Μετάβαση στο περιεχόμενο

Προτεινόμενες Καταχωρήσεις


  • Member ID:  33354
  • Group:  Moderator
  • Topic Count:  888
  • Content Count:  5558
  • Reputation:   46994
  • Achievement Points:  2310
  • Days Won:  293
  • With Us For:  2812 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  30

Δημοσιεύτηκε

4-copy.jpg

Ο Rorschach του Alan Moore.

 

Η DC Comics είναι κάτι παραπάνω από µια εκδοτική εταιρεία κόµικς. Είναι ένας ζωντανός µύθος, ένα κοµµάτι της ποπ κουλτούρας που έχει διαµορφώσει γενιές αναγνωστών και θεατών. Από τα σκοτεινά σοκάκια της Γκόθαµ µέχρι τον διαγαλαξιακό χώρο της ∆ικαιοσύνης, οι ήρωές της έχουν κατακτήσει τον κόσµο — και φυσικά, δεν θα µπορούσαν να µην αφήσουν το αποτύπωµά τους και στην Ελλάδα.

 

Η απαρχή ενός µύθου

 

Η DC γεννήθηκε το 1934, αρχικά µε το όνοµα National Allied Publications. Το 1938 παρουσίασε έναν χαρακτήρα που έµελλε να αλλάξει τα πάντα: τον Superman. Ο πρώτος υπερήρωας µε στολή, υπερδυνάµεις και µια ξεκάθαρη ηθική πυξίδα έγινε το θεµέλιο για ό,τι θα ακολουθούσε.

 

Λίγο µετά, ακολούθησε ο Batman, ο Σκοτεινός Ιππότης της Γκόθαµ, µε την πιο ντετέκτιβ διάσταση και τον πιο γήινο, ανθρώπινο χαρακτήρα του. Στη δεκαετία του ’40 έκανε την εµφάνισή της η Wonder Woman, η αµαζόνα που ενσάρκωνε τη δύναµη, την ισότητα και τον φεµινισµό, πολύ πριν αυτά γίνουν κοινωνικά αιτήµατα.

 

Οι τρεις αυτοί ήρωες δηµιούργησαν την «Αγία Τριάδα» της DC, αλλά η λίστα µεγάλωσε: The Flash, Green Lantern, Aquaman, Martian Manhunter, όλοι βρήκαν τη θέση τους στον κόσµο της εταιρείας, φτιάχνοντας µια αληθινή µυθολογία.

 

Σκαµπανεβάσµατα και αναγεννήσεις

 

1-13.jpg

Το πρώτο εξώφυλλο του Action Comics από την National Allied Publications to 1938

 

Η DC γνώρισε δεκαετίες θριάµβου αλλά και κρίσεων. Από την «χρυσή» και «ασηµένια» εποχή (Golden/ Silver age) των κόµικς µέχρι τις µεγάλες αφηγηµατικές τοµές των ’80s, η εταιρεία πειραµατίστηκε και ανανέωσε το είδος. Το Crisis on Infinite Earths (1985) άλλαξε ριζικά τον κόσµο της, ενοποιώντας τα πολλαπλά σύµπαντα.

 

Την ίδια περίοδο, συγγραφείς όπως ο Frank Miller µε το The Dark Knight Returns και ο Alan Moore µε το Watchmen έφεραν πιο ώριµες και σκοτεινές ιστορίες, που έδειξαν πως τα κόµικς δεν είναι µόνο για παιδιά. Στον κινηµατογράφο, οι ταινίες του Tim Burton µε τον Batman (1989, 1992) και αργότερα η επική τριλογία του Christopher Nolan ξανασυστήσαν τον ήρωα στο ευρύ κοινό.

 

Τα τελευταία χρόνια, η DC έχει δηµιουργήσει το DC Extended Universe (DCEU) στον κινηµατογράφο και το ανανεωµένο DC Universe στα κόµικς, µε ιστορίες που ξανασυστήνουν παλιούς χαρακτήρες σε νέες γενιές.

 

Οι ήρωες µε ελληνική χροιά

 

2-copy.jpg

Το εξώ- φυλλο του Crisis on Infinite Earths 1985

 

Η σχέση της DC µε την Ελλάδα έχει ενδιαφέρον. Η ίδια η Wonder Woman εµπνέεται από την ελληνική µυθολογία: είναι κόρη της Ιππολύτης, βασίλισσας των Αµαζόνων, και οι ιστορίες της περιλαµβάνουν συχνά θεούς του Ολύµπου, όπως τον Άρη ή τον ∆ία. Αυτός ο µύθος, εµπλουτισµένος µε φεµινιστικές ιδέες, βρήκε απήχηση και στη χώρα µας.

 

Από τις πρώτες µεταφράσεις κόµικς στη δεκαετία του ’70 µέχρι σήµερα, οι ιστορίες της DC έχουν περάσει από ελληνικά περιοδικά και εκδόσεις. Σηµαντικό ρόλο έπαιξε η Μαµούθ Κόµιξ, που έφερε αρκετές σειρές στην εγχώρια αγορά. Στις βιτρίνες βιβλιοπωλείων και περιπτέρων, οι Έλληνες αναγνώστες γνώρισαν τον Superman και τον Batman όχι µόνο ως χαρακτήρες, αλλά και ως παγκόσµια σύµβολα.

 

Με την εξάπλωση του κινηµατογράφου και του streaming, η επιρροή της DC στην Ελλάδα µεγάλωσε. Οι ταινίες µε τη Gal Gadot ως Wonder Woman και ο Joker του Todd Phillips (που βραβεύτηκε στη Βενετία και αγαπήθηκε από το ελληνικό κοινό) έφεραν ακόµα πιο πλατιά αναγνώριση. Σήµερα, τα fan communities στην Ελλάδα είναι ζωντανά, µε συνέδρια, cosplay events και διαδικτυακές κοινότητες που συζητούν κάθε νέο project.

 

Η διαχρονική γοητεία της DC

 

3-12.jpg

Batman εξώφυλλο του Frank Miller

 

Τι είναι αυτό που κρατά τη DC ζωντανή; Ίσως το γεγονός ότι οι ήρωές της είναι κάτι παραπάνω από φιγούρες δράσης. Ο Superman είναι η ελπίδα. Ο Batman είναι η εκδίκηση, αλλά και η ανθρώπινη ευθραυστότητα. Η Wonder Woman είναι η αλήθεια και η ισότητα. Κάθε χαρακτήρας είναι µια αλληγορία, ένας καθρέφτης των κοινωνικών αξιών και φόβων µας.

 

Κι αν η Marvel επικεντρώθηκε στον «καθηµερινό άνθρωπο µε υπερδυνάµεις», η DC κράτησε περισσότερο το στοιχείο του µύθου. Ήρωες σχεδόν θεϊκοί, που παλεύουν σε κοσµική κλίµακα αλλά και µέσα στην ψυχή τους.

 

Η DC δεν είναι πια µια «ξένη» εταιρεία, αλλά ένα παγκόσµιο πολιτιστικό φαινόµενο. Και η Ελλάδα, µε τη δική της µυθολογική κληρονοµιά, έχει πάντα έναν ιδιαίτερο δεσµό µε τους υπερήρωες που δανείζονται από τον Όλυµπο και τη φιλοσοφία µας.

 

Από τον Superman του ’38 µέχρι τον κινηµατογραφικό Joker του σήµερα, η DC συνεχίζει να υφαίνει ιστορίες που µιλούν για δικαιοσύνη, σκοτάδι, ελπίδα και θυσία. Κι όπως οι Έλληνες µεγαλώσαµε µε ήρωες της αρχαίας τραγωδίας, έτσι και οι ήρωες της DC έγιναν µέρος της σύγχρονης µυθολογίας µας.

 

Πηγή


  • Member ID:  32406
  • Group:  Members
  • Topic Count:  104
  • Content Count:  3833
  • Reputation:   38450
  • Achievement Points:  3881
  • Days Won:  164
  • With Us For:  3111 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  45

Δημοσιεύτηκε
6 λεπτά πριν, nikolas12 είπε:

Σηµαντικό ρόλο έπαιξε η Μαµούθ Κόµιξ, που έφερε αρκετές σειρές στην εγχώρια αγορά

Ασχολήθηκε η Μαμούθ με DC :thinking:


  • Member ID:  33354
  • Group:  Moderator
  • Topic Count:  888
  • Content Count:  5558
  • Reputation:   46994
  • Achievement Points:  2310
  • Days Won:  293
  • With Us For:  2812 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  30

Δημοσιεύτηκε
14 λεπτά πριν, hudson είπε:

Ασχολήθηκε η Μαμούθ με DC :thinking:

 

Έλα ντε, καλή απορία. Εγώ κυρίως Marvel θυμάμαι σαν σειρές από τα 80s.


  • Member ID:  31464
  • Group:  Members
  • Topic Count:  0
  • Content Count:  991
  • Reputation:   9493
  • Achievement Points:  1009
  • Days Won:  2
  • With Us For:  3714 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  48

Δημοσιεύτηκε

ποτέ η μαμούθ δεν ασχολήθηκε με DC

 

DC στην Ελλάδα

 

Πεχλιβανιδης ΑΤΛΑΝΤΙΣ

Ψαρόπουλος

Πέργαμος

Ανούμπις

Όξυ

 


  • Member ID:  32406
  • Group:  Members
  • Topic Count:  104
  • Content Count:  3833
  • Reputation:   38450
  • Achievement Points:  3881
  • Days Won:  164
  • With Us For:  3111 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  45

Δημοσιεύτηκε

Ας βάλουμε και

τα λίγα της Modern Times

και τα περσινά του Μικρού Ήρωα


  • Member ID:  1790
  • Group:  Members
  • Topic Count:  131
  • Content Count:  8211
  • Reputation:   33295
  • Achievement Points:  8552
  • Days Won:  34
  • With Us For:  6994 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  

Δημοσιεύτηκε

Κι άλλες εκδοτικές έφεραν (ελάχιστες βέβαια!) ιστορίες της "DC Comics" στην Ελλάδα: "Fun Media", "Ars Longa", "Espresso", "Ψυχογιός", ακόμη και οι εκδόσεις "Καστανιώτης" για να 'μαστε ακριβείς, αλλά ναι, τις μεγαλύτερες τις αναφέρατε παραπάνω.

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Απάντηση σε αυτό το θέμα ...

×   Έχετε επικολλήσει περιεχόμενο με μορφοποίηση.   Κατάργηση μορφοποίησης

  Επιτρέπονται μόνο 75 emoticons maximum.

×   Ο σύνδεσμός σας έχει ενσωματωθεί αυτόματα.   Εμφάνιση ως σύνδεσμος

×   Το προηγούμενο περιεχόμενό σας έχει αποκατασταθεί.   Διαγραφή εκδότη

×   Δεν μπορείτε να επικολλήσετε εικόνες απευθείας. Ανεβάστε ή εισάγετε εικόνες από URL

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Χρησιμοποιώντας αυτή τη σελίδα, αποδέχεστε τις Όρους χρήσης μας.