Μετάβαση στο περιεχόμενο

Graphic novels vs Strips - Τι πιστεύετε;  

33 Μέλη έχουν ψηφίσει

You do not have permission to vote in this poll, or see the poll results. Παρακαλούμε να συνδεθείτε ή να εγγραφείτε για να ψηφίσετε σε αυτή τη δημοσκόπηση.

Προτεινόμενες Καταχωρήσεις

• Member ID:  29811
  • Group:  Members
  • Topic Count:  99
  • Content Count:  2130
  • Achievement Points:  2130
  • Days Won:  7
  • With Us For:  4537 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  

Δημοσιεύτηκε (Επεξεργασία)

Το καλό με τις συναντήσεις στη λέσχη είναι πως μπορείς να συζητάς και να ακούς απόψεις με ανθρώπους που ξέρουν το άθλημα. Το καλό με το φορουμ (επιπλέον) είναι πως αυτές οι απόψεις μένουν και μπορούν να ποσοτικοποιηθούν. Τον τελευταίο καιρό έχουμε γίνει μάρτυρες (ίσως και ιερομάρτυρες) ενός ορυμαγδού εκδόσεων με μικρά στριπς και σχετικά πολυ λίγες προσπάθειες ολοκληρωμένων graphic νοβελς/σειρών.

Ενδεικτικά στην πρώτη περίπτωση των στριπ αναφέρω τον αρκά, σχεδόν όλα τα socomic, τα addart κτλ. Η δεύτερη κατηγορία περιλαμβάνει κυρίως κόμικ όπως ο ερωτόκριτος, η δημοκρατία, το αιβαλί κτλ.

Προσωπική μου άποψη είναι πως (γενικεύοντας) τα στριπς που βλέπουμε τον τελευταίο καιρό είναι κάτω του μετρίου και περιορίζουν την ανάπτυξη του δεύτερου είδους που έχουμε δει λίγα τελευταία.

Θα ήθελα να δω εάν έχω λάθος ή όχι

Επεξεργασία από totally_wired

• Member ID:  30061
  • Group:  Veterans
  • Topic Count:  464
  • Content Count:  6111
  • Achievement Points:  6111
  • Days Won:  49
  • With Us For:  4418 Days
  • Last Seen:  

Δημοσιεύτηκε

Πριν αναλύσω τις απαντήσεις μου, θέλω να πω κάτι σημαντικό. Κάθε χώρα έχει τα δικά της χαρακτηριστικά. Τι εννοώ. Ο κύριος όγκος των αμερικανικών κόμικς είναι τα υπερηρωικά, των γαλλικών είναι χιουμοριστικά (αλλά βγαίνουν κυρίως υπό τη μορφή άλμπουμ), των ελληνικών τα χιουμοριστικά στριπ. Ως γεγονός αυτό καθαυτό δεν το θεωρώ κακό. Το θέμα είναι τι γίνεται με την ποιότητα αυτών. Άρα δεν στέκομαι τόσο στην σχετικά ποσότητα στριπακίων και gn, γιατί εδώ μπαίνει το οικονομικό και δεν χρειάζεται να λέμε τα ίδια και τα ίδια. Πχιο αναλυτικά:

1. Έτσι και έτσι - Περνάω την ώρα μου: ίσως δεν είναι τόσο αντιπροσωπευτική η απάντηση αυτή, γιατί υπαρχουν στριπάκια που έχω λατρέψει (π.χ. πολλά του Αρκά, Κουραφέλκυθρα κ.ά.). Ωστόσο, πολλά είναι αδιάφορα ή και κακά, οπότε έβγαλα έναν μέσο όρο. :P
  2. Θέλω καλύτερη ποιότητα και ας βγαίνουν λιγότερα: πάντα ήμουν και είμαι του δόγματος quality over quantity.
  3. Όχι: δεν θεωρώ πως τα στριπάκια «περιορίζουν» τα gn. Θεωρώ πως είναι περισσότερο οικονομικό το θέμα. Ίσως μπαίνει στην εξίσωση και το περιορισμένο αναγνωστικό κοινό της χώρας, αλλά θεωρώ πως οι εκδότες μας (αν είχαν δυνατότητα) θα έβγαζαν πολλά περισσότερα gn.

• Member ID:  29811
  • Topic Count:  99
  • Content Count:  2130
  • Achievement Points:  2130
  • Days Won:  7
  • With Us For:  4537 Days
  • Last Seen:  

Δημοσιεύτηκε

Έχεις δίκιο, δες την τελευταία επιλογή που προσέθεσα εάν σε εκφράζει

1. Έτσι και έτσι - Περνάω την ώρα μου: ίσως δεν είναι τόσο αντιπροσωπευτική η απάντηση αυτή, γιατί υπαρχουν στριπάκια που έχω λατρέψει (π.χ. πολλά του Αρκά, Κουραφέλκυθρα κ.ά.). Ωστόσο, πολλά είναι αδιάφορα ή και κακά, οπότε έβγαλα έναν μέσο όρο. 

• Member ID:  277
  • Group:  Root Admin
  • Topic Count:  1677
  • Content Count:  28568
  • Achievement Points:  27559
  • Days Won:  761
  • With Us For:  7130 Days
  • Last Seen:  

Δημοσιεύτηκε

Συνήθως δεν ασχολούμαι με τα comic strips. Προτιμώ τις ολοκληρωμένες ιστορίες και δη τις περιπέτειες. Θεωρώ επίσης ότι η Ελληνική αγορά είναι πολύ μικρή και κάποιος θα πρέπει να στοχεύει σε κόμικ για την ξένη αγορά. Ως εκ τούτου, σημαντικό μέρος του όποιου χιούμορ διαθέτουν (διότι τα περισσότερα δεν το διαθέτουν) θα χαθεί στη μετάφραση :) είτε των φράσεων, είτε των καταστάσεων :) τράβα τώρα εσύ εξήγα σε έναν αλλοδαπό για τις κότες του Τσάτσου (για να μνημονεύσω έναν παλιό πολιτικό και όχι κάτι πιο σύγχρονο :) ) Παραδοσιακά όμως έχουμε πολλούς γελοιογράφους.

Από εκεί και πέρα, εκτιμώ/φαντάζομαι/πιθανολογώ ότι η ύπαρξη πολλών comic strips δεν επηρρεάζει αρνητικά την ποσότητα των ολοκληρωμένων κόμικ που κυκλοφορούν. Λογικά, εάν τυχόν πουλάνε, τότε θα βοηθούν στη στήριξη των εκδοτών και των δημιουργών ώστε να παραχθούν τα ολοκληρωμένα :) Λογικά... :) Επιπρόσθετα λογικά θα πρέπει να βοηθούν κάποιους να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους στο σχέδιο και στην αφήγηση μιας ιστορίας. Δεν έχω δει κάτι που να στηρίζει αυτές τις εκτιμήσεις, αλλά μου ακούγεται λογικό το να συμβεί/συμβαίνει.

:cheers5:

• Member ID:  5259
  • Group:  Veterans
  • Topic Count:  207
  • Content Count:  9437
  • Achievement Points:  9439
  • Days Won:  100
  • With Us For:  6629 Days
  • Last Seen:  

Δημοσιεύτηκε

Προσωπικά θεωρώ ότι τα τελευταια χρόνια ανεβαινει συνεχως το επίπεδο και στα ελληνικα comic strips και στα ελληνικα graphic novels :)

Σε όλα τα πραγματα υπάρχουν τα πολύ καλά, τα λογότερο καλά, τα μετρια και τα αδιαφορα Στα κομικς παρατηρώ όλο και πιο πολλα απο μέτρια και πανω, παρα το αντιθετο :)

Θα θελα περισσότερα αλμπουμς κι απ τις δυο κατηγορίες. Το τι θα διαβασω εξαρταται απ τη διαθεση μου καθε φορα :)

:beer:

• Member ID:  21842
  • Topic Count:  15
  • Content Count:  1519
  • Achievement Points:  1519
  • Days Won:  0
  • With Us For:  5398 Days
  • Last Seen:  

Δημοσιεύτηκε

Μέσα σ' όλα, θα προσέθετα και το γεγονός ότι τα comic strips, είτε ως αυτόνομα, είτε ως συλλογή, είναι πιο εύκολο να γίνουν από ένα ολοκληρομένο graphic novel. Όσο να 'ναι, παίζει κι αυτό το ρόλο του.

• Member ID:  14558
  • Topic Count:  49
  • Content Count:  3365
  • Achievement Points:  3365
  • Days Won:  2
  • With Us For:  5572 Days
  • Last Seen:  

Δημοσιεύτηκε (Επεξεργασία)

1.Κάποια λίγα καλά και πολλά μέτρια

Εδω δεν εχω πολλα να πω,υπαρχουν καλοι και κακοι αρκαδες (καλα και μετραι στον ιδιο δημιουργο),υπαρχουν τα κουραφελκυθρα αλλα και ανευρα στριπακια που χανονται λιγο πιο γρηγορα κλπ κλπ

2.Ναι θέλω περισσότερα Graphic Novels - Όταν βλέπω ένα νέο comic book με στριπάκια συνήθως αδιαφορώ

Σιγουρα θελω περισσοτερα GNs. Δεν αδιαφορω οταν βλεπω στριπακια,θα αδιαφορησω οταν διαβασω 1-2 και δε μου αρεσουν.. Αντιθετα στα gn's κανω πιο πολλες "παραχωρησεις", θελω να δω που το παει πχ ο δημιουργος και να κρατησω τα καλα σημεια του εγχειρηματος.

Σε καμια περιπτωση δε θα θελα λιγοτερα παρα μονο αν υπαρχει περιπτωση η εμπορικη αποτυχια πολλων κακων αλμπουμ να οδηγησει στο κλεισιμο εκδοτικων (καλυτερα λιγα αλμπουμ καθε χρονο,παρα πολλα για 2-3 χρονια και μετα λουκετο)

3.Αλλο

Θεωρω οτι υπαρχει μια αμεση και μια απωτερη αλληλεπιδραση. Ας αρχισουμε με το απωτερο που εν μερει το βιωνουμε (ως απωτερο αποτελεσμα καποιου γεγονοτος που συνεβη  χρονια πριν). Παραδοσιακα λεμε οτι εχουμε πολλους γελοιογραφους (οχι μονο πολιτικους). Θες η εντονα πολιτικοποιημενη περιοδος;Θες το οτι ευδοκιμησε και εγινε κοινωνικα αποδεκτο πιο ευκολα ( Το να διαβαζεις ενα αστειο σκιτσακι με την υπολοιπη εφημεριδα δεν ηταν ποτε "κατακριτεο" οσο το να διαβαζεις ολοκληρες ιστοριες με μπαρδμπαδακια και μπαλονακια)Θες κατι αλλο; Δεν ξερω βασικα,παντως υπηρχε εκεινη η κατασταση. Ισως αυτο οδηγησε ωστε οι σημερινοι δημιουργοι να ειναι "στριπακικοί". Και οσο δεν αλλάζει αυτό τοσο και οι αυριανοι δημιουργοι θα βγαινουν "στριπακικοι" (λογικο,αυτο βλεπουν, αυτο μαθαινουν,απο αυτο εμπνεονται κλπ)

Απο την αλλη ομως υπαρχει και η αμεση επιδραση και ειναι αυτο που αναφερει ο Germ. Αν ο αμυητος κοσμος αναγνωριζει το στριπακι και κανει κινηση να το παρει φερνει λεφτα στους εκδοτικους ωστε να επενδυσουν σε καποιο καλο GN το οποιο ριχνοντας το στην αγορα θα μυησει τους προαναφερθεντες και στον κοσμο της ολοκληρωμενης ιστοριας. Αυρο ειναι που θα αλλαξει το κοινο :)

Ενδιαφερον θεματακι Μάκη!  :clap2:

:beer:

Επεξεργασία από dimious

• Member ID:  20685
  • Group:  Administrator
  • Topic Count:  860
  • Content Count:  15359
  • Achievement Points:  9268
  • Days Won:  548
  • With Us For:  5413 Days
  • Last Seen:  

Δημοσιεύτηκε

Μου αρέσουν τα strips...!Τις περισσότερες φορές γελάω και περνάω ευχάριστα...!Εκτός βέβαια από κάτι κουλτουριάρικα-underground...!

Πιο πολύ όμως απολαμβάνω να διαβάζω ολοκληρωμένες ιστορίες...!Συνεπώς προτιμώ να βγαίνουν περισσότερα graphic novels...!

Τώρα τελευταία νομίζω ότι το έχουμε παρακάνει λίγο με την εύκολη λύση της μεταφοράς των strips από το διαδίκτυο στο χαρτί...!

Όπως και να είναι πάντως το θέμα της ποιότητας θα πρέπει να κυριαρχεί...!Ένα κωμικό strip είναι προτιμότερο από ένα κακό GN...!