Jump to content

Recommended Posts

Πέθανε σε ηλικία 93 ετών ο Παναγιώτης (Πότης) Στρατίκης, Έλληνας αντιστασιακός, εκδότης, συγγραφέας και δημοσιογράφος, δημιουργός του αγαπημένου περιοδικό «Μικρός Σερίφης» που υπέγραφε ως Κώστας Φωτεινός.

 

 

01.thumb.jpg.be4909f2dac8578f82135b8c2628dd44.jpg

 

 

Ο Πότης Στρατίκης γεννήθηκε το 1926 και μεγάλωσε στο Κοπανάκι Μεσσηνίας. Παρόλο που η οικογένειά του ήταν φτωχή, ο ίδιος ήταν άριστος μαθητής. Ενώ φοιτούσε στο Γυμνάσιο Κυπαρισσίας, ξέσπασε ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος και ο νέος, χωρίς να διστάσει προσχώρησε στην ΕΠΟΝ, λαμβάνοντας έτσι ενεργό ρόλο στην Εθνική Αντίσταση. Όταν ο πόλεμος τελείωσε και άρχισαν οι εμφύλιες διαμάχες, ο Πότης Στρατίκης έφυγε, από την γενέτειρα του και εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, όπως χιλιάδες άλλοι αριστεροί αναζητώντας ασφάλεια στο ανώνυμο πλήθος της πρωτεύουσας. Το 1946, πέτυχε στις εισαγωγικές εξετάσεις της Παντείου Σχολής, αλλά διέκοψε τα μαθήματα λίγους μήνες μετά επειδή δεν μπορούσε να αντεπεξέλθει στις οικονομικές απαιτήσεις των σπουδών. Ανήσυχο πνεύμα, ξεκίνησε να μαθαίνει μόνος του ξένες γλώσσες. Παράλληλα, άρχισε να χτυπά την πόρτα στα περιοδικά της εποχής. Με την επιμονή του, κατάφερε να γνωριστεί με σημαντικούς ανθρώπους του Τύπου, όπως ο Στέλιος Ανεμοδουράς, ο Θέμος Ανδρεόπουλος, ο Απόστολος Μαγγανάρης, ο Νίκος Θεοφανίδης, ο Γιάννης Μαρής, ο Ηλίας Μπακόπουλος κ.α. και ξεκίνησε να εργάζεται στον εκδοτικό χώρο, τον οποίο λάτρευε από παιδί. Η αρχή έγινε με τις μεταφράσεις που έκανε για τα περιοδικά Χτυποκάρδι και Τραστ του γέλιου, ενώ δούλεψε και στην παραγωγή του Μικρού Ήρωα. Ακολούθησε η Μάσκα, του Απόστολου Μαγγανάρη στην οποία εργάστηκε αρχικά σαν διορθωτής κειμένων, όμως αργότερα μετέφραζε αστυνομικά και γουέστερν διηγήματα. Η οξυδέρκειά του τον οδήγησε στο να γράφει και ο ίδιος κείμενα με πρωταγωνιστές τους γνωστούς ήρωες του περιοδικού, όπως ο Ζορρό και το Τσακάλι. Ακολούθησαν οι συνεργασίες του με διάφορα μεγάλα περιοδικά της εποχής όπως τα Ρομάντσο, Πρώτο, Θεατής, Γυναίκα, Φαντασία, Ελληνίδα, Πάνθεον, Βεντέτα, πότε σαν συντάκτης, πότε σαν μεταφραστής και πότε σαν μόνιμος συνεργάτης στα κείμενα. Παράλληλα ασχολήθηκε πολύ και με τη μετάφραση λογοτεχνικών κειμένων.

 

 

02.thumb.jpg.3621f42a5976fd676054b1ac81f563ed.jpg

 

 

Το 1962 αποφάσισε να κάνει το μεγάλο βήμα και να προχωρήσει ο ίδιος στην έκδοση ενός παιδικού περιοδικού. Είχε έτοιμη την ιδέα, απλώς έπρεπε να βρει και τον κατάλληλο συνεργάτη. Όταν συζήτησε το θέμα με τον φίλο του και σχεδιαστή, Θέμο Ανδρεόπουλο, εκείνος του ζήτησε να κάνουν μαζί αυτό το εγχείρημα. Έτσι την Τρίτη 13 Νοεμβρίου του 1962 σε όλα τα περίπτερα της Αθήνας εμφανίστηκε το νέο περιοδικό: ο Μικρός Σερίφης. Η επιτυχία του περιοδικού αυτού, του οποίου τα κείμενα υπέγραφε σαν «Κώστας Φωτεινός», ήταν μεγάλη και αυτό ανάγκασε τους δύο συνεταίρους να προχωρήσουν στην έκδοση και ενός δεύτερου περιοδικού με τους ίδιους ήρωες. Έτσι γεννήθηκε ο Μικρός Καουμπόυ. Ταυτόχρονα κατάφερε να αποκτήσει τα δικαιώματα για την ελληνική έκδοση ενός επιτυχημένου ξένου κόμικ: του Λούκυ Λουκ. Λίγα χρόνια αργότερα θα ιδρύσει τον Εκδοτικό Οίκο Αδελφοί Στρατίκη, σε συνεργασία με τα αδέλφια του Πέτρο και Χρήστο. Από τότε μέχρι σήμερα, ο Πότης Στρατίκης δεν έπαψε ποτέ να ασχολείται με τα εκδοτικά πράγματα. Έχει γράψει περισσότερα από είκοσι βιβλία με θέμα την Αρχαία ελληνική ιστορία, ενώ καλείται συχνά σε συζητήσεις φιλολογικού περιεχομένου. Τον Ιούνιο του 2006 τιμήθηκε από την Ένωση Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου για την προσφορά του, ενώ ένα χρόνο αργότερα (Ιούνιος 2007), το Ίδρυμα Προαγωγής Δημοσιογραφίας Αθανασίου Β. Μπότση τον τίμησε για την επιτυχημένη διαδρομή του στον Περιοδικό Τύπο, αλλά και για το συγγραφικό και μεταφραστικό του έργο.

 

 

 

 

Και το σχετικό link...

Edited by ramirez
 • Like 11
 • Sad 1
 • Thanks 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Μεγάλο κεφάλαιο στον χώρο, καθώς επίσης και κοντοχωριανός μου.

 

Τον ευχαριστούμε για όλα. Καλό του Παράδεισο...   :sad1:

 • Like 5

Share this post


Link to post
Share on other sites
33 λεπτά πριν, Indian είπε:

Τον ευχαριστούμε για όλα. Καλό του Παράδεισο...   :sad1:

 

Και φυσικά μην ξεχνάμε , ότι μας χάρισε μια από τις καλυτερες σειρές.

 

Καλό Παράδεισο....ας είναι ελαφρύ το χώμα.... :(

 • Like 7

Share this post


Link to post
Share on other sites

Καλό παράδεισο, ευχαριστούμε για τις ωραίες σειρές που μας χάρισε!

 • Like 4

Share this post


Link to post
Share on other sites

Αιωνία η μνήμη σου Πότη Στρατίκη :sad1:

Άφησες μεγάλη παρακαταθήκη και θα είσαι για πάντα κοντά μας μέσα από αυτή.

 

Καλό Παράδεισο.

Edited by tsarouxas
 • Like 4

Share this post


Link to post
Share on other sites

Άρθρο της Ροββά Κατερίνα στα Νέα στις 10/06/2019.

 

 

Πέθανε ο δημιουργός του θρυλικού «Μικρού Σερίφη», Πότης Στρατίκης

 

Την τελευταία του λέξη την είχε πει το 2012. Τότε που, μισό αιώνα μετά την πρώτη κυκλοφορία του θρυλικού «Μικρού Σερίφη» εξέδωσε το τελευταίο τεύχος του περιοδικού. Με happy end, όπως το ήθελε ο ίδιος. Το τεύχος εκείνο έγινε δεκτό με μεγάλη συγκίνηση από τις γενιές αναγνωστών που μεγάλωσαν διαβάζοντας το δημοφιλές ελληνικό κόμικ. Με την ίδια συγκίνηση αποχαιρέτησαν προχθές τον δημιουργό του θρυλικού περιοδικού, Πότη Στρατίκη, ο οποίος έφυγε από την ζωή σε ηλικία 93 ετών. Δεν ήταν απλώς ο «Κώστας Φωτεινός» του «Μικρoύ Σερίφη» ή ο δημιουργός του «Μικρού Καουμπόυ». Ήταν ένας ταλαντούχος συγγραφέας, δημοσιογράφος και ενεργό μέλος της Εθνικής Αντίστασης, ένας άνθρωπος με σπινθηροβόλο πνεύμα και αγάπη στην αρχαιοελληνική ιστορία.

 

Παιδί κυνηγημένων κομμουνιστών που έφτασαν στην Αθήνα για να σωθούν μέσα στο ανώνυμο πλήθος, ο Πότης Στρατίκης είχε γεννηθεί το 1926 στο Κοπανάκι Μεσσηνίας. Η οικογένειά του ήταν φτωχή όμως ο ίδιος ήταν άριστος μαθητής. Το ξέσπασμα του πολέμου τον βρήκε να φοιτά στο Γυμνάσιο και χωρίς δεύτερη σκέψη προσχώρησε στην ΕΠΟΝ. Μετά τον πόλεμο μετακόμισαν στην Αθήνα. «Ο πατέρας µου ήταν πολύ έξυπνος άνθρωπος», έλεγε ο Πότης Στρατίκης μιλώντας για την οικογένειά του σε συνέντευξή του στο Βήμα το 2012. «Όταν κάποιος τον ρώτησε γιατί δεν συµπαθεί τον βασιλιά, απάντησε: «∆ιότι εµποδίζει τον γιο µου να γίνει Πρόεδρος της ∆ηµοκρατίας».

 

Το 1946 εισήχθη στην Πάντειο, από την οποία, όμως, δεν αποφοίτησε ποτέ καθώς αδυνατούσε να αντεπεξέλθει στις οικονομικές απαιτήσεις των σπουδών. Άρχισε να μαθαίνει μόνος του ξένες γλώσσες και να εργάζεται στον εκδοτικό χώρο κάνοντας γνωριμίες με σπουδαίους ανθρώπους του Τύπου, όπως με τον Στέλιο Ανεμοδουρά, τον Θέμο Ανδρεόπουλο, τον Απόστολο Μαγγανάρη, τον Γιάννη Μάρη κ.ά. Έκανε μεταφράσεις, διορθώσεις και άρχισε να γράφει κείμενα για τα περιοδικά Ζορό και Τσακάλι. Συνεργάστηκε με τα περισσότερα δημοφιλή περιοδικά της εποχής του μέχρι το 1962 που αποφάσισε να κάνει το επόμενο βήμα: Να εκδώσει μόνος του ένα παιδικό περιοδικό.

 

Δημιουργεί τον ήρωα Τζιµ Άνταµς, έναν µικρό Έλληνα μετανάστη που επιβάλλει τον νόµο στην Άγρια ∆ύση µαζί µε την παρέα του, τον κωµικό Μεξικανό Πεπίτο Γκονζάλες, την όµορφη Ντιάνα Μόρισον και το µικρό ινδιανάκι Τσιπιρίπο. Συνεργάζεται για το περιοδικό με τον ζωγράφο Θέµο Ανδρεόπουλο και το πρώτο τεύχος κυκλοφορεί τον Νοέµβριο του 1962, ημέρα Τρίτη και 13. «∆εν φοβήθηκα τη γρουσούζικη ηµεροµηνία» έλεγε ο ίδιος, «έχω γεννηθεί άλλωστε Τρίτη». Το πρώτο τεύχος πούλησε 1.800 αντίτυπα, το δεύτερο 2.000, το τρίτο 2.200 και τα νούµερα αυξάνονταν συνεχώς. Είχε πιάσει τον σφυγµό της εποχής. Έγινε το αγαπηµένο ανάγνωσµα µικρών και µεγάλων και έφτασε τα 1470 τεύχη. Μαζί µε τα περιοδικά «Μικρός κάου-µπόυ» και «Μικρός αρχηγός», που εκδόθηκαν αργότερα, ξεπερνούσαν τα 60.000 αντίτυπα εβδοµαδιαίως.

 

Ο Πότης Στρατίκης έφερε, επίσης, στην Ελλάδα τον «Λούκυ Λουκ» και είναι εκείνος που βάφτισε το άλογό του «Ντόλυ» θεωρώντας το αυθεντικό όνομα «Jolly Jumber» δύσκολο για το ελληνικό κοινό. Τα επόμενα χρόνια ίδρυσε μαζί με τα αδέλφια του τον Εκδοτικό Οίκο Στρατίκη ενώ έγραψε περισσότερα από 20 βιβλία με θέμα την αρχαία ελληνική ιστορία. Τα τελευταία χρόνια τιμήθηκε για την προσφορά του από την ΕΣΠΗ και το Ίδρυμα Προαγωγής Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση.

Edited by ramirez
 • Like 1
 • Thanks 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

ποτε και που ειναι η κηδεια? Αν και φοβαμαι οτι δεν θα προλαβουμε καποιοι θαυμαστες του.

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.