Jump to content

Recommended Posts

Τίτλος:
ΣΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΒΑΛΤΟΥ
Σενάριο/Kείμενα:
Γιάννης Ράγκος, Πηνελόπη Δέλτα
Σχέδιο:
Παναγιώτης Πανταζής
Εκδοτική:
Hμερ. έκδοσης:
03-2018
Εξώφυλλα:
1 + 1 Οπισθόφυλλα ΕΔΩ ΛΙΣΤΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ
Τεύχη:
1
Κατηγορία:
Αυτοτελές
Είδος εντύπου:
Κόμικ
Βιβλιοδεσία:
Ράχη με σκληρό εξώφυλλο
Περιεχόμενο:
Λογοτεχνικό
Μέγεθος:
20.0 x 28.5
Σελίδες:
124
Χρώμα:
Έγχρωμο (ΕΓΧ)
ISBN:
978-960-6829-92-5
NYSTIKAVALTOU_0001.jpgNYSTIKAVALTOU_0001z.jpg

Μεταφορά του, κλασικού πλέον, μυθιστορήματος της Πηνελόπης Δέλτα.

 

"Κατά τη διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα (1904-1908), η βαλτώδης λίμνη των Γιαννιτσών αποτέλεσε ένα από τα κυριότερα πεδία των σφοδρών ελληνοβουλγαρικών συγκρούσεων στη Μακεδονία, η οποία ήταν τμήμα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Στο κλασικό ιστορικό μυθιστόρημα Στα μυστικά του Bάλτου (1937), η εμβληματική συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας Πηνελόπη Δέλτα αποτυπώνει τα δραματικά γεγονότα της εποχής, συνδυάζοντας έξοχα τη δύναμη του αυθεντικού ιστορικού υλικού με την ένταση της μυθοπλασίας. Η αφήγηση εξελίσσεται γύρω από τη δράση δύο παιδιών, του Αποστόλη και του Γιωβάν, τα οποία βοηθούν τα ελληνικά αντάρτικα σώματα στις επιχειρήσεις τους κατά των βουλγαρικών σωμάτων, ενώ ταυτόχρονα παρακολουθεί τον αγώνα που δίνουν ο Τέλλος Άγρας (Σαράντος Αγαπηνός) και ο καπετάν Νικηφόρος (Ιωάννης Δεμέστιχας), εξέχουσες ιστορικές φυσιογνωμίες της περιόδου αυτής.

Το αρχετυπικό τοπίο του βάλτου, οι πράξεις ηρωισμού, το αίσθημα φιλοπατρίας, οι στιγμές ανθρωπιάς, αλλά και οι προδοσίες, τα ατομικά δράματα και η αναπόφευκτη σκληρότητα του πολέμου συγκροτούν ένα συναρπαστικό ανάγνωσμα, που οκτώ δεκαετίες μετά την αρχική του κυκλοφορία –και παρά τις σημερινές ιστορικές αντιλήψεις για τα γεγονότα που περιγράφει– διατηρεί ακέραια τη μαγεία του και διαβάζεται με το ίδιο, αμείωτο ενδιαφέρον."

 

Είχα να ασχοληθώ με τη λογοτεχνία της Π.Σ. Δέλτα, από το σχολείο και, για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, αν δεν υπήρχε το όνομα του Παν Παν στο εξώφυλλο δεν είχα σκοπό να ασχοληθώ ξανά... (Ένα τεράστιο ευχαριστώ στους φιλολόγους μου για αυτό... :( ) Όπως και με κάθε δουλειά του Παναγιώτη, δεν μετάνιωσα που το έπιασα στα χέρια μου. Το σχέδιο του (σύμφωνα με το δικό μου γούστο) είναι για άλλη μία φορά πανέμορφο, φαίνεται ότι έχει κάνει μελέτη και στη συνέχεια έχει ρίξει τρελή δουλειά. Δεν έφυγε γρήγορα, δεν περίμενα όμως και να φύγει. Το βασικό του μειονέκτημα είναι η ροή του, που με ζόρισε λίγο. Στα συν η άψογη έκδοση. Στο κομμάτι αυτό, οι εκδόσεις Polaris το έχουν προχωρήσει σε άλλο επίπεδο! 

 

:beer:

 

 

 • Like 23
 • Thanks 5

Share this post


Link to post
Share on other sites

Σελίδες του κόμικ όπως προδημοσιεύτηκαν στο oneman.gr

 

2_mstk.jpg.c8a04e79805a730d5ee83bf1b3275c28.jpg9_mstk.jpg.0e3cce43ebf15de884624d736f487d8f.jpg23_mstk.jpg.c6cdac22c351f3954cc8b93f6f635c55.jpg58_mstk.jpg.05953686db41b9b44b0980924513ec19.jpg60_mstk.jpg.fbadac0ea6439e52c0f1284752de766c.jpg70_mstk.jpg.92b2a2a28eea718e1ba800baac88b82f.jpg104_mstk.jpg.c55b577d59a9da3ad18ae666013e4fc4 (1).jpg

 

:cheers5: 

 • Like 15
 • Thanks 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Και πάλι, η εικονογράφηση δε με τρελαίνει...

 • Like 8

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ενδιαφέρουσα αντίθεση έντονων χρωμάτων από σελίδα σε σελίδα. Απ'ότι βλέπω σε άλλη επικρατεί το κόκκινο,σε άλλη το κίτρινο,σε άλλη το μαύρο κ.ο.κ.

 

 

:beer: 

 • Like 6

Share this post


Link to post
Share on other sites

 Το διάβασα δύο φορές. Δύο φορές είχα διαβάσει και το βιβλίο, στο Λύκειο πριν σχεδόν τριάντα χρόνια.

Ίσως να μην το διάβαζα το κόμικ τώρα δεύτερη φορά αν δεν με στοίχειωναν οι φωτογραφίες του Άγρα στο τελευταίο μέρος με τις αναφορές (πρώτη φορά τις είδα). Πραγματικά με μαγνήτισε το πρόσωπο του και το ξαναδιάβασα καθώς ήθελα να κλείσω τα (αρκετά) κενά στην ιστορία. ΄Ισως ξαναδιαβάσω και το βιβλίο.

Τέλος πάντων για το κόμικ... Εξαιρετική προσπάθεια. Δε λείπουν βέβαια αρκετά σπασίματα-μπερδέματα στη ροή της διήγησης που δυσκόλεψαν ακόμη και μένα που είχα, έστω και πολύ παλιά, διαβάσει το βιβλίο και έχω επιπρόσθετα μια αρκετά καλή εικόνα ποιοι πολεμάνε ποιους, πού, πώς και γιατί. Δύσκολα μάλλον θα καταλαβαίνουν αρκετοί σήμερα για εξαρχικούς και πατριαρχικούς και τι παιζόταν (είτε κατά την ΠΔ, είτε κατ'άλλους) στην Μακεδονία του 1907. Ίσως θα εξυπηρετούσε τον αναγνώστη μια εκτενέστερη και εισαγωγική αναφορά στο ιστορικό - πολιτικό πλαίσιο της εποχής, σε κάποια από τα πρόσωπα με μεγάλο ρόλο στην εποχή αλλά μικρό στο βιβλίο, εκτενέστερη του τελευταίου (πολύ καλού) μέρους και στην αρχή.  Ίσως από την άλλη καλώς το απέφυγαν οι δημιουργοί, καθώς ήδη τα κίνητρα τους να ασχοληθούν με το θέμα αφήνουν σε κάποιους ερωτήματα (Ενα σκληρό παραμύθι για τον Μακεδονικό Αγώνα [Κουκουλάς Γιάννης, efsyn.gr, 22/04/2018].

Δεν ήταν φυσικά εύκολο ένα τόσο πυκνό βιβλίο 600 σελίδων να γίνει γκράφικ νόβελ. Υπό αυτό το πρίσμα, το σενάριο (σαν επιλογή-παρουσίαση σκηνών του βιβλίου) το θεωρώ αρκετά καλό, δεδομένης της δυσκολίας του εγχειρήματος. Τα σχέδια ανώτερα, πολύ καλά στις μορφές, εξαιρετικά στα τοπία, όπως εξαιρετικά και τα χρώματα. Σε κάθε περίπτωση είναι ένα πολύ καλό κόμικ, μια άρτια προσπάθεια πολύ καλών δημιουργών που αξίζει με το παραπάνω την ανάγνωση, τον χρόνο και την υποστήριξη μας. Έστω και με τη λίγη παραπάνω προσπάθεια δεύτερης ανάγνωσης και παράλληλης ιστορικής "έρευνας - μελέτης". Όπως βλέπετε και στον σύνδεσμο, ακόμα και αν δεν σας στοιχειώσει όπως εμένα ο Άγρας, το εικαστικό αποτέλεσμα παραμένει άψογο.

 • Like 8
 • Thanks 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ας πω κι εγώ την γνώμη μου μιας και το διάβασα.

Σαν σχέδιο δεν θα έλεγα ότι με ενθουσίασε, θα ήθελα κάτι με πιο πολύ λεπτομέρεια, αλλά δεν με χάλασε κιόλας.

Έχει κάποια κενά και είναι λογικό πιστεύω γιατί είναι πολύ δύσκολο ένα τόσο μεγάλο μυθιστόρημα να μεταφερθεί σε γκράφικ νόβελ.

Πιστεύω ότι δίνει αρκετά μεγάλο ερέθισμα για διάβασμα του μυθιστορήματος της Πηνελόπης Δέλτα και για περαιτέρω έρευνα.

 

 • Like 2
 • Thanks 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.