Jump to content
Dr Paingiver

ΙΠΠΟΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛΠΙΔΑΣ, ΟΙ [ Les Pionniers de l' Esperance ] (1960-1963)

Recommended Posts

Εκδόσεις στις οποίες δημοσιεύτηκε:

Το 1961, η "Διάπλαση των Παίδων" ξεκίνησε να δημοσιεύει ένα κόμικ Επιστημονικής Φαντασίας με το γενικό τίτλο "Οι Ιππότες της Ελπίδας". Συνολικά δημοσίευσε τρεις ιστορίες με την παρακάτω χρονολογική σειρά:

1) Οι Ιππότες της Ελπίδας


Τίτλος01.jpg


Η συγκεκριμένη ιστορία δημοσιεύτηκε από την 03/12/1960 έως την 25/11/1961


Knights01.jpgKnights02.jpg


Μία ομάδα που αναζητούσε τα ίχνη μιάς χαμένης αρχαιολογικής αποστολής στην ζούγκλα του Κονγκό, ανακαλύπτει μια πόλη εξωγηίνων που έχουν σαν σκοπό την κατάκτηση της γης.

2) Οι Ιππότες της Ελπίδας - Πλανήτης 7


Τίτλος02.jpg


Η ιστορία δημοσιεύτηκε από την 02/12/1961 έως την 07/07/1962


PlanetSeven01.jpgPlanetSeven02.jpg


Η ομάδα των "Ιπποτών" ταξιδεύει στον μακρινό πλανήτη 7, με αποστολή να διελευκάνει την μυστηριώδη συμπεριφορά του σε αντίθεση με τα υπόλοιπα ουράνια σώματα.

3) Οι Ιππότες της Ελπίδας - Νέα Περιπέτεια


Τίτλος03.jpg


Η ιστορία δημοσιεύτηκε από την 14/07/1962 έως την 16/03/1963


New01.jpgnew03.jpg


Κατά την επιστροφή τους στην γη από τον Πλανήτη 7, οι "Ιππότες" συναντούν ένα πλανήτη, οι κάτοικοι του οποίου ζουν σε συνθήκες μεσαιωνικής Αγγλίας και η περιπέτεια που περνούν θυμίζει ξεκάθαρα σε υπόθεση Ρομπέν των Δασών.


Η πρώτη ιστορία διαδραματίζεται σε ένα απόλυτα γήινο περιβάλλον, που χρονικά θα το ενέτασσα στο τέλος της δεκαετίας του 1950. Με εξαίρεση τον κεντρικό ήρωα (κάποιον με το όνομα Τάνγκα), δεν έχει καμία σχέση με τις επόμενες δύο ιστορίες που διαδραματίζονται στο μακρινό μέλλον.
Ιδωμένο και διαβασμένο με την σημερινή ματιά, το κόμικ φαίνεται αρκετά πρωτόγονο. Με καλό σενάριο, στο πνεύμα όμως της εποχής.
Την δεκαετία του 1960 όμως που το διάβασα πρώτη φορά μου άφησε απίστευτα συναισθήματα. Κατ΄αρχήν να διευκρινήσω ότι είναι το πρώτο κόμικ που διάβασα στην ζωή μου. Πριν το Μίκυ Μάους, πριν τα Κλασσικά Εικονογραφημένα, πριν απ΄όλα. Ειδικά την πρώτη ιστορία την έχω διαβάσει πάνω από εκατό φορές, ταυτίζοντας πολλές φορές τον εαυτό μου με τον βασικό πρωταγωνιστή. Καρέ όπως το παρακάτω με έχουν σημαδέψει.


Καρέ.jpg


Δυστυχώς ποτέ δεν έμαθα την προέλευση ή τους δημιουργούς του συγκεκριμένου κόμικ. Βλέπετε η πάγια τακτική της Διάπλασης ήταν να μην δημοσιεύει καμία πληροφορία για τα κόμικς που δημοσίευε. Έχω κάνει άπειρες αναζητήσεις τόσο στο internet, όσο και σε διάφορους καταλόγους, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Πάντα ήθελα να αποκτήσω το πρωτότυπο, αλλά μέχρι στιγμής δεν το έχω εντοπίσει.

 

 
On 9/11/2010 στο 4:38 ΜΜ, kukuzelis είπε:

 Πρόκειται για το Les Pionniers de l'Espérance των Roger Lécureux (κείμενα) και Raymond Poïvet(σκίτσο). Η σειρά έτρεξε από το 1945 μέχρι το 1973. Για περισσότερες λεπτομέρειες ανατρέξατε στο γκουγκλ.

 

 

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

 

 

 • Like 27

Share this post


Link to post
Share on other sites

Οκ, μια τρελή υπόθεση: Μήπως οι Ιππότες της Ελπίδας είναι οι Challengers Of The Unknown!? Ο μελαχρινός κεντρικός ήρωας μοιάζει πάντως...

 

Να, ρίξε μια ματιά:

http://www.comics.org/series/1293/covers/?style=default

http://www.challengersoftheunknown.com/

http://en.wikipedia.org/wiki/Challengers_of_the_Unknown

 • Like 7

Share this post


Link to post
Share on other sites

Την σειρά "Challengers of the Unknown", την έχω ξαναψάξει στο παρελθόν για πολλούς λόγους. Πρώτον σαν έκδοση συμπίπτει χρονικά με αυτό που ψάχνω και δεύτερον γιατί οι δύο σειρές έχουν αρκετές σεναριακές ομοιότητες. Στο σκίτσο όμως δεν μοιάζουν. Συν το γεγονός ότι η "Διάπλαση" δεν δημοσίευε κόμικς από μεγάλες και γνωστές εταιρείες, ίσως φοβούμενη την πιθανή έλλειψη δικαιωμάτων.

Πάντως ευχαριστώ Ορέστη. :efxaristo:

 • Like 8

Share this post


Link to post
Share on other sites

Λόγω των 3ψήφιων αριθμών που έχει, μου κάνει για στριπ εφημερίδας προσωπικά :)

 

:cheers5:

 • Like 5

Share this post


Link to post
Share on other sites

Πάντως τα βασικά ονόματα των ηρώων είναι Γαλλικά (ή τουλάχιστον έχουν γαλλική ακουστική) πχ Ζακ Μποραν κλπ, οπότε μάλλον προς Γαλλία μεριά θα πρέπει να κοιτάξουμε. Κάποιο παλιό bd ίσως...

 • Like 7

Share this post


Link to post
Share on other sites

Εμένα μ΄ ενδιαφέρει κατ΄ αρχήν να διαβάσω τα κόμικς αυτά. Παρατηρώ όμως ότι στην επανέκδοση της ΔΙΑΠΛΑΣΗΣ των ΑΔΕΛΦΩΝ ΒΛΑΣΣΗ δεν συμπεριλαμβάνονται τα έτη 1960-1963. Επομένως δεν μου μένει παρά η Δημόσια Βιβλιοθήκη. Παλιότερα είχα ψάξει για διηγήματα επιστημονικής φαντασίας και είχα βρει αρκετά. Πάντως το κείμενο μέσα στα καρεδάκια χτυπημένο με γραφομηχανή είναι όλη η μαγεία!

 

post-7467-1263658659,72_thumb.jpg

 

vaios/16-1-2010

 • Like 10

Share this post


Link to post
Share on other sites

Εμένα μ΄ ενδιαφέρει κατ΄ αρχήν να διαβάσω τα κόμικς αυτά. Παρατηρώ όμως ότι στην επανέκδοση της ΔΙΑΠΛΑΣΗΣ των ΑΔΕΛΦΩΝ ΒΛΑΣΣΗ δεν συμπεριλαμβάνονται τα έτη 1960-1963.

 

Οι αδελφοί Βλάσση πήραν δικαιώματα επανέκδοσης της Διάπλασης μόνο μέχρι το έτος 1956. Για τα επόμενα χρόνια και μέχρι το κλείσιμο του περιοδικού, τα δικαιώματα τα είχε ο Παράσχος, ο οποίος δεν τα έδωσε (ή δεν του ζητήθηκαν) και συνεχίζει ακόμα να τα έχει. Κάποτε που είχα συνομιλία με τους αδελφούς Βλάσση στο κατάστημά τους (ο ένας τώρα δεν ζει), ήταν λίγο ασαφείς σε αυτό το θέμα.

 

:valtnino:

 • Like 11

Share this post


Link to post
Share on other sites

Λοιπόν το βρήκα! Πρόκειται για το Les Pionniers de l'Espérance των Roger Lécureux (κείμενα) και Raymond Poïvet(σκίτσο). Η σειρά έτρεξε από το 1945 μέχρι το 1973. Για περισσότερες λεπτομέρειες ανατρέξατε στο γκουγκλ.

 • Like 16

Share this post


Link to post
Share on other sites

Λοιπόν το βρήκα! Πρόκειται για το Les Pionniers de l'Espérance των Roger Lécureux (κείμενα) και Raymond Poïvet(σκίτσο). Η σειρά έτρεξε από το 1945 μέχρι το 1973. Για περισσότερες λεπτομέρειες ανατρέξατε στο γκουγκλ.

 

 

Είσαι άπαιχτος. :clap2: Σ΄ευχαριστώ πολύ. :efxaristo:

 

:valtnino:

 • Like 6

Share this post


Link to post
Share on other sites

Πάρα μα πάρα μα πάρα πολύ σωστός ο παίχτης!!! :respect: :respect: :respect::cool:

 

Έξτρα πληροφορίες στα αγγλικά εδώ.

 

Οι αριθμοί που έχει σε κάθε σελίδα αφορούν το Vaillant στο οποίο πρωτοδημοσιεύθηκαν. Κάπως έτσι το 789 που έχει σε σελίδα του Πλανήτη 7 σηματοδοτεί ότι αυτή η σελίδα δημοσιεύθηκε στο Vaillant 789 το 1960, το οποίο όπως βλέπουμε εδώ περιείχε την ιστορία Inaccessible 7.

 

Οπότε η πρώτη ιστορία που αναφέρει ο Παύλος είναι η Echec aux Zions του 1958, η οποία ακολουθήθηκε από την προαναφερθείσα. Για την τρίτη δεν είμαι σίγουρος τι ακριβώς θέλει να πει στο bdoubliees (το λινκ που έβαλα πριν) και αν ήταν μια ανώνυμη αυτοτελής ιστορία στο 851 ή απλώς δεν έχουν καταχωρήσει πλήρως αυτό το τεύχος και τα επόμενα.

 

:cheers5:

 • Like 9

Share this post


Link to post
Share on other sites

Είμαι κατασυγκινημένος :crying:

 

:yahoo::yahoo::yahoo::yahoo:

 

:roll::roll::roll::roll:

 • Like 5

Share this post


Link to post
Share on other sites

Για την τρίτη δεν είμαι σίγουρος τι ακριβώς θέλει να πει στο bdoubliees (το λινκ που έβαλα πριν) και αν ήταν μια ανώνυμη αυτοτελής ιστορία στο 851 ή απλώς δεν έχουν καταχωρήσει πλήρως αυτό το τεύχος και τα επόμενα.

 

 

Η τρίτη ιστορία είναι η "Nibor" (1961). :yahoo::yahoo:

 • Like 7

Share this post


Link to post
Share on other sites

1) Το θέμα είναι ποιος θα σε ευαισθητοποιήσει. Όταν ευαισθητοποιηθείς από τους κατάλληλους ανθρώπους (καλή ώρα εσάς) βρίσκεις πολλά.

2) Ο Raymond Poïvet είναι εντυπωσιακός σκιτσογράφος. Απορώ που δεν είναι ευρύτερα γνωστός.

3) Δύο ποστ με δείγματα της δουλειάς του (σκαναρισμένα σε ευπρεπές μέγεθος): Ένα και Δύο.

 • Like 11

Share this post


Link to post
Share on other sites

Στο λινκ που δίνει ο germanicus19 βρίσκει κανείς (αν σκρολάρει κάτω-κάτω) και την εξής πληροφορία: "Raymond Poïvet (1910-1999) worked as a fashion artist in the 1940s and contributed to 'Le Téméraire'". Το Le Téméraire ήταν ένα περιοδικό για παιδιά που κυκλοφόρησε από το 1943 μέχρι την Απελευθέρωση στην κατεχόμενη Γαλλία. Όσοι ξέρουν (είναι σπάνιο να βρεις τεύχη του σήμερα) ισχυρίζονται ότι ήταν προπαγανδιστικό όργανο των Ναζί. Διαβάζω ας πούμε: "le Téméraire, qui apparait le 15 Janvier 1943 en zone occupée sans la moindre concurrence et sans subir la restriction de papier. Le Téméraire va diffuser, souvent avec subtilité, les rudiments de l’idéologie nazie, par exemple on voit le chevalier Sigur marcher «en tête de sa tribu, portant sur sa poitrine l’emblème sacré des aryens. Ce journal propage aussi des idées antisémites à peine dissimulées" [Συγνώμη που το αφήνω αμετάφραστο, δεν τα πάω καλά με τις μεταφράσεις]. Η πληροφορία μου φάνηκε ενδιαφέρουσα. Δεν την σημειώνω με καταγγελτική διάθεση. Πιο πολύ σκέφτομαι "βρε τι περνούσαν κι αυτές οι χορεύτριες" :-)

 

ΥΓ. Όπως βλέπω κυκλοφορεί και ένα βιβλίο περί le Téméraire. // ΥΓ 2. Παρεμπιπτόντως βρήκα και μια συζήτηση [για γαλλομαθείς μόνο, δυστυχώς] για τα κόμικς στην κατεχόμενη Γαλλία.

Edited by kukuzelis
 • Like 9

Share this post


Link to post
Share on other sites

Εγώ ψάχνωντας βρήκα αυτό το site που είναι στα Αγγλικά. Επιπλέον όπως διαπίστωσα και στο E-bay υπάρχουν αρκετές ιστορίες προς πώληση είτε παλιές, είτε μιά συλλογή αρκετών τόμων (εντόπισα 7 τόμους μέχρι τώρα) με ιστορίες των Ιπποτών. Δυστυχώς για μένα όμως όλες στα Γαλλικά.

Έτσι για την ιστορία να αναφέρω ότι το "Ελπίδα" αναφέρεται στο όνομα του διαστημοπλοίου με το οποίο ταξίδευαν οι κοσμοναύτες, το οποίο ονομαζόταν "L' Esperance". Σαφώς και ταιριάζει πιό πολύ ο Γαλλικός τίτλος, που αναφέρεται σε εξερευνητές/πιονέρους και όχι βέβαια σε ιππότες που μεταφέρθηκε πιασιάρικα στην Διάπλαση.

 

:valtnino:

 • Like 8

Share this post


Link to post
Share on other sites

Διάβασα σκαναρισμένη την πρώτη ιστορία " Η Εισβολή των Ζιόνων" και την απόλαυσα με το παραπάνω! :valt:   Πολύ ωραίο κόμικ, που μάλλον θα σταθεί αφορμή να ασχοληθώ και με άλλα διαμάντια παλιότερων εποχών, που μέχρι τώρα αγνοούσα!  :best:  Πολλά :respect:  Παύλο, τόσο για την ωραία παρουσίαση όσο και για το σκαν που μας χάρισες! :clap2:  :thanks:  :beer:

 • Like 11

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.