Jump to content

Η χοντροφοβία του Αρκά μας βγάζει παραλία [Λύκου Χρύσα, provocateur.gr, 1/08/2019]


Recommended Posts

Ο Αρκάς ποτέ δεν ήταν αστείος. Αυτά περί καλύτερου σκιτσογράφου, προσωπικά τα ακούω λίγο βερεσέ, όταν δίπλα του ψηλώνει το ιστορικό βάρος του Μποστ, του Αρχέλαου και του Καλαϊτζή, ανθρώπων δηλαδή που αντιλαμβανόντουσαν το σκίτσο σαν μια ουσιώδης πολιτική παρέμβαση ενάντια σε κάθε εξουσία και όχι σαν δούρειο ίππο για την κατασκευή μιας αυτάρεσκης περσόνας. Από τότε δε που αποφάσισε να αντικαταστήσει στα σκίτσα του τα ζώα με ανθρώπους, τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο άβολα. Προφανώς και η φάση αυτή ντύνεται με το "τυράκι", του "βγάζω τη γλώσσα σε κάθε τι που θεωρείται πολιτικά ορθό", όμως κάποιος πρέπει να ενημερώσει τον σκιτσογράφο που φαίνεται να είχε στόχο ζωής, να τον μάθει και να τον αγκαλιάσει, το οργισμένο κοινό της τελευταίας 4ετίας, ότι ο ρατσισμός, ο σεξισμός και η αισχρότητα απευθύνονται πρώτα στον δημιουργό και έπειτα στους χειροκροτητές του.

 

Έχοντας αλλάξει συκώτι από τα γέλια, με το σκίτσο ζευγαριού στο κρεβάτι και τη γυναίκα να εξομολογείται ότι δεν της αρέσει το στοματικό σεξ, για να πάρει απάντηση από τον σύντροφο της ότι μόνο μαζί του τα κάνει αυτά, μιας και πριν από εκείνον το σαγόνι της είχε χτυπήσει περισσότερα μπαλάκια κι απ’ την ρακέτα του Φέντερερ, η έμπνευση χτυπάει κόκκινο με αστεία για χοντρούς ανθρώπους και όποια έκπληξη, για γυναίκες. Σκόπιμα αποφεύγω να αναφερθώ στις πολιτικές τοποθετήσεις των σκίτσων του κυρίου Αρκά, μιας και νομίζω οι προθέσεις του είναι ξεκάθαρες, βρίσκοντας επιτέλους μετά από τόση περιπλάνηση το κατάλληλο κοινό για να εκφραστούν. Θα πάρω όμως σαν αφορμή την τελευταία δημιουργία του, που απεικονίζει μια γυναίκα με βάρος μάλλον όχι αποδεκτό στην αισθητική του σκιτσογράφου, πάνω σε μια ζυγαριά που δείχνει το άπειρο. Τίτλος της επαναστατικής αυτής προσέγγισης, δεν θα μπορούσε να είναι πολύ διαφορετικός από τον: "Χοντρά Αστεία".

 

 

02.thumb.jpg.7af114d8382b973a42dd5b5e5427668c.jpg

 

 

Πριν σας αποκαλύψω ότι θεωρώ τον κύριο Αρκά χοντροφοβικό και παντελώς αγκιστρωμένο στα όσα η πατριαρχία καπηλεύεται υπό της εξουσίας της, βάζοντας το πάχος σε εξέχουσα θέση στη διάκριση των γυναικών, θα αναφερθώ στην Ουρανία Μιχαλολιάκου. Θα αναφερθώ σε μια γυναίκα που η παρουσία της μου γεννά βαθιά θλίψη που καλύπτεται από οργή και θα προτιμούσα να μη γνώριζα ποτέ την ύπαρξη της. Θα αναφερθώ στην Ουρανία Μιχαλολιάκου, μέλος ναζιστικής οργάνωσης, κόρη ενός ανθρώπου που ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για τη δημόσια σφαγή ενός άλλου ανθρώπου. Το να σχολιάζεις τη γυναίκα αυτή για το βάρος της, δεν σε κάνει περισσότερο αριστερό και σίγουρα όχι αστείο. Το μόνο που καταφέρνεις είναι να ανοίγεις το δικό της οπλοστάσιο και να χρησιμοποιείς τα όπλα της, εκτοξεύοντας σεξισμό και μισογυνισμό. Το γεγονός ότι η Μιχαλολιάκου μπορεί να ενδιαφέρεται επιλεκτικά για τις διακρίσεις και προφανώς για εκείνες που νιώθει ότι τη θίγουν, εμάς δεν μας αφορά. Εμείς έχουμε ταχθεί στο να πολεμάμε όλες τις διακρίσεις και εκείνους που τις συντηρούν. Με τα δικά μας όπλα, με τις δικές μας ιδέες, αποδεικνύοντας ότι δεν είμαστε ίδιοι σε όλα τα επίπεδα, ότι δεν συγκλίνουμε πουθενά. Αποδεικνύοντας σε κάθε ευκαιρία και με κάθε τρόπο ότι με τον ρατσισμό και τον φασισμό είμαστε πάντα σε πόλεμο. Προφανώς το να είσαι χοντροφοβικός είναι καλύτερο από το να είσαι φασίστας όπως η Μιχαλολιάκου, όμως εδώ δεν κάνουμε διαγωνισμό.

 

 

01.thumb.jpg.1bd68ff1aa775c950f83e3a27235460c.jpg

 

 

Επανερχόμενη στο σκίτσο του Αρκά και τις σκέψεις που έκανα χαζεύοντας το, μπορώ να ανακαλέσω όπως όλοι μας, κάμποσες συμπεριφορές που αποδεικνύουν ότι η χοντροφοβία είναι μια μορφή ρατσισμού, που η κοινωνία μας δείχνει εντυπωσιακή ανοχή. Μεγαλώνοντας στο δίπολο της "χοντρής" και της "μουνάρας", μας φορέθηκαν δύο έννοιες που μοιάζει φυσιολογικό να διαχωρίζει τις γυναίκες όχι βάση των ταλέντων ή της προσωπικότητας τους, αλλά με κριτήριο τον αριθμό μιας ζυγαριάς. Αφού λοιπόν εκτιμηθεί η αξία μας, βάση του πόσο αρέσουμε στους άντρες, κάπως πρέπει να μας γίνει κατανοητό ότι γεννηθήκαμε για να χωράμε στα στάνταρ της ματιάς τους. Οι "εμφανίσιμες" δεν έχουν άλλη αξίας εκτός αυτής του σεξουαλικού αντικειμένου, ενώ οι "μη εμφανίσιμες", δεν είναι όμορφες, άρα δεν αξίζουν τίποτα.

 

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της πατριαρχικής κοινωνίας, είναι η γυναικεία αυτοεκτίμηση, η οποία πρέπει να πραγματοποιεί μόνιμα "χαμηλές πτήσεις". Με τον τρόπο αυτό, οι γυναίκες θα χρωστάνε πάντα στην αντίληψη ότι υπάρχουν για να τις αποδέχονται οι άντρες. Τι θα γίνει άραγε αν οι "γεματούλες" αποκτήσουν αυτοπεποίθηση; Ποιος ο ρόλος των αντρών μετά και που θα τραβιέται η γραμμή μεταξύ του "έμπαινα" και "δεν έμπαινα"; Η χοντροφοβία, δικαιολογείται τις περισσότερες φορές ως θέμα "αισθητικής" στις γυναίκες, μιας και κυριαρχεί η αντίληψη ότι υπάρχουν για την αισθητική ικανοποίηση των άλλων. Έτσι, βρίσκουν ρούχα που τις "κολακεύουν" και που κρύβουν τις ατέλειες, χωρίς να είναι πάντα ξεκάθαρο αν τους αρέσουν και νιώθουν άνετα σε αυτά.

 

Ο Αρκάς, με τους χιλιάδες θαυμαστές, θα μπορούσε να εξαργυρώσει τη δημοφιλία του με έναν τρόπο που δεν θα χρειαζόταν να του υπενθυμίσουμε ότι τα στερνά τιμούν τα πρώτα και ότι η ευθύνη του δυστυχώς δεν ισορροπεί με τη φθηνή διαχείριση που κάνει. Καμιά φορά βλέπεις, δεν αρκούν τα καλοξυσμένα μολύβια και τα καινούργια στυλό, για ένα αξιόλογο σκίτσο. Χρειάζεται πνευματική υπέρβαση και ανθρωποκεντρική ματιά, χρειάζεται κάτι που σίγουρα δεν έχει και που ποντάρω στο ότι δεν είχε και ποτέ...

 

 

 

 

Και το σχετικό link...

 • Like 4
 • Disagree 1
 • Neutral 1
 • Funny 1
Link to comment
Share on other sites

Σαν ένα σχόλιο στην κυρία Λύκου, που σημειωτέον δεν έχω ξαναδιαβάσει κείμενό της και δεν την παρακολουθώ στα διάφορα έντυπα, θέλω να πώ προς τι τόση ανάλυση!:thinking:Δηλαδή χρειάζεται τόση ανάλυση για έναν σκιτσογράφο/γελιογράφο και τα σχεδιά του?Δεν έχω διαβάσει τα χοντρά αστεία αλλά και να τα διάβαζα, πανάθεμάμε αν τα έβλεπα όλα αυτά!:confuse:Αυτά τα ολίγα.

 • Like 1
 • Funny 2
 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

απαραδεκτο αρθρο ΄!!!!!!

προφανως η κυρια δεν εχει διαβασει ποτε της αρκα .

ο αρκας εχει μπει σε πολυ πιο δυσκολα μονοπατια απο το παχος, οποιος εχει διαβασει πειραματοζωα καταλαβαινει τι λεω

χωρις να ξερω την κυρια η ο φεμινιστικος οιστρος χτυπαει κοκκινα η ερχετε με πολιτικα ζορια για να μην πω κατι πιο χαρακτηριστικο

 

κριτικη για τα σκουπιδια !  ελεος με τους απιθανους που γραφουν για να γραφουν

 • Like 2
 • Funny 1
 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Προφανώς πολλοί έχουμε διαβάσει πολύ Αρκά και συχνά αναρωτιόμασταν που είναι το αστείο ακριβώς. Ή εν πάσει περιπτώση και να μην έχει διαβάσει κάποιος τα άπαντα μπορεί να μην βρίσκει τον συγκεκριμένο τίτλο αστείο ή to the point. 

Το πάχος και η αντιμετώπισή του δεν είναι κάτι που αφορά μόνο γυναίκες (αν και τα κριτήρια γίνονται απειρως πιο αυστηρά όταν προκειται για το γυναικείο σώμα). Το ότι καταπιάνεται κάποιος με ένα δύσκολο θέμα δεν σημαίνει ότι το κάνει και καλά.Δεν σημαίνει ότι πρέπει να έχεις διαβάσει τα άπαντα ενός δημιουργού για να κρίνεις μια δουλειά. 

Και εν πάση περιπτώση ακόμη και αν γέλαγε κάποιος 20 χρόνια πριν μπορεί μέσα σε αυτά τα 20 χρόνια να έχει αλλάξει να έχει γίνει λίγο πιο συνειδητοποιημένος άνθρωπος και να μπορεί να αναγνωρίσει ότι κάποιος ο οποίος έχει μείνει πίσω είναι αναχρονιστικός και ξεπερασμένος. 

 

 • Like 4
 • Respect 1
 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Εντάξει ότι ένας άνθρωπος αλλάζει μέσα σε 20 χρόνια αλλάζει, αλλά ας το πάρουμε αλλιώς, ας θυμηθούμε το περιοδικό Βαβέλ, στα τεύχει  του για πολλές δεκαετίες φιλοξενούσε διάφορες φιγούρες άλλοτε με χοντρές κυρίες, γυμνές σε περίεργες σεξουαλικές στάσεις, άλλοτε ομοφυλόφιλους και άντρες και γυναίκες και πολλές φορές και με αστεία για ιερόδουλες όπως και σκιτσάκια.Αλλά όλα αυτά δοσμένα με δόσεις χιούμορ και μην ξεχνάμε ότι αυτά τα έφτιαχνε ο Αρκάς από παλιά, απλός τότε οι άνθρωποι ήταν ποιο ανοιχτοί, τώρα όλα είναι καλυμμένα με μία δόση σοβαροφάνειας, μην πείς για τους χοντρούς είσαι ρατσιστής μην  πείς για τους ομοφυλόφιλους είσαι φασίστας, το να΄σαρκάζεις τους χόντρους και να τους διακωμωδείς είναι άλλο και άλλο να τους βρίζεις.ΟΑρκάς δεν βρίζει, διακωμωδεί, απλός εμείς είμαστε πολύ εύθικτοι και δεν αφήνουμε την μύτη μας να πέσει κάτω.:cheers4:

 • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Πιστεύω οτι αυτα ειναι παντελώς  γελοία και υποκριτικά πραγματα 

δηλαδη όταν ο κορυφαίος για την κ  λύκου  αρχελαος σκιτσαρισε του βαρελοφρονες -χοντρούς και αλκοολικούς -που τους περίμενε η γυναίκα με τον  μπλαστη πίσω απο την πόρτα η κατέληγαν στο κρατητήριο η κομμάτια σε πεζοδρόμια  σατίριζε η κορόιδευε μια μάστιγα της κοινωνίας τον αλκοολισμό   οπως σκιτσαριζε  και στον οικογένειακο θησαυρό που είχε στην πρώτη σελίδα την χοντρή του Ζαχαριά  που χρησιμοποιούσε τα κιλά της να καταπιέζει το ανθρωπάκι . Δεν την πείραξε ???? 

 

 

Υπαρχει μεγάλη διαφορά απο ενα που  γράφει κατάπτυστα σχόλια και απο έναν που κανει σάτιρα .

οπως υπαρχει και μεγάλη διαφορά απο έναν που γράφει άρθρα και έναν καλό αμερόληπτο δημοσιογράφο που γράφει άρθρα .

 

Ίδια μέτρα και ίδια σταθμά  

 

υγ  1 δεν εχω διαβάσει το κόμιξ για να δω εαν σατιρίζει Η οχι εαν δεν σατιρίζει ειμαι ενάντια φυσικά 

υγ 2. Ο Αρκάς βγάζει γέλιο και μάλιστα πολυ σε αρκετες  - οχι σε όλες - τις δουλιες του για τον περισσότερο κόσμο . Τωρα εαν μερικοί δεν τα βρίσκουν αστεία  ειναι και θέμα γούστου παντα . Το ίδιο συμβαίνει και με τις κωμωδίες στο σινεμά στο θέατρο και άλλου 

 

 

 

Edited by nikos99
 • Like 3
Link to comment
Share on other sites

 

Εντάξει ότι ένας άνθρωπος αλλάζει μέσα σε 20 χρόνια αλλάζει, αλλά ας το πάρουμε αλλιώς, ας θυμηθούμε το περιοδικό Βαβέλ, στα τεύχει  του για πολλές δεκαετίες φιλοξενούσε διάφορες φιγούρες άλλοτε με χοντρές κυρίες, γυμνές σε περίεργες σεξουαλικές στάσεις, άλλοτε ομοφυλόφιλους και άντρες και γυναίκες και πολλές φορές και με αστεία για ιερόδουλες όπως και σκιτσάκια.Αλλά όλα αυτά δοσμένα με δόσεις χιούμορ και μην ξεχνάμε ότι αυτά τα έφτιαχνε ο Αρκάς από παλιά, απλός τότε οι άνθρωποι ήταν ποιο ανοιχτοί, τώρα όλα είναι καλυμμένα με μία δόση σοβαροφάνειας, μην πείς για τους χοντρούς είσαι ρατσιστής μην  πείς για τους ομοφυλόφιλους είσαι φασίστας, το να΄σαρκάζεις τους χόντρους και να τους διακωμωδείς είναι άλλο και άλλο να τους βρίζεις.ΟΑρκάς δεν βρίζει, διακωμωδεί, απλός εμείς είμαστε πολύ εύθικτοι και δεν αφήνουμε την μύτη μας να πέσει κάτω.:cheers4:


Oh come on. Μιλάμε για την Βαβέλ λες και όλα όσα έβγαλε ήταν τέλεια (δεν ήταν) ή λες και η ελληνική σκηνή των κόμικς είναι ονειρικά πλασμένη (δεν είναι).  Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο να απεικονίζεις έναν χοντρό άνθρωπο ως σεξουαλικό υποκείμενο, διαφορά ανάμεσα στο να κάνεις χιούμορ μέρος του οποίου είναι οι χοντροί άνθρωποι και άλλο το να κάνεις χιούμορ εις βάρος τους. Tότε ναι τους βρίζεις. 

Στα 80ς - 90s ο κόσμος ήταν πιο "ανοιχτός" αν δεν ήσουν χοντρός, ομοφυλόφιλος (μην θυμηθούμε τον πανικό για το AIDS) και πολλά άλλα πράγματα που στο ενδιάμεσο μετά από 20-30 χρόνια έχουν απενοχοποιηθεί. Οπότε δεν είναι σοβαροφάνεια απλά δεν μπορείς πλέον να υποτιμάς ανοιχτά ομάδες κόσμου για πράγματα για τα οποία τρώνε σκατά καθημερινά.  Είναι πολύ εύκολο το να κάνεις "χιούμορ" σε βάρος μιας ομάδας που τρώει ήδη καταπίεση γιατί οι καταπιεστές θα σε κάνουν πατ πατ στην πλάτη και αυτό δεν λέγεται σάτιρα. Όταν όμως στηλιτεύσεις τους πιο "άνετους" τότε δυσκολεύουν τα πράγματα και τότε μόνο γίνεται σάτιρα. Απλά τότε ξαφνικά πολλοί από όσους είναι κατά της ευθιξίας, χαλιούνται.

Αυτό που κάνει ο Αρκάς είναι καθαρά αντιδραστικό πέρα από όλα τα υπόλοιπα κάτι που δείχνει το πώς το προώθησε η επίσημη ομάδα του στο Facebook. Έκανε ξαφνικά κάποια πολιτικά σχόλια, συνάντησε κριτική δεν την πήρε καλά και του βγήκε σε "κάνουμε αστεία που ξέρουμε ότι θα πειράξουν επειδή μπορούμε". 

 

 • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Συμφωνα με αυτο τοτε ,πρεπει να βγουν να αντιδρασουν αυτοι που εχουν μεγαλη μυτη, αυτοι που λενε ψεμματα, αυτοι που εχουν καραφλα σαν και εμενα,γιατι και εμενα με εχουν κοροιδεψει για την καραφλα μου και δεν μου αρεσει,και γενικα πρεπει να αντιδρασουν και αυτοι που το παιζουν ανετοι η ευθικτοι.Οσο για την Βαβελ,σε ενα παλιο της τευχος ειχε μια ατακα..μηπως οι ομοφυλοφιλοι εχουν καταλαβει ολα τα κοινωνικα στρωματα?..τωρα ετσι και γραφτει αυτο θα γινει της Σαρλις Χερμπο!

Link to comment
Share on other sites

@deadneighbours  αυτοί που σε έχουν κοροϊδέψει για την καράφλα πρέπει σίγουρα να ήταν καραφλοφοβικοί :lol:

 • Funny 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.