Jump to content

Kurdy Malloy
 Share

Recommended Posts

Δημιουργός:
VANCE WILLIAM
Ημερ. γέννησης:
08/09/1935
Τόπος γέννησης:
Άντερλεχτ, Βέλγιο
Ημερ. θανάτου:
14/05/2018
Εργογραφία:

1.jpg1121745-autoportrait_williamvance.jpg

 

Ο William Vance, γεννήθηκε ως William van Cutsem στο (γνωστό στους ποδοσφαιρόφιλους) Άντερλεχτ του Βελγίου στις 8 Σεπτεμβρίου 1935. Σπούδασε στη Ακαδημία Καλών Τεχνών των Βρυξελλών. Αρχικά δούλεψε στον τομέα της διαφήμισης, για να ξεκινήσει την επαφή του με τα BD στο πλευρό του Attanasio στο ομώνυμο στούντιο. Εκεί βοήθησε στη δημιουργία 2 άλμπουμ του Bob Morane (τα άλμπουμ 4 & 5 για την ακρίβεια με ημερομηνία έκδοσης 1963).

 

2.jpeg3.jpg4.jpg

 

Παράλληλα στο περιοδικό Tintin και υπό την επίβλεψη του Herge ξεκίνησε τη δημοσίευση μικρών 4σέλιδων ιστορικών θεμάτων. Η πρώτη του ιστορία δημοσιεύτηκε στο τέυχος 28/62 του Βελγικού και 722 του Γαλλικού Tintin με τίτλο Desaix le sultan juste. Kαι στο τεύχος 12/63 (749 στο γαλλικό) δημιουργεί το πρώτο εξώφυλλο, με αφορμή την ιστορία La troublante énigme de Jean 1er le posthume. Ακολούθησαν μέχρι το τέλος του 1963 συνολικά 29 τέτοιες 4σέλιδες ιστορίες, οι 25 από τις οποίες δημοσιεύτηκαν και στο Γαλλικό. Συνολικά ο Vance δημιούργησε σε σενάρια των Yves Duval, Pierre Step, Andre Fernez & M. Vasseur (ψευδόνυμο του Α.P. Duchateau) 56 τέτοιες ιστορίες που έχουν συλλεγεί στους 4 πρώτους τόμους της συλλογής Tout Vance

 

6.jpg5.jpg7.jpg

 

H συνεργασία με τον Yves Duval επεκτάθηκε και τον Ιανουάριο του 1964 δημοσιεύουν την πρώτη τους A suivre δουλειά σε σχέδιο Vance, με τίτλο Howard Flynn. H δουλειά αυτή δημοσιεύτηκε και σε 3 τόμους από το 1966 - 1969 και ήταν η πρώτη επαφή του Vance με την εποχή γνωστή ως Age of Sails. O τίτλος είναι εμπνευσμένος από τον θρυλικό πρωταγωνιστή παρομοίων ταινιών Έρολ Φλυνν, ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι αν και η σειρά ξεκίνησε σαν κόμικ, τελικά κατέληξε σε εικονογραφημένο μυθιστόρημα και σκέτο μυθιστόρημα στο τέλος (όλα δημοσιευμένα στο Tintin).

 

8.jpg9.jpeg

 

Στη συνέχεια, ο Vance ακολούθησε τη μόδα της εποχής και λάνσαρε τη δικιά του σειρά western, με τον πρωτότυπο τίτλο Ray Ringo, σε σενάριο δικό του και του Jacques Acar. Με αυτή τη σύνθεση δημοσιεύτηκαν 2 περιπέτειες το 1965 & 1966 στο Tintin, ενώ επανήλθε η σειρά το 1977 στο ίδιο περιοδικό, με σενάριο Α.P. Duchateau αυτή τη φορά. Και τα τρία δημοσιεύτηκαν αργότερα σε άλμπουμ. Η σειρά είναι σημαντική, καθώς το 2ο τεύχος για πρώτη φορά το χρωματίζει η σύζυγός του Petra, σταθερή συνεργάτης του κατά τη συνέχεια της καριέρας του. Μία καλύτερη ιδέα για τη δουλειά μπορούμε να δούμε στο παρακάτω όμορφο βίντεο κάποιου V.Chatzakis, αν είναι Έλληνας και αν μας διαβάζει τον ευχαριστώ για τη δουλειά του. :) 

 

 

Η καταξίωση ήρθε το 1967, όταν τον Ιανουάριο του έτους αυτού σε σενάριο του επίσης σπουδαίου Greg (που εδώ υπογράφει ως Louis Albert) δημοσιεύεται, στο Tintin και πάλι, το Bruno Brazil.

 

9.jpg10.jpg

 

H σειρά, μία περιπέτεια κατασκοπίας κατά τα πρότυπα της εποχής και στο παράδειγμα του 007 γνώρισε επιτυχία και αρχικά ολοκληρώθηκε σε 10 τόμους τα επόμενα 10 χρόνια μέχρι το 1977, για να κλείσει (με ερωτηματικό) με ένα 11ο άλμπουμ το 1995. Μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες κάνοντας γνωστό τον Vance σε όλη την Ευρώπη, ενώ δημοσιεύτηκε και στη χώρα μας από το περιοδικό Μπλεκ, δουλειά που μπορείτε να βρείτε στο αρχείο μας

 

Δύο χρόνια αργότερα το 1969, αναλαμβάνει και το σχέδιο σε μία ακόμα θρυλική σειρά των BD, τον Bob Morane. Διαδέχθηκε στο 10ο τεύχος της σειράς τον έως τότε σχεδιαστή Gerald Forton, ενώ στο σενάριο παρέμεινε ο Henri Vernes ο οποίος σημειοτέον ήταν και ο συγγραφέας των βιβλίων στα οποία βασίστηκε το κόμικ.

 

11.jpg12.jpg

 

Για πρώτη φορά ο Vance συνεργάζεται και με άλλο περιοδικό, το Pilote αυτή τη φορά. Αν και ο ήρωας ήταν ήδη δημοφιλής πριν γίνει BD, παρόλα αυτά ο Vance βοήθησε να εκτοξευτεί και το κόμικ ψηλά σε δημοφιλία και κριτική αναγνώριση. Η συνεργασία του με τον Vernes και τον Bob Morane κράτησε 18 τόμους σε έναν από τους οποίους μάλιστα (#27) ο Vance έγραψε και το σενάριο - χωρίς επιτυχία πάντως - και ολοκληρώθηκε το 1979.

 

 

13.jpeg14.jpeg

 

Αν και αυτές οι δύο μεγάλες σειρές απασχόλησαν τον Vance κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 70, αυτό δεν τον εμπόδισε το 1973 και για λογαριασμό του γυναικείου περιοδικού Femmes d'aujourd'hui, σε σενάριο του συμφοιτητή του Lucien Meys, να δημιουργήσει το ιστορικό Roderic. Είχε προηγηθεί μία απόπειρα των ιδίων για ένα western ονόματι Mongwy.

 

15.jpg16.jpg17.jpg

 

Ακολούθησε η μεσαιωνική περιπέτεια Ramiro σε σενάριο Jacques Stoquart. Στο περιοδικό δημοσιεύτηκαν αρκετές ιστορίες, μόνο που ο Dargaud έκοψε τη δημοσίευση των άλμπουμ στη μέση της προτελευταίας περιπέτειας αφήνοντας όσους δεν παρακολουθούσαν το εν λόγω γυναικείο περιοδικό, με την αγωνία της εξέλιξης. Στην πραγματικότητα η ιστορία τελείωσε κανονικά πάντως, όπως δείχνει το τελευταίο καρέ που βλέπουμε παρακάτω. Θεωρητικά εκκρεμούν ακόμα 3 άλμπουμ με έτοιμο υλικό, 30 σχεδόν χρόνια μετά η έκδοση δεν έχει ακόμα αποκλειστεί! 

 

18.jpg

 

 

Και πάλι στο Femmes d'aujourd'hui, το 1976 αυτή τη φορά σε σενάριο του ιδίου, κάνει τα πρώτα του βήματα άλλος ένας διάσημος ήρωας του Vance.

 

19.jpg20.jpg21.jpg

 

Πρόκειται για τον Bruce J. Hawker, με ήρωα έναν ναυτικό στην Age of Sails. Στο περιοδικό αυτό δημοσιεύτηκε η πρώτη ιστορία με ελληνικό τίτλο "Πλώρη προς Γιβραλτάρ". Και από εκεί που είχε μπει στον πάγο για 3 χρόνια, από το 1979 και μετά βγήκαν και οι υπόλοιπες περιπέτειες στο Tintin. Οι πρώτες 3, που έχουν δημοσιευτεί και στα ελληνικά από τη Μαμούθ στα πλαίσια του Κόκκινου Κύκλου, σε σενάριο δικό του, ενώ οι άλλες 4 που κλείνουν τη σειρά σε σενάριο A.P. Duchâteau. Για την ακρίβεια τα 6 πρώτα προδημοσιεύτηκαν στο Tintin ενώ 5 χρόνια μετά τον 6ο τόμο, η σειρά έκλεισε απευθείας σε άλμπουμ.

 

 

Παρά την καταξίωση όμως του Vance, το magnus opus του ακόμα δεν είχε έρθει. Ήρθε όταν ανέλαβε τα σχεδιάσει τον ήρωα που εμπνεύστηκε ο Jean van Hamme, όταν διάβασε τo βιβλία με ήρωα τον Bourne και τίτλο La Mémoire dans la peau. Ο ήρωας που γεννήθηκε ο ΧΙΙΙ, έμελε να είναι ένας από τους πιο αγαπημένους ήρωες των BD όλων των εποχών, από τους δημοφιλέστερους, σημαντικότερους, πιο μεταφρασμένους. Ο Vance εμπνεύστηκε πολλούς του χαρακτήρες από ήρωες της τέχνης (Whitney Houston, Lee Marvin) έδωσε ένα εξαιρετικό και δυναμικό σχέδιο που απογείωσε τη σειρά.

 

22.jpg23.jpg24.jpg

 

H σειρά έκανε ντεμπούτο στο τεύχος 2408 του Spirou στο οποίο προδημοσιεύτηκαν οι 3 πρώτες περιπέτειες. Έκλεισε 2 φορές, την πρώτη στον 8ο τόμο και τη δεύτερη στον 19ο (αφού είχε παρεμβληθεί ένα origins στον 18ο με τον Moebius στο σχέδιο). Και τις 2 φορές ξαναξεκίνησε, αλλά τη δεύτερη φορά με άλλη δημιουργική ομάδα λόγω της ασθένειας του William Vance από τη νόσο Πάρκινσον.

 

 

H σειρά μεταφράστηκε σε δεκάδες γλώσσες, έβγαλε ταινία, σειρά, video games, υπήρξε και στα ελληνικά με τίτλο Κωδικός 13, ανήκει κατ'εμέ στο Πάνθεον του BD.

 

Το ΧΙΙΙ είχε και μία παρενέργεια. Κατανάλωσε το μέγιστο της δημιουργικότητας του Vance, έτσι μετά την έναρξη αυτής της σειράς ελάχιστα πράγματα εξέδοσε ο δημιουργός πέρα από αυτήν. Το ένα ήταν το spin-off του γνωστού Blueberry, Marshall Blueberry. O σχεδιαστής του Giraud (Moebius) ανέλαβε το σενάριο με τον Vance να παίρνει το ρόλο του στο σχέδιο.

 

25.jpg26.jpg 

 

 

Kαι το άλλο ήταν μία συλλογή ιστοριών επιστημονικής φαντασίας με τίτλο XHG-C3, σε σενάριο του ιδίου και πάλι.

 

28.jpg27.jpg

 

Τέλος στα ελληνικά τον είδαμε και στη συμμετοχή του στη συλλογή "Ο Αστερίξ και οι φίλοι του"

 

29.jpg

 

Τελευταία του δουλειά ήταν στο εξώφυλλο του τόμου 20 του ΧΙΙΙ. Ένα εξώφυλλο με το οποίο παραδίδει τη σκυτάλη στον Ζιγκούνοφ που σχεδίασε τον ΧΙΙΙ στο ίδιο εξώφυλλο, αλλά και σχεδιάζει ένα Κλίπερ, φόρος τιμής στον αγαπημένο του ήρωα τον Μπρους Χόκερ.

 

Couv_141327.jpg

 

Τα τελευταία χρόνια ζούσε στην ιδιαίτερη πατρίδα της συζύγου και κολορίστας του Petra, στο Σανταντέρ της Ισπανίας, ανήμπορος να δουλέψει λόγω του Πάρκινσον. Πέθανε στις 14 Μαΐου 2018. Είχε τιμηθεί με την ανώτατη διάκριση για Φλαμανδό κομίστα, τον "Μπρούντζινο ΆντεμαρBronzen Adhemar, ενώ από το 2009 ήταν επίτιμος πολίτης της πόλης των Βρυξελλών

 

Και πάλι να ευχαριστήσω τον χρήστη V.Chatzakis για τα όμορφα βιντεάκια του που εμπλούτισαν την παρουσίαση. Επίσης να ζητήσω κατανόηση για το πρόχειρον του πράγματος όλα έγιναν σήμερα, καθώς θεώρησα άδικο να μην έχει ένας τέτοιος δημιουργός δική του παρουσίαση στο Greekcomics.

 

 

ΕΡΓΑ ΤΟΥ VANCE ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

 

 • Howard Flynn. Η πρώτη περιπέτεια έχει εκδοθεί στα τέυχη 15-29 του περιοδικού ΜΠΡΑΒΟ.
 • Ray Ringo. Τουλάχιστον μία ιστορία έχει δημοσιευθεί στο περιοδικό Μικρός Τεντέν.
 • Bruno Brazil. Οι πρώτοι 10 από τους συνολικά 11 τόμους έχουν δημοσιευθεί σε συνέχειες στον Μπλεκ.
 • Bob Morane. Εδώ τα πράγματα δεν είναι τόσο καθαρά. Σίγουρα έχουν δημοσιευθεί οι τόμοι 20, 21, 23 στο Μπλεκ. Πιθανότατα κι άλλοι.
 • Bruce J. Hawker. Έχουν εκδοθεί οι πρώτοι 3 τόμοι από την ΜΑΜΟΥΘΚΟΜΙΞ στα πλαίσια του Κόκκινου Κύκλου.
 • ΧΙΙΙ. Έχουν εκδοθεί οι 8 πρώτοι τόμοι από την εκδοτική Δέλτα με τίτλο "Κωδικός 13", ενώ ο 1ος τόμος εκδόθηκε και πάλι από την ZEGETRON.
 • Like 13
 • Respect 4
 • Thanks 5
Link to comment
Share on other sites

 • GeoTrou changed the title to WILLIAM VANCE [ (1935 - 2018) ]
41 min ago , Kurdy Malloy said:

 

 

Image result for Howard flynnHoward Flynn -1- Le premier voyage du lieutenant Howard Flynnt951.jpg

 

H συνεργασία με τον Yves Duval επεκτάθηκε και τον Ιανουάριο του 1964 δημοσιεύουν την πρώτη τους A suivre δουλειά σε σχέδιο Vance με τίτλο Howard Flynn. H δουλειά αυτή δημοσιεύτηκε και σε 3 τόμους από το 1966 - 1969 και ήταν η πρώτη επαφή του Vance με την εποχή γνωστή ως Age of Sails. O τίτλος είναι εμπνευσμένο από τον θρυλικό πρωταγωνιστή παρομοίων ταινιών Έρολ Φλυνν, ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι αν και η σειρά ξεκίνησε σαν κόμικ, τελικά κατέληξε σε εικονογραφημένο μυθιστόρημα και σκέτο μυθιστόρημα στο τέλος (όλα δημοσιευμένα στο Tintin).

 

 

Να συμπληρώσω κι εγώ στην εξαιρετική παρουσίαση του Kurdy Malloy, μιά μάλλον άγνωστη κυκλοφορία ιστορίας του Vance με τον Dyval στη Ελλάδα. Η ιστορία που αναφέρεται παραπάνω, με τίτλο "Το πρώτο ταξίδι του υποπλοίαρχου Χόγουαρντ Φλυν" δημοσιεύτηκε σε συνέχειες στο περιοδικό Μπράβο, στα τεύχη 15 έως 29, από 26/6/1964 έως 2/10/1964 :) 

 

BravoA_0015.jpgBravoA_0026.jpgBravoA_0029.jpg

 

 

:Paingiver:

 • Like 12
 • Thanks 3
Link to comment
Share on other sites

Και στο τεύχος 29 από ότι βλέπω έχουμε στα ελληνικά το πρώτο του εξώφυλλο!

 • Like 8
 • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

Διόρθωση, στα τεύχη του Μπράβο 15 έως 29 και όχι 23 όπως κατά λάθος έγραψα, δημοσιεύεται η ιστορία του Howard Flynn. :) 

 

:Paingiver:

 • Like 10
Link to comment
Share on other sites

Είσαι σίγουρος για το 29; Το εξώφυλλο είναι από τις ιστορίες τύπου Κλασσικά Εικονογραφημένα και όχι από τον Howard Flynn

 • Like 7
Link to comment
Share on other sites

Εννοώ ότι στο τεύχος 29 δημοσιεύεται το τελευταίο μέρος της ιστορίας του Howard Flynn, όχι ότι έχει σχέση το εξώφυλλο. :)

 

:Paingiver:

 • Like 7
Link to comment
Share on other sites

@Kurdy Malloy   Μπραβο για το θεμα. Πολυ ωραια παρουσιαση.

 

Σπουδαιος δημιουργος ηταν, να αναπαυθει εν ειρηνη.

 • Like 6
 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Δημοσιεύσεων Vance συνέχεια. Στο τεύχος #19 (21/08/1970) του Μικρού Τεν Τεν, δημοσιεύεται ολόκληρη μια ιστορία του Ringo, των Vance και Dyval με τίτλο "Το κλεμμένο χρυσάφι". :) 

 

Το κλεμμένο χρυσάφι (Ringo), Vance, Dyval, Μικρό Τεν Τεν #19.jpg

 

:Paingiver:

 

 

 

 

 • Like 7
 • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

Aντικαταστάθηκε η λάθος σελίδα από το "Ο Αστερίξ και οι φίλοι του".

 

Επίσης θα εμπλουτιστεί η παρουσίαση και με περεταίρω πληροφορίες από τις ελληνικές εκδόσεις του Vance που μοιάζουν να είναι πολύ περισσότερες. Η αλήθεια είναι ότι με πρώτο ψάξιμο δεν είχα βρει Bob Morane και μου είχε φανεί παράξενο - ορθώς!

 • Like 5
Link to comment
Share on other sites

Tribute του Marini στον Vance.

 

vance.jpg

 • Like 8
Link to comment
Share on other sites

Νομίζω ότι η παρουσίαση εμπλουτίστηκε όσο περισσότερο γινόταν. Μπήκε και μία αυτοπροσωπογραφία του, την οποία ψάρεψα από αυτό το άρθρο της Liberation.

 

Αν κρατάμε κάτι από το άρθρο, είναι η γνώση ότι ο αγαπημένος του ήρωας ήταν ο Bruce Hawker, το πόσο κολακεύτηκε όταν ο Moebius του ζήτησε να αναλάβει το δικό του ρόλο στο spin-off του Μπλούμπερι και το ότι ο ΧΙΙΙ δημιουργήθηκε για να μπορέσει ο Vance να φτιάξει μία σειρά στα πρότυπα της επιτυχίας του Bruno Brazil, κατόπιν πιέσεων του εκδότη. Ο οποίος εκδότης βασίστηκε πάρα πολύ για την επιβίωσή του πάνω του μετά την απώλεια του Αστερίξ.

 • Like 5
 • Respect 1
 • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

Πολύ καλή παρουσίαση! Ευγε!!

 • Like 2
 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.