Jump to content

Recommended Posts

Τίτλος:
ΣΙΛΟ
Υπότιτλος:
ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ GRAPHIC NOVEL
Σενάριο/Kείμενα:
Justin Gray, Jimmy Palmiotti
Σχέδιο:
Jimmy Broxton
Σχέδιο εξωφύλλου:
Darwyn Cooke
Hμερ. έκδοσης:
06-2024
Εξώφυλλα:
1 + 1 Οπισθόφυλλα ΕΔΩ - Λίστα Κυκλοφορίας
Τεύχη:
1
Κατηγορία:
Αυτοτελές
Είδος εντύπου:
Κόμικ
Βιβλιοδεσία:
Ράχη με μαλακό εξώφυλλο
Περιεχόμενο:
Επιστ. Φαντασίας
Μέγεθος:
17.0 x 26.0
Σελίδες:
160
Χρώμα:
Έγχρωμο (ΕΓΧ)
Μετάφραση:
Ορέστης Μανούσος
Lettering:
Bill Tortolini
Επιμέλεια:
Χρήστος Τσέλιος
Προέλευση:
Αμερικανική
ISBN:
978-618-5853-23-5
Ονομαστική τιμή:
19,90€

• Member ID:  33,354
  • Group:  Moderator
  • Topic Count:  579
  • Content Count:  4,590
  • Achievement Points:  2,310
  • Days Won:  278
  • With Us For:  2,350 Days
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  

Posted

SILOWOOL_0001.jpg  SILOWOOL_0001z.jpg

Από την εκδοτική:

Tο μυθιστόρημα που σκαρφάλωσε στη λίστα των πιο ευπώλητων βιβλίων των New York Times μεταφέρεται σε graphic novel, με την εικονογράφηση του υποψήφιου για βραβείο Hugo, Jimmy Broxton, σε διασκευή των δημοφιλών δημιουργών Jimmy Palmiotti και Justin Gray.

Το δυστοπικό μυθιστόρημα, που πλέον θεωρείται κλασικό και, όπως το χαρακτήρισε ο Justin Cronin, συγγραφέας του μυθιστορήματος Το Πέρασμα, “ένα μοναδικό κατόρθωμα”, θα σαγηνεύσει τόσο τους αναγνώστες που ήδη το ξέρουν όσο και εκείνους που το γνωρίζουν για πρώτη φορά.

Πρόκειται για την ιστορία της ανθρωπότητας που μάχεται να επιβιώσει, της ανθρωπότητας στο χείλος του γκρεμού. Ο κόσμος έξω είναι επικίνδυνος, όσα μπορείς να δεις από αυτόν περιορισμένα και κάθε κουβέντα γι’ αυτόν απαγορευμένη. Μα υπάρχουν πάντα εκείνοι που ελπίζουν, που ονειρεύονται. Αυτοί είναι και οι πιο επικίνδυνοι, είναι εκείνοι που μολύνουν τους άλλους με την αισιοδοξία τους. Η τιμωρία τους είναι απλή. Τους δίνουν εκείνο που ισχυρίζονται πως είναι η μεγαλύτερη επιθυμία τους: τους στέλνουν στον έξω κόσμο.

Η ιστορία:

Wool-int-scaled.jpg  WoolPg3_1988.jpg

Πριν πω μερικά πράγματα για το Σιλό, θα πω πρώτα μια προσωπική ιστορία. Είχα την παλιότερη έκδοση του Σιλό σε βιβλίο από την Anubis και είναι το μόνο βιβλίο στη βιβλιοθήκη μου που δεν ολοκλήρωσα ποτέ. Όχι γιατί δε μου άρεσε, αλλά γιατί την περίοδο που το διάβαζα βγήκα από τη δουλειά μου στις έξι και μέχρι τις έξι και πέντε που μπήκα μετρό ξαφνικά άνοιξαν οι ουρανοί και έβρεξε σε βαθμό που δε θυμάμαι ξανά ποτέ. Πραγματικά άνοιξαν οι ουρανοί τότε. Φυσικά είχα το βιβλίο στην τσάντα μου και καταστράφηκε. Έτσι το Σιλό έγινε το μόνο βιβλίο που δεν τελείωσα ποτέ :lol:

WoolPg1_1988.jpg

Anyways στο θέμα μας τώρα, όπως είχα πει η Anubis το Σιλό το είχε πάρει πολύ ζεστά από παλιά, αλλά πιο πρόσφατα αποφάσισε με αφορμή τη σειρά να επανεκδώσει το πρώτο βιβλίο και να κυκλοφορήσει και τα επόμενα δύο ώστε να έχουμε την τριλογία. Να πούμε ότι το Σιλό είναι μια σειρά βιβλίων επιστημονικής φαντασίας με δυστοπικό υπόβαθρο, την οποία έγραψε ο Hugh Howey που γενικότερα έκανε διάφορες δουλειές, αλλά είχε αυτήν την ιδέα και αποφάσισε να την αναπτύξει σε ένα αυτόνομο βιβλίο. Ο Howey το εξέδωσε μέσω του Kindle της Amazon και η σειρά σιγά σιγά ξέφυγε σε δημοφιλία με αποτέλεσμα να γράψει κι άλλα βιβλία.

tumblr_nh3iq71EOo1sa2z61o4_1280.jpg

Η Amazon λοιπόν με το imprint της Jet City Comics πρότεινε το να φτιαχτεί ένα graphic novel με την ιστορία του πρώτου βιβλίου κι αυτό είναι που εξέδωσε τώρα η Anubis. Στο σενάριο έχουμε το δίδυμο των Justin Gray και Jimmy Palmiotti, γνωστό για τις ιστορίες του σε Hawkman, Powel Girl και κυρίως Jonah Hex. Η ιδέα όπως είπαμε αφορά ένα δυστοπικό μέλλον όπου βλέπουμε μια κοινωνία που ζει αυτόνομα σε ένα σιλό. Το σιλό έχει μέσα όλα τα αγαθά και τις υπηρεσίες που χρειάζονται οι άνθρωποι και τις οποίες παράγουν στους διαφόρους ορόφους του.

EZcONPfWAAEJmhs.jpg

Ωστόσο υπάρχουν αρκετοί που θεωρούν τη ζωή καλύτερη εκτός σιλό και τιμωρούνται με τον καθαρισμό, δηλαδή το να βγουν όντως έξω με μια στολή όπου τελικά θα δούμε ότι πεθαίνουν λόγω δηλητηριασμένης ατμόσφαιρας. Η πρωταγωνίστρια μας είναι η Τζούλι μια μηχανικός που προτείνεται για νέα σερίφης. Η Τζούλι όμως γρήγορα σκαλίζει διάφορες λεπτομέρειες σχετικά με το γιατί ο προηγούμενος σερίφης πήγε έξω να βρει τη γυναίκα του που επίσης είχε βγει για καθαρισμό με τη θέλησή της. Η Τζούλι θα ανακαλύψει γρήγορα ότι στο σιλό κρύβονται πολλά μυστικά και καταφέρνει να επιβιώσει έναν καθαρισμό για να ανακαλύψει ακόμα περισσότερα...

Το σχέδιο

tumblr_nh3iq71EOo1sa2z61o3_640.jpg

Ο Jimmy Broxton έχει αναλάβει το σχέδιο και γενικότερα είναι αφαιρετικό, χωρίς πολλή λεπτομέρεια που ταιριάζει στο δυστοπικό πνεύμα της ιστορίας, όμως κάπου χάνει όταν θέλουν να δείξουν επίτηδες όμορφες εικόνες ή όταν θέλει να δείξει συγκρούσεις χαρακτήρων. Δε μου ταιριάζει στο στυλ που μου αρέσει αυτό το σχέδιο και θεωρώ πως είναι γενικά το αδύνατο σημείο του χωρίς να το κάνει βέβαια unreadable.

Σύνοψη

silo_wool_graphic_novel_pag_plano_critico-1024x779.jpg

Χαίρομαι που η Anubis πήρε όλο το franchise του Σιλό τόσο ζεστά και εύχομαι αλήθεια να της δουλέψει κι αυτό. Είναι ένα ωραίο κόμικ με συνεχείς ανατροπές και αποκαλύψεις, ένα γενικότερα πεσιμιστικό vibe και αρκετά σκοτεινό όπως φαίνεται και στα χρώματα. Αν είστε φαν των βιβλίων ή της σειράς του Apple TV, εννοείται να το πάρετε, διαφορετικά πιστεύω ότι δε θα το εκτιμήσετε στον μέγιστο βαθμό. Καλό διάβασμα σε όλους :) 

• Like 11
  • Thanks 6
  • 2 weeks later...

• Member ID:  20,685
  • Group:  Administrator
  • Topic Count:  797
  • Content Count:  13,937
  • Achievement Points:  9,268
  • Days Won:  477
  • With Us For:  4,950 Days
  • Last Seen:  

Posted

Δεν έχω διαβάσει το βιβλίο αλλά έχω δει την σειρά και μου άφησε θετικότατες εντυπώσεις. :) 

Το παρόν κόμικ μπαίνει στην wishlist μου, λοιπόν. ;) 

:beer:

• Like 8

• Member ID:  34,230
  • Group:  Members
  • Topic Count:  4
  • Content Count:  482
  • Achievement Points:  553
  • Days Won:  1
  • With Us For:  2,151 Days
  • Last Seen:  

Posted

Διαβάστηκε και μπορώ να πω ότι μου άφησε ανάμικτες εντυπώσεις.

Δεν έχω διαβάσει το βιβλίο ούτε έχω δει την σειρά , αλλά το γνώριζα και χάρηκα όταν είδα ότι θα βγει στα ελληνικά.

Η υπόθεση και το όλο δυστοπικό concept , μπορώ θα πω ότι ήταν ενδιαφέρον και γενικά σε κρατούσε σε ένα μυστήριο περί τίνος έχει συμβεί στο κόσμο του Σιλο.

Για κάποιο λόγο όμως η ανάγνωση δεν με ενθουσίασε. Η ροή πιστεύω θα μπορούσε να ήταν κάπως καλύτερη και όσο πλησίαζε στο τέλος , γινόταν όλο και πιο βιαστική. Επίσης σε συνδιασμό με το σχέδιο ήταν φορές που σε μπερδευε. Το σχέδιο ήταν σκοτεινό και ατμοσφαιρικό , απλά υπήρχαν σημεία που δεν ήταν ξεκάθαρα τα πρόσωπα και οι καταστάσεις και σε συνδιασμό με το ότι κάποια καρέ πηδούσαν από ένα σκηνικό στο άλλο γρήγορα, κάπου μου χάλασε στην όλη εμπειρία ανάγνωσης. Δεν ήταν και κακό εν τέλη , απλά επειδή ήταν θεωρητικά και κοντά στα γούστα μου, ίσως εγώ περίμενα περισσότερα.

Τέλος να πω για την έκδοση , ότι ενώ το εξωτερικό και εσωτερικό χαρτί ήταν χοντρά , μπορεί να έτυχε στο δικό μου , αλλά νιώθω ότι δεν ήταν καλά κολλημένα. Άκουγα τις σελίδες σαν να ξεκολλάνε όταν άνοιγα λίγο περισσότερο την ράχη.

Καλουτσικη ανάγνωση, που θα την πρότεινα μόνο σε φαν των βιβλίων η της σειράς η γενικά σε κάποιον που είναι κοντά στα γούστα του ( σκοτεινοδυστοπικοαμερικανιες)

• Like 6
  • Thanks 1