Jump to content

Recommended Posts

Tq1.gif

 

Η ιστορία

 

H δουλειά που έκανε ο Jim Starlin με τον Thanos τη δεκαετία του 90 έχει μείνει θρυλική στον χώρο των κόμικ, ιδιαίτερα λόγω της τριλογίας The Infinity Gauntlet, The Infinity War και The Infinity Crusade όπου βλέπουμε τους γνωστότερους ήρωες της Marvel να πολεμούν τον Thanos και αργότερα τον Magus και τη Goddess με τα Infinity ή Soul Gems να υπάρχουν πάντα στο προσκήνιο.

 

Στο The Infinity Gauntlet συγκεκριμένα ο Starlin εξερευνά τη σχέση μεταξύ Thanos και Lady Death, αλλά βλέπουμε επίσης ότι έχει στην κατοχή του όλα τα Infinity Gems. Πως τα απέκτησε όμως ο Thanos; Γιατί είναι απογοητευμένος για τη σχέση του με τη Death;

 

thanos_quest_the_soul_gems.jpg

 

Αν και η ταινία Infinity War βασίστηκε πολύ στο The Infinity Gauntlet, θεματικά το προσωπικό ταξίδι του Thanos προς αναζήτηση των Gems, στα κόμικ τουλάχιστον, βρίσκεται σε έναν τίτλο με διάρκεια μόλις δύο τεύχη, το The Thanos Quest.

 

Διαρκεί περίπου 100 σελίδες και αποτελεί προοίμιο της Infinity τριλογίας. Εκδόθηκε το 1990, ένα χρόνο πριν το Gauntlet και είναι φυσικά γραμμένο από τον Jim Starlin, ενώ το σχέδιο είναι του Ron Lim που ήταν ο βασικός artist των War και Crusade και στο Gauntlet είχε σχεδιάσει τον τίτλο από κοινού με τον George Perez.

 

Πλοκή και σχέδιο

 

rn794kxe8rt01.jpg

 

Η πλοκή του Thanos Quest αφορά την ανάσταση του Thanos από τη Lady Death και το ταξίδι του για να συγκεντρώσει όλα τα Infinity Jems. Ερωτευμένος με την Κυρά του Θανάτου, ο ήρωας της ιστορίας μας ξεκινάει ένα μεγάλο ταξίδι όπου θα συγκεντρώσει το Soul Gem, Space Jem, Mind Jem, Reality Jem, Power Jem και Time Jem προκειμένου να πραγματοποιήσει την επιθυμία της να εξαφανίσει το μισό πληθυσμό του σύμπαντος.

 

Σε αντίθεση με τις ταινίες της Marvel τα Infinity Stones λέγονται Jems ενώ έχουν και διαφορετικά χρώματα από εκείνες. Ο Thanos ανακαλύπτει τις δυνατότητες τους κοιτάζοντας στο Infinity Well και ξεκινάει το ταξίδι του για να βρει τους κατόχους των πετρών και να τους τις πάρει.

 

Το σχέδιο του Ron Lim είναι εξαιρετικό, καθώς εδώ έδειξε τα πρώτα δείγματα γραφής του πριν την τριλογία.

 

Οι σταθμοί του ταξιδιού του Thanos

 

img_0698.jpg  img_0650.jpg

 

Θα επιλέξω να αναφερθώ στους σταθμούς του Thanos και τα πρόσωπα που συναντάει χωρίς να πω πως νικάει τον κάθε αντίπαλο.

 

1. Πρώτος σταθμός είναι το Nexus of Reality όπου βρίσκεται φυλακισμένος από τις κοσμικές οντότητες Lord Chaos και Master Order ο In-Betweener, ο οποίος είναι κάτοχος του Soul Gem. Το Soul Gem έχει πράσινο χρώμα (στο MCU πορτοκαλί) και θα είναι το πρώτο που θα βρεθεί στην κατοχή του Thanos.

 

2. Στον πλανήτη Tamarata ο Thanos θα προκαλέσει σε μονομαχία τον Champion of the Universe, ο οποίος έχει το Power Jem. Το Power Jem έχει κόκκινο χρώμα (στο MCU μωβ) και ο Thanos θα βρει έναν εξαιρετικά έξυπνο τρόπο να νικήσει τον αντίπαλό του.

 

3. Ο Thanos συναντά τον Gardener που χρησιμοποιεί το Time Jem για να αναπτύξει τον κήπο του. Το Time Jem έχει πορτοκαλί χρώμα (στο MCU πράσινο) και είναι το τρίτο που αποκτά ο Thanos.

 

img_0686.jpg  img_0655.jpg

 

4. To δεύτερο τεύχος ξεκινάει με τον Thanos να υπόσχεται στον Collector ότι για τη συλλογή του θα του βρει κάτι αξιόλογο που θα τον κάνει να ανταλλάξει το Reality Jem του. Ο Collector μάλιστα παρακολουθεί τον Thanos μετά τη νίκη επί του Champion. Ο ήρωας μας κερδίζει με πανέξυπνο τρόπο χρησιμοποιώντας το Time Jem τον Runner, ο οποίος έχει στην κατοχή του το Space Jem που έχει χρώμα μωβ (στο MCU μπλε).

 

5. Αφού παίρνει το Space Jem πηγαίνει με τον Runner σε ηλικία νηπίου στον Collector και του τον παραδίδει. Έτσι παίρνει το Reality Jem που έχει κίτρινο χρώμα (στο MCU κόκκινο).

 

6. Η πιο δύσκολη αποστολή του Thanos έχει μείνει για το τέλος αφού πρέπει να πάρει το Mind Jem από τον Grandmaster. Το Mind Jem έχει μπλε χρώμα (στο MCU κίτρινο) και ο Thanos καταφέρνει με ένα εξαιρετικά έξυπνο και μοχθηρό σχέδιο να κερδίσει τον Grandmaster στο ίδιο του το παιχνίδι και να συγκεντρώσει και τα έξι πετράδια.

 

img_0698.jpg  img_0656.jpg

 

Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο Thanos δεν έχει καθόλου το Gauntlet στα χέρια του στο Thanos Quest, αλλά χειρίζεται τα πετράδια κρατώντας τα στα χέρια. Το Gauntlet θα έρθει στο ομώνυμο κόμικ.

 

Εν τέλει όταν ο Thanos γυρίζει στη Lady Death εκείνη τον συγχαίρει για το κατόρθωμά του, αλλά του λέει πως πλέον δεν είναι ίσοι σαν οντότητες, αλλά η κατοχή των Gems τον κάνει ανώτερο από εκείνη, γι’ αυτό και του μιλάει μέσα από άλλους αυλικούς της και δεν του απευθύνεται κατά πρόσωπο. Ο Thanos φεύγει δακρυσμένος, καταλαβαίνοντας ότι κατάφερε μεν να γίνει Θεός, αλλά το επίτευγμα του τον απομάκρυνε από τον άνθρωπο που αγαπούσε. Από αυτό το σημείο και μετά ξεκινούν τα γεγονότα του Infinity Gauntlet.

 

Ένας τελείως διαφορετικός Thanos

 

img_0679.jpg  img_0665.jpg

 

Η ταινία Infinity War παρουσίασε έναν Thanos που είναι μεν πολύ κακός, αλλά του έδωσε ένα σαφές κίνητρο, το οποίο ο ίδιος θεωρούσε ηθικό και σωστό: Να εξαφανίσει το μισό πληθυσμό του σύμπαντος. Εδώ αντίθετα βλέπουμε έναν ερωτευμένο Thanos, ο οποίος θα κάνει τα πάντα για να πετύχει το στόχο του και να πραγματοποιήσει τις επιθυμίες του όντος που αγαπάει. Δε θέλει να γίνει Θεός λόγω προσωπικής φιλοδοξίας, αλλά για να εξισωθεί με τη Lady Death και όταν την ξεπερνάει, στέκει δακρυσμένος.

 

Δεν είναι ηθικός, ούτε λυπάται κανέναν. Κερδίζει τους αντιπάλους του με έξυπνους τρόπους και στήνοντας παγίδες. Δεν έχουμε έναν δυνατό Thanos, αλλά έναν πολύ ιδιοφυή κακό που βρίσκει πάντα το σωστό τρόπο να χρησιμοποιήσει τα Gems για να κερδίσει τον οποιονδήποτε και εκμεταλλεύεται κάθε αδυναμία του αντιπάλου. Αντίθετα αρέσκεται αφού κερδίσει να τους ξεφτιλίζει και να τους ταπεινώνει και μάλιστα είναι χαρούμενος γι’ αυτό.

 

Σύνοψη

 

img_0677.jpg

 

Δεν έχω διαβάσει το Crusade, αλλά μόνο το Gauntlet και το War. Το πρώτο το λάτρεψα, το δεύτερο όχι τόσο. Το Thanos Quest είναι σημαντικά μικρότερο σε μέγεθος, αλλά αποτελεί ένα ταξίδι όπου ο Thanos συναντά κοσμικές οντότητες, έχει εξαιρετικό σχέδιο με πλανήτες, γαλαξίες και σύμπαντα να βρίσκονται παντού και να απεικονίζονται με πολλά και ζωντανά χρώματα, έχει Infinity Gems και κυρίως είναι μια περιπέτεια μόλις 100 σελίδων, αλλά με πολύ όμορφες φιλοσοφικές αναζητήσεις με έναν πρωταγωνιστή που μισείς και αγαπάς ταυτόχρονα. Αν διαβάσατε τα Infinity Gauntlet και Infinity War από τις εκδόσεις Οξύ, πρέπει οπωσδήποτε να δώσετε και σε αυτό μία ευκαιρία.

  • Like 8
  • Thanks 2
Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.