Jump to content

Ο αμφιλεγόμενος Τεν Τεν [Κίσκιλα Μάρθα, tvxs.gr, 10/1/2022]


Recommended Posts

281949-anniversaire-tintin-musee-herge-janvier-2015.jpg

 

Ποιος μπορεί να ξεχάσει τον δαιμόνιο και ευρηματικό ρεπόρτερ με το μονίμως όρθιο τσουλούφι που ταξίδεψε σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, αντιμετώπισε λαθρέμπορους και κακοποιούς, αλλά πάντα έβγαινε σώος και αβλαβής από τα ριψοκίνδυνα ταξίδια που έκανε; Σήμερα αποτελεί ένα από τα πιο επιτυχημένα κόμικς παγκοσμίως, με περισσότερες από διακόσια εκατομμύρια πωλήσεις, ενώ έχει μεταφραστεί σε 58 γλώσσες. Ωστόσο, η λάμψη του άρχισε να φθίνει, μετά τις κατηγορίες εναντίον του για μισογυνισμό, ρατσισμό και αντικομουνισμό.

 

Ο λόγος για τον Τεν Τεν που «γεννήθηκε» στις 10 Ιανουαρίου. Ο Τεν Τεν δημιουργήθηκε από το πενάκι του βέλγου κομίστα Ζορζ Ρεμί, γνωστός και ως Ερζέ, το οποίο αποτελεί αντιστροφή των αρχικών του ονοματεπώνυμού του. Η ιστορία του αποδεικνύει ότι ο ήρωας ενός κόμικ δεν χρειάζεται να έχει πάντα σούπερ δυνάμεις για γίνει αγαπητός από το κοινό.

 

Οι ιστορίες του άρχισαν να δημοσιεύονται στις 10 Ιανουαρίου του 1929 στο παιδικό ένθετο Le Petit Vingtième (Ο μικρός εικοστός) της εφημερίδας Le XXe Siècle (Ο 20ός αιώνας) και συνέχισε να εκδίδεται εκεί μέχρι τις 11 Μαΐου του 1930, υπό τον τίτλο Les Aventures de Tintin (Οι περιπέτειες του Τεντέν).

 

Κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου οι περιπέτειες του μεταφέρθηκαν στη βελγική εφημερίδα Le Soir, στην οποία δούλευε ο Ερζέ, ενώ από τις 26 Σεπτεμβρίου 1946 άρχισε στο Βέλγιο η έκδοση του εβδομαδιαίου περιοδικού Τεν Τέν από την εκδοτική εταιρεία του Raymond Leblanc, η οποία συνέχισε μέχρι το 1993.

 

Screenshot 2022-01-14 13.13.52.png

 

Ο ρεπόρτερ που ερευνούσε μεγάλες υποθέσεις και έμπλεκε σε απίστευτες περιπέτειες είχε πάντα παρέα του τον πιστό του φίλο Μιλού, ένα φοξ τεριέ το οποίο τον συντρόφευε σε όλα τα ταξίδια του. Άλλοι γνωστοί ήρωες που πλαισίωναν τον Τεν Τεν ήταν ο οξύθυμος Κάπτεν Χάντοκ, ο καθηγητής Τρύφων Τουρνεζόλ, αλλά και οι πασίγνωστοι «δίδυμοι» ντέτεκτιβ Ντιπόν και Ντιπόν. Ένας από τους χειρότερους εχθρούς του ήταν ο ελληνοαμερικανός μεγιστάνας Ροβέρτος Ρασταπόπουλος, ιδιοκτήτης των κινηματογραφικών στούντιο Cosmos Pictures που χρησιμοποιούσε ως βιτρίνα για τις παράνομες δουλειές του. Είναι μάλιστα πιθανό ο Ερζέ να εμπνεύστηκε τον ήρωά του από τον Αριστοτέλη Ωνάση.

 

Ο Τεν Τεν έχει γίνει ένα από τα βελγικά σύμβολα, ενώ η χώρα τιμά το διάσημο δημοσιογράφο των καρτούν με ένα ασημένιο νόμισμα των 10 ευρώ, πάνω στο οποίο είναι αποτυπωμένη η μορφή του. Μάλιστα πριν αρκετά χρόνια ο Σαρλ ντε Γκολ είχε πει: «Κατά βάθος, ο μόνο διεθνής αντίπαλός μου είναι ο Τεν Τεν». Ο Ερζέ από τη μεριά του είχε πολλούς γνωστούς θαυμαστές για την καθαρή, εκφραστική και φωτεινή πινελιά του, όπως ο Άντι Γουόρχολ και ο Ρόι Λιχτενστάιν.

 

Πως δημιουργήθηκε ο Τεν Τεν

 

Πηγή έμπνευσης για τον Ερζέ για να δημιουργήσει τον Τεν Τεν αποτέλεσε ένας 15χρονος πρόσκοπος από την Δανία, ο Πάλλε Χούλντ, ο οποίος κέρδισε τον διαγωνισμό μιας τοπικής εφημερίδας για τον εορτασμό των 100 χρόνων προσφοράς του Ιουλίου Βερν. Οι όροι του διαγωνισμού έλεγαν ότι ο επικρατέστερος θα έπρεπε να κάνει μόνος του τη διαδρομή που διέγραψε ο ήρωας του βιβλίου «Ο Γύρος του Κόσμου σε 80 Ημέρες» μέσα σε 46 ημέρες και χωρίς να χρησιμοποιήσει αεροπλάνο.

 

281949g-screen_shot_2019-01-10_at_7.59.56_m.m..jpg

 

Screenshot 2022-01-14 13.15.29.png

 

Ο Παλλέ κέρδισε τον διαγωνισμό και έτσι ξεκίνησε την 1η Μαρτίου 1928 από την Κοπεγχάγη και διέσχισε με σιδηρόδρομο και ατμόπλοιο την Σκοτία, τον Καναδά, τη Σοβιετική Ένωση, την Ιαπωνία, την Πολωνία και τη Γερμανία. Όταν μάλιστα επέστρεψε από το ταξίδι του έγραψε ένα βιβλίο με τις εμπειρίες του, το οποίο διάβασε ο Ερζέ και λίγο αργότερα δημιούργησε τις πρώτες ιστορίες του Τεν Τεν.

 

Ρατσιστικές και αντικομουνιστικές ιδεολογίες

 

Οι δύο πρώτες περιπέτειες του Τεν Τεν σε Σοβιετική Ρωσία και Κονγκό, δεν είναι τίποτα παραπάνω από προπαγανδιστικά έντυπα, που αναπαράγουν τις ρατσιστικές και ιδεολογικές εμμονές της ευρωπαϊκής καθολικής Ακροδεξιάς της δεκαετίας του 1930.

 

Ξεκινώντας τις περιηγήσεις του από το Βέλγιο, ο Τεν Τεν ταξίδεψε πρώτα «Στη χώρα των Σοβιέτ» και κατηγορήθηκε για αντικομουνισμό, επειδή ασκούσε κριτική στο σταλινισμό. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να θεωρείται για πολλά χρόνια προϊόν του Ψυχρού Πολέμου.  Στην ΕΣΣΔ, ο Τεν Τεν συναντά διεφθαρμένους και αιμοσταγείς κρατικούς λειτουργούς, την αφόρητη καταπίεση του πληθυσμού και την επικράτηση της «ενιαίας κομματικής γραμμής».

 

281949g-maxresdefault.jpg

 

Στο Κονγκό, ο νεαρός ρεπόρτερ, αναπαράγει μια εικόνα στην οποία αφήνει υπονοούμενο πως θεωρεί τους Αφρικανούς ανίκανους να διαχειριστούν τις τύχες τους, χωρίς δυτική και στη συγκεκριμένη περίπτωση βελγική κηδεμονία. Πάντως τα δύο αυτά επεισόδια αποδίδονται στις στενές σχέσεις του με τον ακραίο καθολικό και δεδηλωμένο θαυμαστή του Χίτλερ και του ιταλικού φασισμού, αβάς Ουαλέζ, ο οποίος είναι αυτός που πείθει τον Ρεμί, που εργάζεται στο διαφημιστικό τμήμα του περιοδικού, να αναλάβει εβδομαδιαία στήλη κόμικς.

 

Ακολουθούν άλλες περιπέτειες του γνωστού ρεπόρτερ στην πρωτεύουσα του εγκλήματος, το Σικάγο και πριν από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο έφτασε στην Αίγυπτο, την Ινδία, την Κίνα ακόμα και στο φεγγάρι. Στόχος του ήρωα ήταν πάντα να πολεμά τους κακούς και να βοθάει τους αθώους σε οποιοδήποτε μέρος κι αν βρισκόταν.

 

Σήμερα, το Ίδρυμα Ερζέ, που διαχειρίζεται τα δικαιώματα του Τεντέν, έχει μετατραπεί σε μια επικερδής βιομηχανία. Ο ήρωας δεν έχει πρωταγωνιστήσει μόνο στα βιβλία, αλλά και στη μικρή και τη μεγάλη οθόνη, ενώ έχει ανέβει και στο θέατρο. Οι ιστορίες του έγιναν και πάλι γνωστές το 2011 μέσα από την μεγάλη οθόνη στην ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ, «Οι Περιπέτειες του Τεν τεν: Το μυστικό του μονόκερου», αφού είχε προηγηθεί μια πτωτική πορεία εξαιτίας της ιδεολογίας που προέβαλε. 

 

Screenshot 2022-01-14 13.17.54.png

 

Ο Τεν Τεν γιορτάζει τα 90ά γενέθλιά του και προσεχώς θα δικαιούται να έχει μια δεύτερη κινηματογραφική ταινία με πρωτοβουλία του ντουέτου Πίτερ Τζάκσον - Στίβεν Σπίλμπεργκ, αλλά ίσως και ένα ανέκδοτο λεύκωμα που θα φθάσει στα βιβλιοπωλεία, όπως ανακοίνωσε ο διευθυντής εκδόσεων του οίκου Casterman.

 

Παρόλο που ο Τεν Τεν του Ερζέ θα είναι για πάντα μία μηχανή προπαγάνδας, τοποθετημένη μάλιστα μέσα σε παιδικά κόμικ, θα μείνει για πάντα στις καρδιές των περισσότερων ως ο υπερασπιστής του καλού που παρέα με τον πιστό του σκύλο, Μιλού, θα μπλέκουν σε περιπέτειες γεμάτες κινδύνο, όμως πάντα θα καταφέρνουν να ξεφεύγουν αλώβητοι.

 

Και η πηγή

 • Like 15
Link to comment
Share on other sites

Τα πρώτα κόμικ του πραγματικά ήταν αισχρά από άποψη προπαγάνδας και ρατσισμού. Μετά όμως έγινε στροφή 180 μοιρών. Τεύχη όπως το "Τεν Τεν στο Θιβέτ" μόνο ρατσιστικά δεν τα λες. Γενικά σηκώνει πολύ μεγάλη κουβέντα ο Τεν Τεν σε όλα τα επίπεδα. Σχέδιο, σενάριο κλπ.

Πάντως η τελευταία φράση του αρθρογράφου ("Παρόλο που ο Τεν Τεν του Ερζέ θα είναι για πάντα μία μηχανή προπαγάνδας") για μένα είναι υπερβολική.

 

 • Like 7
 • Read 1
Link to comment
Share on other sites

"κατηγορήθηκε για αντικομουνισμό" :lol:

 • Like 5
Link to comment
Share on other sites

On 14/1/2022 στο 2:08 ΜΜ, doom είπε:

"κατηγορήθηκε για αντικομουνισμό" :lol:

 

Που ειναι το αστειο ξερω γω; :lol:

 • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Ότι το να γράφεις "κατηγορήθηκε για αντικομουνισμό", είναι σαν να γράφεις "κατηγορήθηκε για φιλοζωία", με λίγα λόγια δεν πρόκειται για κατηγορία, αλλά για έπαινο :)

 

Edited by doom
 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

16 λεπτά πριν, mko είπε:

 

Που ειναι το αστειο ξερω γω; :lol:

 

Υποψιάζομαι ότι εννοεί ότι τον κατηγόρησαν για κάτι άρα είναι κακό.

Σύμφωνα βέβαια με το λεξικό

 

κατηγορώ

 

σχολιάζω αρνητικά κάποιον,του αποδίδω ευθύνες για το αποτέλεσμα μιας ενέργειας/κατάστασης ή μιας πράξης που τιμωρείται από τον νόμο

 

Η λέξη κατηγορώ ως "σχολιάζω αρνητικά κάποιον" ταίριαζει μια χαρά στη φράση "κατηγορήθηκε για αντικομμουνισμό" γιατί αυτοί που τον κατηγόρησαν ουσιαστικά τον σχολίασαν αρνητικά για αυτό και δεν του απέδωσαν ευθύνες για το αποτέλεσμα της ενέργειας του. Ετυμολογικά λοιπόν η φράση είναι μια χαρά. 

 

Τώρα αν έπρεπε να του απολογηθούν ευθύνες για το Τεν Τεν στο Κονγκό είναι μια άλλη κουβέντα.:lol:

 

Edit: Αλλού το πήγαινε τελικά απ' ότι διάβασα μολις. Νόμιζα ότι το πρόβλημα του ήταν η γραμματική. Λάθος κατάλαβα. 

Edited by Manitou
 • Like 4
Link to comment
Share on other sites

35 λεπτά πριν, doom είπε:

Ότι το να γράφεις "κατηγορήθηκε για αντικομουνισμό", είναι σαν να γράφεις "κατηγορήθηκε για φιλοζωία", με λίγα λόγια δεν πρόκειται για κατηγορία, αλλά για έπαινο :)

 

 

Κοίτα, εννοεί ότι είχε προπαγανδιστικά μηνύματα το κόμικ, πολιτικής υφής. Δεν νομίζω ότι αυτό είναι κάτι που είναι σωστό να επαινεθεί. Αλλά επειδή η κουβέντα θα πάει αλλού και δεν θέλω, το αφήνω.

 • Like 5
Link to comment
Share on other sites

Πολλά κόμικ έχουν πολιτική προπαγάνδα και θεωρούνται κορυφαία, η προπαγάνδα από μόνη της δεν αποτελεί απαραίτητα κάτι αρνητικό.

 • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Τα τρια πρωτα Τεντεν ειχαν πολλα πολλα θεματα και γενικως δεν ηταν καλα σαν κομικ. Η χωρα των σοβιετ συγκεκριμενα ειναι εντελως αθλια κατα την αποψη μου και σαν σεναριο και σαν ροη ανεξαρτητα απο την ιδεολογια του καθενος. Εντελως πρωτολειο εργο χωρις συνοχη. Καλα εκανε και δεν την επανεκδιδε ο Ερζε και για καλλιτεχνικους λογους.  Στα υπολοιπα σιγουρα εκανε μια στροφη και βελτιωθηκαν παρα πολυ.  Μην ξεχναμε εξαλλου οτι τα πρωτα Τεντεν τα εγραφε κατα παραγγελια και καθ υποδειξη ωστε να προωθησει τις υπερσυντηρητικες αποψεις της εφημεριδας που τα εξεδιδε. Λογικο ειναι οταν δεν υπαρχει καποια ελευθερια στην καλλιτεχνικη εκφραση να εχουμε τετοια αποτελεσματα. Τα κατα ποσον βεβαια ενστερνιζοταν και ο ιδιος ο Ερζε τις αποψεις των εργοδοτων του αυτο ακομα αποτελει αντικειμενο διενεξης. Παντως σιγουρα οι επομενες ιστοριες ηταν καλυτερες συνολικα σαν εργα.

 

Να αναφερθει εδω παντως οτι ο εκδοτης και προισταμενος του Ερζε ο αββας Norbert Wallez (που τον καθοδηγουσε και του υποδεικνυε τι να γραψει στα πρωτα του βηματα) αφου τρελαθηκε απο τη χαρα του με την ηττα της χωρας του και την Γερμανικη κατοχη που ακολουθησε και αφου υποστηριξε ανοιχτα το κινημα του Ρεξισμου και το αντιστοιχο κομμα, μετα το τελος του Β ΠΠ βρεθηκε σε δυσκολη θεση και οχι μονο κατηγορηθηκε αλλα δικαστηκε και καταδικαστηκε σε φυλακιση για καποια ετη για την αντεθνικη του δραση και συνεργασια με τους Ναζι. Και αυτος τα θεωρουσε επαινο μαλλον αυτα που εκανε αλλα την πατησε γιατι οι δικαστες και αυτοι που αντισταθηκαν στους εχθρους ειχαν διαφορετικη αποψη προφανως.

 

Και για να γελασουμε κλεινοντας τον Ερζε για "φιλοζωια" δεν νομιζω να τον κατηγορησει κανενας αν δει την σκηνη με τον ρινοκερο!

 • Like 4
 • Funny 2
 • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

Επίσης, όπως μού αρέσει να λέω, πρέπει να αναλογιστούμε την εποχή στην οποία γράφει κάποιος. Δηλαδή, όταν ο Ερζέ έφτιαξε τα τρία πρώτα άλμπουμ ήταν κάτι το σύνηθες να πηγαίνει ο Βέλγος στο Κονγκό και να κάνει ό,τι θέλει στον ντόπιο πληθυσμό, ή να σκοτώνουν ασύστολα όποιο ζώο έβρισκαν μπροστά τους. Εξάλλου ο Ερζέ, τότε ήταν ένας νεαρός που έψαχνε να βγάλει το ψωμί του, εκείνους τους ομολογουμένως δύσκολους καιρούς. Εάν λοιπόν το αφεντικό του τόν διέταζε να γράψει κάτι συγκεκριμένο αυτό θα έγραφε. Αντίθετα, όταν οι δεκαετίες πέρασαν, ο Ερζέ μεγάλωσε ηλικιακά κι ωρίμασε, ενώ ταυτόχρονα είχαν αλλάξει και οι εποχές (αλλιώς να γράφεις στα τέλη του '20 κι αλλιώς στα τέλη του '50), αλλά κι ο Τεντεν είχε μεγάλη αναγνωρισιμότητα, οπότε είχε την ελευθερία να δημιουργήσει ό,τι ήθελε,έφτιαξε πραγματικά διαμάντια! Το γεγονός άλλωστε, πως δεν επανέκδοσε τα τρία πρώτα άλμπουμ, λέει πολλά.

 • Like 5
Link to comment
Share on other sites

23 min ago , albertus magnus said:

Να αναφερθει εδω παντως οτι ο εκδοτης και προισταμενος του Ερζε ο αββας Norbert Wallez (που τον καθοδηγουσε και του υποδεικνυε τι να γραψει στα πρωτα του βηματα) αφου τρελαθηκε απο τη χαρα του με την ηττα της χωρας του και την Γερμανικη κατοχη που ακολουθησε και αφου υποστηριξε ανοιχτα το κινημα του Ρεξισμου και το αντιστοιχο κομμα, μετα το τελος του Β ΠΠ βρεθηκε σε δυσκολη θεση και οχι μονο κατηγορηθηκε αλλα δικαστηκε και καταδικαστηκε σε φυλακιση για καποια ετη για την αντεθνικη του δραση και συνεργασια με τους Ναζι. Και αυτος τα θεωρουσε επαινο μαλλον αυτα που εκανε αλλα την πατησε γιατι οι δικαστες και αυτοι που αντισταθηκαν στους εχθρους ειχαν διαφορετικη αποψη προφανως.

 

Ουαί τοις ηττημένοις, που θα έλεγαν και οι Γαλάτες.

 • Like 4
 • Read 1
Link to comment
Share on other sites

44 min ago , doom said:

Ουαί τοις ηττημένοις, που θα έλεγαν και οι Γαλάτες.

 

Εγω παλι θα ελεγα δικαιωση για τους 40,000 περιπου Βελγους που σκοτωθηκαν απο τους Ναζι κατα την διαρκεια της Γερμανικης κατοχης στο Βελγιο. Οταν συνεργαζεσαι με τους εχθρους, βιαστες και κατακτητες της χωρας σου εναντιον των συμπατριωτων σου καποια στιγμη θα υπαρξει τιμωρια.

 • Like 6
Link to comment
Share on other sites

Δε φαντάζομαι να εννοείς πως ιστορικά όποιος έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου έχει τιμωρηθεί αναλόγως. Τιμωρία (ίσως) υπάρχει, αν χάσεις.

Edited by doom
 • Like 3
Link to comment
Share on other sites

56 min ago , doom said:

Δε φαντάζομαι να εννοείς πως ιστορικά όποιος έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου έχει τιμωρηθεί αναλόγως. Τιμωρία (ίσως) υπάρχει, αν χάσεις.

 

Ιστορικα υπαρχει αδικια γενικως. Και οχι ολοι οι εγκληματιες πολεμου δεν εχουν τιμωρηθει. Και ας χασανε στον πολεμο (πχ δες για τον Μαξ Μερτεν τι εγινε) Αλλα καμμια φορα τιμωρουνται και οι ενοχοι και οι προδοτες (οπως στην περιπτωση του αββα).  Απο κει και περα σιγουρα οι ηττημενοι τιμωρουνται (ποικιλοτροπως) καθως ο νικητης επιβαλει τους ορους του. Αλλα οταν και στους νικητες υπαρχουν απωλειες οι μαναδες τους αραγε κλαψανε λιγοτερο που νικησαν παρολο χασανε τα παιδια τους ;;

 • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.