albertus magnus Δημοσιεύτηκε Ιανουαρίου 5 Member ID: 11226 Group: Members Topic Count: 143 Content Count: 3067 Reputation: 19130 Achievement Points: 3132 Days Won: 12 With Us For: 5763 Days Status: Offline Last Seen: 14 ώρες πριν Age: 157 Δημοσιεύτηκε Ιανουαρίου 5 "Ο ΑΡΧΟΝΤΑΣ ΤΩΝ ΜΥΓΩΝ" είναι ένα κόμικ από την Ολλανδέζα δημιουργό Aimée de Jongh (διασκευή σεναρίου και σχέδιο) που πρωτοβγήκε στην Αγγλία τον Σεπτέμβριο του 2024 από τις εκδόσεις Faber & Faber και σχεδόν αμέσως (ένα μήνα μετά) κυκλοφόρησε σε 25 χώρες και σε 18 διαφορετικές γλώσσες. Στα Ελληνικά κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις "Διόπτρα" στις 23 Οκτωβρίου 2024. Αποτελεί μεταφορά σε κόμικ του ομώνυμου κλασικού πλέον μυθιστορήματος του νομπελίστα Βρετανού συγγραφέα William Golding που είχε πρωτοκυκλοφορήσει το 1954 δηλ 70 χρόνια πριν. Το κόμικ αυτό αφορα τις προσπάθειες μιας ομάδας παιδιών να καταφέρουν να επιβιώσουν σε ένα απομακρυσμένο ακατοίκητο νησί χωρίς ενήλικες αφού είναι οι μόνοι επιζώντες μετά από ένα αεροπορικό δυστύχημα. Στην αρχή απολαμβάνουν την ελευθερία χωρίς μεγάλους αλλά σύντομα αντιλαμβάνονται την σοβαρότητα της κατάστασης και οι διαπροσωπικές τους σχεσεις δοκιμάζονται καθώς οι διαφωνίες και ο φόβος αυξάνονται. Πρωταγωνιστής μας είναι ο Ραλφ ένα αισιόδοξο παιδί που προσπαθεί να τους οργανώσει ακολουθώντας τους κανόνες της κοινωνίας και του πολιτισμού προκείμενου να επιβιώσουν και να σωθούν και εκλέγεται αρχηγός της ομάδας. Ο Τζακ από την άλλη αμφισβητεί την ηγεσία και τις απόψεις του Ραλφ και ενδιαφέρεται περισσότερο για το κυνήγι (και την υπόταγη στα άγρια ένστικτα) και την αναρρίχηση του ίδιου στην αρχηγία. Η σύγκρουση αυτών των δύο και η διάσπαση που θα φέρει θα έχει πολλά αρνητικα αποτελέσματα στην ομάδα των παιδιών αφού τα όρια ανάμεσα σε "αθώα" παιχνίδια και τραγικά αποτελέσματα είναι λεπτά. 'Αλλοι σημαντικοί χαρακτήρες είναι ο Πίγκυ (piggy, γουρουνάκι) παχουλός με γυαλία και άσθμα αλλά εξυπνος και η φωνή της λογικής, ο απόμακρος και ντροπαλός Σάιμον, ο αρχικά ντροπαλός αλλά μετέπειτα πιο δυναμικός Ρότζερ, οι δίδυμοι μικρότεροι σε ηλικιά Σαμ και Έρικ καθώς και πολλά μικρότερα παιδιά που κυρίως φοβούνται και στήριζονται στους πρωταγωνιστές μας (που είναι μεγαλύτεροι σε ηλικία) για την επιβίωση και σωτηρία τους. Το κλασικό αυτό και επιτυχημένο βιβλίο (έχει πουλήσει πάνω απο 25 εκατομμύρια αντίτυπα στα αγγλικα μόνο) και κατ επέκταση αυτή η πιστή μεταφορά σε κόμικ καταπιάνεται με πολλά θέματα και δεν αποτελεί άλλη μια νεανική περιπέτεια σε εξωτικό μέρος. Έχει να κάνει με την φύση των ανθρώπων και πως δοκιμάζονται σε δύσκολες καταστάσεις. Έχει να κάνει με την πάλη δύο απόψεων δηλ θα διατηρήσουμε πολιτισμένη συμπεριφορά, κανόνες της κοινωνίας, σωστή ηθική ή θα πέσουμε στην βία, στην αγριότητα και την δίψα για εξουσία ;; Ουσιαστικά έχουμε τα παιδιά να βρίσκονται πρώτη φορά χωρίς την επίβλεψη ενηλίκων με πρωτοφανή ελευθερία (αλλά και χωρίς προστασία) και καλούνται να συνεργαστούν μόνα τους καθώς και να πάρουν μόνα τους σημαντικές αποφάσεις. Τι μαθήματα έχουν διδαχτεί όμως για να καταφέρουν να επιβιώσουν και για να διαχωρίσουν τα παιχνίδια από τις σοβαρές αποφάσεις που έχουν συνέπειες ;; Το έχω αγοράσει εδώ και μερικές μέρες αλλα πιστός στην αρχή μου να κάνω παρουσιάση μονο αφού έχω διαβάσει κάτι το παρουσιάζω σήμερα αφού το έπιασα το μέσημέρι και με συνεπήρε τόσο που το διάβασα μονοκοπανιά και ας είναι 350 σελίδες περίπου! Η δημιουργός έχει κάνει πολύ καλή δουλειά στην μεταφορά του σεναρίου αφού δεν έχει αφήσει έξω σχεδόν τίποτα και αντίθετα αναπτύσσει επάρκώς όλα τα θέματα και γνωριζόμαστε καλά με τους χαρακτήρες μας. Βοηθάει και το γεγονός ότι δεν τσιγγουνέυτηκαν τον χώρο και το κόμικ απλώνεται σε πολλες σελίδες και είναι χορταστικό. Το σχέδιο και το χρώμα πολύ καλά. Αποδίδει την φύση και το νησί πολύ ικανοποιητικά αλλά και τους ανθρώπους επίσης. Δεν είχα διαβάσει άλλη δουλειά της δημιουργού αλλά ομολογώ οτι έμεινα πολύ ικανοποιημένος από την συγκεκριμένη δουλειά. Έχω και μια αδυναμία στις μεταφορές σε κόμικ λογοτεχνικών βιβλίων οπότε μου άρεσε πολύ συνολικά σαν δουλειά και χάρηκα που το απόκτησα. Τέλος για να κλείσω την παρουσίαση μου να πω ότι βρήκα την ποιότητα της έκδοσης πολύ καλή με σκληρό εξώφυλλο, καλό δέσιμο, ζωντανα χρώματα και γενικά μια προσεγμένη δουλειά σε όλα τα επίπεδα. Όποιος θέλει μπορεί να μπει στο site των εκδόσεων Διόπτρα στο συγκεκριμμένο κόμικ (δηλ εδώ) και να δει πληροφορίες. Και αν πατήσει εκέι που λέει "διαβαστε απόσπασμα", θα τον βγάλει εδώ όπου μπορει να δει τις πρωτες 15 σελίδες περίπου και να πάρει μια ιδέα για το σχέδιο και την δουλειά αυτή, Από εκεί βρηκα και εγώ τις εσωτερικές σελίδες για την παρουσίαση αυτή. 12 1 5 Παράθεση
Ζάνταφ Δημοσιεύτηκε Ιανουαρίου 7 Member ID: 41338 Group: Members Topic Count: 48 Content Count: 841 Reputation: 5751 Achievement Points: 901 Days Won: 18 With Us For: 515 Days Status: Offline Last Seen: 9 ώρες πριν Δημοσιεύτηκε Ιανουαρίου 7 Μου άρεσε πάρα πολύ! Πρόκειται για μία από τις καλύτερες διασκευές σε graphic novel που έχω διαβάσει. Όπως γράφει και ο @ albertus magnus στην εξαιρετική παρουσίασή του, η δημιουργός έχει διατηρήσει σχεδόν όλα τα στοιχεία του βιβλίου, ενώ φροντίζει να μας δέσει και με τους ήρωες. Για την αξία του ως λογοτεχνικό έργο δεν θα μιλήσω γιατί η πωλήσεις του βιβλίου μιλούν από μόνες τους. Το σχέδιο έχει ένα αρκετά καρτουνιστικό ύφος, αλλά είναι πολύ ταιριαστό και όμορφο. Επίσης, η hardcover έκδοση της Διόπτρα είναι εξαιρετική! Συστήνεται ανεπιφύλακτα από μένα! 7 Παράθεση
albertus magnus Δημοσιεύτηκε Ιανουαρίου 8 Member ID: 11226 Group: Members Topic Count: 143 Content Count: 3067 Reputation: 19130 Achievement Points: 3132 Days Won: 12 With Us For: 5763 Days Status: Offline Last Seen: 14 ώρες πριν Age: 157 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιανουαρίου 8 @ Θοδωρής Καραπάνος Αν μπορεις μια διορθωση στο πινακακι στον "τιτλο" οπου θελει και το "Graphic novel" να υπαρχει (οπως δηλ και στο τιτλο του Thread) 1 Παράθεση
Θοδωρής Καραπάνος Δημοσιεύτηκε Ιανουαρίου 8 Member ID: 36975 Group: Moderator Topic Count: 117 Content Count: 3907 Reputation: 23006 Achievement Points: 3030 Days Won: 115 With Us For: 1632 Days Status: Offline Last Seen: 5 ώρες πριν Age: 16 Δημοσιεύτηκε Ιανουαρίου 8 7 ώρες πριν, albertus magnus είπε: @ Θοδωρής Καραπάνος Αν μπορεις μια διορθωση στο πινακακι στον "τιτλο" οπου θελει και το "Graphic novel" να υπαρχει (οπως δηλ και στο τιτλο του Thread) Προστέθηκεεεεεεεε!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 1 Παράθεση
lovcom Δημοσιεύτηκε Ιανουαρίου 10 Member ID: 33481 Group: Members Topic Count: 7 Content Count: 488 Reputation: 2667 Achievement Points: 531 Days Won: 0 With Us For: 2446 Days Status: Offline Last Seen: Τρίτη στις 07:26 PM Δημοσιεύτηκε Ιανουαρίου 10 Όντως όπως είχα αναφέρει και σε άλλο θέμα, πρόκειται για έκδοση εντυπωσιακή. Το σκληρόδετο εξώφυλλο, ο πολύ όμορφος χρωματισμός, το υπέροχο (για τα γούστα μου) σχέδιο αλλά και το ματ χαρτί, δημιούργησαν ένα πολύ ωραίο σύνολο. Δεν το έχω διαβάσει ακόμα γιατί θέλω πρώτα να διαβάσω το βιβλίο και μετά να δω με ποιον τρόπο το διασκεύασε. @ albertus magnus εσύ έχεις διαβάσει το βιβλίο; 2 Παράθεση
albertus magnus Δημοσιεύτηκε Ιανουαρίου 10 Member ID: 11226 Group: Members Topic Count: 143 Content Count: 3067 Reputation: 19130 Achievement Points: 3132 Days Won: 12 With Us For: 5763 Days Status: Offline Last Seen: 14 ώρες πριν Age: 157 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιανουαρίου 10 @ lovcom το είχα διαβάσει πολλά χρόνια πριν όταν ήμουν έφηβος οπότε ομολογώ δεν θυμάμαι τις λεπτομέρειες. Τώρα για την παρουσίαση βρήκα περίληψη και διαβασα και έτσι το σύγκρινα με το κόμικ και είδα ότι είναι πολύ πιστό τουλάχιστον στην αλληλουχία των σκηνών κτλ 2 1 Παράθεση
Lelis Δημοσιεύτηκε Ιανουαρίου 18 Member ID: 34230 Group: Members Topic Count: 10 Content Count: 626 Reputation: 5466 Achievement Points: 703 Days Won: 1 With Us For: 2273 Days Status: Online Last Seen: 15 λεπτά πριν Age: 35 Δημοσιεύτηκε Ιανουαρίου 18 (Επεξεργασία) Διαβάστηκε το συγκεκριμένο. Καταρχάς να πω ότι στις αρχές του έτους ξεμεινα τελείως από κόμικς. Έτσι έστειλα μια αρκετά μεγάλη παραγγελία στην πολιτεία με πάνω από 20 τίτλους. Ήξερα ότι η παραγγελία θα καθυστερούσε, αλλά ενώ περίμενα άλλοι τίτλοι να κάνουν την παραγγελία να καθυστερήσει, εν τέλη ο κόμικ που στην παραγγελία ήταν σε status σε Αναμονή από τον προμηθευτή και που καθυστέρηση σχεδόν 2 βδομάδες να έρθει ήταν το συγκεκριμένο. Δεν ξέρω αν έγινε κάποιο λάθος, αλλά γενικά μου έκανα εντύπωση καθώς έχω την αίσθηση και με βάση το site της Πολιτείας ότι πρέπει να πήγε τρένο στις γιορτές. Πίσω στα του κόμικς τώρα. Πάνε σχεδόν 15 χρόνια από τότε που διάβασα το βιβλίο. Δεν θυμάμαι όλες τις λεπτομέρειες του βιβλίου αλλά η κύρια υπόθεση είναι αυτή που υπάρχει και στο κόμικ. Γενικά το βρήκα πάρα πολύ καλό. Ωραία αφήγηση, δεν έχει πολλά μπαλονάκια, έχει όμως περιγραφές που σου δίνουν την αίσθηση λογοτεχνικής μεταφοράς και έχει ωραία απλομενα και μεγάλα καρέ. Όλα αυτά δημιουργούν μια αρκετά καλή ροή που καταφέρνει να ξετυλίξει ιδανικά το σενάριο και να περάσει και το μύνημα του βιβλίου σχετικά με την ανθρώπινη φύση, την ηθική και την άγρια πλευράς της. Σχέδιο και χρώματα με άφησαν και αυτά αρκετά ικανοποιημένο. Το σχέδιο προσθέτει μια παιδικοτητα στην όλη ατμόσφαιρα και για μένα το κάνουν να δένει ιδανικά με την υπόθεση του βιβλίου. Η έκδοση τι να πω. Απλα πανέμορφη. Σκληρό και αρκετά χοντρό εξώφυλλο με ανάγλυφα και χοντρές όχι γυαλιστερές σελίδες. Τι να λέμε τώρα απλά πανέμορφο από τις ποιο όμορφες εκδόσεις και οποίος το έχει δει δεν υπάρχει περίπτωση να μην ρίξει μια ματιά μέσα. Σε πρόσφατο ταξίδι στην Γαλλία το συγκεκριμένο έπαιζε παντού βιτρίνα σε όλα τα κομιξαδικα και η έκδοση ήταν ακριβώς η ίδια(χοντρό ανάγλυφο εξώφυλλο, ποιότητα χαρτιού) με την ελληνική. Μπράβο στην Διόπτρα που του έβγαλε έτσι και πιστεύω έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ανάγνωση και μάλλον και στις πωλήσεις αφού ξεχωρίζει στο ράφι. Γενικά μιλάμε για ένα πολύ καλό κόμικ. Δεν είναι ότι είναι ένα από τα καλύτερα που έχω διαβάσει , αλλά θεωρώ λόγο και της ποιότητας της έκδοσης, πρέπει να υπάρχει στα ράφια όλων των κομιξοφιλων Επεξεργασία Ιανουαρίου 18 από Lelis 9 Παράθεση
nkak Δημοσιεύτηκε Μαρτίου 3 Member ID: 40802 Group: Members Topic Count: 4 Content Count: 129 Reputation: 750 Achievement Points: 136 Days Won: 0 With Us For: 649 Days Status: Offline Last Seen: 10 ώρες πριν Δημοσιεύτηκε Μαρτίου 3 Διάβασα κι εγώ αυτό το graphic novel, χωρίς να έχω διαβάσει πρώτα το πρωτότυπο έργο. Η ιστορία είναι ενδιαφέρουσα με αρκετά σημεία καμπής και κρίσης και μπορώ να φανταστώ πώς διαβάζοντας το πρωτότυπο ο αναγνώστης βλέπει μπροστά του μια αλληγορία για την ανθρώπινη φύση και τον πολιτισμό. Οι βασικοί χαρακτήρες έχουν ένα σχετικό βάθος όμως δεν είναι το δυνατό σημείο της ιστορίας. Λογοτεχνικά, τα κείμενα στα μπαλονάκια είναι παρμένα από το πρωτότυπο έργο, οπότε εμείς διαβάζουμε μια αποσπασματική μετάφραση του, πολύ μικρή σε έκταση συνολικά. Βρήκα αρκετό κείμενο να είναι απλά filler, χωρίς να προσθέτει κάτι, ούτε να βγάζει νόημα. Για παράδειγμα: Quote "Τα χρώματα στράγγιξαν από το νερό, τα δέντρα και τα ρόδινα βράχια, και τα λευκόφαια σύννεφα κλωσούσαν." Ίσως η μετάφραση να είναι ξύλινη, όμως, εμένα μου φαίνεται το παραπάνω ασυναρτησία και μου θυμίζει περιπτώσεις που η πνευματική/λογοτεχνική/αναλυτική/κλπ ένδοια κρύβεται πίσω από παράφωνες επικλίσεις βαρύγδουπων φράσεων που κλείνουν το μάτι στους υποτίθεται μυημένους και ικανούς να εκτιμήσουν, εδώ τον λυρισμό του έργου. Δεν κρίνω το πρωτότυπο. Μπορεί εκει να δένει αρμονικά η περιγραφή με το ύφος του κειμένου, τη ροή, κλπ. Εδώ όμως τέτοιες παραθέσεις μου φαίνονται εκτός τόπου και χαλάνε την ροή της γραφικής νουβέλας. Μου φαίνονται και περιττές μιας και η νουβέλα είναι γραφική που σημαίνει ότι μπορείς να χρησιμοποιήσεις το οπτικό μέσο για να αποδώσεις και την πρωτότυπη περιγραφή και το ποιητικό της, ειδικά όταν πρόκειται για τοπία και χρώματα. Το παραπάνω με φέρνει στην επόμενη παρατήρηση, πως το σχέδιο είναι μέτριο και ίσως για αυτό να έχει ανάγκη από συμπληρώματα όπως το παραπάνω. Με δυο λέξεις θα έλεγα ότι πρόκειται για όμορφες ζωγραφιές. Είναι ελάχιστα τα καρέ που θα κάτσεις να χαζέψεις για ώρα και θα εξερευνήσεις με το μάτι επειδή από τη μία είναι φτωχά σε πληροφορία και από την άλλη καρτουνίστικα (το στυλ του σχεδίου μου θύμισε κόμιξ που παράγονται με Generative AI). Στο δεύτερο μισό του βιβλίου που περιλαμβάνει τις κομβικές στιγμές και κορυφώσεις της ιστορίας, αυτές συνοδεύονται από δυνατά καρέ με έντονο χρώμα και επιβλητικό καδράρισμα που πραγματικά σε βάζουν μέσα στη σκηνή και τη συναισθηματική κατάσταση των ηρώων. Αλλά αυτά δεν είναι παρά λιγες από τις συνολικά 300 σελίδες με τις υπόλοιπες να αναλώνονται σε σφιχτά καρέ με επαναλαμβανόμενα πορτρέτα χαρακτήρων ή σε πιο χαλαρά καρέ με όμορφες πλην αδιάφορες ζωγραφιές παραλιών ή τροπικής πανίδας. Προσωπικά, απόλαυσα πολύ περισσοτερο το "άτσαλο" σχέδιο της Μπαλάντας της Αλμυρής Θάλασσας του Pratt, παρά αυτό. Βρήκα επίσης την σκηνοθεσία κάπως άγαρμπη σε σημεία. Η ροή της ιστορίας είναι απλά γραμμική και στο πρώτο μισό του βιβλίου η αφήγηση κάπως διεκπεραιωτική ώστε να μεταφερθούν στον αναγνώστη όσα χρειάζεται για να καταλάβει το δεύτερο μέρος που φαίνεται και το κυρίως. Σε κάποια σημεία, ακόμα και στην ίδια σελίδα, η ιστορία μεταφερόταν σε κάτι άλλο χωρίς να είναι ξεκάθαρο ότι κάτι τέτοιο θα γίνει με αποτέλεσμα να ξαφνιάζεται ο αναγνώστης και να χαλάει η ροή. Επίσης, βρήκα δύσκολο να ακολουθήσω τη ροή του χρόνου. Πότε πρόλαβε να αποσυντεθεί το κεφάλι του αγριογούρουνου για παράδειγμα που χρειάζεται ας πούμε 10 μέρες; Πόσο χρόνο πέρασαν τα παιδιά μέχρι να χτυπήσουν το πρώτο αγριογούρουνο; Πόσες μέρες πέρασαν συνολικά; Η αίσθηση διαβάζοντας το βιβλίο είναι ότι όλα αυτά θα έπρεπε να εκτυλιχτούν σε αρκετές εβδομάδες, αν όχι μερικούς μήνες, αλλά η αφήγηση τα τοποθετεί σε μερικές ημέρες. Ένα άλλο σημείο. Εφόσον δεν έχω διαβάσει το πρωτότυπο δεν μπορώ να εκφέρω άποψη για την πιστότητα της μεταφοράς. Δεχόμενος όμως τα σχόλια πιο πάνω που βεβαιώνουν για αυτήν καθώς και την πληροφορία από τη δημιουργό ότι το κείμενο είναι 100% παρμένο από το πρωτότυπο, πιστεύω ότι η προσκόλληση στο πρωτότυπο, ακόμα και ως φόρος τιμής σε αυτό, ήταν λανθασμένη επιλογή γιατί πρόκειται για διαφορετική φόρμα με άλλες απαιτήσεις και πλεονεκτήματα. Για παράδειγμα, οι σελίδες 22 ως 42 περιέχουν καρέ με απλά απεικόνιση χαρακτήρων. Δεν θα μπορούσε η πληροφορία αυτών των σελίδων να δοθεί είτε πιο συμπυκνωμένη, είτε με τρόπο που φεύγει από το πρωτότυπο αλλά πετυχαίνει τον ίδιο σκοπό; Π.χ. με την παρουσίαση των ονομάτων των παιδιών μέσα στο αεροπλάνο πρό πτώσης ως μέρος της καταμέτρησης αυτών από τον "μεγάλο με το μεγάφωνο". Η οποία πτώση περνιέται πολύ επιφανειακά - πού είναι η αγωνιώδης προσπάθεια τους να βγουν από τα συντρίμια, να συνειδητοποιήσουν την νέα τους κατάσταση, που είναι τα λείψανα των ενηλίκων που τα συνόδευαν στο αεροπλανου, κλπ; Καταλήγει δηλαδή η γραφική νουβέλα να είναι πιο πολύ μια εικονογράφηση συντετμημένης έκδοσης του λογοτεχνικού έργου παρά ένα κόμιξ μεγάλης έκτασης. Ένα αποτέλεσμα του αρκετά αδιάφορου σχεδίου, της γραμμικής υπόθεσης και του περιορισμένου κειμένου είναι ότι το βιβλίο διαβάζεται πολύ γρήγορα, εντός 3-4 ωρών. Δεδομένης της τιμής του (~25€), θα περίμενα κάτι με αρκετά περισσότερο "περιεχόμενο", με πιο δυνατές απεικονίσεις, με πιο καθηλωτική εξιστόρηση. Συνολικά, του βάζω 5/10 γιατί πρόκειται για προσεγμένη έκδοση, με όμορφες ζωγραφιές, με κάποιες δυνατές κορυφώσεις, και κυρίως με μια ενδιαφέρουσα ιστορία με τροφή για σκέψη. Μια ευχάριστη απογευματινή ή πρωινή ενασχόληση που θα έβαζα ως προαιρετική και όχι επιβεβλημένη αγορά, αρκετά κάτω από άλλες γραφικές νουβέλες και κόμιξ των τελευταίων ετών ή και μηνών. 8 1 Παράθεση
Manitou Δημοσιεύτηκε Μαρτίου 3 Member ID: 2322 Group: Members Topic Count: 25 Content Count: 5043 Reputation: 39596 Achievement Points: 5117 Days Won: 105 With Us For: 6605 Days Status: Offline Last Seen: 2 ώρες πριν Age: 46 Δημοσιεύτηκε Μαρτίου 3 @ nkak με όμορφα λόγια, με εξαιρετική γραφή, με .... το γάντι τους....πετσοκοψες κανονικότατα!!!! 4 1 Παράθεση
Προτεινόμενες Καταχωρήσεις