Jump to content

Jim Slip

Members
 • Content Count

  245
 • Joined

 • Last visited

 • Points

  116 [ Donate ]

Community Reputation

1,368 Good

About Jim Slip

 • Rank
  Ακόμα στο εξώφυλλο
 • Birthday 07/05/1978

Profile Information

 • Gender
  Male
 • Country
  Greece

Recent Profile Visitors

668 profile views
 1. Τα μικρά παιδιά δεν είναι σε θέση να καταλάβουν ούτε τα μισά από αυτά που γράφουν οι συγκεκριμένοι τόμοι. Αυτό δεν εμποδίζει τη Disney (και τον ελληνικό αντιπρόσωπο, την Κ) να τους εκδώσει. Αφού λοιπόν τους εκδίδουν, ας τα γράψουν σωστά. Από εκεί και πέρα.. - Δεν θεωρώ τυχαίο ότι τα γράφουν έτσι, ούτε πως δεν αναφέρονται καθόλου στην κεντρική τράπεζα και τι κάνει αυτή. Είναι επίτηδες γραμμένα έτσι για να περάσει η αντίληψη πως το χρήμα είναι κάτι σαν αγαθό που προϋπάρχει και δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά επί αυτού, σαν το χρυσό που σκάβουμε στο έδαφος για να τον βρούμε και η ποσότητα του είναι καθορισμένη. Ακόμα πιο πέρα.. - Τα πράγματα έχουν αλλάξει σε σχέση με το πως ήταν τη δεκαετία του '80, όταν προσωπικά διάβαζα το ΜΜ ως παιδί. Οι ιστορίες έχουν γίνει πιο "ενήλικες" και πεζές, λιγότερο παιδικές και παραμυθένιες. Αυτό σημαίνει πως: α) τα σημερινά παιδιά είναι πιο προχωρημένα σε σχέση με το πως ήμασταν εμείς, β) ένα μεγάλο ποσοστό του αναγνωστικού κοινού είναι ενήλικες, όπως εμείς στο συγκεκριμένο φόρουμ, γ) ή ισχύουν και τα 2 προηγούμενα μαζί, που είναι και το πιθανότερο. Όπως και να έχει, απ' τη στιγμή που αποφάσισαν να κάνουν μάθημα για την οικονομία και σχετικά εξειδικευμένους τομείς της, ας τα μάθουν σωστά.
 2. Φίλε, γι' αυτό έγραψα πως η δεύτερη ιστορία μαθαίνει στα παιδιά πράγματα που κανένα παιδί δεν είναι σε θέση να καταλάβει. Και στο καπάκι τους μαθαίνει και μια λάθος αντίληψη για το πως λειτουργούν οι τράπεζες. Και λέω το εξής, αφού τους μαθαίνεις που τους μαθαίνεις πράγματα που τα παιδιά δεν πολυκαταλαβαίνουν, και βασικά δεν τους ενδιαφέρουν κιόλας, τουλάχιστον μάθε τα τους σωστά.
 3. Στη δεύτερη ιστορία του τόμου, "Αποταμίευση & Επένδυση", τα δεκάχρονα μαθαίνουν για επιτόκια, μετοχές, ομόλογα, δευτερογενή αγορά, σύμβουλους επενδύσεων, διασπορά επενδύσεων. Δε νομίζω ότι το πρόβλημα είναι πως έχω ξεχάσει τι σημαίνει να είσαι 10 χρονών.
 4. Το περιοδικό δυστυχώς ανακοίνωσε πως θα σταματήσει την έκδοση του. Σημάδια των καιρών.
 5. Διάβασε κανείς το Superman: Year One; Καταρχήν να μιλήσω για τα θετικά. Ο Miller μπορεί ακόμα να γράφει. Δεν είναι αστείο, μετά το μαύρο χάλι του Xerxes και το DK3 (που του βάλανε τον Azzarello για φύλακα) νόμιζα πως είχε πάθει εγκεφαλικό. Δεν ξέρω τι έπαθε ο Miller. Γενικά απ' τα τέλη της δεκαετίας του '90 και μετά έχασε τα αυγά και τα πασχάλια. Βαρέθηκε; Τα χρήματα που έβγαλε απ' τον κινηματογράφο με το 300 και το Sin City τον αποσυντόνισαν; Δε νομίζω γιατί ήδη απ΄το Sin City: Family Values φαινόταν τα σημάδια παρακμής. Σε κάθε νέα δουλειά από εκεί και ύστερα το σχέδιο γινόταν όλο και πιο χοντροκομμένο, το σενάριο όλο και πιο υποτυπώδες, τα κείμενα όλο και πιο στομφώδη, τα κλισέ όλο και περισσότερα. Οπότε, ναι, στο Superman: Year One δείχνει πως μπορεί ακόμα να γράφει. Και τώρα, τα αρνητικά. Η ατυχία με τον Miller είναι πως κάθε νέα δουλειά θα συγκρίνεται με αυτές του παρελθόντος. Και δε θα μιλήσω για τα γνωστά, για το Dark Knight, το Ronin, το Born Again κ.ο.κ. Ας δει κάποιος παραγνωρισμένες δουλειές σαν το Elektra Lives Again και το πρώτο Martha Washington. Η αφήγηση είναι πυκνή, η δομή των καρέ είναι γεμάτη ιδιοφυείς συλλήψεις, το σενάριο είναι ηλεκτρισμένο και γεμάτο αιρετικές κλωτσιές σε κατεστημένες αντιλήψεις. Συγκρινόμενο λοιπόν με τις εκπληκτικές δουλειές του παρελθόντος, το Superman: Year One δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο, είναι λίγο-πολύ μια απ' τα ίδια για τα δεδομένα του Miller. Όμως είναι αξιοπρεπές, και αυτό για ένα δημιουργό που εδώ και καιρό είχε πάρει τον κατήφορο είναι αρκετό, για την ώρα.
 6. Όχι, φίλε. Είναι σημαντικό, και για τα παιδιά, και για τους ενήλικες. Αν ξέραμε πως οι τράπεζες δημιουργούν νέο χρήμα και πως δε δανείζουν χρήμα που ήδη υπάρχει, θα διαφοροποιούσαμε ανάλογα και την πολιτική μας συμπεριφορά. Ούτε είναι τυχαίο πως τα άρθρα δεν αναφέρονται καν στην κεντρική τράπεζα και στις δυνατότητες που έχει.
 7. Ούτε κι εγώ θέλω να βγω off-topic αλλά δε μου αφήνεις επιλογή. Οι τράπεζες έχουν δύο περιορισμούς ως προς την παροχή δανείων, ο ένας έχει να κάνει με τα κεφάλαια και ο άλλος με τη ρευστότητα. Οι καταθέσεις έχουν σχέση με το δεύτερο (αποτελούν φτηνό δανεισμό, δηλαδή φτηνή πηγή ρευστότητας). Άλλο όμως αυτό, και άλλο να πει κανείς πως οι τράπεζες δανείζουν τις καταθέσεις τους, κάτι που είναι τελείως λάθος και δημιουργεί εσφαλμένες εντυπώσεις. Μάλιστα αποτελεί συνήθη πρακτική στον ανοδικό κύκλο οι τράπεζες πρώτα να δανείζουν, και στη συνέχεια να αναζητούν πηγές ρευστότητας για να καλύψουν τα όρια που απαιτούνται, είτε απ' τη διατραπεζική αγορά, είτε απ' την κεντρική τράπεζα.
 8. Προσωπικά σπάστηκα που τα άρθρα προπαγανδίζουν το γνωστό παραμύθι πως οι τράπεζες δανείζουν τις καταθέσεις τους. Θα τα διαβάσουν τα παιδιά και θα τους δημιουργηθούν λάθος εντυπώσεις (εδώ το πιστεύουν πολλοί ενήλικοι). Όποιος ασχολείται με οικονομικά ξέρει πως αυτό είναι ψέμα και πως στην πραγματικότητα τα δάνεια δημιουργούν νέο χρήμα εκ του μηδενός.
 9. Η πρώτη έκδοση δεν είχε ιστορίες, είχε όμως πολύ ψαγμένα άρθρα για όποιον ενδιαφέρεται για το θέμα. Αυτή η δεύτερη έκδοση έχει μεν ιστορίες, όμως αυτές είναι χλιαρές και τα συνοδευτικά άρθρα πολύ επιφανειακά
 10. Όταν ξεκίνησε η έκδοση της Κ για κάποιο διάστημα το έπαιρνα κάθε Παρασκευή, το είδα σαν ευκαιρία να έχω μια συλλογή απ' το πρώτο τεύχος, αλλά από ένα σημείο και μετά το πήρα απόφαση πως είμαι ασύμβατος με τη νεοϊταλική σχολή και πλέον το παίρνω όταν κάτι μου κεντρίζει το ενδιαφέρον (πχ Καστύ, Μοτούρα κ.ο.κ.).
 11. Ντόϊνγκ, τι κουλαμάρα έκανε πάλι η Καθημερινή; Παρεμπιπτόντως, το μέγεθος είναι αυτό του Κόμιξ, Σούπερ Μίκυ κ.ο.κ., οπότε τουλάχιστον δε θα δούμε τη συνηθισμένη παραμόρφωση του aspect ratio.
 12. Η συλλογή μου. https://inducks.org/browsecollec.php?user=Jimbo Slip&sortbycode=1
 13. Α, ΟΚ, ίσως εγώ να μην κατάλαβα καλά αυτό που είπε, ή ίσως εκείνος να μην κατάλαβε καλά αυτό που του είπα εγώ.
 14. Τι έγινε ρε παιδιά με κάτι τίτλους που είχε αγοράσει η Κ, κάτι Οικονομίες του Θείου Σκρουτζ κλπ; Πάμε για καλοκαίρι και ακόμα να δούμε κάτι (λατρεύω τις special εκδόσεις από μικρός);
 15. Επειδή ήθελα κι εγώ κάποια παλιά τεύχη, πήγα στο περίπτερο της γειτονιάς και μου είπε πως θα τα παραγγείλει απ' το πρακτορείο και βλέπουμε.
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.