McGoohan, η οποία θα εμφανιστεί αρκετά χρόνια αργότερα.

 

Gaston1.jpg

 

Σιγά σιγά και κατόπιν πολλών τευχών του Spirou, ο χαρακτήρας αγαπήθηκε απο τους αναγώστες. Αποκτά μόνιμη βάση στο περιοδικό και κατόπιν τα δικά του άλμπουμ.

 

Απο χρόνο σε χρόνο, ο χαρακτήρας του ωριμάζει, και εκτός απο τον Γκαφατζή, βαριεστημένο και υπναρά τύπο, γίνεται (όταν δεν κοιμάται) ευρυματικός εφευρέτης, φανατικός φιλόζωος, σουρεαλιστής μάγειρας και πολύ καλή παρέα για όλους μεσα στο περιοδικό (αν και τους κάνει τον βίο αβίωτο).

 

akolit_gastongkge7.gif

 

O Gaston ειναι ενα παιδί στον κόσμο τον μεγάλων. Αρνείται πεισματικά να συμβιβαστεί με τον ρόλο του ως ενήλικος και αυτό ειναι - ουσιαστικά - που τον κάνει τόσο αγαπητό.

 

Στα άλμπουμς που θα εκδοθούν, όλες οι ιστορίες του και ο κόσμος του ξετυλίγεται μεσα απο αυτοτελή γκακ, τα οποία σπανίως διαρκούν πάνω απο μία σελίδα. Δύσκολο να βγάλεις γέλιο και συνάισθημα σε τόσο λίγο χώρο. Παρόλα αυτα ο Franquin δίνει ρεσιτάλ δημιουργίας, σχεδιασμού και σενάριου στον Gaston. Τρομακτικά ετοιμόλογος, με πανέξυπνα σκετσάκια, λογοπαίγνια και αριστοτεχνικούς διαλόγους, καθώς και με έμφαση στην λεπτομέρεια στο σχέδιο του (παρότι χιουμοριστικ'ο), το καταφέρνει και με το παραπάνω.

 

akolit_1prunelleam7.gif

 

Η Σειρες κόμικς του Gaston είναι μάλλον περίεργες στην παρακολούθηση. Αρχικά βρήκαν τα τεύχη στην Edition originale (που είναι αυτή στις φωτογραφίες κάτω), μετά ακολούθησε η Edition Definitive ή οποία περιείχε διαφορετικά εξώφυλλα. Πλήν αυτών, πολλά τεύχη Special Edition, Ειδικής θεματολογίας, διαφημιστικά κ.α.

 

akolit_lagaffeteyxi1ph1.gif
akolit_lagaffeteyxi2gm2.gif

 

Κατοικίδια

 

akolit_glarosmk3.gif

 

Ο εύθυμος γλάρος του Γκαστόν. Σπανίως εύθυμος και μάλλον περίεργη επιλογή κατοικιδίου για γραφείο.

Όταν έχει τα μπουρίνια του, αρέσκεται στο να ραμφίζει κεφαλι μέσα στην αίθουσα σύνταξης ... με το ίδιο ράμφος που ανοίγει κονσέρβες οταν πεινάει.

 

akolit_gatatb8.gif

Οι γάτες, είναι απο μόνες τους ιδιότροποι και περίεργοι χαρκτήρες. Η γάτα του Gaston, είναι όλα αυτά, ακόμα πιο πολύ.

 

 

akolit_strip1zx4.jpg

 

Το θρυλικό όχημα του Gaston είναι ενα Fiat 509. Σπανίως λειτουργεί και όταν αποφασίζει να δουλέψει, οι επιβάτες του πρέπει να περιμένουν κατι πολύ χειρότερο ...

 

akolit_vrontowv7.gif
 

Το gaffophone, ελληνιστή το βροντοσαυρόφωνο ... έμελε να προκαλέσει πολύ πόνο στους συναδέλφους του Gaston

 

 

akolit_pyrosvestisma0.jpg
 

Η πυροσβεστική είναι παλαιά γνώριμος των Edition Dupuis, οπου δουλεύει ο Gaston. Ξέρουν την διεύθυνσή τους απ΄έξω. Η αλήθεια ειναι οτι έχουν χρειαστεί πολλές φορές, αφου ο Gaston έχει βάλει φωτιά,πλυμμηρύσει, γεμίσει με αφρό, κρεμάσει κόσμο εξω απο τα παράθυρα ουκ ολίγες φορες. Πάντα με καλή πρόθεση...

 

akolit_strip2ag5.jpg

 

Χαρακτήρες στον κόσμο του Gaston :

Ζητώ συγγνώμη, διότι δεν έχω την Ελληνική τους μετάφραση ! Αν καποιος μπορεί να βοηθήσει! more than Ευπρόσδεκτος!

 

Gaston Lagaffe (Γκαστόν)

akolit_zzzeg1.gif

 

ο (αντί) ήρωας μας. Γκαφατζής ? Ναι. Τεμπέλης ? Ναι. Παρόλα αυτα ενας φανταστικός τύπος, παρόλη την βαρεμάρα του, γεμάτος ενέργεια όταν είναι να κανει κάποια (εντελώς άχρηστη) ανακάλυψη. Ένα παιδί στην δουλειά ενός μεγάλου, ο Gaston έχει μερικες δικές του απόψεις για την ανάπτυξη, την τεχνολογία και την ζωή. Ότι κάνει, το κάνει με καλή καρδιά παντως ... και ειναι ο πρώτος που εκπλήσσεται αμα αποτύχει.

 

Demesmaeker

akolit_demesmakertwm3.gif

 

Μπίσνεσμαν, του χειρίστου είδους, ο οποίος προσπαθεί απεγνωσμένα να υπογράψει κάποια συμβόλαια με τον οίκο Dupuis. Το περιεχόμενο αυτών δεν γίνεται ποτέ γνωστό, αλλα πάντα ο Gaston καταφέρνει να αποτρέψει με διαφόρους τρόπους την υπογραφή των συμβολαίων. Μερικές φορές τα συμβόλαια καταφέρνουν να υπογραφούν, μόνο και μόνο για να τα καταστρέψει κατόπιν ο Gaston με κάποια ευρηματική μεθοδο ...

 

Fantasio

akolit_fantasiojm2.gif

(Φαντάζιο)

 

Ο Fantasio (Απο τους Spirou & Fantasio), συντροφεύει τον Gaston, στα πρώτα επεισόδια του. (Κατόπιν και αφου πέρασε στον ίδιο εκδοτικό οίκο, ήταν αδύνατον να συνεχίσει ο χαρακτήρας σε δύο σειρές). Εδώ τον βρίσκουμε ως αρχισυντάκτη του περιοδικού, συνερπασμένο απο το τι ο Gaston μπορεί να προκαλέσει !

 

Prunelle

akolit_prunellemy2.jpg

 

Έταιρος Αρχισυντάκτης του περιοδικού, μετά την αποχώρηση του Fantasio. Αρκετά πιο νευρικός και αγχωτικός τύπος. Με τα λόγια του Franquin : Ο Prunelle έιναι ο τύπος που θα πάθαινε νευρική κρίση, επειδή πέρνει στα σοβαρά όλες τις βλακείες που γίνονται σε ένα γραφείο.

 

Longtarin

akolit_longtarinkf6.gif

 

Τροχονόμος, κακός και βλάκας. Με ψύχωση για τα παρκόμετρα και τις παράνομες θέσεις πάρκινγκ. Πολλάκις σε αντιπαράθεση με τον Gaston για όλα απο τα προηγούμενα.

 

M'oiselle Jeanne

akolit_mjanneym3.gif

 

Δουλεύει στις Edition Dupuis, μονίμως ερωτευμένη με τον Gaston ... δεν βρίσκει και πολύ ανταπόκριση.

 

Lebrac

akolit_lebracug4.jpg

 

Σχεδιαστής στο Journal de Spirou. Φίλος του Gaston και πολλές φορές και θύμα του. Αλλα ανίκανος να του κρατήσει κακία.

 

Boulier

akolit_boulierxr7.gif

 

Ο Γενικός λογιστής τον Edition Dupuis ... αυτός ξέρει πόσο πληρώνεται ο Gaston ... και επίσης πόσο κοστίζουν οι ζημιές του ... Μονίμως σε γκρίνια.

 

Bertrand & Jules

 

Φίλοι του Gaston, οι οποίοι τον συνοδεύουν σε πολλές απο τις απίστευτες φάρσες του !

 

Υπογραφές

 

Ενα απο τα χαρακτηριστικά του Franquin στον Gaston, είναι οτι κάθε αυτοτελή ιστορία υπογράφεται με μία διαφορετική υπογραφή σε κάθε σελίδα. Τα σχέδια τον υπογραφών έχουν πάντα να κάνουν θεματικά με την ιστορία και είναι ουσιαστικά συνέχεια αυτής. Ακολουθούν μερικές απο αυτές :

 

Αυτές οι υπογραφές εμφανιζονται περίπου απο το τεύχος 10 και μετά ...

 

akolit_signatures1aw1.jpg
akolit_signatures2yk2.jpg

 

Οί υποραφές του Franquin στον Gaston, έγιναν τόσο γνωστές ώστε εκδόθηκε και βιβλίο με αυτές http://www.franquin.com/actualite/file/act...-9978200510241/ (ISBN 2-912536-88-X)

 

 

Στα Ελληνικά, έχουν κυκλοφορήσει κάποια τεύχη του Gaston με το όνομα Γκαστόν ο Γκάφας απο τις εκδόσεις ΑΛΘΑΓΙΑ. Aφιέρωμα

ΕΔΩ
akolit_greekph6.gif

 

 

Links

http://www.gastonlagaffe.com/ (Official Site)

http://lagaffemegate.free.fr/ (French fan Site)

http://fr.wikipedia.org/wiki/Gaston_Lagaffe (French Wikipedia)

http://en.wikipedia.org/wiki/Gaston_Lagaffe (English Wikipedia)

http://www.bdenvrac.com/doc/gindex.html (French fan site)

http://webgaston.free.fr/ (French fan Site)

 

Πηγές :

Franquin - Livre d'or (ISBN : 2-86725-002-1) + Όλα τα παραπάνω Link

 

Επειδή ο Gaston έιναι αρκετά γνωστή φιγούρα και δεν διατείνομαι οτι είμαι ο πλέον γνώστης του θέματος, οποιαδοίποτε συμπλήρωση / διόρθωση εκτός απο καλοδεχούμενη ... επιβάλλεται :)

 • Like 18
Link to comment
Share on other sites

Υπέροχο αφιέρωμα akolit :clap: :beer:

 

Ενας από τους αγαπημένους μου τύπους :D

 

Μπράβο φίλε μου

 

:beer2:

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Πο πο αφιέρωμα... :clap: Φίλε akolit έγραψες!!! Εξαιρετική παρουσίαση με πάρα πολλές πληροφορίες. Έχω δύο τεύχη στα Ελληνικά και μ' άρεσαν πάρα πολύ. Δεν είχα ψάξει ποτέ για περισσότερα στο νετ. Ευτυχώς έψαξες εσύ και μας τα προσέφερες με τον καλύτερο τρόπο.

 

:beer2:

 • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Τέλεια παρουσίαση!! :clap:

Τον θυμάμαι πολύ αμυδρά, πρέπει να είχα κάποια ελληνικά τεύχη κάποτε

 • Like 3
Link to comment
Share on other sites

akolit, εξακολουθείς να θέτεις νέα στάνταρ στα αφιερώματα. ΠΟΛΥ καλή δουλειά! Μπράβο!

 

:clap:

 • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Άφωνος! :clap: :respect:
Δε μένει παρά να συμφωνήσω με τον προλαλήσαντα!

 • Like 3
Link to comment
Share on other sites

 • 4 years later...

Αγαπημένος αντί-ήρωας, όπως σωστά επισημάνεις και κάτοχος μόνο εφτά τευχών, όσα δηλαδή κυκλοφόρησαν στην Ελλάδα. Τον Franquin τον έχω συναντήσει και σε άλλα comic με εξίσου σαρκαστικό ύφος και γνώριμες φιγούρες.

 • Like 5
Link to comment
Share on other sites

 • 3 years later...

Μια πολύ ωραία και πλούσια παρουσίαση :respect:  ενός δυστυχώς λίγο υποτιμημένου χαρακτήρα καθώς δεν είναι πολύ γνωστός εκτός Γαλλίας, Βελγίου.

 

επι τη ευκαιρία, να προσθέσω ότι το 1981 γυρίστηκε ταινία με τίτλο Fais gaffe à lagaffe με ήρωα τον Γκαστόν, τον οποίο υποδήθηκε ο Ροζέ Μερμόν. Σκηνοθέτης, o Πολ Μπουζενά. Η ταινία γνώρισε μεγάλη αποτυχία.

 

Το επώνυμο Gaston, Lagaffe σημαίνει la gaffe= η γκάφα  που είναι το μόνιμο και κύριο χαρακτηριστικό του Gaston.

 

:beer:

 • Like 13
Link to comment
Share on other sites

 • 2 months later...

Ψάχνω το νούμερο 6 στα ελληνικά. Ξέρει κανείς που μπορεί να το βρω?

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

join the club :lol:

 

φανουρόπιτα δοκίμασες? :)

 

(γιατί η απορία εδώ και όχι στο τόπικ της έκδοσης? :D )

 

:cheers5:

 • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Το είδα ενεργό για αυτό. Βρήκα πρόσφατα τα 4 πρώτα και αναπτερώθηκαν οι ελπίδες μου!!!!Φανουρόπιτα εεε...χμμμμμ....τελευταία ελπίδα!  :lol:  :lol:

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

 • 2 years later...

Ο Γκαστόν από το χέρι του Francois Boucq :P 

Gaston a la Boucq.jpg

 • Like 5
Link to comment
Share on other sites

Στις 20/10 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Dupuis ένα επετειακό βιβλίο για τα 60 χρόνια του ήρωα Gaston Lagaffe.

Ο τίτλος του, Gaston - La Galerie des Gaffs.

Κάποιες ιστορίες που δημοσιεύονται, είχαν ήδη δημοσιευτεί νωρίτερα μέσα στη χρονιά στο Journal de Spirou, ενώ πολλές άλλες δημοσιεύτηκαν για πρώτη φορά στο βιβλίο.

Αποτελεί ουσιαστικά μία συλλογική έκδοση όπου συμμετέχουν 60 δημιουργοί κόμικς.

Ένας από αυτούς ήταν και ο Alessandro Barbucci (γνωστός για τη δουλειά του στην Disney Italia, αλλά κυρίως για τη δημιουργία της σειράς Sky Doll), ο οποίος ανέβασε διάφορα 3 φωτογραφίες από το making of, το Μάιο, στον προσωπικό του λογαριασμό στο instagram.

barbuccilagaffe1.thumb.png.301a0315ab6fe57ccd498b04bfa622e0.pngbarbuccilagaffe2.thumb.png.567646371ea64f118149d09e401f5efc.pngbarbuccilagaffe3.thumb.png.78d6c2cd9109e0542f19bdc0b9ffe13f.png

 

Στην παρακάτω σελίδα, μπορείτε να δείτε μερικά ακόμα αποσπάσματα από τις ιστορίες των υπόλοιπων δημιουργών.

http://www.bd-best.com/gaston-lagaffe-amuse-la-galerie-depuis-60-ans-et-avec-autant-d-hommages-la-galerie-le-lui-rend-bien-news-9674.html

 

 

 

 • Like 6
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.