Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • entries
    18
  • comments
    43
  • views
    3180

Ανασκόπηση - αναδρομή στο 2017 - Τι διάβασα μέσα στη χρονιά - μέρος Α'


Kurdy Malloy

1398 προβολές

Και αφού ο καλός μάγος Βαλτάσαρ μας έδωσε μπλονξ για να παίζουμε ας κάνω μία ανακεφαλαίωση τι ξεχώρισα από αυτά που διάβασα τη χρονιά που μόλις μας τελείωσε. Προσοχή δεν αφορά φετινές εκδόσεις, ούτε έχω κλείσει τις εκκρεμότητες με το παρελθόν - κάθε άλλο, ούτε μπορώ να βρω ότι βγαίνει σχετικά γρήγορα για να το διαβάσω. Ξεκίνησα να κάνω ένα ΤΟΡ-10 που είναι και της μόδας, στην πορεία και κάνοντας μία shortlist μου βγήκαν 49 υποψήφιοι τίτλοι. Οπότε μαζί με ένα από τα αμερικάνικα θα κάνω μία αναφορά σε 50 έργα που ξεχώρισα από όσα διάβασα φέτος. Για κάποια έχω γράψει κάτι, για άλλα όχι, δε βαριέσαι. Πάμε με τη σειρά που τα έχω στις σημειώσεις μου (δηλαδή καμία συγκεκριμένη :lol: )

 

LE RAPPORT DE BRODECK

Couv_242402.jpg

 

Aυτό το διάβασα πέρσι στις γιορτές. Και μόλις το τελείωσα έκανα εδώ παρουσίαση. Αυτό λέει από μόνο του κάποια πράματα. Ο Λαρσνέ κράτησε τα σκοτάδια και την άσχημη και αδύναμη φύση του ανθρώπου από το Blast και με οδηγό το πολύ δυνατό κείμενο του best seller του Κλοντέλ μας έδωσε κάτι παραπλήσιο. 400 σελίδες χορταστικό έργο, από αυτά στα οποία αρέσκονται να μεταφράζουν οι εδώ εκδότες - ελπίζουμε. Βέβαια δεν είμαι αντικειμενικός με το Blast (μπορεί και να είμαι) και ήταν αναμενόμενος ο ενθουσιασμός μου. Βαδίζει όμως στα ίδια δύσβατα μονοπάτια.

3QGDqLouefKFFcsMVbWxOy30vy8GOkdH-page6-1200.jpg

 

Magasin général

Magasin général -1- Marie

Όποιος παρακολουθεί τα γαλλόφωνα προφανώς και θα έχει πέσει αρκετά συχνά-πυκνά σε αυτό το χρονικό που έκαναν από κοινού οι Tripp & Loisel. Η ζωή σε ένα χωριό του Κεμπέκ στο μεσοπόλεμο γύρω από την Μαρί (αυτή εδώ πάνω). Κοινωνικό, slice of life, αγγίζει πάρα πολλά ευαίσθητα ζητήματα, με κυρίαρχο την κοινωνική και ερωτική ζωή πέρα από το καθιερωμένο "άντρας και γυναίκα παντρεύονται". Το αποτέλεσμα είναι πετυχημένο, δένεσαι με τους πρωταγωνιστές, με το χωριό, προβληματίζεσαι και όλα αυτά στο γνωστό επίπεδο του μεγάλου Λουαζέλ. Ίσως μερικά να τα έχασα ως λογοπαίγνια ή διαφορές στη γλώσσα Γαλλίας - Κεμπέκ, αλλά ΟΚ τα βασικά τα πήρα. Τι με ενόχλησε; Ότι τελικά βρήκα την κοινωνία ενός χωριού στου διαβόλου τη μάνα κατά το μεσοπόλεμο πολύ ανεκτική για να είναι ρεαλιστική, αλλά επειδή αισθάνθηκα ότι το γενικότερο νόημα είναι πως είμαστε πιο ανεκτικοί με αυτούς που γνωρίζουμε προσωπικά, ίσως αυτός να ήταν ο στόχος. Υπάρχει και σε σκανλέισον για τους μη Γαλλόφωνους.

Extrait de Magasin général -6- Ernest Latulippe

Buffalo Runner

Related image

Αυτό το είχα σταμπάρει από τα βραβεία BDGest'Arts όπου απέσπασε το βραβείο σεναρίου.... ΟΟΟΟΟΟΚ. Δε θα το πω κακό, δε θα αποτρέψω κάποιον από να το διαβάσει, σίγουρα δεν είναι χαμένος χρόνος, αλλά δεν τρελάθηκα κιόλας. Ίσως επειδή με έχει κουράσει η κατάχρηση των φλασμπακ στα κόμικ και το συγκεκριμένο είναι όλο ένα φλασμπακ; Ίσως γιατί εν τέλει δεν είδα κάτι το ξεχωριστό; Καλό είναι, να βγει και στα ελληνικά - μακάρι - αλλά υπάρχουν και καλύτερα western ακόμα και σ'αυτή τη λίστα.

Extrait de Buffalo Runner

 

Le grand mechant Renard

235131_c.jpg

Άλλη μία περίπτωση έργου που με το που το τελείωσα έκανα παρουσίαση εδώ. Δεν περίμενα να μου αρέσει τόσο, είναι από τις λίγες φορές που βρήκα κάτι τόσο ευχάριστο και τόσο αστείο. Από τις πλέον ευχάριστες εκπλήξεις της χρονιάς. Προφανώς και δεν απευθύνεται σε ενήλικους, πιθανότατα με επηρεάζει το ότι απευθύνεται στην ηλικία του γιου μου και το συγκρίνω με τα υπόλοιπα σκουπίδια επιπέδου Νικελόντεον που υπάρχουν, αλλά εμένα με άρεσε.

235131_pla.jpg

 

Silas Corey

Image result for testament zarkoff

 

Εδώ μιλάμε για τη 2η ιστορία, δηλαδή τους τόμους 3 & 4. Η σειρά αναβαθμίστηκε, έμπειροι οι δημιουργοί κράτησαν ότι έπρεπε, πέταξαν τα βαρίδια και βελτίωσαν μία ήδη πετυχημένη σειρά. Από τις σειρές που αξίζει να περιμένει κανείς τι καινούργιο θα βγει και από αυτές που αξίζει να εκδοθούν. Τι να λέμε; Νουρύ = εγγύηση, αν είναι όμορφο και το σχέδιο, είναι η συνταγή της επιτυχίας. Ελπίζω σε ακόμα καλύτερη συνέχεια, έχει περιθώρια.

P00022.jpg


Servitude

Related image

Δεν ξέρω... Οι Γάλλοι δεν το πολυέχουν με το ηρωικό, με το fantasy, γενικώς. Βέβαια αν κρίνω από τις βαθμολογίες, κάποια από αυτά τους αρέσουν κιόλας, όπως το Servitude, αλλά εμένα δε με έψησε. Δεν μπορώ να παραβλέψω βέβαια ότι εγώ διαβάζω από cbr σε μία ξένη γλώσσα, ενώ οι Γάλλοι στο χαρτί στη μητρική τους. Οπότε τα fantasy elements θα τους χαώνουν λιγότερο. Υποθέτω. Πάντως παρά τις θετικότατες κριτικές που έχει αυτή η σειρά, εμένα δεν μπορώ να πω ότι με ενθουσίασε, ειδικά όταν ο δεύτερος τόμος είχε άσχετο θέμα με τον πρώτο και δένουν στη συνέχεια. Εικαστικά είναι αυτή η παλ μονοχρωμία που επίσης κουράζει στην οθόνη... ΟΚ αν το βρείτε δώστε του μία ευκαιρία. Μπορεί και να το αδίκησα. Πάντως ούτε scanlation βρίσκω, άρα... Μόλις βγήκε 5ος τόμος, θα του δώσω μία ευκαιρία ακόμα.

PlancheS_13659.jpg

 

 

 

 

Α suivre...

  • Like 10
  • Ευχαριστώ 4

6 Σχόλια


Recommended Comments

Ευχαριστούμε για τις προτάσεις! Περιμένω και τις υπόλοιπες, αλλά λόγω συγκυριών μου τραβάει την προσοχή η πρώτη. Να φανταστώ δεν υπάρχει σε scanalation αφού δεν το αναφέρεις, ε;

Σύνδεσμος για σχολιασμό

Αυτά είναι τα ωραία ! μας φτιάχνεις, γαλλικά δεν ξέρουμε, scanlations δεν υπάρχουν, ας αρχίσουμε όλοι να προσευχόμαστε μήπως και κάποια σοβαρή εκδοτική ασχοληθεί και μπει στα BD με αξιώσεις ώστε να δούμε φως.....

Ευχαριστούμε Σταύρο για το χρόνο και τη διάθεση να μοιραστείς μαζί μας :)

:cheers3:

Σύνδεσμος για σχολιασμό
Επισκέπτης
Add a comment...

×   Έχετε επικολλήσει περιεχόμενο με μορφοποίηση.   Κατάργηση μορφοποίησης

  Επιτρέπονται μόνο 75 emoticons maximum.

×   Ο σύνδεσμός σας έχει ενσωματωθεί αυτόματα.   Εμφάνιση ως σύνδεσμος

×   Το προηγούμενο περιεχόμενό σας έχει αποκατασταθεί.   Διαγραφή εκδότη

×   Δεν μπορείτε να επικολλήσετε εικόνες απευθείας. Ανεβάστε ή εισάγετε εικόνες από URL

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Χρησιμοποιώντας αυτή τη σελίδα, αποδέχεστε τις Όρους χρήσης μας.