Jump to content

ΓΟΥΣΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ [ (1986) ]


Recommended Posts

Δημιουργός:
ΓΟΥΣΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
Επίσημη Ιστοσελίδα:
Ημερ. γέννησης:
1986
Τόπος γέννησης:
Αθήνα
Εργογραφία:

γουσης.JPG

 

Ο Γιώργος Γούσης γεννήθηκε το 1986 στην Αθήνα. Σύμφωνα με τον ίδιο, η επαφή του με τα κόμικς σε μικρή ηλικία δεν ήταν ιδιαίτερα θερμή. Διάβαζε τα κλασικά, Αστερίξ, Λούκυ Λουκ, Disney. Μεγαλώνοντας όμως, ήρθε σε επαφή με πιο ενήλικα αναγνώσματα, μέσα από το περιοδικό 9.

 

ATHOESEPOXES_0001.jpg August01.jpg 

 

Ενόσω σπούδαζε γραφιστική στο ΤΕΙ Αθήνας, πήρε μέρος στον διαγωνισμό νέων ταλέντων που διοργάνωνε ετησίως το 9 και κέρδισε το τρίτο βραβείο. Αυτό, το 2005. Έκτοτε, ολοένα και βελτίωνε το σχέδιό του και σύντομες ιστορίες του εμφανίζονταν στο 9, τη Γαλέρα, την Athens Voice και το Ποντίκι. Ορισμένες από αυτές τις δημιουργίες, αλλά και μεταγενέστερες, συγκεντρώθηκαν αργότερα στον τόμο Ιστορίες από τις Αθώες Εποχές (2011).

 

image.jpg

 

Σιγά-σιγά, το όνομα του Γούση άρχισε να εμφανίζεται σε αυτόνομες εκδόσεις, τόσο εγχώριες, όσο και του εξωτερικού. Το 2008 δημιούργησε, μαζί με τους ανερχόμενους τότε Παναγιώτη Πανταζή, Δημήτρη Ταξή, Μιχάλη Διαλυνά και Αναστάσιο Τσιάτσιο το Lynch, ενώ την ίδια χρονιά δουλειές του συμπεριελήφθησαν στις ανθολογίες Outlaw Territory vol. 1 και Popgun vol. 3 της Image. Το 2011 συμμετείχε στο δεύτερο τεύχος του Big Bang! Comix.

 

athens voice.jpg PAROS.jpg μικρόψαρι.jpg

 

Το διάστημα που ακολούθησε, ο Γούσης προσανατολίστηκε στην εικονογράφηση, συνεργαζόμενος κυρίως με περιοδικά όπως τα Athens Voice και Σινεμά για τον σχεδιασμό εξωφύλλων και εσωτερικών σελίδων. Βέβαια, δεν απομακρύνθηκε πλήρως από την 9η τέχνη, δημιουργώντας σύντομες ιστορίες για την Εφημερίδα των Συντακτών και άλλα έντυπα.

 

Ερωτόκριτος1.jpg Ερωτόκριτος2.jpg Ερωτόκριτος3.jpg

 

Το 2016 ο Γούσης ξανασυστήθηκε στο κοινό μέσα από τη συνεργασία του με τους Δημοσθένη Παπαμάρκο και Γιάννη Ραγκό για το graphic novel Ερωτόκριτος, μεταφορά του κλασικού έργου του Βιτσέντζου Κορνάρου. Ο Ερωτόκριτος, ίσως το πιο πολυσυζητημένο κόμικ από την εποχή του Logicomix, χάρισε στον Γούση τη διάκριση του Καλύτερου Σχεδίο στα Ελληνικά Βραβεία Κόμικς και αποτέλεσε μεγάλη εμπορική επιτυχία.

 

OBLEKOMITIS_0003.jpg

 

Ο Γιώργος Γούσης αποτελεί (συν)εμπνευστή και επικεφαλής του Μπλε Κομήτη, ενός περιοδικού αφιερωμένου στα κόμικς που συγκεντρώνει νέα ταλέντα και ήδη γνωστά ονόματα.

 

Προσωπική γνώμη: ο Γούσης, παρά την περιορισμένη σχετικά βιβλιογραφία του, είναι ένας από τους καλύτερους Έλληνες σχεδιαστές. Ντελικάτες γραμμές, καλή σκηνοθεσία και ικανότητα διαφοροποίησης στυλ. Το τελευταίο ίσως να οφείλεται στο εύρος επιρροών που έχει, από τα αμερικανικά indie, στα σύγχρονα BD έως και τα manga.

 

εικ.jpg

 

Στο GC μπορείτε να διαβάσετε τη σύντομη ιστορία Αύγουστος :beer:

  • Like 12
  • Thanks 3
Link to post
Share on other sites
  • 1 year later...

Για να καταγραφεί βασικά ότι έχει φτιάξει ένα ντοκιμαντέρ :)

 

"Αυριο, Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου στις 18:15, <<ο Χειροπαλαιστής>>, το ντοκιμαντέρ που έφτιαξα με τον George Koutsaliaris θα παιχτεί μαζί με άλλες μικρούς μήκους ταινίες στο cinema Odeon Opera 1, Ακαδημίας 57."

 

 

 

:cheers5: 

  • Like 1
  • Thanks 2
Link to post
Share on other sites

"Βραβείο Β' Καλύτερης Ταινίας: «Χειροπαλαιστής» του Γιώργου Γούση. <<Η επιτροπή εξεπλάγη από την αποτύπωση της ελληνικής πραγματικότητας.>>"

 

 

:cheers5: 

  • Like 3
  • Thanks 1
Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.