Jump to content

Recommended Posts

affiche-1984-nineteen-eighty-four-1984-2.jpg
 
Winston Smith
: Does Big Brother even exist?
O'Brien
: Of course he exists.
Winston Smith
: No, I mean... does he exist like you or me?
O'Brien
: You do not exist.
 

 

 

Μια ταινία σταθμός στον Παγκόσμιο Κινηματογράφο. Επιστημονικής φαντασίας με ανησυχίες μελλοντολογικού χαρακτήρα. Βασίστηκε στο βιβλίο του Τζορτζ Όργουελ. Γράφτηκε το 1948, λίγο μετά το τέλος του 2ου Παγκόσμιου Πολέμου.

 

post-3787-0-91959300-1361735302_thumb.jpg

 

Εμπνευσμένος από τα απολυταρχικά ολοκληρωτικά καθεστώτα της εποχής δανείστηκε στοιχεία και παρουσίασε ένα δυστοπικό μέλλον τα οποία εφαρμόστηκαν με το χειρότερο τρόπο. Υπάρχει και μια ακόμη ταινία του 1956, αυτή όμως έχει τις ιδιαιτερότητές της. Και το σημαντικότερο είναι ότι προβλήθηκε τη χρονιά για την οποία μιλά.

 

post-3787-0-84804100-1361735284_thumb.jpg

 

Η φανταστική χώρα που διαδραματίζονται τα γεγονότα είναι η Ωκεανία (Η νέα ελεύθερη Μεγάλη Βρετανία). Σε πόλεμο με την Ανατολική Ασία και σύμμαχος με την Ευρασία. Ή τουλάχιστον έτσι διαδίδει η τηλεόραση. Ή μήπως το ανάποδο; Οι κάτοικοι βλέπουν κατά καιρούς εικόνες από τον πόλεμο, πλάνα χωρίς πολλές λεπτομέρειες. Ανδραγαθήματα κλπ. Αρχηγός του κράτους είναι ο Μεγάλος Αδερφός, ένα ανύπαρκτο πρόσωπο, που είναι γνωστή μόνο μια φωτογραφία του με βλοσυρό βλέμμα. Η τηλεόραση είναι ένα μέσο για να σε παρακολουθούν. Έχει ενσωματωμένη κάμερα για να προσέχουν τι κάνεις στο σπίτι σου. Ακόμη και το σχήμα της είναι ένα μεγάλο μάτι. Η ζάχαρη, η σοκολάτα, ο καφές, τα ξυραφάκια, δίνονται με μέτρο, αλλά κάθε τόσο η τηλεόραση διαδίδει ότι κερδίσαμε τον πόλεμο της παραγωγής και αυξήσαμε τους αριθμούς. Αυτό δε σημαίνει ότι θα δούμε καλό καφέ σε ποσότητες στη ζωή μας. Και το χειρότερο, ελέγχεται η σκέψη. Έχουν θεσπιστεί «εγκλήματα σκέψης» με την αντίστοιχη Αστυνομία Thought Police. Το λεξικό ξαναγράφεται κάθε τόσο και ακυρώνονται λέξεις όπως «ελεύθερος» και παρόμοιες, ενώ χτίζονται νέες έννοιες που βασικά δείχνει ότι γίνονται μόνο και μόνο για να προκαλέσουν σύγχυση.

 

post-3787-0-60725600-1361735290_thumb.jpg

 

Η δουλειά του πρωταγωνιστή είναι να σβήνει κείμενα στην εφημερίδα που γράφουν καλά νέα για ανθρώπους που αποδείχτηκε ότι είναι κακοποιά στοιχεία της Κοινωνίας. Κέρδισες πρωταθλήματα στο σκάκι; Μπράβο σου. Στο μέλλον αποδείχτηκε ότι συμμετείχες σε εγκλήματα; Καταστρέφονται οι εφημερίδες που σε παίνευαν. Δεν υπάρχει παρελθόν. Επαναπροσδιορίζεται χωρίς να έχεις δικαίωμα να το σκεφτείς.

 

post-3787-0-69501600-1361735293_thumb.jpg

 

Υπάρχουν νεολαίες για να χαλιναγωγηθεί η νέα γενιά. Κάποια παιδιά κατήγγειλαν έναν περαστικό που τον είδαν με καινούργια παπούτσια. Υπάρχουν οργανώσεις γυναικών που προωθούν την παρθενιά και τα σωστά ήθη. Μια τέτοια μισητή γυναίκα ζητά να γίνουν εραστές. Μια σιχαμερή γυναίκα για το γούστο του πρωταγωνιστή γίνεται η καλύτερη ερωμένη. Και καθαρίζει το μυαλό του, αρχίζει να καταλαβαίνει πως λειτουργεί το κράτος. Αμφιβάλλει για τη δομή του και συνειδητοποιεί ότι ο υποτιθέμενος πόλεμος υπάρχει για να χαλιναγωγηθούν . Οι από μέσα. Το κράτος όμως τον έχει πάρει χαμπάρι, και ως συνήθως για να τον φέρει στο ρεύμα του σπάει το ηθικό με τον καλύτερο τρόπο. Αυτό που θα τον συνθλίψει. Η άγκυρα της ζωής του, η ερρωμένη του, πρέπει να πάψει να είναι όλα αυτά τα στοιχεία.

 

post-3787-0-79453000-1361735296_thumb.png

 

Την ταινία την είδα 20 χρόνια μετά από την πρώτη προβολή της. Την ερωτεύτηκα από κείνα τα υπέροχα βίντεο κλιπ των Eurythmics, ένα νέο τότε βρετανικό συγκρότημα, με γνωστότερο κομμάτι το

 

. Οι σκηνές δεν έχτιζαν κάτι που μπορούσα να καταλάβω στα 10 μου, αλλά ένοιωθα ότι ήταν κάτι μαγικό. Περίμενα τη στιγμή που θα το προβάλανε στο Μουσικόραμα της ΕΤ1 της εποχής εκείνης, κάθε Παρασκευή.

 

post-3787-0-33718000-1361735300_thumb.jpg

 

Η σκηνοθεσία δεν είναι και ιδιαίτερα εύκολη. Δεν ακολουθεί την περπατημένη. Δεν εξιστορεί τα γεγονότα, αλλά πολλά πλάνα προσπαθούν να χτίσουν συναισθήματα. Κάτι σαν ποπ αρτ βίντεο κλιπ της εποχής, χωρίς τα χαριτωμένα χορευτικά και παρδαλά χρώματα. Πεσιμιστική όσο λίγες, δεν δίνει απαντήσεις αλλά μένει στα ερωτήματα. Το σύνθημα που κυριαρχεί είναι το «Όποιος ελέγχει το παρελθόν, ελέγχει το μέλλον. Όποιος ελέγχει το παρών, ελέγχει το παρελθόν». Το χειρότερο όμως είναι το «Η άγνοια είναι δύναμη». Το δυνατότερο όπλο παρανοϊκών δογμάτων. Όπως είπε ένας γνωστός μου «Δεν ξέρω τι έγινε, αλλά καλά έκανε και τη χαστούκισε».

 

post-3787-0-87546800-1361735301_thumb.jpg

 

Ο πρωταγωνιστής John Hurt, μια περίεργη φιγούρα, έχει παίξει σε παραγωγές γιατί το γούσταρε και όχι για να χτιστεί το όνομά του. Απορώ πως δεν έγινε Sir. Με χαρά έπαιξε τον δικτάτορα στο V for Vendetta, τη γνωστή ταινία που αντέγραψε το κόμικ του Alan Moore, που αντέγραψε αυτό το βιβλίο. O Richard Burton εδώ παίζει το κύκνειο άσμα του.

 

post-3787-0-46106900-1361735407_thumb.jpgpost-3787-0-19266700-1361735409_thumb.jpg

 

Η μουσική των Eurythmics δε χρησιμοποιήθηκε στην ταινία, τους έκανε όμως ακόμη πιο γνωστούς σε όλο τον πλανήτη. Υπάρχουν μερικά ακόμη όμορφα κομμάτια που αξίζει να τα ακούσετε,

 

,

 

,

 

, πολύ δυνατά τραγούδια που θα το ντύνανε το έργο, αλλά προτίμησαν να μη φανεί πάρα πολύ μοντέρνο και χάσουν το κοινό των Γραμμάτων και Τεχνών. Σύμφωνα με άλλα δημοσιεύματα υπήρξε κακή συνενόηση των δημιουργών της ταινίας. Τρέχα γύρευε…

 

post-3787-0-59688300-1361735408_thumb.jpg

 

Όσο περισσότερα γράφω, τόσο περισσότερα spoiler δίνω. Και δεν μπορώ να σταματήσω να μιλάω για αυτήν την ταινία. Κάποτε είπα πόσο μου άρεσε σε μια παρέα, και σηκώνεται ουρλιάζοντας ένας αριστερός λέγοντάς μας πόσο σκουπίδι είναι αυτή η ταινία. Ούρλιαζε για 20 λεπτά και την κατηγορούσε φτύνοντας (χωρίς να το θέλει) από το μένος του. «Δεν το πιστεύω ότι αυτό το γουρούνι είναι σύμμαχός μας» είχε πει ο Όργουελ για τον Στάλιν, στο 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Υποτίθεται ότι τη δεκαετία που προβλήθηκε η ταινία ο κόσμος απομακρυνόταν από το δυστοπικό μέλλον του Όργουελ, στην εποχή μας όμως κοντεύουμε όλο και περισσότερο. Η διανομή των αγαθών στραγγαλίζεται, όλο και περισσότερο ωθούμαστε να είμαστε πιο παραγωγικοί για να σωθεί η οικονομία, οι ελευθερίες χάνονται με τη θέλησή μας για να νοιώσουμε πιο ασφαλείς, και μπορεί να μην υπάρχει το Υπουργείο Προπαγάνδας αλλά είναι παντού.

 

post-3787-0-88791300-1361735409_thumb.jpg

 

Το βιβλίο είναι άλλο τόσο. Το έγκλημα των πρωταγωνιστών δεν είναι τόσο απλό αλλά πολύ πιο γεμάτο και αιματοβαμμένο. Η ταινία είναι από αυτές που πρέπει να δείτε. Καλό και το Star Wars, έχει και αυτό την αξία του. Ανησυχίες μιας άλλης εποχής που γίνεται όλο και περισσότερο η δική μας.

 

Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΙΡΗΝΗ - Η ΣΚΛΑΒΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

 

Nineteen Eighty-Four (1984)

 1. R
 2. 1 hour 53 minutes
 3. Movie

Details

 1. Rating
  7.1/64K
 2. Director
 3. Writer
 4. Release Date
  Mar 22, 1985
 5. Country
   • United Kingdom
 6. Language
 7. Genres

Cast

  • Winston Smith
  • O'Brien
  • Julia
  • Charrington
  • Parsons
  • Syme
  • Tillotson

Longing for freedom, a lowly, hapless Outer Circle bureaucrat of the Ministry of Truth, Winston Smith, summons up the courage to write down his unspoken desires in his little secret diary, in itself an illegal act. Serving silently at the pleasure of the grim, autocratic hyper-state of Oceania, Smith knows the INGSOC (English Socialist Party)'s supreme leader, the omnipotent Big Brother, watches his every move. As the permanent totalitarian government tightens its suffocating stranglehold more and more, Smith meets Julia, another rebel, and a dangerous clandestine affair begins. There's no turning back. Sooner or later, the illicit couple will have to pay as sex is meant for procreation only and deriving pleasure from it is also a crime, an intimate one often reported by one of the participants to the terrifying Thought Police. What makes a good citizen? written by Nick Riganas/Robert Sieger from IMDb
 1. GBP 3M budget
 2. USD 8M gross
 3. 5 awards
 4. 1 nomination
Updated

 

 • Like 25

Share this post


Link to post
Share on other sites

Παρα πολυ καλο το αφιερωμα σου στην ταινια ! :) Δεν τη εχω δει αλλα εχω διαβασει το βιβλιο και μπορω να πω οτι ειναι απο τα συγκλονιστικοτερα βιβλια που εχω διαβασει, δυστυχως η θεματολογια του παραμενει παντα επικαιρη ...

 • Like 11

Share this post


Link to post
Share on other sites

Εξαιρετικό βιβλίο και εξαιρετική ταινία!! Αναζητώ και την τηλεταινία που είχε βγει παλαιότερα, αλλά δυστυχώς ακόμη δεν... Μην ξεχνάμε και το εκπληκτικό "Brazil" ('85) του απίστευτου Terry Gilliam!! Την "Φάρμα Των Ζώων" την έχω διαβάσει, αλλά δεν έχω δει την τηλεταινία που έχει κυκλοφορήσει. Νομίζω πως είναι παιδική ή κάτι τέτοιο... Στην Ελληνική αγορά, μάλιστα, κυκλοφορεί με Ελληνικούς υπότιτλους και σε βίντεο κλαμπ την έχουν τοποθετήσει στις "Παιδικές", πλάι στο "Μπέιμπ, Το Ζωηρό Γουρουνάκι" ("Babe") ('95) και αντίστοιχες. Μάλλον πως κάποιοι παραγωγοί δεν έπιασαν το νόημα... Ωραίο αφιέρωμα!! :respect: Περιμένουμε και για τον "Θαυμαστό Νέο Κόσμο" του Aldous Huxley! :spidey_yeah_that:;)

 

:beer:

Edited by Mandrake
 • Like 7

Share this post


Link to post
Share on other sites

συν συν καλή παρουσίαση

 

++:)

 • Like 7

Share this post


Link to post
Share on other sites

Πολύ καλή παρουσίαση !!!! :best::clap2:;)

 

Οπως γράφει και ο φίλος Mandrake υπάρχει και η εξαιρετική ταινία Brazil του Gilliam που αξίζει της προσοχής μας !!!!!

 

:respect: για το αφιέρωμα

 • Like 6

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ξερεις φιλε με αυτη την ταινια που περιεγραψες τωρα μου θυμισες και εμενα μια ταινια που ειχαδει μικρος και ειχε να κανει με τα φασιστικα καθεστωτα δεν θυμαμε τον τιτλο της ταινιας αλλα θα σου πω πανω κατω την περιληψη.Βρισκομαστε στο μελλον οπου τον κοσμο τον κυβερνουν δικτατορες και δεν αφηνουν τον κοσμο να διαβαζει βιβλια κατι σαν τους ναζι.Οποιος ειχε στο σπιτι βιβλια με ποιηματα τοτε οι αρχες το μαθαιναν και τον εξοριζαν σε ενα νησι μαζι με αλλους εξοριστους,αφου αυτοι δεν μπορουσαν και δεν επιτρεποταν να εχουν βιβλια μαθαιναν τα ποιηματα απεξω και τα διεδιδαν απο στομα σε στομα αυτοι ηταν κατι σαν παρανομοι,πολυ καλη ταινια.

 • Like 6

Share this post


Link to post
Share on other sites

Μιλάς για το Φαρενάιτ 451. Κάποια στοιχεία τα μπερδεύεις, πχ. δεν υπάρχει ακριβώς νησί εξορίας, αλλά ένας τόπος διαφυγής με την ίδια "λειτουργικότητα". Το κεντρικό θέμα όμως είναι αυτό. :best:  Πιο στυλιζαρισμένη ταινία και λίγο πιο ποιητική θα έλεγα. Αλλά ίδιας συνομοταξίας. Ο συγγραφέας Μπράντπερι είναι λιγο λιγότερος βίαιος σε αυτό το έργο απ' ότι ο Οργουελ στο 1984.

 • Like 7

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ωραιος φιλε μαλλον αυτη ειναι η ταινια αν θυμασε και την χρονολογια που γυριστικε η ταινια καλος.Την ειχα δει πολυ μικρος και δεν θυμαμε και τους ηθοποιους,θα κατσω να ψαχω και καποια στοιχεια για τον συγγραφεα στο ιντερνετ,αν μου πεις και τον σκηνοθετη ακομα καλυτερα.

 • Like 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Είναι του 1966, με σκηνοθέτη τον François Truffaut. Μπορείς να δεις πολλές φωτός στο imdb για να σιγουρευτείς. Έγω έχει 2-3 χρόνια που την είδα. Μια χαρά βλέπεται η ταινία.

 • Like 5

Share this post


Link to post
Share on other sites

Και πως λειτουργεί και εδραιώνεται ένα ολοκληρωτικό καθεστώς τέτοιου τύπου; Παρουσιάζει ανύπαρκτους εχθρούς, ξένους ή όχι, σε άλλες ηπείρους, ή δίπλα μας μια εύκολη μειονότητα. Και μετά; Όπως λέει το Κόκκινο Κρανίο "They will beg us to rule them".

 

post-3787-0-74997700-1377262838_thumb.jpg post-3787-0-39982500-1377262851_thumb.jpg

 

Από το Uncanny Avengers #4. :nek:

 • Like 12

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ο ηθοποιός Τζον Χαρτ πασχει από καρκίνο στο πάγκρεας. Λάτρης του ποτού, έφτασε την υγεία του στα άκρα.

 • Like 8

Share this post


Link to post
Share on other sites

Και τελικά ο καρκίνος νίκησε.

 

Το γνώρισα από το επιβλητικό βίντεο κλίπ των Eurythmics "Sex Crime". Αγάπησα την ταινία πριν καν τη δώ. Λάτρεψα το βιβλίο. Ο Sir John Hurt  τα έδωσε σάρκα και οστά. Τον έφαγε το Alien, έπαιξε στο Harry Potter, άλλαξε ρόλους στο V for Vendetta όταν έκανε το θύτη από θύμα.

Απόψε θα δω την ταινία για πολλοστή φορά. Προς τιμήν του.

 

Ευχαριστούμε. ο Παράδεισος έγινε ακόμη πιο ενδιαφέρον μέρος.

 • Like 8

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.