Jump to content

HAWKEYE: Η ΖΩΗ ΜΟΥ ΩΣ ΟΠΛΟ


nikolas12
 Share

Recommended Posts

Τίτλος:
HAWKEYE: Η ΖΩΗ ΜΟΥ ΩΣ ΟΠΛΟ
Σενάριο/Kείμενα:
Matt Fraction
Σχέδιο:
David Aja, Javier Pulido, Alan Davis
Σχέδιο εξωφύλλου:
David Aja
Hμερ. έκδοσης:
29-11-2021
Εξώφυλλα:
1 + 1 Οπισθόφυλλα ΕΔΩ ΛΙΣΤΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ
Τεύχη:
1
Κατηγορία:
Αυτοτελές
Είδος εντύπου:
Κόμικ
Βιβλιοδεσία:
Ράχη με μαλακό εξώφυλλο
Περιεχόμενο:
Υπερηρωικό
Μέγεθος:
16.5 x 25.0
Σελίδες:
136
Χρώμα:
Έγχρωμο (ΕΓΧ)
Μετάφραση:
Σάββας Αργυρού
Lettering:
Chris Eliopoulos, VC's Cory Petit
Χρωματισμός:
Matt Hollingsworth, Paul Mounts
Πρωτότυπος τίτλος:
Hawkeye, Vol. 1: My Life as a Weapon
Προέλευση:
Αμερικανική
ISBN:
978-960-436-566-1
Ονομαστική τιμή:
15,90€

HAWKEYEIZOIMOUOSOPLO_0001.jpg  HAWKEYEIZOIMOUOSOPLO_0001z.jpg

 

Σύνοψη από την εκδοτική:

 

Αμάξια, όπλα και βιντεοταινίες!

 

Ο ορμητικός αστέρας της blockbuster ταινίας των Εκδικητών (Avengers), Κλιντ Μπάρτον –γνωστός και ως ο αυτοδημιούργητος ήρωας Hawkeye– πολεμά για τη δικαιοσύνη… και τα ωραία μπάρμπεκιου στην ταράτσα! Και με την Κέιτ Μπίσοπ των Νεαρών Εκδικητών στο πλευρό του, αναζητά λίγο ελεύθερο χρόνο μακριά από το να είναι ένας από τους Ισχυρότερους Ήρωες της Γης!

 

Οι Matt Fraction και David Aja (Immortal Iron Fist) ξανασυναντιούνται για να εξιστορήσουν τις συνεχιζόμενες ιστορίες του Εκδικητή με το Τόξο. Μπάρτον και Μπίσοπ μαζί κάνουν δύο Hawkeye και αυτό σημαίνει περισσότερους μπελάδες!

 

Επιπλέον: Ξαναζήστε την πρώτη συνάντηση της Κέιτ με τον Κλιντ, καθώς μαθαίνει ότι το να θέλεις κάτι μπορεί να είναι χιλιόμετρα μακριά από το να το κερδίσεις πραγματικά.

 

Ποια ιστορία θα δούμε και πως προέκυψε η σειρά:

 

Page_00005.jpg

 

To 2012 o Hawkeye είναι ένας χαρακτήρας που στα κόμικ έχει περάσει από σαράντα κύματα, ωστόσο στο κινηματογραφικό σύμπαν της Marvel μετράει εμφανίσεις στο Thor και φυσικά στο The Avengers που είχε ενθουσιάσει τους πάντες εκείνη την εποχή. Το καλοκαίρι λοιπόν η Marvel ξεκινάει το τέταρτο volume ιστοριών του ήρωα (το τρίτο είχε τελειώσει το μακρινό 2004), το οποίο έμελλε να μείνει ως το ίσως γνωστότερο του και σίγουρα το μακροβιότερο, καθώς διήρκησε για 22 τεύχη ενώ τα προηγούμενα είχαν μονοψήφιο αριθμό. Συγγραφέας ο πολύ δυνατός Matt Fraction και σχεδιαστής ο Ισπανός David Aja που το περίεργο noir σχεδιαστικό του στυλ ήταν ακριβώς αυτό που χρειαζόταν ο ήρωας.

 

Page_00007.jpg

 

Το Η Ζωή μου ως Όπλο ή My Life As A Weapon είναι το πρώτο συγκεντρωτικό trade των ιστοριών αυτών. Περιλαμβάνει τα πρώτα πέντε τεύχη της σειράς καθώς και το Young Avengers Presents #6, το οποίο έχει σχεδιάσει ο τεράστιος Alan Davis και αφορά τη γνωριμία της Kate Bishop που είναι μέλος των Young Avengers και η οποία γνωρίζει τον Clint Burton ως Ronin. 

 

Το σενάριο και η επαναπροσέγγιση του Fraction στον ήρωα:

 

Page_00008.jpg

 

Η όλη προσέγγιση του Fraction ήταν στο πως θα κάνει τον Hawkeye να γίνει πιο αγαπημένος χαρακτήρας, να βγάλει πιο τα θετικά στοιχεία από ένα χαρακτήρα που θεωρούνταν flat και κυρίως να γράψει μακριά από τις νόρμες ενός κλασικού υπερηρωικού κόμικ προσθέτοντας περισσότερα noir και dark στοιχεία. Το συγκεκριμένο trade δεν αφορά μια συγκεκριμένη ιστορία με αρχή, μέση, τέλος, περισσότερο είναι μια προσπάθεια του Fraction να αλλάξει το vibe και την αισθητική του ήρωα και να τον φέρει πιο κοντά στον χαρακτήρα που θέλει να γράψει. Ο Clint λοιπόν είναι ένας καθημερινός τύπος που μένει στο διαμέρισμά του στο Brooklyn και περνάει διάφορες μικρές ή μεγάλες περιπέτειες.

 

Page_00009.jpg

 

Οι συνθήκες που ζει δεν είναι ιδανικές, αλλά τα βάζει με τον νοικάρη του που θέλει να ανεβάσει σε όλους το νοίκι για να πουλήσει το κτήριο. Αντιμετωπίζει τη μαφία, σώζει ένα σκύλο με κίνδυνο της ζωής του, παλεύει με μια ομάδα ατόμων για να υπερασπιστεί κάποιον σχεδόν άγνωστο και τρέχει να βοηθήσει τη SHIELD όποτε τον ζητήσει. Σε όλο αυτό ο Fraction καταφέρνει και κάνει τον πρωταγωνιστή του αρκετά πιο πολυεπίπεδο. Προσθέτει αρκετές δόσεις χιούμορ και έτσι ο Hawkeye μπορεί και παρουσιάζεται αλλού πιο αστείος και αλλού πιο πιστός και αφοσιωμένος χωρίς όμως ποτέ να ξενίζει αυτό το στοιχείο ή να μπερδεύει τον αναγνώστη.

 

Το noir, εντελώς διαφορετικό σχέδιο του Aja:

 

ba2ae9d4f33fa543b6db4c02e9f3488c--fractions-hawkeye.jpg

 

Αυτό το κόμικ μου θύμισε αρκετά Daredevil των 80s. Και το σχέδιο συνηγορεί πολύ σε αυτό. Ένα μη υπερηρωικό κόμικ σαν αυτό χρειαζόταν έναν όχι και τόσο κλασικό υπερηρωικό σχεδιαστή και ο David Aja είναι ο τέλειος για τη δουλειά, καθώς αναλαμβάνει τα πρώτα τρία τεύχη με τον Javier Pulido να σχεδιάζει τα επόμενα δύο. Ο Aja προσθέτει αρκετές noir πινελιές, όπως είχε γραφεί στο αφιέρωμα στην ξένη έκδοση της σειράς mazzuchellίζει ή όπως είχε πει ο @ germanicus : "Βρώμικο σκίτσο, λιτό σκίτσο, design σκίτσο..... Συνδυάζονται?.......... προφανώς ο Aja μπορεί και το κάνει". Αλλού ψυχεδελικό, αλλού σκοτεινό, χωρίς έντονους χρωματισμούς, το σχέδιο αυτό βοηθάει πάρα πολύ την αφήγηση των περιπετειών του ήρωα. Μπορείτε να χαζέψετε και τις εικόνες για να το επιβεβαιώσετε.

 

Η έκδοση:

 

Hawkeye-p1.jpg

 

Αν και βγήκε για να συμπέσει με τη σειρά του ήρωα που στριμάρει στο Disney+ εδώ και μερικές εβδομάδες, η εκδοτική στέκεται άτυχη, καθώς όπως έχει γίνει γνωστό το Hawkeye: Η Ζωή μου ως Όπλο θα είναι και ο 107ος τόμος της Συλλογής της Hachette. Ωστόσο για τον συγκεκριμένο ήρωα δε μπορούσαν να επιλέξουν καλύτερη και αντιπροσωπευτικότερη ιστορία. Η έκδοση έρχεται στο σύνηθες μέγεθος και χαρτί της εκδοτικής (όχι αυτά του Harleen και του Batman Καταραμένος που ανήκαν στο DC Black Label, αλλά των άλλων της εκδόσεων και φυσικά αξίζει πάρα πολύ αν θέλετε να διαβάσετε κάτι καινούριο, κάτι διαφορετικό, κάτι λιγότερο υπερηρωικό και περισσότερο street level κόμικ με δράση, χιούμορ, αλλά και μελαγχολικές στιγμές. Καλό διάβασμα σε όλους.

  • Like 18
  • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

Ξεφύλλισα την έκδοση το Σάββατο που μας πέρασε στην Λέσχη και μπορώ να πω ότι την βρήκα ιδιαίτερα ελκυστική. Το σχέδιο, η αλήθεια είναι ότι με ξένισε κάπως, αλλά πιστεύω ότι συνηθίζεται γρήγορα.

 

Πάντα έχω την περιέργεια να διαβάζω ιστορίες χαρακτήρων που δεν μονοπωλούν το ενδιαφέρον του σύμπαντος της Marvel (όπως πχ οι Spider-Man, Iron-Man, Thor κτλ.),  οπότε η παρούσα έκδοση είναι ιδανική γι' αυτή την περίπτωση. ;) 

 

Δυστυχώς, όμως...

 

18 ώρες πριν, nikolas12 είπε:

όπως έχει γίνει γνωστό το Hawkeye: Η Ζωή μου ως Όπλο θα είναι και ο 107ος τόμος της Συλλογής της Hachette.

 

Επομένως δεν βρίσκω τον λόγο να μην περιμένω λίγο για να το απολαύσω σε μία πιο προσεγμένη (ποιοτικά) έκδοση, με περισσότερο έξτρα υλικό, που μάλιστα έρχεται σε πιο ελκυστική τιμή. :thinking:

 

Γι' ακόμα μία φορά φίλε @ nikolas12 , πολλά :respect: για την παρουσίασή σου. :) 

 

 

:beer:

  • Like 9
Link to comment
Share on other sites

Επειδή την χάζεψα αυτή την έκδοση κι εγώ πριν λίγες μέρες, για την τιμή που έχει δεν αξίζει πιστεύω κάποια άλλη έκδοση.

Link to comment
Share on other sites

Όπως έχω πει πολλάκις, έχω σκυλοβαρεθεί τα σύμπαντα της Marvel και της DC. Τα ίδια και τα ίδια. Αυτό εδώ όμως ήταν κάτι το πολύ διαφορετικό. Ήταν διασκεδαστικό, ήταν πρωτότυπο και ήταν τρομερά απομονωμένο από το υπόλοιπο Μαρβελοσύμπαν. Μακάρι να πουλήσει αρκετά ώστε να κυκλοφορήσει και ο δεύτερος τόμος που έχει το απίστευτο τεύχος #11, με μια εξαιρετική ιστορία με σχεδόν καθόλου κείμενο (θα έλεγα με καθόλου, αλλά έχει σκόρπιες λέξεις. όχι προτάσεις. λέξεις :) ). 

 

Όχι ότι διαβάζω και πολλά mainstream υπερηρωικά πλέον, αλλά αυτό εδώ είναι το τελευταίο μαρβελοκόμικ που πραγματικά με εντυπωσίασε και θεώρησα κομιξάρα. Ίσως να μη συμφωνήσετε διαβάζοντας μόνο τον πρώτο τόμο, αλλά άμα φτάσετε στον δεύτερο και δεν σας πέσει το σαγόνι με το 11, παρακαλώ ψάχτε τρόπο να με κάνετε πλοκ. Ανήκουμε σε άλλα species :) 

 

:cheers5: 

  • Like 12
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Είμαι 1.000.000 πεπεισμένος ότι θα είναι πολύ καλύτερο από την γλυκανάλατη σειρά της Disney που συνεχίζει να παράγει ταινίες για δεκάχρονα με political correct σκουπίδια. Επίσης ωραίο σχέδιο, και μιας και συμμετέχει ο γίγαντας Alan Davis μέσα τόσο το καλύτερο. Από ότι καταλαβαίνω η ιστορία έχει στοιχεία που δανείστηκε η τηλεοπτική σειρά. Γεγονός που με κάνει να θέλω το διαβάσω ένα παραπάνω. Αναμένω και καλή μας ανάγνωση.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.