Jump to content

Μπορεί το Ebay να παίξει ρόλο στη διαμόρφωση των τιμών των Ελληνικών κόμικς;


AndreasD
 Share

Recommended Posts

Αφορμή για αυτό το πόστ (με το μακρυνάρι όνομα) ήταν μια δημοπρασία του Ebay για το τεύχος 9 του Κοκομπίλ.

 

Γενικά το Κοκομπίλ είναι (για καλούς λόγους) ένα απο τα πιο ακριβά ελληνικά κόμικς που το ψάχνουν και συλλεκτές και αναγνώστες. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα μα το βρίσκει κανείς στα μαγαζιά σε τιμές που έπαιζαν απο 35-40 Ευρώ το τεύχος, αλλά έπεφταν και δαγκωματιές των 70 plus.

 

Και στο Ebay φυσικά, όσα ήταν με option Buy It Now μόνο σε αυτές τις τιμές κινούνταν. Στις ανοιχτές δημοπρασίες όμως (όπως σε αυτή που αναφέρω παραπάνω) οι τιμές κινούνται πάντα στα 20 Ευρώ. Εχω συμετάσχει σε μία αλλά έχω παρακολουθήσει και κάποιες άλλες και το 20ρικο (λιγότερο απο το μισό της "επίσιμης τιμής" δηλαδή) δείχνει να είναι το ανώτερο όριο.

 

Ένα άλλο καλό παράδειγμα είναι τα Κλασσικά Εικονογραφημμένα της πρώτης περιόδου.

 

Ακόμα εδώ και μερικούς μήνες το Ebay μεταφράστηκε και στα Ελληνικά, ελπίζωντας να πάρει κομμάτι της εγχώριας πίτας των online δημοπρασιών. Ήδη αρκετά Ελληνικά κόμικς παίζουν στις δημοπρασίες τους και δειλά δειλά, αρχίζουν να διαμορφώνονται τάσεις στις τιμές.

 

Φυσικά πάντα υπάρχουν αυτοί που ζητάνε την μάνα τους και τον πατέρα τους ή βάζουν μια πολύ υψηλή αρχική τιμή, αλλά δεν τα χτυπάει κανείς.

 

Νομίζω πως αν παρακολουθήσουμε λίγο τις πορείες αυτών των δημοπρασιών, και ειδικά αν αυτές πολλαπλασιαστούν, ίσως αρχίσουμε να ξεκαθαρίζουμε και το θέμα των τιμών στα ελληνικά κόμικς.

 

 

Λίγες σκέψεις για κουβεντούλα... :beer:

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Εδώ και αρκετό καιρό επίσης λειτουργεί και το ebay.gr. Πριν λίγες μέρες μου στείλανε μήνυμα πως λειτουργεί και επίσημα, επομένως ίσως να δούμε περισσότερα ελληνικά κόμικς. Ίσως να παίξει και αυτό ρόλο μακροπρόθεσμα.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Όχι. Δε βολεύει. Αυτό το τζογαδόρικο στοιχείο του ebay με εκνευρίζει. Τυχαίνει να είναι κάτι προσφορά, τυχαίνει να είναι κάτι σε παρανοϊκή τιμή. Δεν έχει λογική. Αν είναι να κρατάμε την κατώτερη τιμή των τελευταίων ετών, χαθήκαμε!

 

Γιατί να πετύχει το ebay όταν απότυχαν τα παρεμφερή ντόπια; Εξάλλου τι να κάνουμε; Να περιμένουμε πότε θα τελειώσει μια δημοπρασία για να αποφασιστεί ποιά θα είναι η τελική αντικειμενική τιμή; Αφού το ξέρετε ότι μπορεί ο καθένας να φτάξει έναν λογαρισαμό και να "αυτοχτυπιέται" για να δημιουργήσει εντυπώσεις και προηγούμενο. Εδώ οι αμερικάνικες τιμές παίζουν συνέχεια, σε παλιά και καινούργια. Εμείς θα καταφέρουμε να το στρώσουμε; Σάμπως καταφέρατε/καταφέραμε να στρώσουμε το Μοναστηράκι; Οι αμερικάνοι δεν έχουν το ebay γνώμονα στις αγοραπωλησίες τους.

 

Έχω αγοράσει ένα σωρό ευρωπαϊκά αλμπουμάκια σε πολύ καλές τιμές από Μοναστηράκι. AngloHelenic, Mltieditions, Μαμούθ και Modern Times. Και υπάρχουν ακόμη άτομα εδώ στο σάιτ που τα ψάχνουν αυτά! Όταν ρώτησα κάποιους που συνάντησα "γιατί δε τα ψάχνετε στη Μοναστηράκι; 2 ευρώ τα Λούκυ Λούκ έχει", η απάντηση ήταν "τα θέλουμε ακόμη πιο φτηνά".

 

Έτσι που λέτε...

Link to comment
Share on other sites

Δεν έχεις άδικο σε αυτά που λες, αλλά υπάρχει μια βασική διαφορά με το Μοναστηράκι. Εκεί υπάρχουν μόνο έμποροι που μπορούν να κανονίζουν μόνοι τους ελάχιστες τιμές, στο Ebay μπορεί να βάλει κόμικς όποιος θέλει.

 

Σίγουρα παίζουν τα "αυτοχτυπήματα", αλλά όπως έχει αναφερθεί και σε κάποιο άλλο τόπικ αυτό είναι κάτι που αργά ή γρήγορα γίνεται αντιληπτό.

 

Σε κάθε περίπτωση η δική μου εμπειρία με το Ebay είναι άκρως θετική. Έχει σώσει το πορτοφόλι μου από αρκετές διαρροές... :)

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Το ebay.gr νομίζω δε δημιουργεί κάποια ουσιαστική διαφορά. Απλώς παρουσιάζει τα ίδια αποτελέσματα στα Ελληνικά, δεν προσφέρει όμως τη δυνατότητα να κάνεις πωλήσεις στα Ελληνικά. Οπότε, τα ίδια πράγματα που μπορούσες να προσφέρεις προς πώληση στα ξένα eBay θα βρεις και τώρα. Υπάρχει άραγε κόσμος στο κοινό των κόμικς στην Ελλάδα που ήθελε να αγοράσει κάτι μέσω eBay και τους εμπόδιζαν τα Αγγλικά; Ή μήπως κάνω λάθος;

 

Σχετικά με την ομαλοποίηση των τιμών, ίσως πρέπει να υπάρχει μια κρίσιμη μάζα από αγοραστές και πωλητές online πριν βγουν σίγουρα συμπεράσματα. Σχετικά με το Κοκομπίλ που ανέφερε ο Ανδρέας, για παράδειγμα, μου φαίνεται πολύ πιθανό να υπάρχουν αρκετοί που θα το αγόραζαν και σε υψηλότερη τιμή, και απλώς δεν το ήξεραν ότι είχε προσφερθεί στο eBay. Τα μαγαζιά έχουν τη δυνατότητα να ορίσουν μια τιμή και να την διατηρήσουν για μεγάλο διάστημα ελπίζοντας ότι θα πουλήσει, και μάλιστα σε ανθρώπους που είτε δεν έχουν χρόνο, είτε δεν είναι πολύ εξοικειωμένοι με τις δικτυακές αγορές, είτε γενικά δεν ψάχνονται ιδιαίτερα, και όταν βρεθούν μπροστά στο συγκεκριμένο κομμάτι θα το πάρουν ακόμα και πιο ακριβά.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Αυτό το θέμα είναι αρκετά παλιό. Παρακαλούμε σκεφτείτε μήπως είναι καλύτερα να ξεκινήσετε ένα νέο θέμα αντί να απαντήσετε σε αυτό.

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.