hudson Posted November 26 Member ID: 32,406 Group: Members Topic Count: 77 Content Count: 2,666 Reputation: 26,799 Achievement Points: 2,708 Days Won: 81 With Us For: 2,574 Days Status: Offline Last Seen: 18 min ago Age: 44 Share Posted November 26 Από το οπισθόφυλλο 1928. Ο Κόρτο Μαλτέζε πηγαίνει στο Μεξικό, ως απεσταλμένος της Χρυσόστομης, για να αγοράσει αρχαία κειμήλια από έναν όχι και τόσο ηθικό αρχαιολόγο. Εκεί εμπλέκεται στην εξέγερση των Κριστέρος κατά των αντικληρικαλιστών και ξανασυναντά δύο παλιούς γνώριμους: τον Ρασπούτιν και την Μπάνσι, την Ιρλανδή επαναστάτρια, που έχουν έρθει να βοηθήσουν τον ξεσηκωμένο λαό κόντρα στον ομοσπονδιακό στρατό. Η Υπόθεση Λίγα χρόνια μετά το τέλος της Μεξικανικής επανάστασης (1910-1920), ξεκίνησε στο Μεξικό μια εξέγερση των ονομαζόμενων Κριστέρος (πιστοί στην Χριστό και στην εκκλησία) ενάντια στων αντικληρικαλιστών (η κυβέρνηση του Κάγιες). Ο Κάγιες όταν ανέλαβε τη προεδρία του Μεξικού δεν ήθελε η εκκλησία και ο Θεός να είναι μέρος της Μεξικανικής κοινωνίας. Έτσι τον Ιούνιο του 1926 βγάζει νόμους όπου Εκκλησίες και μοναστήρια κλείνουν. Μέσα σε όλη αυτή την κατάσταση το 1928 ο Κόρτο Μαλτέζε στέλνεται από την Χρυσόστομη στο Μεξικό για να της φέρει πέτρες από Νεφρίτη από έναν αρχαιολόγο που βρίσκεται εκεί. Λίγο πριν αναχωρήσει, η Χρυσόστομη κοιτάει την παλάμη του και βλέπει ότι η γραμμή της ζωής του είναι πολύ μικρή και προβλέπει ότι ο θάνατος είναι πολύ κοντά και μιλάει Ισπανικά. Φτάνοντας στο Μεξικό ο Κόρτο παρουσιάζεται με το ψευδώνυμο Έβερετ Χέιλ στον αρχαιολόγο, που λέγεται Χέρμπερτ Τόμσον, ως απεσταλμένος του μουσείου του Σόλσμπερυ. Εκεί γνωρίζει τον Αμερικανό πρέσβη Μόροου, τον κυβερνήτη Τόρες, την κόρη του πρέσβη την Ανν, τον Αμερικανό αεροπόρο Λίντμπεργκ (αρραβωνιαστικός της Ανν) και έναν δημοσιογράφο, που καταλαβαίνει από την πρώτη στιγμή ότι είναι ο Κόρτο. Κλείνει την συμφωνία με τον αρχαιολόγο, παίρνει τις πέτρες και ετοιμάζεται να αναχωρήσει από το λιμάνι του Προγκρέσο με Το Κορίτσι του Γιβραλτάρ. Και από εδώ και πέρα ξεκινάει η περιπέτεια... Τον πλησιάζει ένα πρόσωπο που δεν το περίμενε και του αναθέτει μια αποστολή με αντάλλαγμα την επιστροφή του Νεφρίτη. Θα έπρεπε να παραδώσει στον στρατηγό Γκοροστιέτα (που ήταν ο αρχηγός της επανάστασης) κάποια πυρομαχικά. Στο δρόμο προς την αποστολή έρχεται σε επαφή με διάφορες προκλήσεις, με γνωστούς από το παρελθόν (Ρασπούτιν και Μπάνσι) και με την πρόβλεψη της Χρυσόστομης... Σχολιασμός Είναι η 5η ιστορία των συνεχιστών του Pratt και προσωπικά την βρήκα παραπάνω από αξιοπρεπής. Μου άρεσε αρκετά η υπόθεση και το σενάριο είναι καλογραμμένο, με καλή ροή και κατανοητό. Δεν μου φάνηκε να κάνει κάπου κοιλιά αν και δεν υπήρχαν φοβερές ανατροπές και εκπλήξεις, παρόλα αυτά σε κρατάει μέχρι το τέλος και διαβάζεται μονορούφι. Το σχέδιο όμορφο με ωραία χρώματα, φωτεινό, ταιριάζει απόλυτα με την εποχή και το μέρος που διαδραματίζεται η ιστορία. Η Έκδοση Η εκδοτική έβγαλε άλλο ένα άλμπουμ με τον γνωστό τυχοδιώκτη και έκανε όπως πάντα πολύ καλή δουλειά. Η ποιότητα της έκδοσης στα στάνταρ όλων των τελευταίων άλμπουμ του ήρωα με ματ/λείο εξώφυλλο, πολύ καλής ποιότητας σελίδες, ωραία εκτύπωση, εξαιρετική μετάφραση και επιμέλεια. Στα εξτρά υπάρχουν στην αρχή μια εισαγωγή από τον Μπενουά Μουσάρ διευθυντή σύνταξης των εκδόσεων Casterman και στο τέλος μια αναφορά στα "Ιστορικά/πραγματικά" πρόσωπα που εμφανίζονται στην ιστορία. Κάποιες σελίδες από το εσωτερικό του τεύχους (από το site της εκδοτικής) Τα υπόλοιπα άλμπουμ των Canales/Pellejero (με χρονολογική σειρά έκδοσης) Κάτω από τον Ήλιο του Μεσονυκτίου Εκουατόρια Η Μέρα της Ταροβεάν Νύχτες του Βερολίνου 12 5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
thor77 Posted November 27 Member ID: 25,318 Group: Members Topic Count: 6 Content Count: 1,395 Reputation: 10,226 Achievement Points: 1,426 Days Won: 1 With Us For: 4,567 Days Status: Offline Last Seen: 22 hours ago Age: 47 Share Posted November 27 Το έχω αποκτήσει αλλά δεν το διάβασα ακόμα. Μου φάνηκε αρχικά κάπως περίεργη η ανάμειξη του Κόρτο με τους Κριστέρος (στις αρχικές ανακοινώσεις της εκδοτικής υπονοούνταν σύμπραξη ή τουλάχιστον έτσι το εξέλαβα εγώ) αλλά ενδεχομένως να δικαιολογείται σεναριακά (άλλωστε ο Κόρτο έχει συνυπάρξει και με τους Λευκούς στην Σιβηρία). Περισσότερα μετά την ανάγνωση... 5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Indy Posted November 27 Member ID: 41,597 Group: Members Topic Count: 2 Content Count: 29 Reputation: 224 Achievement Points: 29 Days Won: 0 With Us For: 256 Days Status: Offline Last Seen: Sunday at 09:41 AM Share Posted November 27 2 hours ago, thor77 said: Μου φάνηκε αρχικά κάπως περίεργη η ανάμειξη του Κόρτο με τους Κριστέρος (στις αρχικές ανακοινώσεις της εκδοτικής υπονοούνταν σύμπραξη ή τουλάχιστον έτσι το εξέλαβα εγώ) Όχι, είναι ο κλασικός Κόρτο που δεν θέλει να πάρει το μέρος κανενός, αν και τείνει προς την πλευρά του πιο αδύναμου. Θα γράψω και την δική μου άποψη όταν ξεκλέψω λίγο χρόνο από την καθημερινότητα, γιατί τώρα έχω πήξει. 6 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts