Jump to content

Recommended Posts

Τίτλος:
ASTERIX ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ
Σενάριο/Kείμενα:
Rene van Royen, Sunnyva van der Vegt
Hμερ. έκδοσης:
2002
Εξώφυλλα:
1 + 1 Οπισθόφυλλα ΕΔΩ ΛΙΣΤΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ
Τεύχη:
1
Κατηγορία:
Αυτοτελές
Είδος εντύπου:
Βιβλίο
Μέγεθος:
0.0 x 20.0
Σελίδες:
223
Μετάφραση:
Τατιάνα Μαρκακη (από Ολλανδικά)
ISBN:
960-321-374-8
Ομαδοποίηση:

tn_ASTERIXISTORIA_0001.jpg tn_ASTERIXISTORIA_0001z.jpg

 

Ένα αρκετά κατατοπιστικό βιβλίο, must-have για τον φανατικό αναγνώστη του κόμικ του Αστερίξ. Οι συγγραφείς κυριολεκτικά κάνουν φύλλο και φτερό το αγαπημένο μας κόμικ μόνο και μόνο για να ανακαλύψουν ότι δεν πρόκειται απλά για ένα κόμικ που προκαλεί γέλιο αλλά για μια τοιχογραφία της εποχής της ρωμαϊκής κυριαρχίας επί των Γαλατών και της τότε Ευρώπης γενικότερα. Με παραπομπές από ιστορικούς της εποχής (τα απομνημονεύματα του ίδιου του Καίσαρα, τα έργα του Βεγέτιου, του Στράβωνα και πολλών άλλων) και φωτογραφίες που τεκμηριώνουν τις περιγραφές τους, συγκρίνουμε άθελά μας την πραγματικότητα της εποχής με την ατμόσφαιρα που αναδύεται στο κόμικ. Πραγματικά, οι συγγραφείς έχουν στήσει μια σε απίστευτο βαθμό πιστή πραγματικότητα εκείνου του καιρού χωρίς να αγνοούν και την παραμικρή λεπτομέρεια γύρω από την κοινωνική ζωή, τους πολέμους, τα ήθη και έθιμα όχι μονο των Γαλατών και των Ρωμαίων αλλά και των επιμέρους περιοχών και λαών (Ισπανών, Αιγυπτίων κλπ.).

Το ταξίδι ξεκινάει από το ίδιο χωριό και τους κατοίκους του, την καθημερινότητα, τα σημαίνοντα πρόσωπα της τοπικής κοινωνίας, το φαγητό και το ποτό τους, τις δοξασίες και τις εθιμοτυπίες, τη γλώσσα τους. Συνεχίζει με την αντίστοιχη ζωή των Ρωμαίων στρατιωτών, τον Ιούλιο Καίσαρα και τον τρόπο που ζούσαν και πολεμούσαν (ή πολεμούσαν ζώντας, όπως θέλετε). Και στο τέλος παρατίθεται ένα μίνι λεξικό για οποιαδήποτε λεπτομέρεια μας ξέφυγε κατά τη διάρκεια της μελέτης του έργου του Αστερίξ. Πολύ καλό, ψαγμένο και απολαυστικό βιβλίο, με πυκνή εικονογράφηση τόσο που μακάρι να είχα τα κόμικς στα χέρια μου να περάσω ώρες διαπιστώνοντας το αυτονόητο: τον μεγάλο βαθμό αληθοφάνειας των περιπετειών του Αστερίξ και τη σκληρή δουλειά που έκαναν οι δημιουργοί του για να μείνουν ευχαριστημένοι και οι πιο απαιτητικοί αναγνώστες τους.

 

 

 

Δεύτερο βιβλίο των ιδίων συγγραφέων, το Αστερίξ και Αθήνα:

http://www.greekcomi...showtopic=11745

  • Like 20

Share this post


Link to post
Share on other sites

Το πέτυχα σήμερα στο Public, το ξεφύλισσα και διάβασα μερικά κομμάτια και μου άρεσε πάρα πολύ. Γενικά τέτοιου είδους προσεγγίσεις στα κόμικς μου κινούν το ενδιαφέρον. Το συγκεκριμένο βιβλιαράκι έχει υπερβολικά προσεγμένη δουλειά όμως! Είχε πληθώρα πληροφοριών για κάθε στοιχείο του κέλτικου/γαλατικού πολιτισμού, και όχι μόνο, και τα συνέδεε όλα αυτά με τις ιστορίες του Αστερίξ!

Είχε μέχρι και μία ενότητα για την ομοφυλοφιλία στις κοινωνίες της εποχής...! Πάλι καλά δε βγάλανε ομοφυλόφιλο κανέναν από τους χαρακτήρες. :P

 

 

Το είχε γύρω στα 9-10€, τους είπα να μου το κρατήσουνε και θα πάω μέσα στην εβδομάδα να το πάρω. :D

  • Like 11

Share this post


Link to post
Share on other sites

Μόλις πληροφορήθηκα από φίλο καθηγητή Φιλολογίας ότι το 2002-2003 στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και συγκεκριμένα στο Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας, η καθηγήτρια Αναστασία Σεργίδου προσκάλεσε τον Ολλανδό ιστορικό Rene Van Royen ο οποίος τους έδωσε δύο διαλέξεις στα πλαίσια του μεταπτυχιακού της προγράμματος "Ο Αρχαίος Μεσογειακός Κόσμος"! Μου τον περιγράφει ως έναν πανύψηλο, ξανθό, γεμάτο χιούμορ Ολλανδό, ο οποίος συνοδευόταν απ' την γυναίκα του, η οποία ήταν πιο συγκρατημένη. Μέχρι και παρατηρήσεις τους κάναν στη βιβλιοθήκη του Ρεθύμνου απ' τα γέλια. :lol: Μου τον αναφέρει, επίσης, ως πολύ καταρτισμένο Ιστορικό! Στερνή μου γνώση να σ' είχα πρώτα φίλε Νίκο... :beer:

 

Υ.Σ. Νομίζω πως ήρθε η ώρα να τ' αγοράσω επιτέλους και αυτά τα βιβλία..! :yes:

  • Like 9

Share this post


Link to post
Share on other sites

Μήπως θα πρέπει ν'αλλάξουμε στο πινακάκι το όνομα του κυρίου από Rena σε Rene...? :thinking:

  • Like 6
  • Thanks 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Μήπως θα πρέπει ν'αλλάξουμε στο πινακάκι το όνομα του κυρίου από Rena σε Rene...? :thinking:

 

Όχι... γιατί; :thinking:

 

 

 

Done :best:

 

 

 

:valtnino:

  • Like 9

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.