Jump to content

Recommended Posts

*Το παρακάτω κόμικ περιέχει ενήλικα θέματα και προτείνεται σε άτομα ηλικίας 18+.

 

JJ_C&VH_epoxy-00.jpgJJ_C&VH_epoxy-00a.jpg

 

Το 1966 ο Jean Van Hamme, που είχε πάθος το γράψιμο ιστοριών, επικοινώνησε με τον Paul Cuvelier. Προσέφερε λοιπόν στο Γάλλο σκιτσογράφο τις υπηρεσίες του. O Cuvelier, αντί να ζητήσει νέα σενάρια για τον γνωστό του ήρωα, Corentin, ζήτησε μια ιστορία που να αναδεικνύει τον ερωτισμό του γυναικείου σώματος. Ετσι ο Van Hamme συνέλαβε την ιστορία της Epoxy, ένα παραμύθι που αναμιγνύει την φαντασία με την μυθολογία και αφηγείται τις περιπέτειες μιας αφελούς νεαρής κορασίδος στα νύχια των αμαζόνων, που είναι το ίδιο γυμνές με αυτήν.

 

Η πλέον κλασική BD ιστορία από δύο κλασικούς δημιουργούς.O Cuvelier έχει δουλέψει για τον Herge το 1946 σε κάποια άλμπουμ TinTin ενώ δημιούργησε την σειρά "The Extraordinary Odyssey of Corentin Feldoe". Ο Βέλγος Jean Van Hamme δεν είναι άλλος από τον σεναριογράφο τριών από τις πιο γνωστές και αξιόλογες σειρές των Γαλλοβελγικών, τις "Thorgal", "XIII" και "Largo Winch". Η εκδοτική Le Lombard στις αρχές του 2000 δημιούργησε μια ειδική συλλογή με επιλεγμένα έργα που ονομάζεται "The Signed Collection" και περιέχει έργα καλλιτεχνών που βρίσκονται στην αφρόκρεμα των Bandes Dessinee. Το Epoxy κυκλοφόρησε αρχές Μαΐου του 2003. Μεταξύ άλλων στη συλλογή συμπεριλαμβάνονται έργα των Follet - Duchateau, Dany - Van Hamme, Griffo - Cothias, Hermann - Yves, Cosey, Andreas - Foerster, Rosinski - Van Hamme και Will - Rudi Miel.

 

 

JJ_C&VH_epoxy-06.jpgJJ_C&VH_epoxy-07.jpg

 

To Epoxy θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ένας από τους πατέρες των κόμικ που οι Γάλλοι αποκαλούν Fantastique. Έχει να κάνει με μια κοπέλα, την Epoxy, που ταξιδεύει με το σκάφος της στο ηλιόλουστο Αιγαίο και ναυαγεί, μόνο για να ξυπνήσει σε έναν κόσμο όπου όλη η Ελληνική μυθολογία ζωντανεύει και αυτή παγιδεύεται μέσα της σε μια δίνη περιπετειών από μύθο σε μύθο. Κλασική γραμμή BD με πανέμορφο ερωτικό και αισθησιακό σχέδιο. Μην ξεχνάμε πως πρώτος στόχος αυτού του κόμικ ήταν η ανάδειξη της αθωότητας και αγνότητας του αμόλυντου και δίχως ψεγάδια γυναικείου σώματος, καθώς και η μετάβαση στην αντίπερα όχθη.

 

JJ_C&VH_epoxy-29.jpgJJ_C&VH_epoxy-30.jpgJJ_C&VH_epoxy-32.jpg

 

Το σενάριο είναι αφαιρετικό και έχει κάποια θέματα στη ροή μιας και είναι ξεκάθαρο πως δεν ήταν αυτός ο σκοπός τους. Δεν τους ενδιέφερε η ποιητικότητα και υιοθετούν μια αφήγηση της μορφής "έγινε αυτό, και μετά εκείνο, και πήγε εκεί, και της έκαναν αυτό κλπ". Πα μαλ, δεδομένων των συνθηκών, της εποχής που γράφτηκε και του σκεπτικού πίσω από την δημιουργία, δεν έχω παραπάνω απαιτήσεις. Για όσους αναρωτηθούν, όχι δεν είναι τσόντα και ούτε ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζεται μόνο και μόνο γιατί έχει γυμνό. Να τσεκαριστεί για την ιστορικότητα του αν μη τι άλλο.  

 • Like 19
 • Thanks 1
Link to post
Share on other sites

Ωραίο αφιέρωμα, μόνο που είναι Paul Cuvelier και όχι Culvier

 • Like 8
Link to post
Share on other sites

Διορθώθηκε. 

 

Το έχουν γράψει λάθος και στην έκδοση απ'όπου και το πήρα.

 • Like 8
Link to post
Share on other sites

Ιιιιιι, αυτές τις μέρες σκεφτόμουν να το διαβάσω και να το παρουσιάσω.  :wall:

Ωραίος Αλέξανδρε. Απλά να σημειώσω ότι αυτό είναι το πρώτο κόμικ της λαμπρής καριέρας του Van Hamme.

 • Like 5
Link to post
Share on other sites

χμ. το διάβασα. ξεκινάει με ενδιαφέρον τρόπο (αν και εξαρχής είπα "τσονταααααα" :D ) αλλά ξεθυμαίνει γρήγορα. ζήτω η δεκαετία του 60, ζήτω το ελεύθερο σεξ, ζήτω τα ναρκωτικά, αλλά τώρα είναι 2016 :)

 

δεν ξέρω κατά πόσο ανήκει στο genre fantastique, θεωρώ όμως απολύτως σίγουρο ότι ανήκει στο genre "αθώα παιδούλα περιπίπτει σε 'καταστάσεις' ". Σα να λέμε Μπλανς Επιφανί (χωρίς το τόσο χιούμορ), σα να λέμε Ζυστίν (χωρίς τον σαδισμό). 

 

εγώ αυτό που έχω να δηλώσω είναι ότι πεινάω, διψάω και θέλω να κάνω τσίσα μου :) τουλάχιστον έχω ένα τσιγάρο :D

 

:cheers5:

 • Like 7
Link to post
Share on other sites

Πρέπει να διορθωθεί και το tag. :)

 

:valtnino:

 • Like 5
Link to post
Share on other sites

Διορθώθηκε μάστορα του πόνου. 

 

Εντάξει η Πωλέτ είναι άλλη φάση. Με το που σκέφτεσαι BD erotiques είναι η πρώτη και πολλές φορές η μόνη σκέψη. :)

 

Ή ίσως θα παίξεις μπάλα με λίγο Εμανουέλα από τον demigod Crepax :D ή με το πιο αναγεννησιακό "Troubles Fetes" των Loisel & Guirec (humano....SUk) :)

 

Αλλά το epoxy το είδα πιο πολύ σαν πείραμα παρά σαν στάση "Liberte παντού". Αν και κόλλαγε το στυλάκι με την όλη φιλελέ κουλτούρα, έπεσε και ο Μάης του '68 ταυτόχρονα και γενικά η αντίδραση στην καταπίεση εκφραζόταν σε κάθε μέσο. Και τώρα που το λέω θυμάμαι όταν έκανα την παρουσίαση μια συνέντευξη του Cuvelier που έλεγε δύο λόγια πως του ήρθε να το γυρίσει στο softcore ερωτικό. Ήταν μεταφρασμένη οπότε νοηματικά έπασχε αλλά θυμάμαι καθαρά πως η αρχική του ιδέα (αρχική για το πως εξελίχθηκε μετά το κόμικ αυτό και πως πολλοί το χρησιμοποιούν ως σημείο αναφοράς και αρχής του είδους) ήταν να δει το χέρι του στο γυμνό και στις καμπύλες. 

 

Τελικά δεν θα το έλεγα fantastique παρά erotique με λίγο fantasy. Τσέκαρε κι αυτό αν δεν το ξέρεις ήδη Νικ, "Anthologie de la bande dessinee erotique" του Vincent Berniere. Ρε να μην ξέρω γαλλικά ρε. Αν και στο συγκεκριμένο θα καταλαβαίνω από τις εικονίτσες νομίζω :D

 

Γιώργο όντως η πρώτη δουλεία του Van Hamme ήταν, και να προσθέσω ότι με τον Cuvelier συνεργάστηκε ξανά την διετία 1975-76 σε δύο άλμπουμ του Corentin. 

 

:beer:

 • Like 8
Link to post
Share on other sites

Μερικά info ακόμα. Το εν λόγω κόμικ πρωτοκυκλοφόρησε από την εκδοτική Eric Losfeld και αργότερα βγήκαν διάφορες εκδόσεις, μεταξύ των οποίων και αυτή της Le Lombard.

Βουαλά και το εξώφυλλο της πρώτης έκδοσης. :)

epoxycouveo.JPG

 • Like 10
Link to post
Share on other sites

"τολμάς να με κωροιδεβις σκυλα"  :lol:  :lol:  μα πόσο καλτ πια

 

πάντα σικάτοι αυτό οι Γάλλοι βρε παιδί μου όμως. 

 • Like 5
Link to post
Share on other sites

Εντάξει η Πωλέτ είναι άλλη φάση. Με το που σκέφτεσαι BD erotiques είναι η πρώτη και πολλές φορές η μόνη σκέψη. :)

και ο Μαναρα κύριε? :)

 

Τσέκαρε κι αυτό αν δεν το ξέρεις ήδη Νικ, "Anthologie de la bande dessinee erotique" του Vincent Berniere.

παλιάαααααααα έκοβε βόλτες εδώ μέσα το ENCYCLOPEDIE DE LA BANDE DESSINEE EROTIQUE (τα λινκ είναι κάπου στα μισά εδώθε αλλά μετά από 8 χρόνια δεν παίζουν. χάλασε η μαγνητοταινία :D

 

και ενώ στην αρχή πίστεψα ότι ο GeoTrou πειράζει τον Θρηνωδό, όντως έχει βγει τέτοιο πράγμα με "ΤΟΛΜΑΣ ΝΑ ΜΕ ΚΩΡΟΙΔΕΒΙΣ ΣΚΥΛΑ" όπως φαίνεται και στο lambiek! :lol: :lol: :lol:

 

:cheers5:

 • Like 8
Link to post
Share on other sites
 • GeoTrou changed the title to EPOXY [ JEAN VAN HAMME, PAUL CUVELIER ]
 • 1 year later...

To διάβασα μόνο και μόνο επειδή είναι Van Hamme.
Εντάξει, φαίνεται ότι είναι πολύ πρώιμη δουλειά του και ως τέτοια την αντιμετωπίζω.
Σίγουρα από κάπου πρέπει να ξεκινήσεις για να μάθεις. Δε γίνεται με την 1η να γράψεις ένα Chninkel ή ένα Largo Winch :)

 

Δεν είναι στα γούστα μου τα ερωτικά κόμικς(στη bedetheque αναφέρεται καθαρά ως erotique), οπότε δεν περίμενα κάτι περισσότερο.
Θεωρώ είναι ξεκάθαρα το χειρότερο κόμικ που έχω διαβάσει από VH, χωρίς όμως να είναι κακό.
Απλά ως πρωτόλειο έχει τις αναμενόμενες αδυναμίες του :)

 

5/10  :takethis:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Edited by Laz33MS
 • Like 7
Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.