Jump to content
Sign in to follow this  
comicos

ΤΡΙΧΑΣ ΚΑΙ ΓΛΟΜΠΟΣ [ Tif et Tondu ]

Recommended Posts

ΤΡΙΧΑΣ-ΓΛΟΜΠΟΣ.jpg

Οι δύο παραπάνω τύποι - ήρωες της ομώνυμης γαλλοβελγικής σειράς Tif et Tondu - γεννήθηκαν από τα μολύβια και τα μελάνια του Βέλγου δημιουργού Fernard Dineur. Πρόκειται για ένα αχτύπητο δίδυμο ιδιωτικών ντετέκτιβ, οι οποίοι γυρίζουν τον κόσμο - από τις ΗΠΑ μέχρι το...Κογκό - λύνοντας διάφορες υποθέσεις και ζώντας απίθανες περιπέτειες.

Το όλο παράδοξο με τα γαλλικά ονόματά τους, είναι ότι θα τους ταίριαζαν καλύτερα...χιαστί! Ενώ λοιπόν η λέξη Tif αναφέρεται σε κάτι μαλλιαρό, ο συγκεκριμένος ήρωας είναι φαλακρός και εντελώς...άτριχος! Αντίστοιχα, από την άλλη, η λέξη Tondu παραπέμπει σε κάτι ξυρισμένο, παρόλο που ο χαρακτήρας μας έχει πυκνά μαλλιά και γένια! :NoNo:
 

JournalDeSpirou-01.jpg

 

Η σειρά έκανε την πρώτη της εμφάνιση στο πρώτο τεύχος του γνωστού περιοδικού Spirou (21 Απριλίου του 1938), με αρχικό τίτλο Aventures de Tif. Το σενάριο και το σχέδιο ήταν του Dineur, ενώ μετά από μερικά τεύχη ο Tif ένωσε τις δυνάμεις του με έναν καινούργιο φίλο, τον πρώην ναυτικό Tondu. Το παρουσιαστικό του τελευταίου μου θυμίζει αρκετά τον καπετάνιο Χάντοκ από το Τεντέν (ίσως βέβαια είμαι και λίγο επηρεασμένος από την κοινή τους ιδιότητα..! :P ).
 

e304d2dbc413892007ebc218524d14e8.jpg

 

Το 1949 ο Dineur παραχώρησε το σχέδιο στον Will, αλλά συνέχισε να γράφει το σενάριο για ακόμη τρία χρόνια, προτού αποσυρθεί οριστικά από το πρότζεκτ. Παράλληλα κυκλοφόρησαν και οι πρώτες περιπέτειες των δύο ντετέκτιβ στη σειρά Heroic Albums, σχεδιασμένες από τον Dineur.

Στις αρχές τις δεκαετίας του '60, βγήκαν και κάποιες ιστορίες από τον δημιουργό Marcel Denis. Αυτός όμως που πραγματικά απογείωσε τη σειρά ήταν ο Will, ο οποίος δούλεψε στο συγκεκριμένο στριπ για σχεδόν 40 χρόνια (!), προσθέτοντας στο ενεργητικό του συνεργασίες με πολλούς συγγραφείς. Αυτή θεωρείται και η "Χρυσή Περίοδος" του κόμικ..!
 

choctop.gif

 

Μετά από μερικές σύντομες συνεργασίες του Will με σεναριογράφους, όπως ο Luc Bermar και ο Albert Deprechins, κάνει την εμφάνισή του ο ταλαντούχος Maurice Rosy, ο οποίος δούλεψε πάνω στο πρότζεκτ μέχρι το 1968. Αυτός έμελλε να δημιουργήσει έναν από τους πιο διάσημους χαρακτήρες της σειράς, τον ψιλόλιγνο κακό Monsieur Choc! Πρόκειται για τον "άσπονδο εχθρό" των δύο ντετέκτιβ, που τους ταλαιπώρησε σε πάρα πολλές περιπέτειές τους, από την πρώτη του εμφάνιση και έπειτα..! Είναι ο αρχηγός της συμμορίας "Άσπρο Χέρι", φοράει συνήθως σμόκιν και ένα κράνος που κρύβει το πρόσωπό του! Ενίοτε θα τον συναντήσουμε επίσης να φοράει μάσκες, επιδέσμους και γενικά να βρίσκει τρόπους να μεταμφιέζεται, καταφέρνοντας πεισματικά να κρύβει την ταυτότητά του. Σε ένα σύντομο επεισόδιο, ο Tif και ο Tondu βρίσκουν μια φωτογραφία του, αλλά ουσιαστικά δεν τους χρησιμεύει σε κάτι, αφού τον δείχνει στη...βρεφική του ηλικία!

Άλλοτε χρησιμοποιώντας τους πιο απίθανους τρόπους για να κατακτήσει τον κόσμο (όπως τη βοήθεια ενός γιγάντιου ρομπότ στην ιστορία La Reveil de Toar), κι άλλοτε πάλι σκηνοθετώντας τον θάνατό του για να...επιστρέψει δριμύτερος στις επόμενες περιπέτειες, ο Choc κατάφερε να αφήσει χαραγμένα έντονα τα ίχνη του στα χρόνια της Χρυσής Περιόδου της σειράς (χρησιμοποιήθηκε αργότερα και από άλλους δημιουργούς, όπως o Stephen Desberg).
 

220px-Giljourdantout01.jpg

Ο Rosy παρέδωσε τη σκυτάλη σε έναν άξιο συνεχιστή του, τον Maurice Tillieux, που κατάφερε να προσδώσει στο κόμικ το επιτυχημένο κράμα μυστηρίου και χιούμορ, που τον έκανε διάσημο από την υπέροχη σειρά του Gil Jourdan.

Δυστυχώς όμως ο Tillieux σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα το 1978 και δεν πρόλαβε να δημιουργήσει και άλλες ιστορίες...Το έργο του συνέχισε ο μαθητής του Stephen Desberg, ο οποίος έδωσε περισσότερο κοινωνικο-πολιτικό χαρακτήρα στη σειρά. Αυτός ήταν ουσιαστικά και ο τελευταίος εκπρόσωπος της λεγόμενης Χρυσής Περιόδου του κόμικ. Ακολούθησαν και άλλοι δημιουργοί μετά από αυτόν - μέχρι το 1997 που έκλεισε η σειρά - με κυριότερους τους Denis Lapiere και Alain Sikorski (που δεν κατάφεραν ωστόσο να ξεφύγουν από κάποια "κλισέ" και να αναδείξουν περισσότερο το έργο των προκατόχων τους).
 

01.jpgCouv_39323.jpg02.jpg03.jpg04.jpg05.jpg06.jpg07.jpg08.jpg09.jpg10.jpg11.jpg12.jpg13.jpg14.jpg15.jpg16.jpg17.JPG18.jpg19.jpg20.jpg21.jpg22.jpg23.jpg24.jpg25.jpg26.jpg27.jpg28.jpg29.jpg30.jpg31.jpg32.jpg33.jpg34.jpg35.jpg36.jpg37.jpg38.jpg39.jpg40.jpg41.jpg42.jpg43.jpg44.jpg45.jpg

Το πρώτο album που κυκλοφόρησε από την Dupuis το 1940, είχε τον τίτλο Les Aventures de Bibor et Tribar & Tif et Tondu, και περιείχε 3 ιστορίες των δύο φίλων. Στη συνέχεια βγήκαν από το 1954 συνολικά 46 albums, που επανεκδόθηκαν το 1985, με τη διαφορά ότι στην επανέκδοση Νο1 ήταν το La Villa "Sans Souci" (αντικατέστησε το Νο2 της αρχικής περιόδου Tif et Tondu en Amerique centrale) και επίσης το Νο1 της πρώτης περιόδου La Tresor d' Alaric στην επανέκδοση βγήκε σαν Νο2. Αναλυτικά, όπως εκδόθηκαν στη δεύτερη περίοδο :

01.jpg02.jpg03.jpg

Στη χώρα μας δεν πρωτογνωρίσαμε τους δύο απίθανους ντετέκτιβ μέσα από τις σελίδες της Αστραπής, αλλά από τη σειρά ΤΑ ΧΡΥΣΑ ΚΟΜΙΚΣ το 1982 (από την εκδοτική MULTIEDITIONS)! Εκεί κυκλοφόρησαν συνολικά 5 περιπέτειές τους, σε μετάφραση της Έλενας Ακρίτα, η οποία στήριξε τα ονόματα των πρωταγωνιστών στο πρωτότυπο γαλλικό, βαφτίζοντάς τους Τον-Τιφ Αχώριστοι Φίλοι. Πρόκειται για τις ιστορίες :
ΤΟΝ-ΤΙΦ ΑΧΩΡΙΣΤΟΙ ΦΙΛΟΙ 0 : ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ  (Tif et Tondu contre la main blanche, 1956)
ΤΟΝ-ΤΙΦ ΑΧΩΡΙΣΤΟΙ ΦΙΛΟΙ 1 : ΑΟΡΑΤΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ (Le retour de Choc, 1958)
ΤΟΝ-ΤΙΦ ΑΧΩΡΙΣΤΟΙ ΦΙΛΟΙ 2 : ΤΡΕΛΛΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ (Passez muscade, 1958)
ΤΟΝ-ΤΙΦ ΑΧΩΡΙΣΤΟΙ ΦΙΛΟΙ 3 : ΡΑΛΛΥ-ΠΑΓΙΔΑ (Plein gaz, 1959)

ΤΟΝ-ΤΙΦ ΑΧΩΡΙΣΤΟΙ ΦΙΛΟΙ 4 : Η ΒΙΛΑ ΜΕ ΤΑ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ (La villa du Long-Cri, 1966)

 

Στην Αστραπή κυκλοφόρησαν πιο μετά, το 1986, σε μετάφραση του Γιάννη Ζωγράφου. Εκεί πρόλαβαν να βγουν τρεις μόνο ιστορίες (με διαφορετικούς τίτλους απ' ότι στα Χρυσά Κόμικς) :
- Τρίχας και Γλόμπος : Εναντίον συμμορίας "Άσπρο Χέρι" (Tif et Tondu contre la main blanche, 1956) (Τεύχη 1-11)
- Τρίχας και Γλόμπος : Η Επιστροφή του Δόκτορα Τσοκ (Le retour de Choc, 1958) (Τεύχη 12-22)
- Τρίχας και Γλόμπος : Ο Δόκτορ Τσοκ ξαναχτυπά (Passez muscade, 1958) (Τεύχη 23-32)
 

Akrita.jpgZwgrafos.jpg

Ομοιότητες και διαφορές στις δουλειές Ακρίτα και Ζωγράφου...Πρώτα απ' όλα να πω ότι απόλαυσα εξίσου τις μεταφράσεις και των δύο, μιας και έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά στην απόδοση του πρωτότυπου - με τις προσωπικές του πινελιές ο καθένας! Η Ακρίτα χρησιμοποιεί, όπως είπα πιο πάνω, πιο πιστή απόδοση στη μετάφραση σε σχέση με το πρωτότυπο (κυρίως στα ονόματα). Ο Ζωγράφος, πάλι, είναι λίγο πιο "χύμα" στον λόγο του! Σε αντίθεση με την Ακρίτα, δίνει στους 2 πρωταγωνιστές τα ονόματα που...κολλάνε πιο ρεαλιστικά (Τρίχας ο "μαλλιαρός" και Γλόμπος ο "σπανός"). Επίσης αναφέρει τον κεντρικό κακό σαν Δόκτωρα Τσοκ, ενώ η Ακρίτα τον ονομάζει Σοκ. Στα "ηχητικά" δε (όπως φαίνεται στα δύο παραπάνω καρέ), η Ακρίτα αρέσκεται στο να τα παραλληλίζει με πιο "παιδικά" τραγουδάκια, ενώ ο Ζωγράφος προτιμάει να τα μεταφράζει χρησιμοποιώντας...σουξέ εκείνης της εποχής! :P

Η ΠΟΛΥΕΚΔΟΤΙΚΗ (πρώην MULTIEDITIONS) έβγαλε κάποια στιγμή και μια ακόμη - ακυκλοφόρητη μέχρι τότε - ιστορία! Συγκεκριμένα :
- Το 1989 από το TV ΚΟΜΙΚΣ κυκλοφορεί η ιστορία "Ο ΦΑΝΤΟΜΑΣ" (Le Gouffre interdit, 1978)

 

Μερικές ιστορίες των δύο φίλων, επίσης, επανεκδόθηκαν αργότερα για να "ξεστοκαριστεί" από την ΠΟΛΥΕΚΔΟΤΙΚΗ ό,τι είχε ξεμείνει από τα ΧΡΥΣΑ ΚΟΜΙΚΣ. Βγήκαν λοιπόν :
- Το 1990 από το ΓΕΛΙΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ οι ιστορίες "ΤΡΕΛΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ" (Passez muscade, 1958)  και "Η ΒΙΛΑ ΜΕ ΤΑ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ" (La villa du Long-Cri, 1966) .

Για να έχετε μια πρώτη άποψη, διαβάστε εδώ σκαναρισμένες τις 2 πρώτες ιστορίες από την Αστραπή! :bookclub:
 

Tsok.jpg

Όοοπ....τι βλέπουμε στην παραπάνω φωτο..?! Έχουν συλλάβει τον Δόκτορα Τσοκ??!! :wow: Μα πιο πριν δεν είπαμε ότι το πρόσωπό του δεν αποκαλύφθηκε ποτέ..?!! Τι μπορεί να συμβαίνει..?? :thinking:

 

Διαβάστε εδώ και την τρίτη ιστορία από την Αστραπή, που εξηγεί τι έχει συμβεί!! :P


Πηγές
https://fr.wikipedia.org/wiki/Tif_et_Tondu
http://www.bdoubliees.com/journalspirou/series6/tif.htm

http://www.bedetheque.com/serie-1054-BD-Tif-et-Tondu.html

http://www.dupuis.com/seriebd/tif-et-tondu-l-integrale/1374

http://www.coolfrenchcomics.com/choc.htm

Αστραπή (1986-1987)

 • Like 13
 • Respect 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Εξαιρετική παρουσίαση!  :respect:   

 • Like 7

Share this post


Link to post
Share on other sites

Πολύ καλή δουλειά. Θα ήθελα να σε ρωτήσω αν και οι τρεις ιστορίες που δημοσίευσε η Αστραπή είχαν δημοσιευτεί και στα Χρυσά Κομιξ.

 • Like 8

Share this post


Link to post
Share on other sites

Πολύ καλή δουλειά. Θα ήθελα να σε ρωτήσω αν και οι τρεις ιστορίες που δημοσίευσε η Αστραπή είχαν δημοσιευτεί και στα Χρυσά Κομιξ.

 

Η απάντηση είναι ναι, αν και οφείλω να επισημάνω μια ιδιαιτερότητα κάπου εδώ : η πρώτη ιστορία της Αστραπής είχε πρωτοκυκλοφορήσει σαν ανεξάρτητο album από την MULTIEDITIONS. Στη συνέχεια βγήκαν από την MULTIEDITIONS και οι δυο επόμενες ιστορίες που συναντάμε και στην Αστραπή, αλλά αυτή τη φορά με την επωνυμία της σειράς "Χρυσά Κόμικς". Για περισσότερες πληροφορίες διάβασε την παρουσίαση για τα ΧΡΥΣΑ ΚΟΜΙΚΣ, αλλά και αυτήν εδώ που έκανε ξεχωριστά ο germanicus, για το πρώτο ανεξάρτητο album.

 

Να ενημερώσω επίσης ότι έχω προσθέσει, δίπλα από κάθε ελληνική έκδοση, και το αντίστοιχο γαλλικό album σε παρένθεση, για λόγους ταυτοποίησης! :)

 • Like 8

Share this post


Link to post
Share on other sites

Σ'ευχαριστώ 

 • Like 5

Share this post


Link to post
Share on other sites

Φανταστική παρουσίαση, μπράβο! :)

 • Like 4

Share this post


Link to post
Share on other sites

Έτσι για να συμπληρωθεί το αφιέρωμα ας πούμε ότι εδώ και 2 χρόνια ο Choc έχει τη δικιά του σειρά, η οποία μάλιστα έχει λάβει και εξαιρετικές κριτικές (δεν την έχω διαβάσει για να ξέρω).

 • Like 7

Share this post


Link to post
Share on other sites

Η επανεμφάνιση του Choc στις μέρες μας - 60 χρόνια μετά την πρώτη του εμφάνιση - και μάλιστα σε δική του σειρά, δείχνει σίγουρα το μέγεθος της επιτυχίας του συγκεκριμένου χαρακτήρα! :)  Και μιας και πιάσαμε τη σχετική κουβέντα, ας πάρω "πάτημα" για να αναφέρω ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο για την αφεντιά του : αρκετοί είναι αυτοί που ισχυρίζονται ότι ο Choc ενέπνευσε τον "πολύ" Gary Gianni (γνωστός στους φίλους του Game Of Thrones από την εικονογράφηση του "A Knight Of The Seven Kingdoms"), να δημιουργήσει τον χαρακτήρα του Benedict, από τη σειρά κόμικ Monstermen (αργότερα γνωστή και ως Corpus Monstrum).

 

Ο Benedict φοράει επίσης σμόκιν και ένα κράνος ιππότη, θυμίζοντας έντονα τον Choc! Παραθέτω και τα παρακάτω, για να κάνετε μόνοι σας τις σχετικές συγκρίσεις :) :

The_MonsterMen.jpg corpus_monstrum.jpg

 • Like 7

Share this post


Link to post
Share on other sites

2887_couv.jpg?v=1579706893

 

H σειρά ξαναζωντανεύει μετά από 23 χρόνια. Με εντελώς άλλης φιλοσοφίας σχέδιο (το παλιό του Will μου θύμιζε γελοιογραφίες στο Γρίφο) και επιστροφή στα χρόνια της Κικί. Μερικές ενδεικτικές σελίδες οι υπόλοιπες εδώ.

 

2887_P4.jpg?v=15797069082887_P10.jpg?v=1579706926

 

Σχεδιαστής είναι ο γνωστός Blutch (παλιά καραβάνα του Fluide Glacial με κάποια Ανγκουλέμ στο παλμαρές του) σε σενάριο του αδερφού του.

 • Like 4
 • Thanks 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.