Jump to content

ΟΜΠΡΑΞ [ OMBRAX / ALAN MISTERO ]


gkosk
 Share

Recommended Posts

18 Alan 1.jpg

post-3960-1199952687_thumb.jpg

 

Πολύ αδικημένος ήρωας, στις εν Ελλάδι εκδοτικές του περιπέτειες. Αν φανταστείτε ότι έδωσε το όνομα του στο, διάσημο πλέον ομώνυμο περιοδικό της δεκαετίας του`70(μέρος της θρυλικής τριάδας Μπλέκ-Ζαγκόρ-Όμπραξ), ενώ οι δικές του περιπλανήσεις επί χάρτου «φιλοξενήθηκαν» σαν δεύτερες, πίσω από τον Λοχαγό Μάρκ, αντιλαμβάνεστε το μέγεθος της αδικίας!!

Στην Ιταλία, χώρα «κατασκευής» του άλλωστε, είχε διαφορετική αντιμετώπιση, προς το καλύτερο πάντα. Το δικό του περιοδικό, μπορεί να μην είχε σαν τίτλο το όνομα του, όμως δημοσίευε αποκλειστικά δικές του ιστορίες. Ονομάζονταν Alan Mistero, και ανήκε στο «έμψυχο» δυναμικό του οίκου Bonelli. Στην Γαλλία τον σεβάστηκαν παραπάνω, αφού το περιοδικό εκεί ονομάζονταν Ombrax!

 

post-3960-1199952723_thumb.jpgpost-3960-1199952736.jpg

 

Όταν το 1976, το Όμπραξ του κ. Ανεμοδουρά περνούσε στην κόμικς ιστορία, σε αντίθεση με τον Μάρκ και τους Λύκους του Οντάριο, ο καουμπόι δεν συνέχισε σε κανένα από τα έντυπα του οίκου. Περίμενε υπομονετικά μέχρι το 1983, οπότε και «αποκαταστάθηκε» εκδοτικά, καθώς κάθε δεύτερη εβδομάδα οι δικές του περιπέτειες στο Φάρ Ουέστ, δημοσιεύονταν στην «Περιπέτεια».(βέβαια μια μικρή «εκδίκηση» πήρε στα τελευταία τεύχη της έκδοσης του περιοδικού, όταν λόγω του ότι είχαν τελειώσει οι ιστορίες που είχε εξασφαλίσει ο Έλληνας εκδότης, το Όμπραξ δημοσίευε περιπέτειες μόνον του αινιγματικού καουμπόι!!)

Στις μέρες μας, φιγουράρει στους τόμους που κυκλοφορεί, με μορφή επανεκδόσεων, ο γιος του κ. Ανεμοδουρά Γιώργος, από τις εκδόσεις Περιοδικός Τύπος.

 

post-3960-1199952763_thumb.jpg

 

Ίσως όλα αυτά τα στοιχεία, να έχουν σαν εξήγηση το γεγονός πως ο Όμπραξ είχε ένα αντί – star προφίλ, για το οποίο αποκλειστικοί υπεύθυνοι ήταν οι δημιουργοί του. Εκείνοι το κατασκεύασαν, εκείνοι το καλλιέργησαν.

Πάντα πρώτος στις μάχες ενάντια στους παρανόμους, διώκτης περισσότερο της αδικίας(άσχετα αν έπεσε και αυτός θύμα της!!) και υπερασπιστής των κατατρεγμένων.

Θα έλεγα ότι διέφερε αρκετά από τους καουμπόι «συναδέλφους» του στα «χάρτινα» σενάρια που κλήθηκε να πρωταγωνιστήσει. Μπορεί να ήταν μια ακόμη περίπτωση σπαγγέτι – γουέστερν, όμως έτρεφε μια αδυναμία στην υπεράσπιση των Μεξικανών φτωχών κατοίκων μικρών χωριών, που αντιμετώπιζαν ορδές παρανόμων, σε αντίθεση με τους πιο διάσημους διώκτες του εγκλήματος στην Άγρια Δύση.

Έπειτα δεν είχε το άγχος που μπορεί να σου μεταφέρει το άστρο με τις πέντε γωνίες, σήμα – κατατεθέν των εκπροσώπων του νόμου. Όντας μακριά από τα εγχειρίδια του καλού σερίφη, λειτουργώντας χωρίς περιορισμούς στην διαχείριση των «προβληματικών» καταστάσεων, ήταν εξαιρετικά αποτελεσματικός.

Αν υπήρχε η μορφή του στις μέρες μας, με απαραίτητη προϋπόθεση να είχε δημιουργηθεί από μια μοντέρνα πένα, θα μπορούσε άνετα να πρωταγωνιστεί σε κόμικς περιπέτειες ενός φωτομοντέλου(!!), μιας και τα χαρακτηριστικά του παραπέμπουν σε μια τέτοια φιγούρα!!

Ψηλός, αρρενωπός, ομορφόπαιδο με λίγα λόγια, και με εκείνο το χαρακτηριστικό τσουλούφι, που τον έκανε να μοιάζει σαν τον κλώνο του Τέν Τέν, σε πιο wild φάση!!

Στα «μπαλονάκια» το χιούμορ περισσεύει, ενώ οι Φαγάνας και Βαρώνος (ο ένας με την «λατρεία» του στα κεφτεδάκια και ο άλλος με την αδιακρίτως προτίμηση του στο κάθε είδους αλκοόλ!!), συνεισφέρουν τα μέγιστα στην διακωμώδηση των ίδιων των ιστοριών!!

 

post-3960-1199952792_thumb.jpgpost-3960-1199952800_thumb.jpgpost-3960-1199952807_thumb.jpg

post-3960-1199952812_thumb.jpgpost-3960-1199952818_thumb.jpg

 

Το μεγάλο όπλο του Όμπραξ όμως πέραν της ανδρείας του, κρύβεται στην ικανότητα του να μεταμφιεστεί σε οποιονδήποτε!! Όσο γρήγορα τραβάει πιστόλι και ρίχνει γροθιές, άλλο τόσο γρήγορα, αστραπιαία θα έλεγα, μεταμορφώνεται σε γέρο, παράνομο, ιερέα, ακόμη και γυναίκα!!

Αρκούν λίγα λεπτά κλεισμένος σε ένα δωμάτιο μπαίνοντας σαν καουμπόι, για να βγει κουτσαίνοντας σαν ένα άκακο γεροντάκι, καταβεβλημένο από τα χρόνια!

Όσοι δεν πείθονται από λόγια, υπάρχουν οι γροθιές! Όσοι επιμείνουν αντιμετωπίζουν το πιστόλι του! Για όλους τους άλλους, υπάρχουν οι μεταμφιέσεις και μετά, όλα τα άλλα μαζί!!

Όπως καταλαβαίνετε οι επιλογές των παρανόμων δεν είναι πολλές!!

 

post-3960-1199952885_thumb.jpgpost-3960-1199952895_thumb.jpg

 

Υπήρξαν φορές, δεν ξέρω για εσάς, που περίμενα με ανυπομονησία να διαβάσω τις ιστορίες του, προσπερνώντας κάπως βιαστικά την υπόθεση της Αμερικάνικης ανεξαρτησίας, που άλλωστε ήταν σε καλά χέρια!!

Κλείνοντας σε αυτό το σημείο, εύχομαι μελλοντικά η Jemma Press, που και τα δικαιώματα από πολλές εκδόσεις του οίκου Bonelli έχει, αλλά και μεράκι για καλές δουλειές, να προχωρήσει σε μια επανέκδοση του Όμπραξ(με όποιο όνομα και αν διαλέξει!!), σε έναν καλαίσθητο τόμο όπως μας έχει συνηθίσει. Νομίζω ότι του αξίζει!

 

post-3960-1199952924_thumb.jpgpost-3960-1199952933_thumb.jpg

 

:cheers3:  :cheers3:  :cheers3:

 • Like 10
Link to comment
Share on other sites

Ωραίο το αφιέρωμά σου gkosk! :beer:

 

Αν και εγώ ήμουν και είμαι πολύ πιο πορωμένος με τον Λοχαγό Μαρκ, συμφωνώ οτι και ο Όμπραξ ήταν ένας πολύ αξιόλογος ήρωας με ωραίες περιπέτειες (όπως όλα τα παιδιά είχα κι εγώ μια κλίση προς την Άγρια Δύση και τους cowboys). Ειδικά αυτός ο Φαγάνας σου άνοιγε την όρεξη και μόνο που μίλαγε για κεφτέδες! :lol:

 

Θυμάμαι χαρακτηριστικά ένα τεύχος Όμπραξ που η δράση έπαιρνε μέρος πάνω σε ένα ποταμόπλοιο. (Σίγουρα θα το θυμάσαι)

 

Τώρα είμαι σε φάση του να συλλέξω όσα περισσότερα τεύχη ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ μπορώ. Όσο σκέφτομαι πόσα τεύχη είχα παλιά και χάθηκαν... τρελαίνομαι!

 

Keep up the good work! :beer: :beer: :thanks:

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ!! :thanks: Θα συνεχίσω!! :) Όσο για την ιστορία,.......θα μου`ρθει, που θα πάει!! Εδώ την έχω!!! :cheers3: :cheers3: :cheers3:

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Διορθώστε με αν σφάλλω αλλά οι 2 φίλοι του Όμπραξ είναι ο Φαγάνας και ο Βαρώνος. Ο Τσικουδιάς και ο Αφαίμαξης είνια φίλοι του Κάπτεν Μίκυ. :thanks:

 • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Διορθώστε με αν σφάλλω αλλά οι 2 φίλοι του Όμπραξ είναι ο Φαγάνας και ο Βαρώνος. Ο Τσικουδιάς και ο Αφαίμαξης είνια φίλοι του Κάπτεν Μίκυ. :thanks:

Σωστά! Διορθώθηκε! :best:

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Πολύ ωραία παρουσίαση! Η πιο αγαπημένη σειρά της περιπέτειας για εμένα, βάσει πλοκής και ποικιλίας (μεταμφιέσεις κ.λ.π. γαρ).

 • Like 3
Link to comment
Share on other sites

βασικα δεν βαζανε πολλα ομπραξ στην περιπετεια αν και μαρεσε περισοτερο απο τον λοχαγο μαρκ

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

 • 4 months later...

Στην Περιπέτεια μια βδομάδα Μάρκ,μια βδομάδα Όμπραξ δεν πήγαινε;;;

Τέσπα.Τhnx για την παρουσίαση.Απο τους αγαπημένους μου χαρακτήρες.Γενικά απο το τρίο Μάρκ-Όμπραξ-Μπλέκ, οι Όμπραξ και Μάρκ μου άρεζαν πιο πολύ.Κάθε βδομάδα (Παρασκευές νομίζω) μετά το σχολείο έτρεχα να αγοράσω την Περιπέτεια.

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

 • 4 weeks later...

Μα τα χιλια κεφτεδακια!!!!!!!!! μου αρεσε πολυ ο ομπραξ αν και προτιμουσα τον λοχαγο μαρκ.Παντως ηταν πολυ καλες οι ιστοριες και αξιζουν για οποιον δεν τις εχει διαβασει να ριξει μια ματια.

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Το ομλογώ :crying:

Μου άρεσε περισότερο ο Μαρκ κι Μπλεκ.

Αλλά τώρα τελευταία πέσανε στα χέρια μου μερικές ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ με τον Όμπραξ και το σκυλομετάνιωσα που δεν τα αγόραζα στην ώρα τους. Άντε τώρα να τα βρώ.... :pray:

Πολύ καλός τελικά ο Όμπραξ.

Κρίμα που ο Ανεμοδουράς δεν σκέφτεται να τον επανεκδόσει (όπως έκανε με τον Μαρκ στην συλεκτική Περιπέτεια) :crying:

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Τέλεια η παρουσιαση σου!!!! Με εκανες να θελω να γυρίσω στην δεκαετια του 70 παλι :thanks:

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

 • 6 months later...

Δεν βάζουμε λίνκς με σκαναρισμένα εκτός εξωτερικών πηγών. Και όταν μπαίνουν, μπαίνου σε code.

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

 • 2 years later...

Ωραιος και ο Ομπραξ,τον γνωρισα μεσα απο την "Περιπετεια" αν και ο αγαπημενος μου ηταν ο Λοχαγος Μαρκ.Διαβαζα ομως μ'ενδιαφερον τις περιπετειες του.Μου αρεσε αυτο που εκανε με τις μεταμφιεσεις.

 • Like 4
Link to comment
Share on other sites

 • Γάντζος changed the title to ΟΜΠΡΑΞ [ OMBRAX / ALAN MISTERO ]

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.