Jump to content
Το Σάββατο 25/1 στις 8μμ @ΛΕΦΙΚ (Ιερά Οδός 14) κόβουμε τη πίτα μας! Σας περιμένουμε όλους και όλες!
rotagiatipino

Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΥΠΟ

Recommended Posts

Τίτλος:
ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΥΠΟ (Η)
Σενάριο/Kείμενα:
Τέσσα Δουλκέρη
Hμερ. έκδοσης:
11-1997
Εξώφυλλα:
Τεύχη:
1
Κατηγορία:
Αυτοτελές
Είδος εντύπου:
Βιβλίο
Περιεχόμενο:
Εκπαιδευτικό
Μέγεθος:
14.0 x 20.0
Σελίδες:
246
Χρώμα:
Ασπρόμαυρο (ΑΜ)
ISBN:
960-01-0671-1

 

2η έκδοση ανανεωμένη (τρέχουσα παρουσίαση) Ιούλιος 2004

Ποια είναι η "εικόνα" του παιδιού που παρουσιάζεται στον ημερήσιο Τύπο της χώρας μας; Ποια είναι τα θέματα που έχουν σχέση με το παιδί και καταγράφονται στις εφημερίδες; Ποιες είναι οι αξίες, τα πρότυπα που προβάλλουν τα παιδικά τηλεοπτικά προγράμματα; Σε αυτά και άλλα ερωτήματα προσπαθεί να απαντήσει η συγγραφέας του βιβλίου μέσα από μία εμπειρική έρευνα. Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής δεν αφορούν μόνο τους ειδικούς αλλά τον καθένα μας.

Το βιβλίο αφιερώνεται στα παιδιά-θύματα, αφού το τέλος του 20ού αιώνα και αρχές του 21ου σφραγίστηκαν από πολεμικές συγκρούσεις που θύματά τους υπήρξαν και πάρα πολλά παιδιά. Αυτά τα παιδιά, ακριβώς, που δεν θα έχουν την πολυτέλεια να "χαζολογήσουν" μπροστά στην οθόνη της τηλεόρασης τους, να "μασουλήσουν" τα διαφημιζόμενα μπισκοτάκια και να ρουφήξουν τα ανθυγιεινά τους αναψυκτικά, έχοντας στην αγκαλιά τους μια κούκλα που τραγουδάει και μιλάει μόνη της.

 

Αρκετά καλή έρευνα, με πολλά χρήσιμα συμπεράσματα. Δυστυχώς δε λείπει ο ίβελλος κατά των κόμικς στην εισαγωγή, όπου προσωπικά διαπίστωσα ότι δεν υπάρχει κάποια κατηγοριοποίηση, κάποια διευκρίνιση, αυτά γιακορίτσια ή για αγόρια, αυτά για πιαδιά κι αυτά για μεγαλύτερα, δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν υφίσταται. Προς ενημέρωσή σας για δύο λόγους:

η εισαγωγή αφορά τα κινούμενα σχέδια (βλ. παρακάτω)

τηλεοπτικές εκπομπές που προβλήθηκαν στην ελληνική τηλεόραση (από τον Μπαρμπα-Μυτούση, την Τζούμπο, στην Οδύσσεια του Διαστήματος, Χάιντυ και Νηλς μέχρι New Kids on the Block, Μικρομέγαλοι και Πολυσπόρια).

 

post-4271-12771058686969_thumb.jpg post-4271-12771058729909_thumb.jpg

 

post-4271-12771058771915_thumb.jpg post-4271-12771058810405_thumb.jpg

 

post-4271-12771058856597_thumb.jpg post-4271-12771058906827_thumb.jpg

 

post-4271-12771058958611_thumb.jpg post-4271-12771059006956_thumb.jpg

 

post-4271-12771061048462_thumb.jpg post-4271-12771061107306_thumb.jpg

 

post-4271-12771061153786_thumb.jpg post-4271-12771061201929_thumb.jpg

 

post-4271-12771061243273_thumb.jpg

  • Like 11

Share this post


Link to post
Share on other sites

Όντως, λέει κάποια σωστά, όπως εκεί που παρατηρεί ότι τα ευρωπαϊκά κινούμενα είναι πιο πολιτισμένα εν αντιθέσει με τα Αμερικάνικα και anime, αλλά γενικολογεί τρελά στο λίβελλο. :P

 

Όχι ότι ο Κάπταιν Πλάνετ δεν είχε απειλές κατά των ζωών των μελών της ομάδας, είχα τρομάξει όταν ήμουν μικρός σε μια σκηνή με το λαχανί goo που πήγε να καταπιεί ένα μέλος! :wow:

 

Και το άλλο άκυρο είναι το ψεκάστε-σκουπίστε-τελειώσαμε σε αυτό το λίβελλο. Ο Rabo είναι ο Rambo και ο Μάτι Μαξ που της θυμίζει κουκουβάγια μάλλον είναι ο Μάιτι Μαξ, το αγοράκι. :P

 

 

Η Τέσσα Δούλκερη είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ. Έχει Πτυχίο Νομικής, Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Δημοσίου Δικαίου από το ΑΠΘ, Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Κοινωνιολογίας από το Πανεπιστήμιο Paris I-Sorbonne και Διδακτορικό Δίπλωμα Επιστήμης της Πληροφόρησης-Επικοινωνίας από το Πανεπιστήμιο Paris II - Pantheon-Sorbonne. Έκανε πρακτική άσκηση στην Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, στο Συμβούλιο της Ευρώπης στο Στρασβούργο και στη Γαλλική Τηλεόραση (Πρώτο Κανάλι) στο Παρίσι. Δίδαξε ως Ειδική Επιστήμων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και στο Τμήμα Νηπιαγωγών του ΑΠΘ, καθώς και σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες για θέματα της ειδικότητας της στο πλαίσιο ανταλλαγών διδασκόντων του προγράμματος "Socrates".

 

Ε, ρε που παν τα πτυχία, εγώ θα πω. Δε γίνεται να μελετάς κάτι αποξενωμένος από το αντικείμενο μελέτης και με τόσο υποκειμενικό τρόπο. Μέχρι και τα Αρκουδάκια της Αγάπης έβαλε στο ίδιο τσουβάλι με τα "κακά" κινούμενα! Καμία αντικειμενικότητα μιλάμε...

 

 

...και πάω στοίχημα ότι μικρή δε διάβαζε σχεδόν κανένα κόμικ. Αφού και στα Ντίσνεϋ υπήρχαν κακοί, παρουσιάζοντας ένα μη ιδεατό κόσμο, όπως τον θέλει αυτή, που πιστεύει ότι η συνεχής εκπαιδευτική αποχαύνωση θα αναπτύξει την κριτική σκέψη. Yeah right. Και μετά ο σκύλος του Παβλώφ έκανε γοφ γοφ. :P Η πλειοψηφία των συγκεκριμένων κινουμένων καλύτερα θα ήταν να προβάλλονται στα σχολεία, γιατί το παιδί πόση εκπαίδευση να αντέξει; Δε θα θέλει εκτός σχολείου να το ρίξει έξω??? Όλο της το σκεπτικό θυμίζει ψεύτικο μαθητοκεντρισμό και παλαιολιθικό δασκαλοκεντρισμό, πράγμα από το οποίο πάσχει το Ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα εδώ και δεκαετίες... Και τώρα τα ίδια θα έγραφε πάω στοίχημα, αν και αυτά είναι ήδη απίστευτα στενόμυαλα και κολλημένα εν έτη 1997...!!! Σκέψου δηλαδή να έβλεπε και το Beast Machines, θα φρικάριζε. :P Ή Death Note..... :lmao:

 

 

υγ.Ποιες είναι οι Μπουρμπουλήθρες στις οποίες πρωταγωνιστούν ζωάκια και είναι και αυτό κακό κινούμενο? :lmao:

  • Like 5

Share this post


Link to post
Share on other sites

Αυτός ακριβώς ο λίβελλος είναι που με παρακίνησε να το γνωστοποιήσω κι επάε. Μα και τα Αρκουδάκια της Αγάπης; Έλεος δηλαδή. Να φανταστώ ότι τα Μικρά μου πόνυ είχαν υπόγειο γυμναστήριο και υπολογιστές παγκοσμίου ευρέσεως (GPS= Global Pony Search); Έτσι πρόχειρη και ελαφρότατη μου φάνηκε εμένα αυτή η έρευνα. Και όχι τίποτε άλλο αυτοί οι άνθρωποι γίνονται δόκτορες και παίρνουν πτυχία κι εμένα παραλίγο να με κόψουν με 5.8 βαθμό διπλωματικής εργασίας που μου βγήκαν τα μάτια να ξενυχτάω στον Η/Υ και θέλω να τα παρατήσω και να μην ξανασχοληθώ οούτε με διδακτορικό που είναι το όνειρό μου αλλά... (τέλος γκρίνιας, --> off topic).

  • Like 4

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

υγ.Ποιες είναι οι Μπουρμπουλήθρες στις οποίες πρωταγωνιστούν ζωάκια και είναι και αυτό κακό κινούμενο? :lmao:

 

Λες να εννοεί τα "Σνόρκελς' ; :thinking:

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ρε παιδιά διαβάσατε το βιογραφικό; Νομική, 2 μεταπτυχιακά, δέκα χρόνια Παρίσι, δουλειά σε γραφεία της ΕU....εδώ καπάκι στο Πανεπιστήμιο...

Δύο πιθανότητες (ή και οι δύο μαζί): Μεγαλοαστική οικογένεια ή σπασικλάκι. Σε κάθε περίπτωση τέτοια άτομα δε ασχολούνται με "λαϊκά θεάματα"

(πχ παιδικές σειρές) ή αναγνώσματα (κόμικ) γιατί τα σνομπάρουν λόγω "ανώτερων αξιών" (που υποτίθεται οτι τους καλλιεργεί το περιβάλλον τους)

Μέχρι Αστερίξ απο κόμικ (δε μπορώ να προσδιορίσω το αντίστοιχο τηλεοπτικό όριο...) Οπότε πως να μιλήσεις για κάτι που έμαθες να σνομπάρεις;

Κουκιά έμαθα, κουκιά μολογάω...έλεγε ο Αλέξης Ζορμπάς του Καζαντζάκη (μια και το ρίξαμε στην κουλτούρα)

Edited by alagt17
  • Like 7

Share this post


Link to post
Share on other sites

Τελειωσα βιβλιοθηκονομος, μολις απεκτησα μεταπτυχιακο στο πολιτιστικο μανατζμεντ, θελω να κανω διδακτορικο στην Παντειο (λεμε τωρα), το Παρισι το ειδα μονο σε καρτ-ποστάλ, και ναι ΘΑ ΔΙΑΒΑΖΩ κομικς και μικυμαους κι οπως αλλιως τα λενε!!!!!Μπραβο alagt17, βρισκω ανθρωπους που συμπλεουμε!!!

  • Like 4

Share this post


Link to post
Share on other sites

Λες να εννοεί τα "Σνόρκελς' ; :thinking:

Κατά πάσα πιθανότητα αναφέρεται στην τηλεοπτική σειρά με κουκλοθέατρο (όχι κινούμενα σχέδια), όπου τα "ζωάκια" που αναφέρει είναι ένας δεινόσαυρος (Κίμωνας) κι ένα ποντίκι (Μικές). Τα επεισόδια είναι διάρκειας 15' και η σειρά νομίζω πως προβάλλεται σε επανάληψη στις μέρες μας, κάθε Δευτέρα πρωί, στην ΕΤ1. Ελληνικής παραγωγής, φυσικά, αλλά για την ώρα δεν γνωρίζω πότε πρωτοπροβλήθηκε.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Στεναχωρήθηκα που κατηγόρησε το Μπιμπιμπ. Το βουβό καρτούν κατηγορήθηκε ότι διαβρώνει το λεξιλόγιο των παιδιών. Μωρέ πάμε καλά;

Αλλά η ταύτιση με τα ζώα-πρωταγωνιστές και οι επιπτώσεις αυτού είναι μούρλια.

 

Και ερωτώ το σάιτ. Τι θέλει η κυρία. Ξύλο ή σεξ;

 

 

 

Και κάτι ακόμη. Τα κινούμενα σχέδια είναι πολύ πιο ακριβά σε παραγωγή από τις εκπομπές με ηθοποιούς. Γι' αυτό και η ελληνική παραγωγή είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Οι έλληνες παραγωγοί καρτούν δουλεύουν πολλές φορές στη διαφήμιση με τα μούτρα, για να ξεχρεώσουν ένα κινούμενο σχέδιο που έκαναν. Το μεράκι να κάνουν κάτι τέτοιο τους στραγγαλίζει οικονομικά. Απ' όσο κατάλαβα η συγγραφέας είναι τόσο άσχετη με το θέμα, όσο εγώ με την παραγωγή περσικών χαλιών. Που άμα θέλω μαθαίνω εγώ...

  • Like 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.