Μετάβαση στο περιεχόμενο

Kriton

Members
 • Περιεχόμενο

  288
 • Εγγραφή

 • Τελευταία επίσκεψη

 • Πόντοι

  727 [ Donate ]

Συνολική φήμη στο GC

1.692 Καλός

5 Ακόλουθοι

Σχετικά με το μέλος Kriton

 • Τάξη
  Ενεργό Μέλος
 • Γενέθλια Ιανουαρίου 1

ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

 • Website URL
  https://comicsloft.wordpress.com/

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΡΟΦΙΛ

 • Χώρα
  Greece

Πρόσφατοι Επισκέπτες Προφίλ

570 προβολές προφίλ
 1. Kriton

  Η ΟΒΟΜΑΛΤΙΝΗ σε... κόμικς!

  Μάλλον ήταν το προϊόν, που ήταν ελβετικής προελεύσεως. Τα κόμικς είναι πρέπει να είναι αμερικανικά, από μια σειρά όπου διάφορα κακοαναθρεμμένα παιδιά δεν τρώνε τίποτε, μέχρι που τους δίνουν Οβ(ομ)αλτίνη: Και όχι μόνο παιδιά: Προσωπικά δεν είχα κανένα πρόβλημα με το φαγητό, και το γάλα μου το έπινα (και ακόμα το πίνω) με ευχαρίστηση. Μια φορά, που μου είχε πάρει η μητέρα μου Οβομαλτίνη, την βρήκα αηδιαστική.
 2. Μπορεί να βάλουν τα εξώφυλλα σε εσωτερικές σελίδες.
 3. Kriton

  ΝΤΟΝΑΛΝΤ 53 [Η κληρονομιά]

  Την έβαλα, αν και πρόκειται για τις δύο σελίδες, που έχει η διαφήμιση, οπότε αν πρόκειται για spoiler, κύριος ένοχος είναι η ίδια η Καθημερινή.
 4. Kriton

  ΝΤΟΝΑΛΝΤ 53 [Η κληρονομιά]

  Τώρα εμφανίζονται. Για να είμαι ειλικρινής, η συγκεκριμένη ιστορία ήταν η πρώτη υποψήφια βάσει του τίτλου, αλλά θεώρησα ότι απεκλείετο να δούμε Φάντομ Ντακ στο Ντόναλντ, οπότε προέκρινα την άλλη, βάσει της υποθέσεως. Και διά του λόγου το αληθές:
 5. Η τελευταία ιστορία πρέπει να είναι αυτή εδώ.
 6. Kriton

  ΝΤΟΝΑΛΝΤ 53 [Η κληρονομιά]

  Και αυτόν τον μήνα συναντάμε το αγαπημένο μας παπί σε 3 νέες ιστορίες… Η ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΑ ΠΟΝΤΙΚΙΑ ΤΟΥ ΧΑΜΕΛΙΝ ΚΟΡΙΤΣΙ ΒΑΡΕΩΝ ΒΑΡΩΝ Αναζητήστε το τεύχος Νο.53 από την Πέμπτη 15/11 στα περίπτερα!
 7. Υπάρχουν όμως και ιταλικές ιστορίες από το Almanacco Topolino, που τις δημοσίευε το Μεγάλο Μίκυ κάποια εποχή. Θα μπορούσαν να βάλουν και κάποιες από αυτές. Κάποιες ιστορίες τεσσάρων σειρών τού Σκάρπα από το Almanacco Topolino τις είδαμε και στα άπαντα.
 8. Πριν συνειδητοποιήσω ότι πρόκειται για διαφορετικό ήρωα, σκόπευα ν' αρχίσω την παρουσίασή μου κάπως έτσι: Γνωρίζαμε ότι ο Ντόναλντ δουλεύει ως γυαλιστής νομισμάτων, ως εργάτης σε εργοστάσιο μαργαρίνης, ότι είναι άνεργος, καθώς και ότι είναι υπερήρωας και πράκτορας δύο μυστικών υπηρεσιών. Τώρα μαθαίνουμε ότι είναι και ντετέκτιβ! Το τελευταίο τελικά δεν ίσχυσε, αφού πρόκειται για άλλον Ντόναλντ. Όμως, το σημερινό τεύχος παρά λίγο να επεκτείνει ένα από τα άλλα, για αντιστάθμιση!
 9. Ωραία ιστορία, αν και κάπου αισθάνομαι παράξενα με το να υπάρχει ένας άλλος Ντόναλντ και μια άλλη Νταίζυ (ούτε αυτή είναι η «δική μας» Νταίζυ) τη δεκαετία του 1940, που οι κανονικοί Ντόναλντ και Νταίζυ ζούσαν και βασίλευαν.
 10. Ψάχνοντας στα διάφορα λεξικά, απλώς επιβεβαίωσα ότι δεν υπάρχει ελληνικό όνομα για το beagle. Όμως, το λεξικό τού Κύπρος-Net προτείνει τις εξής λέξεις: λαγωνικό, κατάσκοπος, χαφιές, λουκάνικο. Τα λαγωνικά; Κάπου δεν μου πάει, αν και τα beagles είναι ακριβώς αυτό: λαγωνικά. Παρ' όλα αυτά, είναι μία καλή επί λέξει μετάφραση. Οι κατάσκοποι; Όχι. Οι χαφιέδες; Ασφαλώς όχι! Δεν είχαμε ποτέ χαφιέδες στην Ελλάδα! Τα λουκάνικα; Χμμ... Δεν ξέρω αν πρόκειται για κάποιον όρο στην (Κυπριακή;) αργκό, αλλά μου φαίνεται πολύ περίεργο. Όμως, στο Τιραμόλα υπήρχαν δύο κακοποιοί, ο Βαρέλης και ο Λουκάνικος. Μοιάζουν λίγο και οι λέξεις: τι λύκοι, τι λουκάνικα. Λέτε οι Λύκοι να προέκυψαν από εκεί συνειρμικά;
 11. Είδα αυτό το νήμα με καθυστέρηση πολλών... ετών, οπότε απαντώ με μία μικρή καθυστέρηση! Πριν μερικά χρόνια είχα γράψει κι εγώ ένα άρθρο για το διαβόητο δημοψήφισμα, στο οποίο νομίζω ότι παρουσιάζω μια πλήρη εικόνα των διαφόρων φάσεων του δημοψηφίσματος. Φάσεις, πληθυντικός, διότι δεν έγινε ένα, αλλά δύο δημοψηφίσματα! Ο νους μου τότε δεν πήγε σ' αυτό που είπε ο @Ion για ασυμφωνία κοινού- εκδοτών, αλλά ακούγεται πάρα πολύ λογικό. Χαρακτηριστικό είναι ότι, δίπλα σε μία από τις ανακοινώσεις για την αλλαγή τού ονόματος, που παραθέτω στο άρθρο, ένα παιδάκι είχε σημειώσει: «βλακείες»! Εννοείται ότι ποτέ μου δεν χώνεψα το όνομα Μουργόλυκοι και ακόμα τους λέω Λύκους. Υπάρχει, όμως, μία περίπτωση, όπου το όνομα Μουργόλυκοι ίσως να είναι καλύτερο, αν και εμμέσως: Στην ιστορία Zio Paperone e le paludi di Tissobat (=ο θείος Σκρουτζ και οι βάλτοι τού Tissobat), αυτό το "Tissobat" είναι αναγραμματισμός τού "Bassotti", που είναι το ιταλικό όνομα της συμμορίας των Λύκων. Ο τίτλος αποδόθηκε στα Ελληνικά ως οι βάλτοι τού Νωκύλ, που δεν είναι ό,τι καλύτερο, μια και αυτό το «Νωκύλ» δεν είναι αναγραμματισμός τής λέξεως «Λύκοι», αλλά της λέξεως «Λύκων»· οι «Λύκοι», στην ονομαστική, έχουν πάρα πολλά φωνήεντα, για να βγει καλός αναγραμματισμός. Μετονομάζοντας τους Λύκους σε Μουργόλυκους, οι δυνατότητες για αναγραμματισμούς αυξάνονται. Προτείνω, σε μελλοντική επανέκδοση της ιστορίας, οι βάλτοι να μετονομαστούν σε «Ιλυογκορούμ». Τι καλύτερο όνομα για ένα βάλτο, από το ν' αρχίζει από ιλυο- (ιλύς=λάσπη)!
 12. Ο θησαυρός των ασπαλακορύγχων! Ασπάλαξ είναι ο τυφλοπόντικας, επομένως ασπαλακόρυγχος είναι αυτός που έχει μουσούδα σαν του τυφλοπόντικα. Τυφλοποντικομούρης, δηλαδή! Το πώς και αν μεταφράζεται επί λέξει το "talpuri" τού πρωτοτύπου και αν είναι ή όχι κύριο όνομα, αυτό ίσως μπορέσει να μας το πει κάποιος που μιλάει Ιταλικά. Απ' ό,τι παρατηρώ, πάντως, το εξώφυλλο αυτής της ιστορίας θα είναι αρκετά ταλαιπωρημένο σε σχέση με το πρωτότυπο.
 13. Ντόναλντ Ρέυμοντ Ντακ; Νόμιζα ότι το μεσαίο όνομα του Ντόναλντ ήταν Φόντλεροϋ, Φάουντλιροϊ (κατά Βικιπαίδεια) ή όπως αλλιώς προφέρεται το Fauntleroy. Στο πρωτότυπο πρόκειται για άλλον χαρακτήρα. Άντε όμως να ξεχωρίσεις τον Paolino Paperino (Ντόναλντ Ντακ στα καθ' ημάς) από τον Donald Reymond Duck (και πάλι Ντόναλντ Ντακ στα καθ' ημάς) έτσι που ονομάζουν οι Ιταλοί τους χαρακτήρες τής Ντίσνεϋ. Μάλλον γι' αυτό αναγράφουν το μεσαίο όνομα στη διαφήμιση, όχι πως το Φόντλεροϋ είναι γνωστό στα παιδιά, ώστε να το αντιδιαστείλουν με το Ρέϋμοντ.
 14. 5 απολαυστικές ιστορίες σας περιμένουν στα περίπτερα: ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΣΤΟΝ ΚΑΜΒΑ ΜΙΑ ΣΤΑΡ ΤΟΥ ΣΙΝΕΜΑ ΠΕΦΤΕΙ ΘΥΜΑ ΕΚΒΙΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΖΗΤΑΕΙ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΡΕΫΜΟΝΤ ΝΤΑΚ ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ ΤΩΝ ΕΠΙΘΥΜΙΩΝ Ο ΜΑΥΡΟΣ ΠΗΤ ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΕΙ ΠΩΣ ΘΑ ΗΤΑΝ Η ΖΩΗ ΤΟΥ, ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ Ο ΑΙΩΝΙΟΣ ΑΝΤΙΠΑΛΟΣ ΤΟΥ, Ο ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΜΕΓΑΤΟΝΩΝ Ο ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΚΑΙ Ο ΦΕΘΡΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΕΡΟΥΝ ΕΝΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΒΛΗΘΕΙ ΣΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΣΚΡΟΥΤΖΟΚΑΝΑΛΟΥ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟΥ ΑΠΟΓΕΙΩΣΕΙ ΤΗΝ ΤΗΛΕΘΕΑΣΗ Ο ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΙΚΟΣ ΠΕΛΕΚΑΝΟΣ ΤΑ ΜΠΕΣΤ ΣΕΛΕΡ ΤΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΜΑΚ ΝΤΑΚ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΚΑΙ Ο ΣΚΡΟΥΤΖ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΕΙ ΤΟΝ... ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΑΛΑΜΟΥΤ Ο ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΚΑΙ Ο ΦΕΘΡΥ ΗΤΑΝ ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΣΚΡΟΥΤΖ ΑΠΟ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΡΩΜΑΪΚΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ Ένα τεύχος γεμάτο γέλιο και περιπέτεια, αυτή την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου (Νο. 230)
 15. Το διαστημικό ασανσέρ είναι μια εξαιρετικά έξυπνη σκέψη, που θα λύσει τα χέρια τής ανθρωπότητας στην εξερεύνηση του διαστήματος. Πρόκειται για πραγματική πρόταση και όχι για ιδέα τού Κύρου! Το πρόβλημα είναι ότι εδώ δεν χρειάζεται ο παράγοντας Ν, όπου κάποιος Κύρος θα συνθέσει προϋπάρχουσες ιδέες, για να φτιάξει κάτι καινούργιο. Η σύνθεση είναι γνωστή, αλλά μας λείπουν κάποια από τα επιμέρους κομμάτια, το πιο σοβαρό από τα οποία είναι ότι δεν έχουμε κάποιο υλικό, που να είναι τόσο ανθεκτικό, ώστε να μη σπάσει κάτω από το ίδιο του το βάρος σε ένα τόσο μακρύ καλώδιο. Οι νανοσωλήνες άνθρακα, που αναφέρει ο Κύρος, είναι ένα καινούργιο, πολλά υποσχόμενο υλικό, αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι αυτή είναι η λύση. Επίσης, κάπου τα μπέρδεψε ο σεναριογράφος με τη χρήση τού διαστημικού ασανσέρ. Καθώς αυτό είναι μηχανισμός για να μπαίνουν αντικείμενα σε τροχιά, για να πας στη σελήνη χρειάζονται δύο τέτοια ασανσέρ, καθώς και ένας πύραυλος, που θα μεταφέρει επιβάτες και εμπορεύματα από το ένα ασανσέρ στο άλλο. Φανταστείτε προς στιγμήν ένα νήμα, που να συνδέει τη γη με τη σελήνη. Καθώς η σελήνη περιστρέφεται γύρω από τη γη, το νήμα θα τεντωθεί και θα σπάσει αμέσως. (Ή, αν είναι πολύ ανθεκτικό,—λέμε τώρα—θ' αρχίσει να τυλίγεται γύρω από τη γη, κατεβάζοντας τη σελήνη από την τροχιά της!) Αυτό που μου άρεσε στην ιστορία είναι η φιλοσοφική ανάλυση, όπως τη λες, όπου ο Κύρος μάς παρουσιάζει το πώς η επιστημονική γνώση επιτυγχάνεται συνδυάζοντας προηγούμενες γνώσεις, καθώς και ο παραστατικός τρόπος, με τον οποίο ο Κύρος παρουσιάζει τη λειτουργία τού διαστημικού ασανσέρ.
×

Σημαντικές πληροφορίες

Χρησιμοποιώντας αυτή τη σελίδα, αποδέχεστε τις Οροι χρήσης μας.