Jump to content

LES 6 VOYAGES DE LONE SLOANE (THE 6 VOYAGES OF LONE SLOANE) [ PHILIPPE DRUILLET ]


Dr Paingiver
 Share

Recommended Posts

The 6 voyages o Lone Slane.jpg

 

Τον Philippe Druillet τον γνωρίζουμε από την Salammbo, την μεταφορά σε κόμικ του μυθιστορήματος του Gustave Flaubert, που κυκλοφόρησε σε δύο τόμους, ο πρώτος το 1984 από την Ars Longa/Bαβέλ και ο δεύτερος σε συνέχειες μέσα από τις σελίδες του περιοδικού "Επόμενη μέρα".

Στην Ελλάδα δεν ευτυχίσαμε να δούμε μεταφρασμένα άλλα έργα του σπουδαίου αυτού σχεδιαστή. Όμως στο εξωτερικό, η Titan Comics, προχώρησε στην επανέκδοση στα Αγγλικά ενός άλλου έργου του, που είχε πρωτοκυκλοφορήσει την 10ετία του '70, του "The 6 voyages of Lone Slane". Το έργο αυτό κέρδισε το μεγάλο βραβείο του φεστιβάλ της Ανγκουλέμ και αν το διαβάσετε θα καταλάβετε ότι το κέρδισε δικαίως.

Ο ήρωας του Druillet, ο Lone Sloane, είναι ένας αστροναύτης, που συναντά σε ένα ταξίδι του έναν περιφερόμενο θρόνο. Όμως στην πραγματικότητα, ο θρόνος είναι το δέλεαρ που προέταξε μιά μυστηριώδης φυλή, ώστε να τραβήξει στην διάστασή της τον Lone Sloane και να εξυπηρετήσει κάποιους δικούς της σκοπούς.

Αφού ξεφεύγει από την φυλή αυτή ο Sloan, έκτοτε περιφέρεται χαμένος στο διάστημα, πάνω στον θρόνο αυτόν, πραγματοποιώντας διάφορα ταξίδια και μπλέκοντας σε αντίστοιχες περιπέτειες. Στο κόμικ αυτό, περιγράφονται τα 6 πρώτα του ταξίδια.  

 

Δυσκολεύτηκα πολύ να διαβάσω αυτό το κόμικ και ο λόγος είναι πολύ απλός. Κάθε φορά που το ξεκίναγα, καθηλωνόμουνα από το φοβερό σχέδιο του Druillet, με συνέπεια να μην μπορώ να παρακολουθήσω το σενάριο.

Παρακάτω δύο ενδεικτικές σελίδες, τις οποίες σκάναρα με δυσκολία λόγω του μεγάλου μεγέθους του κόμικ, του μεγέθους που κυκλοφόρησε και η Salammbo.

 

The 6 voyages o Lone Slane a.jpgThe 6 voyages o Lone Slane b.jpg

 

Ένα κόμικ που συνιστώ ανεπιφύλακτα σε όλους, ιδιαίτερα δε τους φίλους των BD's. Να πω δε ότι η Titan Comics, επανακυκλοφόρησε σε δύο τόμους, ακόμα ένα έργο του Druillet, το Lone Sloane Delirious, σε σενάριο του Jacques Lob.

 

:Paingiver:

 • Like 25
Link to comment
Share on other sites

Στα Ελληνικα εχει βγει και η ιστορια Chaos, που αν δεν κανω λαθος ειναι η πεμπτη ιστορια του Lone Sloane, εκδοθηκε στα τευχη 243-246 του περιοδικου 9'

 

:beer:

 • Like 14
Link to comment
Share on other sites

Η έκδοση της Titan τα σπάει και είναι ένα κόμικ που θέλω να διαβάσω οπωσδήποτε.

Ξέρει κανείς αν υπάρχει κάποια αυτοτέλεια των άλλων κόμικς του χαρακτήρα;

 • Like 11
Link to comment
Share on other sites

Το συγκεκριμένο διαβάζεται αυτόνομα. :)

 

:Paingiver:

 • Like 9
Link to comment
Share on other sites

 • 6 months later...

Χθες πήρα μερικά heavy metal και ένα από αυτά είχε μέσα μια ιστορία που μου θύμιζε έντονα κάτι που είχα ξαναδεί αλλά δεν είχα ξαναδιαβάσει. 

 

Δεν πήγα στα περιεχόμενα γιατί ήθελα να θυμηθώ μόνος μου ποιανού ήταν και που έχω ξαναδεί αυτό το σχέδιο που σε αφήνει άναυδο.

 

Ήταν το πρώτο μέρος του Yragael-Urm του Druillet, και το στιλ σχεδίασης με τα ψυχεδελικά χρώματα το είχα ξαναδεί στην παρουσίαση σου. 

 

Αν είχα πεισθεί μία να πάρω το lone sloane, τώρα πείστηκα δέκα. Στο Urm έχει δύο σκίτσα που πιάνουν το καθένα ένα φύλλο και είναι ΚΑ-ΤΑ-ΠΛΗ-ΚΤΙ-ΚΑ. Όταν βρω σκάνερ εννοείται πως θα τα ανεβάσω, μετά θα τα κόψω και θα τα βάλω στον τοίχο. Για την ιστορία, ήταν το τεύχος Μαρτίου 1978.

 

Άσε που το lone sloane κάνει μόνο 13 ευρώ. 

 

Ευχαριστώ φιλαράκι :D

 • Like 16
Link to comment
Share on other sites

 • 1 year later...

Το πήρα επιτέλους, το ξεκίνησα πριν λίγο και η πρώτη εντύπωση είναι μια εικόνα του εαυτού μου με ανοιχτό το στόμα. Μιλάμε για πραγματικά υπεράνθρωπο σχέδιο, ανέβηκε στο προσωπικό βάθρο και έχωσε δυνατές *αλλά όχι αποκαθηλωτικές* σφαλιάρες σε Gal και Schuiten. Είναι και το πρώτο σε σχέδιο Druillet που κάθομαι να διαβάσω με ησυχία, εκείνο του heavy metal δεν το ξανα-άνοιξα.

 

Ίσως γιατί τότε δεν ήταν ώρα ακόμα για μένα, αν και πλέον έφτασε η φάση που έπηξε αρκετά το μυαλό μου ώστε να το εκτιμήσω. Νομίζω. Ανήκει σε εκείνη την κατηγορία κόμικ, την πολύ μικρή, που όντως ισχύει η φράση "είσαι πολύ μικρός/ανώριμος/άπειρος/ανέτοιμος γι'αυτό". 

 

Μηδενική η σχέση μεταξύ τους, αλλά μετά την θέαση του  Infinty War το απόγευμα δεν περίμενα ότι θα σοκαριστώ τόσο πολύ δεύτερη φορά σε μια μέρα. Επανέρχομαι όταν ολοκληρώσω. 

 • Like 8
 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Για το Σαλαμπό ποια είναι η άποψή σου; Για να μπορέσω να κρίνω και αυτή την άποψη το ρωτάω :) 

 • Like 5
Link to comment
Share on other sites

Το έχω ξεφυλλίσει από την ελληνική έκδοση αλλά δεν έτυχε να το διαβάσω ακόμα :) 

 • Like 4
 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

@Kurdy Malloy

Όπως τον κόβω, το Salammbo θα του αρέσει σίγουρα :)

 • Like 2
 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Κι εγώ, εμένα πλέον δε μου πολυαρέσει, παραείναι vintage για τα γούστα μου.

 • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Εμένα μου άφησε λίγο ανάμεικτα συναισθήματα, παρότι γενικά μου άρεσαν κάποιες ιδέες του :) 

 • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Δεν ξέρω για το Σαλάμπο, αλλά το 6 voyages of lone sloane το βρήκα εξαιρετικό. Δεν νομίζω ότι μπορεί να γίνει καλύτερο αυτό το σχέδιο, πραγματικά. Το είχα βάλει πείσμα να βρω ψεγάδια, παρατηρώντας σελίδα-σελίδα τις λεπτομέρειες. Μετά από μερικές σταμάτησα πολύ απλά γιατί δεν είχε νόημα, ο Druillet πρόσεξε τα πάντα μέχρι το τέλος. Το σχέδιο του ίσως κάποιοι το πουν πληθωρικό με την έννοια της ασφυκτικής πληροφορίας που περιέχει, εγώ τοποθετώ το κόμικ στο βαρύ πυροβολικό της 9ης τέχνης που δικαιολογεί στο 100+% γιατί είναι ακριβώς αυτό, τέχνη. 

 

Αψεγάδιαστο, υπέροχο, υποβλητικό με σχέδιο βγαλμένο από τους χειρότερους εφιάλτες. Ανάθεμα και αν θέλω ποτέ να μάθω τι συμβαίνει στο μυαλό αυτού του ανθρώπου, πρέπει να είναι τρομακτική η ροή των σκέψεων και οι εικόνες που "βλέπει". Ότι είχα πει για τον lovecraft δηλαδή, επιβεβαιώνοντας την καραεπιτυχημένη ατάκα πως ο Druillet είναι ιερέας του Λοβκραφτιανού σύμπαντος. Αν υπάρχει ένας άνθρωπος ικανός να αποτυπώσει οπτικά τα ισοπεδωτικά κείμενα, είναι αυτός. 

 

Η έκδοση της titan είναι να την πιεις στο ποτήρι. Μεγάλη ακριβώς όσο χρειάζεται για να προσπαθήσεις να χορτάσεις το σχέδιο, κάτι βέβαια που για να πετύχεις θέλεις πάρα πολλές αναγνώσεις. Εννοείται πως δρομολογώ τις αγορές των επόμενων τευχών (delirious κλπ). Στο τέλος της ιστορίας η titan αναφέρει πως υπάρχει και ένας δίσκος με εξώφυλλο από μια εκ των υπέροχων ζωγραφιών του Druillet από την Αγγλική μπάντα Grail (ήταν και το μοναδικό τους άλμπουμ). Παρακάτω εξώφυλλο/οπισθόφυλλο

 

1.jpg2.jpg

 

θενκς @Dr Paingiver, χωρίς την αυτή την παρουσίαση ίσως να μην είχα μάθει για αυτό το έπος των κόμικς. :) 

 

Ακολουθεί και το άλμπουμ. Δεν θα έλεγα όμως ότι ταιριάζει ως συμπλήρωμα στην ανάγνωση του κόμικ:

 

 

 • Like 3
 • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

20 min ago , Θρηνωδός said:

Στο τέλος της ιστορίας η titan αναφέρει πως υπάρχει και ένας δίσκος με εξώφυλλο από μια εκ των υπέροχων ζωγραφιών του Druillet από την Γαλλική μπάντα Grail (ήταν και το μοναδικό τους άλμπουμ). Παρακάτω εξώφυλλο/οπισθόφυλλο

 

 

@Θρηνωδός Βάζεις like χωρίς να με διαβάζεις ε;  :D

 

:Paingiver:

 • Funny 2
Link to comment
Share on other sites

Άμα σου πω ότι το είχα ξεχάσει τελείως; :blush2: :lol: 

 

Το delirious το έχεις πιάσει καθόλου; Θέλω να ακούσω άποψη αν ναι :) 

 • Like 2
 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Δεν το έχω διαβάσει ακόμα γιατί περιμένω το #2 που είναι προγραμματισμένο για τον Ιούλιο φέτος. :)

 

:Paingiver:

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Μάλιστα. Και εγώ αυτό θα κάνω μάλλον μιας και είναι κοντά η κυκλοφορία. Είμαι πολύ περίεργος να δω που οδεύει το σενάριο στα χέρια του Jacques Lob. Κριτικές από δω και από κει λένε ότι δεν απογοητεύει, πάντα σε σχέση με το πρώτο. 

 

Αυτό πάντως που ξέχασα να αναφέρω πριν είναι η τιμή. Δεν χωράει το μυαλό μου πως γίνεται να μπορείς να πιάσεις στα χέρια σου αυτό το αριστούργημα με 13-14 ευρώ και να μην το έχει διαβάσει η μισή υφήλιος ακόμα. :) Αν και δυστυχώς ξέρω την απάντηση, συνεχίζει να με εκπλήσσει το πόσο φθηνά προσφέρεται τέτοια ομορφιά. 

 • Like 2
 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.