Jump to content

Kriton

Members
 • Content Count

  619
 • Joined

 • Last visited

 • Points

  2,531 [ Donate ]

Community Reputation

3,377 Good

About Kriton

 • Rank
  Very Active Member
 • Birthday January 1

Contact Methods

 • Website URL
  https://comicsloft.wordpress.com/

Profile Information

 • Country
  Greece

Recent Profile Visitors

1,158 profile views
 1. Το 1950 είναι πριν απ' τον καιρό μου, αλλά τη σειρά την πρόλαβα ως μυστικός πράκτωρ Κόρριγκαν, αρκετά χρόνια μετά. Απ' ο,τι βλέπω, έχει κυκλοφορήσει και ένας τόμος αυτής τής σειράς από τη Μαμούθ (ο έκτος τόμος τής σειράς Κλασική Περιπέτεια):
 2. Μια και δεν βλέπω να ασχολείται κανείς με το συγκεκριμένο τεύχος, να αναφέρω ότι η ιστορία μια βδομάδα πριν τα Χριστούγεννα ήταν ίσως η καλύτερη Χριστουγεννιάτικη ιστορία, που διάβασα φέτος, καθώς
 3. Και για σύγκριση της σελίδας τής Καθημερινής με το πρωτότυπο: Διαβλέπω μια απόπειρα λογοκρισίας στα καρέ με τους ιθαγενείς στην ελληνική έκδοση; 😉 Δεν μπορώ να φανταστώ με ποια μορφή δημοσιεύτηκε η ιστορία στην Καθημερινή, καθώς δεν πρόκειται ακριβώς για στριπ, αλλά για ολόκληρη σελίδα, κάτι που δεν έχω ξαναδεί σε εφημερίδα.
 4. 6 απολαυστικές ιστορίες σας περιμένουν στα περίπτερα: ΟΡΕΣΙΒΙΑ ΠΟΙΗΣΗ Ο ΤΖΙΜ Ο ΤΡΟΜΕΡΟΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΑΛΩΝΙΑ ΣΤΑ ΣΑΛΟΝΙΑ ΚΑΙ ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΟΝ ΠΑΝΤΑΞΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥ ΜΑΘΕΙ ΝΑ ΦΕΡΕΤΑΙ ΚΟΣΜΙΑ ΣΤΑ ΙΧΝΗ ΤΟΥ ΑΔΕΣΠΟΤΟΥ ΓΑΤΟΥ ΑΚΟΜΑ ΕΝΑ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΠΟΥ ΚΑΛΕΙΤΑΙ ΝΑ ΛΥΣΕΙ Η ΘΕΙΑ ΠΟΥΛΧΕΡΙΑ, ΕΧΟΝΤΑΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΦΟΡΑ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΗΣ, ΤΟΝ ΦΟΥΜΦΟ Η ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΗ ΜΥΤΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ Ο ΚΥΡΟΣ ΕΦΕΥΡΙΣΚΕΙ ΕΝΑ ΛΑΓΩΝΙΚΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΥΡΙΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΒΡΕΙ ΤΟΝ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΟ ΘΗΣΑΥΡΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΓΚΡΟΥΝΦΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ Ο ΦΕΘΡΥ ΛΑΝΣΑΡΕΙ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΩΝ ΠΑΠΙΟΝΕΩΝ ΛΕΞΕΙΣ ΔΙΚΗΣ ΤΟΥ ΕΜΠΝΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΕΚΤΟΞΕΥΟΝΤΑΙ Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΤΕΛΕΙΑ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΥ ΤΑΞΙΔΙΩΤΗ Ο ΜΙΚΥ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΣΗΜΟΣ ΓΙΑ ΠΟΛΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ... ΕΝΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΤΟ ΕΠΙΜΟΝΟ ΣΤΡΑΒΟΞΥΛΟ ΣΤΟ ΘΗΣΑΥΡΟΦΥΛΑΚΙΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗ ΚΑΘΩΣ Ο ΣΚΡΟΥΤΖ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΕΝΟΣ ΜΠΙΖΝΕΣΜΑΝ ΜΕ ΠΟΛΥ ΚΑΚΗ ΦΗΜΗ Ένα τεύχος γεμάτο γέλιο και περιπέτεια, αυτή την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου (Νο. 287)
 5. Αν και η πρώτη μετάφραση πρέπει να χρειάστηκε αρκετή δουλειά για να γίνει, κάπου προτιμώ τη δεύτερη. Χωρίς να έχω δει το πρωτότυπο, η δεύτερη μετάφραση δείχνει πιο πιστή σ' αυτό, αλλά και πιο ταιριαστή στην ιστορία. Ο Σκρουτζ party-pooper, όπως στην πρώτη εκδοχή; Δεν νομίζω. Τσιγκούνης είναι, όπως τον θέλει η δεύτερη. Η πρώτη εκδοχή θυμίζει κάπως κάποιες παλιές δικές μας «μεταφράσεις», που έδιναν την εντύπωση ότι γινόντουσαν με βάση τις εικόνες, βάζοντας σαχλά κείμενα στα μπαλονάκια, αδιαφορώντας για το τι έλεγε το πρωτότυπο κείμενο. Εν προκειμένω το κείμενο μπορεί να είναι γλαφυρό αντί για σαχλό, αλλά η ιστορία θυσιάζεται εις βάρος αυτής τής γλαφυρότητας. Μέχρι και ένα από τα μπαλονάκια άλλαξαν, προκειμένου να χωρέσει το κείμενό τους. Επίσης, κάπου με κούραζε η επιμονή τής παλιάς ομάδας στο να χρησιμοποιεί λογοπαίγνια στους τίτλους. "Bin and gone" (λογοπαίγνιο πάνω στην έκφραση been and gone and done it, που σημαίνει «έκανα κάτι χαζό») ή "Χριστούγεννα στο θησαυροφυλάκιο"; Το πρώτο είναι έξυπνο, προϊδεάζοντας το τέλος τής ιστορίας, αλλά προτιμώ το δεύτερο Τέλος, ο χρωματισμός τής δεύτερης εκδοχής είναι καλύτερος, καθώς στην πρώτη εκδοχή το θησαυροφυλάκιο μοιάζει... ασβεστωμένο.
 6. Ο οποίος Νταμάρης, αν θυμάμαι καλά, ήταν ο φόβος και ο τρόμος των κακοποιών στην πρώτη του εμφάνιση. Μέχρι που ήρθε στο Μίκυ Σίτυ, και τον τρέλαναν οι εκεί συνάδελφοί του. Πάντως ο Τζων/Τζο/Χειροπαίδαρος ήταν στόκος ήδη από την πρώτη του εμφάνιση στις ιστορίες του Gottfredson, όπου ενώ ο Μίκυ είχε λύσει το μυστήριο, εκείνος ακόμα έλεγε ότι βρισκόταν επί τα ίχνη των κακοποιών.
 7. Τον οποίον Τζο οι παλαιότεροι τον γνωρίσαμε ως Τζων. Σκέτο, χωρίς επώνυμο.
 8. Για μένα, πάλι, η απεικόνιση του Σωλήνα ήταν το καλύτερο μέρος τού σχεδίου, καθώς ήταν πιστή στο πρωτότυπο σχέδιο του Gottfredson, στην ιστορία στην οποία είναι βασισμένη η συμμορία των ηλεκτρολόγων.
 9. Δεν τον έχουμε απλώς ξαναδεί στον παρελθόν. Η ιστορία αποτελεί ριμέικ τής κλασικής ιστορίας The Plumber’s Helper, ακολουθώντας αρκετά πιστά τη δομή της, αλλάζοντας τον Τζο Σωλήνα από υδραυλικό, όπως υπαινίσσεται και το όνομά του, σε ηλεκτρολόγο. Αυτός είναι και ο λόγος, που ο Μίκυ εμφανίζεται πιο αφελής, μια και είναι ο νεαρός Μίκυ τού 1938.
 10. Με βάση τα εξώφυλλα, στα δύο πρώτα τεύχη τού Μίκυ Μάους θα διαβάσουμε τις ιστορίες: Το μυστήριο τής αίθουσας του μυστηρίου Dinamite Bla e la poesia buzzurra (=ο Τζιμ ο τρομερός και η χωριάτικη ποίηση) Τα υπόλοιπα δύο τεύχη έχουν εορταστικά εξώφυλλα, οπότε οι κεντρικές τους ιστορίες θα είναι χριστουγεννιάτικες εκπλήξεις.
 11. 6 απολαυστικές ιστορίες σας περιμένουν στα περίπτερα: ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΑΙΘΟΥΣΑΣ ΤΟΥ ΜΥΣΤΗΡΙΟΥ Ο ΜΑΥΡΟΣ ΠΗΤ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΠΟΥ ΚΡΥΒΕΙ ΤΗΝ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΟΥ ΣΚΡΟΥΤΖ Ο ΣΚΡΟΥΤΖ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΝΑ ΧΡΩΣΤΑΕΙ ΤΡΙΑΚΟΣΙΑ ΔΟΛΛΑΡΙΑ ΣΤΟΝ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΚΑΙ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΓΙ' ΑΥΤΟΝ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΝ ΞΕΧΡΕΩΣΕΙ Ο ΡΟΜΠΑΞ ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΑΡΚΕΤΑ ΑΣΧΟΛΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΜΟΥΡΓΟΛΥΚΟΙ ΜΕ ΤΟΝ ΣΚΡΟΥΤΖ! ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΙ ΑΛΛΟΙ ΠΛΟΥΣΙΟΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΓΙΑ ΝΑ ΞΑΦΡΙΣΟΥΝ! ΤΑ ΘΑΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΑ ΑΝΙΨΑΚΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΕΠΗΡΕΑΣΟΥΝ ΥΠΟΣΥΝΕΙΔΗΤΑ ΤΟΝ ΘΕΙΟ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΓΟΡΑΣΕΙ ΤΗΝ ΝΕΑ ΣΟΥΠΕΡ ΚΟΝΣΟΛΑ ΤΟ ΓΟΥΡΛΙΔΙΚΟ ΚΡΙΑΡΙ Ο ΓΚΑΣΤΟΝΕ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΩΝ ΕΥΝΟΟΥΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΤΥΧΗΣ ΕΧΟΝΤΑΣ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΣΤΗΝ ΛΟΤΑΡΙΑ ΕΝΑΝ... ΤΡΑΓΟ Ο ΘΡΥΛΟΣ ΤΩΝ ΧΡΥΣΩΝ ΦΥΛΛΩΝ Ο ΣΚΡΟΥΤΖ ΔΙΗΓΕΙΤΑΙ ΣΤΑ ΑΝΙΨΙΑ ΤΟΥ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΝΟΣ ΧΡΥΣΟΥ ΦΥΛΛΟΥ ΑΠΟ ΤΑ ΗΡΩΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΕΠΟΠΟΙΙΑΣ ΤΟΥ ΚΛΟΝΤΑΪΚ Ένα τεύχος γεμάτο γέλιο και περιπέτεια, αυτή την Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου (Νο. 286) Η προεπισκόπηση του τεύχους είναι εδώ.
 12. Και οι δύο σελίδες είναι από το γράμμα χωρίς παραλήπτη, από το Ντόναλντ 65. Αν είχαν χρησιμοποιηθεί στην αντίστοιχη διαφήμιση, θα έλεγα ότι πρόκειται για λάθος κοπυπαστώσεως. Τώρα δεν ξέρω τι να πω.
 13. Μπορεί να υπάρχει καμία μονοσέλιδη ιστορία του. Υπάρχουν 27 αδημοσίευτες στην Ελλάδα, αν και με 119 σελίδες στις βασικές ιστορίες, δεν βλέπω να υπάρχει χώρος για μονοσέλιδες ιστορίες στο τεύχος. Υπάρχει επίσης πιθανότητα να έκανα και λάθος στην αναγνώριση. Στη δεύτερη ιστορία πρωταγωνιστεί ο Τζο Σωλήνας, που τον ξέρουμε ως υδραυλικό και όχι ηλεκτρολόγο, αν και ο ιταλικός τίτλος μιλάει για καλώδια, που στην ιστορία φαίνεται να είναι οπτικές ίνες, άρα χρειάζεται ηλεκτρολόγος για την τοποθέτησή τους. Η τρίτη ιστορία με παίδεψε πολύ στην αναγνώριση, αν και μάλλον την έχω πετύχει, μια και όντως αναφέρεται σε έναν αλγόριθμο αξιολόγησης των ανιψιών τού Σκρουτζ. (Οργανιψιόγραμμα!) Τις άλλες τρεις πρέπει να τις έχω πετύχει, μια και η πρώτη και η πέμπτη εμφανίζονται στη διαφήμιση, ενώ η τέταρτη έχει τον ίδιο τίτλο στα Ιταλικά.
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.