Jump to content
germanicus

FELL [ WARREN ELLIS - BEN TEMPLESMITH ]

Recommended Posts

Και εκεί που ήξερα 3 μόνο "αστυνομικές" αμερικάνικες σειρές (100 Bullets, Criminal, Scalped) ξαφνικά πέφτω σε έναν υπαινιγμό, του υπαινιγμού, τον υπαινιγμό, ω υπαινγμέ του Graves "Giannis,απο noir εγω τελευταία είμα φαν του "Fell"!" . Αυτομάτως χτυπήσαν τα αντανακλαστικά μου και προέβησα στα δέοντα. Από εξώφυλλο και μόνο, ούτε που θα την είχα πάρει χαμπάρι :thanks:
 

F6cover.jpg

Οι ιστορίες του ντετέκτιβ Fell που για τον χ/ψ λόγο έχει "εξοριστεί" στην Snowtown, μια πόλη ξεχασμένη από Θεό και ανθρώπους (χωρίς όμως τους συνήθεις διεφθαρμένους μπάτσους που φέρει μια τέτοια θεματολογία).
 

Untitled_Scanned_05.jpg

Γραμμένη από τον Warren Ellis και σχεδιασμένη από τον Ben Templesmith.

Warren_Ellis.jpeg Ben_Templesmith.jpeg

Πέραν της μαύρης ατμόσφαιρας και της θεματολογίας υπάρχει και ένας ακόμα ιδιάζον λόγος για να την εκτιμήσει ένας δημιουργός, η τεχνική. Όπως αναφέρει ο Ellis στο πρώτο τεύχος της σειράς, ένας από τους στόχους του κόμικ είναι να πει αυτοτελείς ιστορίες σε λίγες σελίδες ούτως ώστε και να βγει το κόμικ φτηνότερο και να μην είναι αναγκασμένος κάποιος να αγοράσει άλλα τεύχη για να καταλάβει τι γίνεται/μάθει τι έγινε. Αυτό οδηγεί σε σελίδες σπασμένες σε 9 καρέ με λίγο διάλογο και σχετικά λίγες λεπτομέρειες. Εδώ επεισέρχεται το ταλέντο του Ellis στον διάλογο/σενάριο/στήσιμο των καρέ αλλά και το γεμάτο επιρροές σκίτσο του Templesmith, που βελτιώνεται με κάθε τεύχος. 16 σελίδες μετά την πρώτη, η ιστορία έχει ολοκληρωθεί και ο αναγνώστης την έχει ευχαριστηθεί όπως ακριβώς και μια κλασσική ιστορία 22 σελίδων (για να μην πω περισσότερο, αφού ο ρυθμός είναι γοργός εν αντιθέσει με το ισχύον ρεύμα αργών "κινηματογραφικών" ρυθμών). Θα μπορούσα να πω ότι θυμίζει χρόνους αυτοτελούς τηλεοπτικού επεισοδίου. Επιπρόσθετα, στο τέλος κάθε τεύχους ο Ellis λέει πέντε πράγματα για το κάθε τεύχος, την αληθινή ιστορία που τον ενέπνευσε (η ιστορία του #6 είναι απίστευτη....) και επικοινωνεί με τους αναγνώστες. Από τις ελάχιστες (αν όχι η μοναδική) φορές που έκατσα και διάβασα αυτές τις στήλες....
 

Untitled_Scanned_12.jpg F6p12.jpg Fell__007_009.jpg


* 2006 Eisner Nominee Best Continuing Series
* 2006 Eisner Nominee Best New Series
* 2006 Eisner Nominee Best Writer: Warren Ellis (Fell (Image); Down (Top Cow/Image); Desolation Jones, Ocean, Planetary (WildStorm/DC))
* 2006 Eisner Nominee Best Painter/Multimedia Artist (interior art): Ben Templesmith
* 2006 Eisner Nominee Best Lettering: Chris Eliopoulos (Ultimate Iron Man, Astonishing X-Men, Ultimates 2, House of M, Franklin Richards (Marvel); Fell (Image))
* 2007 Eisner Nominee Best Painter/Multimedia Artist (interior art): Ben Templesmith (Fell (Image); The Looking Glass Wars: Hatter M (Desperado/Image); Wormwood: Gentleman Corpse (IDW))


Λινκς
Το πρώτο τεύχος δωρεάν
το επίσημο site του Warren Ellis
το επίσημο site του Ben Templesmith
wiki
comicbookdb

 

Ακομα απο τον Warren Ellis :

 

Ελληνικες Εκδοσεις :

 

IRON MAN - EXTREMIS

 

Ξενες Εκδοσεις:

 

TRANSMETROPOLITAN

 

AUTHORITY

 

PLANETARY

 

Οrbiter

 

DESOLATION JONES

 

CRECY

 

BLACK SUMMER

 

Κομικς απο Ben Templesmith :

 

OCCUPY COMICS

 

WELCOME TO HOXFORD

 • Like 18

Share this post


Link to post
Share on other sites

Καταπληκτική σειρά μόνο που τώρα τελευταία έχει αραιώσει πολύ η κυκλοφορία της λόγω της υπερ απασχόλησης του Templesmith.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Και αφού διάβασα το #9 το μόνο που έχω να δηλώσω είναι "frag me slowly"

 

:cheers:

 • Like 5

Share this post


Link to post
Share on other sites

Καταπληκτική σειρά.Μου αρέσει που είναι εφευρετική και βρίσκουν συνεχώς πατέντες για να αφηγηθούν την ιστορία σε λίγες σελίδες,με κορυφαία αυτή του 9ου τεύχους.

Ο Ellis είπε οτι ο πρώτος κύκλος θα ολοκληρωθεί στο 16ο τεύχος οπου και θα μάθουμε για πιο λόγο ο Fell εξορίστηκε στη Snowtown.

Δυστυχώς η κυκλοφορία είναι πολύ αραιή.

 • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Μου ήρθε σήμερα και το διάβασα(ξεκοκκάλισα καλύτερα)ήδη!

Καλά,δεν έχω λόγια!Μιλάμε για μια από τις πιο καλές αστυνομικές σειρές που έχω διαβάσει!

Προσωπικά ποτέ δεν κάθομαι να μετρήσω τις σελίδες ενός κόμικ,ξέρω οτι είναι γύρω στις 24!Στην συγκεκριμένη περίπτωση,όταν τελείωνε η κάθε ιστορία,όσες σελίδες και να μου έλεγες οτι είναι θα σε πίστευα!Πραγματικά ο Ellis είναι μάστορας στους διαλόγους!

Επίσεςι,τον Templesmith,που στο 30 days of night δεν μου πολυάρεσε(θεωρούσα πως το σχέδιο του δεν κάνει για ιστορίες),εδώ με άφησε άφωνο!Καταπληκτική δουλειά,που σε βάζει αμέσως στο κλίμα της Snowtown,χωρίς να κουράζει στο ελάχιστο τον αναγνώστη!Ίσα ίσα που σε πολλά σημεία σε κάνει να σταματάς την ανάγνωση μόνο και μόνο για να χαζέψεις λίγο παραπάνω το σχέδιο :respect: !

10/10 από μένα :beer:

 • Like 5

Share this post


Link to post
Share on other sites

When will FELL return?

 

Ben has a script in hand, but he’s had a really tough couple of years. He’ll get to it when he gets to it, and then I’ll write another one if he wants me to. Sorry. Real life here.

 

:pray:

 • Like 10

Share this post


Link to post
Share on other sites

αχχχ,μπάινω και λέω μπορεί να δω χαρμόσυνα νέα αλλά....θυμάμαι είχα διαβάσει πριν κανα εξάμηνο στο site tou warren ellis οτι έχει τελειώσει το σενάριο για το 10 για ετοίμαζε το 11 και το 10 το είχε παραδώσει.Όταν εγώ λέω να σταματήσουν να γράφουν τις υπερηρωικές μπούρδες και να συνεχίσουν να γράφουν κάτι τέτοια διαμάντια,δεν με ακούει κανείς!Ή να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Brubaker που λογικά δεν κοιμάτε τα βράδια,αλλά τουλάχιστον προσφέρει έργο!

 • Like 7

Share this post


Link to post
Share on other sites

όπου ο Ben Templesmith σχεδιάζει (μεταξύ άλλων και με μπύρα -αν και ουίσκι θα ταίριαζε περισσότερο) μια από τις σελίδες του περιβόητου δέκατου τεύχους του Fell. Εντυπωσιακό... Για να πω την αλήθεια τον Templesmith μέχρι πρόσφατα δεν τον είχα και σε πολύ εκτίμηση. Ίσως είχε πέσει στην εποχή που έψαχνα άλλα πράγματα στο σχέδιο. Τον τελευταίο καιρό αναθεωρώ. Το βίντεο είναι αρκετά μεγάλο, αλλά αξίζει τον κόπο.

 

:beer:

 • Like 11

Share this post


Link to post
Share on other sites

το ξανακάνεις!Τέλοσπάντων,θα σε συγχωρίσω γιατί επιτέλους έχουμε ένα χειροπιαστό στοιχείο για το 10 τεύχος! :yahoo: :yahoo:

 • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Είδες πότε λέει filmed on ; 27/02/11 Δηλαδή κοντά ένα χρόνο πίσω...

Share this post


Link to post
Share on other sites

έχεις βαλθεί να μου χαλάσεις το κέφι έ???Καλά........

πάντως έριχνα μια ματιά στο σαιτ του Ellis πριν λίγο και έγραφε οτι δουλεύει το σενάριο του 11,παρότι δεν έχεο τελεθιώσει ο templesmith το 10,και πως σκοπός τους είναι να βγάλουν συνολικα άλλα 7 τεύχη(δηλαδή μέχρι το 16) και να κλείσει εκεί η σειρά....

 • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Όντως διαμαντάκι αυτή η σειρά! Πολύ κρίμα που έχει παγώσει...

Πολύ αρμονικά δεμένο σενάριο και σχέδιο, εξαιρετική οικονομία χώρου και χρόνου!

Η snowtown όπoυ εκτυλίσσεται το κόμικ είναι τόσο υποβλητικά στημένη, που ενώ το πρωτοδιάβασα καλοκαίρι, με μετέφερε ακριβώς σε ένα τέτοιο παγωμένο - παρακμιακό κλίμα! :P

Όπως αναφέρει κι ο :germ: πιο πάνω, στην πολύ καλή παρουσίαση του, οι αυτοτελείς υποθέσεις είναι πολύ πιο γρήγορες σε εξέλιξη απ' ότι συνηθίζεται, η σκηνοθεσία τους είναι υποδειγματική και το σκίτσο/χρώμα δίνει μια ονειρική νότα.

Πρόσφατα που έβλεπα το killing, στα πρώτα επεισόδια μου θυμισε την ατμόσφαιρα του fell, αν και στο κόμικ ήταν πιο πετυχημένη! :P

 

Εκτίμησα ιδιαίτερα και την πρoσπάθεια που έγινε για να βγεί φτηνότερη η σειρά, άλλο ένα πείραμα που αν δεν πρόκειται για αυτοέκδοση, μόνο μέσω της πολιτικής της image comics ήταν εφικτό.

Επίσης, οι τελευταίες σελίδες - σκέψεις σχόλια συγγραφέα & αλληλογραφία με αναγνώστες - ήταν μακράν ό,τι πιο ενδιαφέρον έχω διαβάσει σ' αυτην την κατηγορία!

 

Μου αρέσουν γενικά οι ιστορίες πίσω από τις ιστορίες :)

Το να μην έχω απλά ένα έργο μπροστά μου, αλλά να μιλάνε και οι ίδιοι οι δημιουργοί για το τι τους ενέπνευσε, ποια ήταν τα εμπόδια για να υλοποιηθεί κλπ κλπ.

 

Συστήνεται! Ειδικά γιατί είναι μικρό, δυνατό, απολαυστικό! :best:

 • Like 13

Share this post


Link to post
Share on other sites

Περίμενα το λεωφορείο να έρθει, είχα μια σακούλα με κόμικς και είπα να διαβάσω το Fell, μιας και είναι αυτόνομες ιστορίες, οπότε μπορώ να το παρατήσω εύκολα αν βαρεθώ. Αμ δε..... το παράτησα αναγκαστικά όταν κατέβηκα από το λεωφορείο και το ξανάπιασα αμέσως μόλις πήγα σπίτι.

 

16σελίδες υποθέσεις του ικανότατου ντετέκτιβ Fell, ο οποίος πήρε μετάθεση για άγνωστους λόγους (αν και πιστεύω ότι ο Ellis μας δίνει 1-2 hints) στην Snowtown, πόλη η οποία κοντράρει άνετα την Sin City και την Gotham City όσον αφορά το πόσο βουτηγμένη στο έγκλημα είναι.

 

Αλλά στην πραγματικότητα πρωταγωνιστής δεν είναι ο Fell, αλλά η ίδια η πόλη, με όλα αυτούς τους εγκληματίες που βγάζει, οι οποίοι διαπράττουν πράξεις βγαλμένες από τους χειρότερους εφιάλτες μας. Γιατί εδώ δεν πρόκειται για τα συνηθισμένα εγκλήματα που βλέπουμε σε procedural σειρές του σωρού.

 

Δεν υπάρχουν περιττά καρέ και περιττοί διάλογοι. Ο Ellis έχει στην διάθεση του μόνο 16 σελίδες και τις εκμεταλλεύεται στο έπακρο. Το σχέδιο του Templesmith κορυφή. Το στυλ του ταιριάζει απόλυτα με τέτοιου είδους ιστορίες.

 

Αγαπημένα μου τεύχη; #3, #5, #6. :) Κρίμα που δεν θα δούμε σύντομα τα υπόλοιπα τεύχη.

 • Like 15

Share this post


Link to post
Share on other sites

Παντα λεω οτι θα το διαβασω και παντα το προσπερναω,ισως φταιει το γεγονος οτι εχουν παγωσει τη σειρα εδω πολυ καιρο.

 • Like 6

Share this post


Link to post
Share on other sites

Κα-τα-πλη-κτι-κό! Πολύ δυνατές ιστορίες από τον Ellis, διάβασα όλο τον πρώτο τόμο (οχτώ τεύχη) και δεν απογοητεύτηκα σε κανένα σημείο. Το σκίτσο με παραξένεψε στην αρχή, ειδικά σε θέματα ανθρώπινης αναλογίας (τι μικροσκοπικά χέρια είναι αυτά που φτιάχνει! :P) αλλά ταιριάζει πολύ στην ατμόσφαιρα των ιστοριών. 

Μακάρι να συνεχιστεί κάποια στιγμή. Βασικά όχι να συνεχίσει απλά, θα γούσταρα πάρα πολύ να είναι ongoing και να μη σταματήσει ποτέ. :D 

 • Like 9

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.