Jump to content

Comicοτραγική Ιστορία της Ελλάδας 1909 - 1949 [Κουλουβάρης Γιώργος, naftemporiki.gr, 23/02/2018]


Recommended Posts

Ένα άρθρο για το COMICΟΤΡΑΓΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 1909-1949 από το site της Ναυτεμπορικής

===

«Comicοτραγική Ιστορία της Ελλάδας 1909 - 1949»
Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου 2018 10:30

comicotragiki-istoria-tis-elladas-1909-1949.jpg

 

Η εξιστόρηση των σημαντικότερων γεγονότων  της περιόδου 1909 - 1949, της ελληνικής ιστορίας, μιας περιόδου ιδιαίτερα ενδιαφέρουσας και κομβικής,  αποτελεί το αντικείμενο του κόμικ «Comicοτραγική Ιστορία της Ελλάδας 1909-1949» του Παναγιώτη Γ. Κατσανάκη.
 

comicotragiki-istoria-tis-elladas-1909-1949 (1).jpg

 

Η επιλογή του κόμικ -μιας μορφής έκφρασης οικείας στους περισσότερους και ειδικά στους νέους- ως μέσου, εξυπηρετεί τον στόχο της συγγραφής: την προσέγγιση της ιστορίας και τελικά την πρόσληψη της ιστορικής γνώσης -από μαθητές, γονείς, κάθε ενδιαφερόμενο- με τρόπο παραστατικό, χιουμοριστικό, εύληπτο, γλαφυρό.

 

comicotragiki-istoria-tis-elladas-1909-1949 (2).jpg

 

Αυτό, βέβαια, δεν υποκαθιστά τα κατ’ εξοχήν ιστορικά βιβλία στα οποία κάποιος μπορεί να εντρυφήσει, αν επιθυμεί εμβάθυνση. Τα εργαλεία των κόμικ -εικόνα, διάλογος, πυκνός λόγος, εξέλιξη δράσης- συμβάλλουν στην επίτευξη του παραπάνω στόχου. Με τη βοήθεια της γραμμικής αφήγησης που χαράσσει την πορεία, τα ίδια τα δρώντα ιστορικά πρόσωπα παίρνουν τον λόγο και  παρουσιάζουν / εξηγούν τη δράση και τις επιλογές τους. Τα παραπάνω προσκρούουν, βέβαια,  στον σκόπελο της ιδεολογικής φόρτισης -η περίοδος του εμφυλίου συντηρεί ακόμη πάθη.

 

Η επιλογή του συγγραφέα ως προς αυτό δεν είναι η ταύτιση ή η υπόρρητη συμπόρευση με ιδεολογίες αλλά η ψύχραιμη μα καθόλου άνευρη ματιά. Όμως, αυτό θα το κρίνει ο νηφάλιος αναγνώστης.

 

comicotragiki-istoria-tis-elladas-1909-1949 (3).jpg

 

Ο Παναγιώτης Γ. Κατσανάκης είναι φιλόλογος. Είναι παντρεμένος, έχει δύο κόρες και ζει στον Πειραιά. Γεννήθηκε το 1966 στο Σερνικάκι Φωκίδας. Φοίτησε στο Γυμνάσιο και Λύκειο της Άμφισσας και στη συνέχεια σπούδασε στο τμήμα Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Αρχικά, δίδαξε στην ιδιωτική και στη συνέχεια στη δημόσια μέση εκπαίδευση. Στα ενδιαφέροντά του εμπίπτουν η ιστορία, ειδικά η ελληνική του 20ού αιώνα, και η συγγραφή. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια δημιουργικής γραφής για μικρή φόρμα - bonsai stories -  με τον Μισέλ Φάις. Η «Comicοτραγική ιστορία της Ελλάδας, 1909-1949» σε σενάριο και σχέδιο του ιδίου είναι το πρώτο του βιβλίο.

 

 

Πηγή

 

:cheers5: 

 • Like 7
 • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

Το artwork είναι της πλάκας. Μοιάζει να είναι φτιαγμένο από παιδάκια του δημοτικού. Γι'αυτό δεν γουστάρω τα ελληνικά κόμικς. Μία ζωή στην μιζέρια και στην κακομοιριά. Αφού δεν έχουμε στην χώρα μας Jack Kirby, Neal Adams κλπ. τι θέλουμε και κάνουμε κόμικς? Τα μεταξωτά βρακιά θέλουν και επιδέξιους κ*λους.

 

Θυμάμαι στην δεκαετία του 80 κάτι Κωστίκες και Γιωρίκες που δεν έφταναν ούτε στο μικρό δαχτυλάκι τον Αστερίξ. Αφού δεν το κατέχουμε το άθλημα, γιατί επιμένουμε? Οση σχέση έχουμε με το χόκεϊ επί πάγου, άλλο τόσο έχουμε σχέση (ως δημιουργοί) με την ένατη τέχνη. Μπλιάχ!

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Τέρμα αφοριστικός, βασισμένος σε ένα όχι και τόσο καθαρό κόμικ. Ούτε εμένα μ'αρέσει το σχέδιο, αλλά δεν είναι αυτή η ουσία του συγκεκριμένου. Όπως λέει και το κείμενο παραπάνω, είναι απλά το μέσο για την εξιστόρηση των γεγονότων.

 

Θα μπορούσα να σου παραθέσω πολλά παραδείγματα ελληνικών κομικ που κάθε άλλο παρά μίζερα και κακομοίρικα είναι. Αλλά δεδομένης της προκατάληψής σου, θα είναι τσάμπα κόπος.

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

@CaptainMarvel17 Στην παρουσίαση ο germanicus αναφέρει ότι ο δημιουργός είναι φιλόλογος. Δεν νομίζω να θέλει να φτάσει τον Kirby. Επίσης, το ότι δεν έχουμε Έλληνα Kirby δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να έχουμε αξιόλογους σχεδιαστές. Τελείως παιδική λογική.

 • Like 3
 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Είμαι όντως προκατειλημμένος σε ότι αφορά τα Ελληνικά κόμικς. Ενδεχομένως να υπάρχουν κάποιες καλές δουλειές που μου διαφεύγουν, αλλά δεν έχω δει μέχρι τώρα κάτι που να μου αρέσει. Σε γενικές γραμμές θεωρώ ότι δεν έχουμε καλούς σχεδιαστές στην χώρα μας επειδή ίσως κάποιοι θεωρούν ότι τα κόμικς είναι μόνο για μικρά παιδιά (κάτι που δεν ισχύει βέβαια). Είναι μία πονεμένη ιστορία στην Ελλάδα τα κόμικς. Από που να το πιάσει και που να το αφήσει κανείς.

 • Like 1
 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Όπως έχει γράψει στην παρουσίαση ο Kurdy "Ο δημιουργός όπως αναφέρει και στην παρουσίαση (βίντεο) που υπάρχει στο τέλος αυτής εδώ της παρουσίασης, επέλεξε το απλό σχέδιο κυρίως γιατί θεώρησε πως το σημαντικό στο έργο του είναι το κείμενο και δεν ήθελε να το επισκιάσει. " 

 

Από εκεί και πέρα, 10 ελληνικοί τίτλοι με εξαιρετικό σχέδιο

 

ΤΣΙΓΓΑΝΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ (1984) 

TALES FROM THE STRIPS (2014)

HOMO (2013)

PRODUCTS OF LOVE & CHAOS (2002)
NO MORE GHOSTS (2014)

ΑΘΩΕΣ ΕΠΟΧΕΣ (ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ) (2011)

ΧΡΟΝΙΚΑ ΤΟΥ ΔΡΑΚΟΦΟΙΝΙΚΑ (ΤΑ) OMNIBUS (2014)

BLEEDING HEARTS (2010)

ΖΕΣΤΗ ΣΟΚΟΛΑΤΑ (2007)

και οτιδήποτε έχει φτιάξει η @ariane75 (που τόσα χρόνια δεν την έχουμε πείσει ότι θέλουμε να βλέπουμε δουλειές της)

 

Δεν είμαστε στη δεκαετία του 80. Στα σενάρια πάσχουμε. Από σχεδιαστές έχουμε κάποιους πάρα πολύ καλούς (δεν θα πω εξαιρετικούς, αφού J.H.Williams III δεν έχουμε :) ούτε Mignola. ούτε Neal Adams. ούτε Jim Lee κ.ο.κ. αλλά αυτοί είναι στο Τοπ 100 του πλανήτη των 6-7 δις ανθρώπων :) ) 

 

:cheers5: 

 • Like 6
Link to comment
Share on other sites

Αν ήθελε μόνο κείμενο ας έγραφε ένα βιβλίο. Θα τσεκάρω πάντως την λίστα αφού είμαι πάντα ανοιχτός σε προτάσεις, και η αλήθεια είναι ότι δεν παρακολουθώ και πάρα πολύ την εγχώρια σκηνή (λόγω προκατάληψης). Αν και μου φαίνεται απίθανο να αλλάξω γνώμη τώρα στα γεράματα.  :D

 

 

 

 

 

 

 

Edited by CaptainMarvel17
 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

@CaptainMarvel17 δεν είμαι αντικειμενικός, γιατί όπως ενδεχομένως έχεις δει και στα ενδότερα, ο δημιουργός είναι ξάδερφός μου. Αλλά όσο δίκιο και να έχεις αν το κρίνεις αυστηρά ως κόμικ, δεν έχεις δίκιο σε 2 επίπεδα:

 1. Δε θα πεις εσύ (εγώ, ο οποιοσδήποτε) έναν δημιουργό, τι μέσο θα επιλέξει να εκφραστεί. Ήθελε να κάνει κόμικ, έκανε κόμικ. Εδώ θέλουμε να προωθηθούν τα κόμικ ώστε να αυξηθούν και οι εκδόσεις, εκδοτικές, τζίροι, τιράζ, θα έχουμε πρόβλημα με αυτό;
 2. Δεν είναι το ίδιο βιβλίο και κόμικ. Πιθανότατα ο άνθρωπος απηύδησε τόσα χρόνια με μαθητές που δε διαβάζουν βιβλία και προσπάθησε να γράψει κάτι που θα είναι πιο προσιτό σε αυτές τις ηλικίες και ίσως και έτσι κάποιοι μάθουν λίγο τη νεώτερη ιστορία του τόπου μας. Το αν είναι πετυχημένη τόσο η σκέψη, όσο και το εγχείρημα, θα φανεί στην πορεία.
 • Like 4
 • Disagree 1
Link to comment
Share on other sites

Σε καταλαβαίνω διότι είμαστε συνομήλικοι και προφανώς έχουμε τα ίδια βιώματα :) Όντως έχω δει τεράστιες αηδίες. Όντως βλέπω πάρα μα πάρα μα πάρα πολλά τσαπατσούλικα πράγματα. Ακόμα. Αλλά μέσω της ενασχόλησης μου σε αυτό εδώ το φόρουμ αυτά τα 11 χρόνια, έχω δει κάποια φανταστικά πράγματα τα οποία στέκονται πολύ άνετα και έξω. Έχουμε πλέον δημιουργούς που δουλεύουν ΚΑΙ στο εξωτερικό. Ο Κούτσης δουλεύει (αν και η αλήθεια είναι πως κάνει χρώματα εκεί) εδώ και 10 χρόνια σε τίτλο της Image (αν και μπορεί να σχεδιάσει μια χαρά... :) ) O Χατζούδης βγάζει πλέον το ψωμί του (ίσως και το παντεσπάνι του :) ) στας ΗΠΑ. Ο Καμπάδαης βγάζει και αυτός πλέον δουλειές στην Αμερική. O Ρουμπούλιας ήταν πάντα fave του κοινού και πλέον κάνει παπάδες στο conan-fantasy-genre.

 

27972334_1307485849356888_5401143175335352491_n.jpg

 

Εάν γουστάρεις Mignola, δεν γίνεται να μη γουστάρεις Καμμένο :) Εάν η Καπάδαη ζούσε στο εξωτερικό θα ήταν όνομα με αυτά τα ονειρικά χρωματιστά πράγματα που φτιάχνει. Παρόμοιας αισθητικής είναι και ο Διαλυνάς που και αυτός έχει βρει την άκρη για το εξωτερικό με το Woods που συνεχίζεται.

 

και ας τραβήξω κάπου φρένο στις προτάσεις και στην παράθεση ονομάτων :) 

 

Κάνε μια περατζάδα σε όσα προτείνονται κάθε χρόνο για βράβευση στο Comicdom (όχι μόνο αυτά που βραβεύονται... ρίξε μια ματιά και στα άλλα :) ), δες στις ψηφοφορίες του φόρουμ για το ποια ξεχωρίζουν... :) παρακολούθα το λίγο. Το ξαναλέω. Ξέρω από που έρχεσαι :) Συνομήλικοι είμαστε. :) Αλλά πλέον στο σχέδιο έχουμε απ'όλα :)

 

 

:cheers5: 

 • Like 5
Link to comment
Share on other sites

3 λεπτά πριν, Kurdy Malloy είπε:

@CaptainMarvel17

 1. Δεν είναι το ίδιο βιβλίο και κόμικ. Πιθανότατα ο άνθρωπος απηύδησε τόσα χρόνια με μαθητές που δε διαβάζουν βιβλία και προσπάθησε να γράψει κάτι που θα είναι πιο προσιτό σε αυτές τις ηλικίες και ίσως και έτσι κάποιοι μάθουν λίγο τη νεώτερη ιστορία του τόπου μας. Το αν είναι πετυχημένη τόσο η σκέψη, όσο και το εγχείρημα, θα φανεί στην πορεία.

 

Θα μπορούσε να παραμείνει writer και να προσλάβει έναν penciller να κάνει την υπόλοιπη δουλειά, όπως γίνεται στο εξωτερικό. Το θέμα είναι να ξέρει κανείς μέχρι που φτάνουν οι δυνατότητές του. Ας πούμε εγώ δεν θα μπορούσα ποτέ να γίνω τραγουδιστής γιατί δεν έχω καλή φωνή. Χρειάζεται και λίγη αυτογνωσία νομίζω.

Link to comment
Share on other sites

Συγνώμη ρε Κάπτεν, αλλά πραγματικά πιστεύεις ότι υπάρχει έλλειψη αυτογνωσίας; δηλαδή θεωρείς ότι ο Παναγιώτης είδε το σχέδιο και είπε, τρέμε Μπιλάλ; Επιλογη είναι. Με την οποία προφανώς διαφωνείς. Λογικό. Αλλά είναι συνειδητή επιλογή πιστεύω.

 • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Cap, η λογική δεν έχουμε τον τάδε, άρα μην ασχολούμαστε με αυτό, θα μας οδηγούσε να ακούμε μόνο σκυλολαϊκά και να βλέπουμε μόνο σαπουνόπερες. :) 

Είμαστε πίσω στον τομέα «κόμικς», αλλά η προκατάληψη είναι κακό πράγμα. Κι όταν υπάρχουν ελληνικά κόμικς με μερικές χιλιάδες πωλήσεις στο εξωτερικό, όπως το Logicomix και σχεδιαστές που συνεργάζονται με Image και Marvel, ε τότε κάπου δεν είναι όπως τα λες. :) 

Όσο για το ίδιο το κόμικ. ΟΚ, στο μάτι δεν χτυπάει ωραία. Αλλά κάθε κόμικ έχει μια δικιά του μείξη σεναρίου/κειμένου και σχεδίου. Δεν γίνεται πάντα και στα δύο να έχουμε το 100%. Αυτή η διαφορετικότητα είναι που δημιουργεί παραλλακτικότητα. Τι να το κάνω αν όλα τα κόμικς είχα σχέδιο Kirby (btw, ποτέ δε μου άρεσε) και σενάριο Moore;

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Εάν γράψω την Κομικοτραγική Ιστορία των Κόμικς στην Ελλάδα το συγκεκριμένο βιβλίο θα είναι το βασικό μου παράδειγμα για κάτι τύπους που καταπιάνονται με τα κόμικς και πάνε την ένατη τέχνη σε επίπεδο γελοιότητας (π.χ. αυτός εδώ, η Χατζάκη και μερικοί ακόμα).  Αυτό λέει ο Captain πιστεύω.

Εάν γράψω την Κομικοτραγική Ιστορία των Κόμικς στην Ελλάδα και την κάνω σε μορφή κόμικς θα πρέπει να συμπεριλάβω και τον εαυτό μου ως βασικό παράδειγμα.

 

Πρέπει να ξέρουμε που και πότε μας παίρνει να μπλέξουμε σε κάποια άλλα μονοπάτια.

 

@Kurdy Malloy δεν πιστεύω στην οικογενειακή ευθύνη, δεν χρειάζεται ούτε να ντρέπεσαι άλλα ούτε να υπερασπίζεσαι τον ξάδερφο σου στις διαφορετικές και σκληρές κριτικές, εκτός εάν τον ενθάρρυνες να το βγάλει.

 

 

Edited by totally_wired
 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Αφού δεν μ' αρέσουν τα Ελληνικά κόμικς τι να κάνω? Οποιος θέλει μπορεί ελεύθερα να διαβάζει ότι θέλει. Δεν απαγόρευσα σε κανένα να αγοράσει ότι θέλει. Είναι θέμα γούστου. Ας πούμε εμένα μ' αρέσει η μουσική country (που πουλάει τα κέρατά της στην Αμερική σύμφωνα με τα charts του Billboard). Οι Ελληνες και γενικότερα οι Ευρωπαίοι δεν γουστάρουν αυτό το είδος. Δεν μπορώ να σας υποχρεώσω να την ακούτε.

 

Καλά κάνετε και στηρίζετε τα εγχώρια προιόντα. Γούστο σας και καπέλο σας. Πάω πάσο. Εγώ πάντως δεν τρελαίνομαι. Οταν μεγάλωσα στις αρχές της δεκαετίας του 80 μ' άρεσαν τα Αμερικάνικα και τα Ευρωπαϊκά κόμικς. Τα ελάχιστα -τότε- Ελληνικά κόμικς ήταν απαίσια. Υποθέτω ότι η κατάσταση στην χώρα μας θα έχει βελτιωθεί από τότε, αλλά για μένα είναι αργά. Η ζημιά έχει γίνει. Είμαστε όλοι προιόντα της ανατροφής μας. Εγώ έτσι μεγάλωσα, τι να κάνουμε τώρα.

 

Μπορεί να έχετε δίκιο, αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να γίνω φαν, όταν έχω διαβάσει συγκλονιστικά κόμικς από το εξωτερικό τα τελευταία 35-40 χρόνια. Νιώθω σαν να συγκρίνουμε ένα datsun με μία mercedes.

Εν πάσει περιπτώσει δεν θα χαλάσουμε τις καρδιές μας. Πάλι φίλοι θα είμαστε. To each his own :):cheers2:

 • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.