Retroplaymo Δημοσιεύτηκε Ιουνίου 17, 2018 Member ID: 31159 Group: Veterans Topic Count: 282 Content Count: 5004 Reputation: 32982 Achievement Points: 5005 Days Won: 99 With Us For: 3534 Days Status: Offline Last Seen: Νοεμβρίου 7, 2020 Age: 47 Δημοσιεύτηκε Ιουνίου 17, 2018 Solitaire, Tangram, ο Πύργος του Ανόι, Αστεροειδές πολύεδρο... Κάθε παιχνίδι είναι μοναδικό και προσφέρει κάτι διαφορετικό. Ορισμένα παιχνίδια μας βοηθούν να αναπτύξουμε την φαντασία μας, άλλα μας μαθαίνουν να ακολουθούμε μια λογική σειρά σκέψης, κάποια από αυτά μας ζητούν να ανακαλύψουμε το μαθηματικό "κόλπο" στο οποίο βασίζονται. Με αυτή την σειρά αποκτάς μια μοναδική συλλογή των καλύτερων και πιο συναρπαστικών παιχνιδιών ευφυΐας. Δεκαπενθήμερη σειρά, με 16σέλιδο έντυπο στο οποίο τα 3/4 της ύλης του είναι αφιερωμένο στα μαθηματικά και μόλις το 1/4 , στην ουσία ένα δισέλιδο, είναι αφιερωμένο στην ιστορία και τον τρόπο που παίζεται το εκάστοτε παιχνίδι. Στα εξώφυλλα υπάρχουν τρύπες και η παρουσίας τους είναι δικαιολογημένη, καθώς η σειρά διέθετε ντοσιέ για την αρχειοθέτηση τους, τα οποία ήταν διαθέσιμα στην τιμή των 6,95€. Όπως και στις υπόλοιπες σειρές της DeAgostini, έτσι και εδώ υπάρχει συνδρομή, με δώρα σε κάθε αποστολή. Τα παιχνίδια στην πλειοψηφία τους ήταν ξύλινα, κάτι που τα έκανε ιδιαίτερα. Έμεινα μόνο στο πρώτο τεύχος, με το Solitaire, μιας και δεν ήταν προσιτή η τιμή της σειράς. 7 3 Παράθεση
streetgirl1990 Δημοσιεύτηκε Απριλίου 4 Member ID: 42997 Group: Νέα Μέλη Topic Count: 0 Content Count: 6 Reputation: 19 Achievement Points: 6 Days Won: 0 With Us For: 73 Days Status: Offline Last Seen: Μαίου 17 Δημοσιεύτηκε Απριλίου 4 (Επεξεργασία) Εγώ έχω αυτά τα τεύχη. Τα εξώφυλλα πέρα από τα πρώτα δύο τεύχη είναι απλά κόκκινα χωρίς φωτογραφία από το θεματικό γρίφο. Αν και αυτά τα εξώφυλλα είναι τα χειρότερα όλων των σειρών της DeAgostini, το περιεχόμενο το βρίσκω κλάσης ανώτερο από άλλες σειρές (με εξαίρεση τους Δεινόσαυρους του '95). Επεξεργασία Απριλίου 4 από streetgirl1990 2 1 3 Παράθεση
Indian Δημοσιεύτηκε Απριλίου 4 Member ID: 20685 Group: Administrator Topic Count: 813 Content Count: 14380 Reputation: 104670 Achievement Points: 9268 Days Won: 509 With Us For: 5070 Days Status: Offline Last Seen: 26 λεπτά πριν Age: 43 Δημοσιεύτηκε Απριλίου 4 2 λεπτά πριν, streetgirl1990 είπε: Εγώ έχω αυτά τα τεύχη. Τα εξώφυλλα που παραθέτεις τα έχεις σκανάρει εσύ? Αν ναι, θα σου είναι κόπος να τα σκανάρεις πάλι σε ανάλυση 300 dpi (αυτά είναι 150 dpi) κι ελάχιστο ύψος τα 2000 px? 3 Παράθεση
streetgirl1990 Δημοσιεύτηκε Απριλίου 4 Member ID: 42997 Group: Νέα Μέλη Topic Count: 0 Content Count: 6 Reputation: 19 Achievement Points: 6 Days Won: 0 With Us For: 73 Days Status: Offline Last Seen: Μαίου 17 Δημοσιεύτηκε Απριλίου 4 2 ώρες πριν, Indian είπε: Τα εξώφυλλα που παραθέτεις τα έχεις σκανάρει εσύ? Αν ναι, θα σου είναι κόπος να τα σκανάρεις πάλι σε ανάλυση 300 dpi (αυτά είναι 150 dpi) κι ελάχιστο ύψος τα 2000 px? Τα άλλαξα 1 2 Παράθεση
Indian Δημοσιεύτηκε Απριλίου 4 Member ID: 20685 Group: Administrator Topic Count: 813 Content Count: 14380 Reputation: 104670 Achievement Points: 9268 Days Won: 509 With Us For: 5070 Days Status: Offline Last Seen: 26 λεπτά πριν Age: 43 Δημοσιεύτηκε Απριλίου 4 Πριν από 1 ώρα, streetgirl1990 είπε: Τα άλλαξα Φαντάζομαι ότι η αλλαγή έγινε χειροκίνητα κι όχι με εκ νέου σκανάρισμα. Αυτό δεν αλλάζει κάτι στην ποιότητα του εξώφυλλου. Φοβάμαι ότι θα πρέπει να σκαναριστούν από την αρχή στις νέες διαστάσεις. Αν δεν σου κάνει κόπο, βέβαια. 1 1 Παράθεση
Mandrake Δημοσιεύτηκε Απριλίου 4 Member ID: 1790 Group: Members Topic Count: 130 Content Count: 7732 Reputation: 30565 Achievement Points: 8071 Days Won: 29 With Us For: 6652 Days Status: Offline Last Seen: 11 ώρες πριν Δημοσιεύτηκε Απριλίου 4 (Επεξεργασία) 2 ώρες πριν, Indian είπε: Φαντάζομαι ότι η αλλαγή έγινε χειροκίνητα κι όχι με εκ νέου σκανάρισμα. Αυτό δεν αλλάζει κάτι στην ποιότητα του εξώφυλλου. Φοβάμαι ότι θα πρέπει να σκαναριστούν από την αρχή στις νέες διαστάσεις. Αν δεν σου κάνει κόπο, βέβαια. Γιατί το λες αυτό; Άνοιξα τυχαία το 8ο και είδα ότι είναι στα 300 dpi. EDIT: Δεν ειναι σε όλα, έχεις δίκιο! Ορισμένα είναι στα 150dpi ακόμη! Επεξεργασία Απριλίου 4 από Mandrake 1 Παράθεση
Indian Δημοσιεύτηκε Απριλίου 4 Member ID: 20685 Group: Administrator Topic Count: 813 Content Count: 14380 Reputation: 104670 Achievement Points: 9268 Days Won: 509 With Us For: 5070 Days Status: Offline Last Seen: 26 λεπτά πριν Age: 43 Δημοσιεύτηκε Απριλίου 4 15 λεπτά πριν, Mandrake είπε: Γιατί το λες αυτό; Άνοιξα τυχαία το 8ο και είδα ότι είναι στα 300 dpi. Τα πρώτα σκαναρίσματα ήταν στα 150 dpi και με ύψος κοντά στα 1600 px. Μετά έγιναν στα 300 dpi και με ύψος ακριβώς τα 2000 px (που συνήθως είναι περισσότερα σε αυτή την ανάλυση), όπως είχα προτείνει. Αυτό με βάζει σε σκέψεις ότι απλά άλλαξαν τα metadata για να φαίνονται έτσι, χωρίς να έχει γίνει εκ νέου σκανάρισμα. Γι' αυτό ρωτάω τον φίλο για να το διευκρινίσουμε. 1 Παράθεση
Mandrake Δημοσιεύτηκε Απριλίου 4 Member ID: 1790 Group: Members Topic Count: 130 Content Count: 7732 Reputation: 30565 Achievement Points: 8071 Days Won: 29 With Us For: 6652 Days Status: Offline Last Seen: 11 ώρες πριν Δημοσιεύτηκε Απριλίου 4 (Επεξεργασία) 13 λεπτά πριν, Indian είπε: Τα πρώτα σκαναρίσματα ήταν στα 150 dpi και με ύψος κοντά στα 1600 px. Μετά έγιναν στα 300 dpi και με ύψος ακριβώς τα 2000 px, όπως είχα προτείνει. Αυτό με βάζει σε σκέψεις ότι απλά άλλαξαν τα metadata για να φαίνονται έτσι, χωρίς να έχει γίνει εκ νέου σκανάρισμα. Γι' αυτό ρωτάω τον φίλο για να το διευκρινίσουμε. streetgirl1990 το nickname, οπότε μάλλον για φίλη πρόκειται. Αυτό λέει η λογική τουλάχιστον. Εάν γίνει upscale δεν αλλάζουν τα dpi. Η απάντηση νομίζω ότι είναι πιο απλή. Μέσα σ' αυτό το 3ωρο, απ' το δικό σου μήνυμα, τα σάρωσε σε 2 δόσεις και είχε το σαρωτή ρυθμισμένο αλλιώς κάθε φορά. Άσε που ποιοτικά είναι εντάξει τα 300άρια. Να σου δώσω ένα παράδειγμα. Έκανα το 4ο upscale σε 2000 ύψος. Δες τα dpi που έχουν παραμείνει στα 150 και σύγκρινέ το σε σχέση αφενός με το προηγούμενο 4ο, και μετά με το 3ο, προσεκτικά. Και στον τίτλο του με τα μεγάλα γράμματα και στο ISBN, να δεις το πίξέλισμα. Επεξεργασία Απριλίου 4 από Mandrake 2 Παράθεση
Indian Δημοσιεύτηκε Απριλίου 4 Member ID: 20685 Group: Administrator Topic Count: 813 Content Count: 14380 Reputation: 104670 Achievement Points: 9268 Days Won: 509 With Us For: 5070 Days Status: Offline Last Seen: 26 λεπτά πριν Age: 43 Δημοσιεύτηκε Απριλίου 4 6 λεπτά πριν, Mandrake είπε: streetgirl1990 το nickname, οπότε μάλλον για φίλη πρόκειται. Αυτό λέει η λογική τουλάχιστον. Εάν γίνει upscale δεν αλλάζουν τα dpi. Η απάντηση νομίζω ότι είναι πιο απλή. Μέσα σ' αυτό το 3ωρο, απ' το δικό σου μήνυμα, τα σάρωσε σε 2 δόσεις και είχε το σαρωτή ρυθμισμένο αλλιώς κάθε φορά. Άσε που ποιοτικά είναι εντάξει τα 300άρια. Να σου δώσω ένα παράδειγμα. Έκανα το 4ο upscale σε 2000 ύψος. Δες τα dpi που έχουν παραμείνει στα 150 και σύγκρινέ το σε σχέση αφενός με το προηγούμενο 4ο, και μετά με το 3ο, προσεκτικά. Και στον τίτλο του με τα μεγάλα γράμματα και στο ISBN, να δεις το πίξέλισμα. Εντάξει. Μιας κι έγινε η κουβέντα, όμως, ας πάρουμε και την επιβεβαίωση από την φίλη μας και προχωράμε. 2 Παράθεση
Mandrake Δημοσιεύτηκε Απριλίου 4 Member ID: 1790 Group: Members Topic Count: 130 Content Count: 7732 Reputation: 30565 Achievement Points: 8071 Days Won: 29 With Us For: 6652 Days Status: Offline Last Seen: 11 ώρες πριν Δημοσιεύτηκε Απριλίου 4 Σε ότι αφορά το ύψος, εγώ πάντως το "στρογγυλεύω" μόνος μου στο τέλος, δεν το αφήνω εκεί που φτάνει η σάρωση των 600 dpi (σε αυτά σαρώνω)! Τα μειώνω στα 2.500 ύψος αν δεν απατώμαι αφού έχω τελειώσει με cropάρισμα και τυχόν rotate, εάν χρειαστεί (σαρώνω πάντοτε στα 600dpi). Έλεγα να τα ανοίξω ένα ένα και να σας πω ποια χρειάζονται αντικατάσταση, αλλά όλα καλά. Ας περιμένουμε τη φίλη. 1 Παράθεση
Indian Δημοσιεύτηκε Απριλίου 4 Member ID: 20685 Group: Administrator Topic Count: 813 Content Count: 14380 Reputation: 104670 Achievement Points: 9268 Days Won: 509 With Us For: 5070 Days Status: Offline Last Seen: 26 λεπτά πριν Age: 43 Δημοσιεύτηκε Απριλίου 4 2 λεπτά πριν, Mandrake είπε: Σε ότι αφορά το ύψος, εγώ πάντως το "στρογγυλεύω" μόνος μου στο τέλος, δεν το αφήνω εκεί που φτάνει η σάρωση των 600 dpi (σε αυτά σαρώνω)! Τα μειώνω στα 2.500 ύψος αν δεν απατώμαι αφού έχω τελειώσει με cropάρισμα και τυχόν rotate, εάν χρειαστεί (σαρώνω πάντοτε στα 600dpi). Όχι, δεν χρειάζεται να μπαίνεις σε τέτοιο κόπο. Άφηνε τα σκαναρίσματά σου στο ύψος που βγάζει η ανάλυση. 1 Παράθεση
streetgirl1990 Δημοσιεύτηκε Απριλίου 5 Member ID: 42997 Group: Νέα Μέλη Topic Count: 0 Content Count: 6 Reputation: 19 Achievement Points: 6 Days Won: 0 With Us For: 73 Days Status: Offline Last Seen: Μαίου 17 Δημοσιεύτηκε Απριλίου 5 Γιατί σας είναι τόσο σημαντική η συγκεκριμένη ανάλυση ? Απλές εικόνες είναι να παίρνει ο κόσμος μια ιδέα από το πώς δείχνουν τα τεύχη. Και εδώ που τα λέμε σιγά τα εξώφυλλα... πανεύκολα το ξανασχεδιάζω στο Corel και αλλάζω απλά το νούμερο του τεύχους και τον τίτλο. Αποσκοπεί κάπου πρακτικά η συγκεκριμένη μορφή ; (τα εισάγετε σε λογισμικό ψηφιακής βιβλιοθήκης ή τη συγκεκριμένη μορφή ξέρει να διαχειρίζεται η πλατφόρμα του site εδώ για τη βάση δεδομένων;) Η αλήθεια είναι πως μου είναι κόπος να τα ξανασκανάρω γιατί παιδευόμουν όλη μέρα να τα σαρώσω τα τεύχη μου (όχι μόνο τα εξώφυλλα) και με πόνεσε η μέση, συν ότι μετά έπρεπε να τριμμάρω και να ισιώσω όλες τις σελίδες. Και στη τελική κατέληξα να διαλύσω όλα τα τεύχη σε μεμονωμένες σελίδες γιατί η κόλλα της ράχης ήταν λεπτή και από τον χρόνο και ξεραμένη, προφανώς για να σε αναγκάσουν να αγοράσεις το ντοσιέ τους ώστε οι σελίδες να μην είναι χύμα.... οπότε και μόνο η σκέψη ότι πρέπει να ξανασετάρω τον σαρωτή (δεν τον έχω μόνιμα σε ετοιμότητα σε γραφείο) μου φέρνει ένα PTSD... 2 Παράθεση
Mandrake Δημοσιεύτηκε Απριλίου 5 Member ID: 1790 Group: Members Topic Count: 130 Content Count: 7732 Reputation: 30565 Achievement Points: 8071 Days Won: 29 With Us For: 6652 Days Status: Offline Last Seen: 11 ώρες πριν Δημοσιεύτηκε Απριλίου 5 3 ώρες πριν, streetgirl1990 είπε: Γιατί σας είναι τόσο σημαντική η συγκεκριμένη ανάλυση ? Απλές εικόνες είναι να παίρνει ο κόσμος μια ιδέα από το πώς δείχνουν τα τεύχη. Και εδώ που τα λέμε σιγά τα εξώφυλλα... πανεύκολα το ξανασχεδιάζω στο Corel και αλλάζω απλά το νούμερο του τεύχους και τον τίτλο. Αποσκοπεί κάπου πρακτικά η συγκεκριμένη μορφή ; (τα εισάγετε σε λογισμικό ψηφιακής βιβλιοθήκης ή τη συγκεκριμένη μορφή ξέρει να διαχειρίζεται η πλατφόρμα του site εδώ για τη βάση δεδομένων;) Η αλήθεια είναι πως μου είναι κόπος να τα ξανασκανάρω γιατί παιδευόμουν όλη μέρα να τα σαρώσω τα τεύχη μου (όχι μόνο τα εξώφυλλα) και με πόνεσε η μέση, συν ότι μετά έπρεπε να τριμμάρω και να ισιώσω όλες τις σελίδες. Και στη τελική κατέληξα να διαλύσω όλα τα τεύχη σε μεμονωμένες σελίδες γιατί η κόλλα της ράχης ήταν λεπτή και από τον χρόνο και ξεραμένη, προφανώς για να σε αναγκάσουν να αγοράσεις το ντοσιέ τους ώστε οι σελίδες να μην είναι χύμα.... οπότε και μόνο η σκέψη ότι πρέπει να ξανασετάρω τον σαρωτή (δεν τον έχω μόνιμα σε ετοιμότητα σε γραφείο) μου φέρνει ένα PTSD... Εάν θέλεις να περαστούν στη βάση δεδομένων (και εν συνεχεία να περαστούν και άλλα στοιχεία στα επί μέρους τεύχη αλλά και για να τα περάσεις στην προσωπική σου συλλογή), είναι, διότι αυτή είναι η πολιτική του φόρουμ από τότε που υπάρχει για λόγους σωστής τεκμηρίωσης και δε γίνονται εξαιρέσεις. Εάν πάλι όχι και θέλεις "να παίρνει ο κόσμος μια ιδέα από το πως δείχνουν τα τεύχη" μπορείς να τις αφήσεις πρόχειρα ως έχουν στο παραπάνω σου σχόλιο. Το ιδανικό θα ήταν το 1ο φυσικά, για όλους μας... Εφόσον ξεκίνησες να σαρώσεις πολλά εξώφυλλα, καλό θα ήταν να είχες ρωτήσει κάποιον εκ της Διαχειριστικής Ομάδας για να σε παραπέμψει στους κανονισμούς και να μη μπαίνεις ξανά σε τέτοιο κόπο. Επομένως, όσα είναι 300 dpi ισχυρίζεσαι εμμέσως πλην σαφώς ότι "πειράχτηκαν" και δε σαρώθηκαν εκ νέου... Ούτε φίλτρα, ούτε "Corel", ούτε ψευδοupscale "περνάνε"... Σαρώσεις στα 300 dpi με ύψος τουλάχιστον 2.000 pixels. Αυτά που ζητούν τα παιδιά στη βάση δεδομένων είναι τα εξώφυλλα και τα οπισθόφυλλα. Αν βρεις το κουράγιο, ακόμη και ένα να σαρώσεις σωστά, κέρδος είναι. 3 2 Παράθεση
streetgirl1990 Δημοσιεύτηκε Απριλίου 5 Member ID: 42997 Group: Νέα Μέλη Topic Count: 0 Content Count: 6 Reputation: 19 Achievement Points: 6 Days Won: 0 With Us For: 73 Days Status: Offline Last Seen: Μαίου 17 Δημοσιεύτηκε Απριλίου 5 2 ώρες πριν, Mandrake είπε: Εάν θέλεις να περαστούν στη βάση δεδομένων (και εν συνεχεία να περαστούν και άλλα στοιχεία στα επί μέρους τεύχη αλλά και για να τα περάσεις στην προσωπική σου συλλογή), είναι, διότι αυτή είναι η πολιτική του φόρουμ από τότε που υπάρχει για λόγους σωστής τεκμηρίωσης και δε γίνονται εξαιρέσεις. Εάν πάλι όχι και θέλεις "να παίρνει ο κόσμος μια ιδέα από το πως δείχνουν τα τεύχη" μπορείς να τις αφήσεις πρόχειρα ως έχουν στο παραπάνω σου σχόλιο. Το ιδανικό θα ήταν το 1ο φυσικά, για όλους μας... Εφόσον ξεκίνησες να σαρώσεις πολλά εξώφυλλα, καλό θα ήταν να είχες ρωτήσει κάποιον εκ της Διαχειριστικής Ομάδας για να σε παραπέμψει στους κανονισμούς και να μη μπαίνεις ξανά σε τέτοιο κόπο. Επομένως, όσα είναι 300 dpi ισχυρίζεσαι εμμέσως πλην σαφώς ότι "πειράχτηκαν" και δε σαρώθηκαν εκ νέου... Ούτε φίλτρα, ούτε "Corel", ούτε ψευδοupscale "περνάνε"... Σαρώσεις στα 300 dpi με ύψος τουλάχιστον 2.000 pixels. Αυτά που ζητούν τα παιδιά στη βάση δεδομένων είναι τα εξώφυλλα και τα οπισθόφυλλα. Αν βρεις το κουράγιο, ακόμη και ένα να σαρώσεις σωστά, κέρδος είναι. Δεν έχει πολλές μέρες που έγινα μέλος και δε διάβασα τους κανόνες. Ε που να φανταστώ ότι θα υπήρχαν κανόνες και για αυτό... Τα πρωτότυπα σκαναρίστηκαν στα 300dpi αλλά επειδή στο τέλος το αρχείο έβγαινε πολύ μεγάλο έκανα εξαγωγή σε optimized αρχείο το οποίο έτρωγε λίγη ποιότητα και ανάλυση αλλά μου έβγαζε πιο νορμάλ το αρχείο. Δηλαδή δεν τα σκάναρα με σκοπό να τα ανεβάσω στο site αλλά για δική μου απελευθέρωση χώρου στο σπίτι αν τα πετούσα και διασφάλιση της ασφάλειας της ακεραιότητας των πληροφοριών τους. Μετά σκέφτηκα να ψάξω στο διαδίκτυο μήπως υπάρχουν τίποτα άλλα τεύχη που δεν έχω για να τα ενώσω με τα δικά μου να έχω πιο πλήρη συλλογή και βρήκα αυτό το site, έγινα μέλος γιατί δε με άφηνε να περιηγηθώ ελεύθερα να δω τι άλλο υπάρχει και αφού έγινα μέλος είπα να προσθέσω πράγματα που δεν είχαν αφού τα είχα έτοιμα... Πάντως (προσωπική βέβαια άποψη) βρίσκω υπερβολικά τα 300 dpi για εικόνα ανασκόπησης σε site, κρίμα γιατί βρήκα όλη τη συλλογή Δεινόσαυροι στα αγγλικά αλλά μάλλον όχι σκαναρισμένη στα 300 dpi αν ενδιαφερόσασταν για τη καταλογογράφιση και αυτών... Η σάρωση των 268 σελίδων ήταν εφιαλτική για εμένα, δεν είναι επαγγελματικό το πολυμηχάνημα που έχω και η διαδικασία για κάθε σελίδα έπαιρνε γύρω στο λεπτό... Στο μέλλον σκοπεύω να σκανάρω και τις συλλογές με τα άπειρα Σαΐνια, Focus, Science Illustrated, Discovery and Science, GEO και σειρά του Πετρετζίκη από το Θέμα που έχω αλλά μετά από αυτό που έζησα με αυτά τα τεύχη δε νομίζω να το ξαναεπιχειρήσω στα 300 γιατί για εμένα αρκεί να είναι ευανάγνωστα τα γράμματα. Έλεγα να σαρώσω και τα μικρά βιβλιαράκια από τα Σαΐνια αλλά είναι πρακτικά αδύνατο, αν το κάνω (για τα περιεχόμενα) θα είναι φωτογραφία από το κινητό και μετά OCR. Για το site βέβαια αυτά θα μπορούσα να τα στοιχειοθετήσω επάνω στην επιφάνεια του σαρωτή στα 300dpi για να βγουν ομαδικά 3Χ4 για 5 σκαναρίσματα... 4 Παράθεση
Mandrake Δημοσιεύτηκε Απριλίου 5 Member ID: 1790 Group: Members Topic Count: 130 Content Count: 7732 Reputation: 30565 Achievement Points: 8071 Days Won: 29 With Us For: 6652 Days Status: Offline Last Seen: 11 ώρες πριν Δημοσιεύτηκε Απριλίου 5 (Επεξεργασία) 10 ώρες πριν, streetgirl1990 είπε: Δεν έχει πολλές μέρες που έγινα μέλος και δε διάβασα τους κανόνες. Ε που να φανταστώ ότι θα υπήρχαν κανόνες και για αυτό... Τα πρωτότυπα σκαναρίστηκαν στα 300dpi αλλά επειδή στο τέλος το αρχείο έβγαινε πολύ μεγάλο έκανα εξαγωγή σε optimized αρχείο το οποίο έτρωγε λίγη ποιότητα και ανάλυση αλλά μου έβγαζε πιο νορμάλ το αρχείο. Δηλαδή δεν τα σκάναρα με σκοπό να τα ανεβάσω στο site αλλά για δική μου απελευθέρωση χώρου στο σπίτι αν τα πετούσα και διασφάλιση της ασφάλειας της ακεραιότητας των πληροφοριών τους. Μετά σκέφτηκα να ψάξω στο διαδίκτυο μήπως υπάρχουν τίποτα άλλα τεύχη που δεν έχω για να τα ενώσω με τα δικά μου να έχω πιο πλήρη συλλογή και βρήκα αυτό το site, έγινα μέλος γιατί δε με άφηνε να περιηγηθώ ελεύθερα να δω τι άλλο υπάρχει και αφού έγινα μέλος είπα να προσθέσω πράγματα που δεν είχαν αφού τα είχα έτοιμα... Πάντως (προσωπική βέβαια άποψη) βρίσκω υπερβολικά τα 300 dpi για εικόνα ανασκόπησης σε site, κρίμα γιατί βρήκα όλη τη συλλογή Δεινόσαυροι στα αγγλικά αλλά μάλλον όχι σκαναρισμένη στα 300 dpi αν ενδιαφερόσασταν για τη καταλογογράφιση και αυτών... Η σάρωση των 268 σελίδων ήταν εφιαλτική για εμένα, δεν είναι επαγγελματικό το πολυμηχάνημα που έχω και η διαδικασία για κάθε σελίδα έπαιρνε γύρω στο λεπτό... Στο μέλλον σκοπεύω να σκανάρω και τις συλλογές με τα άπειρα Σαΐνια, Focus, Science Illustrated, Discovery and Science, GEO και σειρά του Πετρετζίκη από το Θέμα που έχω αλλά μετά από αυτό που έζησα με αυτά τα τεύχη δε νομίζω να το ξαναεπιχειρήσω στα 300 γιατί για εμένα αρκεί να είναι ευανάγνωστα τα γράμματα. Έλεγα να σαρώσω και τα μικρά βιβλιαράκια από τα Σαΐνια αλλά είναι πρακτικά αδύνατο, αν το κάνω (για τα περιεχόμενα) θα είναι φωτογραφία από το κινητό και μετά OCR. Για το site βέβαια αυτά θα μπορούσα να τα στοιχειοθετήσω επάνω στην επιφάνεια του σαρωτή στα 300dpi για να βγουν ομαδικά 3Χ4 για 5 σκαναρίσματα... Εδώ σαρώνονται μονάχα τα εξωπισθόφυλλα για λόγους τεκμηρίωσης των τευχών/βιβλίων/whatever. Όχι το σύνολο των εντύπων για να σε τρομάζει τόσο πολύ ο όγκος. Τα νούμερα που αναφέρεις δεν έχουν καμία σχέση... Εάν κάποια έντυπα δεν είναι κόμικς αλλά περιέχουν και τέτοια, σαρώνονται επιπρόσθετα οι επί μέρους σελίδες και καταχωρούνται στη βάση δεδομένων, όπως ακριβώς γίνεται σε διεθνείς βάσεις δεδομένων όπως το "I.N.D.U.C.K.S." για τα Ντισνεϊκά (και μόνο) κόμικς. Δεν ανήκω στη Διαχειριστική Ομάδα, αυτά θα στα εξηγήσει αν θέλει ο φίλος @ Indian ή κάποιος άλλος. Σε γενικές γραμμές η πολιτική και οι κανόνες αυτοί ξεκίνησαν πριν 18 χρόνια και αποδείχτηκαν πέρα για πέρα σωστοί, διότι αφενός υπήρξαν "καλοθελητές" που έβαζαν εξώφυλλα που δεν κυκλοφόρησαν ποτέ (σε κάποιες απόπειρες να "αποδείξουν" εγωιστικά ένα λανθασμένο ισχυρισμό) ή που προσπάθησαν να πουλήσουν ανύπαρκτα ή κανιβαλισμένα τέτοια και αφετέρου επειδή γίνεται αποδελτίωση κάθε εντύπου που παρουσιάζεται, επομένως δε χωράνε εξαιρέσεις διότι αν αρχίσει ο ένας το τάδε και ο άλλος το δείνα, καήκαμε. Σοβαρή κοινότητα χωρίς κανόνες δεν υφίσταται. Σε άλλους χώρους που δε διαθέτουν βάση δεδομένων και που δε γίνεται αποδελτίωση εντύπων, σαρώνεται ότι να 'ναι, όπως να 'ναι ή φωτογραφίζεται και παρατίθεται ακόμη και στη χείριστη ανάλυση. Εδώ χρειάζεται να γίνει με συγκεκριμένο τρόπο. Σε ότι αφορά τις σαρώσεις, εάν αποφασίσεις κάποια στιγμή να σαρώσεις σύμφωνα με τις προδιαγραφές έστω ένα εξωπισθόφυλλο, ας είναι του τελευταίου τεύχους, ώστε να φαίνεται αφενός στα δεδομένα στο πινακάκι της παρουσίασης ο τεκμηριωμένος αριθμός των τευχών και αφετέρου να μπορεί κάποιος να tickάρει τα τεύχη που διαθέτει στην προσωπική του συλλογή, ακόμη κι αν λείπουν τα εξώφυλλα. Περιηγήσου με την ησυχία σου, πάρε το χρόνο σου να δεις τι γίνεται σε άλλες παρουσιάσεις, δες στη βάση δεδομένων τι καταχωρείται και θα καταλάβεις πως δουλεύουμε εδώ. Και κάτι τελευταίο... Όταν γίνονται σαρώσεις ολόκληρου τεύχους εδώ, δεν υπόκειται στους κανόνες αυτούς. Ο καθένας σαρώνει σε ότι ανάλυση θέλει εάν θέλει να προσφέρει κάτι ολοκληρωμένο από κόμικ. Φυσικά το να είναι ευανάγνωστα είναι ένα ζητούμενο, δεν έχει νόημα να σαρώσεις σε πολύ χαμηλή ανάλυση, αλλά ανάλογα το έντυπο και τη γραμματοσειρά που χρησιμοποιεί, κρίνει ο καθένας. Όμως για τη βάση δεδομένων οι κανόνες είναι ξεκάθαροι. Σε ότι αφορά τα "Σαΐνια", ένθετα με κόμικς εάν δεν κάνω λάθος έχουν σαρωθεί και εδώ εξολοκλήρου. Μένει να τα εντοπίσουμε που βρίσκονται... Λογικά κάπου στις "Εξωτερικές Πηγές". Το λέω για να μη μπεις στον κόπο εφόσον υπάρχουν κάποια. Για να σου ανοίξουν όμως κάποιες περιοχές του φόρουμ, θα σε καθοδηγήσει η Διαχειριστική Ομάδα καλύτερα στο τι χρειάζεται: @ Indian , @ nikolas12 , @ Kurdy Malloy & @ Θοδωρής Καραπάνος Επεξεργασία Απριλίου 5 από Mandrake 4 1 Παράθεση
Indian Δημοσιεύτηκε Απριλίου 5 Member ID: 20685 Group: Administrator Topic Count: 813 Content Count: 14380 Reputation: 104670 Achievement Points: 9268 Days Won: 509 With Us For: 5070 Days Status: Offline Last Seen: 26 λεπτά πριν Age: 43 Δημοσιεύτηκε Απριλίου 5 @ streetgirl1990 Ο φίλος @ Mandrake περιέγραψε κατά πλειοψηφία την όλη φιλοσοφία του φόρουμ μας όσον αφορά την προσφορά σκαναρισμάτων. Οι κανόνες αυτοί θεσπίστηκαν απο την αρχή κι επεκτάθηκαν για να υπάρχει μια συνοχή και συνέπεια στην βάση δεδομένων μας, η οποία αποτελεί κόσμημα για τα ελληνικά κόμικς και τον έντυπο τύπο στην Ελλάδα. Δεν είναι προσωπικό μας κόμπλεξ ή ιδιοτροπία να επιμένουμε σε αυτούς, απλά προσπαθούμε να επιδιώξουμε μια ομοιογένεια στην βάση μας. Όσον αφορά τις σαρώσεις ολόκληρων εντύπων κι εδώ υπάρχουν κανόνες, περισσότερο όμως αφορούν την πνευματική ιδιοκτησία (πχ δεν σκανάρουμε έντυπα που έχουν κυκλοφορήσει την τελευταία διετία ή που η εκδοτική εξακολουθεί να λειτουργεί). Στο σκανάρισμα είμαστε περισσότερο ελαστικοί, αλλά όπως ειπώθηκε θα πρέπει να είναι ευανάγνωστο. Παλαιότερα υπήρχε τομέας με Downloads, αλλά αυτός έχει παροπληστεί προσωρινά κι ο λόγος είναι ένα add on της πλατφόρμας που "κλοτσάει". Από εκεί και πέρα υπάρχουν οι Εξωτερικές Πηγές στις οποίες μπορούμε να ανεβάζουμε ολόκληρα έντυπα, αλλά σε εξωτερικούς file hosts. Αυτά σε γενικές γραμμές. Αν έχεις κάποια άλλη απορία και δεν σου έχει περάσει η όρεξη να προσφέρεις, μπορείς να ρίξεις μια ματιά στις Γενικές Οδηγίες της Κοινότητας, μπορείς να ρωτήσεις το οτιδήποτε μέσω προσωπικού μηνύματος σε κάποιο μέλος της Διοικητικής Ομάδας ή να ανοίξεις ένα θέμα στην Γενική Βοήθεια. Όπως και να έχει, σ´ ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον σου. 4 1 Παράθεση
streetgirl1990 Δημοσιεύτηκε Απριλίου 5 Member ID: 42997 Group: Νέα Μέλη Topic Count: 0 Content Count: 6 Reputation: 19 Achievement Points: 6 Days Won: 0 With Us For: 73 Days Status: Offline Last Seen: Μαίου 17 Δημοσιεύτηκε Απριλίου 5 7 ώρες πριν, Mandrake είπε: και αφετέρου επειδή γίνεται αποδελτίωση κάθε εντύπου Τι είναι η αποδελτιοποίηση ; Παράθεση
Mandrake Δημοσιεύτηκε Απριλίου 6 Member ID: 1790 Group: Members Topic Count: 130 Content Count: 7732 Reputation: 30565 Achievement Points: 8071 Days Won: 29 With Us For: 6652 Days Status: Offline Last Seen: 11 ώρες πριν Δημοσιεύτηκε Απριλίου 6 (Επεξεργασία) 8 ώρες πριν, streetgirl1990 είπε: Τι είναι η αποδελτιοποίηση ; Αποδελτίωση Παίρνεις δηλαδή ένα έντυπο, του κάνεις αυτοψία και στη συνέχεια καταχωρείς ταξινομώντας το ίδιο και περιεχόμενό του. Π.χ. στο τάδε τεύχος, υπάρχει το τάδε κόμικ που ξεκινά απ' τη σελίδα 4 και τελειώνει στη σελίδα 11, μετά έχει το τάδε άρθρο που ξεκινά στη σελίδα 12 και τελειώνει στη σελίδα 14 κ.ο.κ. Η πλήρης αποδελτίωση είναι αυτή κανονικά. Η κοινότητα φυσικά φτιάχτηκε για τα κόμικς αρχικά επομένως εκεί δίνεται η βάση, αλλά η Διαχειριστική Ομάδα αποτελείται από λιγοστά μέλη πλέον, οπότε παλεύουν να φέρουν σε τάξη πάρα πολλά πράγματα παράλληλα, πράγμα εξαιρετικά δύσκολο που θα πάρει χρόνια ακόμη να ολοκληρωθεί. Τα υπόλοιπα μέλη κάνουν ότι μπορούν και αυτά με παρουσιάσεις, έρευνα σε ότι νέο τυχόν προκύψει, σαρώσεις εξωπισθοφύλλων σε καλύτερη ανάλυση και ανάδειξη μέχρι και του παραμικρού παρελκόμενου των κόμικς που μπορεί να βρεθεί ή και άσχετων πλέον περιοδικών και βιβλίων, εφόσον κάποια στιγμή αποφασίστηκε ότι δεχόμαστε και τέτοια. Και κάποια στιγμή μέσα σ' άλλα προέκυψε αυτή εδώ η παρουσίαση για την οποία συζητάμε τώρα! Οι Διαχειριστές αποφάσισαν από ένα σημείο και μετά, ότι εφόσον στήθηκε η βάση δεδομένων απ' τον καθ' όλα άξιο τεχνικό του φόρουμ και μάθαμε τον τρόπο που θα γίνονται οι καταχωρήσεις, να προχωρήσει και με σειρές οποιονδήποτε άλλων εντύπων, είτε περιοδικών, είτε βιβλίων, αρκεί να μιλάμε για σειρές και όχι κάποιες αυτόνομες εκδόσεις, όπερ και εγένετο. Εάν πας επάνω που λέει "Περιεχόμενα GC" και μετά "Εξώφυλλα" θα δεις τις κατηγορίες που υπάρχουν μέχρι στιγμής και θα οδηγηθείς στους επί μέρους καταλόγους. Προσωπικά χρησιμοποιώ το "Εξώφυλλα" που πιάνει οποιοδήποτε έντυπο έχει παρουσιαστεί (διότι ψάχνω πολλά διαφορετικά πράγματα κάθε φορά), αλλά οπωσδήποτε είναι πιο βαριά σελίδα και φαντάζομαι ότι δεν προτιμάται γενικότερα. Ας μεταφέρει όμως τη συζήτηση κάποιος, κάπου αλλού για να μη ξεχειλώνεται το θέμα και θα σου λύσουμε όποια απορία έχεις. Επεξεργασία Απριλίου 6 από Mandrake 4 1 Παράθεση
Προτεινόμενες Καταχωρήσεις